Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.12.2020 o 16:47 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.3.2021 10:03 - 10:05 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Pán minister, chcem oceniť tento návrh zákona, že takto chcete doceniť všetkých zdravotníkov, aj keď si človek uvedomuje, že ako to vyvážiť finančne. Ľudský život je nenahraditeľný, neopakovateľný, jedinečný, ale chcem pri tejto príležitosti, pán minister, a zamyslite sa nad tým, čo vám teraz poviem, a poviem vám to ako konkrétny prípad a prípady, ktoré sú reálne v praxi.
Ja napríklad som z rodiny takej, kde máme sedem lekárov. A teraz si zoberte tú skutočnosť, najbližších ako lekárov, zoberte si tú skutočnosť, že tí lekári, každý pracuje na inom oddelení s iným typom zamestnanca, ale ten COVID, však vieme, že aj v tých nemocniciach je, je tak toto zamorené, pán minister, ak dovolíte. Pán minister. (Krátka pauza.) A tie nemocnice sú zamorené, teda aj ony sú pod veľkým tlakom, ale ten tlak z tých nemocníc a cez tých lekárov sa prenáša aj do domáceho prostredia. A to sú najbližší ich príbuzní, to sú deti, manžel, manželka, sú rovnako vystavení takémuto nebezpečenstvu, takmer ako keby boli, hovorím, že takmer ako keby boli priamo v tých zdravotníckych zariadeniach.
Príklad uvediem taký, kde moja bývalá kolegyňa, zdravotná sestra pracuje s ťažko chorými pacientami, prišla domov a v podstate jej manžel ochorel na COVID. Jej manžel zomrel začiatkom tohto mesiaca, začiatkom marca a sú to veci, na ktoré sa veľmi často ako zabúda, že aj v podstate títo rodinní príslušníci sú tomu tlaku vystavení.
Pán minister, zamyslite sa nad tým, ako odškodniť tieto rodiny komplexnejšie.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 24.2.2021 17:07 - 17:07 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Priatelia, ďakujem za slovo. Prepáčte, ja len krátko poviem. Myslím si, že týmto hlasovaním sa pomýlime a vrátime sa späť k zákonu, ktorý tuná bol, a zrušíme to kilečko, ktoré ako bolo... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel Gábor, podpredseda NR SR
(Povedané súbežne s rečníkom.) Pán poslanec, veľmi ma to... ale musím požiadať kolegov, aby vypli váš mikrofón, pretože toto nebolo vystúpenie v zmysle rokovacieho poriadku

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
(Povedané súbežne s predsedajúcim.) ... čo je mi, veľmi je mi to ľúto, keď to robíme, za chvíľu budeme mať ten návrh zákona späť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.2.2021 14:28 - 14:30 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predseda, musím aj ja oceniť vaše vystúpenie a vysoko si to vážim, že môžme na vás ako reagovať. Chcel som len krátko, ale budem, využijem tie dve minúty. Keď ste spomenuli, že všade sa musí platiť, aj v susedných krajinách. No, spomenuté to tu bolo, ale ja to trošku rozviniem.
No, nemusí sa všade platiť. Dokonca nemusí sa ani obmedzovať rýchlosť a je tu taká krajina v Európe, je to Nemecko, kde sa neplatí za diaľnice. Musím povedať, že táto krajina má úplne inak vybudovanú sieť diaľnic. Tie diaľnice majú. My tu nemáme jednu diaľnicu cez celú dĺžku celej našej republiky, slovenskej krajiny, čo je úplne trápne. Keď si pozrieme tie diaľnice, ako sú vybavené okrem čerpacích staníc, no máloktoré odpočívadlá, keď sú, ale to máte len také že naozaj, kde si môžete to, ale v zahraničí je to vybudované na takej úrovni, že máte toalety veľmi slušné, dokonca sa môžte osprchovať. Motely sú tam vybudované, tá sieť diaľnic úplne inak funguje. Navyše v tom Nemecku je tak, že tie obmedzenia rýchlosti, dobre, sú úseky také, kde tá rýchlosť je obmedzená, ale majú neobmedzenú rýchlosť. Prečo to asi majú? Lebo tie diaľnice sú aj veľmi kvalitne vybudované. Žiaľ, na Slovensku to tak nie je.
Ale chcem aj vám poďakovať zároveň za to, pán predseda, spomenuli ste tu ten stavebný zákon. Dúfam, že ho tu budeme mať, pán predseda, na stole a čo najskôr, lebo ten je úplne, totálne zastaralý a je úplne hrozný. Je zo ´76. roku. Pamätajte na jednu vec, ktorú ste tuná spomenuli, aby ste dali do toho stavebného zákona, a to je presne tá vec, ktorú ste spomenuli, že za 2,5 roka nemôžte dostať stavebné povolenie. No, môže to byť kľudne, že za ďalších 2,5 roka to nedostanete, lebo tí úradníci nenesú trestnoprávnu zodpovednosť a nemusia rešpektovať lehoty. Oni jednoducho ich nerešpektujú a neurobíte v tejto veci nič.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 24.2.2021 13:15 - 13:16 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Pán predseda, ďakujem za slovo. Vážený pán predseda, dajte, prosím, hlasovať o doplnenie bodu programu 24. schôdze a to, aby Národná rada sa uzniesla na tom, že ak by dnes Národná rada schválila predĺženie núdzového stavu, na čo nie sú dôvody, aby počas núdzového stavu sa neuplatňovali drakonické tresty, trestné sadzby, ktoré chudobným ľuďom ukladajú pätnásťročné tresty za ukradnutý chlieb. Tresty v čase núdzového stavu považujeme za mimoriadne kruté a nespravodlivé.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.1.2021 14:29 - 14:31 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za odpoveď. No ťažko je mi klásť otázku ministrovi dopravy (povedané so smiechom), keď ja ju kladiem pánu ministrovi vnútra, nuž ale dobre.
Predsa len tá doplňujúca otázka. Viete, pán minister, tlmočte to ďalej. Ono ten problém to nie je proste že teraz ako krátkodobý, to je dlhodobý proces, na Slovensku je to veľmi také bolestivé, a keď z médií čítate skôr o informáciách, ako polícia má dotiahnuté to vyšetrovanie, tak boli sme svedkami veľmi často toho, kde tá práca tých vyšetrovateľov je veľmi skomplikovaná. Áno, tá odpoveď, ktorá tuná bola, to je ten druhý okruh osôb a ja to vnímam tak, že práve ten druhý okruh osôb je tá riziková skupina, ktorá v podstate vynáša tie informácie z toho spisu. Neviem si to dostatočne predstaviť, že by to robili samotní vyšetrovatelia, policajti, lebo, myslím si, že je to pod tým prísnym takým dohľadom, ale zaujímalo by ma v tejto súvislosti, koľko konaní alebo možno trestných konaní práve prebehlo v dôsledku toho, že tá, druhý okruh tých osôb vyniesol tieto informácie vonku a vynáša ich.
Ale keďže mám, pán minister, vás pred sebou, krátka otázka na vás. V Kežmarku na diaľnici chýba odbočka, teda v Poprade, Poprad - Východ, odbočka, označenie na diaľnici, že je tam Kežmarok a Stará Ľubovňa. Pán minister, na to mi odpovedzte, dáte tam tú značku?
Ja som z Kežmarku a už sa mi stalo dvakrát, že som prešiel a som musel až na nasledujúcej odbočke schádzať dole, tam chýba toto označenie. Dokonca ani odbočka na Poľsko. Tam je Poprad - Východ a Kežmarok je len dole malá tabuľka. Treba ju dať na tú veľkú zelenú tabuľu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.1.2021 9:40 - 9:42 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja som pozorne počúval tu predrečníkov. Ono stále máme tuná veľký neporiadok v našej krajine, čo sa týka pozemkov, pani ministerka. Ja oceňujem, že je tu minimálne tá snaha dať tieto veci na poriadok, ale, prepáčte, ale poviem to, nástroj vydržania bol jedným zo zlodejských nástrojov, ako okrádať vlastníkov o pôdu. To je čosi nehorázne. Neviem, či sa také čosi deje v susedných krajinách. Neviem si to predstaviť, že by v Rakúsku sa čosi také dialo. Neverím, že tam možno jeden prípad, že by taký tam bol. Tak to by bolo fiasko pre celú krajinu.
Pani ministerka tu hovorí o stovkách, o tisíckach takýchto vydržaní, ktoré boli de facto zlodejinou. To nie je tak, že vydržaním nový vlastník získal pôdu, a to je nejaká abstraktná pôda, ktorá bola voľná. No nebola voľná. Tam ten pôvodný vlastník bol. A častokrát to nie je len, že tam je vlastníkom štát. Ale to sú konkrétni vlastníci, konkrétne mená ľudí a sú to veľakrát aj neznámi vlastníci, ktorí o túto pôdu prichádzajú.
Dovolím si povedať, že ani tie pozemkové úpravy, ktoré v mnohých obciach prebiehajú, a sceľovanie parciel ani tie neprinášajú poriadok. Pani ministerka, keby ste chvíľočku aj počúvali. Viete, mňa to tak zabolelo. Možno mohlo by to byť aj pod vaším rezortom. Ale viete, dnes je situácia taká, že vy si pôdu kúpite, kúpite si pôdu, nevydržíte, ale kúpite si pôdu a vy sa k vlastnej pôde nemôžete dostať. Tu sú porušované ústavné práva vlastníkov. A jednoducho tí prenajímatelia a nájomcovia, veľkí poľnohospodári, tí agrobaróni, jednoducho vám vašu vlastnú pôdu nevydajú. Mladí farmári sú takto tlačení do kúta stále.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 26.1.2021 13:12 - 13:13 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda. Navrhujem doplniť program 23. schôdze Národnej rady Slovenskej republiky o nasledovný bod, aby Národná rada Slovenskej republiky prijala uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky, ktorým Národná rada Slovenskej republiky zaväzuje vládu Slovenskej republiky, aby od 21. 1. 2020 (2021, pozn. red.) bol na území Slovenskej republiky zrušený núdzový stav, ktorý bol vyhlásený uznesením vlády č. 587/2020 zo dňa 30. septembra 2020 a publikovaný v Zbierke zákonov Slovenskej republiky pod číslom 268/2020, a aby boli zrušené opatrenia Úradu verejného zdravotníctva, ktoré zakazujú otvorenie prevádzok obchodov, reštaurácií a podobne.
Odôvodnenie: Mnohé slovenské rodiny sú vo finančnej kríze. Všade na uliciach vidíme, ako na budovách mnohých reštaurácií, kaviarní, obchodov visia cedule Na prenájom alebo Zatvorené, nakoľko museli z dôvodu... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.12.2020 17:24 - 17:26 hod.

Štefan Kuffa
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.12.2020 16:47 - 16:49 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. V úvode chcem tak zdôrazniť to, že tento ústav, návrh ústavného zákona nepodporíme pri hlasovaní.
Chcem poukázať a pripomenúť tú skutočnosť, bolo to už aj tu povedané, ale všetci to rovnako vnímame, že za posledných pár mesiacov výrazne padla životná úroveň mnohých ľudí na Slovensku, hlavne rodín, kde naozaj sa prepadávajú až na hranicu chudoby. Stratou v podstate tejto, toho životného štandardu zároveň stúpa vysoké napätie v celej spoločnosti. Ľudia naozaj sú veľmi nespokojní a ďalšie obmedzovania a ďalšie opatrenia, ktoré, ktorými vláda zastrašuje ďalej ako túto spoločnosť, nie sú ľudia to ochotní donekonečna prijímať. S nadchádzajúcimi vianočnými sviatky, o to..., sviatkami o to viac. Je prekvapujúce, že práve táto vláda má chuť takýmto vysokým tempom potláčať základné ľudské práva, v čase núdzového stavu meniť Ústavu Slovenskej republiky, tak ako to bolo tu poznamenané. Myslím si, že budúce generácie vám túto skutočnosť nezabudnú.
Ak sa Ústavný súd nebude mať možnosť vyjadrov..., vyjadrovať sa k návrhom, k zákonom, ktoré prijíma Národná rada, a či je, či boli prijaté v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, alebo v rozpore. Myslím si, že v..., že to bude vytvárať obraz totalitnej krajiny na Slovensku. A to predrečník, ktorý to tu spomenul, o tom aj oprávnene máme sa možnosť domnievať, že úroveň našej, našej krajiny a životná úroveň, a radíme sa k menej civilizovanej krajine, tak ako to bolo tu v rozprave spomenuté.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.12.2020 16:26 - 16:28 hod.

Štefan Kuffa