Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2016 o 16:54 hod.

Mgr.

Anna Verešová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.6.2016 10:37 - 10:39 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Ďakujem, pán kolega Mihál. V programovom vyhlásení vlády sa o rodinnej politike jednalo iba v stati v sociálnej politike, v časti sociálnej politiky. A to je kapitálny rozdiel sociálna politika a rodinná politika, ale evidentne niekto nevidí v tom rozdiel, vláda v tom nevidí rozdiel. Podporovať mladé rodiny by malo byť prioritou. A vtedy sa nájdu aj peniaze, lebo ja som presvedčená, že peniaze sú a veľmi je potrebné aby práve mladé rodiny, tak ako som si obhajovala ráno dôchodcov, tak si budem obhajovať mladé rodiny, lebo je veľmi potrebné, aby práve mladé rodiny dostali podporu od štátu.
Naozaj si tu pletieme dve témy. Zosúladenie rodiny a práce, nikto s tým nemá problém. Prosím vás, teraz sa jedná o to, aby rodina nestrádala v čase, keď jeden z partnerov, z manželov sa zostane starať o dieťa, zvyčajne je to teda a minimálne v tých prvých mesiacoch života matka, a vtedy rodina naozaj finančne stráda. Vo Francúzsku nastavili toľko nástrojov pre rodiny, pre matky, že naozaj sa zvýšil index plodnosti. Myslím si, že až na 2,1. Ale, prosím vás pekne, matka, žena, rodič, otec môžu sa rozhodnúť úplne slobodne, ktorý nástroj si vyberú, a každý tento nástroj je rovnako finančne ohodnotený. Je úplne jedno, či matka ide skôr do práce alebo zostane doma. Toto je pre nás strašne dôležité, aby sme nechali slobodnú voľbu matke, rodičom, ak to takto chcete, aby sme nehovorili iba o mamách, ale jednoducho rodičovský príspevok je veľmi nízky. Podporujme mladé rodiny a majme to ako prioritu, toto by mala byť priorita vlády.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.6.2016 10:06 - 10:08 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani poslankyňa, pani navrhovateľka, ja som pochopila váš návrh a našu takú odvahu ísť do toho, aby sme pomohli dobre, alebo aby sme nechali slobodnú voľbu na matkách a aby v žiadnom prípade taká matka, ktorá zostala, ktorá chce zostať doma s dieťatkom, nebola nijak finančne alebo morálne diskriminovaná za svoje rozhodnutie. Myslím si, že zosúladenie rodiny a práce to je trošku o inom. Myslím si, alebo môžete mi na to odpovedať, že toto ste v tejto chvíli neriešili, pretože ja myslím, že ani jedna žena v pléne, však sme tu matky a chodíme do práce a myslím si, že sme aj išli do práce, aj počas detí možno, aj do troch rokov, nepochybuje o tom, že žena sa má rozhodnúť, keď sa chce rozhodnúť a chce ísť do práce, že treba všetky nástroje prijať v našej krajine na to, aby ona spokojne odišla do práce a zároveň zostala spokojná, že starostlivosť o dieťa je dobrá. Ale myslím si, že v tejto chvíli v návrhu sa riešilo to, aby nejakým spôsobom bola konečne ocenená práca matky, ktorá sa rozhodne starať do troch rokov o dieťa doma sama a mať ho v osobnej starostlivosti.
Takže nepleťme si dve veci, zosúladenie rodiny a práce a zároveň vlastné rozhodnutie matky. Konečne by sme si mali, mali uvedomiť, že nechajme sa ženy rozhodnúť a v žiadnom prípade ich nijako finančne nediskriminujme za niektoré rozhodnutie, za to, či zostane doma s dieťaťom, alebo pôjde do práce. A ohodnoťme konečne prácu ženy, ktorá sa stará o deti, a hoci to bude mať vplyv na rozpočet, tieto deti nám raz v tomto rozpočte, týmto rozpočtom pomôžu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 17.6.2016 9:01 - 9:06 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Prajem vám všetkým dobrý deň, vážený pán predsedajúci, aj vážené pani poslankyne, páni poslanci, vážení hostia, študenti. Vrátim sa k včerajšiemu vystúpeniu a k nášmu návrhu, ktorým chcem doplniť zákon o sociálnom poistení.
Cieľom nášho predloženého návrhu zákona je odstránenie diskriminačného stavu v oblasti zvyšovania starobných dôchodkov u osôb, ktoré do 31. decembra 2003 poberali starobný dôchodok a boli povinne dôchodkovo poistené z titulu svojho zamestnania, pričom podľa doteraz platných predpisov za toto obdobie nemajú nárok na zvýšenie starobného dôchodku a odvedené sociálne odvody sa im ani nezapočítali.
Nový zákon o sociálnom poistení nemyslel na zvýšenie starobných dôchodkov pre starobných dôchodcov, ktorým bol tento starobný dôchodok pred 1. januárom 2004, a ktorí v období, priznaný, a ktorí v období do 31. decembra 2003 počas poberania starobného dôchodku súčasne pracovali a mali povinnosť platiť si povinne dôchodkové poistenie. Toto obdobie, keď si platili povinné odvody do dôchodkových fondov, sa im naozaj v skutočnosti nikdy nepremietlo a v porovnaní s pracujúcimi dôchodcami po 1. januári 2004 sú tieto osoby diskriminované.
K tomuto problému nám naozaj píšu ľudia, občania, dôchodcovia a problém bol naozaj viackrát na programe, ale napokon dostali prednosť akoby iné priority a záujmy. Píše nám jeden pán dôchodca, že "asi štát a Sociálna poisťovňa dúfa, že čoskoro vymrieme a bude po problémoch". Dúfam, že niečo takéto sa nestane. A títo občania sa naozaj na nás dívajú, pozerajú, vzhliadajú na nás ako na nádej, že táto diskriminácia sa odstráni. Urobiť takúto diskrimináciu ešte aj v homogénnej skupine, to je už naozaj síce výkon ale vždy to môžeme napraviť.
Chcem vás požiadať, páni poslanci a panie poslankyne, aby sme naozaj nenechali tento problém odumrieť a aby sme odstránili túto diskrimináciu a nespravodlivosť. Je to také jednoduché, naozaj stačí zahlasovať iba za.
Alexander Tomský hovorí, že politika je najväčšie dobro. Dobre počujete, najväčšie dobro. A pritom v našej krajine sa hovorí o politike medzi nami, medzi občanmi, že politika je najväčšia špinavá vec. Veľa som o tom rozmýšľala a súhlasím s tým, že politika nemôže byť špinavá vec, len ľudia môžu byť špinaví a môžu robiť svoju prácu zle. A naozaj po tejto krátkej skúsenosti v parlamente vnímam, že politika je naozaj najväčšie dobro, pretože veľmi jednoducho môžeme robiť pre ľudí dobre. Nemusíme čakať na nový veľký zákon, lebo naozaj môže prejsť viac rokov. Odstráňme túto diskrimináciu pre dôchodcov už teraz. Ako poslanci, chcela by som tak apelovať, si musíme uvedomovať, že ľudia čakajú, že po každom našom hlasovaní sa im zlepší život. Tak vás prosím, aby ste, a žiadam a prosím, aby ste si naozaj predstavili pri hlasovaní pred sebou týchto diskriminovaných občanov-dôchodcov, ktorí na nás vzhliadajú v nádeji.
A ešte k tomu, keď som už povedala, že politika, je najväčšie dobro, tak chcem sa tiež pridať k tomu, aby som v tento deň hneď ráno ako prvá vyzvala pána premiéra, aby vyzval svojho ministra, aby odstúpil a aby naozaj v našej krajine sa upokojila situácia, ktorá tu je, a aby sme mohli robiť ďalej dobro pre našich občanov.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.6.2016 18:55 - 18:56 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja vám ďakujem, pán kolega, lebo naozaj si vás vážim ako experta práve v tejto téme a v tejto oblasti.
Ďakujem vám aj ta to povzbudenie, aby sa naozaj odstránila táto diskriminácia retroaktívne, lebo naozaj asi už ide o takú malú skupinu občanov, o malú skupinu dôchodcov a naozaj by pre toto štát asi neskrachoval.
A taká nejaká výzva je taká zároveň prosba, že aby sme tento problém túto nespravodlivosť naozaj odstránili, aby sme ju nenechali umrieť, lebo naozaj nám píšu dôchodcovia o tom, že asi už len čaká sa, kedy všetci zomrieme.
Takže ďakujem za podporu a ja verím, že pôjde návrh zákona do druhého čítania.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.6.2016 17:07 - 17:07 hod.

Anna Verešová
Ako ste to povedali, pán poslanec Hrnko, že práve to je to negatívum, že bola v politike, lebo že sa dá zhumpľovať, alebo že sa zhumpľovala? (Reakcia z pléna.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Prosím vás, nediskutujte.

Verešová, Anna, poslankyňa NR SR
Vy ste sa v politike zhumpľoval? (Reakcie z pléna.)Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.6.2016 16:54 - 16:56 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Chcem povedať, že dnes budem za člena Správnej rady Ústavu pamäti národa v tajnej voľbe voliť pani doktorku Janku Šípošovú. Chcem vám prečítať, čo povedala na svoju otázku, čo chce robiť v živote. Tak jej hlavným heslom v živote je rovná spravodlivosť, rovnaká spravodlivosť pre všetkých, pre obete zločinov a diskriminácie predovšetkým, štát nemá patriť vyvoleným a spravodlivosť nemôže byť na predaj. Práve preto sa snažila ako politička, ako poslankyňa a predložila návrh novely zákona o protikomunistickom odboji. Cieľom tohto návrhu bolo odstrániť amorálny a nespravodlivý sociálny stav, kedy trýznitelia dostávajú vysoké výsluhové dôchodky a nespravodlivo väznení živoria zo svojich podpriemerných dôchodkov.
Treba o slobodu bojovať stále aj si ju stále chrániť, lebo ona je veľmi, veľmi krehká. A preto v správnej rade je potreba, aby boli ľudia čistí a rovní. A myslím si, že nie je vôbec náhodou, práve je to symbolické, že práve dnes volíme člena správnej rady, kedy nielen si pripomíname 10. výročie úmrtia Jána Langoša, ale aj dnes je odhalený pamätník politickému väzňovi Antonovi Srholcovi. Ako som povedala, treba o slobodu bojovať stále aj si ju chrániť. Takže voľme rovných a čistých ľudí do Správnej rady Ústavu pamäti národa.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.6.2016 18:42 - 18:43 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vieme všetci veľmi dobre, že mzdy v službách vo verejnom záujme sú úplne vo všetkých oblastiach celé roky poddimenzované. Teraz tu hovoríme o školstve, ale služby vo verejnom záujme sú školstvo, zdravotníctvo, sociálne služby, veda, kultúra, umenie. Ja sa vrátim k tomu školstvu. Som presvedčená, že ak nebudeme mať dostatočne motivovaných pedagógov v školstve, a to znamená aj dostatočne ohodnotených, vieme veľmi dobre, ako sa nám to v budúcnosti vypomstí. A vieme to už aj teraz, ako sa nám to vypomstilo. Potrebujeme v školstve mužov. Potrebujeme v školstve ohodnotených pracovníkov.
Som presvedčená, že keby tie peniaze, ktoré sa niekde tratia a vykrádajú, boli vložené do služieb vo verejnom záujme, t. j. v školstve, zdravotníctve, sociálnych službách, do vedy, kultúry a umenia, že naša krajina by vyzerala úplne ináč.
Len prestaňme alebo prestaňte kradnúť. To je všetko.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.6.2016 15:16 - 15:18 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Chcem zopakovať slová, ktoré sme teraz počuli od kolegu Matoviča. Áno, dovolím si tvrdiť, že vy, páni ministri, i vy, páni koaliční poslanci, vy ste zodpovední za nárast extrémistických nálad v našej krajine. Viete ešte vôbec, kto je to občan, človek tam vonku? Viete, ako vyzerá a kde to vlastne vy žijete? Nie je tu žiadna oáza pokoja a kľudu, ako povedal pán premiér, veď len nedávno boli v uliciach učitelia i zdravotné sestry, ktoré tu vraj nikto nepotrebuje a ponížené a ešte viac frustrované sa vrátili na svoje pracoviská. Naši starí rodičia a blízki, (reakcie z pléna) ja reagujem na pána poslanca Matoviča, pretože hovoril o nenávisti. Naši starí rodičia a blízki nám zomierajú v nemocniciach pre nedostatočnú liečbu, ale nie kvôli lekárom a zdravotným sestrám, ale kvôli vykrádaniu nášho štátu. Ľudia vedia, že ich dane z ťažkej práce sa tratia v deravej kase alebo vo vreckách oligarchov. Uvedomujete si, že nemáte presvedčiť nás politikov, ale občanov? Namiesto využitia tohto času, aby ste občanov argumentmi presvedčili, že táto kauza neexistuje a že pán minister Kaliňák urobil všetko pre vyšetrenie tejto kauzy, hovoríte iba o nenávisti z radov opozície. Evidentne nemáte čo povedať a preto ako jeden muž opakujete mantru, že opozícia šíri nenávisť. Ja som to nedávno zažila len ako občan, aj o občanoch, ktorí reagovali na niektoré výstupy z ministerstiev v posledných troch rokoch, sa hovorilo, že my šírime nenávisť. Prosím vás, počúvajte všetko, počúvajte občanov, lebo skutočne ste a budete zodpovední za šírenie extrémistických nálad v našej spoločnosti.
Skryt prepis
 

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho 19.5.2016 14:35 - 14:35 hod.

Anna Verešová
Ja sa chcem spýtať pána ministra, či vie teda, či je sociálna pracovníčka v kontakte, či vie, teda či nie je ohrozený zdravý vývoj tohoto chlapca Marca.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.5.2016 16:12 - 16:13 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Ďakujem aj vám, pani poslankyňa. Presne o tom som chcela vo svojej faktickej poznámke, sa prihovoriť k tomu, čo ste hovorili na konci svojej rozpravy. To je to, že v našej krajine sa totižto stal z podnikateľa, v úvodzovkách, nepriateľ. Takže vždy, keď poviete, že podnikateľské prostredie a podnikateľ, tak sa zježia niekomu vlasy. A presne to som chcela hovoriť, že skutočne zdravotná pracovná služba zaťažuje úplne všetkých, že to treba spomenúť, zariadenia sociálnych služieb, detské domovy, všetky tieto inštitúcie, organizácie, ktoré robia verejne prospešnú činnosť, verejné služby, služby vo verejnom záujme, a je to presne o týchto číslach, o ktorých ste hovorili. Ďakujem vám za to.
A ja som presvedčená, že nebudú poslanci vládnej koalície čakať do roku 2020, ale že už dnes urobia všetko preto, aby naozaj tá legislatíva nebola len v prospech týchto firiem, pretože v žiadnom prípade tento návrh neohrozuje zamestnanca, absolútne neohrozuje jeho zdravie. Takže je to zaťažujúce, vynáša to finančné prostriedky iba tým, ktorí sa snažia naozaj vytvárať pracovné miesta a zamestnávať ľudí.
Ďakujem vám.
Skryt prepis