Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.10.2017 o 16:17 hod.

MUDr.

Alan Suchánek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.10.2017 17:17 - 17:19 hod.

Alan Suchánek Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja len na podporu toho, čo tu zaznelo.
Slovenská, Slovenská lekárska komora vydala tlačovú správu k tejto výstave, kde hodnotí etické a právne otázky k tejto komerčnej výstave a prezentácii mŕtvych ľudských tiel. Tvrdia, že organizátori výstavy nevedia adekvátnym spôsobom preukázať pôvod týchto mŕtvych tiel. K vystavovaným mŕtvym telám nie sú doklady nevyhnutné na legálne zaobchádzanie s takýmto mŕtvym ľudským telom. Organizátori výstavy nevedia predložiť informovaný súhlas toho nebohého. V prípade tejto výstavy nejde o edukáciu, ale je to komerčná aktivita. Prezentácia mŕtveho úmyselne zohaveného, obnaženého a neprirodzene fixovaného ľudského tela hrubým spôsobom porušuje ľudskú dôstojnosť. Prezentácia mŕtvych tiel prináša riziko pre duševné zdravie a môže ho dlhodobo negatívne poznačiť. Výstava, ako aj jej príprava, aj získavanie a výroba spomínaných exponátov je v príkrom rozpore s platnými právnymi predpismi.
A ešte by som k tomu povedal, že Ústav zdravotníckej etiky na Slovenskej zdravotníckej univerzite vydal odborné stanovisko, kde vyzýva, aby štátne orgány zasiahli, pretože táto výstava porušuje naše zákony.
A ešte by som povedal, že tieto telá pochádzajú z čínskej, z čínskej univerzity a sú to teda buď telá chudobných ľudí, ktorí sa nedali identifikovať, alebo ku ktorým sa nikto nehlásil, ale je tam aj veľké podozrenie, že to môžu byť telá ľudí, ktorí, ktorí pochádzajú z čínskych väzníc... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 12.10.2017 17:03 - 17:04 hod.

Alan Suchánek Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda. Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, vážení prítomní, v súlade s § 80 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku som bol určený Výborom Národnej rady pre zdravotníctvo za spravodajcu k návrhu uvedeného zákona (tlač č. 722). Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh zákona spĺňa z formálnoprávnej stránky náležitosti uvedené v rokovacom poriadku a v legislatívnych pravidlách tvorby zákonov. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy. Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali: Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre verejnú správu a regionálny rozvoj, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre zdravotníctvo. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 24. novembra 2017 a gestorský výbor do 27. novembra 2017.
Prosím, pán predseda, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.10.2017 16:23 - 16:24 hod.

Alan Suchánek Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Len veľmi krátko k tým, k tým ekonomickým dopadom.
Pokiaľ sa bude zbavovať takáto NO-čka nejakého toho hnuteľného majetku, ako bolo tu povedané, staré, staré kotly, sanitky nejaké, sonografické prístroje, tak tam možno pri tej likvidácii bude mať, bude mať nejaké náklady, ale pokiaľ bude môcť nadbytočný hnuteľný majetok prenajímať, tak bude mať z toho príjem a bude to môcť využiť na zlepšenie svojej činnosti, takže ja si myslím, že v konečnom dôsledku, a hlavne do budúcnosti to môže mať len pozitívny vplyv na verejné financie.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.10.2017 16:17 - 16:17 hod.

Alan Suchánek
Ďakujem za slovo. Ja len krátko. Presne tak. Aj to, že teda v podstate na tej predchádzajúcej schôdzi, že boli v podstate v tomto bode identické tie návrhy, a za mňa osobne, pokiaľ to bude právne možné a bude to realizovateľné, tak určite by som to podporil a bolo by to teda dobré.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 12.10.2017 16:10 - 16:11 hod.

Alan Suchánek Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec, je to teda v podstate návrh, ktorý predkladá, predkladajú koaliční poslanci, ja som s týmto návrhom ako opozičný poslanec stotožnený, je to v prospech tých organizácií, ako som hovoril, okrem toho v tom zákone je aj spomínaná správna rada, ktorá, je tam písané o tom, ako má byť kreovaná, a že už podľa tohto znenia tam bude explicitne napísané, aby si nemohol štát ako majoritný zriaďovateľ a vlastník urobiť to, čo napríklad sa stalo vtedy v piešťanskej nemocnici, keď potrebovali to spraviť to s tým CT-čkom, čo urobili, a dosadiť si riaditeľa, akého potrebovali, a teraz to tu bude explicitne napísané, takže toto už nebude môcť, môcť sa stať. Okrem toho pri, aj dokonca aj pri tých, pri tých predajoch toho hnuteľného majetku, aj pri tom prenajímaní bude musieť súhlasiť, súhlasiť dvojtretinová väčšina tej správnej rady.
Takže ja okrem toho, myslím si, že celé to zdravotníctvo je dneska pod ďaleko väčšou kontrolou, tak ja verím, že, že sa to bude realizovať primerane. Chcem veriť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.10.2017 16:01 - 16:08 hod.

Alan Suchánek Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. K tomu zákonu ja už som tu vystupoval v rozprave, keď sme to v prvom čítaní predkladali naposledy. Odvtedy došlo k tomu, došlo k zmene a o chvíľočku aj poviem, ku ktorej.
Chcem ešte toľko povedať, že nemocnice, ktoré sú neziskovými organizáciami a majú tento prioritný majetok, tak keď boli zakladané niekde okolo roku 2002, tak to bolo ešte také obdobie, keď boli, boli problémy, a určite si budete pamätať, že bolo nebezpečie, že riaditelia alebo nejakí vedúci pracovníci by sa boli bývali zbavovali za nevýhodných podmienok či už budov, alebo nejakého majetku a hrozilo tam strata, hrozila tam strata pre, pre štát. Preto bol prioritný majetok veľmi výrazne chránený. A medzitým ale došlo k ďalším, k ďalším takým situáciám, že boli redukované, pretože sa hovorilo, že v nemocniciach je veľa postelí, zbytočné oddelenia, zanikali oddelenia, hlavne také, ako boli doliečovacie oddelenia, oddelenia dlhodobo chorých. Mnohým nemocniciam, nemocniciam patrili jasličky, ktoré boli pozatvárané a tak ďalej. Dokonca išlo aj o také veci, že dokonca hnuteľný majetok niektoré nemocnice mali ako prioritný majetok, takže napríklad v niektorej nemocnici bol kotol prioritným majetkom alebo sanitky boli prioritným majetkom. Tie sanitky dneska už sú, už sú rozpadnuté, v hrdzavom stave, oni ich majú stále ako prioritný majetok a musia ich držať niekde, niekde na dvore, tie kotle mnohé nemocnice už majú takisto vymenené a musia tam držať kusy železa, pretože to majú v prioritnom majetku. Dokonca priestory, ktoré dneska zívajú prázdnotou, sú nevyužívané, nemôžu byť prenajaté, hoci o mnohé z tých priestorov by aj bol záujem.
A teraz prídem aj k tomu, čo som povedal, k tej zmene proti tomu, čo sme to podávali minule. Mnohé nemocnice majú majetok, ktorý sa nedá ani využívať, nemôžu ho využívať a nedá sa využívať, nemôžu ho prenajať, ale niektorý ten majetok je v takom stave, že sa nedá ani, ani využívať, pretože na to, aby sa mohol využívať, by bolo treba investovať do rekonštrukcie veľké, veľké prostriedky, ktoré, samozrejme, tieto nemocnice nemajú, a bez toho, aby, aby do toho bolo zainvestované, aby sa to tam upravilo, tak to, tak to nikto, nikto neprenajme.
Aj teraz sa hovorí v tom zákone o tom, že takýto majetok môže byť, môže byť prenajatý niekomu inému na 5, na 10 rokov. Pokiaľ by tá investícia bola veľká, tak za tých 5 alebo 10 rokov sa, sa tie investície tej nemocnici ani nevrátia, takže v podstate ťažko sa s tým bude dať robiť. V tom predchádzajúcom návrhu - a to mi tu, to chýba a bude to na neprospech mnohých týchto organizácii - bol pomenovaný dubiózny majetok. A tohto majetku hnuteľného dubiózneho sa tieto NO-čky mohli zbaviť. Na základe, že boli, boli výhrady k tomuto, že by sa mohli zbaviť, že by štát prišiel o nejaký majetok, tak sa to tam odtiaľ muselo vypustiť, lebo ináč by to nebolo prešlo. Keď ten zákon prejde aj bez tohoto, tak bude to, samozrejme, prínos a nejaký plus pre tie NO-čky, ale ešte raz, nedá mi to, aby som to nepovedal.
Konkrétne poznám situácie, kde majú nemocnice dosť veľké, dosť veľké pozemky, na ktorých stoja budovy, ktoré sú v dezolátnom stave. Obývajú ich bezdomovci, požiare tam vznikajú, tie nemocnice musia platiť daň z nehnuteľnosti a zaťažuje ich to, nemôžu to, nemôžu to využívať, majú, sú zaťažené takýmito, takýmito nákladmi a nedá sa to ani prenajať, lebo medzitým je to už v takom stave, že to nikto neprenajme, ako som pred chvíľočkou povedal.
Takže je to, je to trošku škoda, že tam to z toho vypadlo, pretože keby som použil takú paralelu, určite si všetci spomeniete, že ministerstvo obrany a vnútra malo na Patrónke bývalú vojenskú nemocnicu. Tieto priestory boli prázdne, nevyužité, rozprávalo sa o tom alebo jedna z alternatív, kde postaviť novú univerzitnú nemocnicu, bola napríklad aj táto Patrónka. Len nakoniec, keď sa spravil, keď sa spravila štúdia realizovateľnosti tejto nemocnice, tak sa prišlo na to, že sa to tam nedá zrealizovať, bolo to malé, nevyhovujúce, takže pre štát a pre štátnu nemocnicu to bolo nevyhovujúce. Určite si spomeniete, že dosť dlho trvalo, kým sa to podarilo v podstate predať. Realizovalo to ministerstvo vnútra, ak sa pamätáte, bol tam spravený znalecký posudok, ktorý znel na nejakých 32 mil., myslím, že asi 3 kolá, v 3 kolách sa to pokúsili predávať, ani jedna z tých ponúknutých čiastok nedosiahla tých 32 mil., ak si dobre pamätám, v tom treťom kole víťaz ponúkol okolo 26 mil. Bol v podstate vyhlásený za víťaza, ale bola tam povedaná podmienka, že ak ešte aj po tomto treťom kole nejaký záujemca ponúkne viac ako tých 26 mil., tak to dostane ten. Určite si pamätáte, že to nakoniec teda dostal ESET.
Takže ja som presvedčený, keď sa toto dalo zrealizovať, že by sa to za dobrých, za dobrých podmienok bolo dalo realizovať aj pre tie nemocnice tak, aby štát nebol ukrátený a aby sa tieto nemocnice mohli tohto dubiózneho majetku, ktorý zaťažuje, zbaviť.
Takže len toľko, ale cez to všecko vás prosím... Ešte to by som povedal, že ten zákon bol konzultovaný aj, aj s Asociáciou nemocníc Slovenska, ktorá medzitým svojimi 74 nemocnicami má aj 21 takýchto neziskových organizácii, teda nemocníc, ktoré sú neziskovými organizáciami, a aj v takomto znení to bude prínos pre nich. Aj keď táto jedna vec, ktorú som spomínal, že sa nebudú môcť zbaviť, alebo teda odpredať nehnuteľný majetok, tak ešte ich to bude zaťažovať. Dúfam, že do budúcnosti sa podarí vyriešiť aj toto.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 12.10.2017 15:59 - 16:00 hod.

Alan Suchánek Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pani predsedajúca. Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, vážení prítomní, v súlade s § 80 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku som bol určený Výborom Národnej rady pre zdravotníctvo za spravodajcu k návrhu uvedeného zákona (tlač č. 712). Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh zákona spĺňa z formálnoprávnej stránky náležitosti uvedené v rokovacom poriadku a v legislatívnych pravidlách tvorby zákonov. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z opatrení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Návodnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali: Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre zdravotníctvo. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 24. novembra 2017 a gestorský výbor do 27. novembra 2017.
Prosím, pán, pani predsedajúca, pán predsedajúci, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 10.10.2017 17:04 - 17:05 hod.

Alan Suchánek Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ešte pred hlasovaním o prvom bode programu by som chcel stiahnuť pozmeňovací návrh skupiny poslancov k zákonu č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení z dôvodu toho, že ukázali sa nejaké legislatívnotechnické problémy s realizáciou tohto návrhu, a preto by sme teda tento návrh stiahli a podáme ho na budúcej schôdzi, keď tieto problémy sa vyriešia.

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pán poslanec, ostatní poslanci, ktorí sú podpísaní, súhlasia s tým?

Suchánek, Alan, poslanec NR SR
Áno, oboznámil som.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.10.2017 15:06 - 15:07 hod.

Alan Suchánek
Ďakujem za reakciu na moje vystúpenie a ja som rád, teda pokiaľ bude tá podpora, lebo všetci vieme, že je veľký problém s darcovstvom krvi, krvi nie je dosť, sú to ľudia, ktorí z toho nemajú žiadne veľké výhody alebo temer žiadne výhody, a si myslím, že títo ľudia by si to ozaj zaslúžili.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 10.10.2017 14:52 - 15:03 hod.

Alan Suchánek Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, vážené poslankyne, poslanci, tento návrh zákona vítam, myslím si, že je potrebný a celú tú šírku, ktorú sa snaží riešiť, si myslím, že bolo potrebné riešiť už dosť dávno. A môžem povedať za mňa aj za náš poslanecký klub, že vieme sa s týmito návrhmi stotožniť a myslíme si, že sú krokom dopredu. Aj ten krok, aby sa zvýšil počet ambulantných hodín pre všeobecného praktického lekára z 30 hodín na 35 hodín, je podľa nás dobrý a dôležitý. Sme si vedomí toho, že všeobecní praktickí lekári s týmto nesúhlasia, sa im to nepáči a v mnohom majú pravdu. Sú možno neprimerane zahltení kadejakými štatistikami, hláseniami, ale v dobe, keď už dneska sa bavíme o tom, že od 1. januára začne fungovať e-Health a ja verím, že to začne a postupne bude teda zlepšená tá funkcia, že NCZI dostane všetky informácie cez tento e-Health a že títo všeobecní praktickí lekári nebudú musieť pracovať a hlásiť také množstvá kadejakých hlásení a štatistík a tak ďalej, takže aj tejto administratívy sa odbúra u nich a že to budú mať uľahčené a nebudú sa musieť tej administratíve toľko venovať.
Pretože ak sa dneska, ako oni mnohí hovoria, venujú 3 hodiny denne administratíve, tak je to asi veľký problém. Oni by v prvom rade mali sa starať o pacientov, vyšetrovať a liečiť pacientov a nie písať nejaké správy a štatistiky. Je ozaj asi chybné, ak by sa starali denne 5 hodín o pacienta a potom by vypisovali kadejaké tlačivá a štatistiky. Myslím si, že v prvom rade sú tam preto, aby boli pacientovi dostupní, aby pacienti mohli byť vyšetrovaní a liečení.
Tá situácia, keď všeobecní praktickí lekári boli veľmi častokrát nedostupní medzi nejakou 12. až 13. hodinou až do, v podstate do 16. hodiny, kedy začínala LSPP, to okno tam bolo podľa mňa veľmi zlé a títo pacienti blúdili, nakoniec odchádzali do nemocníc, chodili, vyklopkávali po špecializovaných ambulanciách, teda po špeciálnych ambulanciách, alebo potom v podstate keď sa nedokázali niekde dať vyšetriť, tak potom čakali hodiny, kým nezačne pohotovostná ambulancia pracovať.
Takže v podstate by som povedal, že všetky tieto veci, ktoré sa idú zavádzať, vnímame pozitívne a v prospech pacienta. K tým úhradám alebo k poplatkom jednu takú drobnú vec, dám za chvíľočku pozmeňovací návrh a o chvíľočku budem hovoriť o tom.
Ešte by som sa chcel zastaviť pri tých urgentoch. Na jednej strane je veľmi dobré, že tí pacienti by mali byť z tých urgentov smerovaní skôr k tým všeobecným praktickým lekárom cez deň a potom teda v tej pohotovosti po tej 16. hodine na tie pohotovostné ambulancie. Mali by byť tie urgenty týmto trošku odbremenené, samozrejme, zase od tej 22. hodiny, pokiaľ to takto bude schválené, čo asi bude, zase tí ľudia už budú chodiť na tie urgenty, takže myslím si, že v tých začiatkoch budú trošku zmätení, čo, kedy, s čím ísť, ale nakoniec myslím si, že postupne sa to naučia.
K tomu nášmu pozmeňujúcemu návrhu. To odôvodnenie je asi také. Všetci dneska vieme, že darcovia krvi dneska už nie sú tak zvýhodňovaní, ako boli v minulosti. Mohli si zobrať v práci voľno, dostávali rôzne bonusy a situácia s darcovstvom krvi bola v tom predchádzajúcom období, ale v takom vzdialenejšom predchádzajúcom období, ďaleko jednoduchšia. Dneska všetci vieme, aké sú problémy s krvnými bankami, aký je nedostatok krvi. Preto náš pozmeňovací návrh smeruje k tomu, že by držitelia minimálne striebornej Janského plakety, to znamená darcovia krvi, ktorí darovali krv minimálne 20-krát, boli oslobodení v tomto systéme od poplatkov, či už by to bolo na tej LSPP-čke alebo aj na tých urgentoch, a aj poplatkov za nejaké ďalšie veci.
Preto, ak dovolíte, prečítam pozmeňujúci návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Alana Suchánka, Mareka Krajčího k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 576/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (tlač 630).
Vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 576/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti, službách súvisiacich s poskytovaním zdravotnej starostlivosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, sa mení a dopĺňa takto:
V čl. III sa za bod 3 vkladajú nové body 4 až 6, ktoré znejú:
V § 38 ods. 8 sa písmeno d) dopĺňa tretím bodom, ktorý znie: "nositeľ ocenenia najmenej striebornej Janského plakety,".
V § 38 ods. 8 písmeno e) znie: "podľa odseku 3 písm. e) je oslobodený
1. poistenec, ktorý je držiteľom preukazu občana s ťažkým zdravotným postihnutím, ak pri výdaji zdravotníckej pomôcky preukáže, že má príslušným orgánom priznaný peňažný príspevok na kompenzáciu zvýšených výdavkov podľa osobitného predpisu,
2. nositeľ ocenenia najmenej striebornej Janského plakety."
6. V § 38 ods. 8 sa písmeno g) dopĺňa piatym bodom, ktorý znie: "nositeľ ocenenia najmenej striebornej Janského plakety,".
Doterajšie body sa primerane prečíslujú.
2. V čl. V sa za bod 4 vkladajú nové body 5 a 6, ktoré znejú:
Piaty bod. V § 77b sa za slovo "zborom" vkladá čiarka a slová "Slovenským Červeným krížom".
V § 77c sa dopĺňa odsek 7, ktorý znie: "Slovenský Červený kríž poskytuje úradu elektronicky na účely výpočtu limitu spoluúčasti podľa osobitného predpisu údaje o fyzickej osobe, ktorá je držiteľom ocenenia za darovanie krvi. Údaje sa poskytujú v rozsahu rodné číslo, meno a priezvisko, rodné priezvisko, dátum narodenia, pohlavie, štátna príslušnosť, adresa trvalého pobytu, adresa prechodného pobytu, kategória ocenenia, dátum priznania ocenenia."
Doterajšie body sa primerane prečíslujú.
Za čl. VI sa vkladá čl. VII, ktorý znie: Zákon č. 363/2011 Z. z. o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, zdravotníckych pomôcok a dietetických potravín na základe verejného zdravotného poistenia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 460/2012 Z. z., zákona č. 265/2015 Z. z. a zákona č. 306/2016 Z. z. sa mení a dopĺňa takto:
V § 4 ods. 3 písm. a) druhom bode sa na konci slovo "alebo" nahrádza čiarkou a v treťom bode sa na konci čiarka nahrádza slovom "alebo".
2. V § 4 ods. 3 sa písmeno a) dopĺňa štvrtým bodom, ktorý znie: "je nositeľom ocenenia najmenej striebornej Janského plakety,".
Doterajší článok sa primerane prečísluje.
Odôvodnenie k bodom 1 až 3: Snahou predloženého pozmeňujúceho a doplňujúceho návrhu je zaviesť aspoň symbolické ocenenie vo vzťahu k mužom aj ženám, ktorí minimálne viac ako 20-krát darovali to najcennejšie z dôvodu záchrany ľudského života a záchrany zdravia, a to teda že darovali krv.
V bode 1 tohto pozmeňujúceho a doplňujúceho návrhu sa určuje, že nositelia ocenenia najmenej striebornej Janského plakety sú oslobodení od povinnosti úhrady za služby súvisiace s poskytovaním zdravotnej starostlivosti, konkrétne za služby týkajúce sa štatistického spracúvania lekárskeho predpisu, súvisiace s vydaním liekov alebo dietetických potravín predpísaných na jednom lekárskom predpise, štatistického spracúvania lekárskeho poukazu súvisiace s vydaním zdravotníckych pomôcok predpísaných na jednom lekárskom poukaze. A za ďalšie za dopravu, písm. g).
V bode 2 tohto pozmeňujúceho a doplňujúceho návrhu sa Slovenský Červený kríž zaraďuje medzi subjekty, podobne ako ministerstvo vnútra, Sociálna poisťovňa, Policajný zbor Slovenskej republiky a pod., ktoré uzatvoria dohodu o poskytovaní osobných údajov na účely výpočtu limitu spoluúčasti s Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ďalej len "úrad"). Zároveň sa určuje aj rozsah osobných údajov, ktoré sa úradu poskytujú elektronicky.
V bode 3 tohto pozmeňujúceho a doplňujúceho návrhu sa rozširuje okruh poistencov, na ktorých sa vzťahuje limit spoluúčasti vo výške 25 eur o držiteľov ocenenia najmenej striebornej Janského plakety. V praxi to bude znamenať, že nositelia najmenej striebornej Janského plakety, rovnako ako zdravotne postihnutí pacienti či dôchodcovia zaplatia na poplatkoch za lieky maximálne 25 eur za štvrťrok. Ďalšie doplatky im vráti zdravotná poisťovňa.
To je v podstate náš pozmeňujúci návrh. Ďakujem za slovo.
Skryt prepis