Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

29.9.2020 o 18:10 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.10.2020 10:28 - 10:30 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Dovoľte mi reagovať k tomu športu. Ono to kolegovia povedali, presne tak, ono tá kultúra a šport veľmi úzko súvisia. Dnes vidíme aj mnohé športové arény, kde sa dokáže obecenstvo veľmi kultúrne správať. Samotní aj športovci, aj tak, ale zas na druhej strane vidíme a aj sme svedkami toho, tej nekultúry a, by som povedal, takého chuligánstva a takýchto prejavov, hej, tak to je tiež nejakým odrazom národa.
Ale čo jedna vec, ktorá je veľmi bolestivá v týchto ťažkých chvíľach tej COVID-ovej krízy, je to, že paradoxne akoby sme zakazovali tým športovcom športovať, a to spôsobom takým, že ich obmedzujeme. Nemôžu oni proste, hej, ani súťažiť, zápasiť a myslím si, že toto je veľmi bolestivá stránka, ktorá tuná je. Veď boli sme svedkami toho, kedy hokejisti protestovali pre Úradom vlády nedávno, takisto futbalisti. Títo futbalisti, ktorí takisto protestovali, tie obmedzenia, ktoré tuná vzhľadom k tomu COVID-u-19, myslím si, že veľmi negatívne postihuje tých športovcov. To je tá profesionálna stránka.
Ale chcem poukázať ešte na iný rozmer toho neprofesionálneho športu a myslím si, že dnešné deti, chýba im prirodzený pohyb a veľakrát tie športoviská na tých veľkých sídliskách chýbajú. Tie deti nemajú kam ísť. Ich voľnočasové chvíle sú tie, že trávia to pred televízorom, možno pri počítačoch, pri, dnes už aj pri obyčajných telefónoch, pri mobiloch. Chýba im pohyb. Aby sme vytvárali podmienky aj pre ten rekreačný šport a mladí ľudia aby naozaj mali možnosť sa realizovať v športových podujatiach a nielen tráviť čas pri elektronických médiách.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.10.2020 17:47 - 17:49 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja na rozdiel možno od kolegu, ktorý to tu spomínal, veľmi často som bol pri zomierajúcich ľuďoch. A práve som chcel poukázať na to, koľko ľudí vďaka COVID-u zomiera nie na COVID, ale vďaka COVID-u, že sa im posunuli plánované operácie a problémy tie, ktoré ako mali. V tej prvej vlne sa všetko poposúvalo. Tí ľudia sa nedostali na vyšetrenia. Boli to aj onkologickí pacienti, srdcovo-cievne ochorenia, rôzne iné ochorenia. Každý deň kopec ľudí zomiera. Ja som tuná nespochybňoval alebo nechcel som nejak bagatelizovať tento COVID-19, ktorý sa tuná šíri, ale jednoducho aj vďaka možno tomuto COVID-u-19 tak zabúdame na mnohých pacientov, ktorí naozaj majú problémy a sú odsúvaní vo svojich, či už u svojich obvodných lekároch, alebo plánované operácie, ktoré boli a nemohli sa dostať.
Určite nie je jednoduché byť pri zomierajúcom pacientovi a to už je jedno, na akékoľvek ochorenie zomiera. Vo svojom živote, myslím si, že som bol nielen pri starých ľuďoch, ktorí zomierali a tí, ktorí mali ako problémy, ale boli to veľakrát ľudia, ktorí boli v stredne dospelom veku, a musím povedať, že bol som aj pri deťoch, ktoré zomreli. Zomierajú vždycky všetky vekové kategórie, ale tuná, keď aj ten COVID-19 tuná ďalej medzi nami bude, tak život na Slovensku, ja nechcem, aby sa zastavil, ale aby sme sa dokázali s tým vysporiadať a dokázali s ním žiť. Jednoducho nemôžme všetko zavrieť a teraz sa strachovať kdesi všetci pozatváraní vo svojich domovoch a možno sused, suseda, ktorý bude udávať, lebo ty si nemal rúško a neviem aké opatrenia si... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie 13.10.2020 17:35 - 17:45 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Vážený pán minister, vážený pán podpredseda vlády, vážený pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, dovoľte mi niekoľko slov. Keď tu mám pána ministra, tak hneď v úvode naňho budem reagovať; kýve hlavou; že, pán minister, prečo predkladáte tento návrh zákona v skrátenom legislatívnom konaní? Malo to prebehnúť riadnym procesom. To je moja otázka a možno aj taká aj výčitka k tomuto. Pretože tento návrh zákona, ktorý tuná máme v parlamente a sa tu prerokúva do značnej miery jednak obmedzuje osobné práva a slobody nás všetkých občanov, všetkých, celej našej krajiny sa to týka, ale aj tých potenciálne, ktorí by sa vracali naspäť, ktorí tu aj nežijú na Slovensku, a tak, ako to bolo spomenuté aj, hej, nejaká, nejaký Úrad verejného zdravotníctva rozhodne o tom alebo komisia, kto do karantény pôjde alebo nepôjde.
Z tej prvej vlny máme skúsenosti aj veľmi zlé a veľmi negatívne. Dobre. Stali sa chyby, ale mohli sme sa na nich poučiť. Nestalo sa tak. Viete, zase sa rútime tým istým smerom. Ale boli situácie také a tí ľudia, ktorí to zažili, neviem, či ste sa niektorí boli pozrieť v tých záchytných centrách, prepáčte, ale ja to nazvem také novodobé lágery, ktoré tam sú. Lebo teraz ako prídu občania a ľudia k tomu, že potenciálne alebo pozitívni, ktorí sú pozitívni a sú zavretí, zavretí v týchto priestoroch, a natlačia tam človeka alebo ľudí takých, ktorí, ktorí sú zdraví. To, že teraz možno nás zachvacuje taká veľká hystéria, že máme veľa pozitívnych testovaných, no, pán minister, koľko sa testovalo na jar ľudí? Koľko sme mali tých testerov? Veď sa netestovalo. Možnože to porovnateľné bolo, možnože to bolo menej, ale nevieme to, lebo sme netestovali tých ľudí.
Ale chcem tu poukázať na jeden rozmer taký, že nie je dôležité to, že koľkí boli testovaní a koľkí boli pozitívni, pán minister, ale koľkí reálne mali problémy, koľkí boli chorí. Toto je dôležité a to nikde nezaznieva. Koľko ľudí naozaj malo problémov a koľkí boli chorí. Štatisticky sa veľmi málo hovorí o tom alebo sa spomína, že teda v dôsledku COVID-u zomreli tí ľudia. Ale väčšinou tí ľudia zomreli na primárne iné ochorenia a ten COVID v podstate, keď vstúpil do ich života, a proste s tými problémami, ktoré mali, však sú to rôzne skupiny, ktoré sa tu aj spomínali, však vieme, však sú to aj ľudia trpiaci respiračnými ochoreniami, astmatici. A sú to takisto aj ľudia, ktorí majú nadváhu, sú obézni ľudia, patria k rizikovej skupine. Ale nezaznieva tu v tých štatistikách to, že síce máme pozitívne testovaných, toľkí sú, toľkí ten COVID-19 dostali, ale koľkí reálne naozaj majú problémy. Toto veľmi málo ako tuná zaznieva. A strašíme tuná číslami nejakými dve tisícimi alebo koľkými.
Ja ešte tak v úvode som zabudol povedať a, pán predsedajúci, keby ste to aj zaznamenali, lebo bolo skrátené legislatívne konanie, ja som sa pri hlasovaní nepomýlil, ja som hlasoval proti návrhu zákona a v skrátenom legislatívnom konaní zvlášť proti. Ale bol som pri technikoch, asi 10 minút sme to konzultovali, tak ja som hovoril, že ja som 100 % hlasoval proti a jak to, že ma to hodilo medzi poslancov, ktorí hlasovali za. Takže... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Poprosím vás, aby ste to, pán technik, aby ste to zaznamenali do zápisu. (Povedané súbežne s rečníkom.)

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
... opravme moje hlasovanie, že moje hlasovanie bolo proti. (Povedané súbežne s predsedajúcim.) Ja som vytiahol potom zo solidarity kartičku k tým ostatným poslancom. Technici mi povedali, že mohlo to byť aj jedna z vecí technických, že ma to zaradilo pri tom hlasovaní, že som hlasoval za, ale nehlasoval som za, hlasoval som proti. Nepomýlil som sa, lebo hlasoval som proti.
Samozrejme, tie veci, mali sme to tuná už v parlamente a to je ten zber údajov, sledovanie tých ľudí. Sú to veľmi citlivé veci. Kolegov, zvlášť z koalície, upozorňujem alebo apelujem na nich, priatelia, nehlasujte dnes za tento návrh zákona. Aj vy ste tí, ktorí sa vrátite domov, do svojich regiónov, do svojich rodín. Ľudia sú veľmi nespokojní. Veľmi sme nespokojní s tým všetkým.
A keď sme tu už chceli prijímať nejaké zákony, malo to ísť v riadnom procese legislatívnom. My tuná povyšujeme, prepáčte, že to tak poviem, nejakých úradníkov, mám na mysli teraz Úrad verejného zdravotníctva, ktorí čo budú? Nad vládou? Nad parlamentom? Ak by ste predložili, pán minister, návrh zákona taký, že táto snemovňa, parlament bude rozhodovať v týchto závažných krízových situáciách, tak by som to bral, lebo 150 ľudí je oveľa menšia pravdepodobnosť, že sa pomýli, jak možno nejakých 15 alebo 20 alebo 35 ľudí, ktorí o týchto veciach rozhodujú.
Myslím si, že mnohé opatrenia, nechcem, že by som to len tak kritizoval a bolo to také, ale sú naozaj aj neopodstatnené a myslím si, že sú prehnané. Nedá mi, aby som nespomenul, aj tú skutočnosť a skúsenosť máme, ako aj z tej prvej vlny, my zase sa chystáme, viete, tu zazneli fitneská, reštaurácie a takto, ale slovenský národ nie je len (povedané s pobavením) ten, ktorý trávi v krčmách svoj voľný čas, ale zároveň aj spoločenské a ku spoločenským udalostiam patria krsty, patria sobáše a to je naozaj veľmi, veľmi obmedzujúce, kde sú aj početnejšie rodiny, kde sa pri takýchto rodinných oslavách, ktoré sa udejú raz za život, nemôžu sa títo rodinní príslušníci stretnúť. Rovnako aj ten limit, ktorý je tuná, a to zatváranie kostolov, ja s tým nebudem nikdy súhlasiť, pretože keď máme v nákupných centrách vytvorené podmienky na to, aby ľudia mohli nakupovať a jeden zákazník na 15 metrov štvorcových, rovnako dá sa to aj v kostole, tak ako sme to mali už z prvej vlny, bolo to osvedčené, dajú sa vyznačiť miesta pre jednotlivcov, aby boli dodržané tie rozostupy. Myslím si, že keď z tej prvej vlny, keď takto boli pooznačované tieto miesta, títo ľudia na týchto bohoslužbách sa správali veľmi disciplinovane a rešpektovali sme to.
To, že my zatvoríme kostoly, kde je potom naša náboženská sloboda? Ja sa pýtam, kde je? Aj toto je jedno zo základných našich ľudských práv, ale aj práv v súlade s Ústavou Slovenskej republiky. A ja ako praktizujúci katolík a teraz však dobre, keď mám zatvorený ten kostol, tak nebudem tam búchať na tú bránu, ale proste myslím si, že dá sa to vyriešiť aj tak, aby naozaj aspoň niekoľko ľudí sa dostalo. Jedno z opatrení, ktoré bolo prijaté, kde sa celoplošne povedalo, že len 50 ľudí môže ísť do kostola na svätú omšu. No ja vám uvediem taký príklad konkrétne v našom meste. My máme dva kostoly, hej. Dali aj viac, väčší počet jako tých svätých omší, ale je Mariánsky kostolík, kde 50 ľudí, keď sa v ňom zíde, na tých bohoslužbách, na svätej omši, tak je to také primerané. Ale v porovnaní s bazilikou 5 až 10 takých malých kostolíkov mariánskych sa zmestí do našej baziliky a to je nepomer. V našej bazilike, dovolím si povedať, 300 ľudí by sa úplne v pohode pri zachovaní tých dostatočných, dokonca si dovolím povedať, že väčších rozostúpení. Aj v našich obciach máme malinké kostolíky, kde 50 ľudí je naozaj veľa a 50 ľudí ani cez týždeň do kostola nepríde. A zase sú kostoly také, kde sú veľké, priestranné, kde môže byť oveľa väčší počet.
Pán minister, keby ste toto najbližšie brali tiež aj do úvahy a to prerátali na tie metre štvorcové. Berte to možno ako také moje odporúčanie, ale to, že sväté omše tuná boli a kostoly zatvorené, viete, to nebolo ani za vojny. Za vojny padali aj granáty, aj bomby a slúžili sa sväté omše. To, aký precedens sa vytvoril pri tej prvej vlne, ktorá tu bola, tak neopakujme to a tlmočte to aj pánu premiérovi, že nech sa to prehodnotí a nech sa to dáva na tie metre štvorcové a nie na počet ľudí. Bolo to také. To je jedno z rozhodnutí aj tej vašej celej tej komisie, ktoré si dovolím kritizovať a považovať ho za nesprávne.
Potom tie zákazy vstupu na pracoviská, povinná karanténa, zdraví, chorí, no to sme tuná spomínali, tak len toľko k tomu návrhu zákona.
Ďakujem za pozornosť, vypršal mi čas.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.9.2020 18:50 - 18:52 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
No neukončili ste rozpravu, takže som sa prihlásil. No, ďakujem za slovo.
Áno, viac tuná zaznelo tých takých vážnych tých argumentov, ktoré tu pán kolega ako rozprával, aj tú pravdepodobnosť poškodenia plodu, a kde sa zahrniava už automaticky ten vek žene okolo štyridsiatky, ktorá je tehotná, samozrejme, nebudú rozprávať, že to je super, všetko je O. K., ale vyrátajú pomaly hneď aj 50 % pravdepodobnosť poškodenia ako plodu, čo, poviem, ja tiež poznám vo svojom okolí veľa takýchto prípadov, kde tieto prognózy boli a, vďakabohu, sa nenaplnili.
A tak, ako si to, pán kolega, tuná spomenul, že dneska je byť lepšie asi tým orlom, hej, alebo možno aj ps..., dneska už aj psom a mačkou, lebo budeš viac chránený ako také nenarodené deti. Fulton Sheen rozprával, viete, to už tak často zaznelo, že, že tá zygota, že to je však to je len taký zhluk buniek a tak, a on to tak rozprával, že a čo si ty a čo sme my, človek ako taký. Čo si? No tak, tak potom si aj, tak aj my sme ten zhluk buniek, ktorý sa nakoniec rozpadne, rozpadne sa, hej, zem to jednoducho stroví.
Veľakrát ale, ale tá perverznosť, ktorá tuná pri tých nenarodených deťoch, aj dneska to tu zaznelo, zazneli tu aj ostrejšie výmeny, ale dnes bojujeme za život. A tuná aj to zaznelo. Veď nejde o nič, že interrupcie sa ďalej, že nikto nie je proti interrupciám, ja prehlasujem, ja som proti interrupciám a vždy proti ním budem a ja som za ochranu života, a aby mali možnosť aj nenarodené a počaté deti sa narodiť, všetko budem preto robiť aj celé tie štyri roky.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.9.2020 18:41 - 18:43 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ja som si tak spomenul na jednu z konferencií v Trnave, sú to nejaké roky dozadu. Venovala sa téme života, ochrany života a podobné témy, a keď aj to mimomaternicové tehotenstvo tam bolo spomenuté, vystúpil tam chirurg, vedel by som ho dneska toho pána doktora ako spomenúť, aj keď to bolo už možno nejakých 15 rokov dozadu, tak on hovoril, že pri chirurgickom zákroku, keď je mimomaternicové tehotenstvo, že v tom vajcovode, že to on ani nerieši, ani neskúma jednoducho, vníma tam, že proste je tam nejaké zdurenie, zväčšenie v tvare vajca, že to vyrežú, a proste je to vybavené. Anička Záborská tu neni, ale na tej konferencii, túto konferenciu zhŕňal MUDr. Neuwirth, jej otec.
A dodnes si to tak pamätám, a tak myslím si, že všetci tí prednášajúci (povedané so smiechom) aj všetci jak tak možno ospravedlňovali aj možno to, že tým, áno, keď sa hladí na dobro ženy a tým vedľajším efektom je to, že zomrie dieťa, ale to nemôže byť cieľ, že idem zavraždiť dieťa. Stáva sa to, hej, tak my chránime ako tieto deti. A on sa zamyslel nad takou vecou a povedal, že tá medicína tak postupuje ako dopredu, a prečo sa nezamyslieť nad tým, že to počaté dieťatko, ktoré je v tom vajcovode, odtiaľ ho vybrať a presunúť ho do maternice, aby toto bábätko prežilo. Ale dneska tuná aj niektoré tie kolegyne vystupovali jak sufražetky, ale pre nich je to len nejaký zhluk buniek a to nie je pravda, lebo z každého zhluku buniek aj z tej zygoty vždycky ľudskej, ľudskej, hovoríme o ľuďoch, narodí sa dieťa, nenarodí sa nejaká žirafa ani nijaký slon, ale vždy je to človek, to nie je nejaký len bezvýznamný zhluk buniek.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.9.2020 18:28 - 18:30 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ja len tak na doplnenie. Každé dieťa nie je ani prepychom, ani záťažou, ani luxusom a podobné prípovi..., prípovídky, průpovídky, že mať dnes dieťa, že aký to je prepych, aká záťaž a proste všelijaké také tieto narážky, ale dieťa, každé jedno dieťa je predovšetkým božím darom, darom nebies. To nie je taká samozrejmá vec.
Viete, my dneska stále bojujeme proti narodeniu sa detí a celá rozprava sa v podstate od toho do odvíja a ja som to zabudol v tej rozprave povedať, ale strašne veľa mladých párov manželských chcú mať deti a majú túžbu mať deti a oni nemôžu mať tie deti a veľakrát, častokrát sú tam práve aj ženy a dievčatá také, ktoré boli na potrate, a oni chcú mať to dieťa a ho nemôžu mať. Veľmi veľa je teraz také. No však počúvame aj o tých umelých oplodneniach a podobné tie veci.
Ale chcem poďakovať Ľubošovi za, za jeho osobné svedectvo a takto prezradil, že majú krásne bábätko dvojmesačné, že aká je radosť sa ako na to dívať. Áno, ja tomu celkom dobre rozumiem, že čo povedal, veď my máme plný dom detí stále, a keď sa tak pozerám na tie malé deti - a zvlášť malé deti do tých troch rokov - sú úplne fascinujúce, hej, a aj tie malé bábätká. Takže, že presne na to, na to, no, nestihnem už. Chcel som ešte inú vec ako povedať. Takže viem, že o čom hovoril.
Ale takisto aby sme neposielali tie ženy na potrat za každú cenu. Kopec tých mladých manželských párov má žiadosti o adopciu a chcú mať deti, aj adoptované deti, sú poradovníky, nemôžu sa dostať na poradie... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 29.9.2020 18:10 - 18:20 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, kolegovia navrhovatelia a spravodajca, kolegyne, kolegovia, v úvode, však mali sme tu hazard, hej, ten sme skončili, teraz máme ďalšiu takú ťažkú tému (povedané so smiechom), ono sa to tak aj zaiskrí, ja sa tiež tak ospravedlňujem, človek niekedy sa tak nechá uniesť tými emóciami a padnú tu aj nevhodné slová, a tak sa ospravedlňujem za ten dnešok, ušlo mi to, no, niekto, ak som sa nechal vyprovokovať, keď sa mi škeril so strhnutou rúškou, no nie, to tak len na okraj.
Ale chcem navrhovateľom zákona poďakovať, že tento návrh zákona tuná je, a ja to nepovažujem za nejakú proste zbytočnú tému, alebo že máme dôležitejšie témy. Táto téma je bytostne dôležitá, 1 300-tisíc detí, ktoré sme za toto obdobie počas legalizácie potratov zavraždili, tak áno, aj súvisí to s ekonomickou situáciou, tí ľudia nám chýbajú.
Však pozrite sa, aká hystéria nás zachvacuje pri migrácii. Prečo je tá migrácia? Však ja si tak pamätám, v období totality a takisto po páde ako železnej opony, tak my sme sa išli zblázniť, lebo nikto nás nepustil ani len do susednej Viedne, a keď sme sa konečne mohli dostať, tak to išli celé vlaky, celé vlaky išli. A to bola tá prvá vlna a druhá vlna bola tá, možno tá vízia alebo vidina skorého zbohatnutia, a teda ľudia na ten Západ sa chceli dostať, hej, aby dobre zarobili. A keby ste išli takto pracovať, to ste potrebovali víza, tisíc vecí vybavovať. Ak... Aby ste neboli čiernym pracovníkom, bolo takmer nemožné či v Rakúsku, Nemecku alebo Taliansku sa zamestnať, bolo to veľmi zložité. A odrazu, ja tu pozerám, ľudia skaderuka-skadenoha, to nemá ani občiansky nemá, ani pas, nemá nič a my sme takto otvorili hranice, však... (Rečník naširoko roztiahol ruky.) A všetci sa valia tuná na nás z každej strany, samozrejme, medzi týmito ľuďmi, ja neodsudzujem tých ľudí, dovolím si povedať, že sú, na betón sú tam zločinci a takí, ktorí ohrozujú bezpečnosť nielen našej krajiny, ale aj Európy, a odrazu jaká to zmena. Prečo? Položili ste si tú otázku? Lebo nám jednoducho v ekonomike a v tej sfére ekonomickej títo ľudia tuná chýbajú. My sme zavraždili toľko ľudí, že nám títo ľudia chýbajú.
A aký človek je najlepší? No nie dieťatko, jak tuná pani kolegynka Cigániková hovorí, lebo že či ženy musia donosiť, lebo čo nútime. No nikto nikoho nikde nenúti, ale títo ľudia nám chýbajú. A najpohodlnejšie a správať sa tak egoisticky a tak mať hotového človeka. Ja si pamätám, prepáčte, poviem, pani Merkelovú, ktorá povedala, ale veď medzi nimi sú lekári, inžinieri. A čo my vykrádame tie chudobné krajiny a ešte aj o ten ich intelektuál, o tých intelektuálov? Ešte aj to im chceme ukradnúť? Veď to je čosi strašné. A jednoducho toto je cena, to je tá obeta a to je aj tá hystéria, ale ekonómovia veľmi dobre vedia, že títo ľudia, ktorým sme nedovolili sa narodiť, sme ich zavraždili, sme ich vyvraždili, jednoducho nám tu chýbajú.
Tu kolegovia spomínali ten zákon, poviem, psy a mačky, hej, tak ja pozerám, že, ž..., nie že pozerám, ale to je faktom už v našej legislatíve, že pes a mačka má väčšiu hodnotu ako človek, ako nenarodený človek. Marek tu spomínal toho bezdomovca, ktorý, myslím, že on to spomínal, že v blate bol a to. Keby nebodaj taký psík bol v blate, že aká to by hystéria bola, že jaké, chúďatko, psíček. V jednej nemenovanej osade, poviem takto, že išli zachraňovať také aktivistky psíkov a mačičky, a v ten istý deň, je to, dávnejšie to bolo medializované, ale prehliadli tie rómske deti, ktoré tam zamrzli a zomreli na podchladenie. To je aký cynizmus v dnešnej dobe?! To je čosi úplne strašné.
Hovoriť tu o potratovej tabletke, ako keby to bolo nič?! Však už z toho názvu, je to potratová tabletka, kolegyňa to tu ide obhajovať, že však jak, to neni, s medicínou to nemá nič spoločné ani s Hypokratovou prísahou. To sú čo za bludy? A keď tak nás sledujú aj tí ľudia, však musia byť, a mladí ľudia a veľakrát aj dievčatá a ženy, však musia byť z toho úplne dopletené, že v podstate kde je teraz pravda, lebo každý, kto tu príde za rečnícky pult, tak presadzuje tú svoju pravdu. Ale ja takto aj vyzývam všetky tie dievčatá, ja viem, že to nie je ako ľahké, hej, aj tie nechcené tehotenstvá, možno neplánované, zaskočí to. Nerob to, lebo to nie je nejaké prerušené tehotenstvo, ty raz zavraždíš toto dieťa a nikdy viac to nevrátiš späť. Vieš, čo to je nikdy? Nikdy! To sa nedá vrátiť. Nehovoriac o tých dôsledkoch, ktoré tuná sú, to sú tie zdravotné, Anička tu to spomínala, hej, v podstate ten uterus poškodený, pretrhnutá tá maternica, krčok maternice a podobne. A tak, jak to správne povedala, že pre mnohé dievčatá to môže to byť prvé a zároveň aj posledné tehotenstvo. Pamätám si na jednu konferenciu, kde rozprávali tuná tie feministky európske, jak oni idú pomáhať ženám znásilneným a núteným k prostitúcii, a boli to väčšinu africké ženy, dievčatá, ktoré do Talianska, hej, ja to beriem tak, ako som to počul na tej konferencii, nútia ich k tej prostitúcii, a kde veľakrát tým vedľajším efektom je to neplánované a nechcené a nasilu vnútené to tehotenstvo. A oni veľmi, lebo im idú pomáhať, a teraz interrupcia, aby im to zaplatili, a toto všetko, si predstavte, tieto ženy aký postoj, pán kolega, myslíte, že zaujali. Tak ako tuná spomínal to predrečník Milan, na streche, tak záchranári sa pýtajú, máš možnosť voľby, môžeš skočiť, ale nemusíš skočiť z tej strechy. A načo by tam prišli tí záchranári? Jaká to je voľba?
Tu minulý týždeň som kolegovi tiež povedal, že nechať možnosť voľby ako na ženu, však hovorím, že dobre. Vražda je u nás trestaná či nie? Môžte zavraždiť človeka? Bez trestu? No ale však nechajme možnosť voľby, nechajme možnosť voľby a som povedal tak do rána pol Bratislavy vyvraždené. Nechajme možnosť voľby, však nech sa každý slobodne rozhodne. Prečo to máme zakázanú, tú vraždu? Aby sme nevraždili ľudí. Rovnako je to aj tuná.
Naopak, mne v tomto návrhu mi chýba to, aby sme viac chránili nenarodené deti, aby my sme im dali právo narodiť sa. My tuná, ja som ráno na lavici mal ten odkaz, že možnosť slobodnej voľby, a ja s ním, s tým výrokom súhlasím, ale nechajme tú voľbu pre tie nenarodené deti. Kto sa ich pýta, či sa chceš, alebo nechceš narodiť? Teba sa pýtal dakto, či sa chceš, alebo nechceš narodiť? Tvoja mama, tvoj otec, lekár alebo ja neviem kto? Prepáčte (povedané so smiechom), tak to hovorím tak osobne. Kto sa ťa pýtal? No ale však aj my sa pýtajme a nechajme im tú možnosť voľby.
Ktokoľvek z nás, keby sa mal rozhodnúť medzi životom a smrťou, pokiaľ neni to v skratovej situácii, možno v krajnej núdzi alebo čo, zo sto opýtaných sto sa rozhodne pre život, zo sto opýtaných sa rozhodne sto pre život. Ty máš možnosť voľby aj máš právo na svoje telo, ale ty sa musíš správať zodpovedne. Janka Cigániková odchádza. Máš možnosť si odrezať nohu alebo odťať ruku? Lebo ty máš možnosť voľby, to je tvoje telo. Ale nie dieťa, že ty mu odtrhneš hlavu, ruku, má iné DNA, to je proste, úplne to sú bludy, toto, čo sa tuná rozprávajú, prepáčte. Je to môj názor, môžte ma skritizovať aj zosekať, ako chcete.
Na záver chcem poďakovať aj Igorovi Matovičovi, súčasnému premiérovi, náhodou som sa stretol s ním dnes vo vestibule, krátko sme sa len pozdravili, ruku si podali, ale z toho celkového kontextu som pochopil to, že ten Igor nie je náhodou tu prišiel, však toto neni jeho úradovňa, ale úrad vlády ako taký. Chcem mu poďakovať touto cestou, že aj takýmto spôsobom chcel morálne svojou vlastnou autoritou a fyzicky podporiť tento návrh zákona, a, priatelia, ja verím, že tento návrh zákona dnes, dnes nám prejde. Aj celú snemovňu ctenú, Tomáš to tak používa, taký výraz, Tomáš Taraba, kolega, tak vyzývam k tomu, aby sme podporili návrh.
My sme opoziční poslanci, ale my sme pripravení tento návrh zákona, tak jak si máte možnosť pozrieť dozadu, aj pri tom hazarde sme vám zahlasovali za návrh zákona. A my aj do budúcna za všetky dobré návrhy a hodnotové, ktoré chránia život a zvyšuje jeho ochranu, môžte s nami rátať, že vám zahlasujeme vždy, aj keď tu sa možno posekáme verbálne, alebo všeličo príde, lebo príde všeličo, ale pri hodnotových otázkach a pri ochrane života vždy môžete rátať s nami.
Tak ako to tu aj zaznelo, táto téma a debata nie je posledná a to vám garantujeme, že my budeme tí, ktorí túto tému budú ďalej otvárať, preto, kým tu budú zomierať na Slovensku ľudia, my dovtedy budeme bojovať proti tomu, aby naše deti mali právo sa narodiť. Ja za seba môžem povedať, že takmer 40 rokov, si predstavte, takmer 40 rokov bojujem za ochranu života. Veľakrát sú to akoby zápasy veternými mlynmi, ale ja verím, že tento boj zvíťazíme, len aby sme vytrvali. A ja vás k tomu povzbudzujem, a Pán Boh nech vám žehná za to aj, že ste predložili tento návrh zákona.
Ďakujem vám.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.9.2020 16:41 - 16:43 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Možno aj ja na rozdiel od predrečníkov k tým faktickým poznámkam. Tak ja s pani kolegynkou súhlasím tuná, si predstavte, ja s vami súhlasím. Ja, taký konzervatívec. A naozaj naša krajina je v ekonomických problémoch. Ale vďaka čomu? A dovolím si nesúhlasiť zase s tým, že predkladaný návrh zákona na ochranu detí neni dôležitý alebo ho nepotrebujeme. Naopak! My ho potrebujeme (ruch v sále), pani kolegyňa, 1 300-tisíc detí, ktoré sme my vyvraždili na Slovensku (zaznievanie gongu) v čase mieru, nám chýbajú. A preto je aj tá ekonomická kríza. Ale to nie je len tá ekonomická kríza, ktorá tuná na Slovensku je, ale to je tá spoločenská celková tá klíma. My keď naďalej budeme vraždiť nenarodené deti, my budeme sa motať tuná v bludnom kruhu, v bludnom kruhu. Tak jak pani Záborská si dovolím, prepáčte, tak jak to povedala v rámci rozpravy, že naša krajina je jednou z najbohatších, a dovolím si to povedať. Ja som dostal takú otázku aj pred, pred rokmi, a keď sa ma pýtal, tuším boli to aj nejakí novinári a sa ma pýtajú, pán Kuffa, myslíte si, na Slovensku že životná úroveň klesá, alebo jak, jak ju vnímate. A ja hovorím nie, naopak. A to možno bolo nejakých 6-7-8 rokov dozadu, hovorím, tak sme sa nikdy ešte dobre nemali, ako sa máme. A nielen my ako na Slovensku, ale vo všeobecnosti vo svete. Ale ten egoizmus, ktorý v nás je, ja teraz žijem, ja chcem mať to všetko a po mne smrť, potopa.
Pán predsedajúci, na vás ešte si dovolím reagovať a neni to tak v súlade s rokovacím poriadkom. Trošku emotívne som tu uletel a sa ospravedlňujem svojmu kolegovi Žiakovi, keď som ho tuná teraz takto označil, je mi to ľúto, prepáčte. Viete, my sme východniari a taká temperamentná krv, tak sa mu ospravedlňujem. Nie je tuná, ale sa mu takto dodatočne ospravedlňujem, že prepáčte.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.9.2020 16:14 - 16:16 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Pán Žiak, musím ti povedať, zabudol si ešte rozoberať tuná menštruačné krivky žien, a ty si musel povedať o sebe, že ty si muž, lebo ja som si myslel, že ty si fakt baba. A tu si to musel duplicitne rozprávať, že aký si ty muž. Si obyčajná bábovka.
A tie tĺčiky, čo ste tu dneska rozdávali, nie náhodou skončili na tvojej hlave, to si vybúchaj, tie hlúposti a tie táraniny zo svojej hlavy. To máš na to, tie tĺčiky. A ty ideš hovoriť tuná voľačo o paliatívnej téme? Čo ty o nej vieš? Nič nevieš. Toto, čo si tu, tu rozprával, čítal tieto rozprávky, to sú len obyčajné bludy. Ty nie si schopný tuná v rozprave vystúpiť a čosi múdreho povedať, ty sa len tuná budeš posmievať.
Si obyčajná bábovka, baba, ktorá musí hovoriť o sebe, že... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec, trošku kultivovanejšie.

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
... a tu budeš ešte aj takouto... Nechajte ma dohovoriť, nechajte ma dohovoriť... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Nechám vás dohovoriť, ale správajte sa ako v parlamente.

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
Však sa, správam sa slušne ku nemu, veľmi šetrne. On tu musí taká bábovka tuná vykrikovať o sebe, že je mužom. Nič neni, žiadnym mužom nie je. Žiadnym mužom, taká obyčajná baba.
O menštruačných krivkách. Si pozrite záznam dozadu, jak tu o menštruáciách rozprával. To kto hovorí? Však to je výsostne ženská téma. Či neni to ženská téma? Však nech ženy rozprávajú o tej menštruácii. Čo ty o tom vieš? Nevieš o tom nič. Si len taký bludár.
A o paliatívnej starostlivosti ideš rozprávať? (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec!

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
No je bludárom. A o paliatívnej starostlivosti čo vieš? Povedz mi, čo vieš. Môžeš reagovať tuná faktickou. Nevieš o nej nič. Nič nevieš o nej, lebo ty si, no pozri sa, rúško si dávaš dole. Ty si obyčajná bábovka. Si sráč obyčajný. Darmo sa môžeš tuná takto rehotať... (Ruch v sále a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec!
Prosím vás, vypnite ho.

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
... rehotať, si obyčajný sráč... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.9.2020 15:28 - 15:30 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem, pán kolega. Nakoľko ste sa vo svojom príspevku, pán kolega, najviac venovali Prvej knihe kráľov a ste spomínali kráľa Šalamúna, je to starobiblický príbeh, ktorý má zhruba 3-tisíc rokov. Viete, ale to, čo ste, áno, každý môžme si vykladať aj to Sväté písmo, alebo tú Bibliu a Starý zákon podľa svojho.
No ale dovolím si nesúhlasiť a to najmä v tom, že kráľ Šalamún mohol dať toto dieťa rozpoltiť, síce ako kráľ na jednej strane mohol, ale nemohol to urobiť ako múdry vládca. To nemohol urobiť, lebo on vedel, čo je spravodlivé, a staré rímske právo hovorí, je spravodlivé dať každému to, čo mu patrí, a kráľ v tomto duchu nemohol dať rozťať to, to dieťa, vo svojej múdrosti to nemohol urobiť, lebo spravodlivé bolo dať to dieťa do rúk matky. A on to vedel, že ktorá je matka, bola to tá, ktorá sa tej druhej polovice toho dieťaťa zriekla. Takže kráľ Šalamún síce ako kráľ, ako panovník síce mohol, ale ako múdry panovník a vo svojom svedomí takto konať nemohol.
Ale v dnešnej dobe žijeme takúto dobu, žiaľ, musím povedať, že dnešné matky, tak ako tá jedna z tých matiek povedala, roztnite a dajte na polovicu ako tie deti, tu je tá veľakrát žiarlivosť a závisť a mnohé matky, ktoré boli na potratoch, a dovolím si povedať aj niektoré možno z našich kolegýň, zasadzujú sa práve týchto potratov a bolo by zaujímavé možno položiť týmto ženám otázku, na koľkých potratoch si bola, že sa tejto potratovej politiky zastávaš.
A potratová pilulka, to nie je tabletka, je to vražda ne... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis