Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

28.6.2023 o 11:05 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 28.6.2023 11:05 - 11:07 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, vážený pán predseda. Kolegyne, kolegovia, chcem vás poprosiť o chvíľočku pozornosti.
Súčasťou parlamentného života zostávajú aj kolegovia, ktorí s nami v parlamentných laviciach v minulosti pôsobili a dnes už nie. Preto si dovoľujem vás s hlbokým zármutkom informovať, že nás opustil jeden z našich bývalých kolegov v parlamente pán poslanec Ján Zvonár. Bol súčasťou Národnej rady v rokoch 2006 až 2010 za stranu SMER - sociálna demokracia. V týchto dňoch skončila jeho životná púť vo veku 72 rokov. Pripomeňme si teda jeho parlamentné pôsobenie.
Bol členom dvoch výborov, výboru pre zdravotníctvo a Osobitného kontrolného výboru Národnej rady Slovenskej republiky na kontrolu činnosti NBÚ. Blízka mu bola i miestna a regionálna politika, pretože si ho mnohí pamätajú aj ako župného poslanca v Bratislavskom samosprávnom kraji a tiež ako starostu mestskej časti Bratislava-Rača. Ján Zvonár ako vyštudovaný lekár nepôsobil len v politickom dianí, ale bol známy aj ako odborník v oblasti rehabilitácie a fyzioterapie. V minulosti bol vedeckým pracovníkom a riaditeľom Výskumného ústavu humánnej bioklimatológie. Neskôr pracoval ako garant odboru fyzioterapia na Univerzite Konštantína filozofa v Nitre a profesor na katedre fyzioterapie v Banskej Bystrici.
Milý kolega Janko, odpočívaj v pokoji. Česť tvojej pamiatke!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.6.2023 15:50 - 15:52 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Pán kolega Susko, som rád, že si ešte zo širšia objasnil obsah toho zákona, novely zákona a hlavne si priblížil tie rokovania, pretože tie rokovania boli naozaj konštruktívne a chcem oceniť všetkých zástupcov komôr, prvovýrobcov a rovnako aj zástupcov reťazcov, či už zahraničných, ale aj domácich, ktorí predávajú v najväčšom množstve potraviny, ale aj obchodnej inšpekcie aj peká... aj zástupcov pekárenstva.
A tá diskusia sa vyvíjala. Nebolo to z našej strany, že sme tlačili za každú cenu len, že zastropujeme buď obchodnú prirážku alebo maržu. Bolo to o diskusii, v ktorej sme dospeli, ako si správne uviedol, k tomu, že ten nástroj, zákonný, tu existuje a poďme ho využiť. Aj keď jeden zo zástupcov, nebudem ho menovať, reťazcov hovoril, že je to v rozpore s európskou legislatívou, bolo vysvetlené aj pani riaditeľkou Slovenskej obchodnej inšpekcie, že to nie je tak, pretože ten zákon bol súčasťou acquis communautaire, čiže keby tam bol nejaký problém, tak určite by bolo naň poukázané.
A pokiaľ by SAS-ka mala s tým problém a videla by, že toto je v rozpore, tak mohli to už dávno zrušiť, tento zákon, ale on je tu. A my nič iné nerobíme, len sa snažíme, aby sme dali povinnosť na prechodné obdobie, to sú tie prechodné ustanovenia, aby regulačný orgán, ktorým je ministerstvo financií definované v tomto zákone, začal konať a analyzovať a dospel k niečomu a odpovedalo aj verejnosti, že čo sa tu teda udialo, lebo aj to je dôležité, a prijať opatrenia, ktoré by mohli pomôcť práve v tých základných potravinách znížiť ceny pre tých, ktorých to najviac zaťažuje.
Takže ďakujem ti za vystúpenie.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.6.2023 15:31 - 15:33 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Ďakujem za všetky faktické poznámky.
Pán kolega Viskupič, ja rozumiem, že sa snažíte obhajovať svoje stanovisko, je to prirodzené. Avšak neobstojí, ak vy budete sa snažiť vytvárať dojem, že Rakúsko nemusí nič robiť a všetko je v poriadku a my musíme niečo urobiť, lebo je niečo v neporiadku. Ešte raz dávam do pozornosti, priemer inflácie potravinovej v eurozóne je 15 %, on sa posúva, ja teraz používam nejaké číslo, ktoré už má svoju, svoju časovú os, u nás je 30 %. Rakúsko je v eurozóne. A to, jednoducho niečo tu nehrá.
Ďalšia vec, ktorú kvitujem, a spomenul to aj pán Karahuta, lebo to správne uviedol, my máme rozdielne napríklad podpory z Európskej únie pre poľnohospodárov a prvovýrobcov v porovnaní s krajinami, ktoré sú tradičné. Je to aj dôsledok vyjednávacej pozície ešte za pána Figeľa, keď sme vstupovali do Európskej únie, kde naši poľnohospodári dostali nižšiu podporu, čo bolo podľa môjho názoru zlé a nemalo to tak byť. A títo poľnohospodári produkujú dnes tie potraviny, ktoré sú základné. Mlieko, mäso, chleba, a to tie produkty tu sú. A oni majú s tým problém. Preto prichádzame s nadväzujúcim zákonom, ktorý predstavuje pán kolega Richter.
Čiže neobstoja tie vaše argumenty. Ja si myslím, že to, čo sme predložili, je aj pre vás prijateľné, pretože nehovorí o tom, akým spôsobom bude regulovaná cena, ale hovorí o tom, že ministerstvo financií má s tým prísť a my mu to dávame obligatórne, aby to teraz urobilo, lebo zatiaľ je to tam fakultatívne a oni nič nerobia. Tak počkajme si, na čo, s čím prídu. A keď prídu s niečím, čo sa vám nebude páčiť, tak možno to môžete kritizovať, ale nechajme im ten priestor, aby to zanalyzovali, aby povedali slovenskej verejnosti, aká je... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 21.6.2023 15:15 - 15:25 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Ďakujem.
Vážený pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, zdá sa, že najväčší súboj tu zohráva SaS v boji proti znižovaniu cien potravín pre tých najzraniteľnejších v období, kedy je potrebné dať pomocnú ruku a ochrániť ľudí, aby sa neprepadávali pod hranicu chudoby, pretože inflácia v rôznych oblastiach ich zasahuje, kde musia zvyšovať svoje výdavky, ale v potravinách, tam sa nedá šetriť. Možno kdesi inde sa dá, ale tu sa nedá.
Náš pohľad v porovnaní s SaS je diametrálne odlišný. V tomto prípade môžem povedať, že pre nás je SaS jasným súperom v tom, že sú to liberáli, ktorí chcú, aby štát vôbec do ničoho nezasahoval. Dokonca svojho času hovorili o tom, že úzky alebo slabý štát, alebo neviem ešte aký. Toto je ich videnie. Úplne jasné, pretože podľa ich predstáv voľná trha... voľná ruka trhu všetko vyrieši. Ale ukázalo sa, že to tak jednoducho nie je. A ja by som povedal, že tie zákony, ktoré tu boli pomenované, akože sú smršťou a že, že zvyšujú deficit, áno, tie sú neprerokované, ale tie naše sú všetky prerokované. Sú podložené. My absolútne nespadáme do kategórie takej, že tu niečo ideme navyšovať. Aj keď média to hneď ako prvé vypustili - SMER tam dával toto. Ale nikto z tých médií nepovedal, že sme mali korektné rokovania, s ktorým máme skúsenosti ešte počas nášho vládnutia, kde sme mali všetkých sociálnych partnerov, v tomto prípade bez odborov, ale tých relevantných. A bavili sme sa o ňom, s nimi o tom, že ako využiť súčasnú legislatívu na to, aby mohol štát zasiahnuť. Ani jeden na tom okrúhlom stole, ktorý sme zvolali, nepovedal, že to, čo ideme urobiť, že je zlé. Práve naopak, to podporil. Tak ja neviem potom, prečo SaS takýmto tvrdošijným spôsobom tu bije do toho a nespýta sa tých, ktorí tam boli za tým stolom, že, že o čom to je. A ja teraz veľmi jednoducho vysvetlím.
Už dnes v zákone o cenách je jasne zadefinované, že ministerstvo financií je práve ten orgán, teda regulátor, ktorý je možný práve v prípade, že dochádza na trhu k nejakej nerovnováhe, k nejakému výkyvu, čo teraz určite dochádza, prísť s nejakým nástrojom a čiastočne ochrániť tých, čo by sa to mohlo na prechodnú dobu, ktorú sme aj zadefinovali v tom zákone, urobiť nejaké opatrenia. To vôbec nie je žiadna maďarská cesta, dámy a páni, lebo to je ďalší argument, ktorý niekto sa snaží nejakým spôsobom zneužiť proti týmto zákonom. Nie. To je cesta, ktorá jasne hovorí o tom, že štát tu má byť vtedy, keď je potrebné pomôcť ľuďom a neobrátiť sa im chrbtom, tak ako sa im obracia bývalá koalícia. Ale môžeme ich nazvať aj súčasná koalícia, alebo tak ako sa obracala chrbtom pani prezidentka, keď ľudia najviac potrebovali, aby jednoducho ich ochránili. Preto sme prišli s týmto návrhom. A ten hovorí o ničom inom, že dáva povinnosť na určité obdobie, aby tento regulačný orgán, ergo ministerstvo financií, zanalyzovalo trh na základe dát, ktoré dostane od tých, nielen svojich pracovníkov, ktorí tam pracujú, ale aj napríklad zo Slovenskej obchodnej inšpekcie a potom z toho mu vyjde, že áno, tieto základné potraviny, ktoré sú najbežnejšie v tom spotrebnom košíku pre obyvateľov, bez ktorých jednoducho nie je možné dennodenne žiť, tak poďme tuto pomôcť. A bude to stáť toľko a toľko povedzme. Nič viac. Tu nejde o to, že my ideme zastropovať alebo chceme zastropovať všetko.
No a prístup, ktorý bol počas koalície úplne jasný, aj cez kilečká, bol taký, že rozpustime všetko. Na čo tu máme kontrolórov? Na čo? Však treba kontrolórov, ktorí sledovali práve tieto ukazovatele, treba ich prepustiť, pretože tak či tak to oni tie podniky alebo tie subjekty musia viesť. No ale už kontrolóri sa ich nemôžu na to pýtať. Toto je vysvetlenie? No nehnevajte sa. To nemôžeme jednoducho ani len pripustiť. Kontrolná činnosť, jak keby ste sa tým trošku viacej zaoberali a pýtali sa aj, ona má aj preventívny charakter. To znamená, neznamená to, že hneď budú robiť nejakým spôsobom niečo, čo im bude obmedzovať. Ale tým, že sa o to zaujímajú a že to kontrolujú, tak aj všetky tie subjekty sú svojím spôsobom v strehu a nedovolia si urobiť nejaké zásadné veci a zneužiť trh, keď napríklad je tu takáto extrémna inflácia.
Dámy a páni, inflácia na Slovensku práve v potravinách je dvojnásobná, ako je v eurozóne. Podotýkam - v eurozóne. Neplatí to, ak vy porovnávate infláciu napríklad s Maďarskom alebo s Českom, pretože tie nie sú v eurozóne. A my sa pýtame, ako je to možné, že krajina ako Slovensko, ktorá je v eurozóne, prečo nie je okolo tých 15 % práve v potravinách rovnaká ako tie ostatné krajiny? Áno, môžeme pripustiť, že sme menší trh. Ale ako je možné, že u nás je to 30 % a jednotlivo pri niektorých položkách 50 až 70 %? Čiže toto je náš prístup, dámy a páni. A žiadne nejaké tu marketingové vyjadrenia, kilečká, ktoré sa ukázali, že svojím spôsobom poškodili aj Slovensko. Veď si len spomeňte, ako ste spackali v tom kilečku napríklad mýto, kde Slovenská republika prišla, tuším, že národná diaľničná to spočítala na nejakých 14 miliónov alebo niekoľko. Dokonca ani na druhýkrát sa vám to nepodarilo, aby ste to opravili. Potom ste to opravovali. To sa zasa nedá robiť len tak, že všade, kde škrtneme ten štát, tak sme najlepší liberáli a uvoľnili sme všetkým ruky. To nie.
Dámy a páni, vráťme sa z krátkej cesty späť. My sme poprosili, a hovorím to s plnou vážnosťou, lebo ten list, ktorý sme adresovali premiérovi Ódorovi, súčasnému poverenému premiérovi, aby schválila vláda skrátené legislatívne konanie, aby to prvé čítanie, ktoré sme na ostatnej schôdzi májovej mali, aby sme mohli hneď urobiť aj druhé čítanie a tento zákon mohol začať platiť tak pre ministerstvo financií, aby mohlo prijať tie opatrenia na reguláciu od 1. 7. do konca tohto roka. Aká bola odpoveď od premiéra Ódora? Žiadna. A tá hovorí úplne jasne. Potom jedna vetička v Programovom vyhlásení vlády, že budeme sa tým zaoberať. Čiže inými slovami, neurobíme nič. Necháme ľudí napospas tzv. voľnej ruke trhu. A toto my odmietame. A odmietame nejaké porovnávanie s Maďarskom. Odmietame nejaké porovnávanie s nejakými smršťami legislatívnymi, ktoré sa tu snažíte predstierať. Toto nie je žiadna smršť z našej strany.
Pokiaľ viem, strana SMER - sociálna demokracia predložila na túto schôdzu štyri zákony, kolegovia? To je všetko. Pozrite sa, koľko je tam zákonov vašich. My sa staráme o ľudí. Chlebové témy prinášame, lebo toto ich zaujíma. Toto im môže pomôcť. Nie tie vaše kilečká a tie vaše také prirovnávania - maďarské cesty - a odvádzať pozornosť od skutočného problému. Skúste dať priestor tomu ministerstvu financií, aby ten zákon využilo, aby využilo Slovenskú obchodnú inšpekciu, ktorá má skúsenosti, ktorá má aj nejaký preventívny charakter. Preto jej vraciame tie dva roky, aby to museli tie spoločnosti evidovať tie jednotlivé účtovné záležitosti. A aby občania Slovenskej republiky cítili, že ten štát naozaj, ktorý si tu vytvorili, pretože občania vytvárajú štát na to, aby ich chránil. Nie, aby tu vytváral priestor pre voľnú ruku trhu, ale aby ich chránil práve v situácii, keď to potrebujú. A toto je tento zákon.
Samozrejme si uvedomujeme, že máme jún a že pokiaľ prejde ten zákon a že ostatní poslanci okrem SaS-ky si uvedomia túto dôležitú vec, že budeme musieť zmeniť pravdepodobne aj niektoré termíny a to už kolegovia aj pripravili. Ale opakujem ešte raz, Ódorova vláda sa postavila chrbtom. Hegerova vláda sa postavila chrbtom. Upozorňovali sme vás na to už od septembra roku 2021 zvolávaním mimoriadnych schôdzí. A nachádzame sa dnes tu v júni v roku 2023 a nič ste neurobili.
Takže, dámy a páni, poprosím vás, poďme z krátkej cesty, predovšetkým vy, ktorí to kritizujete, späť, a podporte tento zákon. Pevne verím, že to môže byť nástroj na to, ako znížiť tie základné potraviny na obmedzené obdobie nevyhnutné, keď tá vlna tej inflácie nejako prevalí, pre tých najzraniteľnejších.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 15.6.2023 15:40 - 15:41 hod.

Juraj Blanár
Ďakujem, pani podpredsedníčka.
Teraz poprosím pána predsedu pôdohospodárskeho výboru, aby informoval o výsledku rokovania vo výbore o tomto návrhu. Nech sa páči.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2023 12:59 - 12:59 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Vyhlasujem rozpravu za uzavretú a poprosím pána spravodajcu, aby uviedol hlasovanie o pozmeňujúcich návrhoch, ktoré odzneli. Nech sa páči.

(Hlasovanie o návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vydanie zákona o turistických trasách a o zmene a doplnení niektorých zákonov, tlač 1391.)

Galek, Karol,poslanec NR SR
Najprv budeme hlasovať o skrátení lehoty na hlasovanie o dnes podanom návrhu v rozprave v opakovanom druhom čítaní. Pán predsedajúci, dajte, prosím, hlasovať o skrátení lehoty.

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Panie poslankyne, páni poslanci, zaujmite svoje miesto. Ste všetci pripravení?
Takže hlasujeme o skrátení lehoty. Prezentujeme sa a hlasujte.
(Hlasovanie: Prítomných 130, za 64, proti 39, zdržalo sa 26, nehlasoval 1.)
Konštatujem, že lehota nebola skrátená, preto budeme o tomto návrhu hlasovať až po uplynutí lehoty, ktorá je určená 48 hodín, o tom budeme informovať, kedy to bude.

Ďakujem pánovi spravodajcovi a pristúpime k ďalšiemu bodu, ktorým je bod č. 60 schváleného programu, je to prvé čítanie o návrhu skupiny poslancov na vydanie zákona o životnom partnerstve (tlač 1663).
Poprosím teraz pána poslanca Alojza Baránika, aby uviedol hlasovanie.

(Hlasovanie o návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vydanie zákona o životnom partnerstve a o zmene a doplnení niektorých zákonov, tlač 1663.)

Baránik, Alojz, poslanec NR SR
Ďakujem, pán predsedajúci. Prosím, pán predsedajúci, aby ste dali hlasovať o tom, že Národná rada prerokuje návrh zákona v druhom čítaní.

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Nech sa páči, prezentujme sa a hlasujme o tomto návrhu zákona postúpiť do druhého čítania.
(Hlasovanie.) Prítomných 134 poslancov, za hlasovalo 35, proti boli 45, zdržali sa 52 a nehlasovali 2.

Konštatujem, že Národná rada nebude pokračovať v rokovaní o tomto návrhu zákona.

Ďakujem, pán spravodajca, skončili sme, za spoluprácu.
Dobre, ďakujem, pán poslanec bude teraz predkladať ako spravodajca ďalší bod na hlasovanie, v poradí č. 61, a to je návrh skupiny poslancov Kolíkovej, Dostála, Bittó Cigánikovej, Lehotského a Osuského na vydanie zákona, ktorým sa dopĺňa Trestný zákon, číslo parlamentnej tlače 1664.
Poprosím, pán spravodajca, aby ste uvádzali hlasovanie. Nech sa páči.

(Hlasovanie o návrhu poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Márie Kolíkovej, Ondreja Dostála, Jany Bittó Cigánikovej, Tomáša Lehotského a Petra Osuského na vydanie zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 300/2005 Z. z. Trestný zákon v znení neskorších predpisov, tlač 1664.)

Baránik, Alojz, poslanec NR SR
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Prosím, aby ste dali hlasovať o tom, že Národná rada prerokuje návrh zákona v druhom čítaní.

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Nech sa páči, prezentujme sa a hlasujme o postúpení zákona do druhého čítania.
(Hlasovanie.) Prítomných 135 poslancov, za hlasovalo 36, proti boli 38, zdržali sa 59 a nehlasovali 2.

Konštatujem, že Národná rada nebude pokračovať v rokovaní o tomto návrhu zákona.

Ďakujem, pán spravodajca.
Pristúpime k ďalšiemu bodu, v poradí 62. bod, je to návrh skupiny poslancov na vydanie zákona o pomoci tehotným ženám. Je to parlamentná tlač 1618.
Poprosím pani spravodajkyňu Katarínu Hatrákovú, aby uvádzala hlasovanie. Nech sa páči.
Poprosím pokoj, páni poslanci. Predposledný bod.

(Hlasovanie o návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vydanie zákona o pomoci tehotným ženám, tlač 1618.)

Hatráková, Katarína, poslankyňa NR SR
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Dajte, prosím, hlasovať o tom, že Národná rada sa uzniesla v súlade s § 73 ods. 3 písm. c) zákona o rokovacom poriadku prerokovať predložený návrh zákona v druhom čítaní.

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Prezentujme sa a hlasujme.
(Hlasovanie.) Prítomných 127 poslancov, za hlasovalo 63, proti boli 26, zdržali sa 36 a 2 nehlasovali.

Konštatujem, že Národná rada nebude pokračovať v rokovaní o tomto návrhu zákona.

Ďakujem pani poslankyni Hatrákovej.
A teraz poprosím, budeme hlasovať o návrhu skupiny poslancov na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 587/2004, ale myslím si, že tento sme na piatu preložili... (reakcie z pléna), teraz mi avizujú, takže tým pádom sme, vážené panie poslankyne, páni poslanci, vyčerpali kompletne hlasovanie, ktoré sme si naplánovali.
O druhej hodine, čiže o 14. hodine budeme pokračovať hodinou otázok.
Prerušujem rokovanie a zároveň vyhlasujem, vyhlasujem prestávku, ale ešte predtým jeden procedurálny návrh, pani poslankyňa Mierna.
Zapnite pani poslankyňu Miernu, prosím.
Nech sa páči, pani poslankyňa.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.6.2023 18:03 - 18:05 hod.

Juraj Blanár
Ďalší s faktickou poznámkou pán poslanec Marek Antal.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.5.2023 11:25 - 11:27 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Vecná faktická od kolegu Saloňa, absolútne podporujem.
Pani kolegyňa, ja s vaším vystúpením, 99 percent súhlasím, lebo ste vymenovali všetky tie veci, ktoré Dobrovoľný hasičský zbor napĺňa a robí, to ani nebolo treba, pretože my vieme, že je dôležitý, ja som to zdôraznil aj pri mojom vystúpení, čiže tam sa absolútne nesporíme, len nemáme rovnaký názor v tom, že si myslíte, že všetko bude pokračovať tak ako doposiaľ, no nebude pokračovať, pretože výzva a prideľovanie dotácií sú dve rozdielne veci. Ak niečo je dané na základe toho, keď to splníte, tak viete, že to dostane, tak výzva, tam nie je zaručené, že dostanete ten príspevok, lebo treba asi nasýtiť ďalšie občianske združenia, ktoré v tejto oblasti vznikajú, a takto budeme rozbíjať všetky fungujúce veci, ktoré tu máme, lebo vznikajú ďalšie občianske združenia, a to bude lebo. Takto sa nerobia takéto veci a tobôž ešte v prípade tak významnej organizácie dobrovoľníckej, ktorá patrí do našej histórie, národnej histórie, ktorú by sme mali chrániť, a na to ste neodpovedali tiež.
Prečo súhlasíte s tým, aby bolo vypustené slovíčko dobrovoľné hasičské zbory? Prečo s tým súhlasíte, keď som jasne povedal, že tieto dobrovoľné hasičské zbory tu vznikali, ešte ani Slovensko neexistovalo a potom sa k tomu prihlásili naši praotcovia, starí otcovia? Veď to je historické kultúrne dedičstvo, ale jasné, dnes je trendy všetko rušiť, čo je národné, čo je dobré, pretože to tam zavadzia. Z občianskeho preukazu treba vypustiť štátny znak, lebo načo tam je, však sme občania nejakí, ja neviem akí, z evidenčného čísla treba urobiť maličký znak, ktorý už ani nepoznáte, a takto postupne všetko národné vypustiť, to je... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.5.2023 11:15 - 11:17 hod.

Juraj Blanár Zobrazit prepis
Pánovi Pročkovi. Blahoslavení chudobní duchom, ktorý si ani neprečítajú zákon. A pre kšeftára je každý kšeftár. To asi až priveľa, čo som povedal na jeho adresu a venoval som mu čas.
Pán poslanec Mikulec, chcel by som veriť tomu, čo ste povedali, ale dostal som informácie, že naozaj to bolo motivované tým, že vám niektorí ľudia tam jednoducho vadili. Ale nepochopil som vo vašej, vo vašom príspevku, keď ste hovorili o tom, že kedysi akési organizácie vznikali. Tu predsa dobrovoľné hasičské zbory majú storočnú tradíciu, vyše storočnú ba dokonca ak hovorím o Turci, tak tu sú najstaršie hasičské zbory v rámci Rakúska-Uhorska, 140 a viac rokov.
Pán poslanec Kočiš, áno, ja som to práve zdôraznil. Dobrovoľníctvo, kde sa zdôrazňuje a kde tí ľudia by mali mať spoločenský status naozaj taký, že to robia nezištne, tak tuto sa ide búrať tým, že to ešte vyhodíme odtiaľ, nie žeby povedzme dali, že obecný dobrovoľný hasičský zbor, ale oni vyhodia dobrovoľných a dajú len obecný. To je neúcta k tomuto historicko-kultúrnemu dedičstvu, ale hlavne aj k predkom, ktorí to voľakedy zakladali.
A, pán poslanec Blcháč, máte plnú pravdu, na obciach dobrovoľní hasiči plnia rôzne úlohy, a opäť zdôrazňujem, dobrovoľne, sú to organizovania rôznych podujatí obecných, spoločenské akcie, ale aj výchovné, o ktorých hovoríte, pretože sa venujú mládeži, čo je dnes naozaj výnimočné, venovať sa mládeži práve prostredníctvom toho hasičského športu.
Čiže to, čo navrhuje pán minister, nie je dobré, alebo presnejšie už dneska to prebral po pánovi ministrovi Mikulcovi, a preto ho ešte raz vyzývam, aby stiahol tento návrh zákona a nechal priestor na to, aby sa to všetko prediskutovalo... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 25.5.2023 10:59 - 11:06 hod.

Juraj Blanár