Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2020 o 15:06 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.4.2020 16:30 - 16:32 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, vážený pán podpredseda. Ja vám to skúsim tak zhrnúť. Vy ste celú vládu stihli vymenovať, keď budem mať čas a priestor, tak pokúsim sa aj ja, aby som to sa držal ako toho, čo ste ako povedali. Ale začnem hneď pánom ministrom zdravotníctva, lebo tu ste, takú poznámku som si poznačil, na prvom mieste sú pacienti, lekári, zdravotné sestry. Avšak vo vašom programovom vyhlásení vlády máte zvýšenie platov sestier o 110 percent. Ja sa pýtam, kde sú lekári, kde sú zamestnanci pracujúci v zdravotníctve, na tých zabúdame (?), celý rad ďalších zamestnancov. Či to sú len zdravotné sestry? Ja vám to poviem, aj pri tom COVID-19, aj tí pacienti, ktorí zomreli, mám informácie také z verejne dostupných zdrojov, že tí ľudia nezomreli primárne na COVID-19, ale na nedostatočnú zdravotnú starostlivosť, respektíve sociálnu. Zomreli dehydratovaní, hladní, lebo sa báli tie sestry, respektíve ten personál ku nim prísť, nemali tie ochranné pomôcky. Tak aká je to starostlivosť v zdravotníctve?
My tuná rokujeme v skrátených legislatívnych konaniach a v čase koronakrízy minister zdravotníctva príde a predloží návrh zákona, ako nakladať s azbestovými doskami, s azbestom. Pán Heger, minister financií, ako zaviesť úroky z úrokov, aby bohaté banky ešte zbohatli ešte viac. A tuná rokujeme stále v skrátenom legislatívnom konaní. Minister životného prostredia pán Budaj zamýšľa sa tak, ako zaťažovať životné prostredie PET fľašami a plastami a predĺžiť to ešte o jeden rok. Mohlo to skončiť v roku 2022, ale takto tuná príde a predloží návrh zákona "na zlepšenie životného prostredia". Ako to súvisí s COVID-om 19? Nestihnem na všetko. Pán minister vnútra zavedie tuná blokové pokuty vo výške tisíc eur. Sú zničujúce pre rodiny. Ako myslíte na tie rodiny? Obecný policajt, mestský policajt môže dať tisíceurovú pokutu v blokovom konaní. To je zničujúce pre naše rodiny.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.4.2020 16:06 - 16:08 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predseda, dovoľte mi niekoľko slov. Spomínané vami štátne byty, hej, vo svojom vlastnom programe ste mali tých 25-tisíc bytov ročne. Toto je zatiaľ informácia v programovom vyhlásení vlády, ktorá je len taká všeobecná. Ale je to chvályhodné, že máte ambíciu stavať štátne byty. Ale chcem vás upozorniť, pán predseda, na takú skutočnosť, ktorú máte síce uvedenú v programovom vyhlásení vlády, nie je to tam bližšie špecifikované. Nie sú to len štátne byty, ktoré potrebujú naše rodiny, ale aby sme aj upravili stavebný zákon tak, aby mnohé rodiny na Slovensku mohli si postaviť byty za vlastné prostriedky, aby mohli dôstojne fungovať a žiť. Nie sú to len štátne byty. Mnohí ľudia na Slovensku chcú si postaviť svoje vlastné bývanie, zabezpečiť si svoje vlastné bývanie.
Ďalšia vec, to zrušenie poplatkov pre deti do 6 rokov, pre telesne postihnuté. Pán predseda, prečo taká nízka ambícia, prečo to nezrušíte, tie poplatky za lieky, pre všetky deti do 6 rokov, prečo len za túto úzku skupinu? Povzbudzujem vás k komu, aby ste sa zamysleli nad tým.
Rozsah programového vyhlásenia vlády, ktorý ste spomenuli, je naozaj obsiahly, 120 strán, ale o tej kvalite budem hovoriť ešte v rámci rozpravy, keď sa k tomu dostanem.
Chcem tuná upozorniť na tú skutočnosť, ktorú ste spomenuli, nestihnem všetko, čo mám tuná napísané v poznámkach, ale spomenuli ste, že ste premiantom pri zmrazovaní ekonomiky a že Slovensko je vzorom. Ja som zvedavý, či toto Slovensko naozaj bude vzorom pri rozmrazovaní ekonomiky. Pán predseda, zamyslite sa nad tým, aby už tieto opatrenia, naopak, boli uvoľňované, treba sa naozaj nad tým zamyslieť, lebo bude to mať negatívny dopad na celú našu krajinu a všetky naše rodiny, nielen podniky, ktoré ste spomí... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2020 19:34 - 19:36 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Presne tak. My z celej našej krajiny, v poslednem, v poslednom období mi to tak pripadá, ako keby sme vytvárali jednu veľkú väznicu, ktorá sa týka našich občanov, za chvíľu budeme jak v base, že sa nebudeme môcť pohnúť. Obmedzenia, ktoré sa chystajú k veľkonočným sviatkom, prosím. A na druhej strane ľudia z krajín tretieho sveta, resp. možno z Talianska, Rakúska alebo Ukrajiny, sadnú si pohodlne na vlak a tuná sú. Pán minister, v tom treba naozaj urobiť opatrenia, aby k tomuto nedochádzalo. Naši ľudia naozaj teraz nebudú môcť za sprísnených opatrení ani z okresu do okresu.
Chcem sa opýtať, potom ako sa budú uplatňovať aj pokuty voči týmto zahraničným občanom a tie pokuty, ktoré sú tuná navrhnuté v návrhu zákona, 1 000 euro, sú neprimerané, sú likvidačné, keď aj v podstate zástupcovia, resp. obecná alebo mestská polícia bude môcť v blokovom konaní občana pokutovať takou, takou vysokou výškou. Ak by dostal čo len za mesiac hociktorý občan nejaké dve-tri takéto pokuty, my tuná riešime opatrenia, ktoré, ktoré negatívne aby nedopadli na naše rodiny, na našich občanov, aby, aby čo najmenší negatívny dopad bol, a my navrhujeme takto zničujúce pokuty. Nedá sa s tým súhlasiť.
Tento návrh zákona, ktorý bol tuná pripravený, naozaj nebol dobrý, svedčíte o tom aj samotnými pozmeňujúcimi návrhmi, ktoré tuná sú. Vidím, že aj koaliční poslanci torpédujú vlastný návrh zákona a bojujú proti vlastnému ministerstvu a proti vlastnému ministrovi. Tento návrh zákona trebalo pripraviť lepšie a oddiskutovať to naozaj aj širšie s verejnosťou aj s opozíciou... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2020 16:12 - 16:14 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Pán Karahuta, ďakujem za vaše vystúpenie, lebo ako jediný z celého pléna ste mali posolstvo v rozprave, keď som vystúpil, ste ho pochopili a otvorili ste veľmi vážnu tému, a ja som dával pozor. Vôbec vám nebudem vyčítať, že by ste išli od, od témy, životné prostredie a pôdohospodárstvo ide ruka v ruke. Ak by sme to odtrhli jedne od druhého, to bude obrovský problém. To, že tento návrh zákona z 90 % hovorí o PET fľašiach, tak to je veľmi veľká smola, ale dovolím si nesúhlasiť predsa len s jednou vecou, že necháme na zákazníkov, aby si vybrali medzi fľašami, či to bude sklenená, alebo PET fľaša. Nie, my zákazníci sa správame veľmi konzumne a spotrebne, nevyberieme si. To jak keby sme nechali dnes – a to je ten COVID-19, kvôli čomu tu sedíme – a nechali by sme na ľuďoch celej našej krajiny, celého Slovenska, že tak necháme to na nich, že či rúška budú, alebo nebudú nosiť. To by bolo obdobné čosi, nesúhlasím s tým. Preto touto vecou treba sa zaoberať, ale nie je tu nateraz na to čas.
Repka olejná, žlté polia a kukurica, nestihnem na všetko reagovať, čo ste hovorili. Presne to sú veci, ktoré aj mňa bolia. My sme 70 % dorábame oleje, ale veľa, veľakrát aj tá repka olejná je len spracuvávaná iba na obyčajný biodiesel.
Porážka jahniat, chcem vám za to poďakovať, len škoda, že to neprichádza, však dobre, je tu tuná, je to super, aby sme to už mali aj na trhu teraz pred Veľkou nocou, aby sme tieto jahnatá tu, jahňatá tu mali.
Ovocie, zelenina. Ako, ako to pozbierame? Ale veď to sú veci, pán Karahuta, aby týmito vecami sme sa dnes zaoberali, lebo aj to málo, čo sa nám urodí, mrazy boli, ovocie, budeme mať problém a my tuná hlúposťami zdržiavame celú Národnú radu a ja som očakával, že naozaj vláda príde s týmito opatreniami. Osobne vám to môžem dopovedať, ale to je obrovský problém pre celú krajinu našu. Robme... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2020 15:17 - 15:19 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Pán Pročko, doposiaľ som si myslel, že ste odborníkom na humor, ale vy tu sa prezentujete ako odborník na životné prostredie. No toto ma veľmi ako prekvapilo. A to, čo ste tu povedali, tak to posolstvo alebo to riešenie, problému životného prostredia vyzerá asi vaše, citujem: „ňuňuňu“, to je váš návrh riešenia, na životné prostredie. „Ňuňuňu“ - to bol aký prejav z vaše strany?
Povedali ste okrem iného: „Robíte z nás idiotov.“ Nikto z vás idiotov nerobí ani to nemusíme robiť, to posúdia iní a uvidíme čas, čo povie v danej veci.
„Dajte riešenia.“ Ja som jedno dal, nech sa stiahne návrh zákona z rokovania a nech sa pripraví normálny zákon, taký, aký má byť a prípadne aj v spolupráci s ministerstvom pôdohospodárstva.
Ale keď vy sa len z toho smejete, ňuňuňu, viete, ja som pozorne vás počúval, že čo odborné poviete ako odborník na životné prostredie. No pre mňa ste to posolstvo zanechali, že riešiť životné prostredie ja asi, vašimi slovami, ňuňuňu.
„Kto vás okrádal na každom kšefte.“ No tak ako to súvisí s témou životného prostredia, keď tu teraz ste hovorili desať minút, všeličo možné ste rozprávali? Okrem toho, že ste zopakovali to, čo som povedal ja v rozprave, že tie potoky sú plné PET fliaš, áno, je to aj kolo osád tak, jak ste si, ste to povedali. Ale nielen tam v týchto potokoch, ale aj v šírom ďalekom chotári. Nemáme my takú čistú krajinu. Pozrite sa na susedné Švajčiarsko, ako má vyzerať čistá krajina.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2020 15:06 - 15:08 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Presne tak, pán minister, vy si tu riešite svoje veci a tu ich zaobaľujete nie do PET fliaš, ale do návrhu zákona a, a tá etiketa je COVID-19. Toto sú veci, ktoré ste si mohli posunúť. Protirečili ste si vo vlastnom príspevku, dobre, ja to nebudem komentovať, ako vystupuje jeden minister, ale vy, pán Budaj, ste z toho folkló..., folklóru len nedávno vypadli ako jeden z hlavných protagonistov. Ja som vás tu počul, jak ste rozprávali o polievačke, že či chlapci budú polievať, alebo nebudú polievať na Veľkú noc, no toho roku, zdá sa, že tak príde na vaše slová, pozrite si to z archívu, nepozerajte na mňa tuná takto. No nebudú polievať, lebo bude, lebo je COVID-19. To je aká etiketa? Tú si dajte na svoje PET fľaše, ktoré tam máte.
A reštaurácie, ktoré berú ohľad na životné prostredie, tak podajú vám nápoj v sklenenej fľaši, aby vyslali také posolstvo smerom na verejnosť. Prečo my toto posolstvo nevy..., nevyšleme celá naša krajina, celý tento štát, že berieme ohľad na životné prostredie, a nečapujme nápoje a vodu do plastových fliaš?! Pitnú vodu baliť do fliaš je hriechom našej krajiny, a to v tom zmysle, že, vďakabohu, my keď ešte ideme aj do prírodu vonku, a mohli by ste to vedieť ako minister životného prostredia, prejdite sa tam, máme ešte studničky také, z ktorých sa môžme voľne napiť vodu. Vo vodovodoch nám tečie pitná voda. Načo my ju balíme ešte do nejakých PET fliaš a vyrábame tuná odpad a potom sa tvárime, koľko ton odpadu, pán minister, sme vyseparovali? My neprodukujme odpad, je to najekologickejšie a najlepšie riešenie, ako triediť odpad. Nevyrábať ho.
Vodu, ktorú sa napijete, jednoducho máte vo vodovodu a nepotrebujete do nijakých fliaš ich dávať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2020 14:56 - 14:58 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem, ďakujem za slovo. K pánu Drdulovi chcem toľko povedať, ja nebudem hovoriť to, čo vy chcete počuť, predsedajúci vás aj dostal do obliga, keď životné prostredie veľmi úzko súvisí s poľnohospodárstvom, hej, a ono kedysi tieto ministerstvá z..., v podstate ministerstvo životného prostredia samostatné ako také nebolo. (Ruch v sále.)
Chcem znova zdôrazniť fakt a to je ten a stojím si za ním, aby sme pitnú vodu nečapovali do plastových fliaš. My tú pitnú vodu máme v domácnostiach a argumentovať tým, však je dopyt, veď a potom načo tuná rokujeme a načo tuná tieto veci tu riešime, to sme vôbec naozaj mohli tuná ušetriť ten čas a, a nebyť tuná. Adresujem to hlavne pani Kaveckej, načo sa prihlásila s faktickou poznámkou. Dve minúty alebo minútu a pol načo nás zdržiavala? (Ruch a smiech v sále.) To je presne to isté.
A k pánu Valockému, presne tak pochopil to posolstvo, ktoré som povedal, lebo v luxusných reštauráciách pijeme, keď idete do normálnej ako reštaurácie, dajú vám fľaštičku, krásnu fľaštičku nápoja v sklenenej fľaši. Nie je to len voda, ale sú to aj ostatné nápoje. My dnes vieme tie nápoje baliť aj do kartónových krabíc bez toho, že by sme zaťažovali životné prostredie, vieme sa zariadiť takto, a aby sme tú vodu nebalili do tých plastových fliaš. Ja som povedal, že tie deoxíny sa uvoľňujú do všetkých nápojov, pretože veľakrát tými skladmi, ktoré sú, ktoré sú naliate alebo skladované v tých plastových fľašiach, lebo veľakrát na nich svieti slnko a prechádza to.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 7.4.2020 14:37 - 14:45 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, vážený pán minister, dovoľte mi niekoľko slov. Ospravedlňujem sa dopredu, ak možno tie slová, ktoré tu poviem, tak budú trocha tvrdšie, ale nedá mi, pán minister, aby v úvode som vám nepovedal to, že s týmto zákon..., návrhom zákona v súvislosti s COVID-om-19 dnes ste tu Národnej rady nemuseli prísť. Vôbec.
Toto, čo predkladáte v návrhu zákona, mohlo sa to prerokovať v riadnom legislatívnom konaní. V prvom čítaní kolegovia vám tu správne aj povedali, ak máte problém, ja tiež mám tento problém s obalmi a platovými fľašami a dovolím si s vami nesúhlasiť, pán minister, keď hovoríte, že zakopávame odpad, lebo tento odpad my ani nezakopávame, ale je plný potokov a polí, pasienkov hlavne tam, kde sú komunálne skládky. Vietor to rozfúkava po celom chotári, v celom okolí. Váš návrh zákona uvádza: „Právna úprava sa zameriava predovšetkým na plynutie procesných lehôt, ako aj predĺženie lehôt ustanovených v jednotlivých zákonoch. Spravidla ide o doplnenie prechodných ustanovení, teda ustanovení dočasného charakteru.“
Podčiarkujem, uvádzate tuná, že ide spravidla o prechodné ustanovenia. Chcel som poprosiť, možno ešte v rámci rozpravy skúste to okomentovať. Nepoznám teraz tie pozmeňujnúce návrhy, ktoré sa, na ktorých ste sa dohodli, ale o ktoré ide prechodné ustanovenia a ktoré sú tie, ktoré prechodnými nie sú.
Čo sa týka fliaš a možno pitnej vody, dovoľujem si povedať, pán minister, je tu taký jednoduchší návrh. Pozrite sa, ja vám ho poviem. Nie je to také, čo sa dá možno zo dňa na deň ako vyriešiť. My balíme pitnú vodu, obyčajnú pitnú vodu v platových fľašiach. Tvárime sa, aká tá voda je dobrá, má to rôzne pomenovania, pre kojencov, nebudem tuná hovoriť tie značky, ale dovolím si s tým nesúhlasiť, pretože, keď prechádza táto obyčajná voda skladovaním, veľakrát je to na slnku. Deoxíny, ktoré sa uvoľňujú z plastov do tejto vody, tá voda nie je dobrá. Chvalabohu, na Slovensku v drvivej väčšine, možno si odhadujem povedať viac ako 95, možno 9 až 8, alebo až 99 % my máme pitnú vodu priamo vo vodovode. My sa môžme vodu napiť priamo z vodovodu. Aj tu v Národnej rade, aj tu. Tá voda je pitná. Načo ju baliť? Načo vyrábať odpad, načo toto všetko robiť? A tie ostatné nápoje, ktoré sú, drinky, ja neviem, kokakoly, pepsikoly a podobné tieto nápoje, no tak balme ich do fliaš normálne sklenených, aby tie fľaše boli vratné, aby jednoducho tuná cirkulovali a nevyrábali sme odpad. Dovolím si povedať, že najlepšia forma a najlacnejšia forma, ako ten odpad triediť, je v podstate ho neprodukovať. A tam, kde ho produkovať nemusíme, pán minister, doporučujem to, aby sme to nerobili. Skôr som očakával, že, že prídete s takýmto návrhom zákona, ale, prosím, je tu tento návrh zákona, ktorý tuná je, preto dovolím si podať procedurálny návrh, aby v predmetnom návrhu zákona sme nepokračovali.
A nedá mi, aby som nespomenul aj to minuloročné rokovanie, kde sme čakali viac ako päť hodín, prichádzame tuná do Národnej rady a veľakrát ministri sú nepripravení a my čakáme, kým, kým sa opätovne môžme stretnúť, a výbory rokujú a nevieme ani ako, v jakom rozsahu, ako dlho, hej, keď sa určí nejaký termín, tak tie termíny vôbec potom ani nie sme schopní dodržať.
Toľko som si dovolil k tomuto povedať a nedá mi, aby som to nepovedal, aby sme tie, cez tieto návrhy zákonov, ktoré tuná prichádzajú, a stále operujeme s koronavírusom, s COVID-om-19, aby sme tu v našej krajine nezavádzali systém totalitárnych zákonov. To je úplne čosi strašné, to, čo sa ako deje, aj tie odkazy možno aj premiéra smerom navonok, keď kto si zabudne to rúško, hneď aká je veľká pokuta. Možno farár alebo kňaz, ktorý vo svojej iniciatíve a pastoračnej službe dovolil si porušiť možno nejaký ten zákon a rozdával sväté prijímanie, ja sa pýtam pán minister, choďte sa pozrieť, alebo či ste sa boli pozrieť v potravinách, ako to dodržiavajú tie potravinové reťazce hypermarkety, či tam dodržiavajú tú vzdialenosť 5 metrov. Ja mám informácie, že nie. Momentálne ja tam nechodím, dávam prednosť malým prevádzkam a to aj odporúčam, aby aj občania využili, ak sú ešte a nie sú celkom zlikvidované v našej krajne malé obchodíky, aby práve do týchto obchodíkov chodili, nie je tam klimatizácia, urobia si krátky, rýchly nákup a môžu ísť domov.
Vidím tu celý rad problémov a nedostatkov, nehovoriac, samozrejme, k tomu, aké to bude mať neblahé ekonomické dopady pre našu krajinu, a my sa tvárime, ako keby sa nič nedialo. Ste ministrom životného prostredia, nemám to komu položiť, ale aj, aj, aj vás sa to dotýka, ja mám vážnu obavu, čo mi budeme v jeseni jesť. Mne tu chýbajú návrhy zákonov, ktoré sa týkajú aj našej potravinovej sebestačnosti, sme kdesi len na úrovni 38 %, neviem, kto nám tie potraviny dovezie, keď každý si bude svoj vlastný trh chrániť, ani zo Španielska, ani z Francúzska, ani z Nemecka tieto kamióny neprídu. 700 kamiónov potravín denne tuná dovážame a my nie sme pripravení na to, aby sme vyprodukovali minimálne tie potraviny, ktoré sme schopní vyprodukovať, ani to nerobíme. Zemiaky, ktoré dlhodobo absentujú, my ich dovážame z Belgicka alebo, ja neviem, pomaly z Egypta, alebo odkiaľ a sme schopní dopracovať si aj na ekologickej úrovni, aj požadovanej kvalitatívnej úrovni vlastné potraviny.
Toto vidím ako vážny problém a stále vláda s týmto balíkom opatrení tuná neprišla. Je apríl, pred dverami máme Veľkú noc, bude len taká administratívna, počul som, v podstate tie Veľkonočné sviatky ako keby nebudú, jednoducho dobre. Akceptujeme ako túto skutočnosť, ale vážny fenomén, ktorý tuná je, tak to je otázka výživy a zabezpečenia potravín pre obyvateľstvo tak, aby sme mali v požadovanej kvalite a v požadovanom množstve čo jesť aj v jeseni.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.4.2020 9:57 - 9:57 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Pani Cigániková, na vás bude reagovať. Viete, ja som čakal od vlády, že bude riešiť aj zdravie (reakcia z pléna) a výživu obyvateľstva. Ja som zvedavý, čo v jeseni budeme jesť a ako zabezpečíme potraviny pre Slovenskú republiku, keď denne 700 kamiónov dovážame na Slovensko potraviny. Stále mi tuná chýba a to súvisí aj so zdravím a výživou obyvateľstva a som zvedavý, že čo v jeseni budeme jesť na Slovensku, že či budeme mať obsiate všetky polia... (ruch v sále) repkou olejnou a budeme bionaftu vyrábať a zelenina nám nepríde ani zo Španielska, ani z Francúzska, ani Nemci nám ju nedovezú. A to súvisí, veľmi úzko súvisí so zdravím obyvateľstva. Stále tu tieto návrhy zákonov, tu som nevidel ani pri skrátenom legislatívnom konaní, neviem, že či to máte ešte kdesi ako v balíku. Je jar a nebudeme mať na to čas. My keď čím ďalej to budeme odďaľovať, ako tieto veci, a nebudete sa zaoberať touto vážnou situáciou na Slovensku, v jeseni takto môžeme mať problém, aj keď si myslíme, že ten koronavírus možno skončí za tri týždne alebo možno nejaké predstavy máte, že niekedy v júni. Čo ak to bude pokračovať ďalej? Som zvedavý, ako budeme reagovať.
V Taliansku sú prípady už také, kedy ľuďom jednoducho došli zásoby doma, nemajú peniaze, do obchodu prídu, naložia si tovar, nemajú ani čím zaplatiť. Ak takáto situácia by nastala tuná na Slovensku, bolo by to veľmi zlé. Švajčiari, ktorí majú zasiahnutú oblasť Ticina, to je susediaca, susediaci kantón s Talianskom, no budú si to, nielen si zavrú hranice a budú si chrániť to všetko, ale postavia vojsko. Ak nebudete sa zaoberať aj takouto vážnou otázkou, hlad bude ten, ktorý bude rozvracať nám krajinu, hore nohami nám ju prevráti.
Buďte takí dobrí, zaoberajte sa aj touto otázkou. (Reakcia z pléna.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie 3.4.2020 9:53 - 9:55 hod.

Štefan Kuffa