Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.10.2020 o 14:49 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.11.2020 9:48 - 9:50 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Som rád, že pán predseda Kotleba spomenul, že vláda v rozpore so zákonom hrubým spôsobom, zastrašovaním, vyhrážaním, vydieraním núti občanov k testovaniu a teraz toto všetko chce ospravedlniť, ako to zdôraznil, týmto zákonom. A nielen vláda, kolegovia, ale aj vy kryjete vládu, vy ste toho súčasťou, lebo vy im držíte chrbát.
Kde je teraz Šeliga, keď som sa ho pýtal, prečo nás dneska nevyhodil? Kde sú tí policajti, ktorý tu vykrikoval a do médií dával vyhlásenie, všetci sme si rovní, kde sú tí policajti, čo nás mali stadeto vyviesť alebo nás trestať?
Dneska sa tváril, že nič. Dneska sa tváril, nič, keď som sa ho na pýtal, lebo vedel, že robí v rozpore so zákonom, vedel, že robí v rozpore s rokovacím poriadkom. A som rád, že predseda Kotleba na to upozornil.
Viete, vy tu vykrikujete na rúška. Podpredseda Národnej rady je to na videu, 30 minút tu nemal rúško. Prišiel bez rúška, Laurenčík, 30 minút tu nemal rúško a po 30 minútach bez rúška z tejto sály odišiel. (Reakcia z pléna.) Ale nie 30 minút, pani poslankyňa, nie 30 minút, a neskákal som vám do reči. Pán predsedajúci... (Zaznenie gongu.) Páni kolegovia, ja som vám neskákal do reči. Ako Pročkovi sa nečudujem, ale, pani kolegyňa, vám sa čudujem.
Pán Pročko, samozrejme, 7 minút, 7 minút takisto počas rokovania, keď predtým upozorňoval Kotlebu, že má rúško, tak 7 minút, je to na videu, nemal rúško! A teraz idete tu poukazovať na druhého?! Áno, áno, 7 minút Pročko nemal rúško a podpredseda parlamentu 30 minút. Ani jeden hlas vás farizejov nešiel na to, aby ho upozornil! Tridsať minút! Tridsať minút. (Reakcia z pléna: "Máme to zaznamenané.") Máme to zaznamenané. My sme... (Reakcie z pléna.) Ja som na to neupozorňoval, lebo sa to stane, ale vidíte tohto šaša, toho Pročka, jemu to je jedno! On sám nenosí, ale druhých upozorňuje!
A viete, čo ma zaujalo? Že podpredseda parlamentu dve minúty predtým upozorňoval poslanca Kotlebu, nášho predsedu, že má rúško pod nosom. Ale on... (Prerušenie vystúpenia časomerom. Reakcie z pléna. Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.10.2020 10:46 - 10:48 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán poslanec, spomenul ste v svojej reči aj reštaurácie. Hovorili ste o stratách, hovorili ste o ušlom zisku. Ušlý zisk sa dá polemizovať, ale straty?
Ale poďme trošku k číslam. Nakazených v kostoloch 0, kostolov 4 125, chodí tam okolo milióna veriacich. V reštauráciách, cca 20-tisíc reštaurácií, len v piatich bolo podozrenie na nákazu. Fitnescentrá, cca 2 000, ani v jednom. Dopad na ľudí, tam je milión v kostoloch, hej, psychicky, tam finančne nebude, ale na pôde sa to prejaví, v reštauráciách 100-, 150-tisíc zamestnancov a ich rodinných príslušníkov, vo fitnescentrách máme okolo 22-tisíc, možno až 50- s rodinnými príslušníkmi. Kto nahradí ich krivdu alebo ako chcete ako vládna koalícia napraviť túto neprávosť na týchto prevádzkach pri týchto číslach? Lebo tu sa jedná o neprávosť.
Nielen hovoriť, že vy v SaS-ke s tým nesúhlasíte. Čo ste spravili pre týchto ľudí a ich rodiny, aby sa toto nestalo? Aby hlavný hygienik, pandemický výbor, vláda, vy ako poslanci, aby túto krivdu na týchto troch konkrétnych prevádzkach, ktoré som povedal, teraz nespáchali? Lebo tie čísla, ktoré som povedal, sú v dvoch prípadoch 0 a tých 5 prípadov z 20-tisíc, to je, to je nič. To je nič!
Tak sa pýtam vládnej koalície, poslancov SaS, ktorí sú proti tomu, aby sa to zatváralo, čo chcete spraviť pre tých ľudí, pán Dostál, keď ste to otvorili? Nielen vyhlasovať na internete, že my s tým nesúhlasíme, ale skúsme niečo spraviť, aby táto krivda a neprávosť... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.10.2020 10:17 - 10:19 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán kolega, nahradiť zisk alebo straty sú dve rôzne veci a povedzme si na rovinu, ľudí - na reštaurácie napríklad, ktoré teraz chcete zatvoriť a fitnescentrá - môže byť aj s rodinnými príslušníkmi okolo 150- až 200-tisíc a oni musia platiť elektriku, vodu, plyn, nájomné a podobne. My im nechceme nahradiť, tak ich potom dostaneme na hranicu chudoby alebo exekúcií. Musíme sa jasne vyjadriť, ako ich chceme odškodniť, keď ich takto zavreme.
A teraz nám vyjdú tabuľky, že my zatvárame prevádzky, o ktorých teraz hovorím, ktoré sú na tom chvoste, ako napríklad kostoly, kde nemáme dôkaz, že sa nakazil aspoň jeden človek. Ako sú napríklad fitnescentrá, kde to bolo minimálne alebo možno vôbec. Reštaurácie, úplne minimum pri rodinných oslavách, ktoré tam boli. Ale naopak, to, kde bolo najviac, to tam nie je. Ale my teraz 150-, 200-tisíc ľuďom zasiahneme do života. Aký majú mať tí ľudia pocit z vás, keď vy vlastní koaliční partneri nie ste jednotní? Sami hovoríte, že predkladáte zákony, ktoré predpokladáte, že vám prezidentka vráti. Ako majú to tí ľudia vnímať, aké majú mať istoty?
Prestaňte sa vracať do minulosti a skúsme riešiť súčasnosť. Čakal som od vás vecné vystúpenie, ale aj vy ste sa vracal do tej minulosti. Načo je to dobré?! Ako vám majú ľudia veriť, keď vy hovoríte, v zrýchlenom legislatívnom konaní že potrebujem tento zákon rýchlo, keď hlavnú zbraň proti korone, ako ste vy povedali, ste doteraz ani raz nevyužili a museli sme to rýchlo schváliť, rýchlo prelomiť prezidentkine veto, lebo to je hlavná zbraň podľa vášho premiéra. A doteraz to nebolo využité a podľa všetkého ani nebude! Tak ako máme veriť, že tento zákon je ten správny?!
Robíte z ľudí hlupákov a potom sa čudujete, že vám neveria. Boli disciplinovaní, verili vám v prvej vlne. A nedostali nič, ani len pochvalu, nič, dávali ste im za príklad, ani nechcem hovoriť... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.10.2020 16:30 - 16:32 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Miňo, ja ďakujem za tvoje vystúpenie a zareagujem o niektorých veciach.
Z tvojho vystúpenia jasne vyšlo najavo, že páni ako Matovič, Čekovský a poslanci pustili do gatí, keď majú odpovedať na jednoduché otázky. Pustili do gatí, keď majú prebrať zodpovednosť, keď majú vecne argumentovať, pustili do gatí, keď počuli kritiku, tak začnú hneď s útokmi, výhovorkami. Na jednoduché otázky sú hneď výhovorky. Spýtajte sa hlavného hygienika, hneď pustí do gatí, spýtajte sa ministrov, zasa pustil do gatí. Aký je to premiér? Na každú jednu otázku nájde hneď vinníka. Mňa sa nepýtajte, ja nič, ja muzikant. Vy ste len takí brechajúci psi. Toto sú jeho vyjadrenia a vystúpenia.
Tak aký je premiér, čo pustil do gatí, tak aj tuto pán kolega Čekovský tiež pustil do gatí, keď máte vecne hovoriť, tak len útočíte, žiadne vecné argumenty. Koľko sviečok budeme musieť zapáliť, keby sme išli vaším príkladom za vaše opatrenia kvôli COVID-u-19? Koľko ľudí muselo zomrieť kvôli týmto opatreniam? Viete vôbec dáta? A keď chceme dáta, aby sme sa vedeli normálne rozhodnúť, tak, pán Čekovský, pustíte do gatí. Máte naložené plné gate a radšej sa zdržíte a SaS-ka tu ide vykrikovať, že oni nepustili do gatí. Však sa len jedna zdržala a ostatní takisto zahlasovali, aby tie dáta nevedeli. Tak vy neviete, čo chce váš predseda. Normálne ste pustili do gatí, keď ste mali tie dáta dostať. Tie, čo váš predseda si žiada.
Som rád Milan, že si to poukázal, na tú ich dvojtvárnosť, ale SaS-ka je presne... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.10.2020 15:58 - 15:59 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Marian, ďakujem za presné zhrnutie tohto zákona a poukázanie na ďalšie jeho chyby. Ja by som sa len vrátil k tomu, čo si hovoril o tých transportoch. Vieme, ako prechádzali transporty v prvej vlne, kde boli ľudia prevážaní, podozriví, nakazení aj zdraví spoločne v prostriedkoch dopravy a nevedeli ani, kam idú. A následne boli umiestňovaní do izieb trojlôžkových aj piati. A na tom najhoršie bolo to, že umiestňovali tých, čo sú pozitívni, čo už boli preukázateľne pozitívni aj so zdravými. Takto to prebiehalo v prvej vlne.
A teraz hovoríme znovu o transportoch a ideme zopakovať to isté? Keď to tam neni presne definované. Malo by tam byť definícia, že len samostatne, ak sú pozitívni viacerí, tak kľudne aj viacerí. Ale nie tak, že vy niekoho pozitívneho a podozrivého dáte s niekým iným do transportu. Tam to vôbec nie je citované. A môže dôjsť presne k tomu, čo bolo v prvej vlne a kopu zdravých ľudí sa nakazilo od chorých.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.10.2020 15:17 - 15:18 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pani poslankyňa, súhlasím s vami, aby sme riešili veci vecne. Aj aby ste konečne prevzali zodpovednosť, ale zodpovednosť treba prevziať legitímne a nie tým, že budeme zatvárať prevádzky a obmedzovať osobné slobody ľudí ešte viacej bez toho, že by sme mali relevantné dáta alebo informácie a strieľali od pásu a zatvárali hociktorú prevádzku len tak, že si to niekto zmyslí. Tak to neni legitímne prevzatie alebo zodpovedné prevzatie. V tomto s vami nesúhlasím.
A povinné očkovanie detí, to snáď nemyslíte vážne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.10.2020 15:01 - 15:02 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pani ministerka, ja budem reagovať na vaše slová, kde ste hovorili, že vás neteší, že sa zatvárajú prevádzky. Ani nás to neteší, keď ich zatvárate. Ale podľa akého kľúča ich zatvárate? My by sme radi vedeli to. Že vás to neteší, je pekné, ale mohli by ste nám povedať, že podľa akého kľúča sa tie prevádzky zatvárajú. K tej časti by som rád, keby ste vedeli odpovedať. Lebo ja neviem reštaurácia a fitnescentrá, fitnescentrá môžu mať určitý počet štvorcov, môže tam určitý počet ľudí chodiť, ale vôbec sa tam nepíše o kaderníctvach, holičstve, kozmetike, tetovacích štúdiách a podobne.
Akým kľúčom ste vybrali napríklad tieto prevádzky, ktoré teraz chcete zavrieť? Tým, že my nemôžme dostať tie informácie a tie dáta alebo aj vďaka koaličným poslancom, ktorí schválili, že to nedostaneme, tak my nevieme kvalifikovane narábať alebo sa rozhodnúť, lebo nemáme sa podľa čoho. Nemáme tie dáta, tie nám chýbajú. A veriť vám po toľkých klamstvách, čo ste nám spravili? Ako to je ťažké.
A bez rúška, samozrejme, pani ministerka. Vám nevadí, nemusíte mať, ste ministerka.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.10.2020 14:49 - 14:51 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán poslanec Fico apoliticky a vecne poukázal na chybný zákon alebo na chyby v tomto zákone a mrzí ma, že odpoveď koalície len sú výčitky a poukazovanie na minulosť, ktorá možno bola chybná alebo aj bola v niektorých veciach, a nezazneli žiadne odborné argumenty od koaličných poslancov. Čakal som od poslanca Baránika, že vecne zareaguje, pán poslanec, na tvoje vystúpenie alebo na vaše vystúpenie (reakcia z pléna), ale žiadne, žiadne vecné argumenty na vystúpenie (zaznievanie gongu) pána poslanca Fica nezazneli. Len tie chyby z minulosti.
Ale teraz je tu tento zákon, tak nevracajme sa k chybám z minulosti, ale vecne riešme veci, ktoré sú tu, kolegovia. Bolo spomenuté, že sa môžu podať kvalifikované žaloby. Áno, ak si všimnete internet, reštaurácie sa spájajú, fitnescentrá sa spájajú za účelom podania kvalifikovaných žalôb. A ja sa pýtam, kto bude potom znášať zodpovednosť za toto. Vaša výhovorka bude zasa lebo Fico alebo smeráci predtým?
Skúsme sa už prestať vyhovárať a začnime robiť to, čo je teraz. Ja neobhajujem, čo bolo predtým. Všetci vieme, že boli zlé veci a dobré veci. Ale riešme situáciu teraz vecne. Ale koaliční poslanci sa nevyjadrili ani jeden vecne. Všetci ste len útočili, čo bolo. Skúsme sa k tomuto zákonu vyjadriť. Skúsme. A keď už sa nevie Baránik vyjadriť, tak asi je niekde chyba v tom zákone, ako váš odborník na právo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.9.2020 17:28 - 17:28 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Plne súhlasím s mojím predrečníkom, odpady je veľmi dôležitá vec a v skrátenom legislatívnom konaní, si myslím, že to neni dobré prijímať. A vyhovárať sa, že je za päť minút dvanásť, keď predtým sme prijali zákon, kde sme odložili zálohovanie PET fliaš o jeden rok, vtedy to už nevadilo. Tak ja si myslím, že aj toto chvíľu počká, aby to prešlo riadnym pripomienkovým konaním, aby sa mohli vyjadriť všetci odborníci k tomu, mestá, obce, na koho to bude mať dopad, aký to bude mať dopad, aby sme vedeli nejaké výsledky a správne sa vedeli rozhodnúť, lebo teraz nevieme.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.9.2020 18:48 - 18:49 hod.

Miroslav Suja
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Miro, ďakujem za tvoje vysoko odborné vysvetlenie a aj použité príklady. Vnímam ťa ako odborníka, profesionála, ktorý vie, o čom hovorí, a tvoj názor si veľmi vážim.
Skryt prepis