Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.5.2021 o 12:00 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

13.5.2021 14:48 - 14:50 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Pán minister, nemuseli ste sa unúvať a čítať to isté, čo ste kolegovi môjmu. My sme sa nedohodli. Ale nie som spokojný s tou odpoveďou, lebo tá otázka, ja som vám to hneď povedal, znie inak, že či je dostačujúce, že to je vyvodenie politickej zodpovednosti zo strany vášho štátneho tajomníka, ktorý je vaša pravá ruka.
Podľa vás je to etické, že by v čase núdze, resp. zomierajú tuná, tisícky ľudí nám zomreli na Slovensku a aby ktosi si z tých mobilných odberových miest urobil biznis? Podľa vás je to normálne toto? A podľa vás je dostačujúce to, že on prestane iba prevádzkovať tieto mobilné odberové miesta a šlus a je to vybavené? To je ten najlepší štátny tajomník, to ste si vybrali najbližšieho spolupracovníka na ministerstve vnútra, či ste ho hodnotili podľa toho, že bol taký šikovný, že 600-tisíc tuneloval štátny rozpočet? Prepáčte, že to tak rozprávam, možno to je také tvrdšie slovo, ale nemyslím si, že to je etické robiť si takýto biznis, 30-tisíc zhruba za jedno mobilné miesto ako účtovať a on, keď si zriadil tieto mobilné odberové miesta, 600-tisíc ako mesačne? To ministerstvo zdravotníctva, odhliadnuc od toho, či ste tam boli vy, alebo váš predchodca, to je normálne, aby takéto faktúry a takéto úhrady tuná prebiehali?
Nezdá sa vám, že pán štátny tajomník mal odstúpiť? A ak to nevie, prepáčte, že to tak poviem, ale ste generál, prečo ste ho neodvolali? Však ste ho mali postaviť do pozoru, čelom vzad a odchod z ministerstva.
Myslíte si, že to, čo ako urobil, že je to postačujúce? Ľudia sú z toho pohoršení. Sú z toho pohoršení. Ľudia nemajú na základné živobytie, trestaní sú tuná vysokými pokutami, sankciami a tuná štátny tajomník 600-tisíc mesačne zarába na mobilné... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2021 14:06 - 14:08 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Áno, mám. Pán premiér, ďakujem za vašu odpoveď a si to aj vážim, že ste tu prítomný. Ale okrem iného alebo okrem vás je tu iba jeden člen vlády - minister zdravotníctva. Aj v zmysle toho citovaného § 131 rokovacieho poriadku celá vláda okrem tých, ktorých ste ospravedlnili, majú tu byť nastúpení. Nič sa v rokovacom poriadku nepíše o tom, že keď nie sú vyžrebovaní, že tu nemusia byť, tak ako ste ich ospravedlnili, ja som si ich poznačil, pán Sulík, Korčok, Naď, Doležal.
To neznamená, že na hodine otázok tu členovia vlády nemajú byť. Myslím si, že v minulosti to tak tuná nebolo a tá kultúra, ktorá sa tu zavádza, nie je to dobré, že to tak je. Jednoducho, nie parlament sa zodpovedá vláde, ale vláda sa zodpovedá parlamentu.
Ale ak dovolíte, na tú vašu odpoveď ja vám presne budem takisto citovať § 131 ods. 4 rokovacieho poriadku, a to je tá posledná veta: "Na otázky, na ktoré opýtaní na hodine otázok bezprostredne neodpovedali, podajú poslancovi písomnú odpoveď do 30 dní." Ja hovorím o týchto prípadoch, kedy my nedostaneme tú odpoveď, lebo sa nedostaneme k tomu, ale tá odpoveď nepríde z príslušného ministerstva
Viete, ja som bol trpezlivý dosť, ale tu už rok s rokom sa stretol, to je viac ako rok a jednoducho ministri a členovia vlády nás ignorujú a tieto odpovede my tuná nedostávame.
To viem veľmi dobre, že ja môžem zopakovať aj tisíckrát tú istú otázku, ale keď vás mám tuná, pán premiér, opýtam sa, nevadí vám to, že šéfa SIS stále máme v kolúznej väzbe? Veď to je hanba a ostuda pre túto krajinu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.5.2021 17:26 - 17:28 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán kolega, pozorne som vás počúval. Tento problém na Slovensku je naozaj veľmi dlhodobý. A tie spomínané hypermarkety, ktoré ste spomínali, respektíve tie obchodné reťazce, ktoré zo Slovenska odišli, myslím si, že nemáme veľmi za čím plakať, lebo aj tú konkurenciu, ktorú tu nastavili, áno, na jednej strane dá sa súhlasiť, že znížili sa výrazne ceny, ale zlikvidovali sme si v podstate drobnú sieť maloobchodu na Slovensku, ktorú sme tu mali. V čase pandémie ja som to vnímal ako veľmi negatívnu vec. Pozrite sa, na jednej strane zavreli sme kostoly, lebo nemôžme sa stretávať. Na druhej strane ľudia v hypermarketoch, plné, napchaté boli. Dovolím si povedať, že to bolo ďaleko rizikovejšie infekčné prostredie ako kdekoľvek inde. Keby títo ľudia sa rozptýlili v tých malých obchodíkoch, tak tí malí predajcovia si to vedia odsledovať. Ja neviem, keď by to bolo na štvorcové metre postavené, tak toľko tých zákazníkov do toho obchodíku si pustia. Toto som vnímal ako veľmi negatívnu vec.
Čo sa týka mlieka, ktoré ste spomínali, tuná na Slovensku. Pozrite sa, to nie je len mlieko, ale celkovo prvovýrobcovia ako takí, zvlášť v poľnohospodárstve veľmi ako trpia. Aj ten jeden liter mlieka prvovýrobcovia predávajú za oveľa nižšiu hodnotu, ktorú my si už ako spotrebitelia na konci ako toho reťazca kupujeme. Myslím si, že toto je veľmi vážna vec na Slovensku, ktorú treba riešiť.
Pozrite sa, ten zápach, ktorý sa tu dneska spomínal vo vzťahu aj k tej výrobe toho droždia a podobne. Choďte do susedného Rakúska, do Švajčiarska. Na tých dedinách, malých obciach hospodária priamo v centre poľnohospodári a nikomu... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.5.2021 12:04 - 12:05 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Pán predseda, ďakujem veľmi pekne. Vážim si to vysoko. Ak som sa vás pred chvíľou nejak takto dotkol a ten rokovací poriadok sa vám zdalo, že som celkom nedodržal, veľmi sa ospravedlňujem. Je mi to ľúto. Ale je to téma, ktorá zaujíma veľmi veľkú časť na Slovensku. Vrátim sa ale k téme.
Tu nikto nehovorí o tom, aby bolo, aby bola zrušená Slovenská poľovnícka komora. Veď to tu ani raz nepadlo. Nikto to tu nepovedal. Ale my hovoríme o tom, aby nebolo povinné členstvo v Slovenskej poľovníckej komore. Samotný súčasný minister Janko Mičovský pred 8 rokmi tu v tomto pléne Národnej rady ako opozičný poslanec predkladal návrh zákona, ktorým presne toto tuná navrhoval, aby povinné členstvo v Slovenskej poľovníckej komore tuná nebolo. A tým, že ja nebudem povinne organizovaný v Slovenskej poľovníckej komore, ja si vôbec nemyslím, že tuná zanikne poľovníctvo na Slovensku. Práveže naopak. A Slovenská poľovnícka komora nech sa presadzuje svojou kvalitou. Ak budú takí dobrí a takí kvalitní, naopak, títo členovia tam zostanú.
Na druhej strane vnímam to ako veľkú diskrimináciu voči tým členom, ktorí povinne platia členstvo v Slovenskej poľovníckej komore. Je tam 63-tisíc členov, ale nie všetci vykonávajú poľovnícke právo. A tuná vlastnícke práva, ktoré tuná sú. Pán predseda, viete, toto je tuná veľký problém na Slovensku. Tie dva metre štvorcové, že či sa vy dostanete, nedostanete. Len tí ľudia to nerešpektujú. On vám ide krížom cez les, krížom cez role, či na džípe, či na terénnej motorke alebo na štvorkolke. Ale majú byť katastrálne cesty. Ty môžeš ísť ku svojmu pozemku, keby si mal aj 0,5 metra štvorcového, ale rešpektovať iné vlastnícke práva. Aj tí poľovníci, aby chodili po katastrálnych cestách a lesných cestách.
Remízky, k tým sa... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.5.2021 12:00 - 12:01 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Prepáčte, ale táto diskusia, keď prebieha tak, ako keby sme sa vzájomne nepočúvali. Prepáčte mi, pán predseda, ale to adresujem tuná svojmu predrečníkovi v tejto chvíli, v ktorej rozprával. Jaro, nikto neruší povinné členstvo... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Pán Kuffa, prepáčte mi, vy nemáte reagovať na vašeho predrečníka...

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
... ja nereagujem naňho. Ja reagujem... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
... vy nemáte reagovať na vašeho predrečníka. Ešte raz vás poprosím, reagujte na vystupujúceho vo faktickej...

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
... reagujem na vystupujúceho, lebo to sú, pán predseda, často zaznelo... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
... prosím, reagujte na, na vystupujúceho, pán Kuffa. Odoberem vám slovo. Prosím, zoberte pánovi Kuffovi slovo. Ďakujem.

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
Ale za čo?
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.5.2021 11:36 - 11:38 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Presne tak. Vlastník je ten, ktorý sa najlepšie postará o ochranu svojho majetku. A na to treba aj podľa toho nastaviť raz v budúcnosti zákon o poľovníctve.
Pán kolega, všetko toto, čo si spomínal, dá sa perfektne nastaviť v zákone o poľovníctve. My tu nedémonizujme Slovenskú poľovnícku komoru, že keď zrušíme povinné členstvo, tak zanikne poľovníctvo na Slovensku. To je obrovský omyl. Veď to by boli potom protirečivé tuná tie vystúpenia v rámci rozpravy, tuná rozprávame a oslavujeme storočnicu, že sto rokov je tuná organizované poľovníctvo. Ale Slovenská poľovnícka komora, kolegovia, je tu odkedy? Od roku 2009. A dovtedy poľovníctvo neexistovalo? Starali sa tí ľudia aj, aj o prírodu, aj o zver, aj o všetko, ale chránili si aj svoj vlastný majetok.
Kolega, ktorý tu vystupoval, tak ja nebudem tak celkom konkrétny, ale konkrétne na Krupine som rozprával s vlastníkom pôdy, ktorý bol drobne hospodáriaci roľník, zasial si kukuricu, ale diviaky mu ju všetku zošrotovali, ale tí poľovníci sa tak nehrnuli, že by mu to zase až tak uhradili. Nebolo to tak. Častokrát aj tá škoda, ktorá je zverou spôsobená, tak tie poľovnícke združenia sa zdráhajú a neuhradia ako túto škodu.
A potom najväčší problém na Slovensku, ktorý je, to je vnímanie vlastníckych vzťahov. Tak tuná, pán kolega, ako si spomínal, že či má malé políčko. No keby mal aj dva metre štvorcové, ale ten vlastník nepôjde krížom cez ostatné polia! Kedysi to neexistovalo, že by gazda vozom prešiel cudziemu gazdovi, ale pôjde po katastrálnej cesty, ceste! Máme tu síce neporiadok, ale tam, kde prešlo sceľovanie parciel – a do céčkových, tak tie katastrálne cesty sú, ale, žiaľ, musím povedať, ja to často rozprávam, iba vo virtuálnej podobe. Nám chýbajú katastrálne cesty reálne, v praxi... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.5.2021 10:41 - 10:43 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Najväčším problémom, kolegynka, nie sú tak tie autá vo všeobecnosti ako také, ale presne tak, kto je vlastník a kto nie je vlastník. Nie autá behajú poľovníkom, ale autá behajú vlastníkom a to je podstatný rozdiel, lebo veľakrát tí poľovníci nie sú ani vlastníci ani lesa, ani pozemkov. A toto je novodobý šport. A nie tie autá, ale aj džípy, samozrejme.
A to som tam smeroval, keď tu kolega hovorí, že ja mám čosi proti poľovníkom. Nie, naopak, ja sa ich zastávam, ale aby to členstvo, ako ste povedali, v Slovenskej poľovníckej komore bolo dobrovoľné, a nie povinné. Bývalý minister, a teda nie bývalý, súčasný minister (povedané so smiechom) Janko Mičovský pred ôsmimi rokmi tu v parlamente predkladal návrh zákona, ktorým navrhoval, aby povinné členstvo v Slovenskej poľovníckej komore bolo zrušené. Nech sa páči, nech príde tu pán minister a nech to zruší. Či sa bojí teraz petície, lebo 110-tisíc podpisov poľovníkov?
Mnohí poľovníci a to nie je dehonestácia poľovníctva, ale boli aj zavedení, nepochopili vlastne tú petíciu, že čo podpisujú a podobne. Tuná poľovníctvo sa zachová. A keď som hovoril, že predovšetkým vlastník si ochráni ten majetok, tak to som naznačil, tak kolegyňa Miriam to pochopila, aby vlastníci mali prednostné právo poľovať na svojich pozemkoch, tí si najlepšie ochránia tie, tie pozemky. A toto neni tuná. Sú to častokrát ľudia takí, ktorí nemá meter štvorcový ani lesa, ani pôdy a on je poľovník. Ako on chráni tieto veci?
Tu nám medvede behajú po Tatrách, prevracajú kontajnery a teraz tak, ako ste, kolegyňa, povedali, tak jedni hovoria strieľať, druhí hovoria nestrieľať. Nakoniec prídu ochranári, tí ich uspia, zarežú tých medveďov v priamom prenose. No tak to je, prosím vás, hráme sa, že aké je to humánne. Takto môže byť poplatný lístok, zaplatí to hosť, mäso sa môže zužitkovať, aj ten poľovník samotný má z toho radosť, že je na poľovačke.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.5.2021 10:22 - 10:24 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán kolega, vieš, ja ti poviem to, takúto vec. Kto lepšie ochráni svoj vlastný majetok? Ty ako poľovník alebo poľovníci, tak ako si rozprával, alebo vlastníci. Dovolím si nesúhlasiť s veľa vecami, ktoré si tu v rámci rozpravy povedal.
Aj to, že jeden poľovník na 100 ha, teraz máme jedného poľovníka na 500 ha. Keď vlastníkovi diviaky zožerú celé pole, ty tam to budeš strážiť? Nebudeš to strážiť. Keď po Košiciach, po meste na východe Slovenska behajú diviaky a v botanickej záhrade zožerú im cibuľky vzácnych kvetov, kto si to ochráni? Vlastníci predovšetkým, aby mali aj to poľovné právo.
A Slovenská poľovnícka komora, prosím, nech tu bude, ale nech je to dobrovoľné združenie. Nie je povinné, aby nebolo povinné. Veď nech funguje na báze dobrovoľnosti. Ak si to tak obhajoval, čo všetko si jak si vedia vyfinancovať, aké majú sponzorské dary, tak prečo sú bytostne odkázaní na dary členov, ktorí tam musia byť povinne registrovaní?
V tom si mal pravdu, ale sa týka skôr rezortu obrany, že naši vojaci vedia strieľať asi tak, keď trikrát vystrelia tri náboje za celý rok, tak asi čo môžu ovládať. No neovládajú nič.
Dám do pozornosti tuná inú vec, susediacu krajinu trošku ďalej - Švajčiarsko. Tam sú strelnice, strelecké spolky. Tam tí chlapci, vojaci, ale aj či poľovníci, alebo kto, kedykoľvek môžu strieľať na tej strelnici. To nie sú uzavreté strelnice. Sú vonku tie strelnice a tam tie patróny strieľajú každý deň, stovky, tisícky patrónov. Takže tuná, že naši poľovníci akí sú vynikajúci strelci. Dovolím si o tom pochybovať, keď zastrelia aj koňa, aj plemenného býka a pod... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.5.2021 19:36 - 19:38 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. To záverečné posolstvo, pán kolega, chcem potvrdiť, aj pri politickej kultúre, aspoň takej základnej, pani ministerka dávno už mala odstúpiť. Nie teraz na základe týchto, tejto kauzy a týchto káuz, ktoré sa tuná dejú, ale to, čo bolo ako doposiaľ práve na ministerstve spravodlivosti, nepamätám sa, že by za obdobie tridsiatich rokov čosi také bolo. Keď pani ministerku nepohla ani smrť generála Lučanského, rezonovalo to veľmi silne v našej spoločnosti a akosi to nestačilo ministerstvu spravodlivosti, tak padol ďalší generál. Jeden skončil smrťou a druhý generál musel odstúpiť, aby zachránil ministra spravodlivosti. Myslím si, že toto nie je korektné.
Nechcem byť celkom taký štipľavý, ale tak ma to napadlo, keď kolega hovoril, že určite v rámci rodinných väzieb museli rozprávať o rodinnom podnikaní a tých aktivitách, ktoré sú. Len ja nie som si celkom istý, či pani ministerka naozaj bola zapojená do týchto diskusií, keď ona podporuje komunity LGBTI a tej je veľmi cudzia tá rodinná problematika. Tam sú rodinné vzťahy rozbité, tam neexistuje nijaká sestra, nevlastná sestra, nijaký strýko, nijaká teta, nijaká švagriná, nič, nič. Lebo to sú dvaja muži a to sú dve ženy, ktoré nevytvárajú nijakú komunitu.
Takže ja si myslím, že asi o tom ani nedokázali diskutovať, ale myslím si, že toto sú veľmi vážne veci na to, tuná nemala byť mimoriadna schôdza o odvolávaní ministra spravodlivosti, ale minister spravodlivosti pri troche korektnosti dávno mal odstúpiť nielen na základe týchto, tejto kauzy poslednej, ktorá tu je, ale tých predchádzajúcich káuz, ktoré tu sme prežili.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 31.3.2021 9:33 - 9:35 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Faktom je to, že na Slovensku v skutočnosti vlastník nevie sa dostať k svojej pôde. Tu sa dejú veľmi čudné veci. Vy prenajmete pôdu a chcete sa k nej dostať alebo kúpite si pôdu a vy sa k tej pôde jednoducho nemôžte dostať. Najviac, koho tu vnímam ohrozených, tak sú to práve malí farmári a drobní farmári. Jednoducho tam je obrovský problém.
Čo sa týka nájmu, tak ako to bolo spomenuté, že tie výpovedné lehoty pri nájme na dobu určitú, navrhoval by som, aby aj pri týchto nájmoch boli výpovedné lehoty trojmesačné. Aby vlastníci pôdy aj nadobúdatelia, vlastníci noví, keď kúpi malý farmár pôdu, aby jednoducho k tej pôde sa dostal.
U nás na východnom Slovensku je skúsenosť taká, že vy si kúpite pôdu a ten veľký farmár, on vám ju jednoducho nevydá. Ani vám ju nechce vydať. Toto sú obrovské problémy.
Spomínané pozemkové úpravy. Viete, kopec miliónov sa vyhodilo na tie pozemkové úpravy, ale ten efekt je úplne minimálny. Dobre, prevedieme to z é-čkového stavu do c-čkového, ale my reálne, my nemáme ani len vytýčené katastrálne cesty v chotári a nieto ešte, že by sme ich mali realizované. Krížom-krážom sa takto chodí. Veľkí poľnohospodári berú dotácie, rozorané sú cesty, a to sú ostatné plochy a platia nájomné ako keby za ornú pôdu. Za ostatné plochy je predsa iný nájom, iná daň, ako je za poľnohospodársku pôdu.
Čo sa týka tých pozemkových úprav, obávam sa, pri takomto postupe, aký doposiaľ je, vôbec sa tieto veci nevyriešia a špekulatívne nájmy a kúpy ako pozemkov. Viete, to nielen teraz sa deje, že zahraniční vykupujú, ale to už roky vykúpili a tá konkurencia, tá pôda neni až taká drahá, ale pre našich... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis