Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.6.2020 o 14:47 hod.

Bc.

Dominik Drdul

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.7.2020 10:10 - 10:11 hod.

Dominik Drdul Zobrazit prepis
Vladimíra, ďakujem za tvoje vystúpenie. Myslím si, že je namieste sa baviť o tejto téme a vážim si tiež ochotu urobiť kompromis po našom vzájomnom stretnutí, teda čo sme mali na klube, a umožniť predloženie tohto návrhu zákona a inak preformulovať tie dôvody odvolania, ktoré vzhľadom na situáciu a vzhľadom na závažnosť zistení pokladám za podstatne prijateľnejšie, ako to bolo v tom pôvodnom návrhu. A, samozrejme, to kladie na nás zvýšenú zodpovednosť, zvýšené nároky na to a tiež aj na našich nástupcov, aby sme takto naformulované dôvody odvolania nezneužívali účelovo a politicky.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.6.2020 9:32 - 9:32 hod.

Dominik Drdul
Anička, ďakujem. Veľmi dôležitý a podstatný príspevok, ktorý poukázal na tie krivdy, ktoré sa v blízkej minulosti našej stali a s ktorými sa možno ešte ani dnes nevieme celkom účinne vysporiadať. Aj mne osobne ako človeku, ktorý má rád históriu, záleží na týchto veciach a akokoľvek budem môcť pomôcť, tak budem veľmi rád. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.6.2020 14:47 - 14:47 hod.

Dominik Drdul Zobrazit prepis
Andrej, ďakujem za veľmi kultivovaný konštruktívny príspevok, kde si vedel dobrým spôsobom vyjadriť názor, ktorý zdieľam aj ja, a síce, že minimálne v tomto čase a aj v tom znení, v akom je to navrhnuté, ide v podstate o hazard a o návrh, ktorý má potenciál v konečnom dôsledku poškodiť tých, ktorým má akože pomôcť, a síce nízkopríjmové skupiny, študentov, brigádnikov, predavačky, ktoré, mimochodom, nepracujú vždy každý deň v týždni a už vôbec nie každú nedeľu.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.6.2020 18:00 - 18:01 hod.

Dominik Drdul Zobrazit prepis
Ondrej, ďakujem za veľmi pekný a vecný príspevok, ktorý koriguje všetky tie veci, ktoré síce neboli pravda u predrečníkov, ale mohli by byť, a teda, teda upresnenie mnohých tých vecí a lží, ktoré tu odzneli, pretože my skutočne plníme iba to, čo sme sľúbili, k čomu sme sa zaviazali, a skutočne teda nerozumiem ani tej diskusii o tých neprokurátoroch a prokurátoroch, teda čiastočne rozumiem, ale nerozumiem tomu, prečo je okolo toho taký povyk, keď my v skutočnosti vôbec nezakazujeme a neobmedzujeme možnosť kandidovať prokurátorom. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.6.2020 18:02 - 18:02 hod.

Dominik Drdul
Pán Osuský, ja by som sa vám len chcel poďakovať. Vy ste v úvode svojho vystúpenia uviedli jeden veľmi dôležitý fakt a síce, že mierumilovný Zväz sovietskych socialistických republík, reprezentovaný, áno, hlavne Ruskom, bol v prvej tretine druhej svetovej vojny najväčší obchodný partner a vojenský spojenec Tretej ríše.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.5.2020 9:09 - 9:09 hod.

Dominik Drdul
Kolegovia, ďakujem veľmi pekne. Tomáš, my už sme sa rozprávali, teším sa na spoluprácu. Aj tebe, Martin, ďakujem veľmi pekne a rovnako teším sa na spoluprácu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 19.5.2020 9:03 - 9:03 hod.

Dominik Drdul Zobrazit prepis
Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, milá pani komisárka, z tohto miesta by som sa vám a vašim spolupracovníkom chcel veľmi pekne poďakovať za vašu viacročnú veľmi svedomitú prácu. Nie je – vzhľadom na vaše kompetencie a vzhľadom na postavenie osôb so zdravotným postihnutím v našej spoločnosti a tým, ako ju naša spoločnosť vníma – vôbec jednoduchá. Vaša správa odzrkadľuje svojím obsahom aj rozsahom skutočnosť, že si svoju prácu vykonávate veľmi dobre a naša spoločnosť má, naopak, čo doháňať. Veľmi pekne vám za ňu ďakujeme.
Vo vašej správe poukazujete na mnohé praktické problémy, s ktorými sa musia osoby so zdravotným postihnutím a ich rodinní príslušníci stretávať v celom spektre životných situácií, či už ide o vzdelávanie, zamestnávanie, prístup ku zdravotnej starostlivosti, prístupnosť okolitého prostredia, sociálne zabezpečenie a mnoho iných oblastí, o prístupe ku kultúrnemu a spoločenskému životu už ani nehovoriac.
Dennodenne som sa ako dobrovoľník v neziskovom sektore zaoberal riešením problémov konkrétnych ľudí so zdravotným postihnutím, ktorí trpeli rôznymi ťažkosťami. Netrpeli však svojím postihnutím, no neflexibilitou či formalizmom, ktorý sprevádza celý náš systém podpory osôb so zdravotným postihnutím, prípadne evidentnými nezmyslami či len obyčajným ľudským diletantizmom v aplikačnej praxi orgánov verejnej správy, ktoré namiesto toho, aby týmto osobám pomáhali, im v celej škále prípadov robili a stále robia rôzne prekážky a sťažovali im už aj tak dosť ťažkú životnú situáciu.
Osobitne smutným faktorom je skutočnosť, že vyššie zmienené javy sa nachádzajú dokonca aj v rozhodovacej činnosti tých, ktorí by mali byť najkompetentnejší pri aplikácii práva našich súdov. Príkladom tejto praxe je už notoricky známe obmedzovanie spôsobilosti na právne úkony, ktoré sa nezriedka deje v takom rozsahu, že znamená faktické zbavenie tejto spôsobilosti. Výsledkom takýchto konaní je nezriedka zbavenie možnosti rozhodovať na základe vlastnej vôle ako základného predpokladu právnej subjektivity o vlastnom živote. Následkom tejto patologickej praxe je ešte väčšie vyčlenenie týchto ľudí z našej spoločnosti a ich ešte viac bezvýchodisková situácia a neschopnosť dovolať sa pomoci na ceste ku veciam a právam, ktoré väčšina považuje za úplnú samozrejmosť.
Za veľký nedostatok považujem bariérovosť fyzického prostredia či mieru dostupnosti sociálnych a odľahčovacích služieb osobám so zdravotným postihnutím, ktorá, ako ste správne poukázali, má často fatálny dopad na celé rodiny týchto osôb a bráni ešte aj členom, ich členom v uplatnení si svojich práv, a to všetko akoby za odmenu, že štátu takouto nezištnou a náročnou starostlivosťou šetria kapacity a nemalé finančné prostriedky.
Vaša správa jednoznačne poukazuje na fakt, že sa naša spoločnosť zaoberá týmito osobami a zlepšovaním úrovne ich začlenenia do spoločnosti veľmi, ale naozaj veľmi nedostatočne. Mrzí ma, že Slovensko sa za tridsať rokov svojej existencie a desať rokov od ratifikácie Dohovoru OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím nebolo schopné stať naozaj právnym štátom pre každého. Štátom, kde o úspešnosti vašej snahy o uplatnenie vašich práv rozhoduje nie vaše zdravotné postihnutie, no vaša iniciatíva.
Osobne ma veľmi znepokojuje spôsob, akým Slovenská republika prostredníctvom svojich zákonodarcov a vládnych predstaviteľov pristupovala ku napĺňaniu svojich záväzkov, ktoré jej vyplývajú z medzinárodných zmlúv a dohovorov, z ktorých mnohé majú podľa čl. 7 ods. 5 ústavy prednosť pred našimi zákonmi. Už len pri zbežnom čítaní Dohovoru OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím dokáže i neprávnik znalý situácie nájsť mnoho porušení, ktorých sa ako spoločnosť k týmto osobám dopúšťame.
Chcel by som vám dať pred celým plénom prísľub, že sa zo všetkých síl budem snažiť, aby sa zámery, návrhy a podnety z tejto správy pretavovali čo najviac do života. Stav dodržiavania práv osôb so zdravotným postihnutím a ich začleňovanie do spoločnosti musíme jednoznačne zlepšiť. Máme čo doháňať. Dúfam, že po zmene, ktorá prišla v parlamentných voľbách, sa nám podarí našu spoločnosť posunúť dopredu i v tejto oblasti a tak urobiť zo Slovenska krajinu, kde sa bude všetkým – bez ohľadu na ich zdravotný stav – žiť lepšie a spravodlivejšie.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.5.2020 13:52 - 13:53 hod.

Dominik Drdul
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Pani Žitňanská, ja som chcel pôvodne ísť až do rozpravy, ale teraz vám aspoň tak pekne poďakujem za príspevok, tak ako vždy veľmi kultivovaný a dobrý. Súhlasím s každým jedným slovom a dúfam, že do budúcna sa budeme my dvaja spoločne podieľať na tom, aby sa táto situácia posunula k lepšiemu. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.5.2020 10:47 - 10:47 hod.

Dominik Drdul
Juraj, ja ti chcem len poďakovať za konečne rozumné zhrnutie všetkých tých nezmyslov, hlúpostí a invektív, ktoré tu odzneli a odznievali niekoľko hodín, a za nejakú tú sumarizáciu a konečné zvecnenie celej diskusie ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.5.2020 10:10 - 10:11 hod.

Dominik Drdul Zobrazit prepis
Pán Kočiš, na konci vašeho vystúpenia ste spomínali asi podľa vás oprávnenú diagnostiku rómskych detí ako mentálne postihnutých.
Nuž, tých prípadov účelovej diagnostiky nie je pár. Máme podľa štatistík oficiálnych trojnásobok rómskych detí zarade..., alebo celkovo detí zaradených do špeciálnych škôl oproti európskemu priemeru. Veľakrát sa tam neocitajú len tak nejakou, nejakým omylom, nejakou chybou. Problém spočíva v tom, že, bohužiaľ, aj diagnostické centrá majú svoje normatívy finančné, a tým pádom by, to je podľa mňa dostatočný, dostatočne podloženie toho, že prečo tých prípadov je zrazu tak strašne veľa.
Jednoducho, samozrejme, problém je aj v našom neinkluzívnom školstve, kde máme obrovskú robotu ešte pred sebou. Toto, čo tu my momentálne predvádzame, sa inkluzívom nazvať nedá. Na druhej strane to nie je chybou tých detí. Ako to už bolo spomenuté aj predrečníkmi, sú prípady a nie je ich tiež málo, kde, ak to dieťa zmenilo či už školský systém, alebo v inej krajine bolo diagnostikované, mentálne postihnutie záhadne zmizlo.
Len to som chcel.
Skryt prepis