Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 16:17 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11.5.2021 9:01 - 9:01 hod.

Miroslav Suja
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Ja by som len chcel, aby bolo opravené hlasovanie, včera pri hlasovaní o vyslovení nedôvery pani ministerke Kolíkovej, všetci ste videli, že som tu bol, a mňa prístroj vykázal, že som neprítomný.
Hlasoval som za odvolanie alebo za vyslovenie nedôvery.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.5.2021 20:55 - 20:57 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pani ministerka, prvýkrát, prvýkrát som vás počul... (Ruch v sále.)
Tak počkám, kým Jožko Pročko narobí poriadky s vedením Národnej rady. (Smiech v sále. Zaznenie gongu.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec, skončili ste?

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
Nie. Ja som čakal, kým, lebo pani ministerka sa nemôže venovať, Jožko vám tam dáva kázeň, tak... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Nech sa páči, pokračujte.

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
Takže môžem? Dobre.
Pani ministerka, prvýkrát za celú históriu aspoň raz ste sa znížili k normálnemu tónu a neboli arogantná. Keby to takto prebiehalo celý deň, tak o polovicu tých útokov na vás mohlo byť menej, lebo ste si ich zaslúžili sama vaším správaním. Takže teraz budem aj ja slušne k vám hovoriť.
Prečo vás nepodporím? Z úcty k tým, ktorí kvôli vám zahynuli vo väzbe, pani ministerka, tak vás nemôžem podporiť. Pre biznis vašich firiem so štátom vás nemôžem podporiť. Pre klamstvá, ktoré ste nám veľakrát tu v Národnej rade predstierali ako pravdu, vás nemôžem podporiť. A pre vašu aroganciu a neschopnosť normálne, slušne, ľudsky komunikovať s poslancami Národnej rady vás takisto nemôžem podporiť.
Ale aj tak vám ďakujem, že aspoň raz som vás počul slušne rozprávať bez arogancii, ktorou ste vy známa.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.5.2021 20:39 - 20:40 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem na slovo, či za slovo, pán predsedajúci.
Pán poslanec Čepček, viete, ako sa správa pravý koaličný poslanec? Nemá vlastný názor, nesmie sa vyjadrovať a len dvíha ruku ako opica. Takže keď sa budete takto správať, tak vás vezmú naspäť do klubu. Bez názoru, bez chrbtovej kosti, ako opica len dvíhate ruku. To je moja rada.
Som rád, že sa tu poukázalo na dvojaký meter ministerky spravodlivosti Kolíkovej. Ministerka spravodlivosti, ktorá sa má správať čestne, je úplný inak, je úplný opak. Pôsobí arogantne, bezcitne. Jasne používa dvojitý meter a útočí na realizáciu referenda. Pričom ako právnička by mala mať lepšie znalosti o realizácii referenda, a nie tvrdiť, že referendum je proti princípu právneho štátu. Vážení kolegovia, kolegyne, referendum je proti princípu právneho štátu? Klobúk dolu pred našou ministerkou spravodlivosti, my sme krajina neobmedzených možností. Toto môže povedať len minister spravodlivosti alebo ministerka spravodlivosti na Slovensku, všade inde na svete, keby toto povedal v takom Švajčiarsku, čo sú referendá pravidelné, už dávno je zavretá niekde v blázinci a má nasadenú ústavnú liečbu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.5.2021 19:08 - 19:10 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán poslanec Ledecký, ja keď som hovoril, že zastať si má niekto pani Kolíkovú, tak nemyslel som, že až tak, takto strašne. Ale to bolo aj vidno, vaša dcéra, to bolo niečo úplné, tá keď sa zastala ministerky, tak si zaslúžila od nej palec hore. No vy ste si zaslúžil len výsmech, ale tak vám treba, lebo keď na niečo nemám, tak to radšej nerobím.
Hovoríte o obvineniach, že nie sú žiadne obvinenia na pani ministerku. Ale vy ste čo čakal, že ona sa obviní sama? Však počkajme, zmení sa garnitúra po referende a ja si myslím, že obyčajný podpriemerný vyšetrovateľ nebude mať problém ju obviniť, lebo bude mať tak ľahkú prácu.
Vy ste hovoril pravdovravnosť. Tak vy ste o kom hovoril, pán poslanec? Tu keď nám do očí klamala a snažila sa nám tu niečo podstrčiť, že tých 80 % zaočkovanosti, že to sa jej tam dostalo omylom, to je tá pravdovravnosť?
Vy ste hovoril o spravodlivosti? To majú hovoriť tí, čo zomreli kvôli nej vo väzbe? To je tá spravodlivosť podľa vás, pán poslanec Ledecký?
A profesionálnosť? Ani v kradnutí neni profesionálna, lebo ani to jej nejde, aj na to jej prišli.
Takže v čom ste ju chválil? Strach z Kisku, no ja zomrem. Viete, z čoho som mal strach? Čo bude so Slovenskom, keď som videl tie jeho videá a priznania v priamom prenose, ja som mal strach, čo bude so Slovenskom, keď takíto ľudia sa sem dostanú naspäť k moci. Ten človek má sedieť v base, nie v Poprade, to som tu povedal niekoľkokrát. Jeho kontakty, on, čo priamo popriznával, ako kradol, ako podvádzal s ľuďmi, s ktorými sa stretneme.
Pán poslanec Benčík, my sme slabý odvar. Slabý odvar, tí, čo sedíme tu oproti Kiskovi. Keby sa bola pani ministerka išla učiť ku Kiskovi, tak nemuseli na tie kradnutia a zlodejiny prísť. Mala sa ísť učiť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.5.2021 18:30 - 18:32 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Pán poslanec Benčík, vyzdvihol ste to tú Moldavu nad Bodvou. Kolega to veľmi dobre vyzdvihol. Nebudem sa k tomu vracať. Odsúdil ste konanie policajtov. Isto sú vám vďační policajti, keď ich takto odsudzujete.
A vráťme sa k tým policajtom. Prečo ste neodsúdil, keď dve policajné hliadky dostali od asociálov v osade takú nakladačku, že skončili v nemocnici? Prečo ste neodsúdil toto konanie, pán poslanec Benčík? Rovnaký meter na každého. Lebo je to ich bežný prejav, zbiť policajtov, dve hliadky, keď prídu, aby skončili v nemocnici?
Prečo ste neodsúdil správanie asociálov, keď zbili deduška, ktorému praskla lebka, a musel si 20 km odšoférovať na aute, aby ho nezbili a nezlynčovali až na smrť? To ste neodsúdil, toto správanie, ktorý skončil na ARE.
Prečo ste neodsúdil dvoch požiarnikov, ktorí skoro zabili, to ste tiež neodsúdil, pán poslanec Benčík.
Prečo ste neodsúdil asociálov, ktorí zaťali sekeru do čelného skla policajného auta a vyšetrovateľ povedal, že to je ich bežný prejav?! Toto ste tiež neodsúdil.
Ja nerozumiem vášmu dvojakému metru.
Tá tetuška, ktorá šla z vlakovej stanici, prasknutá lebka, odtrhnutá slezina, pomliaždený hrudník, lebo skákali po nej, po starej. Tak jej kričali, stará, a ja neviem ešte aké výrazy. Plakala, keď som s ňou, s Milanom bol za ňou v nemocnici. To ste neodsúdil, pán poslanec Benčík.
Viete, ja viem, že na obidvoch stranách sú ľudia zlí. Ale vy si takto vypichnete tu len jednu jedinú vec, ktorá je kontroverzná, ale tie ostatné, ktoré sú jasné, tie sú vám ukradnuté!
A ide sa tiež zastávať Budaja? Donášača ŠtB? Kvôli ktorým ľuďom dostávali ľudia trest smrti, takým, ako je on?! Sedeli dlhé roky na Pankráci! Obesili ich na Pankráci! Asi máte niečo spoločné – Budaja.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.5.2021 17:57 - 17:59 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Pán poslanec Kéry, nesúhlasím s vami v niektorých veciach. Nesúhlasím s vami, že pani ministerka Kolíková je nevýrazná. Ona je výrazná až-až. Až je to niektorým ľuďom veľmi nepríjemné, to jej arogantné, podľa vás nevýrazné, správanie.
Ale podľa mňa ste zabudol povedať, že je neschopná a bezcitná. A vôbec ju netreba šetriť, že je žena, lebo je v prvom rade politik. Ak je žena, otvorím jej dvere a pustím ju niekde dopredu. Ale teraz brať ohľad na to, že je žena, neni namieste. Takže neschopná a bezcitná, podľa mňa beštia. Čakať profesionalitu, no tak to asi nie, to je v tomto prípade úplne zbytočné.
A nesúhlasím s vami aj s ďalšou myšlienkou, že pani ministerka Kolíková má dvojaký meter. Pán kolega Kéry, keby mala ministerka Kolíková, že má rovnaký meter, tak Kiska teraz nesedí v Poprade, ale v base, keby mala rovnaký meter.
Pani Kolíková keby mala charakter, tak sa normálne zoberie a odíde so cťou. A nesnaží sa tu vyhovárať, zahmlievať a klamať, ale normálne so cťou by sa snažila odísť. Ale po tom jej všetkom, čo navyvádzala, sa to nedá.
Skúste sa jej, vážení kolegovia, aspoň niektorí, trochu zastať. Ja viem, že sa to nedá, že vám je to proti srsti, ale už je to trápne, že ani vy, vlastní kolegovia z koalície, sa jej nezastanete, že musí prísť aspoň jeden člen vlády, minister Sulík, a snaží sa jej zastať. Ale to zastanie, myslím, že to bol skôr útok na kolegu Kéryho, ako zastať sa ministerky. Tak vás poprosím, zastaňte sa jej niekto, aspoň vy.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.5.2021 17:26 - 17:28 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Pani ministerka Kolíková, vy ste povedali, že povinnosťou ministra je prijať aj nepopulárne opatrenia. Ale vaše nepopulárne opatrenia odsúdili stovky sudcov. Odsúdila ich odborná verejnosť, odsúdila ich laická verejnosť a viacerí predstavitelia strán. Tak ja neviem, s kým ste sa vy vlastne radili alebo ste si ich prišli len vypočuť, aj tak ste si spravili po svojom, ako sme to zistili.
A že tu vôbec nejde o odstránenie nepohodlných sudcov, ani kšefty so súdmi. Po tom všetkom, čo ste nám tu koľkokrát klamali, máme vám práve v tejto jednej veci veriť? Áno, toto som klamala ja Kolíková, ministerka spravodlivosti, ale tu už mi môžte veriť. Prečo by sme to robili?
Na záver, pani ministerka Kolíková, vy tu dnes stojíte, ako vy hovoríte, kvôli údajnej Ficovej zbierke hodiniek? Toto ste vy mohli povedať, že vy tu dneska stojíte a odvolávame vás kvôli údajnej Ficovej zbierke hodiniek? Nie! Stojíte tu kvôli tomu, že vaše rodinné firmy vyciciavajú štát a vďaka vám zomierajú ľudia vo väzbe. Kvôli tomu tu, pani ministerka, stojíte, nie kvôli zbierke Ficových hodiniek. Trošku ste pomýlená.
A vidíte, akú máte podporu vašich vlastných kolegov? Z OĽANO tu kto sedí? Nikto. Od Kollára nikto. Ani tí vám neveria, nemôžu počúvať tie vaše drísty! Zo SaS-ky sú tu koľkí? Ondrík Dostál a hore ešte pán ... (nezrozumiteľne vyslovené, pozn. red.), dvaja. Máte mohutnú podporu – z vlády nikto. Z vášho vlastného klubu, ani ten tu neni celý, sú tu traja, štyria? Ale neviem síce, kto je v klube, lebo niektorí poodchádzali.
Takáto je vaša podpora, pani ministerka, a vy sa tu idete hrať na ukrivdenú, vy tu stojíte dneska kvôli zbierke Ficových hodiniek. Toto je možné, takýto minister spravodlivosti?
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.5.2021 16:17 - 16:20 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán poslanec Dostál, toto si naozaj zaslúžilo potlesk. Právo na Slovensku bude len vtedy, ak bude ministerka Kolíková. Ak nebude, tak klesne úroveň práva. Toto ste naozaj povedal? Že Kolíková je jediná koaličná poslankyňa alebo predstaviteľka, ktorá dokáže udržať právo? Že tu nemáte nikoho iného? Ostatní všetci sú buď zlodeji a podobne, že by to dehonestovali? Iba Kolíková dokáže na Slovensku udržať právo.
To sme riadne klesli. Ministerka spravodlivosti, ktorá nám tu klame do očí, tak len tá dokáže udržať právo. Nikto iný z tejto vlády ani vládnej koalície, ani odborníkov na Slovensku podľa pána Dostála. Paráda!
Vy ste hrdý na to, čo my vyčítame Kolíkovej. Ale to isté keď urobila prechádzajúca garnitúra, na to ste už hrdý nebol. Vy ste ako chameleón. Keď sa jedná o vašich ľudí, tak je to v poriadku. Akonáhle sa jedná o iných ľudí, už to v poriadku nie je.
Čo má Kolíková spoločné s RTVS? No nič, jej rodinná firma na tom zarába milióny, nič iné.
Čo je morálne, ste sa pýtal. No morálne je odsúdiť niečo také, ako robí Kolíková, tak ako sa to odsúdilo predtým. Ale nemorálne je to, že Kolíkovú chváliť a tých istých ľudí, čo robia to isté, predtým odsudzovať.
Hovorili ste o zločineckej organizácii Kaliňák, Fico. Koľko ste dali trestných oznámení na organizovanú skupinu, pán poslanec? Prečo nesedia v base, keď to bola zločinecká skupina, keď máte na to dôkazy? Alebo je to len mlátenie prázdnej slamy, ako ste hovorili pri obvineniach Kolíkovej. Zasa sme chameleón, máme dvojaký meter?
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.5.2021 15:40 - 15:42 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Vážení kolegovia, prišli sme na to, že strana ZA ĽUDÍ nemá nikoho, koho by mohla nahradiť alebo kým by mohla nahradiť pani Kolíkovú. Ale ste na omyle, však oni majú Kisku. A Kiska zabezpečí spravodlivosť. Stačí, aby ju odvolali, a príde tento etalón čistoty a bude to topka! Už nič horšie nemôže prísť. Podľa mňa tento jediný človek ju dokáže prekonať.
Obrátili ste sa na kolegov koaličných poslancov, čo čakajú od Kolíkovej. Ja vám poviem, čo čakajú od Kolíkovej. Čakajú od nej, že im zabezpečí beztrestnosť po tom všetkom, čo tu za celý rok nastvárali. Nehovorím o úcte. To je pre nich neznámy pojem. O pokore, to pani ministerka nevie, čo tento význam slova znamená, pokora. Ale pani ministerka vie, že na jej strane sú médiá, a keď na jej strane sú médiá, môže si kľudne dovoliť utýrať ľudí vo väzbe bez problémov, s aroganciou jej vlastnou. Môže si kľudne dovoliť okrádať ľudí cez rodinnú firmu, lebo na jej strane sú médiá. Môže si kľudne dovoliť okrádať a vyciciavať štát cez spriaznené firmy, lebo na jej strane sú médiá. Toto si všetko ona môže dovoliť.
Spomínal ste tu Černáka. A viete, aký je rozdiel medzi Kolíkovou a Černákom? No ja vám presne poviem. Kolíková má na špinavú robotu iných, Černák to robil sám. Ale, vážení kolegovia, viete, aký je výsledok? Za obidvoma týmito ľuďmi ostávajú mŕtvi. Za obidvoma. Možno v počte ho ešte nedobehla, ale to je otázka času.
Takže, pani Kolíková, ak máte chrbtovú kosť a nie nejakú gumenú náhradu a viete sa pozrieť ráno do zrkadla, normálne so všetkou úctou... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.5.2021 14:52 - 14:54 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Pán poslanec Lehotský Tomáš, Mária Kolíková je garanciou. Áno? Garanciou. Ale viete, čoho je garanciou? Že váš šéf aj jej šéf bude ležať v Poprade, a nie v base. Toho je garanciou. Toho sa bojíte, že keby prišiel niekto druhý, že pekne Kiska pôjde do basy. Toho je garanciou vaša ministerka.
Presne ste správne povedal, že je vaša. Pekne ste povedal, že stihla toho veľa. Áno! Krásne toho stihla veľa. Okrem toho, že nás tu sústavne klame ako ministerka spravodlivosti, tak stihla rozhádať stovky sudcov, ktorí sú s ňou nespokojní, ale podľa vašej zvrátenej logiky sú títo všetci sudcovia, ktorí majú iný názor ako na... nečestní a dajakí kriminálnici. Takže tu máme niekoľko stoviek sudcov nečestných a kriminálnikov, lebo majú iný názor ako vaša ministerka spravodlivosti. Vaša.
Viete, čo ešte stihla? Uspokojiť samú seba cez všetkých svojich rodinných príslušníkov. To stihla tá vaša ministerka. A môžte potom hovoriť, že niečo stihla, keď siahne na majetok Kisku a ten sa vráti okradnutým ľuďom, potom môžte hovoriť a Kiska, Kisku dosiahne spravodlivý trest. Ale dovtedy vy etalón čistoty a celá vaša strana, skúste si aspoň nabudúce aspoň vybrať niekoho spomedzi vás, čo vie aspoň trochu normálne rozprávať, inteligentne, ja neviem, pána Šeligu alebo Marcinkovú, lebo ostatní, to je tam odpad. Aj keď majú, má úplne iný názor ako oni, ale aspoň tu vedia sa vyjadriť.
Viete, prečo jediný dôvod, prečo ju tak hájite, aby získala tých sudcov, aby mala, ovládala tých sudcov, že keď sa po referende zmení táto vláda, aby nie že desiatky z vás, aby stovky z vás neskončili v base. Preto hu všetci vy tak hájite, aby dokázala ovládať tých sudcov a zabezpečila vám po referende beztrestnosť. Toto je váš jediný dôvod.
Skryt prepis