Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2020 o 15:53 hod.

PaedDr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2020 17:24 - 17:25 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán poslanec Ňarjaš, váš kolega hovoril, že pri úrokoch ide o pár euro, že úroky sú pár euro. No nemyslím si, že aj na spotrebných úveroch, ktoré tvoria tiež dosť veľkú časť, jej ide o pár euro. Vy hovoríte, že banky by mohli zarábať aspoň trochu na úrokoch, a keď nie, znelo to ako vyhrážka, že nám zvýšia poplatky alebo si vymyslia nejaké iné poplatky. Mali by sme si uvedomiť jednu vec, kolegovia, že my by sme mali slúžiť ľuďom, a nie bankám.
A keď banky vykazujú zisk na úrokoch cez viac ako 1 mld., tak tých pár miliónov euro ich isto nezabije. Komu slúžime? Slúžime bankám alebo ľuďom?
Ďakujem, pán poslanec.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2020 15:53 - 15:55 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán predseda Karahuta, rešpektujem tvoj názor. Beriem ťa ako odborníka na danú oblasť pôdohospodárstva. Ale na začiatku, keď sme sedeli ako prvýkrát vo výbore, tak viacerí členovia, drvivá väčšina členov nášho výboru povedali, že ich priorita je ochrana životného prostredia. A keď sa jednalo o bod 10, tak nikomu z nich nevadil. Ale už tým istým poslancom, ktorým nevadil bod 10, tak bol problém s rukavicami pred LIDL-om, s čističkami, že nestíhajú kapacitne, že chemikálie idú do riek, teda že sa veľmi dezinfikuje, s kamiónmi, že sa nedezinfikujú.
Tak potom nerozumiem, páni kolegovia, v týchto menej závažných veciach vidíme problém a posunúť o rok PET fľaše nevidíme problém. Preto my sme hlasovali, ako sme hlasovali. Pri bode 11, ja nerozumiem, čo má spoločné bod 11 s koronavírusom. Že sa to zabudlo? Dobre. A čo? Prečo to teraz dávame v legislatívnom alebo v zrýchlenom legislatívnom konaní? Si to riešte ináč, iným spôsobom. Nezneužívajme tento prípad alebo tieto prípady a nepodsúvajme do zákonov veci, ktoré s tým nič nemajú, a potom urýchlime toto rokovanie a nebudeme sa tu zbytočne zdržiavať a bude to vecnejšie.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2020 15:20 - 15:21 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, ďakujem za slovo. Pán Pročko, tykali sme si, ale môžme si vykať. Takže kľudne ešte raz.
Pán Pročko, slabý herecký výkon, veľmi slabý. My nemusíme z vás robiť idiota, naozaj my nemusíme z vás robiť idiota. Vy ste sa tu prezentovali ako odborník na životné prostredie, lebo vo vašej rodnej obci mali ste na starosti životné prostredie ako poslanec a boli ste aj vo výbore.
Ja si dovolím tvrdiť, že 12 rokov som bol poslanec mestský alebo Vyššieho územného celku v Banskej Bystrici a mal som na starosti alebo spolupodieľal som sa na tvorbe územného plánu v časti životného prostredia, čo sa týka ťažby zlata a podobných vecí, čo sa, bolo v Banskobystrickom samosprávnom kraji, pomáhal som v boji proti bridlicovým plynom na východe a nedovolím si tvrdiť o sebe za tých 12 rokov, že som odborník na životné prostredie.
Z vášho vystúpenia som sa nič odborné nedozvedel. Ako za toto vystúpenie by ste sa mohli hanbiť, aj keby ste akokoľvek sa to snažil verbálne a neverbálne vystúpiť. Niekedy s Ďurom Mokrým ste mali oveľa lepšie vystúpenia. A ak chceme tu nejak na odbornej báze pokročiť, tak si myslím, že takýmito útokmi alebo takýmito divadelnými vystúpeniami, ako ste teraz predviedol, si myslím, že sa nedo..., nedôjdeme nikam.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2020 11:38 - 11:40 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Marián, súhlasím so všetkým, s tým, čo si povedal. Ja by som doplnil ešte jednu vec.
Pre banky je výhodou predĺžiť úver, ako zhabať nehnuteľnosti, ktorými ručia ľudia. Mali by s tým len vy zvýšené náklady, ťažko by to predávali v dnešnej dobe a mali by oveľa väčšiu stratu, ako keby odpustili tie úroky, ale ešte zarobia aj na tomto. Tak sa netvárme, že ako nám banky idú pomáhať. Lebo keby si uplatnili tie záložné práva a všetko, tak prerobia oveľa viacej, ako keby odpustili tie úroky.
A pán poslanec, neviem, či Borguľa, alebo ktorý hovoril, že je nemožné. Ako je nemožné?
Tak potom načo je Národná rada Slovenskej republiky? (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Musíte reagovať na rečníka, pán poslanec.

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
Ale ja hovorím na Mariana, že vravel, že majú, a on hovoril, že je nemožné. Marian mu na to odpovedal, že je možné. Tak ja myslím si, že reagujem, pán predsedajúci. Ja si myslím, že je možné, lebo my môžme rozhodnúť a vláda môže dať taký návrh, aby sme nežiadali od ľudí úroky počas týchto deviatich mesiacov. A to nehovorím o úveroch, ktoré sú spotrebné, kde tie úroky sú tak vysoké a majú najväčší dopad na sociálne slabých ľudí, ktorí si tieto, keď je aj z nejakej negramotnosti finančnej, tieto úvery zobrali, a týka sa to väčšine Rómov a sociálne slabších ľudí a dovedieme ich týmto ešte do väčšej chudoby.
Tak si myslím, že to, čo bolo povedané, že mali by sa zrušiť tie úroky na tých deväť mesiacov, že by to bolo férové voči tým ľuďom, a banky by nič neprerobili.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.4.2020 18:36 - 18:37 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Poslanec Šefčík, tak drzé a urážlivé správanie som za svoju kariéru nezažil a bol som poslancom dvanásť rokov mestským, krajským, ale toto, čo ste vy dneska predviedli, to je ďaleko za čiarou!
Kde sú slová vášho predsedu zo včera, kde niečo hovoril o politickej korektnosti, keď zdržujete nás takýmto vaším správaním? Sa trošku zamyslite nad tým! Máme tu iné problémy.
A ľutujem, ak videl niekto z rodičov vašich žiakov, že čo tí žiaci mali za učiteľa, tak si teraz doma hlavu, vlasy trhajú. (Smiech v sále.)
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.3.2020 17:22 - 17:22 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja súhlasím v jednej veci, že zákon v bode 4 sa minie účinku. Máme tu ľudí, ktorí úmyselne prechádzajú zelenú hranicu, úmyselne, aby sa vyhli karanténe. Keď ľudia dokážu toto spraviť, tak je najmenej pre nich nahať si telefón doma a pokračovať v tom, čo robia. Takže môžme my sledovať, koho chceme. Budeme sledovať slušných ľudí, ale tí, čo dennodenne aj v tejto chvíli prechádzajú zelenou hranicou z Maďarska, z Poľska je to už ťažšie, tak to nerobia kvôli tomu, aby sa sem dostali, ale aby sa vyhli karanténe. A keď teraz zistia, že sa nevyhnú, ak nenahajú telefón doma, tak čo spravia ako prvé? Nahajú si ten telefón doma a tak sa vyhnú. Tak si myslím, že v bode 4 sa zákon minie účinku.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.3.2020 16:44 - 16:44 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, ďakujem za slovo. Súhlasím s mojím predrečníkom, ale bol by som rád, keby na začiatku sa zodpovedali viaceré otázky a potom sa nemusíme tu toľkí, dá sa povedať, prihlasovať do diskusie alebo faktickými poznámkami, keby nám bolo na začiatku povedané, dlhé telefonáty. Čo myslíte dlhými telefonátmi? Lebo ja, aby som ochránil rodičov, starých rodičov, tak sa s nimi nestretávam a hodiny s nimi telefonujem ako väčšina ľudí na Slovensku. Tak to je problém? Chráňme ich takto. Jedna vec. Kto bude, nebola povedaná otázka, len tí, čo sú v karanténe alebo majú nejaké podozrenie, alebo všetci ľudia? Malo sa to hneď na začiatku povedať. Či budú aj poslanci. Kto odkontroluje, prečo boli poslanci, z akých dôvodov? Kto to bude kontrolovať? Ktorí ľudia budú rozhodovať o tom, že sa títo alebo tí budú sledovať?
A na záver. Veľakrát sme dôverovali vládam aj v iných krajinách a vieme, ako to dopadlo. Takže teraz bezhlavo hovoriť, že ideme dôverovať vláde, tak to nie. My sme tu nato, aby sme kontrolovali vládu a zastávali práva všetkých občanov na Slovensku.
Ďakujem.
Skryt prepis