Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

23.6.2023 o 12:53 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 23.6.2023 12:53 - 12:55 hod.

Jana Bittó Cigániková Zobrazit prepis
Budem veľmi stručná. Tento návrh zákona zavádza kritériá kvality, na základe ktorých a len v prípade, že budú splnené, môže dostať sektor 200 mil. eur navyše, lebo zákon, ktorý sme v decembri schválili, hovorí o 0,5 % navyše za poistenca štátu v prípade, že budú splnené kritériá kvality. Tie sa ale v decembri neschválili vďaka pozmeňováku Mareka Krajčího a dnes ich teda schválime. Vďaka týmto kritériám, áno, je pravda, dostanú aj poisťovne peniaze navyše, bavíme sa o maximálnej sume okolo 24 a 25 mil. eur pre obe súkromné poisťovne zo 7-miliardového balíku, ale opäť a len v prípade, ak bude zvýšená bezpečnosť pacienta, ak, ak sa zlepší zdravotná starostlivosť, dostupnosť, ak bude garantovaná, signatári sa podpísali takisto pod záväzok, že bude 40 % v prvom roku objednaných na konkrétny termín, v druhom roku 60 % takisto pod záväzok, že sa bude zvyšovať počet ľudí, ktorí budú chodiť na preventívne prehliadky, čo zachraňuje životy, takisto to rozdelili presne na roky, že sa bude viac využívať digitalizácia, elektronizácia napríklad... napríklad ILAP, ktorý ušetrí desiatky miliónov eur oveľa viacej, ako si teoreticky môžu vyplatiť poisťovne.
Nepodporením týmto zákona neurobíte nič iné, len zablokujete možnosť, aby do sektoru išlo 200 mil. eur v čase, keď to je veľmi potrebné, a zablokujete možnosť, aby, a motiváciu, aby sektor aj zdravotné poisťovne konali v prospech poistencov, a to by bolo, to by bola veľká škoda.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.6.2023 11:05 - 11:07 hod.

Jana Bittó Cigániková Zobrazit prepis
Áno... Prepáčte. (Rečníčka si odkašlala.) Áno, tiež oceňujem tú vecnú časť, čo neoceňujem, je zase ten kôň Penty, lebo podľa rovnakej logiky ty si potom, Marek, kôň Strapka, lebo teda oni majú oveľa väčšie straty, násobne, násobne väčšie, ako ja navrhujem prípadné zisky v prípade, že, že teda sa splní konkrétny prínos pre poistenca.
K tomu, k tým peniazom. Trend v roku 2019 uvádzal, že ten zisk bol 682 mil. eur, v 2019, čiže prepáč, moja chyba, máš pravdu, ja som si to zle zapamätala, to je ale len ten priamy zisk, tam nie je zisk ďalších dodávateľov do nemocníc, do ambulancií a tak ďalej, služby lekárom, čiže vlastne v skutočnosti je to ešte menej ako tie 2 %.
No a čo sa týka toho pripoistenia, tam som si napísala hlavne to, že ty hovoríš o tom, že štandard existuje a ten nadštandard sa dá robiť. Prosím ťa, daj mi vedieť, povedz nám tu všetkým, lebo my asi sme nejak mimo, kde je ten štandard definovaný? Ako vyzerá? Buď taký zlatý, povedz mi, lebo ja som ho ešte niekde nečítala, tak prosím ťa, povedz mi čo je ten štandard, keď chceš, aby sa, keď teda si presvedčený, že nadštandard sa dá.
V Rakúsku, áno, v Rakúsku existuje nadštandard, ale to preto, lebo napríklad 50 % lekárov a vo Viedni až 70 % lekárov nie je zazmluvnených. Vo Švajčiarsku sa tiež poisťuje nadštandard, lebo napríklad zuby a ďalšie veci nie sú hradené. Ako som hovorila, v Holandsku napríklad ani len pôrod v nemocnici nie je hradený z verejného zdravotného poistenia. Čiže moja otázka je, prosím ťa, čo je to dnes tu štandard a kde je definovaný?
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.6.2023 10:47 - 10:49 hod.

Jana Bittó Cigániková Zobrazit prepis
My zisk nenavyšujeme, doteraz bol teoreticky možný 100 %, my ho regulujeme, to len teda chcem podotknúť. Regulujeme ho vládnym návrhom zákona, ktorý prišiel od vašej strany, a vaši nominanti zaňho hlasovali.
A regulujeme ho tak preto, lebo s týmto nemáme problém a myslíme si, že by to malo byť, ale priemerný dlhodobý zisk, napriek tomu, že bol teoreticky možný až do 100 %, bol 1 %. A to je aj odpoveď, prečo nesúhlasím s tým, aby bolo na toto jedno percento naviazané KPI-čká, ale môžeme sa dohodnúť, Evi, viem, že ma počúvaš, lebo si mi to ukazovala, že budeš, môžeme sa dohodnúť, dobre, tak dajme 2 % a na ne nadviažme KPI-čká, O. K., to sa viem dohodnúť, lebo priemerný jednopercentný zisk znamená, že raz sú to dve percentá, raz je to nula, vtedy je to priemer jedna. Čiže ja nechcem obmedziť tú vrchnú časť a potom strat... a aj toto je zaujímavé, hej, že zisky blokujete, ale straty môžu byť akékoľvek.
A strata Všeobecky je tiež niekoho zisk. Napríklad v poslednej tranži dostali od štátu 150 mil. eur, ale do nemocníc išlo iba 80 alebo 90 mil. eur. Kde je ten zvyšok? To je tiež niekoho zisk.
Hovoríte, že tá zlá Penta 600 mil. si vybrala za desať rokov, ale zabúdate, že 700 mil. investovala. A ja sa pýtam, tie straty a tie dotácie štátnej poisťovne a nemocníc, hlavne tej poisťovne, kde, kde, čo sme postavili my?
Posledná vec. Pani poslankyňa Záborská, vy ste hovorili o to Izraeli a takýchto krajín je viac, kde vy si vyberiete hrozienko a poviete, z poistenia nie, ale to je typický príklad. Izrael je plne integrovaný model, kde tá istá firma vlastní poisťovňu a poskytovateľov. Z poistenia nemusí mať zisk, lebo o to väčší zisk majú z poskytovateľov a vlastní ich tá istá firma. Nemáte také, taký štát, kde robia akože len tak, kde prichádzajú s investíciami know-how manažéri a robia pre niekoho pekné modré oči. Také nie je. Vždy je tam ten zisk. A opakujem, aj tá strata Všeobecky je niekoho zisk a vy ju týmto kryjete. (Reakcia z pléna.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 23.6.2023 10:13 - 10:36 hod.

Jana Bittó Cigániková Zobrazit prepis
Pán poslanec, budem sa snažiť rýchlo.
Evi, chcem na teba reagovať a bolo by to dlhšie, ako dve minúty. Myslím si, že si to zaslúžiš. Myslím si, že si zaslúžiš aj tú chválu, čo si počula. Naozaj veľmi dobré vystúpenie, napriek tomu, že vecne sa nezhodnem. Bolo to prvé vecné vystúpenie k zákonu bez osobných invektív. A je pravda, že som ťa úplne s radosťou počúvala napriek tomu, že nesúhlasím, čiže myslím si, že si zaslúžiš odpoveď. Aby som nekrivdila, nebolo prvé, Marek Krajčí mal tiež vecné vystúpenie, ale myslím teda okrem mňa a spravodajcu, tak toto bolo prvé.
Evi, teda k tomu, čo, všeobecne hovoríte to aj viacerí, ale aj ty si hovorila, že rozumieš môjmu nastaveniu, že chcem teda dávať odmenu za nejaký konkrétny prínos, ale ty nesúhlasíš s tým ziskom, že sa ti to zdá amorálne. A ja som aj minu... aj vo svojej rozprave hovorila, že ja chápem, ja vnímam, že vy to tak vnímate, že ono sa to tak môže zdať, že však keď oni nebudú mať zisk, tak bude vlastne akoby viac peňazí na tú liečbu a viac ľudí sa zachráni. Ja chápem, že vy to tak vnímate naozaj úprimne.
No ale teraz na, asi najlepšie sa to vysvetľuje na tom, či je amorálny zisk v zdravotníctve, sa to vysvetľuje na tých farmafirmách. Tak si predstavte, že zakážeme zisk. A ušetríme stovky miliónov eur na tých farmafirmách, stovky miliónov. Ale o rok, o dva tu nebudú lieky, lebo nebude motivácia robiť niečo pre tých ľudí. A tí... A mohli by sme povedať, že však budú farmafirmy štátne, ale vy dobre viete, že do politiky, do politických nominácií na štyri roky, závislé od toho politického diania a tak ďalej, jednoducho nejdú ľudia takí, ako sú v tom súkromnom sektore zaplatení, tak kvalitní, tým pádom neboli by tie výsledky také.
No a teraz toto najlepšie asi ukazuje to, že, že prečo je zisk dôležitý. Zisk je dobrý! Strata je zlá! Zisk je dobrý preto, lebo on následne, je to tak cca pol na pol, polovicu toho zisku si väčšinou akcionári nechajú a polovicu dávajú naspäť do KPTS-ov, do investícií, do platov a tak ďalej, aby z toho, aby ďalej mohli prosperovať, lebo keby to nerobili, tak by proste upadli. To je úplne normálny ekonomický proces. Čiže naozaj ten zisk sám osebe najlepšie vidíš na tej farmafirme, lebo ak by platilo, čo hovoríte a čo si myslíte, kolegovia, tak si uvedomme, že poisťovne majú pri... až keď schválime tento zákon, tak maximálne 2 % z 500 mil. eur, čo sa v zdravotníctve vypláca ako zisk každý rok, to je že, že strašná suma. A vy môžete zakázať ich všetkým a ušetríte 500 mil., ale nebude tu, za chvíľu tu nebude lekár, ambulancia, nemocnica, lekáreň, farmafirma, nič, lebo nebude motivácia.
A ešte chcem povedať, že on ten zisk je vždy. Vy máte pocit, že tá poisťovňa je zbytočná. S tým sa spája to, že vy ju chcete zrušiť a prípadne dať jednu štátnu, možnože dokonca ani štátnu, a však nech, nech rovno to platí, aj to sa dá, že na základe úhradovej vyhlášky alebo niečoho takého rovno ministerstvo nech komunikuje s poskytovateľmi. Aj toto je pohľad, ktorý je legitímny. Ale mne sa nezdá správny preto, lebo viete si predstaviť, určite mnohí z vás boli v poisťovniach, ako to funguje. Tá poisťovňa komunikuje najmä s poskytovateľmi a teraz všetko, čo robí, nakupuje zdravotnú starostlivosť, mnohokrát lieky, teraz musí skontrolovať, to sú že, že desaťtisíce poskytovateľov, musí skontrolovať za každého z nich, akú zdravotnú starostlivosť vykázal, či správne, aby sa teda neplytvalo s tými zdrojmi, lebo keby to ignorovali, tak naozaj sa plytvá, mali sme tu veľa takých prípadov, naposledy to boli tie pomôcky. Čiže oni toto celé robia, komunikujú s tým, s tými poskytovateľmi, zároveň sú povinní zabezpečiť do nejakého času, do nejakej geografickej vzdialenosti a tak ďalej a teraz my im dávame ešte a chceme ešte od vás tieto ciele. A ja neviem, ten cieľ môže znieť do, aspoň ja by som si to tak predstavovala, keby som to ja písala, do troch rokov chcem znížiť počet karcinómu hrubého čreva o takéto percento. U mňa by to znelo takto. Toto je objednávka a, poisťovne, povedzte mi, za koľko to dokážete spraviť. Poisťovne to nedokážu spraviť inak ako tak, že vyplatia zase tých poskytovateľov, motivujú ich, aby napríklad robili preventívky a tak ďalej, čiže na toto všetko je potrebný zisk a je dobré, keď na to sú peniaze. Takto to vnímam ja.
Rozumiem, že vy to vnímate tak, že by bolo viac na liečbu, ale pravda je taká, že ten zisk by sa iba presunul inam. Konkrétne by to museli robiť štátni úradníci a politickí nominanti. A nebudú to vždy vaši politickí nominanti a toto zabúdate. Bude to, takisto aj Paška bol politický nominant, takisto všetci tí riaditelia tej Všeobecky predtým a tak ďalej. To je pre politikov proste príliš veľké sústo a pre ich nominantov. Akonáhle oni, tam nejde o ich vlastné peniaze, ale ide o peniaze ľudí, tak jednoducho oni nehospodária tak, ako ten súkromník. Oni nestrážia, aby sa nekradlo. Oni nestrážia, aby sa nakupovalo čo najviac, za čo najmenej peňazí, oni sa dohodnú s nejakým kamarátom, zoberú 10 % do vačku a kúpia predražené veci. Preto pozrite sa na tie zmluvy s labákmi, teraz za vašej vlády pod vaším nosom. Veď to nemá vysvetlenie. A teraz akože ja vám rozumiem, že keby bol ideálny svet, platí, čo hovoríte, ale on ideálny neni, my sme ľudia a máme motivácie.
A ja preto hovorím, v poriadku, áno, poisťovne aj súkromník chce zisk, dajme im ten zisk, ale za podmienky, že niečo prinesú pre sektor. Takže a toto sa snažím. Napriek tomu úprimne verím, že takto to má byť.
No a teraz súhlasím dokonca aj s tým, čo si hovorila o štandarde-nadštandarde, že by mal byť zisk tak, ako je to napríklad v Holandsku, hej, že z pripoistenia. To by bolo úplne ideálne, len, priatelia, to by sme tu museli mať politikov, ktorí majú gule na to a povedať, čo je to ten štandard a čo je nadštandard, lebo vy to často hovoríte. Ale teraz si v praxi predstavte, čo si má vlastne ten človek dnes pripoistiť? Čo by ste si pripoistili dnes vy? Za čo? Hej? Že čo neni v nároku, čo? Nejaké plastické operácie? Alebo, neviem, nenapadá mi, hej, že. Napríklad v Holandsku máte také, že, že pôrod je iba doma, a keď chcete rodiť v nemocnici ako žena, to už je vec nadštandardu, hej? Máte tam nejaké zdravotné pomôcky, ale nejaké lepšie, už je to vec nadštandardu. Máte tam nejaké termíny, ale kratšie, to už je vec nadštandardu. Toto ale predpokladá, že príde politik pred ľudí, pred celé Slovensko a povie: Milí ľudia, odteraz toto nie je zadarmo, lebo doteraz Fico a spol. všetkým rozprávali, že všetko je zadarmo. A tí ľudia tomu veria, aj keď my všetci vieme, že to nie je pravda, lebo oni, chudáci, musia platiť, kde, bárskde pod stolom, aby sa vôbec dostali k zdravotnej starostlivosti.
Ale toto je ten problém, že nie je politik, nebol a nebol to ani Marek, ktorý tiež verí tomu, že ten štandard, nadštandard určite bol dobrý, my sme sa o tom veľakrát rozprávali. Na tom je zhoda. Ale nikto to ešte neurobil. A keď to neexistuje, tak neexistuje vec, ktorú by bolo možné pripoistiť. A keďže neexistuje, neexistuje možnosť mať zisk z pripoistenia, tak potom nie je fér hovoriť, že my sme iní jak všetci ostatní, lebo všet... lebo neexistuje krajina, kde nie je zisk zdravotní... zo zdravotníctva z poistenia. Neexistuje.
Vždy je to tak, presne príklad toho Holandska, že áno, oni majú nejaké paušály. Oni majú základný paušál kvázi bez zisku, ale ten nadštandard majú s takým ziskom, že vykryjú aj to, že, že, že to spájajú ako dvojičku. A zo zákona je povinné, aby mali aj, aj tí ľudia si musia vybrať základ a nejaký, nejaký druh pripoistenia. A oni si už vyberajú z rôznych programov. Ale z toho pripoistenia je zisk. Ja keď som sa v Holandsku pýtala, ešte tam majú aj to, že vedia hýbať, hýbať cenou pripoistenia, to je úplne perfektné, aj poistenia dokonca, aj základného balíka. Keď som sa pýtala, že ako vlastne, tam je strašne veľa tých poisťovní. Bola som v dvoch obrovských spoločnostiach, ktoré mali vlastne, to boli matky, jedna mala deväť dcér a druhá mala päť dcér, tie poisťovne boli rozdelené a zamerané, jedna bola na dôchodcov, druhá na rodiny s deťmi a tak ďalej, hej, pracovníkov. Som sa pýtala, že ako medzi sebou, že kedy majú najväčší prínos, ako získajú najviac tých poistencov, tak mi povedali, že cenou. Že oni vlastne, tá konkurencia robí to, že oni vlastne, keď chcú získať od tých ostatných existujúcich poisťovní toho klienta, s ktorým ide tá, tá ten zisk, samozrejme, tak oni musia urobiť to, že oni čo najviac oni medzi sebou súťažia cenou a čo najviac stláčajú cenu poistného. A tým pádom to im nedovolí mať veľký zisk, ale nejaký majú z toho pripoistenia a taký, že to vykrýva aj ten základný balík.
Čiže nie je to fér tá komunikácia, lebo to nie je tak, že poisťovne by nechceli, oni by to pripoistenie radi mali, ale dnes nie je čo pripoisťovať, lebo my tu roky rozprávame ľuďom, že všetko je zadarmo. A nie je to pravda. Nie je to pravda. Skúšali, myslím, že Union dokonca skúšal nejaké programy také, že telka na izbe a neviem čo, a tí ľudia si to proste, toto si nepripoistili. Čiže to nie je tak, že by nechceli, oni nemajú ako, a keď to chceme, tak naozaj musíme mať odvahu povedať: „No, milí ľudia, takýto je budžet, toto zvládneme zaplatiť a toto už nie.“
No a my napríklad SaS-ke máme v programe, my hovoríme, vážení, a ináč to je pravda, že je to veľmi ťažké určiť. My sme kedysi mali také, že dia... diagnózy budeme rozdeľovať podľa WHO, je to strašne komplikované, tak sme presedlali a teraz hovoríme, že malo by to byť tak, že, ja neviem, prvých 300 euro si platí človek sám a potom už keď, lebo keď je to nejaký chronik a tak ďalej, tak potom už mu platí všetko poisťovňa. A toto je to, čo by napríklad... A teraz, samozrejme, sociálne odkázané skupiny, dôchodci, deti a tak ďalej by boli ochránení, tí by mali nižšiu sumu alebo žiadnu. Ale čo by to spôsobilo, je, že toto by bol napr. priestor na pripoistenie. Nechceš si platiť vlastne za celý rok, spadali by tam aj lieky, vyšetrenia a tak ďalej. Nechceš si platiť? Dobre, v poriadku, tak potom mesačne plať viac, ako je ten základný balík, to je to pripoistenie, a nemusíš mať tú spoluúčasť 300 euro, môžeš mať 100 alebo nula. Podľa toho, koľko si platíš mesačne. Ale toto je politicky strašne ťažké, to si môžme dovoliť my pravičiari, lebo naši voliči rozumejú, že zdravotníctvo nie je zadarmo. A nemôže si to dovoliť každý, a preto my tu ten základ ešte nemáme. My, my vieme to našim voličom vysvetliť, ale nie, ja rozumiem, že to je politicky ťažké a tým pádom sa to ešte nestalo a u nás nie je možné mať zisk z ničoho iného. Neexistuje tu mať možnosť pripoistenia. Povedzte mi, ak to hovoríte, povedzte mi konkrétny príklad. Čo by ste si pripoistili? Za čo by ste každý mesiac zaplatili poisťovni, čo sa týka zdravotníctva? No a, a čo teraz nedostanete, hej, bezplatne.
No, čiže toľko k tomu štandardu, nadštandardu. Čiže kým tu nebude pripoistenie, tak vlastne, keď hovoríte, že nechcete zisk, tak hovoríte, že chcete iba jednu poisťovňu, resp. žiadnu. To je jedno. Zákazom zisku zlikvidujete poisťovne a dáte všetky, tých 7 mld. vybratého posťovň... poistného, dáte štátnym úradníkom a nominantom, ktorí, to nie sú ich peniaze a oni sa k tomu tak budú správať.
A ešte raz vám pripomínam, ak nemám pravdu, povedzte mi jednej príklad štátnej inštitúcie, ktorá je dlhodobo v zisku. Ktorú ne, nie teraz z hospodárstva, čo mal pod rukou Sulík teraz, ale, ale za celú dobu.
Lebo to je tak, ja si pamätám, keď mi Rišo Sulík hovoril o tom, jak bol v OLO-e, jak to bolo strašne zadlžené, niekoľko stoviek miliónov eur. Teraz došiel tam, začal robiť procesy potrebné. Vyhodil veľa ľudí, lebo jednoducho tam bolo prezamestnanosť a skončilo sa to tak, že OLO z niekoľkomiliónových strát sa dostalo do... na konci jeho služby teda do stámiliónových plusov, a ešte navyše tam bol nejaký úver zobratý, myslím, že to bolo 300 alebo 400 mil. eur, ktoré mu povedali, toto si nevšímaj, to akože ani nemusíš riešiť, to máme úver. A on, on urobil, on, on hospodáril s tou firmou tak, že ešte aj ten úver vyplatil. A odchádza, a bolo to ťažké, veď on mi opisoval, jak tam teda otca... oco... otec detí hovorí, že prosím ťa, nevyhadzuj ma, však robím tu 20 rokov a tak ďalej a Rišo, že sorry, akože si nadbytočný, je mi to hrozne ľúto, ale, ale... a takýchto ľudí tam, prezamestnanosť tam bola veľká, ale ten podnik jednoducho nemá dôvod ťa zamestnávať, je mi to ľúto a bolo to preňho hrozne ťažké, ale urobil tieto kroky. Potom mi tam vysvetľoval, čo urobil technologicky a tak ďalej, ale podarilo sa mu to. Bolo to ľudsky ťažké, spravil to, dostal tú firmu do plusov, dostal, vyplatil ten 400-miliónový úver, odišiel, počúvajte, do pol roka nový nominant kúpil nejaký pozemok, ktorý dneska leží ľadom, za 300 mil. Dodnes, ja som na tom pozemku bola, mi to ukazoval. Za 300 mil., ktorý nikto nevyužíva, lebo politický štátny nominant tam sa s niekým dohodol, pár percent do vačku, OLO kúpilo za 300 mil., má ďalší dlh. A toto je ten problém! Vy veríte v to, že ľudia ako vy a ja, ja to chápem. Ľudia ako vy sa tam post... nebudú kradnúť a ne... a ne... a jednoducho bude viac peňazí. Ale pravda je taká, že všetko, čo ušetrí čestný politický nominant, čestný úradník, tak jedného dňa tam predsa príde niekto, kto všetko, čo ste dovtedy ušetrili, kde ste akože naozaj museli robiť ťažké manažérske rozhodnutia a dostali ste tú organizáciu do nejakých normálnych čísel, tak sa tam s niekým dohodne a ani neviete ako, lebo oni sú v tom šikovní, a, a tie peniaze vám ujdú.
Preto je dobré, tam keď je ten zlý súkromník, ktorého nemáte radi, tak tam niekde sú akcionári, ktorí, im ide o ich vlastné peniaze a strážia si, aby, aby v tej poisťovni sa neplatilo navyše zbytočne bárskomu a tak ďalej, a preto oni majú lepšie hospodárske výsledky. A preto ich potrebujeme a buďme ochotní im za to zaplatiť, pokiaľ to je prínos pre poistenca. Takže aby ste vnímali to moje presvedčenie tak, ako je.
Pýtala si sa úplne objektívne, 1 % prečo nie je naviazané už na ten existujúci zisk, to je ten zákon, ktorý platí, ktorý ste doniesli, 1 % akoby paušál, 1 % boli KPI-čka a vy ste škrtli len tie KPI-čka naviazané na prínos pre poistenca a nechali ste paušál. Tak ja mám protiotázku, že prečo ste to tak urobili, prečo ste neškrtli len ten paušál a nenechali KPI-čka, čo by aspoň malo zmysel, ale aj tak by som bola proti, lebo ja priznávam, že ja chcem, aby bol zisk taký, aby nikto neodišiel z trhu, a ideálne, keď ešte niekto ďalší príde, lebo ja naozaj verím tomu, že keď budú súťažiť ako v tom Holandsku o toho klienta, tak to je jediné, čo donesie nejakú, nejaký tlak a nejakú hodnotu.
No a... a teda prečo to nie je? Ja som sa aj bála úprimne poviem, že keď zas by bol ten paušál, keby všetko bolo len na KPI-čkach, tak s vaším nastavením a s vaším presvedčením, že tu máme mať len jeden štátny monopol, ktorý ani neviem pochopiť, lebo to by bolo presne jak sociálka alebo hocičo, čo nemá konkurenciu, ale dobre, tak ja som sa bála, že vy tam dáte tie KPI-čka také, ktoré nebudú splniteľné, a bolo by vybavené, zisk by bol nula. To úprimne hovorím. Čiže len kvôli tejto obave si vravím, dobre, nebudem škrtať, ale keby to bolo v mojom svete, všetko je naviazané na KPI, len si to nemôžem dovoliť, lebo politicky príde niekto, kto potom povie, no, milá poisťovňa, musíš za mesiac za, za mesiac splniť, ja neviem, nemôžeš mať žiadnych diabetikov. Nula. Musíš ich všetkých vyliečiť. A bolo by po... akože a to si podpíše, lebo tú vyhlášku podpisuje ministerstvo a toto je dôležité. Ja som pôvodne nechcela, ja som pôvodne chcela, aby to, aby to muselo byť povinnosť dohodnúť sa so zástupcami pacientov, poisťovní, organizácií, ambulancií a tak ďalej, hej, že s tým sektorom, s tými 26 organizáciami. Ja som pôvodne chcela, aby to bolo tak, že oni sa medzi sebou dohodnú a poisťovňa a, a ministrovi to len predložia. Ale teda presvedčili ma v podstate za skôr takí, ktorí sú zástancovia štátu, že minister má tú zodpovednosť a on musí mať to slovo a povedať, tak toto chcem. On musí tvoriť tú štátnu politiku. Nemôže to byť tak, že oni si úplne hocičo, tak hovorím, dobre. Takže teraz je to nastavené tak v tom zákone, že je to vyhláškou a vlastne to určuje minister.
A ty sa úplne pochopiteľne pýtaš, že prečo by to robili. Prečo by vlastne akože tie poisťovne, hej, že teraz tam majú tie kritériá, ktoré, správne hovoríš, že aj dnes existujú okrem toho jedného, prečo by si oni dávali ďalšie kritéria? Nedajú si žiadne a podľa toho zákona vychádza, že oni aj tak dostanú to percento navyše, lebo keď sa nevytvoria ďalšie kritériá, tak tie ktoré existujú, sa vnímajú ako tie. A ja ti poviem, prečo by to robili. Lebo tých 200 mil. pre sektor, to je práve to, že to pol percenta navyše za poistenca štátu robí to, že oni všetci celý ten sektor, všetci tí poskytovatelia zdravotnej starostlivosti všetci budú chcieť mať viac peňazí, však prečo by nechceli. Však, chudáci, ledva fungujú a žijú. Tak oni budú tlačiť tie poisťovne, aby jednoducho boli ďalšie, boli ďalšie KPI-čka, ale oni k tomu vlastne poisťovne ani nepotrebujú, lebo rozhoduje o tom minister a minister má tiež motiváciu mať 200 mil. navyše v sektore, však by bol na hlavu padnutý, keby ich nechcel.
Čiže máme tu teraz poisťovne na jednej strane, ktoré áno, keby v tom boli samé, by si nedali žiadne kritériá, mali by zisk navyše. Ale na druhej strane tu máme 0,5 % za poistenca štátu pre sektor, a teda tam má zá... záujem aj minister, aj všetky, všetci tí poskytovatelia a to je oveľa viac, dostať tých 200 mil., a preto oni sami si sadnú a napíšu si kritériá.
A teraz môže niekto povedať, že to budú hlúpe kritériá, že, že keď to nemáme v zákone, oni si môžu povedať hocičo, hocijakú blbosť. A toto môže byť pravda. Ale ja vravím, že pre mňa je lepšie, ja som napríklad chcela, že čakačky okamžite na všetky diagnózy od nich. Ale oni mi povedali, že to je nereálne, a vysvetľovali, však ty ako lekárka dobre vieš, že prečo v niektorých prípadoch, hej. Tak mi povedali, počúvaj, Jani, však urobme to takto, dáme reálny záväzok tento rok, ale na konci roka dostaneme tie peniaze, len keď bude splnený a keď budeme chcieť tie peniaze ďalší rok, už musíme dať vyšší záväzok a ďalší rok zasa vyšší a ďalší rok, toto je fakt super. Toto je fakt kľúčové. Toto je to úžasné, že ich posadíme za jeden stôl a dáme im motiváciu. Doteraz to bolo tak, že sa jak psy medzi sebou bili o pár drobných.
Teraz je to tak, že im povieme, tu máte víziu a vy sa dohodnite, čo za tie peniaze dokážete urobiť pre pacienta, ale tu nám to napíšte, podpíšte to a viete, že keď to splníte, na konci roka budete mať ďalšie... na ďalší rok budete mať ďalšie peniaze. A keď to nesplníte, tak nie.
A oni zrazu oproti doterajšiemu času sú všetci motivovaní spolupracovať, a nie biť sa medzi sebou. A toto je to úžasné. A áno, musíte tam dať zisk aj tým poisťovniam, lebo oni to všetko manažujú. Lebo keby sme ich nemali, manažovali by to štátni úradníci, lebo niekto to robiť musí, niekto musí komunikovať s tými poskytovateľmi, zazmluvňovať ich, kontrolovať tú zdravotnú starostlivosť a tak ďalej.
Takže, takže toto bol ten dôvod, prečo som teda nedala to percento, že, že všetko na KPI-čka, aj keď v mojom svete by to bolo úplne ideálne, ale obávam sa toho, že by tam dal niekto nereálne ukazovatele a zisk by bol nula a to by spôsobilo, že by se... že by odišli poisťovne, ktoré tu máme, a neprišli ďalšie, a to je pre mňa, že nenapraviteľná katastrofa, pretože všetko, všetko by zostalo v rukách politických nominantov a prišiel by tam taký, ako bol Paška, a mal by švédske stoly. V živ... to, to, to si, neviete si predstaviť tú katastrofu. Čiže za mňa takto.
Ešte si hovorila, že dnes sú ukazovatele, ale neplnia sa, to hovorili ste viacerí, že, že aj, aj to často opakujete, však tie poisťovne mohli. To je ten problém, oni mohli a nemuseli. Čo? Majú tam minimálnu sieť, nesplnia ju, no však všetci vieme, že lekári nie sú, nie? Tak čo to budeme riešiť, tak, bohužiaľ, nesplnili. Ale je to v zákone. Ale nie je v zákone, že, milá poisťovňa, nesplníš, nemáš nárok na zisk. To tam má byť v tom zákone, to tam ja zavádzam. To je tak, že nula, jedna. Máš, nemáš, hej, že, že tak by to malo byť nastavené. Doteraz to proste nebolo naviazané na ten zisk. Vy sa nemôžte spoliehať, že oni to budú robiť lebo neviem čo a ešte sa koordinovať. My musíme robiť štátnu politiku, my ich musíme, my im musíme dať ten, tú motiváciu.
No, takže ešte k tomu nemorálnemu zisku. Ty ako lekárka robíš v Rakúsku. Hovoríš o tom aj zo svojich skúseností, vôbec to nehovorím v zlom, vôbec. Myslím si, že si výborná lekárka, úplne to chápem, a dokonca oceňujem tú skúsenosť. Ale ty takisto si nezostala tu a išla si von robiť preto, lebo si mala nejakú motiváciu osobnú. A nevi... neviem, nemyslím si, že v tvojom prípade nejaký plat alebo niečo, možnože skôr ten osobný rozvoj, to, že možnože to, že je tam oveľa ľahšie alebo ľahšie to tam, tak jak hovoríš, majú tí pacienti, že oproti Slovensku.
Ale, ale my potrebujeme vytvoriť situáciu, aby táto motivácia odísť von za lepším neexistovala, a, a jak to inak chceš urobiť ako tak, ako som to urobila ja. Však nastavme tie kritériá, dajme 200 mil. do sektoru navyše a ja si myslím, že ty to sama musíš cítiť, že toto je strašne dôležité, nastaviť to tak, aby jednoducho sa nám možno tí ľudia s tou skúsenosťou zvonku vrátili.
A aj, aj toto je o motivácii, aj toto je o nejakom druhu zisku. Všetko, čo robíme, je o nejakom druhu osobnej motivácie a zisku. Čo je na tom zlé, si to priznať a nastaviť podľa toho zákony? Čo sa tu ideme hrať, že to tak nie je? Hovorila si o tom, že e-recept, e-výmenný lístok a tak ďalej, že to nie sme schopní spraviť, no pozor, to nie sme, nie je schopný spraviť štát. Zdravotné poisťovne súkromné to dávno majú. Chcem pripomenúť, že od nich máme, my sme dali 100 mil. na e-Health, ale nakoniec sme prevzali od Dôvery, myslím, práve. A takto je to v celkovo elektronických službách. A ja som sa ich pýtala, ich to stálo, ja teraz neviem úplne presne, mne sa zdá, že 14 mil. Celý ten e-Health, ktorý my sme prebrali a zaplatili sme 100 mil. a nebol dobrý a ešte sme potom od nich, oni, oni nám ho potom, neviem, či dali za euro, alebo dali zadarmo, ale, ale jednoducho takto to je, lebo oni nebudú vyhadzovať peniaze len tak, ten štátny úradník áno. Bohužiaľ. Nie každý, ale stačí ti jeden, máš sto dobrých, urobia dobré výsledky a všetko, čo našetrili, ten jeden vagabund rozhádže, toto je ten problém.
No... takže toto som povedala... (Rečníčka listuje v podkladoch.)
A ešte to, posledná veta, ty si povedala sama, nem... ne... nemáš rada tu tie súkromné poisťovne alebo tú konkrétnu jednu, lebo máš nejakú skúsenosť, a nie si spokojná s tou súkromnou poisťovňou. No ty možno nie, ale 500 000 ľudí za posledných desať rokov áno. Tí ľudia nie sú hlúpi, oni prešli zo štátnej do súkromnej poisťovne. Tak nechajme tu ľuďom, tým ľuďom tú, tú možnosť voľby.
Za mňa všetko, ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.6.2023 9:10 - 9:12 hod.

Jana Bittó Cigániková Zobrazit prepis
Marek, ďakujem veľmi pekne, že si menoval poslancov, ktorí podporili. Áno, to, že budeme platiť, bude štát konečne platiť za prínos pre poistencov. Konkrétne poisťovniam v maximálnej výške 24 mil. eur pre obe súkromné poisťovne, ale aj pre sektor v maximálnej výške 200 mil. eur pre celý sektor. Je to niečo, čo zdravotníctvo veľmi, veľmi potrebuje, a je to suma zo sedemmiliardového balíka.
Len pre pripomenutie, je, chcem pripomenúť, že je to rádovo menej, ako rozhádzala Všeobecná zdravotná poisťovňa, rádovo menej, ako ste ju museli zadotovať, a nehovoriac o tom, o koľko je to menej ako všetky atómovky Igora Matoviča. Na rozdiel od toho, títo poslanci, ktorých si menoval, a ja im za to ďakujem, hlasovali za to, že tieto peniaze dostanú poisťovne a sektor len a len v prípade a inak nie, ak zvýšia dostupnosť lekára pre pacienta, ak zvýšia účasť na skríningových programoch rakoviny prsníka, hrubého čreva a krčku maternice o 20 %, čo vlastne zachraňuje životy. Ak, ak budú objednávať pacientov na presný termín na vyšetrenie u ambulantného lekára v prvom roku pre 40 % pacientov a v druhom roku pre 60 %, bezpečný online prístup k elektronickým žiadostiam... žiadankám, prepáčte, a keď budú vykazovať výsledky svojej zdravotnej starostlivosti tak, aby mohli vznikať rebríčky starostlivosti.
Tá vaša nenávisť k Pente spôsobila, že nemáme žiadnu nemocnicu postavenú, a vďaka tomu ste odstránili konkurenciu Pente. Tá nenávisť spôsobila, že ľudia sa nevedia dostať, poistenci Všeobecnej sa nevedia dostať do najlepšej nemocnice, ktorú tu máme.
Ubližujete ľuďom, Marek, ubližujete.
Skryt prepis
 

22.6.2023 12:54 - 12:56 hod.

Jana Bittó Cigániková Zobrazit prepis
No dobre. Tak ja hovorím, chcem to zlepšiť konkrétne takto a vy hovoríte, nie, takto nie. A koniec. Nehovoríte, ako to zlepšiť. Ja hovorím, takto zvýšim o takýto, o takéto percento prevenciu, čakačky a tak ďalej, vy hovoríte nie. Ale nehovoríte, ako to spraviť. Čiže jediné z tohoto mám záver, a požičiam si status INESS-u, lebo sa mi to veľmi páči, je to také výstižné k tejto debate a k tomu vášmu postoju, takže zisk je zlý, straty dobré. To je súčasný politický recept na kvalitné zdravotníctvo. Jasné, že zisk pomôže, tak ako pomôže v každom inom sektore. Viac zisku znamená vyššia efektivita, viac investícií, viac spokojných zákazníkov. Kiežby vyššie zisky mali aj nemocnice a ambulancie. Presne o to ide, priatelia.
Vy ste to, pán Kuriak, trafili klinec po hlavičke, keď ste hovorili o pánovi Paškovi, ktorý ale ten zisk má práve zo štátnych peňazí Všeobecnej zdravotnej poisťovne, ktorú mali pod, pod palcom, a ja sa strašne bojím toho, že vy vo svojej viere zničíte konkurenciu, necháte tu len štátny monopol bez dohľadu vlastne a všetko už bude v rukách takí, takých, ako bol Paška. Lebo nebudete tu vy, ale budú tu ďalší a ďalší a, a jednoducho toto nie je dobré, to nie správne.
Čo sa týka ÚHP a úradu pre dohľad, no kde boli pri testovaní? Kde boli pri strate všeobecky? Kde? To je už dávno, to sú už dávno politické organizácie. To ani zo sektoru už ich nikto nebere vážne. Bohužiaľ, už dávno to nie je ako to bývalo kedysi. Hovoríte, že zisk nie je dovolený inde. No áno, lebo inde majú politikov, ktorí dokážu určiť nárok na to, aby bolo možné z pripoistenia čerpať zisk, tak ako je to v iných krajinách, tak na to musíme mať odvážnych politikov. No to Marek nespravil ale, hej? Pripomínam, zisk v zdravotníctve je 500 miliónov eur. Z toho poisťovne môžu byť maximálne 2 %. Ak zakážete zisk, tak zakážte všetkým. Čo sa stane? Nebudú tu lieky, nebudú tu lekári, nebude tu nikto.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 22.6.2023 12:08 - 12:36 hod.

Jana Bittó Cigániková Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. V prvom rade chcem, pán poslanec Kuriak, úprimne sa vám chcem ospravedlniť, ja som v tom, jak sme sa tam bavili, nepočula, čo ste povedali, nechcem teraz nejako hrať na city, ale mrzí ma, že som teda komunikovala s vami ďalej, lebo som nepočula, že máte ťažkú situáciu v rodine, a teda chápem aj vaše emócie, ospravedlňujem sa, že som takto reagovala.
A teraz k veci. No, kolegovia, ja sa tak akože aj tak smutne pozerám na to, vy by ste nemali byť že obyčajní ľudia, ale jednoduchí ľudia v zmysle toho, že vy sa naozaj jednoducho necháte oklamať. Vy vôbec nepočúvate fakty. Vôbec. Tá vaša nenávisť je tak úprimná, tak strašne úprimná a ja len žasnem. Vy hovoríte s istotou, úplnou, že ja som kúpená, že ja som platená, že, moji kolegovia, pretože hovorím, že tu má byť konkurencia a trh. A nielen teraz, ale hovorila som to aj pred voľbami, máme to v programe. A neexistuje jediný dôkaz, že by ja som mala nejaké, ja neviem, nadštandardné príjmy alebo vzťahy. Nie je pravda, že Haščák je môj nejaký kamarát, ja som sa s ním stretla asi štyri-, päťkrát v živote, lebo sa venujem zdravotníctvu, teda iba na akciách, ktoré sa týkali zdravotníctva, ja si s ním vykám. A teraz akože aj kebyže hneď mi neveríte, v poriadku, ale kde máte tú istotu, kde máte ten dôkaz, že, ja neviem, však ja všetky svoje príjmy, všetko, čo vlastním, je dokladovateľné, ja nemám prepísaný majetok na rodinu jak Igor Matovič. Nemám žiadne príjmy, ktoré by som nevedela vydokladovať, žijem normálnym spôsobom, ja vám nerozumiem, že nevidíte to, že človek, ktorý, že ste požívaní na kampaň.
Ja rozumiem tomu, že máte iný názor na niektoré veci. A rozumiem tomu, že väčšina z vás si úprimne myslí, aj to chápem dokonca, že si úprimne myslí, že peniaze by nemali ísť do nejakých súkromných rúk, ale majú ísť tým napríklad lekárom, ktorí sa o nás starajú, áno, aby bol, lebo veríte tomu, že potom bude viac zdravotnej starostlivosti. Tomuto ja rozumiem a ja sa len snažím vysvetliť, že práve naopak, viac zdravotnej starostlivosti bude, keď umožníme zisk.
No a teraz teda k tým veciam, čo tu boli povedané, a k tým faktom. No keď má byť explicitný, keď vám niekto povie, že explicitný dôkaz toho, že som nejako kúpená alebo že niečo robím je, že teda v deň podania bol nejaký článok a zároveň v tej istej vete povie, že takýchto článkov je desiatky a stovky za posledné roky, vám to nie je čudné? Však si to odporuje. Tak buď to teda bola odmena, alebo je to teda bežné a naozaj teda nehnevajte sa, ale áno, vychádzajú bulvárne články, ja sa čudujem, že vy na to máte čas, ja na to fakt nemám čas to čítať, ale sem-tam nejaký dostanem, vidím. Ale teraz tiež som si gúglila, tak veď niektoré hovorili kolegovia, našla som v Pluske článok veľmi pekný o pani Andrejuvovej, ktorý hovorí, že pekná východniarka je už v parlamente. Našla som veľmi pekný článok o ďalších, našla som o pani poslankyni Tabák a jej vzhľade, lebo však čo iné sa k nej dá povedať, ale akože áno, tak áno, bulvárni novinári píšu o bulváre, ja som kontroverzná osoba, ale toto vám stačí na to, aby ste niekomu ničili život a povesť? Aby ste opakovali to, čo povedal Igor Matovič? Ten Igor Matovič, ktorý, keď vy ste ho ešte nepoznali, ja som s ním organizovala protesty pred Bonaparte? Ten Igor Matovič, od ktorého mám kopu esemesiek a boli sme skoro priatelia a hovorila som presne to isté, čo dnes. Len dnes sa mu to nehodí, lebo som sa dokázala mu postaviť v úprimnej viere, že je chybou dávať všetko štátu a politickým nominantom, lebo povedzte mi, kolegovia, zamyslite sa všetci, čo tak úprimne nenávidíte, čo hovorím. Povedzte mi jeden príklad štátnej inštitúcie, ktorá funguje. Jeden, ktorý neriadil Sulík, hej, teda lebo všetko pod hospodárstvom je teraz v pluse, ale okrem toho, čo je pod hospodárstvom. Zamyslite sa, povedzte jeden príklad.
Ja vám len vravím, že my máme nakupovať dobré služby pre občanov a že sa to predražuje, keď to robíme cez politických nominantov, ktorí sú často neschopní. Pretože keď im nejde o ich peniaze, ale ide o peniaze občanov, tak im nie je ľúto, veď sa pozrite na tú všeobecku, prelieva sa tam päť miliárd zo siedmich vybratých. A im nie je ľúto potom urobiť nejakú zmluvu s masérom Kostkom, tetou Ankou a zobrať si nejaké percentá do vačku, lebo neberú zo svojho. Kdežto, keď je ten súkromník, on si to stráži. Áno, ide mu aj o zisk, ale to je v tom, v tom je to, že on stráži, aby ho neokrádali, a tým pádom neokrádajú ani občanov. Preto je efektívnejšie zaplatiť pár, áno, obmedzených percent, ale za vyššiu efektivitu ako keby to isté dáte robiť štátnym úradníkom.
Toto vám hovorím, tá vaša nenávisť nie je na mieste, ani tie obvinenia, vy na to nemáte jediný dôvod. Vy ničíte povesť a život niekomu na povel Igora Matoviča, ktorý vás klame. On sám má predsa majetok prepísaný na manželku. On sám má predsa, tvrdil, ja viem, že sa vám to nepáči, ale toto sú už fakty, tvrdil, že jeho mama či babka, či kto jazdil na Fábii 600 km každý deň, ešte aj soboty, nedele. Vám to nie je čudné? On dlho, dlho rozprával, že si písal diplomovku sám a potom vyšlo najavo, ako to bolo. Ja to teraz nejdem, ale ten človek klame. Klame, keď sa mu to hodí a klame aj teraz, a to nie je útok na mňa. To je útok na úplne každého, ktorý sa mu postavil, vrátane vašich kolegov niektorých. Pozrite sa, čo sa stalo, keď mu niekto, s ním nesúhlasil. Presne takisto ako ja dopadol. A potom sa ľudia boja povedať, že: brzdi, toto je hlúposť, čo robíš, lebo my tu spravujeme, my nemáme ani jedno vlastné euro, my tu spravujeme peniaze ľudí. Tak ja vás prosím o trošku súdnosti. To nie je váš Boh, je to človek ako my všetci a robí chyby a robí ju aj teraz a obrovskú.
K tej korupcii, tam už to hovorila aj Anka. No viete, hovoril o korupcii aj u Sulíka, nič nepodal. Hovorí o korupcii u mňa, nič nepodal, lebo na proste nie sú dôkazy, je to hlúposť. Ja nemám problém, poďte so mnou, bývajte so mnou týždeň, mesiac, koľko chcete. Ja som úplne že otvorený človek s otvoreným životom. Pozrite sa mi na účty, dám vám výpisy, nemám problém s ničím. To nie je pravda, jediné, čím som sa previnila, je, že verím v trh a konkurenciu. Verím v to, že keď niekto medzi sebou súťaží, že to je jediný spôsob ako, ako je tlak na zníženie cien a zvýšenie kvality, že keď odstránite tú súťaž, tak vlastne nebude žiadny dôvod na to.
No, teraz poďme teda k tým faktom. Po tom, ako vaši kolegovia mali premiéra, ministra financií a ministra zdravotníctva, zdravotníctvo je v takomto stave, spomeňte si, prosím vás, na nadúmrtnosť pri covide napriek tomu, že boli testovania, očkovania a podobne. Tam vám tie peniaze nevadili? Tu sa my bavíme, priatelia, maximálne o 24 mil. pre dve súkromné poisťovne iba v prípade, že sa doručí tá hodnota pre poistencov, čo som vám čítala, ale keď váš šéf miliardu prehajdákal bez akéhokoľvek efektu a výsledkom toho bola ešte vysoká nadúmrtnosť pri covide, vtedy ste prečo neboli nešťastní a nestopovali ho tak ako my? My sme sa pre toto dostali s Igorom Matovičom do konfliktu, že sme už hovorili, že neblbni s tým Sputnikom, neblbni s tým dokola s tým testovaním, neblbni s tými spoločenskými akciami počas covidu.
Nemocnice sa zadlžujú rýchlejšie jak pred vašou vládou. Počet čakaní, počet čakačiek na operáciu, alebo teda čas čakačiek na operáciu narástol o 27 %, kolegovia. To sú, toto tí, ktorí vám hovoria, že iní konajú zle, majú takéto vysvedčenie. Skoro tretina ľudí čaká na operáciu dlhšie. Dlh vzrástol zo 600 mil. na 812 v zdravotníctve, nemocnice. Ja si tiež myslím, že okrádanie chorých je svinstvo, ale myslím si, že je svinstvo aj keď to nie je vedomé kradnutie, ale je to spôsobené amaterizmom a rozhajdákavaním peňazí, a to sa proste stalo.
Testovanie, vakcíny, atómovky, dlh všeobecky, dlh všeobecky je ďaleko vyšší ako všetko, čo si Penta vybrala. A nikto nerozpráva o tom, nikto. Platy lekárom budú stáť 700 mil. až miliardu bez akejkoľvek protihodnoty pre poistencov. Vy tu vyplakávate kvôli transakcii z roku 2009, ktorá, dobre, nech sa vyrieši a nech zavrú, keď niekto niečo zlé urobil, v poriadku, ja to vôbec neriešim, ja riešim tu a teraz a mňa fakt nezaujíma, že v roku 2009 niekto si vybral 400 mil., ktoré si postupne splácal, ale zároveň preinvestoval 600 naspäť do zdravotníctva. No akože keď tam je problém, ja nie som účtovník, tak nech to vyriešia účtovníci, kľudne nech ide do basy niekto, keď niečo spravil, ale mňa teraz zaujíma to, že ja tu potrebujem mať konkurenciu, pretože keď odtrhnete konkurenciu, pomôžete najmä tým, ktorí tu zostanú, a verte, že tá Penta nikam neodíde, vy odstránite len tú tretiu poisťovňu. Nebláznite!
K tomu, že aké sú výsledky, som si vytlačila práve článok z tej, teraz neviem, či je to Pluska, či Plus 7, či čo to bolo, ani to tu nemám, ale myslím, že to je dnešné. Podstata je, že či naozaj nie je za tými útokmi na tie noviny aj to, že píšu veci, ktoré, ktoré sa nepáčia Igorovi Matovičovi, však samozrejme, ale teraz sami počúvajte a povedzte mi, že on rozpráva niečo, na čo nemá dôkazy. Vnímajte, keď vám hovorí, že či má na to dôkaz, kdežto teraz tu, čo píšu v tých novinách, to sú fakty. Nepomohli ani dve kapitálové injekcie zo strany štátu, aha takto. So Všeobecnou zdravotnou poisťovňou to ide dolu vodou, len za prvý kvartál tohto roka vykázala stratu 50 mil. eur, za roky 2020 až 2022 dokonca až 354 mil. eur, to je tento rok, nie rok 2009, a z týchto peňazí sa nič nepostavilo, nepomohli ani teda tie dve finančné injekcie. Kumulatívna strata poisťovne pritom od roku 2020 dosiahla 405 mil., štát do nej v roku 2020 nalial 198.
Keď si pamätáte, to je ten prvý moment, keď som sa postavila proti Igorovi Matovičovi a Marekovi Krajčímu, pretože o šiestej ráno odhlasovali toto z peňazí ľudí, to nie sú ich peniaze. Zaplatili neefektivitu poisťovne, to nie je tak jak vám rozprávajú, že tá poisťovňa chúďatko, ona musí platiť. No nie, tam je prerozdeľovací mechanizmus a tá poisťovňa dostáva od súkromných viac peňazí, lebo má komplikovanejší kmeň. Tento prerozdeľovací mechanizmus máme tretí najlepší na svete. Stretla som sa osobne s pánom Indom, ktorý toto robil, aj s pánom poslancom Lehotským v Holandsku a sme sa na to pýtali, ako sa to dá ešte vylepšiť. To nie je tak, že, že chúďatko poisťovňa a vidíte to aj v tých kšeftoch. Potom minuli, teda dostali ďalších 160. Nie všetci sa však môžu sťažovať na nedostatok finančných prostriedkov v zdravotníctve, napriek obrovským stratám, ktoré generuje VŠZP, neváhala posielať majiteľom zdravotníckych laboratórií milióny eur. Najviac si prilepšili laboratóriá spoločnosti Medirex, ich čistý zisk vzrástol podľa dostupných údajov z FinStat-u za posledný rok takmer o 42 mil. Zisky stúpli aj ostatným majiteľom laboratórií, a to v priemere o viac ako 15 %, všeobecka nakupovala najmä PCR testy na covid, a to aj v roku 2022, keď malo Slovensko teda už za pandémiou.
Zvláštne je aj to, prečo navyšovala platby za tieto produkty. Jednoducho hovorí tam Maťo Smatana, že on bol v dozornej rade, a teda hovorí, že na to upozorňovali, že im bolo prisľúbené, že sa to nebude opakovať, sú tu konkrétne zmluvy. Ja a teraz, ja sa vôbec nečudujem nejakej konkrétnej firme, sú tu aj iné firmy, ja sa im vôbec nečudujem, že chcú zisk, však to je zmysel podnikania, dobre, ale tam má byť ten štátny nominant, ktorý to zastaví a nieže to bude podporovať, ešte uvidíte, čo tam vyjde najavo. A toto vám nevadí, to vám oči nekole, vy chcete urobiť to, že strašne vám vadí zaslúžený zisk za konkrétne kritériá pre súkromníkov, ale vôbec vám nevadí, čo sa vám robí pod nosom doma, veď si to porovnajte. Zdravotníctvo aj všeobecka je vo väčšej strate ako bola za toho Pašku, a to sme vedeli, že sa tam kradne. Tu si myslíte, rozdiel je iba v tom, že vám kradnú pod nosom a vy ste také trdlá, že vy to ani nevidíte. To je jediný rozdiel. Ja verím, že nekradne Krajčí alebo Matovič, úprimne tomu verím, ale tí pod vami rad radom, akurát majú väčší paušál, lebo sa nemusia, či čo to je, podiel, lebo sa nemusia rozdeliť, ale tie zisky, o tom tie, to hospodárenie poisťovne o tom nasvedčuje a vy beriete peniaze ľuďom a dokola a dokola to dotujete.
A dám návrh, a teraz akože presne, dobre toto som povedala, a teraz presne k tej podstate, že teda vy hovoríte, že táto slúžka Penty, že dala som návrh.
Počúvajte, všetci, čo ste to hovorili rad radom vrátane Matoviča, vy si uvedomujete, čo je to za zákon, preboha živého, v decembri, aby tu bolo jasné, v decembri tento zákon sem prišiel z vlády. Všetci, všetci členovia vlády vrátane vašich nominantov, a teraz jedno, či Demokrati alebo OĽANO, všetci za tento návrh zahlasovali. Ja som ten návrh zobrala a teraz som ho podala, lebo v decembri, keď sem prišiel na hlasovanie, tak Marek Krajčí utekal za Hegerom domov večer, že, preboha, preboha, nemôže to byť tak veľa, nemôžme dať, on v tej nenávisti voči poisťovniam a v tej indoktrinácii pani Bláhovou a nenávisťou kvôli transakcii z roku 2009, čo ja zas chápem, lebo nebolo to úplne akože minimálne eticky v poriadku, ale akože okej, ale kvôli tomu teraz likviduje zdravotníctvo. Tak prišiel za Hegerom večer a hovorí mu, že no tak máme tam 2 %, tak zmenšime to na 1. No, dobre, ešte by som pochopila, keby sme zmenšili ten paušál, ten zisk sa mal skladať 1 % akoby paušál bez ohľadu na prínos pre poistenca a 1 % za prínos pre poistenca. A oni škrtli ten prínos pre poistenca, tak toto mi niekto vysvetlite. Toto mi niekto vysvetlite! Tá časť, ktorá sa, čo sa týkala KPI-čiek, tých kritérií kvality, tak tú vyškrtli a teraz ja to sem podávam. V decembri, áno, toto neprešlo, prešiel iba zisk 1 % a prešiel zároveň môj návrh 4,5 % za poistenca štátu, ďakujem aj za podporu vás, kolegovia, plus 0,5 % za kritériá kvality. Ak tých 0,5 %, to je tých 200 mil. pre sektor, na základe týchto kritérií, pretože vtedy ten návrh bol v parlamente a bolo to naviazané jedno s druhým. Ale tým, že neprešli tie kritériá kvality, nie je možné dnes vyplatiť sektoru 200 mil. navyše, lebo neexistujú kritériá kvality. Existujú len tie prepoisťovne, tie základné, ktoré, správne hovoríš, Marek, platia aj dnes, to je ten základ, ktorý musia spĺňať. Ale tá možnosť navyše, či už zisk pre poisťovne alebo 200 mil. pre sektor, tak dnes neexistuje. A ja som iba zobrala návrh z vlády, ktorý priniesol a vytvoril Heger a ktorý vaši nominanti všetci podporili, a tu som ho položila. A vy teraz robíte kvôli tomu cirkus a obviňujete ma, že mne to niekto napísal.
No tak, ja sa pýtam vás, ste vy sluhovia Penty? Všetci, čo ste za ten návrh v decembri hlasovali, rad radom, OĽANO, Demokrati, všetci, ste vy sluhovia Penty, nehanbíte sa? Jak ste za to mohli hlasovať? Jak to mohlo prejsť vládou a prísť to sem, tu, do parlamentu? Nehanbíte sa? Uvedomujete si, že keď to rozprávate o tom návrhu, že rozprávate o vlastnom návrhu, ktorý ste schválili? Preboha živého! Vy fakt rozmýšľajte, pýtajte sa! Nemôžte byť takto jednoduchí, takto obmedzení, niečo vám povedia a vy to len opakujete bez akéhokoľvek kúska kritického myslenia.
A teraz príklad. Strašne som, akože teraz som strašný nepriateľ. Prosím vás, čo sa na mne zmenilo, čo sa zmenilo na SaS-ke, čo robíme inak? Ja vám prečítam program z roku 2020, čo máme napísané v programe: Výber zisku zdravotných poisťovní bude podmienený splním základného nároku pacienta a konkrétnych, jasne definovaných požiadaviek. Navrhne presné pravidlá tvorby zisku na verejné zdravotné poistenie, kde bude kľúčové, kde budú kľúčové tieto kritériá likvidity a solventnosti. Všetky záväzky voči poskytovateľom sú uhradené v lehote spratnosti, na spracúvané výkony sú vytvorené dostatočné technické rezervy, všetky čakacie listiny sú len z dôvodu chýbajúcich kapacít poskytovateľov zdravotnej starostlivosti alebo čakania na vhodného darcu pri transplantáciách a sú tiež plne pokryté technickými rezervami. Poisťovňa bude musieť preukázať nestále plnenie kritérií likvidity a solventnosti. Poisťovňa bude mať funkčný objednávkový systém napojený na objednávkový modul eZdravia, prostredníctvom ktorého zaistí bezplatné objednávanie na ambulantné vyšetrenia na stanovený čas pre každého svojho poistenca, ktorý o takúto službu prejaví záujem. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou bude dohliadať na plnenie podmienok výberu zisku zdravotných poisťovní. Zisk zdravotných poisťovní vrátane nákladov na ich správu obmedzíme pevným percentom, napríklad 5 % z vybraného poistného pred prerozdelením. V zákone 581/2004 definujeme parametre efektívnosti pre zdravotné poisťovne a spôsob, ako sa majú merať a vyhodnocovať. Parametre budú jednak ekonomické, no pre občanov budú oveľa dôležitejšie medicínske, ktoré povedia, ako sa daná poisťovňa stará o svojich poistencov.
S týmto ste nás volali do koalície. To je to, čo tu dnes máte, čomu sa čudujete, čo vykrikujete? Tu ste, s týmto ma Igor Matovič osobne dve hodiny prehováral, mňa osobne spolu so Šefčíkom, Edom Hegerom, neviem, či tam nebol aj Marek, myslím, že nie, vtedy ešte si nebol taký dôležitý, tak ma vtedy prehovárali dve hodiny, aby som dohovorila Sulíkovi, že nech ideme do tej koalície, lebo sme do nej nechceli ísť, lebo, lebo Matovič chcel byť financmajstrom a tušili sme, ako to dopadne. S týmto programom, vedel, čo sme, vedel, akí sme, vedel, čo hovoríme, lebo hovoríme to isté stále, my to máme vytlačené a napísané. Čo vám dáva právo na základe toho, že robím to, čo som mala v programe, čo vám dáva právo teraz obviňovať ma. Ja nie som nejaká slečna, ktorú ste našli na schodok, čo tu, rýchlo kvasená. Ja naozaj v tej, v tom zdravotníctve makám a makám roky a niečo o tom viem. Tak si vyprosujem tieto vaše, túto vašu hlúpu jednoduchosť, aby ste používali úplne neoprávnene.
No nechcem teda, už mi aj ukazuje kolega, že, že máme málo času, tak nechcem to nejako veľmi naťahovať. Dovolila som si napísať teda tej Dôvere. Čiže len pár faktov, lebo ja naozaj neviem, jak je to s ich účtovníctvom, je mi to jedno, majú tam audítorov, keď to nejaký audítor schváli, obráťte sa naňho, obráťte sa na súdy. Je mi jedno, ale podstata je, že ja sa nebudem tváriť, že tu, čítať jak Marek, tváriť sa, že to je moje, keď jednoducho nie som účtovník. Ale k tým, k tomu, čo si hovoril, tak som sa pýtala pár vecí a chcem teda prečítať k tomu, k tej Dôvere. Rentabilita akcionármi vloženého kapitálu Dôvery dosahuje 193 % ročne, to hovorím dokola, no toto číslo, pýtala som sa Martina Kultana, teda konkrétne, aby (reakcia spravodajcu), úrad hovorí, áno, myslíš tvoju nominantku Renátu Bláhovú, áno, áno, vieme, o kom hovoríš, áno. A teda 193 % ročne a pýtala som sa Kultana, čo na to hovorí. Tak nevie, ako vzniklo toto číslo, ale predpokladá, že vychádza zo základného imania. Takýto ukazovateľ je nezmyselný, ničnehovoriaci a zrejme účelovo vybratý. Základné imanie má iba deklaratívnu funkciu, nehovorí nič o celkovom kapitále spoločnosti a jej rentabilite. Štandardný ukazovateľ je rentabilita celkového kapitálu, ktorý je v prípade Dôvery mnohonásobne nižší a nedosahuje podnikateľsky výnimočné hodnoty.
Ani jedna zo zvyšných poisťovní nemá ohodnotený kmeň, Marek, si hovoril. K ohodnoteniu kmeňu zaniknutej poisťovne dochádza zo zákona pri zlúčení dvoch poisťovní. Ani Dôvera nemá ohodnotený celý kmeň, ale iba tú časť, ktorú získala pri zlúčení, nakoľko všeobecka a Union nijakú inú poisťovňu nekúpili, tak ani nemôžu mať ohodnotený kmeň. Dôvera si vďaka súčasnej regulácii nemôže vyplácať naakumulovaný zisk, si povedal. Dôvera si môže vyplácať akýkoľvek zisk, lebo regulácia sa týka tvorby zisku, nie výplaty. Novela zákona teda nemá žiadny dopad na výplatu na už naakumulovaného zisku, ktorý si Dôvera môže vyplatiť, môže vyplatiť kedykoľvek.
Tvrdenie, že SMER v roku 2009 robil rýchly pozmeňovák, aby Dôvera nemusela zaplatiť daň zo 400-miliónového zisku, nie je pravdivé. Žiaden takýto pozmeňovák nebol. Ten nedaňový režim v prípade negatívneho goodwillu tu bol dlhšie a v mnohých prípadoch Pente nevyhovoval, najmä pokiaľ šlo o lekárne. Tam totiž bola presne opačná situácia ako pri Dôvere. Hodnota, za ktorú sa kupovala lekáreň, bola vyššia ako hodnota lekárne na papieri a nepovažovalo sa to za daňový výdavok.
Je tu toho viacej. Ešte k tej Gorile. K spise Gorila si hovoril, že je opísané korumpovanie politikov. Niet divu, že vyšetrovatelia obvinili Haščáka. Predmet obvinenia nijako nesúvisí s Dôverou či zdravotníckou reformou v roku 2004. A mimochodom, Haščák nie je obvinený z korupcie a podplácania.
Po druhé, v uniknutých spisoch americkej ambasády zverejnených na WikiLeaks sa spomína podozrenie z kupovania poslancov Pentou, aby prešla ´Zajacova reforma´. Podozrenie sa netýka zákona o zdravotných poisťovniach, opäť, ale zákona legalizujúceho sieťovanie lekární. Zároveň sa v uniknutom spise ale aj uvádza, že, po prvé, slovenské zdravotníctvo je transformované z neefektívneho, zadlženého a skorumpovaného na viac udržateľné. A po druhé, vertikálne integrované zdravotnícke podniky, to je krížové vlastníctvo, môže byť prospešné pre slovenské zdravotníctvo. Mimochodom, chcem vám povedať, tí, čo ste hovorili o krížovom vlastníctve, najväčší krížový vlastník je štát, takže pozor na to, čo si prajete, keď ho zakážete, tak sa musíte rozhodnúť, čo bude vlastniť štát, že či teda iba poisťovne, alebo nemocnice. No, tak len k tomu.
Chcela by som ešte povedať k tomu zákonu samotnému. Náš program som prečítala. Hovoríte teda, že konám v prospech Penty, že Penta si našla mňa, ale my, my zvyšujeme konkurenciu, čo Pente nepomáha, ale komplikuje život. My sme podali návrh zákona, ktorý zakázal to, čo sa udialo v roku 2009, a teda vyplácať si splátky úveru, ktorý bol vyplatený akože ako zisk tým akcionárom, tak už to nie je možné vyplácať z prevádzkových nákladov. To bol náš návrh zákona. My im práve kladieme povinnosti na rozdiel od vás, ktorí ste dali zisk bez ohľadu na to, čo spravia alebo nespravia. Ale chcem pripomenúť, že to váš šéf skladal kandidátku s človekom z Penty. Vypočujte si Eugena Kordu, ako o tom hovorí. To váš šéf vybičoval situáciu s lekármi tak, že prišlo k výpovediam a to pomohlo Borom pri stabilizácii personálnej situácie, samozrejme, a tým pomohol Pente. Vás šéf bol 13 rokov poistencom Penty. Vám to, vám to nesvieti v hlave, ten výkričník? Keď tak strašne niekoho nenávidím, jak môžem odvody zo svojho ministerského, premiérskeho platu posielať tomu, koho nenávidím? Lebo je mu to jedno, on vás iba používa na kampaň a zmenil to až keď som to ja povedala. A takisto to, že im odstraňujete, pomáhate odstraňovať ich konkurenciu, to im pomáha, im to neškodí. Vy odtiaľto vytlačíte Union. To je všetko, čo spôsobíte.
A ešte by som chcela povedať, že vôbec nejako to nekomentujem, ale videli ste Igora Matoviča skákať, keď sa Boris Kollár v hoteli pána Borguľu stretol s Haščákom? Nič na tom, nehovorím, že to je zlé, on neni odsúdený, zavretý, ani nič. Nejde mi o nich, ide mi o to, ako to Matovič hrá. Vtedy nepípol, vtedy nebol problém, vtedy nebol problém, poistenec Dôvery. Je to proste neúprimné, nie je to pravda, čo vám hovorí. Rozmýšľajte, buďte kritickí.
K tomuto som povedala. No nebudem to už čítať celé, čo zopakujem a čo je vlastne na tom celom dôležité, v podstate tu nezaznel ani, nezaznela tu ani jedna vec k samotnému zákonu, ani jedna jediná. Čo tu zaznelo boli len nejaké také prvotné útoky, na ktoré nie sú žiadne dôkazy. Ja chcem podotknúť, tento návrh zákona je návrh zákona vlády z roku, ktorý v decembri 2022 prišiel z vlády. Všetci vaši nominanti, vaši ministri zaňho hlasovali, všetci do jedného, preto lebo to bolo nastavené tak – 1 % paušál, 1 % KPI-čka. Tie KPI-čka hovoria o tom, že pacient, sa zvýši jeho dostupnosť lekára. Je tu záruka, že bude mať teda časovú a miestnu dostupnosť, že sa skrátia čakacie doby, že sa bude bojovať s rakovinou, že sa zvýši účasť na skríningových vyšetreniach rakoviny prsníka, hrubého čreva a krčka maternice o 20 %. Objednávanie sa k lekárovi v prvom roku 40 % pacientov, v druhom roku 60 % pacientov, online laboratórne vyšetrenia k dispozícii v prvom roku po jeho zavedení, 40 % elektronických výsledkov, v druhom roku 60 % elektronických výsledkov. A kvalita zdravotnej starostlivosti sa zvýši, tam je to zverejňovanie dôležité, výsledkov informácií a výsledkov o kvalite poskytovanej zdravotnej starostlivosti, na základe ktorého budú môcť vznikať rebríčky.
Takže za mňa toľkoto. Toto je zmysel zákona, toto je jediný spôsob, ako dosiahnuť pre pacienta výsledok. Milá poisťovňa, ak donesieš benefit, máš peniaze. Milý sektor, ak donesieš benefit pre pacienta, máš peniaze navyše. Ale ak nedonesieš, nemáš nič. Tam je tá podstata. Keď budú existovať tieto KPI-čka, tak predsa nemusíte sa báť, keď nedoručia výsledok, nedostanú nič. A keď dostanú, tak len vtedy, keď to konečne ten pacient pocíti. Toto nie je v prospech nikoho iného ako pacientov, najmä pacientov.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.6.2023 18:55 - 18:57 hod.

Jana Bittó Cigániková Zobrazit prepis
Marek, však opätovne ti hovorím, veď mi daj na stôl návrh, ktorý všetko, čo som ti ja čítala z toho, z toho záväzku, k čomu sa zaviazalo 26 signatárov, tak do roka, že to dodáš. Však daj mi návrh, ukáž mi ako. Lebo ty kritizuješ, že takto nie, ale sám si ukázal, že ty nevieš lepšie, ty nevieš, akože ty si mal tú možnosť, ani teraz nehovoríš ako, len hovoríš, takto nie. Však dobre, nevidíš tam KPI, teraz tvoja kolegyňa pani Horváthová presne to čítala, že je to naviazané na tie kritériá. Tie isté kritériá sú naviazané aj pre, na 200 miliónov na sektor. Vy fakt nerozumiete, že oni majú motiváciu, keď majú odmenu 200 miliónov a plus 24 miliónov možno dve poisťovne súkromné? Oni majú predsa motiváciu určiť tie kritériá. Veď by boli hlúpi, keby si ich neurčili, však by prišli o tie peniaze. Tak ja, ja už neviem, ako vám to inak mám povedať.
Dobre, vadí vám nerozdelený zisk. Podľa mňa teda nemá byť cieľom minúť čo najviac a čo najrýchlejšie, lebo to je teda že jasná cesta k neefektivite a hovorím, toto sú prevádzkové, toto je zisk a ostatné logicky musí ísť na, na zdravotnú starostlivosť.
Ale dobre, nepáči sa ti to, však daj pozmeňovák, presvedčte parlament, odhlasujte si to bez toho. Ale stále tam necháte tú možnosť, aby mohol mať sektor ako taký 200 miliónov. Však dobre, mimochodom, ten nerozdelený zisk je na základe iniciatívy najmä Unionu, pretože vy bojujete proti Pente tak, že im odstraňujete konkurenciu, lebo Union má s týmto najväčší problém.
A ešte chcem podotknúť, tento zákon, ktorý predkladám, priatelia, to je váš zákon.
Marek, však to je zákon z vlády, z decembra, ktorý len ty si odstránil, bolo určené, že zisk poisťovne môže byť jedno plus jedno percento, jedno paušál a jedno za konkrétny prínos pre poistenca, a ty, čo je úplne choré, ty osobne si odstránil tú časť, ktorá mala pre pacienta význam a nechal si ten paušál bez ohľadu na výkon. Tak ja hovorím od začiatku, že pre mňa je regulácia zmyselná len vtedy, keď to ten človek pocíti. Čo je na tom zlé?
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 21.6.2023 17:47 - 17:47 hod.

Jana Bittó Cigániková
Ďakujem pekne aj Demokratom, že teda nebudú odvolávať Vlaďku Marcinkovú, však ani neni za čo. Chcem len podotknúť, že tá pripomienka pána Šeligu nebola procedúra rovnako ako, priznávam, toto nie je. Mohol jej to povedať medzi očami a nepáči sa mi, že si takto robí kampaň.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.6.2023 12:56 - 12:58 hod.

Jana Bittó Cigániková Zobrazit prepis
No, vážení kydači hnoja, celý ten návrh je postavený na tzv. KPI kritériách a na týchto kritériách závisí aj toho pol percenta do sektora. To, že to, že tomu nerozumiete, neznamená, že tak nie je, nie je problém vám to kedykoľvek vysvetliť.
Ťažko sa na vás reaguje, lebo vy si nechcete svoju vieru nejak nechať vyrušiť pravdou. Vy okamžite útočíte, keď ide o vašu vieru, a toto nie je založené na argumentoch vy máte len vieru, ako aj v iných prípadoch. Rozprávate o verejnom záujme, ale verejný záujem nie je názor Oľana, verejný záujem je názor občana. A občania, keď nechcú, keď by nechceli byť v súkromných poisťovniach, odídu do štátnej. Ale zjavne je v ich záujme (povedané so smiechom) odísť do súkromných, lebo spravilo to v posledných rokoch pol milióna ľudí. A to tu máme historicky najvyššie výdavky na marketing. To nie je tak, že všetci sú na hlavu padnutí, a vy všetci, vy jediní viete, ako majú ľudia žiť a ako sa majú rozhodovať. To nie je tak, že vy by ste nedokázali, veď nakoniec keby ste mali pravdu, tak tými úžasnými službami by všeobecka stiahla všetkých poistencov, ale nie je to tak, lebo jednoducho tá konkurencia je potrebná.
Pani poslankyňa Kavecká, napríklad na vás budem reagovať, neviem, či viete, ale súkromné poisťovne ako jediné odmeňovali ambulancie lekárov za výkon a merali ho. A následne, to je tá konkurencia, to začala robiť aj všeobecka. Súkromné poisťovne prišli prvé s benefitmi. Až následne to začala robiť teda štátna poisťovňa, až následne to začala robiť všeobecka. Prišli s aplikáciami, až následne to začala robiť všeobecka. Keď zrušíte konkurenciu, nebude dôvod, aby sa čokoľvek zlepšovalo.
Viac poviem v rozprave.
Skryt prepis