Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.5.2019 o 11:39 hod.

MUDr.

Alan Suchánek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2019 14:26 - 14:28 hod.

Alan Suchánek Zobrazit prepis
Počuli sme tu vyjadrenia k tomu, že sa stali v minulosti ozaj chyby a dneska na ne, na ne doplácame. Ja by som chcel ešte upozorniť na jeden ten dôležitý fakt.
Tým, že sa zaviedla praktická sestra, tak zároveň vtedy, ak si dobre spomeniete, sa spravilo aj to, že po strednej zdravotnej škole môže tento človek, ak chce, môže aj hneď alebo potom neskôr študovať aj externe na vysokej škole. Neni to preňho podmienka, že 7 rokov musí študovať a nemôže zarábať. On po 4 rokoch, táto, tento človek môže ísť pracovať, má chlebík v ruke, keď cíti potrebu alebo, alebo cíti, že sa potrebuje alebo chce vzdelávať, alebo chce postupovať v práci a tak ďalej, tak má, má možnosť sa ďalej vzdelávať a nemusí ísť na celodenné štúdium vysokoškolské. To je tiež veľmi dôležitá vec, pretože nie každý má podmienky ekonomické v rodine také, že môže 7 rokov študovať preto, aby mohol robiť zdravotnú sestru.
A ešte k tomu, k tej terminológii, praktická sestra, zdravotná sestra a budeme tu vykrikovať, že či taká väčšia sestra, alebo menšia sestra a tak ďalej. Máme lekárov, máme lekárov rovno po škole, máme lekárov s atestáciou, dokonca máme lekárov, poznám ja, ktorí majú päť atestácií, a nerobíme reg..., vôbec to nedelíme, že lekár s jednou, s druhou, máme vedúcich oddelení, tiež je to lekár.
Tam ide o to, aby sa mal kto o toho pacienta starať. A to najdôležitejšie, musíme spojiť sily, nie bojovať jeden s druhým a proti sebe, ale spojiť sa pre pacienta.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2019 14:04 - 14:06 hod.

Alan Suchánek Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Elenka, ja som chcel len k tomu, čo si povedala, že si aj ty robila strednú zdravotnú školu a že vtedy sa tam hlásili, hlásili záujemcovia o štúdium s priemerom 1,5, povedzme do dvoch. Áno, to bola excelentná škola, ktorá mala veľmi dobrý zvuk, bol o ňu veľký záujem. Ale prečo to bolo? Pretože spoločenské, spoločenské uznanie týchto ľudí bolo veľké, robili prácu, ktorú chceli robiť, odmalička alebo od mladi malý vzťah k pacientom, k ľuďom, chceli, chceli to robiť, a preto to išli študovať. Mnohí z nich, samozrejme, potom išli ďalej študovať na vysoké školy, na lekárske fakulty.
Lenže, samozrejme, potom keď sme z nich spravili pomaly najnižší, najnižší ošetrovateľský alebo zdravotnícky personál, ktorý vynášal misy a tam, ja neviem, riadil, riadil izby a postele a tak ďalej, no tak potom nemôžme chcieť, aby tam chodili excelentní študenti. Čiže my sme tomu zobrali vážnosť, zobrali sme tomu, tomu atribúty toho, aby tam mohli ísť šikovní, ktorí majú záujem vzdelávať sa a pracovať v tom zdravotníctve, no a potom o to záujem nebol.
Čiže ak chceme, aby znovu ľudia, ktorí k tomu majú vzťah, záujem o prácu v zdravotníctve, tak musíme týmto školám, samozrejme, dať aj, aj vážnosť, aj, aj nejaké, nejaké postavenie a, samozrejme, aj, aj platy, samozrejme, keď to budú robiť, aj platy, pretože týchto ľudí je nedostatok, a práve vieme, že nielen u nás, ale v celej Európskej únii je veľký nedostatok zdravotníckych pracovníkov.
A ešte k tomu úplne na koniec chcem povedať, my nemusíme všetkých zdravotníckych pracovníkov vyškolovať a pripravovať pre celú Európsku úniu. My potrebujeme pre nás a pre našich pacientov ľudí.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2019 11:39 - 11:41 hod.

Alan Suchánek Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja by som sa vrátil k tomu zneužívaniu, ako si hovoril, tej rýchlej zdravotnej služby a k tým krajským operačným strediskám.
Rozprával som s veľmi šikovnou zdravotnou sestrou, ktorá robí mimo iné aj na OAIM a chodí robiť ešte aj do služby na takúto COS ZZS-ku. Je to veľmi šikovné dievča, je zorientované, a keď začne klásť otázky, aby zistila, že či je potrebné poslať tam tú rýchlu zdravotnú službu s lekárom alebo bez lekára, a keď začne niektorým vysvetľovať, že ale veď toto ani nie je dôvod na to, aby prišla rýchlo zdravotná služba, tak má problémy, obyčajne ju potom, po telefóne jej nadávajú a prichádzajú na ňu sťažnosti. Čiže ľudia si na to veľmi zvykli, berú to ako, doslova ako taxík do nemocnice a s týmto bude ozaj veľký problém niečo spraviť. Jediná vec, ktorá, si myslím, ktorá by to dokázala vyriešiť, je ekonomická zainteresovanosť pacienta vtedy, ak to nie je indikované. Toto bude veľmi ťažké presadiť, ak sa to vôbec niekedy presadí. Ak by sa to podarilo, potom, samozrejme, mnoho vecí môže byť vyriešených. Aj ekonomicky, aj potom s dostupnosťou tej zdravotnej služby.
K tým praktickým sestrám. Konkrétne teda v tomto zákone sme doplňovali do zákona, aby u pediatra mohla pracovať praktická sestra. Do zákona sa to doplnilo alebo dodalo preto, že pediatrická spoločnosť to žiadala, a tvrdila, teda že garantuje, že neklesne kvalita zdravotnej starostlivosti. To je to najdôležitejšie, pretože tú, tú kvalitu garantuje lekár. Ak bude akýkoľvek problém, tak ponesie zodpovednosť lekár. A keď to oni potrebujú, tak si myslím, že im to treba dať.
Okrem toho ja si pamätám, keď v každej pediatrickej ambulancii boli dve sestry... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2019 11:09 - 11:11 hod.

Alan Suchánek Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja by som mal dve veci. Zneužívanie RZP-čiek je veľký problém. Pri primárnych prevozoch sa hovorí, že asi 80 % týchto prevozov je zneužívaných. Poslankyňa Cigániková povedala, že 90 % sekundárnych prevožov nie je indikovaných.
Ja chcem len upozorniť na to, že ak chceme vyriešiť problém zneužívania RZP-čiek, tak mali by sme práve riešiť tie primárne prevozy, tých 80 % primárnych prevozov, pretože väčšinou sú to úplne banálne veci, ktoré môže pacient prísť do..., taxíkom, normálnou mestskou dopravou alebo úplne aj medzimestskou dopravou a nebol by z toho absolútne žiadny problém. Tu vidím jedno veľké zneužívanie, ale je to politický problém, pretože ľudia by to nezobrali s porozumením.
K tomu s tým sekundárnym prevozom. To si nemôže dopravná služba povedať, že my to spravíme, my by sme to vedeli, my to zabezpečíme. Kto bude koho prevážať pri tých sekundárnych prevozoch, indikuje lekár. Preto nemôže si dopravná služba povedať, že my by sme to previezli.
A k tomu, k tým sekundárnym prevozom ešte toľko poviem. Sú pracoviská, ktoré, keď ide sekundárny prevoz, tak si žiadajú, že musí s nimi prísť doprovod. Ak idú RZP-čkou, sú aj sledovaní a majú doprovod. My napríklad v našej nemocnice sa snažíme zdravotníctvu ušetriť tieto, tieto prostriedky na prepravu a používame dopravnú zdravotnú službu, ale musíme dať nášho zdravotného pracovníka, ktorý v podstate odíde na celý deň, a tento zdravotnícky pracovník nám potom chýba v práci. Tých pacientov, ktorí zostanú na oddelení, nemá niekedy aj skoro celý deň alebo pol dňa, samozrejme, taký komfort, pretože nemáme toľko pracovníkov.
Takže tento problém je veľký, široký, ale nemyslím si, že... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 12.2.2019 15:11 - 15:12 hod.

Alan Suchánek Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážené poslankyne, vážení poslanci, v súlade s § 80 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku som bol určený predsedom Výboru Národnej rady pre zdravotníctvo za spravodajcu k návrhu uvedeného zákona (tlač 1275).
Návrh zákona spĺňa z formálnoprávnej stránke náležitosti uvedené v rokovacom poriadku a v legislatívnych pravidlách tvorby zákonov. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre zdravotníctvo. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 22. marca 2019 a v gestorskom výbore do 25. marca 2019.
Pán predsedajúci, prosím, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.2.2019 12:34 - 12:34 hod.

Alan Suchánek
Ďakujem za slovo. Mirko, povedal si, že tento človek nespĺňa ústavné kritériá. Ja si spomínam na vystúpenie doc. Fica, kde apeloval, a teraz citujem: "Poďme sprísniť kritériá na sudcov Ústavného súdu." A sám pritom nesplnil ani základné kritériá.
A súhlasím s tebou, že sa dá vybrať 18 kvalitných kandidátov, z ktorých sa dá vybrať 9 veľmi kvalitných tak, aby Ústavný súd ozaj mohol byť kvalitný.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.2.2019 16:34 - 16:35 hod.

Alan Suchánek Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Čítal som názov jedného článku dneska v novinách, že bude to skúška poslancov, či vedia napočítať do 15.
A ja by som chcel povedať, že pán docent Fico si nesplnil základnú domácu úlohu predtým, keď sa pripravoval na prihlá..., na prihlásenie za, ako za kandidáta na ústavného sudcu. Nepripravil sa ani on, dokonca ani jeho veľký tím, ktorý má k dispozícii, mu podľa všetkého, nepripravil doklady dostatočne. A teraz sme počuli pred chvíľočkou, že 10-krát musel dokladať. No čo to znamená 10-krát dokladať? Tak alebo som pripravený a spĺňam a môžem sa prihlásiť, alebo sa nemôžem.
No a prečo sa to teda takto deje? No pretože, on je presvedčený, že na neho neplatí žiadne pravidlo, žiadny zákon, že on môže všetko. A preto sa pýtam, môže alebo bude takýto človek potom na Ústavnom súde dodržovať nejaké pravidlá alebo zákony, ak teraz jednoznačne ukazuje, že pre neho žiadne pravidlá ani zákony neplatia?
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.1.2019 18:49 - 18:50 hod.

Alan Suchánek Zobrazit prepis
Pán poslanec Blanár, ja si myslím, že vôbec nemusíte mať obavy o tom, že by sa to mohlo pani poslankyni Zimenovej vrátiť. Pokiaľ by pani poslankyňa Zimenová nejakú prácu robila, tak určite by nepotrebovala opisovať, a ak by mohla mať nejaký problém, tak len preto, aby sa zmestila do nejakého rozsahu, ktorý je doporučený, pretože jej znalosti sú hlboké a nepotrebuje nič kopírovať.
A ešte k tomu, čo ste povedali, že môžme tu spustiť lavínu. Máte dojem, že lavína hanby pri tomto titule JUDr. nebola spustená? Akú ešte lavínu väčšiu môžme spustiť?
Skryt prepis
 

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho 6.12.2018 14:21 - 14:22 hod.

Alan Suchánek Zobrazit prepis
Ja som túto otázku položil aj práve preto, že sú veľké rozdiely práve medzi týmito cenami. A chcel som teda vedieť, keďže tá poisťovňa, ja neviem, príklad poviem, lyžiarovi, ktorý sa zranil v Rakúsku, a potom príde faktúra na nejakých 30-tisíc eur, čo je úplne bežné, poisťovňa to musí zaplatiť. Ale zas naopak, keď u nás nemocnica vyúčtuje alebo Všeobecná zdravotná poisťovňa zaplatí nemocnici tak ako u nás, takže je to samozrejme prípad od prípadu, podľa toho v ktorej nemocnice alebo na akej klinike bol operovaný, ale môže to byť niekde okolo tisíc až možno dvetisíc euro a je tam veľká diskrepancia. Tak som chcel vedieť, že či teda tá poisťovňa naša, slovenská, prihliada na to, ako v tej inej krajine za daný zákrok by bolo hradené. Aby teda tie naše poisťovne a zas respektíve aj tie nemocnice neboli ukracované.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.12.2018 16:14 - 16:15 hod.

Alan Suchánek Zobrazit prepis
Elenka, ďakujem za reakciu. A musím potvrdiť, že skutočne tieto zdroje budú chýbať. Ukazuje sa, ako to povedala Dozorná rada Všeobecnej zdravotnej poisťovni, že vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni môže chýbať okolo 120 mil. eur. Ukazuje sa, že budú problémy s platmi, ako hovorí Asociácia nemocníc Slovenska. Nemocnice majú podpísanú zmluvu len na prvé tri mesiace budúceho roku. Takisto tam hrozí deficit okolo 60 mil. Takže tieto peniaze, ktoré do toho zdravotníctva neprídu a mali prísť, budú ozaj chýbať. A bojím sa, že na úkor našich občanov.
Skryt prepis