Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.6.2020 o 17:01 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie 10.7.2020 9:19 - 9:30 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Dobré ráno, vážené kolegyne, kolegovia, vážený pán podpredseda, dovoľte mi jednu názornú pomôcku, je to zasadací poriadok. (Rečník ukázal hárok papiera so zasadacím poriadkom najskôr smerom k predsedajúcemu a potom do pléna.) Tak vám ho ukážem do pléna a to je všetko, čo by som chcel vlastne ukázať ako tou názornou pomôckou. A skúste sa, všetci kolegovia, zamyslieť nad tým, že keby to vaše miesto bolo tam prázdne a z jednoduchého dôvodu. Z akého? Že vaši rodičia by sa príliš egoisticky správali. Ako? Lebo by povedali, že ste luxusom, ste prepychom, ste záťažou.
Minule som počul mladých ľudí, ktorí povedali, sa ich pýtali, že prečo nechcete dieťa. A oni povedali, že to je environmentálna záťaž. No tak toto už je taký hrubý cynizmus, v živote by som toto nepovedal, že takto môžu uvažovať mladí ľudia. Mnohí mladí ľudia, naopak, túžia po dieťati a dneska je opačný fenomén. Je tu pani doktorka Záborská, tak ona aj sleduje však aj tie štatistiky. A je opačným fenoménom to, že dnešné mladé manželské páry túžia mať dieťa a dlhodobo, celé roky a nemôžu to dieťa mať. Tvoje dieťa nie je prepychom ani luxusom, ale predovšetkým božím darom, darom z nebies a tí, ktorí sú neveriaci, dieťa je vždycky darom. Vždycky je darom, je požehnaním pre rodinu a radosťou pre rodinu, poviem to aj svetskou rečou, je radosťou. Ak sa na to novonarodeniatko, keď sa pozrieš a tie deti, ktoré majú šťastie a sa narodia, no zabil by si také dieťa? Krásne vykrojené ústočká, keď sa usmeje, jamky v lícach, v brade, všetky detaily pozorujeme. Prepáčte, ja použijem taký slang, to "kvašne mlečko" my máme, prírastky, dve vnúčatká v rodine. A keď si to bábätko, si to tak hodím cez plece, minule som mal presne toto sako, sa mi tu vygrcne, no patria, aj to patrí ako k tým krásnym, by som povedal, stretnutiam nás rodičov s deťmi, ale nás aj starých rodičov s deťmi.
Viete, ten cynizmus, ktorý tuná je, vychádza predovšetkým z tej konzumnej spoločnosti a z toho všetkého. Viete, keby tak uvažovali naši starí rodičia, naši rodičia alebo naši prastarí rodičia, veď my by sme tu neboli. Chcete povedať, že žili v oveľa ľahších podmienkach? Naša stará mama, dedko, starých rodičov, keď si spomínam, prežili dve svetové vojny – prvú svetovú vojnu, druhú svetovú vojnu – a dokázali v týchto ťažkých podmienkach prijať tieto deti. A my tuná rozprávame, že aký to je luxus, lebo ty sa nechceš zrieknuť svojho pohodlia. Toto je tá skutočnosť. Nikto na Slovensku, Janko Podmanický to tuná takto spomínal, priblížil. A ja nepoznám jeden jediný prípad na Slovensku, a už nejaké tie roky mám, a nepoznám to ani z rozprávania rodičov ani starých rodičov, že by ktosi za Slovensku zomrel od hladu. A nebolo to ani v čase vojny, že by ľudia zomreli od hladu. Jakú tú drámu my tu vymýšľame, lebo to, lebo hento, lebo tamto. To je iným spôsobom pohodlnosť, ktorej sa nechceš zrieknuť.
Ja viem, že to nie je jednoduché, to dieťa donosiť, a tie tehotenstvá sú veľakrát naozaj skutočne komplikované a obdivujem veľakrát tie ženy, ktoré sú v podstate ochotné prijať aj, aj istým spôsobom túto bolesť, možno to utrpenie, tú nevoľnosť aj všetky tie problémy, ktoré to sprevádzajú. Ale tá radosť, to je takým výbuchom gejzíru alebo sopky, keď sa to dieťa narodí a všetky tie bolesti a všetky tie trápenia; povedzte ženy, ak nehovorím, ale ja to poznám len z rozprávania a pozorovania ako žien, všetky sú úplne preč a tešia sa z toho, z toho nového zrodu života.
Ja keď som sa pozeral vždycky na deti, aj sa pozerám na tie bábätká, však my ich máme doma; viete, tak v úvode som to nepovedal, ale som otcom ôsmich detí, z toho siedmich žijúcich. Najmladší syn študuje medicínu, nebudem to tak rozoberať toto všetko. Viete, aby to tak to nevyzeralo, ale všetky naše deti majú vysokoškolské vzdelanie. Nie preto, že im to tatko vybavil, nie preto, že mamička im to vybavila, ale preto, že na to majú. Ten najmladší sa ma raz pýtal: Tatko, prečo my musíme študovať na samé jednotky? A ja mu hovorím, vieš, Rafko, nemusíte na samé jednotky. Ak by si mal len na dvojku, beriem dvojku, ak by si mal na tú štvorku, no tak by som ťa tlačil do toho, aby si aspoň tú štvorku dosiahol. No a ak by si nemal ani na tú štvorku, musel by som akceptovať aj tú päťku, lebo na viac nemáš a budeš dobrý remeselník, budeš dobrý robotník. Neviem, či sa na mňa nebude hnevať, ale prezradím to. Chce robiť neurochirurgiu. Bol to chlapec najmladší, siedme tehotenstvo, v podstate môžem také svedectvo tuná dať, kde to prenatálne obdobie bolo proste diagnostikované cez ultrazvuk, manželku posielali na potrat, proste takto a dcérka nám síce zomrela, ale ten jeden z tých dvojčiatok, hej, ten najmladší nám zostal. Dúfam, že bude veľkým prínosom alebo aj ten, len takým maličkým prínosom pre našu spoločnosť. A má ambíciu robiť neurochirurgiu. Ja mu držím palce, aby to tak bolo.
Mnohé deti, ktoré sa narodili v poradí možno dvanáste, trináste; ja poviem, my sme mali iba osem. Vnúčat máme takmer raz toľko, hej, to už nás pomaly v tom pléne nikto nedobehne, lebo to tempo ako naberá na obrátkach. Ale ja len chcem poukázať na to, že to narodenie a vôbec to zrodenie je Božím zázrakom. To tak perverzne, koľkokrát to tak zaznieva, však urobím dieťa, urobil som dieťa alebo tak. No, vyrob ho!
Pán kolega Stančík, ty vieš, čo do toho ide, jaké komponenty? Traktor vieme vyrobiť aj mašinu, aj stroj, aj lokomotívu vyrobíme. Ale dieťa nevyrobíš, lebo nevieš, jaká tam ide ruka, jaká noha. A teraz si zober tú skutočnosť. Ja keď som tak počúval tú rozpravu ako predtým a tu sa takto rozplývali a bitka bola, lebo Dopplerova metóda a bijúce srdiečko, jaký stres z toho bude tá budúca matka z toho prežívať, lebo počuje tlkot srdca svojho dieťaťa. No, čo lepšie nie je pre tú matku, jak počuť tlkot svojho, teda srdca dieťaťa?
Dieťa, si to zapamätajte, ženy, ženám to hovorím a môžte ma tuná aj pranierovať, koľko chcete, dieťa, to nie je tvoje telo. To je druhé tvoje ja. Veľakrát je to iná krvná skupina. Vieš si predstaviť takúto skutočnosť? Tuná také drámy a také falošné plače, lebo budeme, tie matky pred potratom budú počuť tlkot srdca. Kto sa pozrie na to dieťa? Že zomrie nie hocijakou smrťou, nie hocijakou smrťou. Dnes je možné vidieť, že čo to je potrat. Čo je potrat v priamom prenose. Každé dieťa – aj to nenarodené dieťa – sa bráni smrti, čo je prirodzené. A keď ja ti najprv odtrhnem hlavu, potom ruku alebo začneme od nohy, ruky a nakoniec hlavu alebo ti ju rozmliaždime a na takú smrť si odsúdený? To je čo za hrubý cynizmus? Nedá sa to inak nazvať ako hrubý cynizmus. A veľakrát to len takto, to zakrývame všelijakými týmito maskami.
Nemám veľa času, veď to na tých 10 minút, ale chcem povedať jednu vec a to si neodpustím, prepáčte. Aj, predkladatelia návrhu zákona, na to, že máte deväťdesiatpäťku, ústavnú väčšinu, ten návrh zákona je veľmi málo ambiciózny. V tom musím súhlasiť s kolegyňou zo SaS-ky, kde to vlastne takto skritizovala, že ten návrh zákona je málo ambiciózny. Ale my ho podporíme aj v tejto podobe, akej je, lebo aj tá najmenšia pomoc alebo keby sme len to jedno dieťatko zachránili, aj to je lepšie, ako je nič. Ale očakávam, a to nie jak Richard Vašečka mi povedal, že on už na septembrovej schôdzi nechce počuť o návrhu zákona na ochranu života. Naopak, ja ti to, Richard, takto rozprávam, pán Vašečka, do konca volebného obdobia stále to tu budeš počúvať.
My máme ambíciu takú, aby sa zrušil interrupčný zákon. A všetko pre to budeme robiť. Všetko pre to budeme robiť; to je nič toto, toto sú všetko len zatiaľ samé kozmetické úpravy; aby tu nevraždili sme deti. My tu plačeme nad migráciou a na druhej strane si neuvedomujeme takúto vec, nám tí ľudia tu chýbajú. Tuná tá migrácia, my nahrádzame ľudí, ktorých sme v Európe tuná vyvraždili aj v našej vlasti. Oni nám, tí ľudia, de facto nám chýbajú. Ekonómovia to vedia, veď sú tie prepočty.
A my veselo sa tvárime, akoby sa nič nestalo. Kto sa o nás bude starať? Psy a mačky, v dôchodku? Pes a mačka nie je takou živou bytosťou, Richard, jak si to povedal, aj keď ste to dali do návrhu zákona. Ja s tým nesúhlasím. Psa a mačku si môžeš kúpiť, predať, naložiť s tým zvieraťom, ako chceš. Je vecou, ktorú môžeš predať. Ale dieťa nemôžeš predať ani človeka. Človek nie je vecou, a preto nepersonifikujme zvieratá a ľudí, ako keby sme ich dávali na jednu úroveň. Nesúhlasím s týmto.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 9.7.2020 17:03 - 17:04 hod.

Štefan Kuffa
My tlač 145 sťahujeme.

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Pardon.

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
My, my, tlač 145, chcem poprosiť, aby bolo preložené na riadnu schôdzu, teda najbližšie bude tá septembrová, aby to bolo preložené na tú najbližšiu riadnu schôdzu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 9.7.2020 17:03 - 17:03 hod.

Štefan Kuffa
Pán predsedajúci, prosím, aby ste zaznamenali, že náš návrh zákona, ktorý sme predložili na ochranu života, aby bol presunutý na najbližšiu riadnu schôdzu Národnej rady. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.7.2020 16:52 - 16:54 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Každý zákon, ktorý zlepší ochranu nenarodených detí, je dobrým, každý jeden. Tak ako si to, Tomáš, povedal, my podporíme všetky tieto návrhy zákona bez ohľadu na to, ktokoľvek v Národnej rade tuná návrh na ochranu nenarodených detí dá. Tak ako si to správne povedal, potraty sú jedným z najväčších biznisov na svete. Na potratoch sa zarába.
Je zaujímavé sledovať ale aj našu možno spoločenskú, ale aj politickú situáciu na Slovensku, koľko ľudí to vydesí, ešte len návrh zákona na ochranu nenarodených detí keď je predložený. Dieťa a nenarodené dieťa je živou bytosťou, ktorej sa nemá kto zastať. Väčšinou je problém ten, že jedinú chybu takéto nenarodené dieťa je, že v danom, v danej chvíli na nesprávnom mieste, že je v maternici svojej vlastnej matky. A najviac je ohrozované. Skúsme si predstaviť akéhokoľvek živého tvora. Každý živý tvor má tendenciu brániť sa smrti. A to je jedno, že či už je týraný, alebo nie je týraný.
Čo je lepšie si vybrať? Smrť odtrhnutím hlavy, ruky, nohy, rozkúskovaním, roztrhať (ruch v sále a zaznievanie gongu) alebo, alebo žiť aj veľakrát aj v ťažkých možno sociálnych podmienkach, ktoré sú, ktoré nechcem schvaľovať. Na Slovensku určite, ak predložím a príde tu návrh zákona, ako ľahšie a jednoduchšie adoptovať deti, všetkými desiatimi budem hlasovať za.
Nezabíjajme tieto deti, lebo veľmi veľa manželských párov tieto deti nemôže mať a veľmi radi by chceli.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.7.2020 18:18 - 18:20 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja len chcem podporiť kolegu v tom, že tu naozaj nie je dôvod na skrátené legislatívne konanie.
Pán minister, keď ste aj pred troma týždňami čosi avizovali, ani pred troma týždňami to nebolo a pozrite sa, tri týždne to malo odklad. Teraz, ako ste to zdôvodnili, nie je dôvod na to, aby ste predkladali návrh zákona v skrátenom legislatívnom konaní. Nehrozia nijaké hospodárske škody. Môže to ísť v riadnom legislatívnom procese. Pani prezidentka okrem iného, keď mala tuná vystúpenie v Národnej rade, však to bolo minule, to nejaký mesiac aj voľačo, povedala, že nepodporí žiaden návrh zákona, ktorý pôjde v skrátenom legislatívnom konaní. Som zvedavý, či vám to pani ministerka vráti späť. Máte to predložiť v riadnom legislatívnom procese aj všetko, aby aj my poslanci mali sme čas pozrieť všetky tieto veci, naštudovať a treba rešpektovať tento proces.
Myslím, že ten COVID-19, tak ako sa zneužil vôbec za toto volebné obdobie a za tak krátku dobu, bolo to opakované. Žiaľ, musím povedať, že nie je to prvýkrát, kedy COVID-19 sa zneužíva na také veci. Iné veci, ktoré aj prešli plénom Národnej rady, žiaľ, sa aj schválili. Počúvam aj niektorých ministrov a ministerstvá, že prehodnocujú veci, ktoré tuná predložili. Znova ich budú predkladať, znova budeme v tej istej veci rokovať, lebo prehodnotili to ako proste čosi neuvážené a zlé. Myslím si, že mali by sme byť dostatočne zodpovední a neoháňať sa donekonečna stále s COVID-om-19.
Súhlasím s tým, že ekonomická situácia, tak ako to bolo tu spomenuté, je na Slovensku veľmi vážna a je zlá, ale trebalo na to myslieť aj pri tých opatreniach, ktoré sa prijímali pri COVID-e-19, aby to hospodárstvo sa nedostalo takmer na kolená a toto bolo čosi zlé.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 10.6.2020 11:25 - 11:25 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ja len chcem upozorniť, pán predsedajúci, že počas hlasovania nemáte púšťať procedurálne návrhy a treba rešpektovať rokovací poriadok. A ja som ti to dovolil tiež porušiť, nakoľko ste to akceptovali v iných prípadoch. (Smiech v sále.) Ďakujem, že ste mi to, že ste mi to umožnili, ale chcem aj pripomenúť aj tú skutočnosť, že pán poslanec Fico má pravdu. Neexistuje žiaden zákon na to, aby sme tie náhubky mali na tvárach. Takže keď ich má dole, tak je to legitímne jeho právo. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.6.2020 10:13 - 10:15 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
To je úžasné toto tu počúvať. Ľudia, ktorí sú plní strachu a ustráchaní, boja sa vlastného tieňa, s akou veľkou odvahou tuná budú vystupovať a spomínať a plakať nad tou minulosťou. Ja nehovorím, že to neboli ťažké časy. Ale tie ťažké časy sa aktuálne v tom čase žili. Vy, kolegovia, prepáčte, ale neviete žiť dnešnú prítomnú situáciu. Tuná, keď rokujeme o nedeli, plačete nad tým, že jaké je to, ale je to v rozpore. Keď je to aj v rozpore s mojím svedomím a nejakou koaličnou zmluvou, tak ja budem predsa len hlasovať proti. To je aká odvaha? Prosím vás pekne, však by sa museli títo hrdinovia dávnych čias tuná, no proste pohoršovať nad tým. Monsignor Trstenský, ktorý bol tuná spomenutý, tak si dovolím tu doplniť tie veci, lebo aj on ma napadol v tejto chvíle, v tejto chvíli. Bol to jeden z odvážnych mužov, ktorý naozaj sa nebál hovoriť pravdu v aktuálnom čase, v ktorom žil. To žil na Orave, odkiaľ kolega tu pred chvíľou, ako spomínal, v Trstenej, a on povedal jednu takú veľmi peknú myšlienku: "Žiaden národ nebol ešte vyzdvihovaný preto, ktorý špiní do vlastného hniezda." Kam mieril? Mieril k tomu, že nevieme sa vysporiadať s tou najbližšou svojou minulosťou, ju prekrúcame. Veď tie dejepisy, ktoré majú naše deti, veď to sú bludy, to sú bludy, ktoré sú tam popísané a bludy, ktoré učíme tieto deti. Keď som rozprával s mužom, ktorý po 48. roku sa vrátil späť do školy po vojne, súdružka učiteľka, ktorá prišla do školy, povedala: "Študenti, zabudnite na to, čo ste sa doposiaľ učili. A kto by mal problém, bude mať problém so mnou.". Všetko sa zmenilo po 48. roku. Hovorí, že zo všetkých pedagógov na strednej škole zostali iba poslední... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.6.2020 17:48 - 17:50 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Pán kolega, ja budem reagovať hneď ten úvod, ktorý ste spomenuli, že v nedeľu nechodíte nakupovať, vašej rodiny sa to netýka, však chvalabohu, je to, je to dobré. Ale cez to všetko, keď raz ste tam zašli, do toho hypermarketu, stretli ste sa tam s biskupom. Pozrite sa, keď podporíte tento návrh zákona, tak sa vám to už nestane, že sa tam stretnete v budúcnosti v nedeľu s pánom biskupom pri možno nejakom bežnom nákupe.
Spomenuli ste tiež vo svojom prejave, že početnejšia časť obyvateľstva sa venovala poľnohospodárstvu, to je faktom. Ale podľa toho, koľko ideme dozadu, ak ideme len časy ako socializmu, je iný spôsob poľnohospodárstva, ako bolo predtým ešte našich starých rodičov. Naši starí rodičia si vždycky plánovali prácu tak, že v nedeľu robili len tú nevyhnutnú. Tým, že oni mali rastlinnú a živočíšnu výrobu skombinovanú, to bolo, to bola vlastne každá rodina na Slovensku, tak tam statky musíte obriadiť, musíte im dať nažrať, musíte im dať, napojiť ich musíte, musíte ich obriadiť, sú nevyhnutné práce. Ale neboli to nikdy práce také, žeby si plánovali žatvu na nedeľu. Nikdy sa to nestalo.
A keď ste spomenuli toho Konštantína, cisára Konštantína, bol to veľký muž, jeho, jeho matka bola svätá Helena, svätá bola, hej. A cisár Konštantín, keď svojím ediktom zaviedol to, že v nedeľu sa nebude pracovať, predsa len dal jednu výnimku, ktorá de facto ja s tým nemám problém, aby aj teraz bola zachovaná. On to vtedy povedal, že nedeľa, vlastne ten siedmy deň, sa nebude pracovať okrem prác v poľnohospodárstve. A to aj v minulosti bolo, že tí ľudia dostali dišpenz, ale oni si to pýtali jednoducho tak, žeby ktosi išiel a si naplánoval prácu v poľnohospodárstve v nedeľu, nikdy sa to nestalo, ale sú nevyhnutné práce, ktoré musíš urobiť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.6.2020 17:01 - 17:03 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Baránik, na rozdiel od vás Juraja Gyimesiho, vášho koaličného partnera, si vysoko vážim. A chcel by som si aj vás, len skúste sa podľa toho správať, však dúfam, že sa vám to aj niekedy podarí. Ale naopak, Juraj Gyimesi bol ten, ktorý tu odvážne, otvorene pomenoval veci pravdivo, aj ku tej koaličnej zmluve. A keď ste sa naňho osopili, že, pán Gyimesi, nie ste viac sociálne cítiaci ako ktorýkoľvek v SaS-ke, tak ja si dovolím povedať čosi iné. Že je viac sociálne cítiaci ako ktokoľvek v SaS-ke. A tu to odprezentoval za oveľa kratší čas, ako vy ste mu tuná takto v priamom prenose nadávali.
A čo sa týka sociálneho cítenie, máte iné ciele a cesty. To je pravda. Diametrálne sú odlišné. Presne tak, ako ste to povedali. Prečo by sme našu krajinu s Rakúskom a Švajčiarskom nemohli zrovnávať? My ju budeme zrovnávať. Sme aj veľkosťou, aj sme stredoeurópske krajiny, čo do počtu obyvateľov, s Rakúskom sme mali dokonca aj spoločnú štátnosť. Myslím si, že veľmi veľa máme spoločného, takže môžme to smelo práveže takto to zrovnávať a skôr sa zamyslieť nad tým, že prečo v podstate je taký prepad možno medzi Slovenskom a susedným Rakúskom v životnej úrovni, keď taký tuná nebol.
A čo sa týka súdržnosti koalície a koaličnej zmluvy, skúste sa opýtať pána Sulíka, on má s tým veľmi dobré skúsenosti, ako sa on stavá ku koaličnej zmluve a ku koaličným partnerom. On vám povie presne, ako treba v danej veci konať. Myslím si, že keď tak ďalej ako budete pokračovať, tak ani nijaká koaličná zmluva vám nepomôže, ale celý ten váš zväzok sa vám rozpadne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.6.2020 16:42 - 16:44 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
SaS si príďte s tými zatvorenými krčmami, my vám to podporíme úplne. Nielen v nedeľu, ale aj v sobotu, aj v piatok. No ale... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec, ale, prosím, reagujte na predrečníka.

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
Reagujem, áno, prepáčte mi, no dovolil som si tak trošku takto zareagovať.
Nedá mi, aby som nereagoval na to číslo, ktoré tu pán kolega ako spomenul, a to sú práve tí ľudia, ktorí podpísali petíciu Aliancia za nedeľu. Je to dlhodobo skupina ľudí, ktorá sa všemožne snaží o to, aby naozaj tá nedeľa bola voľným dňom, ale nielen hľadiac na zisky podnikateľov, to je jeden rozmer, ale hľadiac práve aj na rodiny, kde; ja sa tiež s tým stotožňujem. Lebo človek, keď to vidí veľakrát, že tí ľudia, keď aj prechádzate aj autom okolo tých nákupných centier, plné parkoviská sú, je to spôsob životného štýlu a trávenia, však tu aj niektorí kolegovia sa priznali k tomu, však nič proti tomu, ale myslím si, že nie je to vhodné, aby sme sedem dní v týždni strávili stále v hypermarketoch a naháňaním nejakého tovaru. Je to nezmysel.
Susedné Rakúsko, Nemecko, Poľsko majú zatvorené tieto prevádzky v nedeľu. Maďari, tí sa rozhodli nejak takto inak. Ale pôjdem ďalej, Švajčiari tiež majú zatvorené tieto prevádzky okrem tých, ktoré sa týkajú, ja neviem, cestovného ruchu. Keby ste išli do Švajčiarska a boli v nedeľu v tejto krajine, tam naozaj vidíte, že je posvätné ticho v celej krajine, tí ľudia sú všetci v horách, málo používajú autá, využívajú vlaky, tie spojenia, električky, zubačky, lanovky a podobne, ale to sú celé rodiny, ktoré vychádzajú do hôr a trávia spoločne tento čas. Aj my na Slovensku potrebujeme takéto stíšenie a nielen ten konzum, ten extrémny konzum, ktorý sme nabehli. Je to čosi nezdravé.
Skryt prepis