Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

24.6.2021 o 18:20 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.6.2021 11:46 - 11:48 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. (Zaznievanie gongu.) Referendum je jednou z foriem uplatňovania priamej účasti občanov na moci. Tento navrhnutý zákon je tu hlavne kvôli tomu, že v tej blízkej minulosti veľmi pracne sa vyzbieralo 600-tisíc podpisov. Nebolo to jednoduché vôbec takúto petíciu zrealizovať, nakoľko bol aj núdzový stav. Bolo to veľmi, by som povedal, priam až dramatické a pani prezidentka keď sa takto excelentne ako vykrúti na Ústavný súd a spochybňuje vôľu občanov na Slovensku, teda ktorí sa vyjadrili, že chcú predčasné voľby a jednoducho takto to excelentne zahrať do outu. Do konca volebného obdobia, myslím si, že ani tento Ústavný súd v danej veci nerozhodne. Ale keď sme už takto rozprávali o tom, že teda vieme skrátiť volebné obdobie, je tu veľmi veľká nespokojnosť väčšiny ľudí na Slovensku, a tak Ústava Slovenskej republiky nám umožňuje skrátiť volebné obdobie, nech sa páči, predložte, vládna koalícia, tuná návrh na skrátenie volebného obdobia a my zahlasujeme za to. Lenže problém je ten, že vy tento návrh zákona tuná ani nepredložíte.
A keď pán Stančík nazval tuná Slovenskú republiku takým politickým chaosom, tak to je naozaj pravda, to sa vám, pán Stančík, veľmi dobre, trefne podarilo, lebo občania sú maximálne nespokojní tuná na Slovensku, len vy to nedokážete vidieť. Preto je tuná to, na mieste ten zákon, aby to referendom sa mohlo skrátiť volebné obdobie. (Reakcia z pléna.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.6.2021 10:21 - 10:23 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Tomáš, aj ja pevne verím, že zákon na ochranu života dosiahneme. Aj keď sa to nezdá, ale tento parlament je najkonzervatívnejší za posledné roky. Tak ako si to správne povedal, že v minulosti boli politici, ktorí si hovorili, že sú kresťanskí demokrati, ale báli sa otvárať túto tému, ale ju ani neotvárali. To KDH, ktoré si spomenul, presne takto sa správalo, preto aj mnohí kresťanskí ľudia orientovaní na Slovensko alebo teda kresťania s takým odporom v podstate to KDH prijímajú, pretože sa správali veľmi pokrytecky, spájali sa s liberálmi a potom stále sa vyhovárali na to, že takýto návrh zákona nemôžu predložiť, takýto zákon nevieme presadiť a podobne. Počúvame to tu už posledných tridsať rokov.
A keď, to je také symbolické teraz, pán predsedajúci, keď nám to oznámil, že Národná rada je uzavretá, takže sa nedá ani prísť dnu, ani von, hej, my tento strach nemáme, ale je to také symbolické, keď v 78. roku bol zavraždený Aldo Moro, by som povedal ľavicovými teroristami a práve sa v Taliansku viedol zápas v 78. roku o tom, že či sa zavedú potraty alebo sa nezavedú potraty. Tento premiér bol zavraždený aj s jeho ochrankou a až po 55. dňoch ho našli, a to bola cesta medzi sídlom kresťanských demokratov a komunistov. Aldo Moro bol ten, ktorý sa chcel spojiť aj s komunistami a chceli ochraňovať život ako taký v Taliansku. Pán dní na to, ako bol zavraždený, nastúpil Giulio Andreotti, kedy sa zákon o potratoch v Taliansku prijal.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.6.2021 9:53 - 9:55 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Martin, ten zápas o ochranu nenarodených detí, pokiaľ si pamätám, u nás na Slovensku prebieha viac ako 50 rokov. Ja sám bojujem za ochranu života takmer 40 rokov a nevzdávam sa. Budem bojovať dovtedy, kým naozaj tá ochrana nenarodených detí sa dosiahne. Dieťa ako také nemá žiadnu možnosť obrany. To je tak zložitá situácia a ten cynizmus, ktorý zaznieva veľakrát nielen tuná v Národnej rade, ale aj v spoločnosti, a s akou ľahkosťou vraždíme a zabíjame nenarodené deti, nedá sa to tak len bez povšimnutia na to takto hľadieť. Keď si spomínal ten 12-týždňový plod, však už všelijaké veci tu zazneli, 12-týždňový plod je dieťatko, ktoré má vyvinuté ruky, nohy, hlavu, oči, všetko a my do 12. týždňa povoľujeme potraty, vraždiť nenarodené deti. Matka, a to je tak pre ženy a ja to, ja som tiež ženatý muž a mám aj dcéry, ale matka je tá, a ženy, to nie je taká výsostne bytostne ženská len problematika, lebo aj my skrze svoje vlastné mamy, manželky a dcéry máme možnosť nahliadnuť aj do tej ženskej problematiky. Matka, ktorá je tehotná, ona to už vie hneď po nejakom týždni, dva a niektoré dokonca aj skôr. Ale čo chcem povedať? Takáto matka, ktorá cíti, že je tehotná a teší sa na to bábätko, ona už mu dáva meno, pridáva sa otec. Žena je tá, ktorá to oznamuje svojmu manželovi, že čakáme dieťatko a to je ideálna situácia, keď to dieťa sa narodí v takomto harmonickom manželskom zväzku, aj keď si uvedomujem tú skutočnosť, že nie každý má toto šťastie, aby sa v takomto prostredí narodil. (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.6.2021 9:37 - 9:39 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Kolega Filip Kuffa, bezpochyby ľudský život, tak ako si to v tej rozprave uviedol, začína oplodnením a končí smrťou. Aj tie pomyselné skrutky, ktoré možno vidíme a komponenty pri tom, pri tej kuchynskej linke, áno, nechcem sa dotknúť žien, ale mnohé ženy však nie sú technické, nemajú technické myslenie a môžu vidieť len hromadu nepotrebných vecí. Ale muž vidí v tom, že je to budúca kuchynská linka. A rovnako aj tie argumenty, ktoré tuná operujeme, alebo poniektorí operujú, že počatý život je len nejaký zhluk buniek, ktorý nič necíti. To je obrovský omyl, to je obrovský omyl. Vždycky z takého počatého života vždy sa narodí človek. Jednoducho toto hovorí ontogenéza človeka. Tuná argumentovať tým, že by sme, že existuje tu skupina ľudí, no tak skupiny ľudí existujú rôzne, ale pozrime sa na to, čo hovoria odborníci, lekári a učebnice medicíny. Nikto nespochybňuje to, že ľudský život začína počatím.
Feministky, ktoré tuná vykrikujú, že plod je súčasťou tela matky, to je obrovský omyl. Viete, my stále len tuná upozorňujeme na feministky veľmi často, lebo ja mám právo na svoje telo, ja môžem si so svojím telom robiť, čo chcem, ja by som sa proste mohla realizovať. Ja sa pýtam, kto sa pozerá na právo dieťaťa a lepšie povedané túžbu dieťaťa, ktoré sa chce narodiť? To je hrubý egoizmus. Právo dieťaťa je silným... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.6.2021 18:59 - 19:01 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Marian Kotleba, no chcem reagovať, inak tá genocída, ktorá sa každý deň pácha na celom svete, je čosi, čo je neakceptovateľné. 56 mil. detí zomrie každý rok, nedovolíme sa im narodiť, 56 mil. detí. Áno, aj v Európe budú chýbať tieto deti a ony chýbajú, tieto deti, však tá imigrácia nie je tuná náhodou. Si uvedomujú západné štáty, že chýba im generácia. My sme vyvraždili celú generáciu. Nebude sa mať kto o nich starať, nebudú to tie psy a mačky, ktoré sa budú o nich starať. To je náhrada za tie deti, ktoré sme vyvraždili. A tak, jak si to povedal, že je to starý socialistický zákon, dovoľujem si to trošku tak doplniť, to neni tak socialistický, ale komunistický, alebo toho roku je výročie, je to sto rokov, odkedy bol prijatý zákon o potratoch, a bolo to v Rusku. Bol to Vladimír Iľjič Lenin, ktorý túto vec nasadil, a ako taký zhubný mor, žiaľ, sa rozšíril do celého sveta a stále vo svete panuje.
Keď si pozrieme, že kto je zástanca potratov, tak sa pozrite, toto oni obhajujú. Takéto totalitárne systémy, toto im je blízke. Keď v ’78. roku Červené brigády zavraždili Alda Mora, bol to kresťanský demokrat, premiér talianskej vlády a zavraždili ho len preto, lebo bol zástancom nenarodených detí. Akonáhle ho zavraždili, pár dní na to, keď nastúpil jeho nástupca, taliansky premiér, Taliansko podpísalo potratový zákon. To je čosi, čo je tuná na Slovensku neprijateľné. A Je 19.00 hod., pán predsedajúci, patrí sa aj skončiť, vidím, že Janka sa ponáhľa domov ako včera.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 24.6.2021 18:43 - 18:44 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán predsedajúci, ja podávam procedurálny návrh, aby ste vymenili spravodajkyňu, pretože sa tu dostala, počúvam, podľa tohoto, čo bolo na výbore, neoprávnene.
Navrhujem, aby bola odvolaná z toho spravodajského miesta, a tí ľudia, ktorí tam mali záujem spravodajcovať, aby teraz po tomto mojom procedurále, aby sa vymenili, a pani Cigániková aj tak tuná neni, ignoruje túto rozpravu, poprosím, aby bola pani Cigániková vymenená.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.6.2021 18:38 - 18:40 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Do šiesteho alebo od šiesteho týždňa dieťaťa, tak malému dieťatku bije srdiečko a je to 1 mil. úderov za deň, zhruba je to toľko.
Keď tu bol predložený návrh zákona, tak to bol ten ultrazvuk, ktorý tuná takto zaznieval, a vtedajší poslanec Marek Krajčí to tak... vlastne bol proti tomu, lebo v akom strese bude mamička, lebo ona bude počuť tlkot srdca.
Tak namiesto toho, čo hovoríš, Milan Potocký, že aké, aké je to úžasné, počuť tlkot svojho srdiečka. Tvoj kolega, bývalý minister, hovoril, že aké je to stresujúce. Tak čo to hovoríte? To sú také sladké rečičky len. O čom to vy hovoríte? Však to sú bludy. Veď sa trošku počúvajte. Ten tlkot srdca tak vydesil celú republiku, si to pozri, to hlasovanie, tak takto vydesil celú republiku, a ten ultrazvuk a na tom to zlyhalo, že ten návrh zákona, čajový odvar - a ani len ten neprešiel. Ja to nemôžem počúvať, tieto sladké reči tuná.
Potraty majú byť zakázané. Ak by sme neza... Ak by neboli zakázané vraždy ako také, tak to by si videl, koľko by mŕtvol ešte dnes bolo! To by si videl!
Jednoducho to musí byť zakázané. A také sladké reči, lebo to je len téma žien, taká figa borová. Týka sa to aj nás ako mužov.
Tak jak tu bolo spomenuté, čo sa týka demografického vývoja, však ten je tak zlý, keď klesne počet obyvateľov na 2,5 mil. ľudí v roku 2100, však to je takmer za dverami, tento termín. Vy to nevnímate ako takú hrozbu pre zánik celej Slovenskej republiky? Nehovoriac o Európe.
Tá migrácia je tu preto, lebo my sme zavraždili ľudí a nám tí ľudia chýbajú. Tu nemá kto robiť. Európa západná si to uvedomuje. To je dôsledok toho, že vraždíme deti.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 24.6.2021 18:20 - 18:30 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážené kolegyne a kolegovia, vážený predsedajúci, dovoľte mi niekoľko slov, reagovať aj to, čo tu v rámci rozpravy zaznelo.
Milan Potocký je mladý chlapec, tak beriem to tak, že áno, to je jeho pohľad, ale skús si položiť takúto otázku. V Trestnom zákone, keď odstránime trest za vraždu, bude tu menej vrážd? Ja si myslím, že v poslednom období, tak keď si ty hovoril, že tie potraty, hej, a či stúpajú alebo klesajú. Ak my odstránime trest za vraždu, nebude sa tu vraždiť? Však za posledné roky stúpa počet vrážd. Ako je to možné? A je to zakázané zákonom. A dovolím si povedať, nie také sladké rečičky, či zakázať, alebo nezakázať potraty. Samozrejme, že zakázať. Tak jak je zakázané zavraždiť človeka, tak je zakázané zavraždiť človeka ešte pred narodením. Každý má právo na život, aj to nenarodené dieťa a je hodné ochrany. Ústava Slovenskej republiky to aj hovorí: „Život je hodný ochrany pred narodením.“ Pán Baránik to trošku tak ináč hovorí, hej, ale myslím si, že ten citát je taký, ako som to povedal, v súlade s Ústavou Slovenskej republiky. Netreba sa toho báť. Viete, potom, keď to budeme zaobalovať to všetko do takých sladkých rečičiek, jak my chceme pomáhať, aby sa narodilo viac detí, viete, čo ja chcem? Viete, čo chcem ja, kolega? Aby sa menej vraždilo detí nenarodených, ja toto chcem. A budeme za to bojovať. A ja vám tak pripomeniem trošku, tí, ktorí možno zle počítate a tuná Martina Čepčeka napádate, že každý pol roka sa tuná predkladá tento návrh zákona. No neni tomu tak. Naposledy to tu bolo v septembri, to je osem mesiacov, si to zrátajte, to nie je pol roka.
A potom k tomu hlasovaniu, že 38 hlasov bolo naposledy za, ale tuná kolega Šefčík sa potom opravil. Hej? Lebo to nie je tak pravda, lebo keď tu bol ten návrh zákona Aničky Záborskej, neprešlo to tesne, neprešlo to o jeden hlas. To si sa opravil potom, si sa opravil, ale najprv si hovoril, že 38 hlasmi. Nie a liberáli si to musia, Marek, zvyknúť tuná na to. Každý pol roka tu bude tento návrh zákona na ochranu života, každý pol roka, kým sa nepri... kým táto Národná rada neprijme tuná ochranu života nenarodených detí. Dobre si to zapamätajte, každý pol roka. Lebo jak sú stresovaní, jak je traumatizovaná tá spoločnosť. Prosím vás pekne, to sú aké bludy? Bývalý minister zdravotníctva ešte ako tuná poslanec Národnej rady, nebol som vtedy v tomto poslaneckom zbore, ale to sa nedalo počúvať. Viete, taký čajový návrh zákona na ochranu života, ktorý tu bol, ani ten neprešiel. Tak aký už má prejsť? To už máme podliezť pod tie lavice, čo tu má prejsť? Nič pre vás nie je dobré, nič nie je dostatočné! Čokoľvek chráni nenarodené deti, nie je dobré nič. Tak potom čo bude dobré? Však predložte ten návrh zákona.
Ja som tu v tejto Národnej rade prišiel aj preto, lebo chcem chrániť nenarodené deti. Vražda nenarodeného človeka je vrcholne nespravodlivá, vrcholne nespravodlivá, vražda nevinného, to je ťažký zločin, to je ťažký zločin. A tu budeme sladko rozprávať, že to nie je vražda. A čo je to? Čo je to? Viete, nám sa to ľahko rozpráva, lebo my sme sa už narodili, ale to je ten egoizmus dnešného človeka, že len ja a po mne spúšť a potopa. To je úplne strašné.
Príklad taký tuná uvediem zo života, Bernard Nathanson bol americký lekár. To, mnohí ho poznáte. Tí, ktorí ho nepoznáte, trošku to priblížim. Bol to človek, ktorý vo svojom živote zavraždil, sám to hovorí, 15-tisíc nenarodených detí, ale to až do chvíle takej, kým tá technika nepostúpila ďalej a cez tie mikrokamery nafilmovali potrat, ktorý on realizoval. Keď sa na to pozerali, je aj názov filmu Nemý výkrik, keď sa na to pozeral a on sám keď to videl, preto sa to nazvalo nemým výkrikom, pretože to dieťatko, ktoré malo byť zavraždené, uhýbalo. Uhýbalo pred tým lekárom, ktorý ho chcel jednoducho z tela matky vyrvať. Prosím vás pekne, to je aký cynizmus?! Ako prebiehajú tie potraty? Veď to tuná, keď takto rozprávame, no to je úplne strašné. Zdvihnite ruku, kto by tu chcel zomrieť smrťou asi takou, najprv ti odrhnem ruku, alebo len prst ti najprv odtrhnem, potom ti odtrhnem nohu, potom ťa, ja neviem, prepichnem alebo jako, potom ti odtrhnem hlavu. Veď v tom cynizme sme zašli tak ďaleko, a to, že je legalizovaný potrat, a ja spomeniem tie krajiny, nebudem sa tuná ja takto.
Čína je tou krajinou, ktorá má v podstate, a to prehodnocuje súčasná Čína, prehodnocuje to, to bola teória jedného člo... človeka, jedno dieťa a dosť, a keby aj nebolo aj to, tak to by bolo ešte lepšie. Ale čo sa stalo? Samozrejme, tí Číňania, ktorí sa rozhodli teda aspoň jedno dieťa, že by mali, no dievčatá mali šancu sa narodiť, lebo každý chcel chlapca, a to sa takto vraždilo. Dnes v súčasnej dobe Čína má obrovský problém s tým, lenže nielen s tým, lebo teraz už vlastne tá politika sa mení a uvedomujú si takú vec, že kto sa bude o tých ľudí v starobe starať? Veď nemá sa kto o tých ľudí potom postarať.
Prosím vás pekne, tuná taký reťazový zákon, o psov sa tuná budeme baviť? To tie psy sa budú o nás starať? My sme Národná rada, ktorí reprezentujeme tuná ľudí predovšetkým, a nie nejaké zvieratá. Zviera má mať svoj poriadok. Ale keď my to takto budeme zrovnávať tuná, človeka so zvieraťom, a to sú tie nebezpečné slová, ktoré tuná takto ako padajú.
Rímske právo, som to spomínal, ale to spomeniem jednoducho, aj to tu padlo, pred 2-ticíc rokmi bolo to tak zadefinované, že jednoducho človek ešte pred narodením bol schopný dediť. To znamená, dieťa, ktoré ešte sa nenarodilo, ešte pred narodením, tak teda ak by tí dediči ako zomreli, ktorí boli ako ďalší, tak v tom rímske... rímskom práve to bolo tak, že, že toto nenarodené dieťa takto brali vážne.
Prišla tu pani Cigániková, sedí tu vedľa mňa, tak poviem to takto. Pani Cigániková, viete, vám sa skoro dolámal jazyk, tak neobdivujem tú vašu čítanku, ktorú ste tuná čítali, a jaké štatistiky a čo všetko, postavte sa tu a rozprávajte z voleja takto, keď ste taká majsterka. Keď vy ste taká predsedníčka zdravotníckeho výboru, to meno, ktoré ste nevedeli vysloviť, Pierre Teilhard De Chardin. A ja vám poviem aj, kto to bol. Vy to asi neviete, lebo to sa vám skoro tam jazyk dolámal na tom. Bol to filozof, jezuita, to bol katolícky kňaz. Pochádzal z aristokratickej rodiny, bol antropológ, geológ a bol takisto pri objave jávskeho človeka. Bol to veľmi vzdelaný muž, Francúz. A keď to neviete, tak prosím vás pekne, to, to jak taký generátor tuná, Milan Mazurek to tak dobre rozpráva, že aspoň si to tak pripravte, ten prejav, hej, že tých, tých pár slov, ktoré tuná náhodne generujete, tak aspoň to tak na nás povedzte.
Viete, vy sa tuná urážate, že vás ktosi označil za LGBTI. Kým to budete, túto agendu presadzovať, aj ja budem vo vás vidieť muža v sukni. A môžete sa rozpučiť. Vy ste pre mňa muž a k mužovi budem aj tvrdo pristupovať, adekvátne budem pristupovať tak ako chlap k chlapovi, ako muž k mužovi. A keď chceš byť žena, nás pani učiteľky vychovávali v úcte k ženám, a ja chcem sa slušne správať k tým ženám, ale vy ženy buďte predovšetkým ženy.
A keď takto tvrdo a cynicky vy budete pristupovať k nenarodeným deťom, vy poviete, že to je vaša téma, lebo žena má právo na svoje telo. No ani na svoje telo nemáš bezbrehé právo. Odtrhni si ruku, odtrhni si nohu, odtrhni si hlavu! Máš na to právo? No nemáš na to právo. A kto to by tu tak robil, tak to je úplne totálny psychopat. Nemáš. A dieťa, ktoré je v lone matky, je jedinečné, neopakovateľné. Má svoj, svoju krvnú skupinu, proste všetky genetické kódy, ktoré tam sú. A človek začína - mi to končí (rečník ukázal na tabuľu s časomerom) - človek je človekom od počatia po prirodzenú smrť a správajme sa dôstojne k týmto nenarodeným detí... deťom a neupierajme im právo narodiť sa. My sme mali to šťastie, že naši rodičia a naše mamy nás boli ochotné prijať, boli ochotné sa zrieknuť svojho pohodlia.
Tu nie je problém v bohatstve. Nikto nezomiera od hladu, ale tu je problém egoizmu. A toto je ten problém. Toto je ten najväčší problém. Nie keď ty budeš bohatá, tak ty už nepôjdeš na potrat. Naopak, ešte pôjdeš, lebo chceš mať viac. Chudobní ľudia, ja mám takú skúsenosť, tí sa dokážu podeliť o to posledné. Aj chudobná matka dokáže prijať toto dieťa. To nie je tak, že by boli plné latríny detí, a kanálov, potratené deti končia v kanáli, pani kolegyňa. Potratené dieťa každé jedno, ale drastickým spôsobom, lebo nezomrie hocijakou smrťou, ale tak násilnou, jak som to povedal... (Prerušené vystúpenie predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec, váš čas uplynul. (Povedané súbežne s rečníkom.)

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
(Povedané súbežne s predsedajúcim.) ... odtrhnutá noha, ruka a podobne.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.6.2021 16:59 - 17:01 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Pani kolegyňa Cigániková, vy tam nepozerajte kolegovi cez plece, čo číta, čo nečíta, lebo vy ste tu nedali zo seba jednu súvislú vetu bez toho, že by ste čítali, a vy dokonca ani prečítať neviete tie veci (ruch v sále) a to je ostuda, hanba, že takáto, takáto žena je, je proste reprezentantom alebo je šéfka zdravotníckeho výboru. To je úplne totálne hanba. (Ruch v sále.)
Janka, pre teba nie je vražda nevinného dieťaťa, nie je vraždou, no tak to je taký cynizmus. Ja som ťa nenazval buzerantkou, to ja, ja viem, ako som ťa nazval. Ty si agentka LGBTI a to som ti povedal (neutíchajúci ruch v sále a zaznievanie gongu) a takou si a ty sa za to hanbíš. Si agentkou LGBTI. Sama si sa označila za číslo a ty aj za také číslo označuješ aj nenarodené deti (neutíchajúci ruch v sále), ale to nie sú len čísla, ale to sú jednoducho ľudské bytosti, len ty to stále nevieš pochopiť. A takýto hrubý cynizmus, ty si žena... ty si muž v šatách, lebo taký cynizmus, keď ty sa vyjadríš k svojim nevlastným bratom tak, že im želáš smrť, prosím ťa pekne, to je čo? Niežeby si sa tešila, že máš ešte aj tých ďalších súrodencov, aj keď nevlastných, ale ty im želáš smrť, to je hrubý cynizmus a to so ženkosťou, to má na míle vzdialené, úplne ďaleko.
Chcem ti ešte jednu vec povedať, hore na tom balkóne, tam keby prišiel aj ten nadrogovaný saskársky pes, tak jako to tu bolo spomenuté (smiech v sále), nemusíte sa báť, nepohryzie ich tam, tam je ešte aj farár zo Žakoviec Marián Kuffa, on by ich tam ochránil pred tým psom. (Ruch a smiech v sále.)
Ale pre vás psy a mačky sú tým, psy a mačky sú pre vás viac než ľudský život, vy budete psov a mačky chrániť a ľudský život je pre vás nič. A keď sa tu otvorí téma o ochrane života, stále máte čosi iné na mysli... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Prednesenie interpelácie 24.6.2021 15:07 - 15:10 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Dovolím si interpelovať a využívam situáciu, ale odišiel medzitým pán minister zdravotníctva. Či je tu niekde? Odišiel. Jeho som chcel interpelovať. Neviem, či sa vráti. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Pán minister zdravotníctva nie je medzi tými, ktorý je delegovaný na bod interpelácie, ale môžete ho predniesť, pretože tak či tak sa interpelácia k pánovi ministrovi prostredníctvom predsedu Národnej rady dostane.

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
Medzitým odišiel pán minister... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Nech sa páči.

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
... len som si to nevšimol. Ale chcem pána ministra interpelovať a spýtať sa ho:
Pán minister, rozšírite pomoc rodinám zdravotníkov, ktorí zomreli vo výkone povolania a odškodnenia rozšírite o skupinu... aj o ich najbližších rodinných príslušníkov?
Vysvetlím. Čo sa stalo ako v čase pandémie, keď to takto tuná na Slovensku teda vrcholilo. Veľmi často bolo tak, že v tej prvej línii síce pracovali lekári a zdravotní zamestnanci a zdravotníci. Žiaľ, mnohí zomreli pri výkone povolania, ale stali sa prípady – a o tých sa veľmi málo ako rozprávalo –, že zomreli aj rodinní príslušníci týchto zdravotníkov. Tí zdravotníci síce prežili, ja poznám také prípady, že oni síce prežili, a konkrétne manžel zomrel. Manželka, ktorá chodila slúžiť týmto ľuďom, ťažko chorým na COVID, v podstate preniesla túto chorobu, priniesla ju domov a následne jej manžel zomrel. Takýchto prípadov na Slovensku bolo viac a hovorilo sa tu, že budeme odškodňovať týchto lekárov a zdravotníkov.
Myslím si, pán minister, že bolo by to spravodlivé a zadosťučinené spravodlivosti, ak by sa to rozšírilo nielen na tých samotných zdravotníckych pracovníkov a lekárov, ale aj na tých rodinných príslušníkov, na ktorých sa veľmi často zabúda, ale aj, práve aj títo ľudia sú veľmi vystavovaní presne takémuto problému ochorenia. Nie je to čosi nové, hej, bolo to aj v minulosti, kde v podstate lekári a zdravotnícki zamestnanci pracovali v infekčnom prostredí, a vždycky to riziko nákazy toho rodinného príslušníka tuná bolo.
Častokrát sa stávalo aj to, alebo stávalo sa aj to, že títo rodinní príslušníci následne aj zomreli, pán minister, preto sa vás pýtam, že či rozšírite takúto pomoc aj pre takúto ďalšiu skupinu.
Ďakujem.
Skryt prepis