Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.5.2020 o 10:47 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.5.2020 11:55 - 11:57 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Pročko, vy ste tak vystúpili, ako keby ste vôbec žiadne deti nemali. A ste, neviem, či členom, či predstaviteľom nadácie, ktorej nepoznáte ani meno. Načo ste nám to tu rozprávali? (Reakcie z pléna.) Pár dní dozadu som sa dozvedel, že ste šéfom pizzerie a ste tu pozývali kolegov na pizzu. Myslím, že tie maškarády, tie vám seknú ako dobré a držte sa toho svojho remesla. Tam, tam, aspoň si myslím, že ste priemerný, nechcem povedať, že dobrý, lebo možno na mnohých vašich poznámkach sa nedá ani zasmiať, lebo sú plné invektív a urážok.
Pani ministerka Tomanová je odborníčkou v sociálnej oblasti a dlhoročnou. Celý život toto robila. Celý život tieto veci robila. A vy sa tuná pasujete za nejakého ochrancu detí, jak keby neviem čo vy ste svetoborné vo svojom živote zrobili. Neviem o ničom takom. O ničom. Viete, čo to je? Nič neviem, že by ste voľačo urobili pre tie deti.
A viete, ja vám poviem, pán Pročko, takto, áno, veľakrát sú situácie také, že deti sa, aj deti v dnešnej dobe sa ocitajú aj na uliciach, a nie sú to len deti, ale aj ich rodičia. A na rozdiel od vás, my Kuffovci sa o tieto núdzne rodiny a tieto deti dlhodobo a dlhoročne sa o to staráme.
Vy takto suverénne tuná vystúpite a kritizujete bývalú ministerku práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorá naozaj, si dovolím povedať, veľmi veľa urobila v sociálnej oblasti pre Slovensko. A na rozdiel od vás neviem o vašich aktivitách vôbec nič, že by ste možno len také núdzne deti pozvali na tú pizzu. Skúste ich pozvať. Nie nás tu pozývajte. Skúste ich pozvať, im urobte to pohostenie. Ale ešte veľa sa nájde takýchto detí na Slovensku, ktoré aj pociťujú a vedia, čo je hlad.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.5.2020 18:58 - 19:00 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo aj za vaše vystúpenie. Pán kolega, ja som dával pozor. Tí pedopsychiatri, no naozaj je to problém, a ešte aby boli navyše atestovaní. Zaujalo ma aj to, že Prešovský kraj nemá ani jedného pedopsychiatra. Ja poznám detského psychiatra, ale či už je, áno, detský psychiater je to, ale či má atestáciu, tak to neviem.
Venovať sa proste takémuto typu pacientov, jak je detské psychiatrické ochorenie, je to naozaj veľmi ťažká práca a veľmi zložitá, a naozaj je veľmi bolestivé a každého z nás to veľmi hlboko raní, ak možno niektorí sme tuná kolegovia, ktorí sme mali v rodinách to, kde je dokonané suicídium u dieťaťa, čo je veľmi bolestivé. Ono v tých sociálnych zariadeniach, dovolím si povedať, že naozaj môže byť aj viac takýchto prípadov, a čo všetko vedie týchto ľudí.
Viete, ale keď my sa tak správame v Národnej rade a koľkokrát tuná priam nabádame, mnohé veci zľahčujeme, tu o antikoncepciách, koľko tu bolo tejto reči. Však, samozrejme, to nabádame aj mladých ľudí na predčasnú sexuálnu aktivitu. Potom plačeme nad tým, že sú znásilňovaní alebo proste takto. To sú veci, ktoré sú veľmi hlboko protirečivé.
Spomínam si na konkrétnu udalosť, mi volala nedávno matka, ktorá to zažila ako v rodine, dcéra, ktorá, nebudem hovoriť ani meno, ani odkiaľ, aby som to neprezradil, ale bolo to veľmi bolestivé, kde plakala do telefónu, aby som jej pomohol. Tá dcéra bola na ARE, ešte žila, neviem, v tomto čase, že či žije, alebo nežije, ale bolo mi jej veľmi ľúto a je to naozaj vážny problém na Sloven... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.5.2020 18:47 - 18:49 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. No viete, kolegyňka, vstupovanie do súdnych sporov. Viete, aké je to zložité? Podľa toho obsahu, čo ste povedali, je zjavné, že s tým nemáte žiadnu skúsenosť. Vy nieže vstupujete do súdnych sporov, ale veľakrát je človek priam do tých sporov vťahovaný. Môj brat má plné zariadenia problémových ľudí, bezdomovcov a tam sú súdne spory na dennodennom poriadku. Brat ako farár robí advokáta a je vťahovaný do tých súdnych sporov. Nieže by do nich vstupoval a chcel všetko ako riešiť, ale advokát a obhajca veľakrát ich sprevádza, týchto ľudí.
A tých mladých ľudí, ktorých ste ako spomenuli, mladí dospelí ľudia, ja sa vás, pani Zemanová, pýtam, kam majú ísť títo ľudia, hej, že konštatovanie. Máme my takéto zariadenia? Predstavte si, že máte 18 rokov alebo máte dcéru 18-ročnú a vyhodíte ju na ulicu zo dňa na deň. Alebo má 21 rokov. Dnešný psychický vek mladého človeka, mladý človek oveľa neskôr dozrieva a zvlášť v tých sociálnych zariadeniach a v detských domovoch. Tie deti nemajú kam ísť. Nemajú kam ísť. Aj v mladom veku v podstate zostávajú na ulici alebo zostávajú ako bezdomovci. Veľakrát je to vynútená prostitúcia z tej sociálnej situácie, že nemajú kam ísť. Ak viete, pani Zemanová, kam majú ísť, nech sa páči, tak to riešte. Ja viem, kde. Ale tie Žakovce, tie sú preplnené. Brat ich má tam až po strechu ako plný. Nemajú kam ísť tí ľudia.
A tuná keď plačete nad tým, že 16-ročné dievča sexovalo, ja neviem s kým, a tieto veci, ktoré tu rozprávate, na druhej strane ale táto spoločnosť aj mediálne všetko robí preto, aby mladí ľudia žili predčasným sexuálnym životom. To vám nevadí. To nad tým sa nezamyslíte. Ale potom následky, to ste pohoršená z toho.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.5.2020 18:34 - 18:36 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Viete, kolegovia, tie vaše reakcie, vy sa už aj slova bojíte. Vy sa za chvíľu budete báť aj svojho vlastného tieňa, je mi to ľúto, hej, ale keď prestane tuná sloboda slova a prejavu, tak to bude jedna veľká katastrofa. Ale to neni prvýkrát, čo sa stávajú, ako v pléne, v Národnej rade. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
194.
Pán poslanec, máte reagovať na predrečníka, predrečníčku, nech sa páči.


Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
195.
Ale, pán predsedajúci, chcem vám poďakovať... (hovorené súbežne s predsedajúcim), ďakujem, že ste mi to slovo dali.
Na predrečníčku chcem toľko povedať, že vzhľadom k jej veku tak sa mi to zdalo veľmi trúfalé, prepáčte, ale označiť pani komisárku, že jej úrad je, nie je nezávislý, to bola trúfalosť veľká. Veľmi veľká. A to, čo ste uviedli ako nejakú argumentáciu, a ktosi sa tu hneď rozplýva, že majú konať orgány činné v trestnom konaní.
Ja vám poviem príklad takýto. Aj ja som také súdne rozhodnutie nerešpektoval hľadiac na dobro dieťaťa. My sme takéto dieťa mali v hospici, kde ho chceli dať jednoducho proti súhlasu matky do sociálneho zariadenia bez toho, že by preverili všetky tieto veci, a volala mi sociálna pracovníčka a týmto argumentovala. A ja som povedal, bez súhlasu rodičov, ja toto dieťa, že by som dovolil, aby bolo presunuté do sociálneho zariadenia, ja s tým súhlasiť nebudem. A neudialo sa tak. Tak nedramatizujme tu, viete, to keď sa z kontextu vytrhnú nejaké veci, samozrejme, keď chceme toho druhého pošpiniť, a tuná naďalej ak chceme niekoho tuná kriminalizovať, ja to považujem, prepáčte, ale až za bezočivé to nieže trúfalé, ale bezočivé. Toto jednoducho v normálnej spoločnosti by malo prestať fungovať.
A tú nadáciu, ktorú spomínate, pani kolegyňa, to ste jej robili reklamu, ja ju tu nebudem spomínať. Nerobte reklamu nijakým nadáciám, to je priestor pléna Národnej rady.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.5.2020 18:16 - 18:18 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Viete, priatelia, ja vám to takto poviem, vám chýba sebareflexia. (Smiech v sále.) Vy druhým rozprávate, že zdržujú. (Smiech v sále a potlesk.) Presne tak. Ďakujem za potlesk. (Ruch v sále.) A smelo sa prihlásite. Načo ste sa prihlásili siedmi faktickými poznámkami a ste tuná rozprávali? Vy ste nezdržiavali? Len ten druhý, ktorý vystúpi, tak ten zdržiava, ale vy nezdržiavate. Vy ste tu samé múdre veci povedali. Úplne plnohodnotné, perfektné, ste nás poučili, ste vyriešili koronakrízu a tí všetci, ktorí ste neporozumeli tomu obsahu a posolstvu, ktoré som povedal, nech sa páči, môžem vám to dovysvetľovať. (Smiech v sále.) Sú tu porušované základné ľudské práva ľudí na Slovensku a dlhodobo. Dám ti nôž na krk - alebo podpíšeš, alebo ideš do lágeru na dva týždne. To je, prosím vás pekne, čo za voľba? To nie je nijaká voľba. Ideš do lágeru, na dva týždne ťa tam zavrem s infikovanými, vy sa tu všetci rehocete z toho, lebo ste to nezažili. Pýtajte sa tých ľudí, ktorí to zažili. A keď ťa vopchám s ďalšími troma, ktorí, o ktorých nevieš nič, cudzí ľudia, ktorí potenciálne naozaj môžu byť infikovaní, tak potom by ťa smiech veľmi rýchle prešiel. Môžte sa smiať, koľko chcete, ale v tejto veci neustúpim.
Raz sa táto krajina bude hanbiť za tieto zákony, ktoré sme tuná prijímali, ktoré sú v rozpore s ľudskými právami, vôbec s etikou a vôbec s ľudskosťou ako takou. Tuná budete sladko rozprávať, že cez jaké apky budeme sledovať týchto ľudí. Kam pôjde ten človek? Pôjde domov? Pôjde medzi, ku svojim príbuzným, kde sú ďalší štyria-piati ľudia, alebo to bude mať nejaký byt, alebo nejaký dom. Aká je to voľba? Buď podpíšeš alebo ideš do lágru.
To nie je nijaká voľba, to nie je nijaké slobodné rozhodnutie, to je jednoducho vynútené tu. (Ruch v sále.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 14.5.2020 18:00 - 18:07 hod.

Štefan Kuffa
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.5.2020 10:47 - 10:49 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Prepáčte, ale túto správu vyzdvihovať do nebies, jaká je super, jaká je delikatesná. Mnohí tu máte vysokoškolské vzdelanie, ona ani len tie základné bibliografické normy nespĺňa. Na mojej univerzite, alma mater, keby som ja išiel na obhajobu s takouto diplomovou prácou, tak letím dole schodmi, mi ju rozdrapú, to nie je že na prepracovanie, to je na roztrhanie. To je akoby vytvorený jeden bulvárny plátok.
A keď, pán kolega, hovoríte o čítaní každej tretej strany, možno ste ani nedošli tam na koniec, lebo sú tam, naozaj nie je ani zmienka, že 600-tisíc detí tuná bolo vyvraždených, že demografický vývoj na Slovensku je negatívny, že my zomierame, my vymierame ako krajina, menej detí sa rodí a viac ľudí zomiera. To neni vážna vec? A ochraňovať tých najbezbrannejších ani len slovo, ani len slovo o tom nie je.
A ja vám poviem, že čo je tam na tej každej tretej strane, a to človek ani k týmto veciam neni. Ale asi veľmi dôležité je uvádzať do správy, že či nejaký jazdný pruh sa staval, alebo sa nestaval. Však tu je minister dopravy, tak nech, tieto veci on dennodenne má na tom stole. A o tom písať do správy ako ombudsmana? No tam je kopec vecí takých, ktoré úplne sú absurdné.
A presne jak aj hneď tá prvá kapitola Právo na život a písať o strihaní väzňov, brady, vlasov a podobne. Prosím vás pekne, veď to nespĺňa, to sú základné veci, to ani len nejaká nieže bakalárska práca, ale ani len nejaká seminárna práca neobstojí.
Pani ko..., pani ombudsmanka, aj ja vás vyzývam k tomu, ak dnes Národná rada vám túto správu neschváli, to je výzva pre vás tejto snemovne, aby ste odstúpili. Tuná nemáte ani morálne právo, aby ste tu boli čo už len ďalší jeden deň navyše.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.5.2020 10:35 - 10:37 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Chcem tuná podotknúť a tá dehonestácia a možno tie negatívne postoje alebo také ľahkovážne k počatým, nenarodeným deťom. Dovolím si tuná možno pre tých kolegov, ktorí to nevedia, tak odporúčam do pozornosti Říčanovu knihu, ktorú napísal už roky dozadu, ale stále je aktuálna, Cesta životem, a tam si pozrite tú celú ontogenézu človeka, jak on ju popisuje od prirodzeného počatia po prirodzenú spr..., smrť. A tam pochopíte, že čo je človek. Je to, myslím, už asi na dôchodku dnes univerzitný profesor Karlovej univerzity, ale on hovorí, že počaté dieťa, to je, nie je nejaký kus nejakého mäsa, kde ty sa môžeš k nemu správať, ako ty chceš. To nie je tvoje telo. To je obrovský omyl, to je rozdiel. To dieťa má svoje vlastné srdce, dokonca inú krvnú skupinu, to sú, to sú dvaja jedineční ľudia, aj keď ešte pred narodením. A on to, na to upozorňuje. Ak sa matka správa ku svojmu budúcemu dieťaťu ako ku kusu mäsa, v tých prenatálnych výskumoch, ktoré ako robili, tie deti sa bránia tomu, oni reagujú aj na nadmerný hluk, svetlo, možno dym. Nie náhodou tým matkám sa odporúča, aby neužívali alkohol, aby nefajčili.
A tuná chcem tým všetkým kolegom odkázať, že nemyslite si zase takto, že keď aj tvoje telo ti patrí, že s ním môžeš narábať, ako chceš. No skús si odťať ruku, skús si odťať, ja neviem, nohu, odtrhnúť prst, lebo ty máš právo na svoje vlastné telo. Ale na telo alebo na dieťa ako také, to nie je tvoje právo, to nie je tvoje vlastníctvo, to nie je vec. Ja to poviem tak nejak inak, je to Boží dar, je to dar z nebies. Nie každý môže mať dieťa.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.5.2020 9:48 - 9:50 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem. Viete, pán kolega, vy tuná také láskyplné bludy ste tuná natárali, to sa nedá počúvať, to je úplne čosi absurdné, ale raz, ale vy ako poslanec Národnej rady budete niesť aj nesiete zodpovednosť za to, ako zle orientujete našu mládež a mýlite mnohých ľudí ako v tejto veci, to je úplne čosi absurdné, je zjavné, že vy ste tú správu ani poriadne nevideli, nečítali, lebo požiadavku na adopciu detí, pani ombudsmanka tam uvádza, že bolo tisíc žiadostí. Vyhovelo sa 400 rodičom, ktorí si mohli adoptovať deti. To znamená že 600 heterosexuálnych párov, manželstiev stále má záujem aktívny o adopciu detí a nie je im to umožnené. A vy tu budete takéto bludy ako, prepáčte, tárať.
Alebo ešte (povedané so smiechom) čo sa pridáva, ako môžete mať dvoch-štyroch, desiatich starých otcov, no nikdy nebudete mať. Dva homosexuálne páry nikdy nebude nesplodia dieťa, to je, to je, o jakých starých otcoch rozprávate. Kontext širšej rodiny nebudú ani strýkovia, ani tety, ani nič nebude z toho, nič a to je presne tá tradícia slovenskej rodina a to je aj tá rozšírená rodina. To nie je len otec, mama deti, ale to boli aj starí rodičia, strýkovia, tety, tí, ktorí sme starší, my sme zažili ten kontext širšej rodiny.
A vy takýmito vystúpeniami a postojmi rozbíjate tuná rodinu, to nie ste len proti rodine, ale ste aj proti štátu, lebo rodina je základným systémom, základnou bunkou štátu, každého spoločenského systému. Ak my rozbijeme rodinu, narušíme, naštrbíme rodinu a nebude tu existovať normálna rodina medzi, kde budú vzťahy medzi mužom a ženou, to je otec a mama a deti, rozbíjame a ničíme aj vlastný štát.
A to by som si nikdy nedovolil ako poslanec Národnej rady, takto postupovať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.5.2020 9:23 - 9:25 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. V tejto ctenej snemovni, zazneli tu slová nejaký mesiac a pol, dva mesiace dozadu, právo na život je absolútnym právom. Viete, kto to povedal? A ono je to pravdivý výrok. Tuná keď pani ministerka spravodlivosti Kolníková (pozn. red.: správne „Kolíková“) predkladala návrh zákona, vyslovila takýto výrok. Plne sa tým stotožňujem.
Nadobúdať práva má človek už pred svojím narodením. To je staré rímske právo, viac než 2-tisíc rokov platné pravidlo. Teda človek, ktorý sa ešte nenarodil, má právo dediť. Ani táto vec sa tuná nezmenila. Aj Ústava Slovenskej republiky chráni život a v ústave napísaná veta, budem ju parafrázovať, ľudský život je hodný ochrany už pred svojím narodením. Prečo stále tuná takto špekulujeme?
A mňa sa mňa urazila alebo sa ma veľmi hlboko dotklo to, že v správe je konštatovanie a vlastne posudzovanie poslancov Národnej rady a snemovňu ako takú, že za predchádzajúce volebné obdobie bol tu predložený návrh zákona na ochranu života päťkrát, a ombudsmanka, ktorá má chrániť život a práva ako tých najslabších a najzraniteľnejších, lebo neviem si predstaviť zraniteľnejšie skupiny, tak ona vyslovuje poľutovanie, že päťkrát bol taký návrh zákona predložený.
Ja vám to takto poviem, pani ombudsmanka, my ho budeme predkladať dovtedy, kým nebude chránený tento život pred narodením, aby sme nevraždili tuná tie deti. Demografická krivka sa zhoršuje, my tuná sa zaoberáme migrantami, nám chýbajú títo ľudia a my úplne v pohode vraždíme naše vlastné deti.
Skryt prepis