Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 10:47 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.7.2021 17:04 - 17:06 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Tento poslanecký návrh zákona považujem za hrubé diletantstvo. Je to diletantský návrh zákona.
Nehanbíte sa, kolegovia? Osemnásť poslancov je podpísaných pod týmto návrhom zákona. Koľkí ste sa prihlásili do rozpravy? Koľkí z týchto osemnástich poslancov ste sa prihlásili? Som zvedavý, koľkí sa ešte prihlásite do ústnej rozpravy, keď to tak obhajujete, aký je to super návrh zákona. Vy sa to nehanbíte toto tuná tvrdiť? Toto je čiste vládny návrh zákona, ktorý mal prejsť pripomienkovými konaniami a riadnym legislatívnym procesom. Za čo sa schovávate?
Prijatím tohto návrhu zákona, ak to nestiahnete tento návrh zákona, nie vy budete chrániť tie lesy, vy tie lesy zničíte. O čo vám tu ide? Nijaká drevná hmota sa do zahraničia nebude vyvážať. Lebo nijaká drevná hmota tu nebude existovať. Škodcovia, lykožrút, všetko drevo zožerie v tých vašich národných parkoch.
Tuná pre porovnanie, keď ste to mali tuná, je deväť národných parkov na Slovensku, my sme porovnateľnou krajinou, čo sa týka veľkosti so Švajčiarskom, na 315 hektárov výmery. Švajčiari majú jeden národný park a majú 17-tisíc hektárov.
Prosím vás pekne, aký to je nepomer. Pán kolega Suja, vieš čo by sa stalo v tom Švajčiarsku, keď si to takto spomenul? Tí ľudia by zobrali palice, vidly, čo by mali, a hnali by tých poslancov. Tí by im riadne ako naložili. To v živote by sa v tejto krajine nemohlo stať. Choďte sa tam, priatelia, pozrieť, ako tam vyzerajú lesy, ako tam vyzerajú lúky, ako tam vyzerá orná pôda, ako vyzerá celá tá krajina. Je to agrárna krajina. Je nádherná, naslepo môžeš zrobiť fotky a dávať to ako do rámov nejaký obraz. Tak je nádherná táto krajina. My sme to, čo sme mohli, všetko zhumpľovali.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.7.2021 16:17 - 16:19 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Akokoľvek sa to môže zdať, že jedným zdanlivo záleží na lesoch viac ako druhým, ale nám úprimne záleží na lesoch Slovenskej republiky ako celok beriem, ale nielen pre túto chvíľu, ale aj pre budúcnosť. Tak ako si to pán kolega spomenul v rámci tej rozpravy, my na Slovensku máme deväť národných parkov s výmerou 315-tisíc hektárov. Susedné Švajčiarsko, tí, ktorí ste tam neboli, vrele odporúčam, aby ste sa tam išli pozrieť, má jeden národný park a 17-tisíc hektárov. Aký to je nepomer. Ale keby ste sa išli pozrieť tam na tie lesy aj na to životné prostredie, to je úplne nádherné. Tá symbióza človeka s prírodou, ale oni v zime tam na tých svahoch lyžujú a v lete sa tam pasie dobytok buď kravy, alebo ovce, alebo kozy. A to majú nádherné, majú to proporcionálne vyvážené v tejto krajine. V zime majú pracovné príležitosti na vlekoch a v lete zase venujú sa chovaniu dobytka.
Keď si spomenul toho medveďa hnedého, naozaj 8 mil. eur sme vyhodili tuná možno pri nejakom výskume alebo sledovaní medveďa hnedého, ale chcem poukázať ešte aj na iný rozmer. Tuná bolo 5 mil. eur vyhodených na nejakú ochranu sysľa alebo čosi také, ale šmahom ruky nám nezáleží na tom, že 6 500 zamestnancov stratí prácu vďaka tejto reforme, ktorá je tuná. Nemôžem súhlasiť s týmto podaným návrhom, poslaneckým návrhom zákona, kde, tak ako si to poukázal, nemajú možnosť sa odborníci k tomu vyjadriť. Oni, keď sa aj pýtajú, tí ľudia nerozumejú týmto legislatívnym procesom. Správne si to navrhol. Tento zákon treba stiahnuť z rokovania, pretože nemá svoje opodstatnenie. Tu chcete zničiť, zlikvidovať sebestačnosť Slovenskej republiky v dreve.
Skryt prepis
 

Doplňujúca otázka / reakcia zadávajúceho 1.7.2021 14:06 - 14:08 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Presne aj v toto v mojej mysli nejak evokovalo a zaznelo to aj v tej odpovedi. Ďakujem, pán premiér, za odpoveď.
Ale tá 14-dňová karanténa, to je tým veľkým strašiakom a nočnou morou pre mnohých obyvateľov Slovenska. To sme už tuná zažili pred rokom alebo rok a niečo dozadu. Toho sa obávam aj ja. Tam sú tak nedôstojné a neľudské podmienky, že to je proste, to ako keby boli koncentračné tábory a koncentračné lágery. Nehovoriac o tom, ako sme tých ľudí dávali do tých karanténnych miest a miestností a toho všetkého, kde sa ani nezisťovalo, že či je pozitívny s negatívnym. Proste napchatí boli tam tí ľudia, ďaleko od svojich domov, nikto sa nikoho nepýtal, bolo to hrozné.
Čo ma veľmi mrzí, tak po roku by sme si už chceli všetci oddýchnuť, myslím si, že všetci obyvatelia Slovenskej republiky. A toto je jedinečná možnosť, keď máme konečne prázdniny, máme príležitosť byť so svojimi najbližšími, s rodinami, kedy mnohí si plánovali tú dovolenku už dávno, dávno dozadu a zase ten šikan, ktorý sa chystá na hraniciach, budeme takto týchto ľudí perzekvovať na hraniciach.
Viete, ja som si položil otázku takú. Načo označujeme tie jednotlivé okresy, v akých týchto zónach sú. Tak mali sme tuná už drvivú väčšinu alebo väčšina tých okresov bola zelená a žltá. Teraz nám údajne hrozí na budúci, nasledujúci týždeň oranžová. Načo to všetko monitorujeme. Keď naďalej nosíme tieto rúška, tie opatrenia vôbec sa nezmierňujú. Ľudia sú z toho nervózni, sú napätí. Aspoň cez obdobie prázdnin, aby to bolo uvoľnené, aby tí ľudia naozaj sa nadýchali čerstvého vzduchu. Potrebujeme to všetci ako soľ. Samozrejme, aj slnko, ktoré je prospešné proti COVID-u.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.7.2021 11:20 - 11:22 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Škoda, že týmto predloženým návrhom pozmeňujúceho návrhu zákona, ktorý tu bol dnes do pléna predložený, že v podstate sa zničí tá pomoc pre tie cestovné kancelárie.
Kolega, Miro Suja, ja si nemyslím, že si kričal. Keď tu hlasno nerozprávaš v tomto pléne, nemusíš sa toho obávať, sú tu kolegovia takí, ktorí tu spia alebo tu vôbec nie sú. Takže ten zvýšený tón vôbec mi nevadil, ale čo mi vadí a veľmi mi prekáža, tak to je zase tých ďalších 100 mil. eur, ktoré my sa chystáme a máme ich naplánované vyhodiť pre nejakých dílerov alebo agitátorov. A na zvýšenie platov lekárov a zdravotných sestier nemáme. Pred dvoma týždňami sme tu mali predložený poslanecký návrh zákona, ktorý tuná riešil nejaké zvýšenie odmien pre lekárov, zubárov, konkrétne stomatológov, že v službe dostanú 7 alebo 3,50 až 12 eur. My tu pre nejakých agitátorov ideme vyhadzovať 60, 90 eur, prosím vás pekne. Však to je dehonestácia nášho zdravotníctva.
Tie platy zdravotných sestier, zdravotníkov sú otrasné, sú trápne. Lekár za zaočkovanie, za výkon dostane 7 eur a díler dostane 90 eur. No tak potom tí lekári nech robia radšej dílerov, lebo sa im to lepšie oplatí v Slovenskej republike, ako robiť naozaj tú záslužnú službu, ktorú robia.
Nehovoriac o tom, ako si to spomínal, štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Száz tuná mesačne tuneloval štátny rozpočet, 600-tisíc eur. On naďalej je štátnym tajomníkom, lebo pánovi ministrovi Lengvarskému to nevadí, že on to tuneloval a my takýmto spôsobom vyhadzujeme peniaze na všetky strany. Ale na mzdy pre lekárov a zdravotné sestry nemáme. Pani Kavecká, jak si to spomenul, čo robí preto, aby sa to zmenilo?
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.7.2021 10:27 - 10:29 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Pán kolega Martin Beluský, ja by som toto nenazval tak odvážne pozitívnou diskrimináciou, ale poviem to, ja by som to nazval pravým slovom, je to negatívna diskriminácia, lebo tí, ktorí nebudú zaočkovaní, budú znevýhodňovaní, nebude môcť ísť do zahraničia na dovolenku. Koncept toho návrhu zákona, ktorý tu máme v pléne Národnej rady, a to je tá pomoc tým cestovným kanceláriám, ale aj ľuďom, ktorí by cestovali, a to sú odškodnenia, ktoré sú tu. Boli sme pripravení podporiť tento návrh zákona, ale týmto pozmeňujúcim návrhom, to sa mení úplne celý koncept toho zákona, nie je možné podporiť takýto návrh zákona.
Aby sme rešpektovali aj tých ľudí, ktorí sa nechcú alebo majú aj strach zo zaočkovania. V rámci rozpravy tuná zaznela aj taká vec, že štát nemôže nútiť ľudí očkovať. No, kolegovia, priatelia, to nie je pravda. Dnes máte povinné očkovania, ktoré sa neakceptujú. Jednoducho musíš ísť na to očkovanie, ale nikdy zatiaľ v štáte našom, v Slovenskej republike, nebolo zavedené povinné očkovanie proti chrípke napríklad. To bolo na báze dobrovoľnosti, si sa zaočkoval alebo nezaočkoval. Encefalitíde. Sú očkovania také, ktoré sú dobrovoľné, ale sú očkovania také, ktoré sú povinné. Takže štát to môže dať ako príkaz a nútiť, a práve toho sa najviac ako obávam. Neakceptuje sa tuná pri tejto veci skupina ľudí, a tá by ma zaujímala, koľko percent ľudí má vybudovanú imunitu, ktorí prekonali COVID-19. Iba tridsaťsedem percent plačeme, že sa zaočkovalo na Slovensku ľudí, ale koľko ľudí v skutočnosti si vybudovalo v postate prekonaním COVID-u-19 protilátky. Títo ľudia sa nemusia očkovať proti COVID-u-19, nehovoriac o rizikách.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.7.2021 10:00 - 10:02 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Juraj, ja na tvojom pozmeňováku vidím aj čosi pozitívne a hneď v úvode to aj poviem, a to je dobrá vec, že tu je takéto obmedzenie, že jedna osoba môže sprostredkovať takéto očkovanie najviac pre 50 ľudí. To je šťastie, lebo tu by bol znova obrovský biznis toho, ako to urobil pri MOM-kách, resp. COVID bunkách, aby tomu ľudia rozumeli, pán Száz, štátny tajomník, ktorý takto ryžoval 600-tisíc eur mesačne. Šesťstotisíc eur mesačne. My tu ideme pri tejto agitácii, pri očkovaní ponúkať odmeny ľuďom.
Ja sa pýtam a kladiem si takú otázku, to cena života, resp. zdravia je 60 alebo 90 eur? Áno, ja tuná aj poviem tie argumenty, ktoré sú.
Minulý mesiac, v júni, to je, ešte včera bolo, bol jún, náhle a nečakane zomrela 39-ročná mladá žena po očkovaní v Nitre po očkovacej látke Pfizer. Nikto sa z vládnych činiteľov k tejto veci a k tejto problematike nevyjadril. Treba tu povedať, že aj to očkovanie prináša veľké riziká nielen zdravotné ako také a problémy, ale aj smrť.
Navyše ďalšia vec, keď tuná počúvam pána Lengvarského, to máte jedno, či ste zaočkovaní, alebo nezaočkovaní, pretože on tie opatrenia ako generál generalissimo zavedie také, tak či tak pôjdeš do karantény, keď sa vraciaš zo zahraničia. Na čo je potom to očkovanie tým ľuďom?
Nenúťme ľudí a nerobme tuná lotérie a nejaké hazardné hry, že by sme tu zavádzali, aby tí ľudia za každú cenu sa zaočkovali. Dnes ani nevieme, proti chrípke každý rok sa musíš zaočkovať. Proti koronavírusu dnes nevieme, že tie očkovacie látky, ako dlho budú vytvárať imunitu... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.6.2021 10:47 - 10:49 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Položím takú otázku v podstate v rámci faktickej, na pána Mičovského by to bolo, ale on mi už na ňu teraz neodpovie, ale koľkí tí inžinieri, krajinári reálne boli v katastrálnom, katastrálnych územiach? Alebo aspoň, Janko, mi povedz jeden kataster na Slovensku, kde to prebehlo, že najprv boli tam tí krajinári a potom dochádzalo k tomu sceľovaniu parciel a potom prišli tí geodeti?
Lenže ja ti poviem, jak to robia tí geodeti. Ani tí geodeti nejdú do toho terénu. Oni majú mapu digitálnu a oni to sceľovanie parciel robia v tej virtuálnej forme. Tie katastrálne cesty, ktoré potom tam vytýčia, však to sú, to sú neschodné tie cesty. U nás na východe Slovenska ten terén je tak členitý, dobre, na dolniakoch je to čosi iné, ale na východe, severovýchod Slovenska, však ten je úplne katastrofálny.
A to, čo si mi teraz ty povedal, že niektorí farmári dostávajú ako za tú krajinnú tvorbu nejaké príplatky, prosím ťa pekne, keď je ešte v rámci nejakého toto, tak mi to povedz, ktorí a kde? Lebo to prídu z PPA-čky, tí zmerajú obvod stromu, spočítajú ti stromy, všetky tie remízky a to ti všetko odrátajú. Keď náhodou ten mladý farmár to má. A že ten dobytok sa tam pasie a vypasie tú trávu aj medzi tými krami, aj pod tými stromami, nič nedostanú tí mladí farmári.
Prosím ťa pekne, pán minister, ja ti to poviem takto, zober si do prenájmu alebo kúp si pôdu a skús hospodáriť ako malý začínajúci farmár, to ešte stále môžeš na dôchodku. Nech sa páči, zober si 20, 30, 50, 70 hektárov, lenže ty budeš mať dôchodok, ty vyžiješ. Ako tá mladá rodina má z toho žiť? Prečo nemajú mladí farmári záujem a mladí ľudia o to? Lebo sú len samé problémy. A tí, ktorí chcú robiť, máš zahryznutých tých agrobarónov do krku, jak takých buldogov a ťa normálne mafiánsky vypaľujú. To je o čom?!
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 30.6.2021 10:28 - 10:38 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, pani riaditeľka, spravodajkyňa, kolegyne, kolegovia, dovoľte mi niekoľko slov. Skúsim nadviazať na to, čo teraz tuná doznelo.
Ja patrím ku skupine poslancov a mám názor taký, že pôda, ktorá je v intraviláne, pani riaditeľka, a ktorú spravuje Slovenský pozemkový fond a tu spravuje aj pôdu takú, kde sú neznámi vlastníci a je v intraviláne, nech spravuje Slovenský pozemkový fond tak, ako je to doposiaľ, aby to neprechádzalo pod mestá a obce. Tak ako to tu bolo aj naznačené, sú aj opodstatnené obavy, že potom sa s tým kšeftuje a podobne. Keď sa to prevedie, neznámy vlastník na mesto a teraz sa prihlásili by neskôr aj tí pôvodní vlastníci v rámci toho obnovenia dedičského konania, ako sa dostanú k tej pôde, keď už ich má mesto? Nikdy sa k nej nedostane.
Neokrádajme občanov nášho štátu a toto by som považoval za zlodejinu. Je to veľmi, veľmi citlivá téma. Za sedemdesiat rokov v Slovenskej republike, prepáčte, ale, poviem, je obrovský chaos a neporiadok, ľudia sa nemôžu dostať k pôde.
Ja si dovolím kolegu Janka Mičovského tuná pochváliť za celý ten čas ministrovania a keď by aj nič neurobil, tak ako mu to vyčítajú tu niektorí kolegovia, predsa len jednu vec urobil, ktorú som v podstate pozitívne vnímal, a to bola výška nájmov, tá obvyklá cena, ktorá tuná bola. To bola jediná vec, prepáč mi to, pán minister, jediná vec za skoro rok a pol tvojho pôsobenia, ktorú som naozaj vnímal ako vysoko pozitívnu. Pretože, tak ako si to povedal aj v rámci rozpravy, u nás to je v regióne trochu inak. Je iné, keď ja som agrobarónom a ja mám prenajatú pôdu štátu, pani riaditeľka, tisíc hektárov a platím za ňu päť eura. U nás je to desať eura. A teraz druhý je tu malý, drobný roľník, ale on k takejto pôde sa vôbec nedostane, k štátnej pôde sa nedostane a keď si prenájme, pán minister, túto pôdu od súkromníka, no tak naozaj to musí zaplatiť 50, 70 eur za hektár. A platiť päť eura alebo desať eura za pôdu a platiť 70, no kde je tu, jaký je tu konkurenčný boj? Však to je, to je nespravodlivá vec, ktorá sa tu a stále sa tuná deje, pani riaditeľka. To, že ste zastavili ako tie predlžovania tých nájomných zmlúv, to je veľmi dobré, len aby ste ale to dali na správnu mieru. Ale aj umožnite, ja tu stojím hlavne na strane malých farmárov, mladých, začínajúcich farmárov. Veď oni sa k tomu nemôžu dostať k tej pôde. Viete, tie rozprávky, ktoré tuná boli v Národnej rade pár rokov dozadu, že až osemnásť hektárov, pani riaditeľka, môžu mladí farmári dostať do nájmu. No, koľko ich máme na Slovensku? Postavte sa tu k tomu rečníckemu pultu, neberte to osobne, lebo vy ste tam krátko. Ale koľko máme tuná takýchto nájomných zmlúv? Koľkí mladí farmári reálne sa dostali k tejto pôde?
Pán minister, toto ti zase ja vyčítam. Ty si mal urobiť ešte oveľa viac pre tých farmárov. To, že sa vyrovnala tá konkurencia a ten konkurenčný možno zápas ako v poľnohospodárstve, to áno. Lebo ja keď mám, ja neviem, sto hektárov, tisíc hektárov pôdy za päť eur alebo za desať eura a mladí farmár, ktorý má ja neviem desať hektárov, ale platí 70 eura alebo, ja neviem, keby mal aj viac ten malý farmár, ale platí, je to, proste je to nepomer veľký. Tak to je, to je veľmi nespravodlivá vec, ktorá sa tuná deje.
Pani riaditeľka, skúste sa zamyslieť ale aj nad vecou takou, kde sú malí farmári, v susedstve majú pôdu Slovenského pozemkového fondu, či už ju chcú kúpiť v tom, hovorím o extraviláne, alebo zámenu tej pôdy, lebo to súvisí s farmou tých malých farmárov, veď to sú neskutočné obštrukcie. To, čo ste spomínali, ako tie personálne veci, vy môžte dať na Slovenský pozemkový fond aj, neviem, poviem aj dnes, žiadosť, ale celé roky vy nedostanete odpoveď. Však to sú roky, to nie sú dva roky, tri roky, ale to aj sedem rokov môžte čakať, desať rokov môžte čakať. Tak potom ako fungoval ten Slovenský pozemkový fond? To, že tu prechádzajú aj personálne ako zmeny, ja s tým súhlasím, nech sa zrobia poriadky. A mne to je jedno, či tam boli predtým nejakí, alebo teraz sú tam, alebo podobne.
Tuná pán minister Mičovský, tuná spomínal to sceľovanie parciel a ja som veľmi často na to myslel, aj však som ti to aj hovoril, že treba poslať architektov, kde tú krajinotvorbu nejako takto zahrnú, to sú tie remisky, jazierka a tak. Dobre sa to počúva. Ale čo si urobil preto ako minister, existujúce remisky, ktoré máme, aby boli zahrnuté do poľnohospodárskej pôdy alebo do trvalých trávnatých pozemkov? Aspoň dobytok, ktorý sa pasie medzi týmito remiskami, aby boli súčasťou poľnohospodárskej pôdy, na ktorý malý farmár môže brať dotáciu. Ale to ti prídu z PPA-áčky úradníci, to sa netýka vás, ale on ti zmerá objem, objem stromu, ktorý tam máš, a on ti to odráta z celkovej výmery. Prosím ťa pekne, to je čo? No tak ten farmár asi má zrobiť takto, že ten strom má vypíliť na tom trvalom trávnatom pozemku alebo na tej ornej pôde? No a, to je prístup ako ku krajinotvorbe? Hovoríme tu o remiskách, o jazierkach.
A ja som ti to aj hovoril, ako vytvoriť prirodzenou cestou remisky. Nie som minister poľnohospodárstva, možnože ma počuje, ale však keď tu prebehli ROEP-y, ktoré tu sme spomínali, sceľovanie parciel, vytýčili sa, virtuálne sa síce vytýčili katastrálne cesty, pani riaditeľka, ale to nesúvisí, to nie je na vás, ale na ministra, ale reálne tie cesty nie sú. Oni sú síce v digitálnej forme, krásne máte prístup na tie pozemky, ale reálne vytýčené nie sú v teréne. A keď tá medzera je taká a možno taká až po plafón tuná Národnej rady, to sa pozrite na to a v tom má ísť katastrálna cesta? No, tak ja to robili tie katastrálne cesty? Nikto v tom teréne sa reálne tam nebol pozreť, že kadiaľ má ísť katastrálna cesta. A to, že berú dotácie na katastrálne cesty a rozorané sú cesty, však to je strašné, vy sa nemôžte dostať k svojmu pozemku, lebo vám povie, lebo ja mám tam zasiatu pšenicu, ale on to zrobí jeden rok, druhý rok a to už prebehlo to všetko po sceľovaní parciel. Stále je tu neporiadok, stále je tu neporiadok a hovorím o aktuálnom čase a nie to, čo bolo, ale to, čo je teraz a hovorím tam, kde prebehli ROEP-y a sceľovanie parciel.
A k tej krajinotvorbe, chcem dodať ti, pán minister, len toľko, ak by tie katastrálne cesty, ktoré prešli, v chotároch, v katastrálnych územiach a sú reálne aspoň v tej digitálnej forme, aby sa zachovali, a to je prirodzený, prirodzené podmienky na to, aby sa tam vytvárali tie remisky. Ale my máme existujúce remisky, ale ich ignorujeme, ich ignorujeme. No však dobre, veď však taký mladý poľnohospodár, no čo iné mu potom zostáva? Keď on každý meter štvorcový, na ktorom mu záleží, on síce tú reálne pôdu má, ale na tom, má vzťah ako k tej krajinotvorbe a k tej prírode, nechá tam aj tie kry rásť, stromy tam nechá, ale na to dotáciu nedostane. To ti prídu a to ťa budú naháňať úradníci z PPA-čky.
Malých poľnohospodárov ničíte, jak tá starostka tuná z tej obce, neviem odkiaľ, že 5 400, neviem, NAKA ju vyšetruje. Však to sú hnusné odporné veci. Jej zabránili v užívaní tejto pôdy. Nemohla tam urobiť tie poľnohospodárske úkony a teraz ju NAKA naháňa, že aký to je veľký zločinec.
Prečo nerieši NAKA tých veľkých poľnohospodárov, kde reálne robia tie podvody? Na východe Slovenska stále je tento zápas. Vy si kúpite pôdu, mladý farmár si kúpi pôdu, ale reálne sa k nej nedostane, on ju nemôže ani užívať. Však to je úplne strašné. To nie, že to bolo včera, predvčerom, pred desiatimi rokmi, to stále funguje takto na Slovensku. Veď to sú otrasné veci.
Pani riaditeľka, spomenuli ste 504-ku, mám už len pár sekúnd do konca. Zákon 504-ka o nájme poľnohospodárskej pôdy, dovolím si povedať, ja to netvrdím, ale dovolím si to povedať ako poslanec Národnej rady, je protiústavný, je protiústavný a znevýhodňuje malých farmárov a začínajúcich farmárov. Vy to neviete, ale mohol by to vedieť pán minister tuná sediaci alebo už aj súčasný minister, ktorý je na ministerstve. Mladí farmári, začínajúci farmári stále sa nevedia dostať ku svojej pôde. Možno na dolniakoch to taký problém nie je, ale na východe Slovenska je to obrovský problém. Stále je to obrovský problém. Tu budeme plakať nad tou krajinotvorbou a jak, jak všetko, mesačná krajina, polopúšte sa ako vytvárajú. Ale čo preto robíme? Nerobíme preto absolútne nič. A my tu máme tie podmienky. Tam, kde sú malí farmári a chovajú ten dobytok, aby aj súčasťou toho pasienku boli aj stromy aj kry, aby aj na to ten poľnohospodár mohol dostať tú dotáciu, a to je, to veľmi úzko súvisí so životným prostredím a so životom ako takým na Slovensku.
Viac toho času nemám, ináč by to bola téma, by som tu dokázal rozprávať päť dní alebo aj dva týždne vám na túto tému, ale treba to poľnohospodárstvo pohnúť kdesi dopredu.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.6.2021 9:29 - 9:31 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán kolega Mičovský, no chcem začať tým, ako si spomínal kdesi v strede alebo v úvode, tých špekulantov, ktorí vyhľadávali tých neznámych vlastníkov, a boli to pozemky predovšetkým pod diaľnicami a podobne.
No vieš, na jednej strane môžeš to vnímať ako priestor pre špekuláciu, že ktosi vyhľadá pôvodných vlastníkov a ponúkne cenu tým ľuďom, no ale štát čo ponúkol týmto ľuďom? Prečo nevyhľadal tých vlastníkov? Jednoducho postavil tam diaľnicu, sú to neznámi vlastníci. Ja si dovolím povedať, že, prepáčte, ale tak to bolo potom zneužité. Viete, kto je tu potom špekulantom? Tí vlastníci pôvodní alebo potom štát?
A tie ROEP-y, ktoré ako prebiehajú, no to je čosi úplne totálna katastrofa aj to sceľovanie parciel, aj všetko v tých regiónoch, to je jedna obrovská bieda.
Reštitúcie, ktoré si spomínal, tak tie sú priam katastrofálne, tie nefungujú. To je tak skostnatelý systém, že čo je, čo nemá nejakú obdobu. Bývalý vojenský priestor Javorina v našom regióne, však tí ľudia 30 rokov sa nemôžu dostať ku svojim vlastným pozemkom, to je úplne hanba, ostuda tejto našej krajiny Slovenskej republiky.
Mladí farmári sa nemôžu dostať k nájmu pôdy Slovenského poľnohospodárskeho fondu, SPF, jednoducho sú uprednostňovaní agrobaróni. Agrobarón, ktorý tam bačuje ako v regióne, tak on má 100 % tej ornej pôdy alebo poľnohospodárskej pôdy a kde sú mladí farmári? Kde sú malí farmári? To na to ste sa nepozreli za celý ten čas, to je úplne hanba tá korupcia, nieže bola, ale stále pokračuje. Na to sa treba pozrieť!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 29.6.2021 18:40 - 18:40 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Pán predseda, dal som písomne tento procedurálny návrh, tak dostali ste to tam, ale chcem, pán predseda, uviesť... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Má byť bezprostredne a nie o štyri dni neskôr.

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
... pri uvádzaní hlasovania bodov, pri bodoch 56 a 57, tlač 595 a 566, keď uvádzala hlasovanie pani Cigániková o procedurálnom návrhu, pri tom prvom hlasovaní to bolo neschválené, ten procedurálny návrh, a pri druhom procedurálny návrh bol schválený. Ako je možné, že Národná rada ani pri jednom z týchto dvoch zákonov na ochranu života nehlasovala ako o celku? Jednoducho, pán predseda, to nedáva logiku. (Ruch v sále.) Jeden procedurál sme schválili, druhý sme neschválili a týka sa toho istého návrhu zákona. Ja sa pýtam, ako je možné, že Národná rada nehlasovala ani v jednom prípade o návrhu zákona ako o celku?
Skryt prepis