Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.5.2021 o 16:56 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.5.2021 10:24 - 10:26 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán minister, vážený pán premiér, chcem reagovať niekoľkými slovami na teba. Spomenul si tuná tie MOM-ky, tie covidbunky, ja ich volám takto, lebo to sú covidbunky, a aj súčasného štátneho tajomníka ministra zdravotníctva. Budem takto úprimný a poviem ti to takto, mrzí ma to, že držíte stále tohoto štátneho tajomníka na tej pozícii, tak ako je. Ja som na hodine otázok tuná dával otázku aj pánovi ministrovi Lengvarskému, čítal tuná aj kolegovi takú správu. Ja som povedal, nemusíte mi, pán minister, čítať, mne stačí, že mi poviete, že či vám to vadí, alebo nevadí, že takého štátneho tajomníka stále máte ako na ministerstve. Povedal, že nevadí.
Myslím si, že tá odpoveď, prepáčte mi to, ale považoval som ju za dosť bezočivú, nakoľko tie MOM-ky prevádzkoval tak, ako si to povedal, 20 MOM-iek a 600-tisíc eur mesačne fakturoval štátu.
Tie peniaze, ktoré sme minuli aj na to testovanie a tak. Dobre. Ja to poviem tak kriticky. Môj pohľad, ale aj skúsenosti, samozrejme, môže byť to názor proti názoru, ale vyhodili sme naozaj nesmierne veľké množstvo peňazí na testovanie aj tam, kde nemuselo byť. Nechcem ho spochybniť celé, ale sú prípady v nemocniciach pred operáciou, kde príde pacient a povie, že je negatívny, že je zaočkovaný a všetko. A povedali, dobre, nebudeme testovať. Príde sestrička a hneď mu robí testy, on sa ohradí voči tomu, pacient, a oni cez to všetko mu zrobia tieto testy. Teraz je po operácii a znova mu robia tieto testy.
Ja sa pýtam, testuje sa preto, aby sa míňali testy, alebo testuje sa preto, aby sme zistili negatívnych a pozitívnych? Podľa štátneho tajomníka sa tu testovalo len preto, aby sa tunelovali peniaze zo štátneho rozpočtu, a toto považujem za vysoko neseriózne. Nemá tam čo hľadať tento štátny tajomník.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 18.5.2021 11:03 - 11:04 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Pán predseda, prepáčte, my sme prišli z východného Slovenska, poprosili by sme, keď do budúcna, že by sme to trošku skôr dostali vedieť, aby sme sa aj my vedeli zariadiť. Hoci cez to všetko sme poslanci Národnej rady a si uvedomujeme to, aby sme boli Národnej rade k dispozícii. My chceme aj sme ochotní slúžiť vlasti vo dne v noci, ale predsa len aj ten čas, aby sme si šetrili.
Minule vláda tuná nebola nastúpená cez hodinu otázok a povedali, že majú aj iné povinnosti. To máme aj my.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2021 19:01 - 19:03 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Pán Baránik, poviem vám to takto. Aj kvôli len jednému aj jedinému spravodlivému a neoprávnene držanému človeku celé mesiace alebo roky vo väzbe je nevyhnutné a našou povinnosťou zmeniť zákon. Viete, vy ste sa tuná tak oháňali tým Trestným poriadkom, že ako ho treba prekopávať a tak. Teraz my to prepáčte, ale vy sa neoháňajte tým krompáčom, lebo vy sa tak oháňate tým krompáčom, že celý ten Trestný zákon zakopete. Vy radšej do toho ani nezasahujte, pán Baránik, a kolegyňa, ktorú tuná obviňujete, že zavádza spánkovým deficitom, už máte nejaké roky, ale keby vás ktosi začal týrať takto, že by vás každú pol hodinu budil alebo každých 20 minút, svietil vám do očí a podobne. Určite by sa to negatívne odrazilo na vašom psychickom zdraví.
A tu nejde len o jedného človeka, hej, v našom kontexte Slovenskej republiky. Nezjednodušujme to, ale keby to bol aj jeden jediný človek, tak sme povinní, my poslanci Národnej rady, aby sme sa tým zaoberali a zmenili tieto podmienky na Slovensku, ale tu je viac ako 1 800 ľudí väzobne stíhaných vo väzbe. Viac ako 1 800. To si zoberte, to je o 1 000 % viac, ako je v susednej Českej republike. Podľa vás je normálne? V susednej Českej republike je to 90 ľudí a u nás je to 1 800 ľudí.
Veď tu si treba spytovať svedomie, čo my robíme? To my chceme celú republiku zavrieť do basy? Toto je cesta? Vo svete sa hovorí o alternatívnych trestoch a my tuná za každú cenu pcháme ľudí do basy. Pritom tie basy praskajú vo švíkoch, sú preplnené, neľudské podmienky, nedôstojné podmienky, nehovoriac už o tej kolúznej väzbe. To je... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2021 18:31 - 18:33 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Nie je to tak, že je to tu otvorené kvôli tomu, že je náš človek vo väzbe. A aj, pán predseda, chcem na teba reagovať a budem demonštrovať na tom príklade. Ja tak celkom so všetkým nebudem súhlasiť, ale treba počúvať ako s porozumením, čo tu odznelo.
Ja na rozdiel od teba, pán predseda, ja sa zastávam aj pána Kováčika, lebo aj pán Kováčik má ľudskú dôstojnosť a budiť človeka každých 15, 20 minút a takto drásať mu ako nervy. Neni to jediný človek, ktorý je v kolúznej väzbe. Žiaľ, sú takí, u ktorých to nevrátime už späť týmto zákonom. My všetci nesieme za to zodpovednosť. A ja som dvihol tú ruku, prepáč, ja som ti vstúpil do toho, ja som ticho nebol, ale ani ticho nebudem. Ale ja som opozičný poslanec, ja nemám takú pozíciu, ja nie som predseda Národnej rady ani premiér tejto krajiny, ani prezident tejto krajiny, ale ja ticho nebudem, lebo mi to vadí.
A sú tam ďalší ľudia. Generál Lučanský, jemu život nič nevráti. Tak ako si tu spomenul, pani Jankovská z nej je ľudská troska. A mne je to ľúto, ľudsky je mi to ľúto, lebo všetci ľudia si zaslúžia ľudskú dôstojnosť. Lenže my v tej base, pán predseda, my sme tam nemali dvoch, teda jedného generála, ale mali sme tam dvoch generálov. Jeden generál ešte žije. Tiež je v takejto kolúzne väzbe. Tiež je 23 hodín zavretý len pod takýmto svetlom umelým a na slnko sa dostane len raz hodinu. Presne tak to je. Väčšie práva v tejto našej krajine na Slovensku majú zvieratá - psy a mačky. Väčšie ako ľudia. A človek je človekom tým, že tam má byť rešpektovaná práve tá ľudská, ľudská dôstojnosť tohto človeka. Je to čosi strašné.
Samozrejme, sú postihnuté celé rodiny cez takéhoto človeka, ktorý skončí v kolúznej väzbe. Je to čosi strašné a neakceptovateľné. Nesieme za to zodpovednosť... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2021 18:00 - 18:02 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Samotná väzba nie je len najväčším negatívnym zásahom do práv človeka, ale negatívne zasahuje aj do práv ľudskej dôstojnosti a jeho rodinných príslušníkov. To sa dotýka celej rodiny, najviac ak sú to manželia či už manželky, alebo manžela a deti, traumatizovaná je celá rodina.
Áno, je to pekný pohľad ako cez tú psychológiu, to nie je len, že sú psychicky poznačení samotní tí ľudia, ktorí sú vo väzbe, navyše máme sa na nich dívať ako na nevinných, ale, samozrejme, pozrite sa spoločnosť, aká je. Mávneme rukou, ale veď to je basman.
Ťažko sa vracia späť česť človeka, pošpiniť to vieme veľmi ľahko. Tu to krásne vidíme na týchto prípadoch. Prečo my sa nedívame na týchto ľudí, ktorí sú v kolúznej väzbe, že sú nevinní, ale my už sme zalomili ruku nad nimi a je nám to jedno, či sú tam 3 mesiace, alebo dokonca kolegyňa, ktorá tu hovorí, 48 až 60 mesiacov, päť rokov vo väzbe.
Ako môžu normálne vyjsť títo ľudia odtiaľ. Keď ste 23 hodín pri umelom svetle, neviete ani či prší, alebo slnko svieti a na hodinu vás pustia. Keby sme takto týrali zvieratká, no to by bol ten parlament plný tuná.
Ale že náš kolega, ktorý tu vystúpil ako riaditeľ SIS-ky pred nejakým časom, a mal nejaký honor a spoločenský status, nič som nepočul, že našej kolegyni prepadli kukláči byt, nič som nepočul, veľmi málo, veľmi málo. To by tu malo dunieť tuná v tej Národnej rade. Je to naša kolegyňa, sú to naši kolegovia. V rámci kolegiality sa máme vzájomne zastať týchto ľudí a nie ešte poukazovať na nich prstom a ignorovať toto všetko.
Prepáčte, ale ja som z toho veľmi pohoršený, to, čo sa v našej krajine stalo, a nechcem, aby sa tu už nikdy zopakovalo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2021 17:50 - 17:52 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Viete, tak filozoficky budem reagovať na fakt, že väzba nie je trestom. Veľkým paradoxom je to, že síce my to nazývame, že väzba trestom nie je, pritom všetci tí ľudia, ktorí sa ocitnú vo väzbe a sú v kolúznej väzbe, sú trestaní najťažším spôsobom. Ešte aj vrahovia a zločinci a korupčníci majú väčšie práva a väčšie slobody ako tí, ktorí sú v kolúznej väzbe.
Bolo to tu spomínané a to pripomeniem. To nie je len skrátenie tej kolúznej väzby, hej, samozrejme, ja budem hlasovať za návrh tohto zákona, ale to je aj vytvorenie ľudských podmienok pre týchto ľudí, keď na nich pozeráme, že sú to nevinní ľudia alebo teda mali by sme pozerať cez prezumpciu neviny, ale mám taký pocit, že prezumpcia neviny na Slovensku zomrela. Keď NAKA zobrala a prepadla byt u Pčolinských, my tam máme aj kolegyňu, ktorá je ústavná činiteľka. Ja som tu nikoho nepočul v Národnej rade, že by na to reagoval.
Kolegovia, to nie je záležitosť opozície a koalície, ale to je záležitosť nás všetkých. A to adresujem nám všetkým. Aj tebe sa to zajtra môže stať. A toto, čo sa tuná deje, to nemá obdobu. To ja vás vyzývam, aby sme toto všetko odmietli a všetko urobili pre to, aby sa čosi také nezopakovalo. V tej rodine majú aj malé dieťa. Viem si to predstaviť, aký to musel byť šok pre toto dieťa, keď vám vyvalia dvere a otca rodiny zoberú a skončí v base. To je na pohoršenie. Ja som z toho veľmi pohoršený, je mi z toho smutno, že takto fungujú orgány.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2021 16:56 - 16:59 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja chcem predovšetkým poukázať aj na to, že každý človek si zaslúži rešpektovanie ľudskej dôstojnosti a o to viac, keď je človek vo väzbe alebo vo väzení. Aj väzeň, keby bol odsúdený aj právoplatne, aj vrah, aj ktokoľvek, či zlodej aj ten si zaslúži ľudskú dôstojnosť.
Kolegynka to tu pekne naznačila aj porovnala tie jednotlivé krajiny, ako to kde funguje. A ja by som sa tiež k tomu prikláňal, že jak spomenula, že v tej kolúznej väzbe tí väznení ľudia sú v úplne malých priestoroch.
Prepáčte, ja to možno prirovnám až takmer k takým nejakým klietkam. Viete, my tuná psíkov, mačičky obhajujeme a ľuďmi opovrhujeme. S psíkom, keď nepôjdeš na vychádzku, tak ťa potrestáme a človek za 24 hodín, dovolíme ísť mu iba jednu hodinu na vychádzku. To je skutočne neľudské. A nečudujem sa, že aj ten Helsinský výbor sa zaoberá aj mučením, aj sledovaním, ako to funguje u nás v Slovenskej republike.
Tak ako to kolega spomenul, že kolúzna väzba nie je trestom, ale musím povedať, že častokrát, a to tak asociuje vo mne, je oveľa prísnejšia a horšia ako samotný, samotný trest, samotný odsúdený väzeň.
Tí, ktorí sú v kolúznej väzbe, tak majú oveľa väčší trest. Stále to mám tak na pamäti a keď si tu spomínam pred nejakým časom pán Pčolinský tu predkladal správu o kontrole SIS a dnes je v kolúznej väzbe, to je čosi, čo je nepredstaviteľné a to jednoducho celá Národná rada, to, máme to odmietnuť. Nikto nič o tom nehovorí. Je to čosi, čo je na pohor... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2021 16:04 - 16:04 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Priatelia zo SaS-ky, najprv ste hlasovali a prijímali tuná návrhy... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec, prosím vás, reagujte na predrečníka, nikto zo SaS-ky nerozprával. (Povedané súbežne s poslancom.)

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
Však reagujem na predrečníka, je príslušníkom SaS-ky. (Povedané súbežne s predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Nie, predrečník je príslušníkom SMER-u. Tak ak nemáte reakciu na predrečníka, tak ďakujem a beriem vám slovo.

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
Tak pardon... Nie, nie, nie. (Povedané súbežne s predsedajúcim.)
Skryt prepis
 

Prednesenie interpelácie 13.5.2021 15:06 - 15:10 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Využívam to, že niektorí členovia vlády tuná sú. Vidím tuná pána ministra pôdohospodárstva Janka Mičovského. Tak kladiem mu otázku v duchu tom, toho, ako to tu zaznelo v Národnej rade. Sme tuná teraz preberali dva dni dozadu povinné členstvo v Slovenskej poľovníckej komore.
Pán minister, pýtam sa ťa, kedy predložíš do pléna Národnej rady návrh zákona, ktorý bude rušiť povinné členstvo v Slovenskej poľovníckej komore. Nebol si tuná, chýbal si, ja si pamätám, že roky dozadu si bol ty iniciátorom, ktorý si tu prišiel do pléna Národnej rady, z archívu to vieme si pozrieť, kedy si tento návrh zákona predložil. Myslím si, že nie je dobré a vhodné, aby všetci poľovníci, ktorí sú na Slovensku, boli povinne, povinne registrovaní v Slovenskej poľovníckej komore. Ak tá Slovenská poľovnícka komora, je taká vynikajúca myslím si, že nemusí sa obávať svojho zániku a myslím si, že to dobrovoľné členstvo a si v koalícii s liberálmi a mohli by to podporiť aj kolegovia. My tú petíciu, ktorá tu bola ako predložená, tak Národná rada, myslím si, že jednohlasne sme hlasovali za ňu. Lebo však áno, to poľovníctvo má svoje miesto tuná na Slovensku, ale okrem iného čakáme, aj že príde do pléna Národnej rady, a práve z ministerstva pôdohospodárstva, kedy sa tu predloží aj zákon o poľovníctve, ktorý konečne zmení tieto podmienky.
Chýbal si tu veľmi, pán minister. Ja som takto hovoril a položil som aj rečnícku otázku, kto lepšie ochráni svoje polia ako vlastníci. Veľakrát poľovníci sú tí, ktorí strieľajú trofejnú zver. Ale tuná sú prípady také, kedy sa sťažujú vlastníci poľnohospodárskej pôdy, kde majú zasiatu pšenicu, slnečnicu, kukuricu a tá divá zver, a to je zvlášť v takom podhorí na strednom Slovensku konkrétne, ja som spomínal Krupinu, obyčajného roľníka, drobného farmára, ktorému diviaky zožrali celú úrodu kukurice, celú úrodu kukurice. Ten hospodár, ten gazda tam bude nocovať celú noc, ale aby mal to poľovné právo, aby on mohol poľovať. Však on poľuje na vlastných pozemkoch. Ja som nehovoril tuná, ani nedehonestoval poľovníkov ako-takých. Jednoducho si to vážim. Ale tuná kolegovia hovorili, že máme tuná výnimky, ktorí robia zlú povesť. Ale pozrime sa do susedného Rakúska. Tuná takéto výnimky nie. Tu častokrát sa stáva to, že poľovník len vidí tú zver uprostred poľa a on na džípe strelí tam, ja neviem, diviaka alebo srnca a cez to pole či kukuričné, alebo žitné a ide tu zver vyťahovať a zničí pritom ako úrodu. Sú také prípady, hej. Samozrejme, robia zlé meno poľovníckemu cechu, ale tá moja pôvodná otázka je tá, že kedy predloží ministerstvo tuná návrh zákona, ktorým sa zruší povinné členstvo Slovenskej poľovníckej komore. Samozrejme, očakávame tu aj nový zákon o poľovníctve a tiež, kedy tu bude predložený, ktorý bude oveľa spravodlivejší a nie tieto reči, ktoré v rámci tej diskusie, ktoré tuná zazneli, o tých poľovníkoch a tie rôzne také, prepáčte mi, tie možno pohľady.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

13.5.2021 14:53 - 14:55 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán minister, rešpektujem to, že zastupujete svojho kolegu tuná, a to je to, čo som hovoril tuná pred chvíľočkou pánu premiérovi. Rokovací poriadok sme zatiaľ nezrušili, cakumprásk, celá vláda tu mala byť nastúpená, okrem tých, ktorí sú ospravedlnení. To nie je tak, že majú dôležitejšie, rokovací poriadok jasne hovorí § 139 ods. 7, celá vláda tu má byť nastúpená. Keď sme začínali hodinu otázok, boli ste tu dvaja členovia vlády. Vy ako minister a premiér.
Nebudem mať bližšiu tú otázku, lebo mi nebudete vedieť odpovedať ani na ňu, ale ďakujem, že teda odpovedáte na túto otázku. Samozrejme, v tej správe, ktorú ste prečítali, nie je tu kompetentný minister, to by som mal naozaj doplňujúcu otázku, ale bolo to, bolo to inak. Primárka oddelenia rehabilitačného, pani primárka skončila dva dni vo väzení, hrozila jej tá kolúzna väzba. Viete, ja vám to poviem takto, za nejakú bomboniéru v hodnote 1,50 a proste vyrušilo to nielen ten samotný okres Poprad, ale aj susedné okresy a ľudí, že čo sa to tuná robí ako na Slovensku, hej. A údajne to bolo, že nejaká pani doniesla pani primárke bomboniéru a nejakú sviečku. Ja to viem len z ulice, neviem to proste presne ako identifikovať, ale faktom je to, že pani primárku vyhodili z tejto nemocnice a nehovoriac už o tom, že aká povesť zlá ako proste o nej v regióne ide.
Vy ako primár alebo riaditeľ nemocnice a zároveň ako minister zdravotníctva, to vám nevadilo, že takýto zásah bol voči vašej kolegyni? Zavrime si všetkých lekárov do väzníc, kto sa bude o nás starať? Vy viete veľmi dobre... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis