Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.5.2020 o 18:05 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.5.2020 9:16 - 9:18 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja len chcem zvýrazniť tuná jedna vec, ktorá tuná bola možno veľmi rýchla ako prečítaná, ale zvýrazním ju znova. Vlastnícke právo a právo podnikať a uskutočňovať inú zárobkovú činnosť, to je zhruba nejaká štvrtá kapitola predkladanej správy.
Čo mi chýba tuná veľmi, je tu veľmi veľká skupina mladých začínajúcich poľnohospodárov, a nielen tých, ale malých poľnohospodárov, ktorí chcú podnikať na poľnohospodárskej pôde. Boli tu aféry také, kde už v krajnosti tí poľnohospodári štrajkovali, s traktormi tu prišli, hnoj tu dokonca vykydali pred Národnú radu a nikto nič s tým nerobí. Tu je nespravodlivý zákon, dovolím si povedať, že je protiústavný zákon o prenájme poľnohospodárskeho pozemku č. 504/2003 Z. z., a je to obrovská skupina ľudí, ktoré sú dlhodobo diskriminované tuná. Jednoducho vlastník pozemku je druhoradý, treťoradý alebo kdesi úplne na konci. Či už je to nový nadobúdateľ vlastníctva alebo, už aj starý vlastník, nemôžu sa títo malí poľnohospodári dostať k vlastnej pôde. To je úplne absurdné. Ten, ktorú si, ten, ktorý si prenajme tú pôdu, je zvýhodňovaný oproti vlastníkovi, a keď chcete, pani ombudsmanka, dostať naspäť svoju vlastnú pôdu, nechcú vám títo agrobaróni vydať ani meter štvorcový. To je čosi, čo je neprijateľné v tejto krajine.
Buďte taká láskavá, pozrite sa aj na, aj na túto skupinu ľudí, ktorá tu nie je malá, a iste si pamätáte aj tie protestné akcie, ktoré tuná boli. Nie je tu ani zmienka. ani čiarka.
1 584 eura, nechcem podceňovať, to, čo ste dali do tej správy... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2020 19:23 - 19:25 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ja to tak dohovorím. Naša krajina, pán predsedajúci, už nepotrebuje nejaký parlament, nič. Poďme domov všetci. Pani ombudsmanka zatiahne to za celú krajinu úplne všetko. Všetko vyrieši, hej, lebo parlament je kdesi na chvoste. Nie raz, nie dva razy, žiaľ, sa to takto ako ukázalo, ale stále máme parlamentný systém v našej krajine, či sa to niekomu páči, alebo nepáči.
Ale k veci. Tak ako to zaznelo, a ja tak len zdôrazním znova, pohlavie nie je možné zmeniť. My keď takéto drísty tuná tárame v parlamente, prepáčte, že to tak hovorím, ale už sa to nedá ani inak ako povedať, my mnohých ľudí a mladých ľudí mýlime. A odstrániť si pohlavné orgány, to nie je, to jak si vytrhnete mliečny zub, keď vytrhnete, narastie vám nový. Ale trváci zub, keď si vytrhnete, tiež vám nenarastie. Rovnako je to aj pohlavnými orgánmi. A nemrzačme ani verbálne týchto ľudí a vôbec nie už mládež, aby sme k tomu nejak nabádali.
Ale presne tá strana 88, ktorú pán kolega spomínal, právo párov rovnakého pohlavia na uznanie ich vzťahu v právnom poriadku Slovenskej republiky nie je možné, tak ako si to povedal, lebo je v rozpore s Ústavou Slovenskej republiky. A u nás je priamo v ústave zakotvené a to pani ombudsmanka by mohla vedieť, v čl. 41 sa rešpektuje manželstvo medzi mužom a ženou.
Jedna vec, ktorá je tu ešte spomenutá v tej správe, to sú vlastnícke práva. Nedotkli sme sa toho a tuná Slovenský pozemkový fond, ktorý nevyplatil 1 584 eura. Tu sú veľké kauzy, ktoré potláčajú práva súkromne hospodáriacich roľníkov, drobných roľníkov, ani len zmienka nie je tuná v tejto správe. Nič o súkromne hospodáriacich roľníkoch, ktorí sú ožobračovaní... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2020 18:41 - 18:43 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Áno, táto správa málo obsahuje to, že by sa zastala tradičnej rodiny, otca, mamy, detí, ktoré majú vyrastať v dôstojných podmienkach a naozaj milujúcich.
Ja by som sa tak opýtal, to som v rozprave možno aj zabudol, aj pani ombudsmanky sa opýtal by som sa a položím tú otázku, hypoteticky: Chceli by ste mať dvoch otcov? Chceli? Skúste si na to odpovedať. Ale my smelo budeme vnucovať našim deťom, nech majú dvoch otcov milujúcich, dve mamy milujúce. To je čo? To nie sú potlačené práva detí? A toto mi chýba ako v tej správe. Toto tu naozaj neni.
Ja dúfam, že táto snemovňa sa zhodne v tom a bude tu hlasovanie o tejto správe a že ju zamietne táto snemovňa celá, tak ako tuná sme. Možno niektorí jednotlivci, ktorí tuná sú, však, samozrejme, každý má tu právo vyjadriť hlasovaním aj možno v nejakom tom prejave.
Pán kolega, chcem tak aj poďakovať za tie vaše odvážne slová vo vzťahu k tej rómskej komunite, lebo presne tak, jak ste to naznačili tuná, toľko peňazí sa tu vyhodilo na riešenie rómskeho problému. To sa prejedlo, prepilo, ale je to neadresné. Títo ľudia ešte prepadli do oveľa väčšej chudoby, v jakej ako boli. Pár ľudí sa na tom nabalilo, zbohatlo, čerpali sme eurofondy, v úvodzovkách sme čerpali, ale kde sú tí ľudia? Žijú v biednych, hrozných podmienkach. Kto z majority zo Slovákov šiel by bývať do rómskej osady? Kto? A my im závidíme ešte aj tú chudobu. A to je práve aj to vyriešenie ich bývania aj tých základných podmienok, aby mohli ľudsky a dôstojne aj títo ľudia žiť.
Vysoko si to oceňujem, tak ako ste to aj spomenuli, vo vzťahu ako k tej škole, máte s tým skúsenosti aj.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2020 18:05 - 18:07 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Sa ospravedlňujem, pán predsedajúci, ale ďakujem, že ste mi udelili slovo.
K tomu vzdelávaniu aj na Slovensku dovolím si sa vyjadriť. Je to naozaj veľmi citlivá téma. Uvedomujem si aj to, čím vyššie vzdelanie dosiahnu naše deti, tým majú oveľa lepšie uplatnenie potom vo svojom budúcom, teda aj profesnom živote.
Čo sa týka tých materských škôl a materských škôlok. Viete, to bude, to je môj pohľad na škôlky, keď ja si myslím, že naozaj by to malo byť na dobrovoľnej báze, že kedy rodičia sa rozhodnú to dieťa dať do tej predškolskej výchovy alebo ho nedajú.
A to, čo tu aj zaznelo v pléne Národnej rady, ja si uvedomujem inú vec a iný rozmer, že naozaj tu chýba a absentuje výchova a možno aj to vzdelávanie, lebo výchova so vzdelávaním ide ruka v ruke a práve v rodinách. Nám tu zlyhávajú matky, nám tu zlyhávajú otcovia. Otcovia sú tí, ktorí sú celý deň od rána do večera, sú v práci, drú jak také kone v zahraničí, kde čo všetko, dnes aj matky takisto idú do zahraničia. Ale rodina, milujúca rodina, otec, mama, ktorá sa stará o svoje deti, tak len nevychováva a formuje toho budúceho jedinca a osobnosť človeka, ale zároveň vzdeláva. A do tohto vzdelávania veľmi vstupovali kedysi, a to boli viacgeneračné rodiny, ktoré nám tuná chýbajú, a to boli práve starí rodičia, ktorí vlastne mali, boli boháčmi alebo bohatí na čas a ten čas, ktorý mali, tak venovali svojim vnukom a vnúčatám. A takto spoločne naozaj, myslím si, že o nič sme neprišli generácia, ktorá sme išli od šiestich, od siedmich rokov do škôl a nemáme horšie to uplatnenie. Tie choroby a problémy, ktoré v tých škôlkach sú, tiež nie je jednoduché zvládnuť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2020 17:57 - 17:59 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Pani Cigánkovej (Cigánikovej, pozn. red.) chcem povedať, viete, vy ste to tak veľmi hrubo, cynicky, taká útlocitná žienka, tie vaše očká jak sa smejú milo a vy by ste tak ako dokázali zavraždiť dieťa, jedno, jedno dieťa by ste zavra... (Reakcia poslankyne.)
Pozrite sa, aký je rozdiel medzi, ja neviem, 30-tisíc, 15-tisíc, 7-tisíc? A vy ste šéfka zdravotníckeho výboru? Vy viete... (Reakcia poslankyne.) Však, viete čo, keď chcete, môžte mi potom rozprávať tuná od mikrofónu. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Pani poslankyňa, prosím, dodržujte...

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
Nech sa páči, môžte sa postaviť od ambónu, vystúpte v rozprave a môžte rozprávať.
Taká útlocitná žienka. Pozrite sa, vy si myslíte a vaša predstava je úplne delikatesná, to je úchvatné. Vy máte predstavu takú, že ľudia v 18. storočí, iba nejakých dvesto rokov dozadu, žili v jaskyniach. Vaši prastarí rodičia žili v jaskyniach? To vy ste z rodu opíc alebo vaši predkovia, čo boli opice, z jaskyne povyliezali, zvieratká? V 18. storočí. Viete, ja som z mesta, ktoré bolo postavené pred osemsto rokmi. A my máme nádherné, krásne gotické domy, renesančné domy, príďte sa pozrieť do nášho mesta. Ja som z Kežmarku, príďte sa pozrieť do Levoče, na Spiš, ako ľudia žili pred 800 rokmi.
A vy máte asi takú predstavu, že ľudia možno pred 2-tisíc rokmi žili v týchto jaskyniach. To je obrovský omyl. A vy si takto trúfalo tuná poviete, že v 18. storočí, že kdekto v jakej jaskyni žil.
Ak som sa dotkol pani kolegyne, ja sa jej ospravedlním, ale ja som ju dehonestujúco neoznačil. Ja som ju označil za matku, ku ktorému sa materstvu priznala. Ona sa sama priznala, ja som si to nedovolil, ja som len na to nadviazal. A za nejakú komparzistku som ju neoznačil, vizuálnu, to by som si nedovolil takto označiť budúcu matku za nejakú komparzistku. Vysoko si cením každé... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 13.5.2020 17:28 - 17:44 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda, ste sa vystriedali, tak ďakujem.
No ďalej uvádzate v tej vašej správe jednu z kapitol alebo podkapitol, v ktorej je aj odmeňovanie odsúdených za prácu.
Celkom ma to zaujalo, ako táto téma, to musím vás ako pochváliť, že aj trebárs touto vecou sa takto ako zaoberajú. Ale možno ešte by som tak podčiarkol, že pre tých väzňov alebo väznených ľudí ešte oveľa väčšia dôležitosť alebo takú prioritu, ako dôraz klásť na to, aby tí väzni, bolo im predovšetkým umožnené pracovať. Veľakrát medzi tými väzňami sú ľudia, ktorí pracovať chcú a nie je im to umožnené. Tým, že väzni môžu pracovať, tak, pani ombudsmanka, dovolím si povedať, že ich ľudská dôstojnosť naozaj rastie, to nechcem, že by nejak tuná naznačovať k nejakej otrockej práci a teraz nedostanú žiadnu mzdu, pracovný pomer, pracovnoprávny vzťah tam nevzniká, nejaká tá odmena za tú vykonanú prácu aby bola, prípadne tie podlžnosti, ktoré majú v civile, a poplatky, tak aby časť týchto prostriedkov mohli ako odvádzať.
Ale táto vec ma naozaj zaujala ako pri týchto väzňoch, lebo musím sa priznať, že bol som vo väznici, a keď som videl, pýtal som sa cca nejakých 400 väzňov zavretých v malom priestore a videl som len dvoch pracovať, akurát zvárali tam čosi alebo čosi také. A tak som sa pýtal, že či tí väzni nemajú záujem ako o tú prácu. Oni povedali, naopak, že majú, ale častokrát je to problém aj im tú prácu prideliť. Samozrejme, sú rôzne stupne stráženia tých väzňov a tých delikventov, ale tým, tí, ktorí môžu pracovať, aby im to bolo umožnené.
Ďalšia taká, tak pôjdem tak rýchlejšie, tu máte, hej, zase taká citlivá téma, aby ste sa tak vyhli ako týmto citlivým témam, ale ten proces prijatia usmernenia týkajúceho sa prepisu rodu. No, na papieri by sme to mohli prepísať, ale pohlavie nie je možné zmeniť, neni možné zmeniť. To môžem aj uviesť príklad, ktorý sa skutočne stal. Štrnásťročné dievča, ktoré prišlo domov a povedalo, že ona chce byť chlapec. Rodičia plakali. Je to študentka, konkrétny prípad, autentický, ktorý bol sprostredkovaný. Nie je to u nás prípad. Rodičia sa proste sťažovali, policajti povedali nie, ona má právo, oni argumentovali tým, že má štrnásť rokov. Na jednej strane volebné právo nemá, ale o svojom pohlaví môže ako rozhodnúť. Nechala sa zmrzačiť, amputovali jej prsia. Mesiac bola hviezdou, lebo si ju chodili obzerať, aj chlapci, aj všetci. Po mesiaci prišla so slzami domov, plakala, mama, ja chcem byť zase naspäť dievča. A ona jej hovorí, nie je to možné.
Viete, ako to vyústilo? A to sú konkrétne tragédie ľudí, ktoré tuná sú. My takto mýlime mladých ľudí a naše deti, dostanem sa aj k tej prednáške, nerobme to, lebo to je čosi, za čo budeme niesť raz zodpovednosť. To dievča plakalo a mama jej to nevedela ani vysvetliť, skončilo to tragicky, obesila sa. Tak toto, ja myslím, že nie je cesta. To je jeden z konkrétnych príkladov.
Tuná máte podkapitolu Odškodnenie obetí nezákonných sterilizácií. To je, táto téma tiež ma nejak takto zaujala. Ona, tá téma, ona je staršia, pani ombudsmanka, ako tridsať rokov, hej. A je dobré, že sa tomu ako venujete, ja som za, aby tie všetky ženy, ktoré boli sterilizované, jednoducho neoprávnene, nevedeli o tom, boli prípady také, že rómske matky, ktoré boli na opakovanom pôrode, možno piaty, šiesty alebo aj siedmy, lebo sú to početnejšie rodiny, bolo to zaužívané, ale bolo to ešte aj pred ´89. rokom, kedy sa vlastne tej matky nepýtali, jednoducho ju sterilizovali, túto ženu, a naozaj zostala neplodná.
Ak my vieme, a neviem, tu chýba mi nejaká štatistika, ak to viete, tak poprosím, aby ste to doplnili, že koľko naozaj takýchto žien je postihnutých. Dovolím si povedať a nebojím sa to označiť, že boli zmrzačené, lebo plodnosť nie je chorobou. Nie je plodnosť choroba. Naopak, je zdravím, a keď takto boli ako zmrzačené, nech naozaj aj štát aj nájde prostriedky na to, aby sme tieto ženy odškodnili.
Vo svojej správe uvádzate, že väčšinou sa to týkalo rómskych žien. Aj ja mám túto skúsenosť, že boli to prevažne rómske ženy, lebo boli to jednoduché ženy, nevedeli sa možno brániť dostatočne a podobne, ale boli tam aj nerómske ženy, ktoré boli sterilizované a jednoducho nemohli mať viac detí. Toto je naozaj veľmi závažným zásahom do integrity človeka a potláča tú jeho dôstojnosť.
Reprodukčné zdravie žien. Prečítam tú vetu, s ktorou nesúhlasím, ale ja ju prečítam, lebo ju uvádzate tu vo svojej správe: "V roku 2019 bolo v Národnej rade Slovenskej republiky predložených celkom päť návrhov zákona, ktorých zámerom bolo obmedzenie prístupu k interrupciám. V mojich stanoviskách som uviedla, že Národná rada tieto návrhy neprijala."
A vy sa s tým stotožňujete a súhlasíte s tým. Áno, je to vaše právo, váš postoj. Ja ten postoj mám, naopak, iný. Kolega to tu spomínal, predstavte si, pani ombudsmanka, že chýbal jeden hlas a bol by už prijatý aspoň aký-taký zákon na ochranu života.
Tu sa pozriem takto ako do pléna, lebo kolegovia tuná všelijako tlieskajú, ja som zvedavý, ako budete hlasovať, nie ako teraz ako tlieskate, ale ako budete hlasovať, či budete hlasovať za túto správu, ja za ňu nemôžem hlasovať. Je to v rozpore s mojím svedomím a vedomím, aj to, čo som si prečítal a som preštudoval.
Naopak, je tu pán predseda, v rámci ešte tej diskusie alebo tej rozpravy, ako rozprávam, dovolím si dávať aj procedurálny návrh taký, aby správa bola vzatá späť na prepracovanie, aby ju zobrala pani ombudsmanka späť a prepracovala. To je môj procedurálny návrh. Poprosím, aby to bolo aj zadokumentované.
Ochrana, ochrana práv žien počas pôrodnej starostlivosti. Tuná takto podrobne nikto sa nevenoval možno tejto téme, je to skôr gynekologický problém a pohľad možno pri tom pôrode na ženy, kde tá hrádza je nastrihovaná, uvádzate to, že v slovenských učebniciach, teda študenti medicíny, v podstate tí budúci gynekológovia, ktorí mali byť, tak sa učili to, aby tej matke, možno aj tomu dieťatku pomohli na svet, tak sa nastrihovali, hej. Svetová zdravotnícka organizácia tuná má na to ako iný názor. Uvádzate to v tej svojej správe.
Viete, ono je to veľmi diskutabilné aj pri tých pôrodoch, ono ex post sa to dobre ako hodnotí, hej, aj veľakrát aj tie ženy, naozaj ten pôrod môže byť veľmi komplikovaný a veľmi ťažký a tam, keď je to rozhodovanie možno medzi tým, záchranou toho dieťaťa alebo zásahu do tej integrity tej matky a tak, je to naozaj veľmi ťažká dilema. Prirovnal by som to, ako keď je človek, ktorý potrebuje pomocnú ruku a topí sa, tak ja nebudem rozmýšľať nad tým, že aby som ho chytil za ruku a vytiahol z tej vody, ale ho chytím za nohu alebo za vlasy a z tej vody ho ťahám von, aby som ho zachránil. Tak veľakrát je to aj, práve aj pri týchto situáciách.
Sociálna ochrana detí, ktorú tu uvádzate, skôr by som tu tak, hej, vyzval k tomu, aby, aby naozaj tie manželstvá a rodiny sa nerozpadali, nerozpadávali, lebo to, čo uvádzate, a tie traumy, ktoré maloleté deti tuná zažívajú, je to veľký stres pre nich a naozaj tí rodičia, či otec, alebo matka chce získať to dieťa na svoju stranu, veľakrát je to obrovský problém a naozaj aj tá psychika toho dieťaťa je, môže byť aj narušená, resp. poškodená. Nevie, komu má patriť, či otcovi, či matke.
Materské školy. To len veľmi tak okrajovo sa dotknem. Tu máte to rozpísané ako skoro na dvoch stranách, kde upozorňujete na ten fakt, že tie kapacity materských škôl nepostačujú aj tým, že sa zaviedol zákon povinnej predškolskej dochádzky. Viete, ja už som generácia taká, ktorá prežila aj to obdobie pred ´89. aj po ´89. Dovtedy sa veľmi kritizovali tie škôlky. Najideálnejšie by bolo, keby dieťa bolo čo najdlhšie s matkou, vytvárali sa tie podmienky, aby na materských, predĺžených týchto dovolenkách ako mohli byť, ale s tým účelom, aby tie ženy-matky starali sa o tie deti. Boli aj pohľady rôzne ako aj pediatrov a tiež odporúčali, že dieťa čím najdlhšie je doma, tak je to najlepšie. My sme všetky tie škôlky zrušili, dali ich na komerčné účely a proste kdekade skončili tieto zariadenia. Dneska odrazu zisťujeme, že chýbajú.
Dovolím si pri tej príležitosti vysloviť vlastný názor, čo sa týka povinnej predškolskej dochádzky vo veku od tých piatich rokov, ja by som to dal, pani ombudsmanka, na báze dobrovoľnosti, aby sa rodičia dobrovoľne rozhodli. Tí, ktorí chcú to dieťa dať do tej škôlky, a tí, ktorí, tie matky, ktoré chcú to dieťa mať doma, nech ho majú doma. Stačí úplne, keď nastupujú tie deti od šiestich rokov. Deväť rokov sú v povinnej školskej dochádzke, nič nezmeškajú tieto deti. Nevidím tam problém.
Právo na sociálne zabezpečenie a sociálnu pomoc, práva seniorov, tiež tu, sa tu na nejakej strane a pol venujete tejto problematike, ale je to veľmi citlivá téma, aj mňa to tak oslovilo, keď som si v podstate pozrel a za to chcem aj poďakovať, že tento postreh máte. Ja to tak budem citovať a prečítam z tej vašej správy.
A napríklad: "Na základe vykonaného prieskumu som zistila, že v zariadeniach sa často vyskytujú negatívne znaky inštitucionálnej kultúry, ako je povinná večierka." Hej? To je, hej, však niekto chce ísť neskôr spať, prečo to nerešpektovať...
Pevné časy stravovania. Seniori veľakrát sú takí, že tie raňajky alebo aj obed, chcú si to odložiť, posunúť, dokonca vynechať, hej, aby sme nepáchali tam to násilie na tých ľuďoch. Uzamykanie priestorov, automatické odobratie osobných dokladov, viete, to je čosi nedôstojné, keď odoberiete tým seniorom tie doklady a zostávajú bez všetkého. Potom pri nástupe zariadenia, pri nástupe zariadenia alebo skorá ranná hygiena. Sú seniori, ktorí chcú si pospať, chcú byť dlhšie a teraz, hej, všetko dávať ako toto, spomínate tiež v tej správe, že sú niektoré sociálne zariadenia, ktoré to dokážu, ako naplniť a rešpektujú tú slobodu a tú variabilitu u tých, u tých seniorov, ale sú také, kde vlastne striktne to dodržiavajú.
No. Potom vstupovanie do izieb, hej, bez zaklopania. To nie je len do izieb alebo pri hygienických úkonoch a toalety bez tých zásten. Naozaj toto je znižovaná ľudská dôstojnosť. A najviac čo sa ľudia ako bojíme, tak bojíme sa bolesti a straty ľudskej dôstojnosti. To sú dva také rozmery. Bolesť odmietame, resp. sa jej veľmi bojíme, a straty ľudskej dôstojnosti, tieto dva rozmery, ktoré sú. A strata ľudskej dôstojnosti môže byť naozaj veľmi bolestivou a veľakrát títo seniori, ale to je aj v nemocniciach, sú pozraňovaní na dušiach a toto je čosi, čo je neprípustné. Veľakrát ten personál, sa stáva aj to, že toho surovo odkryjú, toho pacienta, hej, a proste nerešpektujú to, že on možno ešte spí a možno ani neni oblečený poriadne, ako by mal veľakrát, títo ľudia, myslíme si, že to nevnímajú, ale bolestne sa ich to dotýka.
Čo sa týka, ale máte na strane 63, kolega to spomínal, diskusia o dúhových rodinách. Hej? Právnici Kancelárie verejnej ochrankyne práv sa v novej Cvernovke tu v Bratislave zúčastnili diskusie o dúhových rodinách spolu s niekoľkými pármi rovnakého pohlavia. Myslím si, že, pani Patakyová, nie je to vhodné, aby sme takto tie deti konfrontovali s týmito ľuďmi. Ja som vyrástol bez toho a mne to nechýba. Nevedel som o tom nič. A to je teraz taká odrazu veľká téma a naše deti musia vedieť všetko, aj predčasný spôsob života, sexuálneho života, potom to riešime potratmi a všelijakými týmito vecami. Najprv proti plodnosti bojujeme sterilizáciami a antikoncepciou, potom dievčatá a ženy plačú, lebo ony chcú byť tehotné a nemôžu byť. No a keď ty si si poškodila svoje vlastné zdravie, teraz darmo nariekaš, že si stratila tú plodnosť.
Pozerám, že je záver. V závere by som chcel poďakovať pani prezidentke, ktorá tu prišla. Myslel som, že tu bude dlhšie, ale predovšetkým jej chcem poďakovať za to, že bol Istanbulský dohovor zamietnutý, vrátený späť, prosím, aby ste to brali na vedomie, aby sme tuná neplakali ako nad tým. Národná rada trikrát rozhodla v tejto veci a po treťom raze pani prezidentka sa rozhodla, že Slovensko sa nehodlá stať zmluvnou krajinou pri Istanbulskom dohovore. Treba to rešpektovať a za to jej chcem srdečne a zo srdca poďakovať.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 13.5.2020 16:53 - 16:59 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážené kolegyne, kolegovia, pani ombudsmanka... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Pán poslanci, poprosím vás, tichšie. Ďakujem.

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
Vážený pán predsedajúci, pani spravodajkyňa, keď som sa na vás tak pozrel, pani spravodajkyňa, teraz tu četujete na tom mobile, a mne to nevadí, ale vy ste sa tak verejne priznali, že ste tehotná. A to, čo nosíte pod srdcom, povedzte mi, čo to je? Čo vy porodíte? Do budúcna. Neviem, v ktorom ste mesiaci, to ste neupresnili (reakcie z pléna), ale (zaznenie gongu) čo, čo je, čo vy porodíte? Viete, vy ste sa zastávali tuná potratov a týchto žien, práva, práva... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Pán poslanec. (Reakcie z pléna.)

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
To súvisí. (Reakcie z pléna.) Veľmi úzko súvisí... (Reakcie z pléna a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Pán poslanec, poprosím vás.

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
... s touto správou, lebo pani ombudsmanka, tuná hneď úvodná kapitola je, to je Právo na život, ja to prečítam, aby tu som presne to uviedol, "na život, osobnú slobodu a ľudskú dôstojnosť".
Tak ako tu kolegovia správne tuná rozprávali, ja som tiež bol zvedavý, pani ombudsmanka, že, že aké je to právo na život a čomu sa budete venovať. Preto som si dovolil vami začať (rečník sa obrátil k spravodajkyni), lebo ja verím, že porodíte stále len to dieťatko a držím vám palce, aby to ten pôrod naozaj dobre dopadol.
Ale tu o všetkom možnom píšeme, len nie o ochrane života, ale o strihaní vlasov vo väznici a strihaní brady, aké to má byť. Prepáčte, ale je tam vyhláška, ktorá presne ako stanovuje tieto normy, myslím si, že väzni, ktorí sú odsúdení vo väzniciach, ja som bol na vojenčine, nikto sa ma nepýtal, či chcem také vlasy, také vlasy, alebo či môžem mať bradu, alebo nie. My sme boli ešte za totality na vojenčine, ostrihali nás dohola, hotovo, koniec, bodka, hej. Tu ja nechcem hovoriť, že trebárs to ostrihať dohola alebo neostrihať dohola. Ženy, tých sa to netýka. Myslím si, žena by bola hendikepovaná, keby ju ostrihali aj vo väznici dohola, to by bolo čosi ponižujúce, veľmi. Ale u mužov, že sú ostrihaní a obriadení, je to, je to úplne v poriadku, tu neni čo riešiť. Tak ako je to tou vyhláškou určené.
Neviem si to predstaviť, viete, keď mal, som si tak premietol film Bedári od Victora Huga a tam v tej base alebo v tej väznici ten väzeň dlhé vlasy, dlhá brada - no čo v tých vlasoch, v tej brade, špinavých veciach, čo tak môže byť? Viete, to sú parazity, ktoré atakujú aj tých väzňov. Tuto neni tuná o čom diskutovať.
Čo sa týka ochrany ľudského života a ochrany nenarodených detí, tak tá zmienka je úplne úbohá, možno úplne biedna, ale skôr hovoríte o reprodukčných právach žien, ktoré môžu ísť na potrať. Viete, tak ste to predložili, ako keby zabitie a zavraždenie dieťaťa a ísť na potrat, to je ako vytrhnutý zub. A to môžeš ísť aj desaťkrát. Ale to neni zub. To nie je tvoje telo, na ktoré máš ty právo.
Tuná máme tehotnú kolegynku, to bábätko, ktoré tam je, to nie je súčasť, to nie je súčasť tela matky, aj keď je v matke, ale zaujímavé je, že také dieťa, ktoré sa narodí, má inú krvnú skupinu, veľakrát ako má matka, to je jedinečné, neopakovateľné stvorenie alebo počaté dieťa a my takto dehonestujúco rozprávame o počatom a začínajúcom živote. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
111.
Pán poslanec, prepáčte, pani poslankyni Marcinkovej zjavne nie je po vôli, aby ste ju používali, s prepáčením, ako vizuálnu pomôcku, takže poprosím vás, aby ste...


Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
112.
Pani kolegyňa sa... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)


Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
113.
... aby ste... (Potlesk.) Poprosím vás, ja vás nechcem prerušovať vo vašom prejave... (Prerušenie vystúpenia rečníkom.)


Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
114.
Ďakujeme, ďakujeme za potlesk...
(Hovorené súbežne s predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
115.
... takže nech sa páči, ale hovorte, prosím, buď o všeobecných príkladoch.
(Hovorené súbežne s rečníkom.)

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
116.
Ale pani kolegyňa...
(Hovorené súbežne s predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
117.
Ďakujem pekne. (
Hovorené súbežne s rečníkom.)

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
118.
... pani kolegyňa sa sama tuná ako ponúkla ako vizuálna pomôcka (reakcie z pléna), nikto ju tu neoznačoval, sama, pozrite si to zo záznamu, pozrite si to záznamu...


Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Pán poslanec... (Hovorené súbežne s rečníkom.)

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
120.
... sama tak sa označila. (
Hovorené súbežne s predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
121.
Poprosím vás, kolegovia, takisto, poprosím vás, nevykrikujte. (
Hovorené súbežne s rečníkom.)

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
Nechcem sa vás dotknúť, ja naozaj veľmi úctivo chcem s vami rozprávať, lebo ja si vážim tehotné matky aj, aj... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
123.
Pani poslankyňa vyslovene dala najavo, že jej to nie je príjemné... (
Hovorené súbežne s rečníkom.)

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
124.
Veď v poriadku. (
Hovorené súbežne s predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
125.
... nie je jej to po vôli, takže vás poprosím, pán poslanec, rešpektujte to. Ďakujem pekne.

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
126.
Rešpektujem to, ja som túto otázku neotváral.
K tým veciam, ktoré pani ombudsmanka tuná predložila, právo na súkromný život, právo na sociálne zabezpečenie, je to rozdelené do nejakých piatich alebo šiestich kapitol, ja by som aj k tej, možno takej tej formálnej stránke do budúcna, keď by sa predkladala takáto správa, bolo by aj možno vhodné to aj, aj očíslovať a presnejšie to označiť.
Čo chcem doceniť ako v tej správe, je tam veľmi veľa tých skratiek, ale aspoň je tam príloha taká, že tie skratky vysvetľujete, že čo znamenajú, ale zvyčajne sa to robí tak, keď sa používa skratka, napíše sa aspoň v tom úvodnom slove celý názov tej skratky, čo znamená. (Krátke odmlčanie sa rečníka kvôli listovaniu v materiáli.)


Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Využijem túto prestávku, pán poslanec, o sedemnástej máme termín hlasovania, chcem sa opýtať... (Prerušenie vystúpenia rečníkom.)

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
128.
Ja to mám na dlhšie, áno, určite.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2020 11:23 - 11:25 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán minister, chcem vám poďakovať za tú vašu otvorenosť, kde v podstate ste priznali, že tie politické čistky tuná prebiehajú. A ja tak doplním tú vašu vetu, že nie je žiadnym ľudským porušením žiadneho ľudského práva byť nominantom OĽANO, SaS, SME RODINA, ZA ĽUDÍ. Ja len dopĺňam ako tú vetu.
Poprosil by som vás, pán minister, spomínali ste tu úrady práce a konkrétnych riaditeľov, nemusíte hovoriť mená, ale keby ste aspoň pripomenuli a povedali, že keď sú takíto ľudia na okresných úradoch práce, že v ktorých konkrétnych okresoch, v ktorých mestách sabotujú tú prácu, o ktorej ste tuná spomínali. Lebo keď to len tak všeobecne ako zazneje, to je proste len nejaké všeobecné konštatovanie.
Dovolím si povedať, pán minister, však to nielen na vašu adresu, ale vo všeobecnosti na adresu vlády, že tá pandémia COVID-19 sa zneužíva pri legislatívnom procese. A neni to jedinýkrát alebo prvýkrát, čo tuná toto máme, vedel by som to tuná vymenovať ix-krát. Dovolím si povedať, že v súvislosti s touto pandémiou boli tu predložené návrhy zákonov, ktoré sú v rozpore s ľudskými právami, a dovolím si aj povedať, v mnohých prípadoch aj s Ústavou Slovenskej republiky a myslím si, že do budúcna raz sa budeme hanbiť za tieto zákony, ktoré sme tuná v Národnej rade prijali a ako sme toto všetko odhlasovali.
Pán minister, darmo takto pozeráte na mňa tuná, nesúhlasím s tým. A keď ste takto spomenuli tých sabotérov, ktorí sú tuná, ja nepotrebujem, aby ste zhadzovali tuná nejakých konkrétnych ľudí personálne, ale povedzte aspoň okresy, mestá, že kde títo sabotéri boli a kde sa nevyplácali tie sociálne dávky, ktoré tu ste spomenuli. (Ruch v sále.) Vidím, že kolegovia nemôžu vydržať, ale nech sa páči.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.5.2020 14:46 - 14:48 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pod rúškom pláštika koronavírusu COVID-19 rôzne opatrenia, ktoré sa prijímali tuná v Národnej rade, dovolím si povedať, že vo veľkej miere zasahovali, aj zasahujú stále aktuálne do ľudských práv a slobôd. Toto je, myslím, taká skutočnosť, ktorú aj v budúcnosti budeme naozaj, budú mnohé veci nás aj mrzieť, aj prehodnocovať a tento návrh zákona, ktorý tu v parlamente máme, nie je dôvodom na skrátené legislatívne konanie, tak ako to pán kolega tuná ako predniesol. Navyše tie opatrenia, reštrikčné, ktoré stále tuná sú, zhoršujú celkovú situáciu, aj tú ekonomickú na Slovensku. Treba sa zamýšľať aj nad touto vážnou vecou. Miera nezamestnanosti nám stúpa, ale aj napätie, aj v spoločnosti, aj medzi ľuďmi, lebo keď nám budú dochádzať aj tie peniaze, aj prostriedky konkrétne v konkrétnych rodinách, nebude ľahké zvládať ako túto situáciu.
Nie je, ten návrh, samotný návrh zákona tuná nebol prednesený, ale ja som si tam, niektoré tie veci som si pozeral, čo pán minister tuná chce predkladať. Nebudem hlasovať za tento návrh zákona, pretože tie návrhy, ktoré sú v tomto návrhu zákona, nie sú dobré. A aby sme si aj docenili a vážili viac aj prácu zdravotníkov a nielen tých, ale hlavne aj lekárov, ktorí sú v tej priamej paľbe aj vystavovaní tým možným rizikám.
Celková situácia na Slovensku nakoľko sa zlepšuje, naopak, treba uvoľňovať tieto opatrenia. Treba ich uvoľniť a aby sme ľudí nezatvárali tiež do tých centier. Sú to akoby novodobé väznice, za ktorú si musíte zaplatiť. Dva týždne máte obmedzený príjem, nemáte žiaden príjem a ešte za ten pobyt si musíte aj zaplatiť. Ľudia sú z toho veľmi nervózni.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 12.5.2020 14:13 - 14:14 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Pán predseda, ďakujem za slovo. Dovoľte mi, aby som predložil návrh na doplnenie programu, ktorý znie: Program 7. schôdze Národnej rady Slovenskej republiky sa dopĺňa o nasledovný bod: uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky, ktorým sa Národná rada Slovenskej republiky zaväzuje vládu, zaväzuje vládu Slovenskej republiky na zrušenie nariadenia izolácie v zariadeniach určených štátom v zmysle bodu 1 opatrenia Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky pri ohrození verejného zdravia zo dňa 29. 4. 2020 pod č. LP-3353/2020. Oprávnene sa domnievame a skúsenosti hovoria, že občania, ktorí sa vracajú aj v rámci turnusov alebo študujúci naši občania späť na Slovensko, majú z toho, majú obrovské problémy. Všetkých sústreďujeme v týchto táboroch, no nie... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis