Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.1.2021 o 16:47 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.1.2021 10:08 - 10:09 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Jaro, ja by som ťa len poprosil, tam si hovoril asi bod 10, si hovoril, že aj spoločenské zvieratá, ak rozhodne veterinárna správa. Ja by som chcel len vysvetliť, to znamená, že ak sused suseda niekde na dedine nahlási, že jeho pes je na reťazi a šteká, bude to riešiť veterinárna správa a môže dôjsť k pokute? Môže byť ten pes na reťazi, alebo nie? Lebo vieme, že na lazníckych osídleniach tie psy sú stále na retiazke, keby neboli, tak žiadni turisti a nikto tade neprejde, tak chcem vedieť len tento jeden konkrétny prípad, že ako ten zákon bude riešiť túto situáciu, a či nedôjde k nejakému zneužívaniu veterinárnej správy v susedských sporoch, ak toto bude tiež problém, že budú jeden druhého na seba udávať.
Ďakujem za odpoveď.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.1.2021 18:51 - 18:53 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán poslanec Kazda, vy hovoríte o hrozbe útoku Ruskej federácii na Slovenskú republiku? Ale vy by ste mal vyhľadať odborníka na bezpečnosť, na bezpečnosť, ale nie z GLOBSEC-u alebo z Facebooku, nejakého normálneho, čo by vám niečo vysvetlil o hrozbách a konkrétne o hrozbách Ruska voči ostatných krajinám.
Uveďte, prosím vás, aspoň jeden príklad, aspoň jeden príklad, kde je reálna hrozba z ruskej strany alebo náznak agresie ruskej strany voči Slovenskej republike, voči Slovenskej republike a občanom Slovenskej republiky. Ja viem, že ste chcel hovoriť dlhšie, ale to si potom niečo tam ešte dáke z encyklopédie prečítajte a nie dvakrát to isté. Dvakrát to isté ste tu čítal, aby ste aspoň trinásť minút nazbieral a bludy z rôznych konšpiračných mailov, ktoré ste vy sám kritizoval.
Ja sa v bezpečnosti pohybujem veľa rokov, ale ja som ešte nepočul, že existuje nejaké slovenské bratstvo. Slovanské možno, ale slovenské bratstvo som ešte nepočul, že by na Slovensku bola nejaká skupina, slovenské bratstvo, a to vravím, že v bezpečnosti sa pohybujem veľa rokov, asi 22 rokov. Tak poprosím vás, vyhľadajte odbornú pomoc odborníka na bezpečnosť, a tak vystupujte alebo poproste niekoho z klubu, čo by vám na budúce nejaké vystúpenie napísal, lebo tak slabé toto vystúpenie vaše, vy môžte smelo konkurovať Jožkovi Pročkovi, smelo! A ten ma aspoň zabaví, ale toto bolo trápenie.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.1.2021 17:58 - 17:59 hod.

Miroslav Suja
Ďakujem za slovo. Marian sa pýtal, že koľko bytov ste postavili. Ako ste pomohli rodinám. Boli tu sľuby, že 25-tisíc bytov, vážení kolegovia, ročne. Dvadsaťpäť tisíc bytov ste tu sľubovali ročne, aspoň Boris Kollár a jeho strana a Marian im to vyčítal. Ale nemal dôvod, lebo ešte na to máte 52 dní. Tak možno za tých 52 dní tých 25-tisíc bytov postavíte, čo ste sľúbili.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.1.2021 15:57 - 15:59 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ďakujem Jožkovi Šimkovi, Edovi za ich vystúpenie.
K pánovi poslancovi Kuffovi to je na dlhšie. Tú zmluvu som nedostal ani začiernenú, ani nijak. Čakám na to, budem ťa informovať, keď máš záujem.
Pán poslanec Stančík, nie som podpredsedom ĽSNS, ale to je vedľajšie. Takisto ste nepočúvali ako vaši kolegovia. Ja som vôbec nespomínal stratégiu. Ak takto počúvate aj na prednáškach, tak diplom získate len ako váš predseda - zlodejstvom a klamstvom. Lebo ja som stratégiu vôbec nespomínal. Takže skončíte ako Matovič s ukradnutým diplomom, ak takto budete počúvať aj na prednáškach.
Pán poslanec Grendel, ale ja som takisto stratégiu nespomínal, môžem to povedať aj vás. Ja som spomínal predrečníkov Šeligu a Krúpu. Jasne som to povedal, tak ste ma nepočúvali. Tak žiadne ani A, ani B, pán podpredseda Grendel, dobre.
Pán Lehotský, ale väčšina obyvateľov si váži Rusko a vy hovoríte, že je agresor. Ale už potom neviem, kto je väčší agresor ako Spojené štáty, NATO a v koľkých teraz krajinách vedú vojny. Tak to neporovnávajme, lebo to je neporovnateľné. Koľko má základní NATO a Spojené štáty vo svete a koľko má Rusko? Tak to neporovnávajme a nie susednou, čo si chráni hranice, ale ďaleko, ďaleko a kvôli ekonomickým veciam. Takže, pán poslanec Lehotský.
A, pán poslanec Dostál, isto vidno že ste dvojičky. Lebo takisto ste vôbec nepočúvali, ja som sa nevyjadroval k stratégii ale k Šeligovi a Krúpovi. Pán poslanec Dostál, viem že ste pozorný, ale asi som vás precenil, podľa mňa len ste potreboval vystúpiť alebo vám to ušlo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 27.1.2021 15:40 - 15:46 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Vážení kolegovia, kolegyne, páni ministri, kto sú naši spojenci, v tom má naša vláda jasno a rozumiem tomu, s mnohými vecami súhlasím, ale s viacerými možno nie. Ale viete, s čím nesúhlasím? Prečo útočíme na Rusko, keď väčšina obyvateľov Slovenskej republiky je za dobré vzťahy? Väčšina mojich predrečníkov z vládnej koalície si každý kopol do Ruska, ale väčšina občanov Slovenskej republiky je za dobré vzťahy s Ruskom. Tak sme v NATO, dobre, možno s tým ja nesúhlasím, možno väčšina obyvateľov Slovenska s tým nesúhlasí. Sme tam, plníme si záväzky, ale to neznamená, že pri každej príležitosti zaútočíme na svetovú veľmoc, ktorá si myslím, že nás nejako neohrozuje ani nám nerobí zle. Sme tak malá krajina, že mali by sme mať dobré vzťahy s každým. Sme v NATO, ale nebráni nám to mať dobré vzťahy s Ruskom. Tak si myslím, že tieto vystúpenia a tieto útoky sú úplne zbytočné. Položme si otázku, koho potom háji záujmy vláda Slovenskej republiky? Občanov Slovenskej republiky to asi nebudú alebo občania, lebo tí nechcú, aby sa zvyšovalo napätie medzi Slovenskom a Ruskou federáciou. Chcú mať s Ruskou federáciou dobré vzťahy, ak tu niekto z vás, kolegovia, chce mať zlé vzťahy s Ruskou federáciou, nech zdvihne ruku a povie to normálne, áno, ja chcem mať s Ruskom zlé vzťahy, ale občania Slovenskej republiky chcú mať s Ruskou federáciou dobré vzťahy. Prečo my by sme mali mať s nimi zlé vzťahy? Možno to neni z obrannej stratégii, ja hovorím len na to, čo hovorili moji predrečníci.
Hovoríte o obrannej stratégii. Ja sa spýtam jednu vec. Riaditeľ leteckých opravovní, v skratke to budem hovoriť LOTO, Galko uzavrel zmluvu s koncernom Rostek. A to už nie je problém? To už neni proti našim záujmom, ktoré chcete hájiť ako v rámci NATO? Však Rostek aj všetky jeho firmy je na sankčnom zozname Európskej Únie aj Spojených štátov. A on ide a uzavrie zmluvu na opravu vrtuľníkov, pozriem si to, aby som čítal dobre, Mi-8, Mi-17. Neni toto v priamom rozpore s embargom? Áno, odvolali ste sa na jednu zmluvu, ale tú zmluvu som nevidel a nikto mi ju doteraz neposlal. To znamená, že keď tá zmluva nie je a ani za Čínu som nedostal, to znamená, že tá odpoveď bola klamlivá. Preto som s tým teraz vystúpil, ale, pán minister, prosím vás, môžte potom vystúpiť. Ďakujem.
Tak sa preto pýtam, keď je tu aj ministrer alebo bol tu, zahraničných vecí, či vedel o iniciatíve pána Galka a či to nevadí? Výborne.
Takisto mi vadí jedna vec. Fabrika Tisovec je to z regiónu, kde je hladová dolina. Vyrábala UDS-ky, ale v rámci toho embarga už ich nemôže vyvážať do Ruskej federácie, preto skrachovala a prepustila všetkých zamestnancov. Takže vrtuľníky nevadia aj keď sa odvoláme na nejakú zmluvu, o ktorej nevieme, a to nemusia mať ani začiernenú, ale taká fabrika vadí. (Reakcie z pléna.) Zmenil sa majiteľ, kúpil ju niekto úplne druhý. Pôvodná, ktorá vyvážala, skrachovala. A teraz je výroba v tak malom objeme, že tých ľudí môžme rátať na pár, nie predtým na stovky, pán minister. Ale ak vás poprosím, môžte reagovať na mňa potom, nemusíte mi skákať do reči, ja vystupujem slušne, korektne. (Reakcie z pléna.) Tak potom, keď skončím, nech sa páči, môžte na mňa reagovať. Ja neviem, či je takáto kultúra teraz tu, ale dobre. Takže toto mi vadí. A aby som zbytočne nezdržoval, lebo pán minister silou-mocou chce odpovedať, tak ho nahám.
Posledné, pán poslanec Valášek, neviem, kde odišiel. Chce, aby sme mali chránené hranice v Európskej únii, aby k nám nechodili migranti, tak tu vystúpil pred chvíľou. To hovorí asi za všetkých, každý chce mať chránené hranice. Ale potom nerozumiem, prečo Frontext, alebo Frontex robí taxikára týmto migrantom a sluhu pašerákom, ktorých týchto ľudí sem vozia a vozí ich priamo od hraníc Afriky. Koľkokrát sa pán Valášek alebo vláda obrátila na Európsku úniu a povedala, že s tým nesúhlasí, že chceme, aby tí migranti chodili sem normálne a nie ich vozili sem taxíkom, ale už mi to asi neodpovie, lebo tu nie je.
Takže, páni, na jednej strane hovoríme o obrannej stratégii, na druhej strane veselo obchodujeme s Ruskom, hoci je to v rozpore so sankciami. Upravujeme si ich ako chceme, vysvetľujeme si ich ako chceme. Predpokladám, že keď bola takáto odpoveď, znamená to, že sú tam nadnárodné záujmy niekoho iného, aby bola táto zmluva uzatvorená, aby sa tieto vrtuľníky mohli opravovať a hlavne v období, keď chceme prezbrojovať a chceme sa zamerať na výzbroj NATO a západných krajín a my chceme teraz uzatvárať zmluvu alebo sme uzatvorili zmluvu, prepáčte, viete, čo tak... (Rečník odišiel od rečníckeho pultu.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.1.2021 14:42 - 14:44 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Nechcem byť nejako vulgárny, tak, pán poslanec 1864, hej? Budem vás tak oslovovať, aby som nebol vulgárny. Takže, pán poslanec 1864, vy chcete od nás nejaké opatrenia? Keď sme sa ponúkli, aby sme sa stali alebo naši odborníci pandemickej komisie alebo krízového štábu, tak doteraz nám nebolo odpovedané. Tak čo chcete od nás aké riešenia? Keď vy na čele s vaším predsedom dehonestujete lekárov, epidemiológov, vedcov, nadávate im, dávate im rôzne prívlastky, ktorí sú, dá sa povedať, naslovovzatí odborníci a nedáte si poradiť ani od nich, pán poslanec 1864. Tak potom vaše vyjadrenia, že nepočujete od nás nejaké návrhy, vyzerajú naozaj smiešne.
A vy hovoríte o predchádzajúcich kšeftoch. Vy za vašej vlády ste jediný boj s pandémiou vybojovali v Trnave, v trnavskej firmičke, ktorá zarobila na tomto desiatky miliónov. Desiatky miliónov. A vieme, kto je tam, kto je za tým, nebudeme sa musieť opakovať. A vy máte tú drzosť povedať, že my nebojujeme? Lebo váš jediný boj je, ako na tejto pandémii zarobiť, nabaliť sa a napriamo nakupovať. Toto ste vy, pán poslanec 1864.
Ďakujem za vaše vystúpenie, to bolo úchvat.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.1.2021 14:26 - 14:28 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Nikto nemôže hovoriť, že Ľudova strana alebo niektorí poslanci Ľudovej strany Naše Slovensko, čo boli predchádzajúce alebo členovia, alebo my čo sedíme v prvom rade, sme nejako niekedy zastávali Danka. My vždy a všade sme ho kritizovali, lebo to bola jedna veľká hanba nielen Národnej rady a celého Slovenska aj celej strany, ktorú on viedol.
Vy hovoríte, že máte podozrenie, pán podpredseda, že on chcel alebo chceli nejak vo veľkom rozkrádať. Ale ja mám to isté podozrenie na vás. Ja mám to isté podozrenie na vás, na túto súčasná vládu a aj na vás, že chcete robiť presne to isté. Preto je ten núdzový stav, aby sme mohli priamym zadaním nakupovať a všetko. Presne. Mohlo byť len na zdravotníctvo a na vybrané časti.
Takže na toto sa vyhovárať a spomínať nejakých ruských trollov, keď Kiska je čisto troll Sorosov. Keď sa s ním súkromne ako prezident stretával bez svedkov. Ja na vašom mieste by som radšej nehovoril o trolloch, lebo sa vám to presne vráti ako bumerang, ako tu povedal kolega poslanec, čo pred chvíľou hovoril. Vy ste tu chodili, apolitické protesty ste viedli a pozrite sa, vy ste bol aký troll. Vy ste bol skrytý troll apolitických protestov. A teraz tu sedíte a idete nás poučovať. A keď ste nevedel čo a ako, tak ste sa bežal za ďalším trollom do prezidentského paláca radiť.
Pán podpredseda, mohlo to ostať tak, ako to bolo, ako pán minister vystúpil a nemusel ste rozprúdiť túto debatu. Lebo ak ste konflikt chcel, tak presne ste ho dosiahol.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.1.2021 16:47 - 16:48 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Kazda, ako sa rozhodne lekár, keď bude mať na výber, nahá znehodnotiť vakcínu a neriskuje žiadnu pokutu, alebo si vyberie niekoho, dá mu hu a riskuje, že by mohol dostať tú pokutu? Lebo teraz nie sú presne určené tie pravidlá ani z tohto, čo my tu jednáme. Tí lekári nepochopia, že kedy ju dostane, kedy nie. Len akurát možno vtedy nie, keď bude behať po ulici a povie, že nie, že vybere si niekoho z ulice. Ale ak náhodou bude nejaká len trochu známa osobnosť v tej čakárni a vyberie ju, už riskuje tú pokutu.
Tak ja si myslím, že tuto oni nebudú špekulovať a radšej hu nahajú, tú vakcínu, prepadnúť a neriskujú absolútne nič, alebo nahajú.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.1.2021 16:24 - 16:25 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán predseda Kollár, ja súhlasím s tým, čo ste hovoril, že zdravý sedliacky rozum, ako tomu sa nedá nič vyčítať.
Ale skúste mi povedať tým zdravým sedliackym rozumom, či súhlasíte s vyjadrením podpredsedu vlády Hollého, že na to, aby sme sa rozhodli o tomto, stačí pár minút. Jednoduchá otázka, jednoduchá odpoveď: áno, nie.
Vy ste hovoril o kolegovi Dostálovi, že nie vždy s ním súhlasíte. Samozrejme, on hovoril, že nesúhlasí s týmto ako opozičný, keby bol, aj ako koaličný. Ale je tu jeden veľký rozdiel. Ako koaličný zahlasuje za. Ale to je vedľajšie.
Ja by som poprosil odpoveď na tú otázku, čo som povedal, zdravý sedliacky rozum, či súhlasíte s podpredsedom vlády Holým, ktorý povedal, že na to, aby sme sa o tomto rozhodli, stačí pár minút.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.1.2021 16:11 - 16:12 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán poslanec Dostál, budem vás citovať, povedzte, k niektorým veciam sa aj problematické sa dostať. To hovoríte vy ako vládny poslanec. Ale čo máme my hovoriť ako opoziční poslanci? Keď vy ako vládny poslanec máte problém sa dostať k niektorým veciam.
Ja si neviem ani predstaviť, to je tá zmena, čo ste sľubovali ako vládna koalícia? Ako by ste vy reagovali, keby ste bol opozičný poslanec? Skúste normálne, férovo povedať, ako by ste vy reagoval, keby ste bol na našom mieste, keď vy ako vládny máte problém sa k niektorým veciam dostať.
A vy hovoríte, že viacerí odborníci k tomu nevedeli, nedokázali to pochopiť. Ale tomu zase nerozumiem ja. Však včera jasne podpredseda vlády Holý povedal, že to nie je atómová fyzika, že na to stačí pár minút. Tak potom nerozumiem, prečo sme tu dneska, keď stačí pár minút.
A toto všetko divadlo okolo toho a to sčitovanie hlasov a všetko, keď to je také ľahké pochopiť. Toto je tá zmena, kolegovia?
Skryt prepis