Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2020 o 14:45 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 8.12.2020 14:49 - 14:53 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Niektorí moji predrečníci povedali, že tu majú, že majú viac detí a že sú za.
Pani poslankyňa, ja mám štyroch synov a som rád, že sú zdraví a že všetko má byť alebo všetko je tak, ako má byť.
Vy ste reagovali na mňa, že boli by ste pristúpili na ten náš návrh, alebo čo povedal pán Beluský, tu predkladal, keby bolo na to peniaze. Ale beriem to z vašej strany také farizejstvo, lebo ak si dobre pamätáte, pán Beluský tu povedal, že je ochotný urobiť ústupky, že hocijaká pomoc, keď aj malá, nemusela byť taká, ako on navrhol, že sme ochotní rokovať. Hocijaký pozmeňujúci návrh, hocičo, čo by pomohlo matkám, by sme boli prijali, aj toto, čo ste vy dali, prijmeme. Hocičo. To znamená, že on to tu vtedy jasne povedal.
A to, že vy ste dneska povedali, že na to peniaze nemáme, to je, prepáčte, farizejské, lebo my sme povedali, že vieme ustúpiť, koľko, na koľko peniaze máme. Takže boli na to peniaze, keď sú aj na toto.
Takže, prosím vás, toto neni, toto neni odpoveď na to, že preto ste to nepodporili, že na to peniaze sme nemali, lebo sme boli ochotní robiť ústupky.
Vy hovoríte, že sa nepatrí, aby sme vplývali na našich sympatizantov, aby nerobili pochod pred domom premiéra vášho Matoviča. A čo robil celé roky on? On staval šibenice, on vykrikoval, on napádal a vyhrážal sa ľuďom a to robí aj teraz.
My sme všade, všade na každom takomto proteste ako prvé v strede aj na konci hovorili, že sme proti akémukoľvek násiliu, aby sa ľudia nedali vyprovokovať, aby žiadne násilie nebolo. Vyzývali sme ľudí. Ani jeden z nás nevyzýval ľudí, aby na niekoho útočili. Aby to bol pokojný protest a takto aby sme vyjadrili svoj názor. Toto bolo naše.
Ja viem, že vy ste asi, predpokladám, že vy ste z tretieho sektora a tam trošku tie názory sú iné, my sme fakt rodinne založení, my tu nekupčíme s ničím, my podporíme každý dobrý návrh. Vy máte problém podporiť dobrý návrh z opozície, a to je jedno, z ktorej časti opozície, aj z nezaradených.
Takže skúsme sa nevracať stále len do minulosti a začať robiť niečo teraz, aby to pomohlo takým zákonom, ako je tento, vylepšiť ho, prípadne ďalšie návrhy, ktorým sa ešte pomôže tým matkám a rodinám.
Niekto z vás tu hovoril na pápeža, že by sa mal rešpektovať, ale pápež aj povedal v niektorých svojich oných, že je za homosexuálne partnerstvá a to ako ortodoxní kresťania, to vyjadril v svojom názore, nemôžte prijať, alebo proste že to rešpektuje. Toto v živote my nemôžme prijať. Rodina je rodina, je muž a žena. Nikdy nič iné.
A preto vravím, skúsme neobchodovať s deťmi, skúsme neobchodovať s rodinou, skúsme neobchodovať s ničím a naprieč politickým spektrom skúsme podporovať dobré návrhy. A nie pri jednom sa vyhovárať, že máme koaličnú zmluvu, nemôžme, potom, keď nám je to už trápne, tak povedať, že nemáme na to peniaze.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.12.2020 14:45 - 14:46 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Pani poslankyňa, ja som za každú pomoc matkám a rodinám a je mi jedno, kto ju predkladá, z ktorej strany alebo z akého politického spektra prichádza.
No je smutné to, že keď takúto pomoc navrhujeme my, tak váš celý klub zahlasuje proti. Vtedy už neplatí to, čo ste povedali pred chvíľou, že je to pomoc matkám a deťom? Neni to také farizejské trošku s vami z vašej strany?
Vy hovoríte, že ďalšie návrhy. Načo máme dávať ďalšie návrhy, aby sme zlepšili pomoc, čo akokoľvek dobré, keď ako ovce zdvihnete ruku a zahlasujete proti tomuto návrhu?
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.12.2020 14:35 - 14:36 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec, 90 % vecí, čo ste povedali, nebolo nič k tomuto prednesenému bodu, ale dobre, máte na to právo, rešpektujem to.
Hovoríte, že sme nepodporili zákon o ochrane života, tak si pozrite záverečné hlasovanie, aké bolo, a potom niečo také hovorte. Ste obyčajný klamár a nie kresťan! Keby nie vášho poslanca Drdula, tak to prejde, nie nás, my sme, sme zahlasovali všetci za, nikto nebol proti. Tak hovorte pravdu a neklamete tu pred všetkými! My sme boli všetci za, všetci za, čo sú v strane, všetci. Váš sa zdržal Drdul, tak, prosím vás, neklamte, neklamte tu, že my sme to nepodporili.
Ako vy môžte vopchať prsty do svätenej vody, keď takto tu klamete pred všetkými, môžte sa hanbiť! A presne tak ako váš premiér, tak takisto vystúpenie máte aj vy, miesto tu žiadate podporu, aby sme vás podporili, dobrý zákon, ja nevravím, že je zlý, a potom 90 % tu napádate opozíciu, od ktorej žiadate podporu. Vy ste schizofrenik alebo je neviem čo. Však keď ja chcem niekoho podporu, tak mu nepichnem nôž do chrbta a nenadávam mu. Potom sa čudujete, že dobré veci neprechádzajú. My podporujeme každú dobrú vec.
A ja som si tiež myslel, že nikto nedokáže, ako vy hovoríte, že chcete, že si myslíte, že nikto nedokáže proti tomuto zákonu zahlasovať. Ja som si tiež nemyslel, že niekto nedokáže zahlasovať proti tomu, aby sa zobrali obedy deťom, a predsa ste tu všetci zahlasovali za to, aby sa tým deťom tie obedy zobrali.
Tak kto je tu farizej a pokrytec, pán poslanec? Taký ako váš premiér ste celý váš klub, česť výnimkám, ktorých si vážim.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.12.2020 14:07 - 14:07 hod.

Miroslav Suja
Pán minister, ja som len na to reagoval, že ráno som čítal niekde na internete, že došlo k výraznému posunu alebo k dohode a potom zasa boli niekde inde informácie, že to nie je pravda. Tak ja som len chcel vedieť, či to je len nejaký hoax, alebo je to pravda. Ale ďakujem za vašu odpoveď.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 8.12.2020 14:05 - 14:06 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Ja by som len v krátkosti chcel poprosiť pána ministra, či vie potvrdiť alebo vyvrátiť tie informácie, ktoré dneska alebo včera prebehli na sieťach a na internete, že došlo k dohode medzi Európskou úniou a Veľkou Britániou alebo Spojeným kráľovstvom, a ak nie, alebo áno, a či sa vie k tomu vyjadriť.
A druhá vec, by ma zaujímalo, že ako sa pristupuje v Spojenom kráľovstve a vlastne v Írsku, či to bude recipročne aj u nich toto isté, alebo bude nejaký iný prístup k našim občanom.
To bude všetko asi. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.12.2020 10:01 - 10:02 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pracovnou metódou Matoviča je zastrašovanie, dehonestovanie a vulgárne napádanie každého, kto má iný názor ako, preto sa nečudujme, že za poslancov si vybral ovce, ktorí na pokyn dvíhajú ruky to alebo na to, čo on povie. Ale čím ďalej, viacej ľudí je zahnaných do kúta a tým to už jedno nie je. A jedného dňa vám, pán minister, zabúchajú na dvere a potom vám už nepomôže vyhovárať sa na blázna a ovce, ktoré dvíhali ruky v parlamente. Potom vy budete musieť skladať účty a som zvedavý, ako sa potom týmto ľuďom pozriete do očí, keď ich bude stovky, možno tisíce pred vašimi dverami so zničenými životmi, zavretými prevádzkami. Potom takto nebudete pozerať. A nebude to Duch Svätý, čo do vás stúpi, ale tí ľudia.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.12.2020 9:48 - 9:48 hod.

Miroslav Suja
Suja, Miroslav, poslanec NR SR
Ďakujem za slovo. Miňo, ďakujem za tvoj prejav, ktorý bol nad možnosti chápania Matovičových poslancov, ako sme všetci videli, a hlavne Jožka Pročka, ktorý keď zistil, že ničomu nerozumie, tak zvolal ovce a odišli zo sály. Ale ľúto mi je Milana Potockého, ktorý neodolal nátlaku týchto oviec a hlavne dvorného šaša Pročka a musel sa im podvoliť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.12.2020 9:57 - 9:57 hod.

Miroslav Suja
Ďakujem za slovo. Pán poslanec, podľa vás sú to zásadné zmeny alebo nie? Ja osobne si myslím, že ani vy nie ste stotožnený s navrhovanými zmenami v druhom čítaní. Poprosím vás o váš názor.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.12.2020 15:53 - 15:54 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Rasťo, ďakujem za tvoje odborné a presné... Môžem ešte raz? Lebo tuto pán udavač sa smeje tak, že sa len tak blýska. Trošku ste sa pomýlili, tak sa ospravedlňujem. Ešte raz.

Laurenčík Milan, podpredseda NR SR
Pokračujte, pán poslanec.

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
Takže, Rasťo, ďakujem za tvoje odborné a vecné vystúpenie. Ako dôkaz vidíte ten smiech tu nepríčetných, že o nič iné nejde, len o zavedenie totality a zrušenie akejkoľvek poistky, aby mohli potláčať ľudské práva v mene hesla - Vyhraj voľby a môžeš všetko!
Ako sa vyjadrila napríklad pani poslankyňa Zemanová na výbore a veľakrát aj pán poslanec Pročko, aj keď to bolo v kombinácií lexaurinu s pervitínom, ktoré zapíja alkoholom, takže toto je súčasná vládna koalícia - fašisti, alkoholici, narkomani a tých všetkých ovládajú mafiáni na čele s vami, pán podpredseda, samozrejme. Už by ste mali dávno odstúpiť... Klamár.
Skryt prepis
 

Prednesenie interpelácie 3.12.2020 15:06 - 15:10 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Vážený pán minister Nagy, v súlade s čl. 80 Ústavy Slovenskej republiky a § 129 zákona o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov dovolím si vám podať nasledovnú interpeláciu.
Letecké opravovne Trenčín uzavreli zmluvu o poskytovaní služieb na konštrukčno-technologickú podporu generálnych opráv vrtuľníkov typu Mi-8 a Mi-17. Zmluvu so spoločnosťou JSC Russian Helicopters podpísal 6. novembra v Moskve generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Leteckých opravovní Trenčín Ľubomír Galko. Na podpísaní zmluvy sa zúčastnili aj zástupcovia organizácií JSC Rosoboronexport, Federal Service of Military-Technical, zástupcovia štátnej korporácie Rostec a veľvyslanectva Slovenskej republiky. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany Slovenskej republiky Martina Kovaľ Kakaščíková a takisto to vyšlo v SME 12. 11. 2020.
V zmysle rozhodnutia Rady Európy alebo v zmysle rozhodnutia Rady Európskej únie č. 2014/512/SZBP o reštriktívnych opatreniach s ohľadom na konanie Ruska, ktorým destabilizuje situáciu na Ukrajine v platnom znení, sú pre všetky štáty Európskej únie s Ruskom zakázané všetky obchody a služby, vrtuľníky, aj keď nie sú výslovne určené ako zbrane, sú určite tovarom dvojakého určenia.
Na základe týchto skutočností si vám dovoľujem položiť nasledovné otázky:
1. otázka. Predmet plnenia uzatvorenej zmluvy spadá pod vyššie uvedené embargo Európskej únie. Okrem toho spoločnosť Russian Helicoters JSC je súčasťou koncernu Rostec a celá skupina firiem vrátane najvyšších predstaviteľov sa nachádza na sankčnom zozname Európskej únie a USA a spolupráca s týmto subjektom spadá pod embargované aktivity. Ste si vedomý toho, že uzavretím zmluvy došlo k porušeniu embarga?
Otázka 2. Bola aktivita pána Galka odsúhlasená zo strany Ministerstva obrany Slovenskej republiky a bola aj konzultovaná z hľadiska rešpektovania platných sankcií s ministerstvom hospodárstva, prípadne Ministerstvom zahraničí Slovenskej republiky?
Otázka 3. Z čoho vychádzala aktuálna potreba uzatvorenia tejto zmluvy v čase, keď je dlhodobo deklarovaná obnova vrtuľníkov t. j. nahradenie ruskej techniky, technikou zavedenou v krajinách NATO?
Otázka 4. Čo je konkrétne predmetom dohody, ak zoberieme do úvahy, že v prípade civilných verzií je oprávnenou organizáciou, ktorá vydáva certifikáciu pre opravárenské závody a vykonáva ich audit, len konštrukčná kancelária Mil/Kamov a pre vojenské prevedenia Rosoboronoexport, ktorý je rovnako na spomínanom sankčnom zozname? Je predmetom dohody aj výkon opráv vrtuľníkov typu Mi 171?
Spoločnosť Cestné a stavebné mechanizmy Tisovec v zmysle uvedeného nariadenia nemohli do Ruskej federácie vyviesť svoje výrobky, pretože tieto boli využívané na ťažbu ropy, resp. na súvisiace potreby s ťažbou ropy, na čo sa tiež vzťahuje embargo. Strata ruského trhu, ktorý bol rozhodujúcim trhom pre odbyt výrobkov tejto spoločnosti, znamená likvidáciu, resp. konkurz na majetok tejto spoločnosti. V hladovej doline sa stratil veľký počet pracovných miest.
Uzavretie dohody medzi Leteckými opravárňami Trenčín a ruskými spoločnosťami je porušením rovnakého zákazu, je výsmechom do tváre prepustených zamestnancov a poukazuje na to, že nie všetci sú pred normami Európskej únie rovní.
Ďakujem vám za odpovede.
S pozdravom poslanec Národnej rady Miroslav Suja.
Môžem ďalšie?

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Máte ďalšiu interpeláciu, pán poslanec?

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
Áno.

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Tak v rámci toho bodu keď máte interpeláciu, môžete prečítať všetky.

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
Dobre. Ďalšia otázka patrí ministrovi pôdohospodárstva pánovi Mičovskému, ak ho nevyrušujem.
Pán minister, ako chcete riešiť otázku rozpadajúcich sa smrekových lesov. Chcete vykonať aktívnu ochranu podobne ako v Nemecku, kde sa napadnuté stromy aktívne vyhľadávajú alebo chcete tieto porasty nechať bez akejkoľvek zásahu a vykonať tak ich rozpad alebo rozvrat? To je prvá otázka.
A druhá otázka. Čo podľa vás prinesie reorganizácia štátnych lesov a ako sa to prejaví na zamestnanosti, keď už sa otvorene hovorí o prepúšťaní? A taktiež či sa neskrýva za tým hromadné prepúšťanie a skrýva sa to len za reorganizáciu pri štátnych lesoch?
To sú všetky moje otázky, ďakujem.
Skryt prepis