Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.11.2018 o 18:23 hod.

MUDr.

Alan Suchánek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 4.12.2018 16:05 - 16:13 hod.

Alan Suchánek Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Vážený pán minister, vážení prítomní, chcem sa krátko venovať rozpočtu Slovenskej republiky na rok 2019, a to špeciálne so zameraním na rozpočet pre zdravotníctvo. Školstvo a zdravotníctvo malo byť prioritou tejto vlády. To, že či je prioritou, sa veľmi jednoducho dá zistiť, keď sa človek pozrie na štátny rozpočet. Ešte pred prerokovaním štátneho rozpočtu na rok 2019 tu v parlamente bolo potrebné predradiť pred, pred štátny rozpočet zákon č. 581/2004 Z. z. o zdravotných poisťovniach, pretože bolo potrebné zmeniť platbu za poistenca štátu, ktorá bola v tom zákone stanovená na 4 %, aby sa dalo so štátnym rozpočtom pracovať pre ministerstvo financií jednoduchšie. Do roku 2004 podľa zákona č. 273/94 Z. z. Sociálna poisťovňa platila odvody vo výške, ktorú jej určoval zákon o štátnom rozpočte na príslušný rok. Od roku 2004 Zajacovou reformou bol zavedený pevný vzorec na výpočet výšky odvodu štátu a ako vymeriavací základ sa za poistencov štátu, a teda za deti, študentov, nezamestnaných, rodičov starajúcich sa o deti a dôchodcov, použila priemerná mzda z dvoch rokov predtým a z tejto sa uplatnila sadzba 4 %. To sa potom vynásobilo počtom štátnych poistencov a z toho vyšla suma, ktorú platil štát za svojich poistencov. Tento zákon sa ovšem dodržiaval len dva roky, v roku 2005-2006, a v ďalších rokov sa už týmto percentom veľmi kreatívne pracovalo. Keď bolo treba hasiť požiar v zdravotníctve, tak sa pridalo niečo na zdravotníctvo cez toto percento, keď zase bolo treba hasiť štátny rozpočet, tak sa uberalo.
Útvar Hodnoty za peniaze, a teda aj ministerstvo financií zdôvodnilo zmenu, že sa tam, že sa nebude, že štát už nebude platiť za týchto svojich poistencov 4 % s tým, že tento starý systém bol veľmi volatilný a že prechodnými ustanoveniami sa veľmi často menilo, v podstate každý rok podľa potreby toto percento. V tom má ministerstvo financií pravdu, že stále sa to menilo, ale aspoň bolo stále s čím porovnávať.
Keď sa toto zruší, tak tá volatilita pre ministerstvo financií a štátny rozpočet bude ešte voľnejšia. A štát si tým úplne uvoľňuje ruky, pretože to percento bolo určitým pevným bodom a každý rok sa vždycky dalo porovnávať a bola tu určitá istota, že štát bude platiť za svojich poistencov sumu, ktorá mala nejakú logiku.
Poisťovne v dnešnom systéme nefungujú, alebo teda fungujú v podstate ako daňové úrady a zdravotné odvody sú v podstate daňou. Poisťovne dnes nemôžu ponúkať a súťažiť v ponuke poisťovacích produktov, kým sa nezadefinuje rozsah zdravotnej starostlivosti, kým sa nezadefinujú diagnostické a terapeutické štandardy a kým sa nepovie, čo do tohoto patrí. Toto percento za poistencov štátu malo byť úplne zrušené a štát mal, mal deklarovať, koľko na, na konkrétny rok do štátneho rozpočtu dá peňazí za, na zdravotníctvo.
Na základe toho, že na zdravotníckom výbore tento návrh neprešiel, nebol odsúhlasený a vďaka členom zdravotníckeho výboru a hlavne jeho predsedovi došlo k zmene, ale len na prechodný čas, na jeden rok a v roku 2019 dá štát navyše o 55 mil. viacej, 50 mil. rezervu, 50 mil., 5 mil. ďalších a týchto 55 mil. znamenalo, že pán poslanec Podmanický mohol prísť s pozmeňovákom, že v roku 2019 bude sadzba poistenca štátu len 3,2 %, bude teda 3,2 %. Je to teda rekordne nízko, ale je tam aspoň nejaké percento. Ovšem už od roku 2020 to nemá pla..., to nebude platiť.
Ako som na začiatku povedal, zdravotníctvo a vzdelávanie malo byť prioritami. Keď porovnáme zdravotníctvo, kvalitu zdravotníctva v Českej republike a v Slovenskej republike, tak vo všetkých parametroch české zdravotníctvo vychádza ďaleko lepšie. České zdravotníctvo dáva na počet obyvateľov, ako má Slovensko, o viac ako 1 mld. euro, euro viac na zdravotnú starostlivosť. My keď by sme chceli začať znižovať rozdiely medzi zdravotníctvom Českej republiky a Slovenskej republiky, tak musíme dať určite viacej na zdravotníctvo, ako dáva Česká republika, ale my dávame menej. Čiže tento rozdiel sa nielenže nebude znižovať, ale on sa bude prehlbovať. Ten rozdiel sa bude zväčšovať.
A takú paralelu. Ak by sme v štátnom rozpočte na zdravotníctvo na rok 2019 boli dali za poistencov štátu len toľko, koľko sa dávalo v priemere medzi rokmi 2009 až 2018, tak zdravotníctvo prišlo o 396 mil. eur. To znamená, že slovenskému zdravotníctvu bolo ubratých okolo 400 mil. Keď sa pozrieme na rezort obrany, tak zistíme, že majú okolo 500 mil. eur viac.
A teraz krátke porovnanie. V Českej republike majú 14 bojových lietadiel. Majú Gripeny, ktoré sú výrazne lacnejšie ako bojové lietadlá F16, ktoré si objednáva česká..., Slovenská republika. A teraz sa spýtam, čo je pre slovenského občana a slovenského pacienta dôležitejšie. Aby sme mali v porovnaní s Českou republikou hoci výkonnejšie, ale výrazne drahšie lietadlá, alebo je pre nášho občana a pacienta ďaleko dôležitejšie, aby sme začali znižovať rozdiel medzi slovenským a českým zdravotníctvom? A práve preto tento zákon alebo tento štátny rozpočet nemôžme, nemôžme absolútne podporiť, pretože uberá zdravotníctvu a uberá našim občanom.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.12.2018 12:16 - 12:17 hod.

Alan Suchánek Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Soňka, veľmi dobrý príspevok so znalosťou problematiky. Vidieť, že v tom pracuješ roky. Môj názor je totožný s tvojím prednesením, že by sa nemala miešať problematika hmotnej núdze a obedov pre všetkých zadarmo. Pretože tie obedy budú pre všetky deti, aj pre tie deti, ktoré to absolútne nepotrebujú. A dotovanie z prostriedkov hmotnej núdze plošne je chybné. Malo by byť určite adresné, teda len pre tých, ktorí sú na to odkázaní, a nemrhať týmito prostriedkami. Pre mňa je to také komunistické a populistické. Všetkým rovnako, všetkým zadarmo na úkor tých, ktorí to skutočne potrebujú.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.11.2018 19:24 - 19:25 hod.

Alan Suchánek Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Elenka, veľmi dobré vystúpenie.
K tej Českej republike, keď sme sa tam boli pozrieť v nemocnici Motole, tak riaditeľ tej najväčšej českej nemocnice povedal, že keby odišli české zdravotné sestry aj slovenské zdravotné sestry a slovenskí lekári, tak Motole môžu zavrieť. To o mnohom hovorí.
K tomu, čo ty hovoríš, áno, je tam, je tam, keď porovnávame zdravotnú sestru a záchranára, v mnohom máš pravdu. Tam ovšem, samozrejme, ja si myslím, že sa musí zohľadňovať ešte aj to, že tá robota alebo tá práca na tom urgentnom príjme sa nedá, nedá jednoznačne porovnávať s prácou, napríklad keď aj na tom urgentnom príjme bude záchranár, s prácou zdravotnej sestry, ktorá bude robiť, povedzme na doliečováku. Tam určite, na tom urgente, bude tam ďaleko väčšie vyťaženie aj, aj nasadenie, tak určite, že aj podľa typu práce a záťaže, treba to, treba to hodnotiť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.11.2018 19:17 - 19:19 hod.

Alan Suchánek
 

Vystúpenie v rozprave 28.11.2018 19:06 - 19:14 hod.

Alan Suchánek Zobrazit prepis
Vážený predsedajúci, vážená pani ministerka, vážení prítomní, na tejto schôdzi má byť prijatý zákon roka, teda zákon o štátnom rozpočte a určite by tento zákon mal prednosť pred zdravotnými zákonmi, keby..., keby nebolo treba v zdravotnom zákone č. 581 meniť ustanovenie 4 % za poistence, poistencov štátu. Už z tohoto samotného vyplýva, že keď minister financií chce mať dobrý rozpočet, a ako sa ukazuje, vyrovnaný rozpočet, tak potrebuje pomeniť, zmeniť zákon zdravotnícky, aby si vylepšil štátny rozpočet. Z tohoto sa to potom celé odvíja. Na jednej strane je síce deklarácia, že zdravotníctvo dostane najviac v celej histórii samostatného Slovenska, ale treba povedať to B, že dostane menej, ako by mu za určitých platných pravidiel, ktoré tu dodneska boli, ako by malo to zdravotníctvo dostať.
A ja viem, že vládnuť je vždycky o kompromisoch, ale hovorilo sa, že zdravotníctvo je v kríze, zdravotníctvo je premiérska téma, v zdravotníctve je treba riešiť veľké otázky, pretože zomierajú nám tu zbytočne ľudia a ľudia nedostávajú takú liečbu, akú by mali. Ja som to už dneska spomenul a spomenul to aj predseda zdravotníckeho výboru, že skúsme sa porovnať s Českou republikou, pretože to je krajina, s ktorou sme dlho, dlhé roky spolu pôsobili, naše zdravotníctva boli veľmi prepojené, aj keď určite aj vtedy, keď sme sa delili, tak to české zdravotníctvo bolo na o čosi vyššej, vyššej úrovni. Bola tam jedna výhoda pre Slovákov, že keď bol niečo problém na Slovensku, tak sa dalo obrátiť na kolegov v Čechách a dalo, dala sa táto liečba potom absolvovať v Čechách. Dneska je to už trošku komplikovanejšie, pretože treba na to kadejaké výnimky, na všetko vám ani takú výnimku nedajú.
A ja už som to dneska, ten príklad spomenul, že v Českej republike robia robotickú chirurgiu s 9 prístrojmi, na Slovensku máme 1. Na Slovensku by takéto prístroje mali byť 4 a možno aj 5. Je to síce veľká investícia, ale zároveň je to veľký prínos pre pacientov a v konečnom dôsledku nakoniec potom aj, aj pre tú ekonomiku, pretože keď ste na kongrese, kde sa o tom rozpráva, rozprávajú odborníci, tak vám povedia, že keď operujú touto, týmto robotom, tak nepotrebujú pacientovi dať ani transfúziu krvi. Pacient nemusí byť 3 dni na JIS-ke, dokonca po takejto operácii nemusí byť ani na JIS-ke. Toto všetko nám tu chýba. Keď si uvedomíme, že v českom zdravotníctve na počet obyvateľov, ako má Slovenská republika, je asi o 2 mld. viacej, tak potom aj tá úroveň toho zdravotníctva sa tam môže zlepšovať a tie nožnice medzi Slovenskou a Českou republikou sa budú viac a viac roztvárať.
Poviem príklad jeden, malé nemocnice na Slovensku. Je v ozdravnom pláne. Minulý rok spravila opatrenia, aby tento rok bola v pozitívnych číslach, pretože je v ozdravnom pláne a musí to plniť. A ukazuje sa, že tento rok bude v pluse 81-tisíc euro. Ale pri daných podmienkach, ktoré sú nastavené na budúci rok, a pri zmluvách, ktoré majú garantované od Všeobecnej zdravotnej poisťovne na prvé tri mesiace, tak rozpočet na budúci rok im už vychádza na skoro mínus 400-tisíc euro a na ten ďalší rok okolo mínus 600-tisíc euro. Tu vidím jednu obrovskú schizofréniu. Nemocnica, ktorá je v ozdravnom pláne, má postavený plán s mínusom. Čo teraz? Dozorná rada bude musieť zasahovať, vymenia riaditeľa. A dokonca sa ukazuje, že ten riaditeľ z ekonomického hľadiska tento rok je v pluse, čiže možno nie je až taký zlý, ale vymeníme ho, však bude v mínuse, nebude plniť ozdravný plán.
V tomto vidím jednu, jeden velikánsky problém. Ak budeme aj schopných riaditeľov takto demotivovať, tak sa nám tam ani žiadni nebudú hlásiť. A už nie, že do, do výberového konania príde jeden, ale sa tam asi nikto ani neprihlási.
Ja som mal pripravené aj nejaké citácie, kde Asociácia nemocníc spravila vyhlásenie, koľko asi miliónov bude chýbať, kde šéfka všeobecných lekárov pre dospelých hovorí, že akékoľvek zníženie vymeriavacieho základu pod 4 % bude ohrozovať poskytovanie zdravotnej starostlivosti na Slovensku. LOZ hovorí, že zníženie poistencov za, teda poistného za poistencov štátu reálne ohrozí zabezpečenie a dostupnosť zdravotnej starostlivosti a verejného zdravotného poistenia.
Ale ja tu chcem ešte poukázať na ľudské zdroje. Hovorím, chcem povedať o lekároch a o zdravotných sestrách. Zdravotné sestry nám chýbajú a budú chýbať vo veľkom počte. Ak im nezvýšime platy a nezlepšíme podmienky, tak to bude pre nás neriešiteľná situácia.
A to isté začína s lekármi. Rozprával som sa s prednostom chirurgickej kliniky a povedal mi takúto vec. Pri skončení školského roka sa mu hlásilo 5 záujemcov o chirurgiu. A všetko to boli muži. Dneska začína byť veľká feminizácia v chirurgii. Boli to muži a mali záujem o chirurgiu. Keď volal riaditeľovi, že by mal 5 alebo aspoň jedného záujemcu, aby mohol prijať, tak mu riaditeľ povedal, že, žiaľ, na platy jeho budžet už nepostačuje a nemôže mu takéhoto lekára prijať, hoci on by ho potreboval.
A na druhej strane čítam inzeráty českých nemocníc. V českej nemocnici, keď im chýba lekár, tak inzerujú, že náborový príspevok v určitých oblastiach, je to tam v oblasti okolo Nemecka, 400-tisíc českých korún. To je okolo 15 000 eur a viac. Niečo dostáva ten lekár, ktorý nastúpi, hneď na začiatku a viazať sa musí na 4 roky. To znamená, že v Čechách sú povedzme primerané platy, ale keď chcú získať lekára, tak riaditeľ nemocnice si môže dovoliť zo svojho budžetu dať ešte náborový príspevok. A slovenský primár alebo riaditeľ nemocnice si nemôže dovoliť mladého lekára prijať. Tak mi povedzte, ako chceme pomery v slovenskom zdravotníctve zlepšovať a posúvať sa smerom k Českej republike. Alebo na Ukrajinu?
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.11.2018 18:23 - 18:25 hod.

Alan Suchánek Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja by som tuná pri tejto príležitosti chcel povedať, že to, že tam zostane to percento aspoň teda na ten jeden rok, vidím ako pozitívnu vec. A chcel by som poďakovať predsedovi zdravotníckeho výboru MUDr. Zelníkovi, že bojoval za zdravotníctvo, a zároveň by som teda chcel poďakovať aj ostatným členom zdravotníckeho výboru, lebo aspoň v niektorých veciach sa vedia zjednotiť, vedia ťahať za jeden povraz. Ale je pravda, že s kožou na trh išiel predseda. Bol v niečom úspešný. Samozrejme, 55 mil. je veľa. Cez to všetko si myslím, že je to ešte stále málo, pretože 3,2 % je proti tomu, keď sme bojovali, že 3,78, je málo, tak 3,32 je ďaleko, ďaleko menej.
A ešte ďalšia vec je, že tam mala byť deklarácia, že však keď bude treba, tak sa to dofinancuje. No z tej rezervy sa to zobralo už teraz. Tá rezerva možno bude potom malá. Uvidíme. Ale hovorím, tam tie riziká, hlavne v tej Všeobecnej zdravotnej poisťovni sú veľmi veliké. Ja ešte potom chcem aj v rozprave niečo povedať, ale nemocnice, ktoré už dneska vyrábajú dlh, tak robia si plány a vychádza to tak, že rok 2018, nemocnica, ktorá je v ozdravnom pláne, si postavila plán a nakoniec bude mať nejaký zisk, ale už na ďalší rok deklaruje veľkú stratu a na ten ďalší rok ešte väčšiu stratu. To znamená, že sme v takom schizofrénnom postavení. Sme v ozdravnom pláne a nemocnice napriek tomu, že už niečo urobili a veľa urobili, aby boli vyrovnaní, tak v jeden rok dokázali, ale už tie ďalšie vaše plány tých financií ukazujú, že budú zase v mínusoch. To znamená, že budú v ozdravných plánoch a budú v mínusoch.
Čím to vyriešime? Vymeníme riaditeľov dozornej rady? To nebude stačiť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.11.2018 18:18 - 18:18 hod.

Alan Suchánek
Vymazať rámček!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.11.2018 18:16 - 18:18 hod.

Alan Suchánek Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Štefan, veľmi pekne si to podal a rozobral. Ja by som sa zastavil pri tom porovnaní s Českou republikou.
Je úplne jasné, že za Českou republikou v kvalite zdravotnej starostlivosti a vo vybavení veľmi zaostávame, a pokiaľ v tom, rozpočet na budúci rok máme o 2 mld. menej na počet obyvateľov Slovenska v porovnaní s Českom, tak tú úroveň českého zdravotníctva nieže budeme dobiehať, tak nemáme šancu to dobiehať, práve naopak, tie nožnice sa budú roztvárať. Čiže ak chceme sa posúvať dopredu a zlepšovať naše zdravotníctvo, tak jednoznačne tie zdroje, ktoré sú tam dneska naprogramované, sú nedostatočné. Nakoniec to povedala aj Dozorná rada Všeobecnej zdravotnej poisťovne a dokonca aj z dnešného zasadania vyplynulo, že vidí tam veľké riziká, až vo výške 124 mil. eur. To znamená, že Všeobecná zdravotná poisťovňa sa zase môže dostať do veľkých problémov a bola by katastrofa, keby sa v priebehu troch rokov dostala druhýkrát do nejakého ozdravného plánu alebo nejakej nútenej správy. A k tomu porovnaniu s Českou republikou, to môžme veľmi ľahko zistiť a kolegovia alebo poslanec Baláž nám môže povedať. Česká republika má tri robotické prístroje da Vinciho, Slovensko má jeden. Keby sme to chceli zase porovnať na počet obyvateľov, tak by sme mali mať 4 až 5, ak by sme chceli liečiť na úrovni Českej republiky, tak by sme ich mali mať 4 až 5. Máme jeden.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 21.11.2018 15:59 - 16:05 hod.

Alan Suchánek Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, ďakujem za slovo. Vážení prítomní, ako lekár som nerobil rigoróznu prácu, ale robil som pri druhej atestácii atestačnú prácu. Bolo to ešte za bývalého režimu, vtedy boli obrovské problémy zohnať literatúru, dokonca nebolo ani našich učebníc, nieto ešte nejaké zahraničné literatúry.
Ale chcel by som povedať, že to, o čom sa tu dnes rozprávame, má dve roviny.
Prvá rovina je rovina toho, kto tú prácu robí. Môže to spraviť ako plagiát, kompilát, proste podvod alebo môže to spraviť seriózne.
A druhá rovina je univerzita, na ktorej to robí. Pretože ten človek, ktorý tú prácu robí, má školiteľa, ktorý by mu to nemal dovoliť a pustiť ho ďalej. Okrem toho má pri tej skúške oponentov, ktorí by mali zistiť, ako bola tá práca robená, mali by toho konkrétneho preskúšať a zistiť, či o tej téme niečo vie. Ak to je tak, ako to vyzerá, že to bol podvod, tak to vôbec nemalo prejsť a nemal dostať titul JUDr.
Viem, že v minulosti, a konkrétne to bolo aj z mojej rodiny, pri štúdiu práva tí, ktorí mali veľmi dobrý prospech a mali priemer počas štúdia do 1,1, tak nemuseli robiť rigoróznu prácu, pretože už pri promócii dostávali titul JUDr. Dneska to tak už nie je, ale jedno obdobie to tak bolo. Všetci ostatní potom museli robiť tú rigoróznu prácu a až potom, keď si ju obhájili, dostali tento titul JUDr.
Poviem vám jeden príbeh jednej mladej právničky, ktorá skončila školu na Trnavskej univerzite a v podstate hneď sa prihlásila a žiadala o to, aby jej pridelili tému na rigoróznu prácu. Veľmi ju fascinovalo aj na základe toho, že jej brat študoval bankovníctvo, tak veľmi ju fascinovali cenné papiere. Tak išla a požiadala na tých fakultách, alebo teda na odbore občianskeho práva a obchodného práva, že či by nemohla robiť prácu ohľadom zmeniek. Povedali jej, že je to veľmi úzka téma, ale že môže robiť prácu na tému cenné papiere. Takže jej dali túto prácu.
Rok na tom pracovala veľmi tvrdo a poctivo na tom pracovala. Túto prácu obhájila a obhájila ju teda s pochvalou. No a medzitým išla na konkurz do jednej renomovanej advokátskej kancelárie, kde ju prijali, a zhodou okolností táto kancelária v tej dobe mala Duckého zmenky. Táto kancelária mala zastupovať štát v kauze Duckého zmeniek. Tie Duckého zmenky už pochodili rôzne slovenské advokátske kancelárie a nikde nevedeli zistiť, či sú pravé, či nie, a proste ten spor sa ťahal veľmi dlho. Keď už v tejto kancelárii aj partneri a všetci starší advokáti tie zmenky poštudovali a neprišli na nič, tak teda ako najmladšej právničke dali tieto zmenky, že však robila rigo na tú tému, že by sa na to pozrela. No, tak ona to študovala a niečo sa jej na tom nezdalo a myslela si, že je na dobrej stope, a keďže vedela tú tému, teda pri tej rigoróznej téme prelúskala poriadne a prelúskala, samozrejme, aj názory odborníkov, tak zašla za niektorými odborníkmi a konkrétne za najväčšou odborníčkou v Čechách na brnenskej fakulte. A keď jej povedala, čo si o tom myslí, a pýtala sa, alebo teda na čo prišla a pýtala sa tejto pani profesorky na jej názor, tak tá pani profesorka jej povedala, že nemôže jej povedať, lebo že tá druhá strana, ktorá žiadala preplatenie tých zmeniek, bola za ňou a chceli sa s ňou radiť, dokonca chceli, aby im podpísala znalecký posudok, ktorý oni už mali vtedy vypracovaný, a že či by ona nepotvrdila, že ten znalecký posudok je relevantný. No ona to odmietla a nakoniec sa potom teda zistilo, že žiadna kapacita ten znalecký posudok nepodpísala. A nakoniec vieme, ako dopadli Duckého zmenky.
Duckého zmenky na základe toho, čo táto mladá právnička zistila, tak tí, ktorí chceli si uplatniť preplatenie týchto Duckého zmeniek, neuspeli. Teda konkrétne toto bola jedna zmenka, táto konkrétna zmenka bola v hodnote 1,2 mld. slovenských korún v tej dobe.
Medzitým ovšem padla vláda, zmenila sa vláda, z pravicovej vlády prišla vláda premiéra Fica. Vtedy to bolo, v podstate už bolo len potrebné na súde vyhlásenie rozsudku. Ale keďže vieme, že tie naše súdy to neurobia nikdy behom mesiaca, trvalo to niekoľko mesiacov, tak medzitým vláda Roberta Fica zobrala tejto advokátskej kancelárii túto kauzu, dala to svojej advokátske kancelárii, no a, samozrejme, úspešná bola iná advokátska kancelária.
Tento príbeh je taký dosť zaujímavý, preto som ho rozpovedal celý. Chcem ale povedať to, že tá rigorózna práca sa môže spraviť skutočne seriózne, skutočne síce s veľkou prácou a s veľkou námahou, ale to človeku môže niečo dať a môže to byť prínosom aj pre celú spoločnosť. A už vôbec z toho potom neni hanba.
A už len teda na okraj, tá mladá právnička je moja dcéra.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 21.11.2018 14:48 - 14:49 hod.

Alan Suchánek Zobrazit prepis
Ja som sa hlásil do rozpravy, vôbec som na nehral s poradím, chcel som seriózne, nevidel som sa tam. Naskakovalo to, nebolo tam moje meno... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Glváč, Martin, podpredseda NR SR
23.
Pán poslanec, prepáčte, ja som vám povedal tuná, že tak som uzatvoril. Možno ste obeťou toho, čo sa dialo, ale uzatvoril som rozpravu. Prepáčte.
Pán poslanec Uhrík ďalší v rozprave.


Suchánek, Alan, poslanec NR SR
24.
Ale ja nechcem byť obeťou, ja chcem niečo povedať. Ja v tomto parlamente chcem niečo povedať.
Skryt prepis