Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.4.2020 o 9:35 hod.

PaedDr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.4.2020 11:13 - 11:13 hod.

Miroslav Suja
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.4.2020 9:35 - 9:37 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán kolega, myslím si, že je ešte skoro tvrdiť, že ste niečo dosiahli oproti predchádzajúcim, lebo myslím si, že v súčasnej dobe ste ešte nedosiahli nič, nebol na to čas. Držím vám palce a uvidíme po štyroch rokoch, či dosiahnete to, čo ste tu všetci tvrdili, že táto vláda vyrieši rómsku otázku. Držím vám palce, lebo to je hlavný problém, nie ostatné menšiny. Takže na to sa pozrieme. Takže teraz tvrdiť z vašej strany, že už ste to dosiahli, ešte, prepáčte, ešte nie, ale držím vám palce.
A ak chcete vy, aby vo svojom jazyku mohli hovoriť národnosti, kde je aspoň 20 %, tak ja si neviem predstaviť, keď napríklad v Detve by to aj mohlo byť, keď sa prihlásia všetci Rómovia k svojej národnosti a keby aj nie, neviem, či tam teraz sú poslanci a začali by hovoriť v rómskom jazyku, ako im bude rozumieť tých zvyšných 80 alebo 90 %? Ako neviem si to dosť dobre predstaviť, by som to chcel vysvetliť. Či budú musieť tie obce a mestá si zabezpečiť tlmočníkov, ktorí to potom budú tým ostatným poslancom prekladať, či to nebude veľká záťaž na také rozpočty obcí. Možno mestá by to zvládli. To by som chcel vedieť, že ako technicky to chcete zvládnuť.
A nemusíme sa pozerať na menšiny ako na riziká. Nemusíme. Ale keď nejaké riziko tam je alebo už sa niečo stalo, tak to potom musíme, musíme konať, nemôžme sa tváriť, že nič a ideme ukameňovať policajtov, keď zasiahnu. To znamená, nemali by sme sa pozrieť ako na riziká, ale už keď niečo sa vysrstirilo, povedané, tak potom nemôžme napádať tých policajtov, že si nekonali správne.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.4.2020 16:40 - 16:42 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, ďakujem za slovo. Pán poslanec Pollák, vo veľa veciach s tebou súhlasím a držím ti palce, aby sa ti podarilo presadiť aspoň časť z toho, čo si hovoril. My ako klub vítame, že sa táto situácia začne riešiť. A to hovorím, si myslím, teraz za celý klub, vítame. A držíme ti takisto palce. Len treba na druhej strane povedať, vy máte najlepší prístup k tým osadám a dá sa povedať štvrtiam rómskym, že nemajú len práva, ale aj povinnosti. A polícia nie je terč na hádzanie skál, sekier a podobne. Polícia nechodí do tých osád kvôli tomu, aby tých Rómov šikanovala, ale kvôli tomu, že tam dochádza k porušeniam zákona a musí tam ísť, keď je zavolaná. To neznamená, že keď vás teraz vo veľkej väčšine volili, že zákon pre nich neplatí. To im musíte vysvetliť, lebo v mnohých videách, si to všimnite, oni sa na to odvolávajú. A bohužiaľ, tak to nie je. A je to na ich škodu. Potom si vytvárame o nich zlý názor a neprospieva to nikomu, ani vám, ani väčšinovému obyvateľstvu. Tak ak im chceme pomôcť, tak im toto treba vysvetliť.
Ešte by som chcel povedať, nech mám chvíľu času. Rómovia, ktorí pre mňa robia, naschvál teraz hovorím Rómovia, ale doma hovorím Cigáni, oni sami mi povedia, že sú Cigáni, že aj Cigánski diabli sú a nie sú Rómski diabli. A robia perfektne, som s nimi spokojný. Ale keď oni hovoria, aby som im povedal Cigán, tak im nebudem hovoriť Róm zo srandy, keď niekde sme a máme nejakú akciu.
Ďakujem za čas, asi sa minul.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.4.2020 16:05 - 16:07 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán poslanec, súhlasím s tebou, že stavebný zákon, ktorý je tu, je zlý. Ako stavbár mám s tým strašne zlé skúsenosti. Stavebné úrady naprieč celým Slovenskom sú tak iné alebo tak rozdielne, že pri jednotlivých si myslím, že som v inej krajine. Každá vyžaduje niečo iné, zbytočná byrokracia, veľakrát nad rámec zákona. Takže vítam túto iniciatívu, že sa má zmeniť stavebný zákon.
Ale čo sa týka diaľnic, že je to zdĺhavé, nesúhlasím. Máme príklad v Chorvátsku, kde vidíme, že keď sa chce, tak sa dá. Je, áno, že teraz v tejto situácii pri koronavíruse to bude možno ťažšie, ale nebude to tu navždy. A môžme dokázať to isté, čo Chorváti, oveľa rýchlejšie, kvalitnejšie a hlavne lacnejšie. Lebo problém pri výstavbe diaľnic je zlé obstarávanie, ktoré sa stále naťahuje, ľudia sa donekonečna odvolávajú alebo firmy a keď sa už obstará, tak sa nezaoberá vlastne zadávateľ, ako sa tá diaľnica vlastne buduje. Dochádza k nim k rozkrádaniu či už vo veľkom tými firmami alebo aj priamo zamestnancami, ktorí tam priamo robia. Pri výstavbe obchvatu Detvy sú všetky tie pletivá, ktoré sú na spevnenie, skoro v každej záhrade po všetkých dedinách. Posypový materiál, ktorý je do základov, tak isto, železo tak isto. Komplet všetci začali v tom období robiť betónové múriky. Mali by sme sa venovať aj tomuto a tým zabránime, keď zamedzíme tomuto rozkrádaniu, že tie diaľnice sa budú stavať rýchlejšie a lacnejšie.
A teraz by som chcel ešte niečo... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.4.2020 15:35 - 15:37 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo druhýkrát. Skúsim ešte raz. Pán minister, ja si myslím, že je nesprávne bezhlavo sa orientovať, ako som povedal predtým, na USA, ako vidíme Arabská jar, Juhoslávia. Následky tohto všetkého na Balkáne cítime dodnes a v tejto chvíli cítime následky aj tej Arabskej jari, kde sú milióny utečencov a desiatky, možno stovky tisíc mŕtvych. A nehovorme si, že je na vine Rusko alebo my alebo Európska únia. No nie je. Je na vine USA. Keby sa tam netrepali, tak by to nebolo. A to si myslím, že každý, kto má aspoň trošku zdravý sedliacky rozum, tak to pochopí. Odstavili sme vedenie v Líbyi a teraz nevieme, kto zabezpečí, aby tí utečenci neprechádzali do Európy.
Ale pome ďalej. Myslím si, že je veľmi dobré mať vzťahy, dobré vzťahy s každou veľmocou, ako je aj Čína a Rusko. A dištancovať sa od nich a mať nejaké nepriateľské kroky, si myslím, že nám ako malej krajine, Slovenskej republike, nepomôže. Bojovať proti Rusku sa nedá. Ja si myslím, že je dobré s nimi dobre vychádzať, mať svoj názor, nemusím mať rovnako ako oni, ale dobré vzťahy ešte nikomu nikdy neuškodili. A vy tu hovoríte, alebo váš nejaký predrečník a vy ste s tým súhlasil, že prevencia proti vojne je najlepšia. No skúste vy v NATO povedať zástupcom Spojených štátov amerických, že prevencia by bola lepšia, ako niekde vyvolať nejaký konflikt. Tak rýchlo skončíte, lebo u nich je prevencia práveže vojna. A čím viacej, tým lepšie, lebo tým ďalej sa viacej predáva zbraní, aj keď teraz je možno trošku problém v Mexiku, nemá im kto vyrábať, ale podľa mňa sa to rýchlo nahradí.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.4.2020 15:32 - 15:32 hod.

Miroslav Suja
Ďakujem za slovo. Pán minister, myslím si, že je nesprávne bezhlavo orientovať sa na Ameriku alebo na USA. Svedkom je toho Arabská jar, ak pôjdeme neskoršie - Juhoslávia. Myslím si, že politika... (Prerušenie vystúpenia z technických dôvodov - porucha mikrofónu.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2020 19:38 - 19:38 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Pani poslankyňa Kozelová, asi ste ma dobre nepočúvali. Ja som sa pýtal pána ministra, nech mi vysvetlí, či sú tu ilegálne, alebo legálne, či sa vzťahuje na nich ten § 131i ods. 2. Ak ich nikto nekontroluje vo vlaku, tak nemám ich prečo nahlasovať na políciu, lebo legálne prišli vlakom a nikto ich neodkontroloval. Ale ak je to chyba, že nedostatočne strážime vlaky a zelenú hranicu a podobne, tak potom sa tým musí minister zaoberať. A dozvedel som sa to ja len dneska ráno.
Takže preto som poprosil pána ministra, aby mi odpovedal.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 7.4.2020 19:31 - 19:34 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Vážení kolegovia, kolegyne, pán minister, stále sa nachádzame v druhom čítaní k zákonu ako celku. Preto by som sa, pán minister, rád vás opýtal na § 131 ods. 2, a z dôvodu takého, že nie som dobre, alebo chcel by som to, aby ste mi to vysvetlili. Je zákaz vstupu cudzincov na územie Slovenska.
Tak sa chcem spýtať, že prečo sa nedodržuje. Strážime hranice pre automobilovú dopravu, ako je tam polícia, záchranári, požiarnici, hotový cirkus, ale tak to má byť, nech vidia, že hranicu si strážime, že to neberieme na ľahkú váhu. Ale napríklad prídu na hranicu Ukrajinci, občania tretích štátov. Na hranici ich pošlú preč, nepustia ich na územie Slovenskej republiky, tí Ukrajinci zdvihnú telefón, zavolajú svojim krajanom, že čo ako robiť, oni im poradia, choďte na vlakovú stanicu do Kitsi, alebo do Kitsee, tam nastúpia na vlak a o dve hodiny sú v Bratislave.
Preto sa pýtam, či je toto v poriadku. Strážime jednu hranicu úplne a o kúsok ďalej bez toho, že by ich niekto odkontroloval, prídu do Bratislavy. Hovorím o prípadoch zo 4. 4., 5. 4. a 6. 4. nemám overený.
Tak ako bojujeme proti koronavírusu? Ako kontrolujeme týchto cudzincov, ktorí sa sem dostanú, a hlavne keď prichádzajú z krajín, ako je Taliansko a Nemecko. Preto sa pýtam na ten bod 2. Vstúpili tým pádom legálne na územie Slovenskej republiky a spadajú pod § 131 ods. 2 alebo nelegálne a budú deportovaní alebo pôjdu do karantény.
A ešte jedna otázka na pána ministra, je takto chránená hranica v poriadku, že sa takto chráni? Alebo vlaková doprava je mimo, v ktorej sa nám nemôže nič stať? Stade nemôže prísť žiaden koronavírus, žiadni štátni príslušníci? Lebo keď táto informácia sa šíri medzi príslušníkmi tretích krajín, môžu ho využívať aj iní. Preto by som bol rád, keby ste mi na toto odpovedali.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2020 18:02 - 18:03 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Milan, povedal si to správne. Keby bol ministrom chlap, normálne chlap, tak sa postaví a povie: „Bál som sa tým bankám postaviť.“ Alebo: „Bol na mňa nejaký tlak vyvíjaný, a preto budete úroky platiť.“ A dajme o tom hlasovať a nebavme sa tu šesť hodín! Normálne natvrdo ako chlap! Lebo ste sa rozhodli, aj tak to prejde.
Milan, áno, úlohou opozície je kritizovať, hľadať slabé miesta a poukazovať na ne, ako to robil aj váš premiér, tak teraz nekritizujte za to nás. My nie sme tu na to, aby sme vám na všetko pritakávali a hlasovali za všetko, čo si vy zmyslíte. Ak nie sme s tým stotožnení a vidíme tam zlé veci, tak na ne poukážeme, je to naše právo.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2020 17:33 - 17:34 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec, vy tvrdíte, že náklady sa nezvýšia, ale ja si myslím, že 9-mesačné platenie úrokov navyše je zvýšenie nákladov pre tých klientov. Obyčajní ľudia nerozdeľujú, koľko zaplatia na úrokoch a koľko na istinách. Berú to ako celok, keď im to banka dá. A teraz ten ich celok sa navýši o úroky za tých 9 mesiacov. A ja si myslím, že toto je navýšenie. A trošku skromnosti zo strany bánk pri takých ziskoch, si myslím, že je tu namieste.
Skryt prepis