Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho

22.10.2020 o 14:09 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.11.2020 11:37 - 11:39 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Myslím si, že toto rozhodnutie vlády nie je správne, lebo rozhodnúť sa a práve šetriť na tých najchudobnejších a práve na deťoch v školách, nemyslím si, že je to dobré riešenie. Aj keď na druhej strane si viem predstaviť aj takúto skutočnosť, ale to nebolo len teraz, keď sa schválili tie obedy zadarmo, ale aj predtým, že aj v tých školských jedálňach sa na druhej strane plytvalo potravinami. Mnohé deti naozaj nedojedia ten obed, ale tie deti zo sociálne znevýhodnených rodín, v podstate oni majú úplne iné sociálne návyky, oni nie sú ani naučené na to, aby ten obed raz denne mali. Preto chce to trpezlivosť, a aby aj tieto deti mali možnosť si zvyknúť na tie stravovacie návyky.
Zvyknem povedať takúto vec a nedá mi, aby som to nepovedal ani teraz, v podstate v živote a vo všeobecnosti ako tak zadarmo nie je nikdy nič. Aj tieto obedy, aj keď ich nazývame zadarmo, tak ktosi musí zaplatiť, v tomto prípade platí zato štát. Ale aby sme naozaj neplytvali potravinami, pred chvíľou sme tu schvaľovali zákon o..., a nazvali sme potraviny odpadom, tak ja som zásadne proti tomu, aby sme my potraviny nazývali odpadom. A rovnako je to v týchto školách.
Nedá mi, aby som nespomenul takú vec, že dnes naše deti do škôl nechodia, nemajú nijaké obedy, otvorme predovšetkým školy, aby, aby tie naše deti sa vôbec k nejakým tým obedom dostali. Namiesto obedov vláda pripravuje zase tri kolá celoplošného testovania a namiesto obeda zase budú naše deti kdesi trápiť alebo trýzniť pred bránami školy a budeme ich testovať namiesto toho, aby sme naozaj sociálne podporili sociálne znevýhodnené deti z marginalizovaných skupín.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.11.2020 17:32 - 17:32 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Na kolegov liberálov nebudem nejak extra reagovať, lebo to čokoľvek poviem, tak vždycky budú len útoky proti, ale skúste sa, kolegovia, pozrieť do svojich vlastných radov. Predpoludním sme museli skončiť 11.45, lebo nemal kto vystúpiť. Keď tuná niekto nevystúpi, tu sa tvárite, že kto jak zdržuje a ak zdržujem v rámci rozpravy, no tak sa neprihlás tou faktickou poznámkou, aby si ďalej nezdržiaval.
Pani Zite Pleštinskej chcem toľko len povedať, že si dievča z vidieka, z chmeľnice, z dediny, ty vieš veľmi dobre, že potraviny nie sú odpadom a nebudeš mať problém tieto veci tam riešiť a že by si tam nejaké ďalšie kontajnery alebo konvy tam zhromažďovala. Odmietam túto vec, aby sme my potraviny nazývali odpadom.
Jaro Karahuta správne to povedal, áno, tieto potraviny sú Božím darom a pochádzajú zo zeme a mohli by sme ich zapracovať do zeme. Keď ste dávali pozor, ja som povedal, že vo veľkých mestách a mesto, ako je Bratislava, považujem za takú väčšiu európsku dedinu, tak sú tuná naozaj problémy s tým prebytočným odpadom, kde si viem predstaviť, aby sa to separovalo a možno tie potraviny, že by sa zhromažďovali a kompostovali, a tak zužitkovali. Ale vo väčšine malých miest a obcí na Slovensku, dovolím si povedať, že to je úplne totálne zbytočné a my, aby sme nedávali signál budúcim generáciám a nenazývali potraviny odpadom. Neplytvajme týmito potravinami! To si myslím, že je naozaj veľmi ťažkým previnením. Tak ako to pápež František povedal: "Kto vyhadzuje potraviny, kto plytvá potravinami, okráda chudobných." Môj brat to mal pri okienku, kde vydávali potraviny v Žakovciach, kde sa stará o 350 bezdomovcov, nevyhadzujú potraviny.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 25.11.2020 17:16 - 17:23 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Vážené kolegyne, vážení kolegovia, vážený pán minister, dovoľte mi niekoľko slov k navrhovanému zákonu. Pán minister, prepáčte, keď tu budem taký osobný a poviem vám takto, že v tomto návrhu zákona máte chybu. A chyba zásadná je tá, ktorú ja vnímam, že potraviny nazývate odpadom. Nedá sa s tým súhlasiť. A navyše v dôvodovej správe máte uvedené, že tento návrh zákona, prijatie tohto zákona nemá negatívny vplyv na životné prostredie. Dovolím si povedať, že má negatívny vplyv na prostredie.
Viete, ja viem, že je to veľmi zložité a možno komplikované, najjednoduchšie je ten odpad separovať a tváriť sa, že akí sme my vzorní podľa možno nariadení Európskej únie, lebo my separujeme odpad. Ja vám to poviem, pán minister, prepáčte, ale aj som stále tohto razenia, aby jednoducho, najekologickejšie, pán minister, odpad nijaký neprodukovať alebo ho minimalizovať. A nielen všetko separovať. A keď my aj separujeme tie odpady koľkokrát, tak viete, to druhotné spracovanie tých odpadov v konečnom dôsledku tu ani nefunguje.
Tu ste hovorili, že tie prebytočné potraviny budú kompostované a následne zapracované do pôdy. Ja viem, že je to zložitý proces, ale aj vláda ako taká a aby sa zamyslela nad tým a možno pripravili ste dlhodobejší program. A tak, ako ste to správne aj v tom úvode, ako povedali, že plytváme ako potravinami. Neplytvať nimi. Nevyhadzovať tie potraviny. Ja som poslancom z východného Slovenska. Dovolím si povedať, že tento návrh zákona či bude prijatý, alebo nebude prijatý, ľudia sa budú stále správať rovnako pri prebytočných potravinách alebo zvyškoch potravín z domácnosti.
Tak, ako ste tu v predchádzajúcej rozprave spomínali tú pani, ktorá chová sliepky alebo zajace a podobne, tak východ Slovenska, ale nielen východ Slovenska, ale aj stred Slovenska a sú to menšie mestá a hlavne obce, kde je drobnochov, tam nie je problém s prebytočnými potravinami, lebo tie prebytočné potravín, teda ak sa čosi v tej domácnosti zvýši, tak sa to nevyhadzuje do kontajnerov a do košov. Iný prípad je možno tá Bratislava. Viete, ale je to aj veľmi zlý signál aj pre našu mládež, aj pre vôbec celkovo ako pre spoločnosť, keď my potraviny, aj keď tie prebytočné a nazývame ich odpadom. Pre mňa potraviny odpadom nie sú. Ani tie prebytočné potraviny nie sú odpadom. Pán minister, ja vám poviem, že potraviny sú predovšetkým Božím darom. Božím darom takým, kde je vložená aj ťažká veľakrát tvrdá práca mnohých roľníkov a poľnohospodárov, kde veľmi ťažko v pote tváre dorábajú sa tieto potraviny a my sa takto ľahkovážne staviame k takémuto problému a jednoducho potraviny nazveme odpadom. Nedá sa s tým súhlasiť.
Viem, že nie je to predmetom návrhu alebo v tomto zákone, ale takisto je tu jedna taká a nedá mi, aby som to nespomenul, bolestivá stránka a týka sa to prebytočných potravín a nie je to len v domácnostiach, ale je to aj v zdravotníckych zariadeniach a sociálnych zariadeniach. Kedysi to bolo tak, že sa mohli tie prebytočné potraviny zužitkovať u poľnohospodárskych zvierat, neskôr to bolo sprísnené, že to mohli byť len kožušinové zvieratá a dnes je to tak, že jednoducho tieto prebytočné potraviny sa nazývajú odpadom. Likvidujú sa buď kompostovaním, teda musíte mať kompostér alebo potom drtičku, kde priamo musíte tieto prebytočné potraviny drtiť, dávať do odpadu za špeciálneho režimu, kde sa zaťažuje životné prostredie aj tým, že v podstate tie čističky odpadových vôd sú zbytočne zaťažené. Viem, že nie je to jednoduché, ale vláda ako-taká má predsa len väčší rozsah, a to nie je len ministerstvo životného prostredia, ale aj ministerstvo životného prostredia, kde by prebiehal proces edukácie a treba pôsobiť aj na mladých ľudí, na deti v školách, na študentov, aby sme sa správali úctivo k potravinám.
Na záver si dovolím povedať jeden výrok, ktorý povedal pápež, súčasný pápež František, je to niekoľko rokov dozadu a s týmto výrokom sa plne stotožňujem. Ten, kto plytvá potraviny, plytvá potravinami, resp.: "Ten, kto vyhadzuje potraviny, okráda chudobných." Nerobme to, pán minister.
My priznáme tuná proces taký, kde v podstate budeme navádzať alebo možno, aby si ľudia teda zvykali na to, no však a čo, veď v hypermarkete, v obchode si kúpim ako tie potraviny, no je to čosi neuveriteľné, čo dnes v tom odpade skončí. Videl som naozaj. Stalo sa mi tak, že som šiel po námestí v Košiciach, je to síce pár rokov dozadu, kde čerstvo natretý rožok nejakou nátierkou to bolo alebo neviem, netuším, že čo to bolo a hodený uprostred námestia. Krásny nádherný čerstvý rožok a naozaj sa tam povaľoval ako odpad. Zodvihol som ho zo zeme. Zodvihol som ho zo zeme, aj keď možno boli ľudia takí, ktorí s prekvapením na mňa pozerali, že sa správam možno ako bezdomovec, ktorý zbiera tieto potraviny ako zo zeme. Ale vo svete je kopec ľudí, ktorí naozaj zomierajú od hladu, veď to počúvame, za ten hladomor, ktorý tuná hrozí a my sa správame takto veľmi neúctivo k týmto potravinám.
Chce to proces dlhodobý, ale aby sme k tomu viedli aj spoločnosť, hlavne začínali, aby sme začínali od mladých ľudí. Nás starí rodičia učili a vychovávali stále, aby sme mali potraviny, zvlášť chlieb vo veľkej úcte. Do dnes mi to zostalo. Ja si dovolím povedať, nepamätám si, že by som niekedy chlieb hodil do koša alebo do kontajnera už ako, ako žiak alebo študent a v dospelosti už ani toľko si to nedovolím. Treba na to upozorňovať a vychovávať, formovať túto spoločnosť, aby jednoducho nemuseli sme nazývať prebytočné potraviny aj v našich domácnostiach, že sú nejakým odpadom.
V mnohých častiach Slovenska v malých obciach nie je potrebné zavádzať túto separáciu týchto prebytočných potravín, lebo takmer v každej domácnosti sú nejaké zvieratá či už je to pes, mačka alebo nejaké úžitkové poľnohospodárske zvieratá, kde tento prebytok z kuchyne dá sa zmysluplne zužitkovať. Skôr týmto smerom by som videl, aby sme viedli našu spoločnosť a potraviny nenazývali odpadom.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.11.2020 10:08 - 10:10 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ja na rozdiel od kolegu myslím si, že pán Blaha vyjadril sa naozaj veľmi solidárne a úprimne. Beriem tie jeho slová veľmi úprimne, úprimné že boli, pretože aj ako ateista môžem mať pohľad aj na to kresťanstvo a na tieto hodnoty, tak ako ich vyjadril, a nechcem mu to ani upierať a verím, že tie jeho slová boli, zazneli tu úprimne.
Čo chcem ako povedať k tomuto problému. Kde padajú delostrelecké granáty, rinčia zbrane a vraždia sa ľudia, ťažko sa tam hľadá tá mierová cesta. Ani jedna, ani druhá strana nechce ustúpiť a faktom je to a v každej vojne, ktorá začne a ktorá aj pokračuje a ktorá existuje, tak zomierajú nevinní ľudia a v prevažnej miere je to aj civilné obyvateľstvo. Tu sme boli svedkami toho, ako v Náhornom Karabachu boli ostreľované systematicky tie mestá tie obce, tie dediny. S tým sa nedá súhlasiť. To nie je možné.
A to, ako bolo to kresťanstvo tam vyzdvihnuté, nikto tu nespochybňuje, že Arméni patria k národu, ktorí prijali medzi prvými národmi kresťanstvo. Nie je to náhodou, lebo na tom, z toho Blízkeho východu, však je to blízka krajina, ktorá bola susediaca s Palestínou, takže to kresťanstvo veľmi ochotne prijali.
Ale chcem tu podotknúť aj takúto vec a mám takú poznámku napísanú, že v tej vojne tie delostrelecké granáty si nevyberajú medzi kresťanmi a moslimami, a žijú tam aj takí, aj takí ľudia. Ja osobne odsudzujem ten konflikt a vyzývam teda k tomu mieru a nastoleniu toho mieru, aby tam bol pokoj, pretože či si moslim, či si kresťan, ak si úprimne veriaci moslim, alebo kresťan, vážim si aj jedného aj druhého, ale jednoducho nedá sa tu súhlasiť s tým násilím, ktoré sa tu napácha na nevinných ľuďoch.
Skryt prepis
 

Vstup predsedajúceho 4.11.2020 9:40 - 9:42 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Rovnako chcem aj ja upozorniť ako člen zahraničného výboru, keď kolegovia predložili tento návrh ako uznesenia, tak spoločne s Marošom Kérym sme sa vyjadrili k tomu uzneseniu s výhradou, pretože sa nedalo súhlasiť s tým znením v bode B, kde sa uvádza, odsudzuje, Národná rada odsudzuje ozbrojené akcie a násilie v regióne Náhorného Karabachu a iných častiach Azerbajdžanu. Teraz tá zmena, ktorá mení podstatne ako tú, túto vetu, namiesto Azerbajdžanu - tak v iných častiach Náhorného Karabachu. Teraz to sedí. Dá sa to uznesenie naozaj podporiť.
Mňa osobne tiež veľmi mrzel ten konflikt, keď po rokoch zase to vybuchlo, a je to ohnisko napätia, kde zomierajú ľudia. A v tom národ..., Náhornom Karabachu jednoducho tí ľudia sú uprostred bojov, odstrel..., delostreleckých granátov a problémov rovnako zo strany civilného obyvateľstva.
Mňa v tejto chvíli, ale už aj minule, akonáhle to začalo, tak chýbalo mi to a postoj Slovenskej republiky, ako sme ochotní pomôcť týmto obyvateľom žijúcim v Náhornom Karabachu. Keď nastali tuná nejaké nepokoje, a poviem, nejaká revolúcia v Bielorusku, Slovenská republika vyčlenila 750-tisíc eur pre bieloruský ľud, tak to aspoň hovoril pán minister Korčok. A tuná pre Náhorný Karabach, kde žijú aj vo väčšine ako kresťania, sme nedali doposiaľ nič.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 23.10.2020 9:33 - 9:34 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja som chcel tak poprosiť a možno aj vyzvať vzhľadom k tomu, k čomu vyzýval tuná pán premiér, on navrhol, aby sa zvolalo poslanecké grémium. Dovoľte mi, aby ja som navrhoval, aby sa otvorila diskusia tuná, a myslím si, že množstvo podnetov, ktoré by tuná zazneli aj v priamo v pléne Národnej rady od nás od poslancov, mohlo by pomôcť celej tejto našej krajine.
Ja som sa, pán premiér, oslovím ťa, Igor, tak familiárne, Igor, zamyslel som sa nad tým, že urobí sa celoplošné testovanie a budeme vedieť výsledok, ja neviem, v pondelok alebo v nedeľu, aké opatrenia prijmeme ako ďalej. Jedna vec je dosiahnuť ako ten výsledok, kto je pozitívny, kto negatívny, ale aké konkrétne opatrenia sa potom prijmú, aby sa ďalej ten COVID nešíril, je to vážna téma.
Skryt prepis
 

22.10.2020 14:58 - 15:00 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Tak ako to bolo, ďakujem pani ministerka. Nie je tu pán minister, tak budem reagovať na vás. Ako to v texte pán minister uvádza, že oddelenia ARO a áristi dokážu ovládať tie pľúcne ventilátory. Toto sú oddelenia, ktoré sa stretávajú s ventilovanými pacientami, aj keď tu COVID nebol v minulosti.
Spomenul tu pán minister, že tá príprava bola na jar. Ale sú informácie také, to nemierim na oddelenia ARO, lebo áristi dokážu ovládať kvalifikovane tieto prístroje, ale doplňujúca otázka možno a keď aj sa prípadne zopakovala, že aká skutočná príprava bola tých samotných zdravotníkov, lekárov a zdravotné sestry na to, aby oni dokázali kvalifikovane ovládať pľúcne ventilátory? Totižto prenikajú informácie, kde zdravotnícky personál nedokáže kvalifikovane ovládať tieto pľúcne ventilátory. Môžem povedať zo skúseností. My sme u nás v našom zdravotníckom zariadení na hospici mali dve deti, ktoré boli ventilované na pľúcnych ventilátoroch. Aj v minulosti chceli nám posunúť pacientov ventilovaných, my sme to vždy odmietali, nie preto, že sme ich nechceli, ale preto, že sme neboli dostatočne kvalifikovaní na to, aby sme to zvládali. Až po čase sme absolvovali v Banskej Bystrici školenie a zaškolili sme zdravotnícky personál, tak sme sa na to pripravili a až tak sme prijímali týchto pacientov.
Myslím si, že ten čas od jari po súčasnú dobu títo pacienti, teda nie pacienti, ale zdravotnícky personál nebol dostatočne pripravený. Naozaj prenikajú správy také, kde to nezvládajú tí zdravotníci a vďaka tomu zomierajú ľudia.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 22.10.2020 14:40 - 14:42 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani ministerka nebude vedieť odpovedať na túto otázku, ktorú položím, ale buďte taká dobrá, tlmočte to pánu ministrovi.
Tuná verejne je známe, že mnohé nemocnice odkladajú plánované operácie. Nakoľko sa aj medzi personálom nemocníc objavili pozitívne testovaní zamestnanci daných nemocníc, pýtam sa pána ministra, neuvažuje o tom, aby boli počas COVID-u 19 a tejto pandémie zrušené potraty, ktoré ja považujem osobne, nie sú neodkladnou zdravotnou starostlivosťou, nie sú chorobou, lebo tehotenstvo nie je žiadnou chorobou a aby v podstate v čase COVID-u pandémie, aby sa tieto potraty nevykonávali. Vystavujeme hrozbe a aj potenciálne tieto matky. Ja viem, že sa posunie zase, u mnohých by sa posunulo možno tých pár dní alebo týždňov, že by museli donosiť tieto deti, ale oplatí sa zabojovať v čase pandémie aj o tieto deti. Totižto tieto deti nám raz budú chýbať. Tuná plačeme nad tým, že na COVID-19 mnoho ľudí zomiera a neplačeme nad tým, že zabíjame nevinné deti. Toto je najzraniteľnejšia skupina, toto tlmočte pánu ministrovi. Samozrejme, okrem tejto skupiny sú ďalšie skupiny obyvateľov, ktoré sú zraniteľné. Ale nenarodené deti, nemá sa kto zastať. A najväčšia neprávosť sa práve pácha na nich. Neviem to pochopiť, prečo tieto deti sú trestané smrťou a ničím sa neprevinili. Je to najviac ohrozená skupina nielen u nás na Slovensku, ale aj vo svete.
Skryt prepis
 

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho 22.10.2020 14:09 - 14:11 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za odpoveď. Viete, v predchádzajúcom období to bolo tak, že do tej povinnej karantény, trošku je v tom rozdiel, by som povedal, že keď teraz tí ľudia na tú desaťdňovú karanténu idú, tak zostávajú doma. Ale určite bude veľa ľudí takých medzi tými, kde to bude celoplošné testovanie. Ono teraz podľa tých nových informácií som sa dozvedel, že to sever Slovenska, okres Bardejov, že to nie je úplne celé Slovensko, že to je nejak tak limitované. Ak sa medzitým to zmenilo, tak by som poprosil doplniť odpoveď, lebo stále sa hovorí o celom Slovensku, ale zatiaľ je to podľa týchto regiónov. Ale buďte taký láskavý a tlmočte pánu premiérovi moje slová, že aj pri tomto testovaní, aj pri tom COVID-e, aj všetkých tých opatreniach, ktoré sú, a možno veľakrát aj neporozumení a zmätkov, tak je veľmi dôležité, aby bola rešpektovaná ľudská dôstojnosť ľudí, čo si dovolím povedať, pri tej prvej vlne tá ľudská dôstojnosť nebola rešpektovaná a podľa možnosti, podľa možnosti zachovaná, podľa možnosti čo najlepšie kvalita ľudského života, čo nebolo pri prvej vlne.
Mnohí ľudia sa ocitli, ja to poviem takto, v novodobých lágeroch, kde či boli pozitívni alebo boli negatívni, boli tam natlačení s týmito ľuďmi. Dobre, boli aj takí, kde boli osamote, ale boli aj prípady také, kde bol pozitívny, a negatívni ľudia sa vracajúci zo zahraničia a bolo to čosi, čo je neprijateľné. Nechcem, aby čosi také sa zopakovalo aj v budúcnosti... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Pán poslanec, čo je otázka?

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
Rovnako aj, aj ten pád tých, možný pád aj tých firiem vďaka COVID-u-19, aby bolo čo najmenej bolestivé a čo najmenej podnikov a podnikateľov aby skrachovalo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.10.2020 10:47 - 10:51 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Tak ono to je tá otázka na oboch, aj pána ministra aj predkladateľa, prepáčte mi to, nechcem porušiť rokovací poriadok... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík Milan, podpredseda NR SR
Musíte reagovať na pána spravodajcu.

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
... ale skúsim to nejak takto prepojiť. Spomenul tu pán kolega, že tá tradícia v susednom Fínsku a Rakúsku je storočná, čo sa týka nájomných bytov. Neobávame sa trochu na Slovensku, že predsa tá tradícia je na Slovensku dlhodobo iná, že v podstate aj tie družstevné byty, ktoré v minulosti boli, tak ľudia sa to nejak tak snažili do svojho osobného vlastníctva aj odkúpiť, čo aj sa zrealizovalo. A rovnako ľudia na Slovensku skôr tak inklinujú, aby si postavili vlastné domy, vlastné bývanie a zabezpečili.
Myslím si, prepáčte, možno berte to ako takú miernu kritiku, ale skôr by som sa sústredil aj s tými finančnými prostriedkami na to, aby my sme vytvárali podmienky na to, aby ľudia si sami zabezpečili to bývanie. Oveľa viac si ho budú vážiť aj ceniť tú hodnotu, to bývanie. Pre človeka, ktorý vlastnými rukami si stavá ako ten príbytok, ten svoj vlastný dom, si oveľa viac to váži.
Pán kolega, veľmi si sa dozvedel tie, tie zraniteľné skupiny, čo celkom nekorešponduje s tým, čo hovoril pán minister, lebo tu bolo spomenuté, že to boli lekári, zdravotné sestry a učitelia a možno akurát tie matky, tie to možno, samostatne žijúce, tak to je taká zraniteľná skupina, ale zrovna táto skupina, nepovažujem ju za zraniteľnú. Aj keď chápem to, že veľakrát aj tie zdravotné sestry, možno lekári tak prechádzajú z jedného mesta do druhého, tak je dobre, ten nájomný byt aby dostali, tak ako to bolo. Ale predovšetkým vidím tú prioritu vytvárať podmienky na to, aby ľudia si mohli tie príbytky stavať sami pre seba s vlastnými rukami. (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis