Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.7.2021 o 10:31 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 24.7.2021 12:46 - 12:56 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
(Začiatok prejavu odznel mimo mikrofónu.) ... nech nezdržiava pána ministra a nech odíde tento kolega preč. Milí kolegovia, kolegyne, tu budete sedieť. Vy už ste nachystaní na prázdniny. Vy ste tu nás ťahali v piatok namiesto toho, že v štvrtok mala byť schôdza Národnej rady, a vy už ste zbalení. Akí ste sklamaní, lebo koľko sa prihlásilo poslancov do rozpravy. Už všetci utekáte domov. Všetci sa domov chystáte. Tu budete ešte aj v sobotu, aj nedeľu, aj pondelok, aj utorok, aj streda, keď bude potrebné. Vy ste si to vymysleli, tak tuná budete! Pán minister, a vy takisto! (Smiech v sále.)
Dovoľte mi niekoľko slov, aby som tuná k tomu nezmyselnému očkovaniu a tomu terorizovaniu obyvateľstva tuná vyslovil. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Poprosím o pokoj v rokovacej sále.

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
Pán minister, ako je to možné, že neakceptujete aj to, ako to kolega tuná pekne to povedal Miloš, že neakceptujete aj tých ľudí, ktorí prekonali COVID-19, a hnáte ich, jak niektorí to tuná povedali, ako zvieratá na očkovanie? Máme tu aj zopár lekárov. Ja mám aj v rodine lekárov, pán minister, aj teraz čerstvého absolventa lekára, lekárskej fakulty, ale keď... (Reakcie z pléna. Zaznievanie gongu. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Poprosím vás, kolegovia!

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
Ďakujem aj ja. Ale keď sa rozprávame na tieto témy, veľakrát a konkrétne pri tejto chorobe COVID-u-19 čím máš ťažší priebeh tohto ochorenia, ak to prekonáš a prežiješ, to je podmienka, to prežiť a prekonať, tým väčšie protilátky sa ti vytvárajú.
Kolegyňa, ktorá tuná spomínala tie pľúcne ventilátory a to, že akým ťažkým priebehom prešiel ten spomínaný jej priateľ alebo sused, ktorý to hovoril, žiaľ, toto bola veľká tragédia. Ale keď ešte bývalého ministra som sa pýtal, čo robia pre to lekári, aby tí ľudia nekončili na pľúcnych ventilátoroch, tak čo robili? Prosím vás pekne, čo sa tu stalo, pán minister, minulého roku aj začiatkom tohto roka? Lekári a zdravotníci opustili našich pacientov. Prosím vás pekne na telefón museli telefonovať, ani prijať nechceli tých pacientov, do skafandrov sa obliekali. Títo pacienti častokrát sa dostali do takého ťažkého stavu, že vďaka nestarostlivosti a odignorovaniu skončili na tých pľúcnych ventilátoroch. Nechcem hovoriť o všetkých lekároch, ale boli takí lekári, ktorí jednoducho cez telefón vybavovali týchto pacientov namiesto toho, že by ich vyšetrovali, tak jednoducho ich takto odpinkli. Veľakrát sa dostali do štádia takého, keď už boli na tom pľúcnom ventilátore, tak mnohí z nich neprežili.
K tým pľúcnym ventilátorom chcem povedať ešte jednu vec, ktorá minulého roka, a minister takisto to odignoroval, ešte predchádzajúci minister, keď som sa ho pýtal. Je dostatočne zaučený personál na to, aby ovládal tieto pľúcne ventilátory? Veď prosím vás pekne, minulého roku my sme tých pľúcnych ventilátorov, vďakabohu, mali dostatok, ale personál to nedokázal obsluhovať okrem ára, okrem áristov. Áristi, tí to vedeli, ale v tých COVID centrách veľakrát, keď sa ocitli pacienti možno na tých oddeleniach, tak tí lekári a zdravotnícky personál nedokázali tieto pľúcne ventilátory ovládať.
My sme krajina taká, kde dokonca pľúcne ventilátory sa vyrábajú v Starej Turej, teda nebol problém s počtom techniky a pľúcnych ventilátorov, ale problém bol, veľký problém bol s tým, aby ten personál bol dostatočne zacvičený. Keď my sme vedeli, že je tá nábehová krivka COVID-u-19, ako sa naše zdravotníctvo na to pripravilo?
Pán minister, ako sa pripravujeme teraz na to, keď strašíte už lockdownom a že v septembri aká vlna tu bude? Ako je pripravený tento personál? Ako sú pripravené nemocnice? Samozrejme, nijak nie sú pripravené, lebo váš štátny tajomník tuneluje tuná štátny rozpočet, 600-tisíc mesačne si jednoducho vyberá a vy s tým súhlasíte. Vy ho stále tam na tom ministerstve máte a vám to vôbec nevadí, že prevádzkoval tieto MOM-ky. Mesačne 600-tisíc eur si bral do vačku. Miliardu ste takto rozflákali! Kde sú tie naše nemocnice? Však to je v katastrofálnom stave! Vaši kolegovia tu prídu a predkladajú návrh zákona, kde idú zvýšiť lekárom zubárom 3,50, 7,50. To sa nehanbíte? A díleri, ktorí robia nábor na očkovanie, dostávajú 50 eur?! To je čo za prístup?! My máme byť ticho tuná?! My sme už asi všetci padnutí na hlavu!
Títo ľudia, ktorí vonku stoja, máte ich za nič, len za nejaké teľatá alebo za nejaké zvieratá a urážlivé slová, ktoré im tam dávate. Treba rešpektovať. A veľkí liberáli, ktorí tuná sú takto rozvalení, sa tuná takto rozvaľujú. Prosím vás pekne, keď ste takí liberáli, prečo nerešpektujete slobodu, slobodné rozhodnutie týchto občanov? Keď sa chceš zaočkovať, nech sa páči, sa zaočkuj. Ale ak sa nechceš zaočkovať, tak sa neočkuj!
Tu nikto nespochybňuje očkovanie vo všeobecnosti ako také. Koľkokrát sa snažíte to prekrúcať. Miloš to pekne tuná odpovedal kolegovi svojmu, keď mu povedal, ako ty chceš porovnávať vakcínu, ktorá je tuná rok na trhu, ktorú vyrobili včera, poviem to takto, s vakcínami, ktoré sú tu desiatky rokov? Tu to nikto nespochybňuje. Pediatri, ktorí ako očkujú tie deti, kto to tu spochybňoval? Nepočul som tu nikoho, že by to tu ktosi spochybňoval.
My spochybňujeme vakcináciu proti COVID-u-19. Vy, pán minister, tu prídete a drzo predkladáte návrh zákona a šikanujete ľudí a rozdeľujete ich na očkovaných a neočkovaných. Keď sa vám to, pán minister, nepodarilo zaočkovať týchto ľudí, ste si mysleli, že tí ľudia pôjdu v jakom veľkom nábore, v šíkoch budú stáť, tak jak keď ste ich nahnali do toho nezmyselného testovania. A keď vám to nevyšlo, nemáte ani toľko hanby v sebe, že vy zneužijete ešte aj návštevu pápeža na to a dáte podmienku, len zaočkovaní občania sa s pápežom môžu stretnúť. Viete, ja pôjdem na to miesto iné, kde budem medzi nezaočkovanými, lebo ja neplánujem sa zaočkovať, a som zvedavý, že či príde pápež k nám. Ja som zvedavý, či príde pápež k nám. Alebo nás odignoruje, že sme menejcenní, lebo my sme nezaočkovaní? To čo si to dovoľujete ako člen vlády takto rozdeľovať ľudí a zneužívať návštevu Svätého Otca, ktorý tu v septembri má prísť, že či sú tí ľudia zaočkovaní, alebo nie sú zaočkovaní?
Čo sa týka tej vašej lotérie, to je jedna obrovská katastrofa. Kolega to tu veľmi správne povedal. Vy narábate so štátnymi peniazmi a prostriedkami, ako keby boli vaše. Vy si vymyslíte lotériu, dáte si potom, dáte si dílerov, ktorých si zaplatíte, im dáte 50 eur. Prosím vás pekne, pán minister, vy ste sa pozreli, koľko dostávajú vaši lekári v službách? Veď nemá kto slúžiť. Stomatológov my tu máme nedostatok, akútny nedostatok. Pediatrov, však priemer pediatrov je okolo 60 rokov. Rovnako je to u zubárov. Kto sa bude o nás starať? A my tu, no celý rok a pol sa zaoberáme takýmito nezmyselnosťami.
Ale pokiaľ budeme mať takúto predsedníčku zdravotného výboru, ktorá sa nerozumie a tuná len chodí každú chvíľu cikať na záchod, no načo tuná sedí? (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Pán poslanec, poprosím vás...

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
Však nech chodí, nech sa tuná nechá vystriedať niekým. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Sústreďte sa na zákon, o ktorom rokujeme, a nie na pani predsedníčku výboru.

Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
Však rozprávam o očkovaní, ale potom, keď je tuná spravodajkyňa, tak potom nech tuná sedí, nech tuná bude, ale nie každú chvíľu bude odbehovať.
Pán minister, pozrite sa na vaše nemocnice, v akom dezolátnom stave sú. Skúste sa na nich pozrieť. Vy ste ako riaditeľ, zrejme asi ešte ste alebo máte prerušený výkon funkcie, ste riaditeľom vojenskej nemocnice. To vy ste tak spokojný s vaším vybavením, materiálno-technickým vybavením vašej konkrétnej nemocnice? Možnože vaša je lepšia na tom, lebo je vojenská. Ale pozrite sa na tie regionálne nemocnice. Miliardu eur sme vyhodili takto hore komínom. Namiesto toho, že by sme ich naozaj mohli investovať do zdravia nášho obyvateľstva a na zlepšenie aj materiálno-technického vybavenia našich nemocníc, ale rovnako aj na zvýšenie platov zdravotníkov a lekárov.
Absolvent vysokej školy, medicíny, prosím vás pekne, má nižší plat ako nejaká zdravotná sestra. A to veľakrát majú lekári, ktorí päť rokov pred atestáciou sú a pracujú päť rokov v praxi alebo šesť rokov, lebo niekedy tie atestácie sa dlhšie naťahujú, prosím vás pekne, tak majú nižšie platy ako majú zdravotné sestry. To je čo za úroveň? To je aká dehonestácia tých lekárov? Spoločenský status lekárov takto strmhlav išiel dole, takto strmhlav išiel dole. My ich máme v takej veľkej neúcte.
Prosím vás pekne, pán minister, ako ste sa zastali svojich kolegov, ktorých NAKA zbalila pre bonboniéru? Nepočul som ani pol slova. Prosím vás pekne, to sú aké úplatky, že za sviečku a bonboniéru NAKA príde a zbalí lekárku, primárku oddelenia? To ste nepočuli? Alebo to neviete o tom? Nedávno to zase bolo a sa to opakuje. Prosím vás pekne, tak toto je, toto je úroveň našej krajiny, toto je úroveň Slovenska! To je tak úbohé a tak prízemné, prepáčte. Ale sedíte tu, celý čas tu sedíte, už druhý deň ste tuná, ale ani pol slova ste nepovedali, ani pol slova! Najlepšie byť mŕtvym chrobákom, najlepšie byť mŕtvym chrobákom. Prečo sa tu nepostavíte, pán minister, a nevystúpite v rámci rozpravy, aby sme na vás mohli reagovať? To ako generál to toľko nemáte odvahy na to, aby ste tuná vystúpili od toho rečníckeho pultu v rámci rozpravy? Či to potom len v záverečnom slove všetko budete hrdinsky zhrňovať? Tak jak sú potom mnohí vojaci a s tými bľancármi, ktorí sú, tak sú všetci generáli po vojne.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.7.2021 10:54 - 10:56 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Pán kolega, dobre si, dobre si to spomenul, túto lotériu. Vieš, ono je to takto. Lotéria im nevychádza, tak minister zdravotníctva pán Lengvarský tuná sedí, tak zaťahuje aj návštevu pápeža do očkovacej propagandy. Kto sa nezaočkuje, nemôže sa stretnúť na stretnutí s pápežom. Ešte aj takto sa znížili.
A k tej lotérii sa vrátim späť, lebo to sme mali tento návrh zákona na poslednej schôdzi. Prosím vás pekne, to vy máte aký prístup ako k lekárom a zdravotníkom? Tak dílerom, ktorí budú naháňať ľudí do očkovania, dáte 50 eur za jedného klienta a lekárom nie ste schopní dať ani 3,50. 7,50. Tuná takýto návrh zákona. To je aká úcta ku zdravotníkom, to je aká úcta k lekárom? Však lekári... ja si inak nepamätám, že by boli tak dehonestovaní ako v týchto časoch. To je otrasný nepomer.
A tak jak si spomenul ako aj tých ľudí protestujúcich pred Národnou radou, tak ako ich nazývali tuná niektorí, že to sú nejakí kolotočiari alebo dezolátori, tuná naši kolegovia. Sú to ľudia, ktorí prišli z východného Slovenska, tam sú ľudia konkrétne z Košíc, zo Sniny, si obetovali svoj čas, svoje peniaze a prišli z veľkej diaľky tuná. Ja si ich vysoko vážim, že títo ľudia tuná prišli a takto prejavili tieto protesty.
Tento očkovací návrh zákona považujem za totálne totalitárny, ktorý naďalej bude len veľmi silne deliť spoločnosť na očkovaných, nezaočkovaných. A to napätie, ktoré sa prenáša nielen do spoločnosti, ale aj v rodinách, tak ako si to spomenul, je rozhádaná celá spoločnosť. Navyše tí zaočkovaní ľudia vo Veľkej Británii napriek všetkému zomierajú, šesťde... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.7.2021 10:16 - 10:18 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Kolega, ja na rozdiel tuná od niektorých tých ďalších kolegov hovorím, že tá spoločnosť nieže rozdelená bude, ale ona je, spoločnosť, rozdelená. A to, či niekto sa zaočkuje, alebo nezaočkuje, to je naozaj jeho slobodné rozhodnutie. Dnes máte právo, máme tuná ministra zdravotníctva a aj podľa zákona o zdravotníctve, pacient má právo odmietnuť liečbu. Ja keď sa rozhodnem slobodne, že odmietnem chemoterapiu, rádioterapiu, no tak zomriem skôr, ale to jednoducho ošetrujúci lekár musí rešpektovať. Má to byť slobodné rozhodnutie každého človeka.
Tento očkovací zákon je totalitným zákonom, to je úplne čosi strašné. Ja sa neposmievam z tých, ktorí sa zaočkovať dali, ale aby aj tí iní zase rešpektovali to, ak sa tí ďalší nechcú dať zaočkovať. To nie, že my tu teraz nariadime, že všetci sa musia dať zaočkovať. Navyše Briti od 19. júla zrušili, pán predseda parlamentu, počúvajte aj vy, dobrovoľné nosenie rúšok. Od 19. 7. vo Veľkej Británii. Neklesla tam úmrtnosť, je to na každého dobrovoľnom rozhodnutí. Ak sa chceš chrániť, sa bojíš, nech sa páči, môžeš tie handry nosiť. Z nás sa stali takí obyčajní handrári tuná na Slovensku. Máme zelené okresy, pán minister, kedy tie handry si dáme z úst dole? Či to je náhubkový zákon toto? Prosím vás pekne, toto dokedy to tu bude trvať?
Vakcína je sloboda alebo smrť. To mi tak pripomína heslo Veľkej francúzskej revolúcie a tam ľudská krv tiekla potokmi. Presne toto tuná takéto heslá tuná hlásate. Hlavná vec, že máte plné ústa mnohí tuná fašizmu a nacizmu a gestapákov a podobne, ale vy to v reálnej praxi tuná presadzujete a chránite sa ešte navyše ďalšími zákonmi. Ja dúfam, že tento návrh zákona dnes neprejde a že zmobilizujeme tú silu natoľko, že tento zákon zavrhneme.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.7.2021 11:38 - 11:40 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Janko Mičovský, vážený pán minister, tak ako si to povedal, tá hranica medzi lesom národného parku a ostatným lesom nedá sa presne preťať. Kde je tá línia, kde je tá pomyselná čiara? Veď my máme v susedstve takisto tri národné parky a ten les bezprostredne naväzuje z tých národných parkov na ten ďalší les, hej?
A tie bezzásahové územia, ktoré si spomenul, však áno, potom sa asi nepočúvame. My nemáme s tým problém, aby boli, ale nemôžu byť v takej obrovskej výmere. O tom my hovoríme. Veď tu prídu ľudia, ktorí robia ako v tých lesoch, zamestnanci v lesoch, ktorí sú, 6 500 pracovných miest je ohrozených. A toto je vám ľahostajné? To nemôže byť nám ľahostajné. Nám všetkých má na tom záležať.
A regióny, vidiecke regióny, to sú jediné príležitosti, kde tí ľudia majú pracovné príležitosti. Kam pôjdu robiť? Myslíte si, že pôjdu do fabriky, nie? A budú nadšení a budú vám tlieskať?
A tak ako si to spomenul, že ten jeden rezort, no to je toto, čo sa nepočúvame, my s tým nemáme problém, aby sa ministerstvo životného prostredia a ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka spojilo v jeden rezort. Ty si starší muž a máš dobrú pamäť, veď to tak bolo na Slovensku. To bol jeden rezort. A ja by som aj, to v podstate aj lesníci, to, čo hovoria, aby to bolo ministerstvo prírodných zdrojov, a nech sa to zlúči pod jeden rezort. My vám to zahlasujeme za to. Ale tú reformu má predkladať tuná minister, nie nejakí osemnásti poslanci, ktorí ani vôbec sa do rozpravy nezapojili. Však to ste taký paškvil tuná z toho zrobili, že to je úplne, tá úroveň tu padla.
A čo sa týka ťažby dreva, samozrejme, nemôže to byť len to, len tá ťažba, ale aj to sadenie. A tu keď padla otázka, čo ste za posledných 12 rokov urobili, ja som 500 stromov toho roku vysadil.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.7.2021 10:48 - 10:50 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Prosím vás pekne, pán Čekovský, tak to vy ste ten odborník z tých osemnástich predklada... spolupredkladateľov, to je úplne super. Jaro Karahuta, ten sa rehoce v lavici. To je ten najlepší odborník na lesy a na životné prostredie. Šéf výboru pre kultúru a médiá. To je najlepší odborník tuná v tomto parlamente na Lesy Slovenskej republiky a vôbec na životné prostredie.
Pán Čekovský, to vám gratulujem! Samozrejme, že vy ako taký teatrálnik, vy sa len bavíte v tej lavici a sa rehocete, z toho sa tak len môžete smiať, ale ja vám poviem, aký cenný priestor vytvorili pre tú rekreáciu, neviem konkrétne, národné parky, jak ste to spomenuli, pre mnohých ľudí, ktorí boli v čase pandémie vlastne zatlačení do svojich ako domovov. Viete, čo ste spôsobili aj vaším hlasovaním, aj vaša vláda, keď ste už zašli do toho politického rozmeru? Že ľudia ani do toho lesa nemohli ísť! Nielen do TANAP-u, nielen do národných parkov, ale vôbec do lesa nemohli ísť. A keď išli, tak ešte aj s náhubkami, ešte náhubky ste im dali aj v lese. Prosím vás pekne, o čom to tárate? O čom to vy tárate?
Ja vám poviem konkrétny prípad. Chlapci, ktorí išli do TANAP-u, vracali sa späť, zastavila ich polícia, zastavila ich polícia, 4-tisíc eur dostali kvôli vašim hlúpym opatreniam! Vy tu budete hovoriť o nejakej mäkkej turistike, prosím vás pekne! To, čo Filip povedal, áno, tak jak to povedal, že si chcel aj opiecť slaninku, choďte sa pozrieť do Álp, do Švajčiarska aj hocikde inde, tam si tú slaninku v Alpách priamo môžete aj opiecť. Vy vôbec nemáte ani poňatia o mäkkom turizme, ale asi potom len o takom, jak postihovať občanov Slovenskej republiky takýmito nezmyselnými a zničujúcimi pokutami. Štyria chlapci dostali po tisíc eurách, spolu je to 4-tisíc eur! V Tatranskom národnom parku, keď boli v čase pandémie... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.7.2021 10:31 - 10:33 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Začnem Filipom, tak jak, presne ako povedal, v tej rozprave sa nedá to všetko povedať, ten čas je krátky. Ale v tej top desiatke boli zahraničné, holandské firmy poľnohospodárske pri čerpaní zelenej nafty. Ja som si, Janko Mičovský, na teba vtedy spomenul a bolo mi to veľmi ľúto. Malí farmári, malí farmári - a to ti prídem aj do lavici povedať - nedostali nič z tej zelenej nafty, ale práve tieto firmy tuná dostali. Toto presne nás čaká tuná na Slovensku.
To neni strašenie, pán Šíbl! Prosím vás pekne, vy tu hovoríte o pôvodných monokultúrach ako smrečín. Pán Šíbl, vy ste inými slovami povedali takto, v Tatrách je smrek nepôvodnou drevinou, je nepôvodnou drevinou. Na tom sa zhodneme. Vy chcete nechať celé Tatry padnúť? Toto je váš zámer? To ste sa pekne odhalili.
Vážení občania, aby ste to počuli, Tatry ako celok, celé padnú, lebo tu pán Šíbl povedal, to je nepôvodná drevina, smrek. A tam smrek rastie, v Tatrách. Pôvodná drevina je jedľa a buk. Pôvodná drevina bola jedľa a buk. A tam sú smrečiny. Vy chcete toto všetko nechať?
Milan Kuriak, ty tuná na mňa tuná teraz takto pozeráš, tak na teba teraz tak zareagujem. Prosím ťa pekne, plačeš tu o ťažiaroch. Každú hodinu u nás na Slovensku 1 200 kubických metrov narastie dreva, každú hodinu 1 200. A 900 sa vyťaží. To znamená, to je úbytok, podľa teba? A to, že vyvážajú to do susedného Poľska? Veď ty si z Oravy, však, samozrejme, že to vyvážajú do Poľska. A ty aj vieš odpoveď prečo. No prečo? No lebo lepšie Poliaci zaplatia za, za tú guľatinu. A kde to majú dať tí ťažbári, z čoho majú uživiť svoje vlastné rodiny? Neplač tu nad tým, kde slzy nie je možné, neni potrebné vylievať.
Na Jara Karahutu nestihnem tuná reagovať (povedané so smiechom), ale ti odpoviem ešte... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 2.7.2021 10:10 - 10:20 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, navrhovateľ, pán spravodajca, budem sa aj vám venovať, kolegovia, priatelia. (Povedané so smiechom.)
Jaro Karahuta, tebe poviem takto, ty nemáš dve minúty na faktickú, nevyhováraj sa tu na to, ty si spravodajca, tu sa postav a hovor odborne a ty nie si hocikto. Až sa tak až nepodceňuj, ja si ťa vysoko vážim, ale ty si predseda výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, ty nie si hocikto. Ty sa tak netvár, že ty sa nerozumieš lesom! A keď sa nerozumieš lesom, ako si to povedal, ako je možné, že ty i tento návrh zákona poslaneckého nazveš za najväčšiu reformu? Však ale si protirečíš, to sú čo za bludy, prosím ťa pekne, toto je najväčšia reforma? Osemnásť poslancov Národnej rady predkladá tuná tento návrh zákona - ani jeden tu nevystúpi? Kolega Šíbl tu len v úvode vystúpil a v záverečnom slove zase vystúpi, aby sme na neho nemohli reagovať, tu mi aj pritakáva, že je to tak. To je, to ste presne vy.
Ale to je čo, prosím vás pekne, jaký to návrh zákona a akí sú to odborníci, ktorí to predkladajú? Ja vám poviem, akí sú to odborníci. To sú takí odborníci, ktorí stromček videli na Vianoce v hypermarkete, keď si ho kupujú, vtedy sa pozerajú na ten stromček a rozmýšľajú, že kde asi rastú stromy, tak asi v tých hypermarketoch rastú tie stromy, asi tam rastú. Prosím vás pekne, to je čo za úroveň? Tu keď mala byť nejaká reforma, mal tu byť predložený vládny návrh zákona, tu mal stáť minister ako navrhovateľ, a nie tuná poslanci a aj pán minister, ktorý sa skrýva tuná za poslanecký návrh zákona. To čo ste tu rozohrali?
Pán predsedajúci, aj ja dávam procedurálny návrh (povedané so smiechom), aby som to v závere nepo... nezabudol, v súlade s rokovacím poriadkom § 73 ods. 3 písm. b), aby sa ďalej nepokračovalo v rokovaní tohto zákona.
Dostanem sa k tým... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
55.
V poriadku, pokračujte.


Kuffa, Štefan, poslanec NR SR
Ďakujem. Dostanem sa k tým národným parkom. Pozrite sa, Slovensko je srdcom Európy, je nádherná krajina, zatiaľ stále, pán predseda výboru, zatiaľ stále tie lesy máme, mnohé lesy má vo veľmi dobrej vitalite, ale týmto návrhom zákona a ten bezzásah, ktorý v takom obrovskom rozsahu tuná bude, my si zničíme lesy, my prestaneme byť sebestační aj v dreve. O čo tu komu ide?! Však tu jak keby cielene my sme sa pripravovali na tu, aby sme boli závislí na dovoze dreva, však toto som aj rozprával, to presne, to je len také porovnanie, my sme závislí pri výrobe potravín, ktoré my si musíme dovážať, my sme si toto vedeli kedysi dopestovať, sme boli agrárnou krajinou, ale stále sme, tu darmo kolega Sulík sa tu nám smial, že nie sme agrárnou krajinou, on by asi cez tie svoje, tie priemyselné parky zabetónoval zase asi pol krajiny. On si myslí, asi tí investori prídu presne tam, kde on tie betónové plochy vytvorí. To je taký obrovský omyl. Investor si ukáže prstom zahraničný - a tam to pôjde.
A súvisí to aj s tými narážkami, ktoré tuná padali, že všetko, že štát je zlý vlastník, zlý hospodár. Do istej miery dokážem s tým aj súhlasiť a viem si aj predstaviť to, že by prešlo to, do súkromných rúk, ale akých súkromných rúk, lenže to, sa pripravuje to tak, ako sa aj sprivatizovalo. Kto má priemysel alebo kto má to hospodárstvo v rukách na Slovensku? Koľko je to Slovákov? No však to zase my pripravujeme pre nejakých zahraničných? Koľko ľudí na Slovensku má tie finančné prostriedky, aby si mohlo, dovoliť kúpiť les alebo, ja neviem, pôdu? No málo. Ale tí zahraniční investori, ktorí tu prídu, tak oni skúpia naraz všetko. Však toto, čo sa stalo, aj keď sa síce ochrana pôdy tuná do istej miery prijala v tomto zákone, ale nie pre agrobarónov, oni odkúpili celé poľnohospodárske družstvá, toto sa tuná stalo a majú to, zahraniční investori to majú v rukách, však, samozrejme, majú kapitál, naši ľudia nemajú taký kapitál, aby on si jedno, dve, päť družstiev naraz ako kúpil. Rovnako to bude sa diať s lesom a to je čosi, čo je neprijateľné.
Naša krajina má 9 národných parkov zhruba o výmere nejakých 317-tisíc ha. Padlo to tu včera, aj to Švajčiarsko, do Švajčiarska veľmi rád chodievam, minimálne som tam niekoľkokrát do roka a veľakrát si zaspomínam na Slovensko, keď som uprostred alpskej prírody. Ale to je taký nepomer v tom hospodárení v lese oproti Slovensku a Švajčiarsku. Oni majú 17-tisíc ha, majú jeden jediný národný park, lesy majú nádherné, po tých Alpách môžte chodiť nielen po tých turistických chodníkoch, ale dokonca na tie končiare, na tie štíty, môžte sa tam lyžovať a tam je perfektný ten agroturizmus, gazda, ktorý v lete hospodári, chová dobytok, kosí lúky, stará sa o polia, v zime prevádzkuje vleky. V zime prevádzkuje vleky.
My tu len stále budeme plakať, že jak ten turizmus ako nefunguje. Nemyslíte si, že keď teraz tie lesy, že by prešli pod životné prostredie, že čarovným prútikom sa toto všetko zmení. Nie. Budem hlasovať proti návrhu zákona aj stále budem vystupovať proti tomu, tu je 6 500 pracovných miest v lesníctve ohrozených. To je veľmi vážna vec! Ten Ulič, ktorý tu bol spomínaný, tam je konkrétne, tam je 200 pracovných miest ohrozených. A toto je ten problém! Tu sa tvárime, že nič sa nestane, no vôbec to tak nie je, že nič sa nestane. Švajčiari to majú tak, keď, keď som mal možnosť pozorovať aj tých roľníkov, alebo tých hospodáriacich ľudí aj v tých lesoch a podobne, tam neexistuje niečo také, že ja som tam nevidel jeden suchý strom. Ak máte inú skúsenosť, skúste ma o tom presvedčiť. Na rozdiel od našej krajiny. Na rozdiel od Slovenska. Sú celé lokality také, kde stoja holé pahýle. Aj tie veterné kalamity, alebo tie kalamity, ktoré boli, a tu sme hovorili o tom bezzásahu, jednoducho tým bezzásahom, tým, že my drevo nevyťažíme, ten lykožrút, keď vyletí, napáda nám tie spoločenstvá lesa a tie stromy, ktoré jednoducho padnú, a to nie len v tých chránených územiach, dobre, keď máme tuná nejaké pralesy, ktoré sú, ale jaké sú tie pralesy, veď to je úplná spúšť v tých pralesoch. Môžte sa pozrieť, Filip má tam v lavici tie mapy, ale však nikto nemá záujem, nikto sa neprišiel pozrieť, že ako to vyzeralo pred nejakým časom a ako to vyzerá v súčasnosti.
Ja som posledný ten, ktorý by bol proti prírode a proti lesu, ale žijem v regióne podtatranskom. kde my máme problémy s tými povodňami a nemali sme, priatelia, nemali sme, dokiaľ boli lesy, les fungoval ako taká špongia. Absorboval tú vodu do seba, nesplachoval nás tak, ale tie povodne za posledné roky, ako decimujú v podstate aj Severný Spiš, tak ja si to nepamätám, že by to nejaké, dobre, prišla nejaká storočná voda, stalo sa to, ale že by sme takto boli decimovaní týmito povodňami.
Ak sa nájde na Slovensku alebo v štátnom rozpočte 8 mil. eur na sčítavanie medveďa hnedého alebo na nejaký výskum sysľa 5 mil. eur, prosím vás pekne, tak prečo by sa nemohlo nájsť aj dostatok financií a zdravého rozumu, aby sme my racionálne dokázali hospodáriť aj v lesoch? Nie je to možné, aby sme takéto veľké výmery my nechali bezzásahové, lebo veľmi negatívny budú mať dopad pre budúce generácie našich detí, a mne na tom záleží, aby aj naše deti nemuseli chodiť do okolitých krajín sa pozerať, že ako vyzerá skutočne strom, tak ako dneska už nevedia naše deti, ako vyzerá kravička. Oni si myslia, že je fialová a volá sa Milka. To je to.
A keď pôjdete do Švajčiarska, do susedného Rakúska, nech sa páči, môžte sa pozrieť, oni sa to nehanbia, že aj tú agrárnu politiku vedú tak, aby tí ľudia dokázali žiť aj v regiónoch, ja som za reformu, ale reformu takú, aby dôstojne mohli ľudia a celé rodiny žiť v tých regiónoch, kde sa narodili. Aký zmysel to dáva, že naši ľudia, všetko uteká do zahraničia, naše, naše ženy a dievčatá robia tam nejakých poskokov a nejaké slúžky. My tú prácu máme doma. Tie rodinné farmy a podniky, ale to súvisí nielen s lesom, ale to súvisí aj s poľnohospodárstvom.
Pán predseda, ty o veľmi dobre vieš, my sme sa o tom bavili. A ak dáte takéto návrhy zákona, všetkými desiatimi rúkmi, rukami to podporíme takýto návrh zákona, ktorý naozaj podporuje rodiny a v podstate aj to podnikanie na Slovensku. Nie je možné, aby zase aj lesy padli do rúk súkromných vlastníkov, ale ja poviem, to sú tí zahraniční, skrytý zahraniční investori, ktorí nás oberali doposiaľ o pôdu a chcú nás obrať aj o lesy.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.7.2021 9:43 - 9:45 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Kolega Filip Kuffa, chcem na teba reagovať, ale aj ten turizmus, ktorý tuná zaznel viackrát. Kedysi tu bola nádherná symbióza tej prírody a človeka. Pamätám si tie Tatry, ako vyzerali ešte aj v minulosti, ale keď si tak porovnávam tie okolité krajiny, ktoré tuná máme v Európe, tá symbióza človeka a prírody stále tuná je. Choďte sa pozrieť do Álp, aké to je nádherné, aké je to krásne. Tam sú lesy, ale zelené, nie vyschnuté, také pahýle, ktoré tuná nám trčia z našich lesov.
Ten bezzásahový prístup k našim lesom, presne tak, ako si to hovoril, totálne zničíme naše lesy. My tým, že Slovenská republika je na úrovni sebestačnosti v potravinách, na úrovni nejakých 36 alebo 37 %, prosím vás pekne, to je čo za úroveň? Za tri dni celá naša krajina celé Slovensko je vyhladované, nepríde tu tých tisíc kamiónov denne, ktoré tu prichádzajú v potravinách a tu zomrieme od hladu. Rovnako týmto návrhom zákona pripravujete to, aby naša krajina Slovenská republika, ktorá má dostatok dreva, vy chcete toto všetko zničiť, aby sme boli závislí ešte aj na dovoze dreva zo zahraničia. Všetko to zničíte, pretože tak ako to tu odborne zaznelo, ten lykožrút, ktorý vylieta, a to sú konkrétne skúsenosti, ktoré my na Slovensku máme, choďte sa pozrieť na tie lokality, ako vyzerajú. To sú časti mesačnej krajiny, to je čosi úplne absurdné.
A súkromných vlastníkov lesov aj ja vyzývam, aby nepredávali tie pozemky štátu, lebo štát to odovzdá len zase súkromníkom, ale zahraničným investorom a my prídeme o tie to naše lesy a o bohatstvo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.7.2021 9:28 - 9:30 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Kolega Filip Kuffa, tak ako si tu spomenul, ten bezzásah a bezzásah v lesoch, on krásne znie. Tuná keď my máme ako výhrady voči tomu, tak nejaká hystéria tuná chytá niektorých kolegov, lebo my chceme rúbať lesy. No nie je tak, ale tak, ako si to správne povedal, ale ten bezzásah, ale krásne, zelené, čisté lesy.
Ale nie bezzásah taký, veď sa choďte pozrieť k nám do Tatier, príďte sa pozrieť, kolegovia. Vy nemáte ani vôbec, ani dunstu poňatia, 18 poslancov je tu podpísaných pod nejaký návrh zákona, ale dovoľujem si povedať, že naozaj tejto problematike ani zďaleka nerozumie. My máme tam mesačnú krajinu. Mesačnú krajinu. To je ten bezzásah, to je ten výsledok. Ale to sa netýka len, len národných parkov, ten bezzásah a ten lykožrút a všetko ničenie toho dreva, ale to, to, je aj to spodné pásmo lesa, kde ten lykožrút prechádza a napáda ďalšie lesy.
To je úplne, proste tento návrh zákona je neakceptovateľný a neprijateľný, a aby tí navrhovatelia stiahli tento návrh zákona z rokovania, ale tak ako si to aj povedal, tie prívalové vlny dažďa, ktoré sú hore v Tatrách, keď padne väčšie množstvo vody, všetko to zletí dole, všetko to zletí dole. My potom tuná plačeme, že ak nás vytápa. To je dôsledok toho zlého hospodárenia v lese.
Naši otcovia a dedovia dokázali rozumne hospodáriť v lesoch tak, že nám to zachovali aj pre súčasné generácie. Nie je možné také obrovské plochy bezzásahovo proste nechať takto, lebo zničíme lesy na celom Slovensku. Na celom Slovensku zničíme lesy.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.7.2021 18:58 - 19:00 hod.

Štefan Kuffa Zobrazit prepis
Pán kolega Janko Mičovský, pán minister, vieš, ako si to spomenul v rámci tej rozpravy? Že dobrý úmysel navrhovateľov. Teda považuješ to za dobrý úmysel, títo navrhovatelia, čo tu predkladajú? Ale ak ho naozaj taký majú a keď si to takto skritizoval, nech to naplnia skutkom a nech ťa počúva a nech stiahnu tento návrh zákona. Tak ako si to dal v súlade s rokovacím poriadkom, nevedel si si spomenúť to písmeno - § 73 ods. 3 písm. c) je to. No ale vidíš, že tí navrhovatelia tvrdošijne tuná tento zákon stále tuná držia, ale keď sa tak aj pozerám do tej rokovacej sále, sály, tak tých 18 navrhovateľov ja tu nevidím, spolunavrhovateľov, kde sú? A podľa všetkého ty tým navrhovateľom nie si, jedna ruka sa tu zdvihla, tak som to periférne tuná zbadal.
Vieš a keď ty tak povieš, že ľahkovážne ako minister pôdohospodárstva bývalý, že lesy, aby prešli pod rezort ministerstva životného prostredia. Janko, prepáč, že ti to tak poviem, ale šťastie že už tým ministrom nie si, lebo s tým sa nedá súhlasiť, s tým sa nedá súhlasiť. V lese sa musí hospodáriť a keď si to spomenul, tú 700-ročnú históriu, tak tie lesy a tá vitalita lesov sa zachovala po dnešnú dobu vďaka našim otcom a praotcom, ale vďaka tomu, že tam hospodárili v tých lesoch. Suchý les, suchý strom, ktorý v lese gazda vždycky vypílil, staral sa o ten les, ale keď zostal tam peň, k tomu pňu vysadil ďalších 10 malých stromčekov, lebo vedel že aj jeho vnuci, aby mali úžitok z toho lesa. V lese my máme povinnosť hospodáriť, starať sa o ten les a nie takto nechať na nejakú náhodu alebo nejakých tých, poviem to takto, prepáčte, environteroristov, ktorí si myslia, že to všetko sama príroda... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis