Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.3.2020 o 15:07 hod.

Bc.

Dominik Drdul

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2020 15:44 - 15:44 hod.

Dominik Drdul
Pán poslanec, no ja by som aj reagoval fakticky, len tu akosi moc nie je na čo, takže vlastne len jedna vec. Že čo by ste vy vlastne robili, keby nemáte Sorosa, mimovládky, homosexuálov, Rómov, tzv. asociálov? Veď vy máte obrovské šťastie, veď inak akože by ste tu umreli na krásu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.4.2020 11:12 - 11:12 hod.

Dominik Drdul Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani Leščáková, ďakujem veľmi pekne za váš veľmi odborný, pekný a vecný príspevok, kde ste znovu zvýraznila a vykreslila problematiku, či už asistentov učiteľa alebo špecializovaných inkluzívnych tímov, ktorých naozaj na škole potrebujeme a ktoré sú základnou premisou alebo predpokladom k tomu, aby sme naše školstvo zmenili. Veľmi rád sa budem podieľať na naplnení týchto konkrétnych krokov a týmto vám ponúkam svoju spoluprácu.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.4.2020 17:44 - 17:44 hod.

Dominik Drdul
Peter, veľmi pekne ďakujem. Pripomenul si veľmi dôležitú tému, na ktorú som ja v svojom vystúpení, priznám sa, zabudol, a síce nedostatok špeciálneho takého odborného personálu nepedagogického na základných, stredných školách, ktorý je naozaj veľmi dôležitou témou. A treba ju riešiť, veľmi rád poskytnem súčinnosť.
Skryt prepis
 

28.4.2020 15:26 - 15:36 hod.

Dominik Drdul Zobrazit prepis
Vážené dámy a páni, dovoľte mi v krátkosti sa vyjadriť na tému, ktorá ja môjmu srdcu blízka, a teda tému práv osôb so zdravotným postihnutím, ktorej sa v priebehu svojho života pomerne krátkeho venujem pomerne dlhý čas, je tomu niečo viac ako päť rokov. A ako so zdravotným postihnutím mám navyše, dovolím si tvrdiť, celkom slušný prehľad o tom, k čomu sa idem vyjadriť. Ako som už vo svojich faktických poznámkach predtým uviedol, týchto osôb je 450-tisíc a veľmi veľká časť z nich sa nachádza vo veľmi zlej ekonomickej, spoločenskej či možno sociálnej situácii, uvedené v beznádejnom začarovanom kruhu chudoby, nezamestnanosti, neflexibilného vzdelávacieho systému a zlého zdravotného stavu bez možnosti, aby sa o ich problémoch vôbec niekto dozvedel alebo aby niekoho zaujímali. Mnohým sa vďaka slabej úrovni inkluzivity a prístupnosti informačných platforiem nedostávajú relevantné informácie, čo len zväčšuje ich hendikep a zároveň úroveň ich vyčlenenia.
Vládna moc reprezentované za 30 rokov našej existencie mnohými politickými stranami trpela veľmi často bohorovnosťou a pocitom vlastne výlučnej kompetentnosti bez potreby počúvať a prizývať k rozhodovaniu tých, ktorých sa rozhodnutia týkali. Rozhodovacia činnosť súdov či orgánov verejnej správy veľakrát nerešpektovala nielen práva účastníkov konaní, no dokonca v početných prípadoch ani len elementárnu požiadavku zákonnosti svojich rozhodnutí. Právo na vzdelanie, ktoré je vstupnou bránou do života a predpokladom pre úspešné uplatnenie ostatných práv, bolo a, bohužiaľ, stále je veľmi hrubo porušované a nerešpektované, a už vôbec nie každému rovnako, tak ako to od náš vyžadujú naše medzinárodnoprávne záväzky.
Teším sa, že si súčasná vládna koalícia predsavzala aj prostredníctvom tohto programového vyhlásenia vlády tieto krivdy napraviť a zindividualizovať vzdelávanie ako celok, a tak ho prispôsobiť tým, pre ktorých by vzdelávanie malo slúžiť, pre študentov a pre deti, ktorí sú naša budúcnosť.
Dovolím si podotknúť, že základným a veľmi dôležitým faktorom každej zmeny sú ľudia, ktorí v systéme pracujú. Našim učiteľom sme toho veľmi veľa dlžní a snáď sa nám v tomto nasledujúcom volebnom období to podarí aspoň čiastočne tento dlh splniť. Vo všetkých týchto oblastiach máme naozaj veľké rezervy a veľmi veľa práce. O to viac sa teším, tak ako som povedal vo svojich predchádzajúcich vystúpeniach, že táto vláda chce byť vládou zmeny a chce tu byť aj vládou pre ľudí, ktorí boli doteraz na absolútnom okraji väčšinového záujmu. Som rád, že, ako to aj z programového vyhlásenia vlády vyplýva, táto vláda chce počas nasledujúceho obdobia priniesť pozitívnu zmenu pre osoby so zdravotným postihnutím.
Programové vyhlásenie, o ktorom sa tu už tak dlho bavíme, myslí na tieto osoby nielen kvantitatívne, keďže tieto zmeny sa nachádzajú naprieč celým jej obsahom, ale napriek kva..., ale najmä kvalitatívne, pardon. Som rád, že vláda reflektovala aj moje pripomienky a nevyradila počas rokovaní z finálneho znenia skvelé a dlho potrebné kroky, ako efektívna podpora zamestnávania, vzdelávania, zvýšenie konkurencieschopnosti na trhu práce či zavedenie inštitútu asistenta pracovného začlenenia.
Vítam, že si vláda predsavzala zrušenie nezmyslov, ako napr. naviazanie výkonu činnosti chránenej dielne na konkrétne priestory. Veď si to len predstavte pri upratovacej firme.
Dôležitým krokom, v ktorom vláde Slovenskej republiky osobitne držím palce a veľmi rád pomôžem svojimi skúsenosťami a poznatkami, sú všetky tieto vyššie zmienené zmeny. Schvaľujem, že vláda rozšírila prostredníctvom tohto veľmi ambiciózneho dokumentu okruh svojho záujmu o témy, ktoré predtým trápili málokoho, a začlenilo do svojho programu reformu duševného zdravia či pomoc obetiam domáceho násilia. Z tohto miesta chcem vyzdvihnúť prácu mnohých organizácií, ktoré v tejto oblasti dlhé roky dobrovoľnícky suplovali pasivitu štátu a jeho neochotu sa touto témou zaoberať. A často na úkor svojho rodinného, osobného, súkromného života či spánku. Dúfam, že sa nám podarí na základe tohto vládneho programu tieto organizácie účinne odbremeniť alebo im aspoň v ich dobrej práci pomôcť.
Na záver len ešte raz chcem poďakovať všetkým, ktorí prispeli ku vytvoreniu tohto dokumentu plnému veľmi dobrých a veľmi konkrétnych riešení. Moju dôveru táto vláda má a táto koalícia ju určite dostane aj mojím hlasovaním.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.4.2020 10:32 - 10:33 hod.

Dominik Drdul Zobrazit prepis
Pán Kotleba, ja naozaj žasnem. Povedali ste toho veľa, tak ako to máte vo zvyku. Počúvate sa rád. Ja vás tu tiež už nejaký ten čas počúvam. A skutočne neprestávam žasnúť nad dvomi vecami. Vaša schopnosť demagogizovať, dezinterpretovať, tvoriť rôzne konštrukty, rečnícke schopnosti. Čo ma však naozaj mrzí, je fakt, že túto svoju schopnosť, ktorú máte naozaj rozvinutú, zneužívate na strašenie, klamanie, očierňovanie, zavádzanie. Gratulujem, len to som chcel.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.4.2020 9:35 - 9:36 hod.

Dominik Drdul Zobrazit prepis
Vážení členovia vlády, predseda Národnej rady, vážené kolegyne, kolegovia, mám radosť, že skutočne budem môcť teraz s kľudným svedomím a bez výčitiek hlasovať za tento dokument, ktorý považujem, tak ako ste správne povedali, pani Žitňanská, za rozumný výsledok práce štyroch strán. Teším sa, že v programe tejto koalície našli po dlhých rokoch na pokraji spoločenského záujmu dôstojné miesto osoby so zdravotným postihnutím, ktoré tvoria takmer 10 % slovenskej populácie. Teším sa, že táto vláda chce prostredníctvom konkrétnych krokov v oblasti vzdelávania, zamestnávania, zmien v zdravotníctve, kultúre, či modifikácii príspevku na kompenzáciu zdravotného poistenia zlepšiť úroveň začlenenia desaťtisícov osôb so zdravotným postihnutím do spoločnosti a tak prispieť k ich účelnej a dobrej participácii na ich živote. Je to aj prostriedkom, ako napraviť skrivodlivosti, s ktorými sa denno-denne tieto osoby musia stretávať. Som rád, že sociálna politika sa konečne nebude obmedzovať len na stratégie, akčné plány politiky a platenie dávok, ale dostane svoj skutočný, reálny zmysel a význam. Som rád, že po štyroch, pardon. Dúfam, že po štyroch rokoch vládnutia tejto vlády bude Slovensko krajinou, kde budeme všetci, vrátane osôb so zdravotným postihnutím a ich rodín, radi žiť. Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2020 16:09 - 16:10 hod.

Dominik Drdul Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Nie som odborník na všetko, životné prostredie nie je moja téma, no napriek tomu ďakujem za jeden veľmi vecný, príčetný príspevok konečne k veci po tých dlhých diskusiách o ničom, po politickom PR a prázdnom marketingu. Veľmi držím palce pánovi Karahutovi v tom, čo tu vytýčil, a v tom, čo si vytýčil za svoje, svoju činnosť v politike, držím mu palce a návrh pána ministra, samozrejme, podporím.
Ako hovorím, konečne niečo, čo tu stálo za reč a za ten čas.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.3.2020 15:07 - 15:08 hod.

Dominik Drdul Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, ďakujem za slovo. V prvom rade chcem potvrdiť ako člen ústavnoprávneho výboru, že potvrdzujem to, čo hovorí Ondrej Dostál, to, čo hovorí pani ministerka. Tá diskusia prebehla, bola siahodlhá, my sme sa naozaj snažili prihliadnuť na všetky návrhy, ktoré nám boli predložené ako pozmeňovacie, okrem tých, ktoré teda samozrejme plánovali vyhodiť preventívne celý návrh zákona, skoro. My sme naozaj diskutovali hodiny. Posledný sme dostali možno o ôsmej ráno, museli sme si to narýchlo naštudovať. Samozrejme, bohužiaľ, situácia je raz taká. Mnohokrát kritizujete, že to je zákon o špicľovaní, počúvame to tu niekoľko hodín, dni. Predtým tiež niekoľko hodín len preto, aby sme teda samozrejme, v úvodzovkách, urýchlili to konanie, zrýchlené, legislatívne. Dobre, v poriadku, nevadí, máte na to právo. Akurát, že nedávate žiadne návrhy ako to vylepšiť, ako to sprecizovať, ako to zmeniť. Máte na to právo, nerobíte to, len kritizujete. Tak ako ste to vonkoncom niektorí z vás, čo sedíte aj tu v opozícii, robili celé vaše politické pôsobenie. Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis