Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.9.2016 o 18:18 hod.

Mgr.

Anna Verešová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.9.2016 16:38 - 16:39 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Ďakujem, kolegyňa Silvia, za tento tvoj príspevok. Už dávno viem, že potrebujeme mať medzi sebou ľudí zdravotne znevýhodnených, pretože zostaneme vlkmi, vlk vlkom. Práve na sebe si ukázala, že ty potrebuješ vodu, ty potrebuješ nejaký keks, pretože nie všade sa dostaneš. Tak by ma zaujímalo, že či sa pri príprave novely rokovacieho poriadku, či videli aj teba títo ľudia. A nemyslím to v zlom. Ja len som rada, že Silvia je medzi nami v parlamente, pretože nás scitlivuje všetkých.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 12.9.2016 16:16 - 16:25 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, kolegovia, ja mám proti kolegovi jednu výhodu, že asi budem môcť svoju rozpravu povedať bez prerušenia.
Cieľom novely zákona o rokovacom poriadku je zabezpečiť ochranu efektívneho fungovania Národnej rady počas jej schôdze. Návrh zákona upravuje zabezpečenie poriadku, dĺžku rečníckeho času, však koaliční poslanci moc nediskutujú. Treba, dĺžku rečníckeho času sa, v podstate dĺžka rečníckeho času sa obmedzí iba opozičným poslancom v podstate. Upravuje aj spôsob prihlasovania sa do rozpravy a zákaz akejkoľvek vizualizácie, a to aj odborných grafov atď., atď. Podnetom pre tento zákon bolo vraj neslušné správanie niektorých poslancov z opozície, ktorí z parlamentu robia vraj cirkus.
Sedím tu od minulého pondelka a ja osobne som svedkom konštruktívnej rozpravy k navrhnutým zákonom, k legislatívnym návrhom. Schvaľovali sme zákony, dobré zákony schválili koalícia aj opoziční poslanci. Dokonca bol schválený aj opozičný návrh. Kto tu videl cirkus? Tu je poriadok pri rozpravách ku zákonom. Keby ste tu všetci sedeli, pozrite sa, koľko sedí z opozičných poslancov. Koľko je tu opozičných poslancov? Keby ste tu sedeli pri rozpravách k legislatívnym návrhom, tak by ste to potvrdili, že tu sa konštruktívne rokuje, že tu sa pracuje. Avšak vy naozaj chodíte na hlasovanie iba o jedenástej a o piatej do tohto pléna. A tu je problém, lebo vy vlastne neviete, čo sa tu deje počas rokovania k legislatívnym návrhom.
Viete, kedy je tu "cirkus"? Keď si ako opoziční poslanci plníme svoju úlohu, keď kontrolujeme rozhodnutia a činnosť vlády, ministrov. A viete, kedy bude poriadok nielen v tejto sále, ale aj v celej spoločnosti? Keď konečne pán premiér upokojí situáciu v spoločnosti a odvolá ministra Kaliňáka. (Potlesk.) Premiér to totiž občanom sľúbil, že odvolá do troch minút každého ministra, na ktorého padne čo len tieň podozrenia. Preto je nepokoj v našej spoločnosti a preto je často tuná nepokoj, v tomto pléne. Kauza Bašternák a ostatné kauzy nám polarizujú tento parlament a spoločnosť. Samozrejme, že sa vám to nedobre počúva, to však neznamená, že by ste nám mali mocensky zatvárať ústa a pritom pokojne bagatelizovať jednu z najväčších káuz.
Vážení kolegovia z koalície, ak nehľadáte pravdu, tak máte účasť na tejto kauze a máte zodpovednosť za to, čo deje v našej spoločnosti. Pretože hovoríte o chrámoch, o slušnosti, o láske a pritom sa smejete do tváre všetkých tých občanov, drvivej väčšine mladých ľudí, ktorí ešte veria v spravodlivosť, ktorí ešte majú nádej, že sa tu nedá beztrestne v našej spoločnosti páchať zločin.
Pozrite. Minister Kaliňák by mal podľa väčšiny ľudí pre kauzu Bašternák odstúpiť. Vyplýva to z prieskumov. Pri otázke: "Myslíte si, že by mal Robert Kaliňák odstúpiť pre kauzu Bašternák, teda pre kauzu s údajnou neoprávnenou vratkou DPH na takmer 2 milióny eur?" - odpovedalo 49 % respondentov kladne. A my sme si to overili aj medzi ľuďmi. Počas leta sme chodili po mestách, nielen na protesty v pondelok, ale po mestách po celom Slovensku. Prešli sme ich v rámci hnutia OĽANO už 22. Dvadsaťdva miest na južnom, východnom a strednom Slovensku a chceme ďalej pokračovať. A tam nám ľudia hovorili priamo na námestiach a v uliciach o tom, čo ich trápi. Ľudia sú nahnevaní, niektorí sa boja, majú obrovský strach. Boja sa o prácu a o 400 eur, ktoré zarábajú mesačne a ešte ich bolo aj mnoho, čo boli veľmi apatickí. Toto ste chceli dosiahnuť? Apatiu v spoločnosti? Aby už nikoho nič nezaujímalo?
Zúčastňovala som sa aj protestov a videla som tam tisíce ľudí, žiadnych radikálov a nebol tam vôbec žiaden cirkus. Ten viactisícový dav sa vždy pokojne rozišiel. Sú to totiž ľudia, ktorí tu pracujú, ktorí si tu na Slovensku založili alebo chcú založiť rodiny. Tu chcú žiť. Sú to občania, ktorí ešte stále veria v demokraciu.
Kolegovia poslanci zo Slovenskej národnej strany, hrdí začneme byť na Slovensko až vtedy, keď sa budeme vedieť v našej spoločnosti, na našom Slovensku vysporiadať s korupciou, s vykrádaním verejných zdrojov, ktoré patria rodinám. Tieto peniaze patria ľuďom. Ľudia by ich mali vidieť a pocítiť v lepšom zdravotníctve, školstve, v sociálnych službách. Máme ľudí v uliciach. Uvedomujete si to? Nie je zvrátené, že sú ľudia v uliciach, ale je vskutku zvrátené, že úzka skupina ľudí bez zábran rozkráda naše drahé Slovensko. To je hanbou pre Slovensko a vtedy sa tu robí - cirkus? Nepokoj v pléne.
Áno, počula som, vraj začnete zametať až po ukončení nášho predsedníctva v Rade Európskej únie. K tomu som počula jednu občiansku aktivistku na proteste povedať toto: "Keď sa vám psík vyšpiní na koberec v obývačke počas vzácnej návštevy, upracete to, až keď návšteva odíde?" Namiesto odvolania ministra vnútra a upokojenie situácie v spoločnosti hovoríte o šírení nenávisti, a to sa objavuje aj tu, lebo plénum vlastne kopíruje spoločnosť. Áno, podarilo sa vám na Slovensku rozšíriť taký mýtus. Vraj spoločnosť nepolarizujú tí, ktorí zlo robia, ale nenávisť šíria tí, ktorí na to ukazujú. To je absolútny výsmech občanov, to je absolútny výsmech demokracii.
Demokracia totiž naozaj nie je o tom, kto má väčšinu v parlamente. Nie je o tom, kto vyhrá voľby. Demokracia je o občanoch, ktorí tvoria tento štát. Novelou zákona o rokovacom poriadku chcete zaistiť fungovanie Národnej rady a slušnosť v rokovacej sále a pritom bez problémov ohýbate demokraciu. Pán predseda parlamentu, páni koaliční poslanci, na Slovensku upadá demokracia nakoľko dlhodobo ignorujete všeobecné dianie a vôľu občanov. Práve preto tu narastá extrémizmus. Práve preto sa ľudia uchyľujú k radikálnym riešeniam a práve preto ľudia volia extrémistov. Za zvyšovanie extrémizmu je zodpovedná bývalá i súčasná vláda. Ak má Slovensko takto pokračovať ďalej, bude to mať veľmi vážne dôsledky, povedal prezident a mal pravdu.
Vážený pán predseda Národnej rady, dobrý nadčasový zákon o rokovacom poriadku, resp. novelu k zákonu môže pripraviť iba koalícia spolu s opozíciou. Inak iba ukazujete svaly. Ak vám skutočne ide o vec, ukážte štátnické gesto.
Vážené kolegyne a kolegovia z koalície, nezabúdajte na text známej piesne "jednou si dole, jednou na hoře". Rokovací poriadok si chystáte aj pre seba, keď budete v opozícii, a to príde aj kvôli kauze Bašternák a vášho postoja k nej. Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.9.2016 12:09 - 12:10 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Počas vystúpenia poslanca Matoviča, nášho kolegu, som rozmýšľala, že prečo mu rozumejú ľudia v uliciach a prečo mu nerozumejú poslanci vládnej koalície tu v parlamente.
My sme počas leta, poslanci OĽANO, prešli 30 miest na Slovensku a chceme ešte pokračovať aj ďalej počas voľných dní leta a počas, medzi schôdzami, počas týchto voľných dní chceme pokračovať ďalej. Takto tiež pracujeme a zhovárame sa s ľuďmi. Prečo mu nerozumiete vy, ale rozumejú mu obyčajní ľudia na Slovensku? Nad tým som premýšľala, keď hovoril. Urážajú, zvlášť poslancov Slovenskej národnej strany jeho slová urážajú. Ako vám to vysvetliť? Ja viem, že nie ste zlodeji, ale tým, že bagatelizujete kauzu Bašternák, že sa nevyjadrujete ku odvolaniu ministra Kaliňáka, vy preberáte zodpovednosť.
Vy ste za to tak sto zodpovední. Preto sa asi aj urážate. Ale, prosím vás, uvedomte si to vo svedomí.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.9.2016 16:23 - 16:24 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec, vy ste prirovnali tu v rokovacej sále mužov k babám, možnože k ženám by som teda, ale ja to tak vnímam, že, že, že tu ženy znesú niekedy oveľa viac ako muži. Veď pred chvíľočkou tu bola moja kolegyňa Jurinová nazvaná, že je klamárka od pána poslanca. Takže toto je tá slušnosť? To len keď my povieme nejaké takéto slovo a poukážeme na zlo, ktoré sa koná, tak vtedy je to neslušné, dehonestujúce? Ale keď z tej strany sa povie na ženu, že je klamárka, tak je to v poriadku, to je slušnosť a ten chrám, ktorý tu máme vytvoriť?
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.9.2016 18:18 - 18:19 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pani poslankyňa Vaľová, ja som vás už potom nemohla počúvať ďalej, lebo som sa zarazila pri vašom začiatku vašej rozpravy, keď ste začali hovoriť o zákone o sociálnych službách. Zostala som v nemom úžase. A myslím, asi ste mysleli na to, čo sa stalo v roku 2008, keď vy ste obrovským množstvom pozmeňovacích návrhov zmenili skvele pripravený zákon, ktorý bol odkonzultovaný na mnohých okrúhlych stoloch, a vy ste urobili užitočnú prácu. A vy teraz hovoríte o tom, že to bol systém a že to bolo skvelé? Veď o vás doteraz v mimovládnom sektore a v občianskej spoločnosti hovorili, že ste schopná zmeniť všetko, že ste jednoducho úžasná veštica, ktorá dokáže zmeniť aj nezmeniteľné. Pani Vaľová, zákon o sociálnych službách ste zmenili takým spôsobom, že do dnešného dňa je chaos a zmätok a vlastne bol protiústavný. Veď boli protesty prokurátorov, prokurátora a vy sa opovážite teraz ešte s týmto chváliť a hovoriť o systéme v sociálnych službách?
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 7.9.2016 15:55 - 15:58 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážená pani ministerka, kolegovia a kolegyne, už viac povedala aj moja kolegyňa predrečníčka. Pozerala som sa na tento vládny zákon aj z pozície toho, že som niekoľko takýchto projektov napísala a žiadala z rôznych dotačných schém, z rôznych rezortov, aj som ich realizovala, aj som ich vyúčtovala, takže viem sa pozrieť na to aj z tejto strany. Ja sa tiež teším a vítam, že naozaj konečne agenda ľudských práv prechádza aj na ministerstvo spravodlivosti aj s týmto dotačným systémom, s týmto, s touto schémou. Musím aj oceniť to, že účel dotácie je naozaj veľmi široko rozpísaný, od a až po m. Naozaj sa snažili, myslím, postihnúť všetko to, čo, čím môžeme prispieť k ochrane ľudských práv a základných slobôd, od vzdelávania, prevencie až po naozaj reálne aktivity.
Na čo by som veľmi chcela dať taký dôraz a možno aj takú, také upozornenie alebo aj žiadosť vám, pani ministerka, aby naozaj žiadosti, tak ako je to v § 6, vyhodnocovala komisia, ktorú budete zriaďovať, a aby naozaj tá komisia sa skladala z odborníkov. Váš rezort je vlastne týmto zákonom úplne na začiatku, čo sa týka poskytovania finančných prostriedkov, dotácií, a to znamená teda, že bez aj akejkoľvek nejakej škvrny, kauzy, nejakej nespravodlivosti či klientelizmu, omylov, a preto je tento zákon určite potrebný. Ale chcem vás požiadať, vyzvať k tomu, aby naozaj boli nástroje, tie aplikačné nástroje nastavené úplne na začiatku, lebo je na začiatku tento dotačný systém. Takže áno, viem, že najdôležitejší pri tom sú ľudia. Že môže byť veľmi dobre popísaný zákon, môže byť veľmi dobre urobená vyhláška, ale najdôležitejší sú ľudia, ktorí budú aplikovať túto vyhlášku do praxe.
Takže ja som skôr prišla s tým, že chcem vás povzbudiť, aby ste boli ukážkovým rezortom pri rozdeľovaní finančných prostriedkov, to znamená peňazí daňových poplatníkov, občanov Slovenskej republiky v rámci dotácií v oblasti ľudských práv. A chcem zdôrazniť, že členovia komisie by mali rozhodovať odborne, spravodlivo a objektívne. A mali by to byť členovia, mali by to byť ľudia, ktorí sa, ktorí majú prax, majú činnosť za sebou v tých oblastiach, ktoré budú posudzovať z rôznych spektier.
A tak teda síce v dôvodovej správe hovoríte aj o tom, že bude mať negatívny vplyv na rozpočet, ale ja verím, že môžeme práve týmto aj nastaviť taký lepší, lepšiu krajinu alebo teda v ochrane ľudských práv a základných slobôd aby sa to v našej krajine naozaj zlepšilo. Takže ja vám prajem a budem to aj nejakým spôsobom dozorovať, že ako celý ten systém pôjde, ako ho nastavíte. Takže všetko dobré.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.9.2016 14:56 - 14:58 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Ďakujem.
S poslankyňou Jurinovou aj Gaborčákovou sme vydali tlačovú správu, ktorú sme nazvali, že ak by si minister vnútra plnil svoje úlohy, tak kotlebovci by sa mohli prestať hrať na ochrancov ľudí. A naozaj, naozaj vieme o tom osobne, z vlastných skúseností, že naozaj, ako si spomenula, existujú rizikové úseky na železničných tratiach a práve o tom sme hovorili, že kde si tu štát plní úlohu, pretože cestujúci, ak to takto bude pokračovať s hliadkami a nebude si štát plniť úlohu, teda ministerstvo vnútra, tak cestujúci budú ešte viac naozaj nenávidieť Rómov, ale nezabudnú velebiť tých, ktorí ich ochraňujú. Teda ako si polícia plní svoju úlohu?
Ale my máme aj riešenie a prišiel s ním Peter Pollák, ktorý je dnes expertom hnutia pre menšinovú politiku a ja vám ho skúsim aj prečítať. "Ukázalo sa, že zapojenie Rómov do zaistenia bezpečnosti v minulosti v projekte sa postupne mnohonásobne vracia všetkým občanom, väčšine aj menšine. Kriminálnikov či vagabundov nie je až tak veľa, no ich činy kazia meno úplne všetkým členom komunity. A teda hovoríme o tom, že podobné rómske občianske hliadky, ako tu už boli predstavené v minulosti, by mohli pracovať napríklad aj vo vlakoch. Poznajú prostredie i problémy, poznajú svojich ľudí a vedia ako na nich. V tomto majú určitý náskok i pred políciou, preto vedia páchaniu priestupkov či trestných činov účinne zabrániť. Rómske občianske hliadky už dokázali, že vedia spolupracovať s políciou, kontrolovať nočný pokoj, predchádzať konfliktom a naozaj spolupracovať s bezpečnostnými zložkami." Takže máme aj návod, ako zapojiť túto menšinu práve do riešenia problémov, ktoré niektorí členovia z ich komunity robia.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.6.2016 14:38 - 14:40 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Pán premiér, počas vášho prejavu som premýšľala, že komu hovoríte tie vaše slová. Opozícii asi nie. Ak by ste to hovorili občanom, tak si myslím, že by ste ich mali asi tak za ovce. A pozerala som, že veľmi často dlho pozeráte na svojich vládnych poslancov. Asi ste im potrebovali ešte naozaj dodať odvahu.
Počas tých troch vlád sa podarilo SMER-u do verejnosti priniesť také dve mantry. Vždy spomenúť Dzurindu a Radičovú a povedať, že keď oni toto robili, tak my môžeme detto alebo ešte viac. A druhú, že ktokoľvek poukáže na to, čo robíme, skritizuje, tak ten šíri nenávisť a polarizuje spoločnosť. Vy to nehovoríte len nám poslancom, to by bolo ešte okej, ale vy toto hovoríte aj občanom, že si to nemajú čo dovoliť. Vy tým veľmi przníte demokraciu. Demokracia nie je o tom, kto vyhrá voľby a kto má väčšinu v parlamente. Demokracia je o občanoch. A vy sa tým občanom vysmievate, ba dokonca im hovoríte, že nespolupracujú, že šíria nenávisť, keď si dovolia poukázať na zlo. Vy ničíte demokraciu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.6.2016 11:53 - 11:54 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Podporujem kolegu Budaja v tom, čo povedal. My si musíme ako poslanci uvedomiť, že ľudia nás čakajú v teréne.
Aj nám vo výbore pre ľudské práva a národnostné menšiny nebolo vyhovené vykonať poslanecký prieskum v prípade maloletého Marka, vraj netreba. Ľudia na nás naozaj čakajú v teréne. Práve týmto návrhom zákona si prikladáme prácu. Chceme pracovať, chceme počúvať ľudí a možno aj potom aj tie rozpravy by vyzerali práve tu v pléne inak. My nesmieme zostať iba v tejto budove, v tomto parlamente, lebo naozaj sme potom odtrhnutí od reálneho života, tak veľmi podporujem prijatie tohto zákona, návrhu zákona a povzbudzujem naozaj všetkých nás poslancov, aby sme ešte viac pracovali, ešte viac počúvali ľudí, chodili medzi ľudí, pretože oni nás čakajú.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.6.2016 11:12 - 11:13 hod.

Anna Verešová Zobrazit prepis
Pán kolega Pčolinský, môžete ísť hneď a zaraz na, vlastne starať sa o dieťaťa a vybrať si ten čas pre dieťa a dostať príspevok materské. Robia to okolo mňa už viacerí muži, tiež otcovia, teším sa tomu veľmi a naozaj si to aj užívajú. Chcem tu teraz urobiť takú osvetu, že finančný príspevok, otec, ktorý si vyčerpá toto obdobie starostlivosti o dieťa do troch rokov, je vo výške materskej, nie vo výške rodičovského príspevku. A naozaj títo otcovia hovoria o tom, že boli radi tomuto obdobiu s dieťaťom do troch rokov.
Ešte raz, prosím vás pekne, dajme rodičom, a stále tak, ak si všímate, hovorím o rodičoch, dajme rodičom mnoho nástrojov a nechajme ich slobodne sa rozhodnúť, ktorý z nich si vyberú pri starostlivosti o dieťa. A toto je dôležité. Rovnako, rovnako finančne aj morálne ohodnoťme túto starostlivosť o dieťa, ale nechajme sa slobodne sa rozhodnúť, či zostane rodič, matka či otec, s dieťaťom doma počas troch rokov, alebo či pôjde do práce. Rovnako morálne aj finančne oceňme túto starostlivosť. Tie nástroje musia mať rovnakú finančnú podporu, o tom hovorí tento návrh zákona. Aby žena, rodič, otec počas materskej, počas rodičovského, pardon, späť, počas rodičovskej starostlivosti o dieťa dostával príspevok vo výške 280 eur.
Skryt prepis