Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.5.2021 o 14:28 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.5.2021 15:15 - 15:17 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán predseda Karahuta, ďakujem veľmi pekne za tvoj prejav, kde si to zhrnul na konci, aj za to poďakovanie.
Áno, veľmi správne si podotkol, že či sa bude v komore, členstvo, alebo nebude, tí poľovníci budú niekomu platiť, takto je aspoň poriadok, budú niekomu platiť.
Veľmi som rád, že si podotkol aj ten výkup mäsa, o nutričných hodnotách sa nemusíme baviť, to je jednoznačne najlepšie, len nájsť najlepší spôsob, ako to mäso dostať k ľuďom, lebo zatiaľ sú len nejaké výkupy, ktoré to väčšinou vyvážajú do Talianska, aby to ostalo u nás.
A takisto tu zaznelo, ako som počul aj predtým, presne tu Jožko Pročko pomenoval tú presne oligarchickú skupinu z Nitry, ktorá chce, aby sa to rozložilo. On ich presne vymenoval, vážení kolegovia, len o to ide, o týchto ľudí, ktorých vymenoval Pročko.
A veľmi dobre si podotkol aj ten zákon o poľovníctve. Áno, to je ťažšie ako ústava, to je zákon a niekoľko dní sa tu zasekneme a dúfam, že bude tá možnosť sa k tomu vyjadriť v tej kinosále, aby sme to odstránili skôr, ako prídeme do tohto pléna, lebo sa tu zahrabeme na niekoľko dní a môže stadeto vyjsť taký paškvil, že budeme oči otvárať.
Takže asi všetko z mojej strany, ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.5.2021 15:03 - 15:05 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani poslankyňa, že niečo v minulosti bolo dobré, neznamená, že to je dobré aj teraz a že sa človek nevyvíja alebo že sa niečo nevyvíja. Pred 100 rokmi bolo koľko zveri, koľko je zveri teraz, čo sa teraz pestuje, preto je tej zveri viacej. To znamená vracať sa 20-30 rokov, 100 rokov dozadu, pred 100 rokov sa chodilo na koňoch bez áut, teraz chodíme na autách, tak aj vtedy sa žilo aj bez áut. Ideme aj teraz žiť bez áut? To je taký zlý príklad, hej?
Áno, NOC Zvolen má na starosti, ako neviem, či ste to hovorili vy, alebo kolegyňa, ale na to je plán lovu a chovu, na to sú kmeňové stavy, ktoré sa majú dodržiavať. Zasa vytrhujeme, že len nejaké trofejové zvery, s tým nemá komora nič spoločné. To je to, že revíry majú pár vyvolených ľudí, nemá tento problém nič, miešate hrušky s jablkami.
Viete, hovorili ste o členstve. A tak povedzte, nepovinné členstvo. Dobre, bude nepovinné členstvo. A teraz si myslíte, lebo tým ľuďom väčšinou ide o tie peniaze. Áno, bude nepovinné členstvo a nebudú platiť nikde, alebo budú platiť takisto, len budú platiť niekomu inému. Ja vám niečo poviem. Vy ste povedali pár slov, ktoré ja som počul od úzkej skupiny zbohatlíkov z okolia Nitry. Presne to, čo ste povedali. Presne ste pomenovali požiadavky úzkej skupiny zbohatlíkov z okolia Nitry, ktorí majú svoje vlastné záujmy. Presne. Tak teraz ja neviem, či idete, sa tvárite, že hájite všetkých poľovníkov, pani kolegyňa Halgašová, alebo hájite pár ľudí z okolia Nitry, ktorí majú krvavé súkno, ktoré chcú rozbiť komoru, chcú sa na tom priživiť a chcú vyberať nejaké peniaze. Lebo tí poľovníci, či budú organizovaní tam, alebo tam, budú platiť stále, alebo to bude platiť štát buď menej, alebo viacej, ale oni budú platiť stále. Tak ako platíme za občianske, za vodičské, za rôzne výpisy, za všetko, aj títo budú platiť stále, zadarmo to nebude.
Tak im povedzte, nemusíte byť povinne členom, ale budete platiť niekomu inému.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.5.2021 14:48 - 14:50 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Som rád, že pán poslanec Gyimesi sa vyjadril ako jeden z mála koaličných poslancov k veci a poukázal na to, že poľovníci nie sú len vrahovia, ale že aj chovajú, starajú sa o zver, ochraňujú ju, ako nám sa snaží niekto podsunúť. Viete, hovorí tu, hovorilo sa tu aj o kšeftoch. Ale aj za pasy sa platí, za občianske, za značky na autách a nevyrába ich štát. Aj to sú kšefty? Teraz ideme zrušiť aj výrobcov značiek? Viete, zrušiť niečo sa ľahko povie, ale povedzme čo. Tým ste povedali, kolegovia niektorí, krok A, ale ani jeden ste nepovedal krok B. Bude to tento-tento-tento-tento, bude to 70 zastúpení na celom Slovensku, budú v týchto-týchto mestách, budú toľkí a toľkí, psov bude, psov budú mať na starosti títo, strelecké súťaže títo, ja neviem, výstavy budú mať na starosti títo ľudia. Navzájom medzi združeniami sa bude platiť rovnomerne, bude sa platiť pomerovo alebo sa nebude platiť vôbec, tí, čo sa nezúčastňujú, nepovedali ste k veci niektorí nič. Som rád, že pán poslanec Gyimesi sa vyjadril odborne, k veci a plne súhlasím s jeho názorom.
Ďalšia vec, ktorú veľkú povedal pravdu. Hovoríme tu za potraviny, za zdravé potraviny, nepáči sa nám, keď z Európy nám schvália, že môžu chodiť potraviny II. triedy, a vidíme tie napichané kuracie prsia, vodou naťahané. Predaj diviny je oveľa zdravší a oveľa zdravšia ako tieto kuracie prsia. Ja si myslím, že aj v tomto mal veľkú pravdu.
Tak poďme spolu vylepšiť to, čo nefunguje, ale nie bezhlavo zrušiť a nevieme, čo nastane. Niečo zrušme - a po nás potopa. Sú pekné vyjadrenia - my nejdeme zrušiť poľovníctvo. Nejdeme ho zrušiť, ale týmto rozhodnutím ho začneme, lebo nebude žiaden nástupca, čo by nastúpil a všetko toto viedol.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.5.2021 14:28 - 14:30 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Tak, vážení kolegovia, kolegyne, dozvedeli sme sa, že keď Jožko Pročko bol v 5-6-8 komisiách, tak je to apolitické, hej, takže tam neboli politicky že vraj nominovaní nominanti, lebo keď tam bol on, tak je to apolitické. Dozvedeli sme sa, len tí, čo rozprávajú ako on, majú právo sa zúčastňovať takýchto výberových konaní alebo pripomienok k zákonu. To raz povedal. Tí, čo rozprávajú sprostosti, nie. Takže len tí, čo rozprávajú ako Jožko.
Viete, povedal, že poľovnícka komora kšeftuje. Ja som to počul tiež, tak Jožko možnože má dôkazy, ja dôkazy nemám, budem rád, keď povie, koľko trestných oznámení dal, a len tak bezhlavo neobviňuje, ale nech aj povie konkrétne, v čom, kto a kde ukradol, a nech potom, ako on hovorí, Lebockého zavrú. Lebo ja si myslím, že zato, že on má červené súkno a že chce zničiť Lebockého, ktorého ja osobne ani nepoznám a v živote som nestretol, chce zrušiť celú komoru, toto, si myslím, že je choré. Ale chorí ste celí vy tam v tom klube okolo teba, Jožko, a česť výnimkám.
Viete, čo má komora spojené s revírmi? Skúste mi to niekto povedať rozumný, kto je tu poľovník, pán Gyimesi, poslanec, ja neviem, pán predseda. Skúste mi povedať, čo má komora s prideľovaním revírov? Čo tu tento blázon trieskal? Nič. Vážení kolegovia, nič.
Tak potom, viete, hovorí, že mu odoberú lístok, ale v prírode je jasné pravidlo aj medzi slušnými ľuďom, deťom a chorým sa neubližuje. Prečo by mu potom ten lístok odoberali?! To by mu neodobrali, lebo deťom a chorým neubližujeme! Kto bráni Kuffovi si otvoriť revír alebo nejakú poľovnú organizáciu, však ich je cez tisíc, môže si urobiť, keď sa mu tam prihlásia. Nikto mu v tom nebráni, Jožko.
A teraz sa spýtam, keď hovoríš, že kto platí napríklad tie poľovné súťaže, keď si tak povedal, že kto by ich organizoval. Ako to bude platiť? Ten zväz dá za dvoch psov, ten dá za troch, ten, čo tam nebude mať ani jedného psa, nebude platiť vôbec. Veď v tom bude anarchia! Kto to bude rozhodovať?! Ukážte príklad, ako toto chcete viesť, a potom to rušme.
A ten prípad, čo si povedal, to bol holubiar... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.5.2021 11:32 - 11:34 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda. Rišo, nenašiel som nič na tvojom vystúpení, čo by som ti mohol vytknúť alebo s čím by som nesúhlasil, som rád, že si to ešte podrobnejšie rozobral, ako som vystúpil ja. Páči sa mi, že si spomenul aj to, že bolo to sedenie tých odborníkov, zástupcov poľovníkov, lesníkov s ministerstvom a dohoda, ktorá bola, sa nedodržala. Bola tu ochota, prišli tí odborníci v rámci voľného času, všetkého, vznikla dohoda, ktorú nedodržali. Som rád, že si na to poukázal, a následne nato vznikla táto petícia. Takže kvôli tomu je to, aby ste, vážení kolegovia, vedeli, lebo som to zabudol povedať.
A vy hovoríte alebo niektorí kolegovia, že úradníci dokážu nahradiť tieto stovky ľudí, ktoré v tej komore pracujú, ako inštruktorov, rozhodcov, hodnotiteľov, ľudí, medzinárodných rozhodcov, ktorí nás zastupujú v zahraničí alebo komoru zastupujú v zahraničí, poľovníctvo. Títo všetci potom prejdú pod okresné úrady, bude ich platiť úrad alebo ako to vlastne bude? Viete, to, ľahko je niečo zničiť bez toho, že by sme mali adekvátnu náhradu. Takže skúsme sa o tom rozprávať a útočiť potom, keď povieme, áno, toto je lepšie a takto je to nastavené.
Som rád, Rišo, takisto, že si neútočil na poľovníkov a nedehonestoval ich, lebo si myslím, že poľovníci za tú dobu, čo sú tu, a za tých sto rokov organizovaného poľovníctva, čo robia, si nezaslúžia, aby niektorí kolegovia na nich útočili, že nevedia strieľať a podobne, a dehonestovať ich kvôli pár jedincom, pár jedincom.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.5.2021 10:35 - 10:37 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani kolegyňa, ďakujem za vaše vystúpenie ako neodborníčky, preto si vážim, že ste aj tak vystúpili. Poviem vám veci, v ktorých ste nemali pravdu, ale v dobrom, aby ste vedeli tým poľovníkom vysvetliť, s ktorými ste boli.
Nie je pravda, že sa peniaze nekontrolujú. Posiela sa pravidelne ročné vyúčtovanie a Finančná správa, ako to zaznelo na výbore, a tam je do detailov presne určené, na čo sú, takže keby sa niektorí poľovníci venovali aj, dá sa povedať, byrokracii, ľudovo povedané, a nielen strieľaniu po hore, tak by vedeli, že táto výročná správa sa za komoru vydáva.
Ďalej nie je pravda, čo vám hovorili, že komora má na starosti prideľovanie revírov, bonitu revírov a ich ohodnocovanie. To nemá s komorou nič, pani kolegyňa, spoločné. Môžte im to vysvetliť, na to komora nemá žiaden dosah. Ani na prideľovanie revírov, ani na dražbu revírov.
Čo ste veľmi správne povedali, áno, korupčné správanie pri prideľovaní revírov, rôzne protekcie, samozrejme, zasa len za peniaze. Áno, to tu bolo, je, toto treba odstrániť, ale toto nemá s komorou nič spoločné. Že tam dochádzalo k takémuto konaniu, to si nebuďme, nenahovárajme, to je pravda, ale na to je polícia, aby konala a nie my.
Autá v lese sú teraz už obmedzené. Veľakrát je zákaz, že tam môžu ísť len tí, čo sú tam majitelia alebo lesní hospodári, prípadne poľovníci, lesná stráž a ľudia s oprávnením. Skoro všade sú už značky, kde zakazujú normálne ísť autom do lesa. Takže to je, neviem, o aký príklad sa konkrétne jedná. Neviem sa presne k tomu vyjadriť.
A ešte jedna vec. Chceme hovoriť, aby štát nahradil komoru. Komora má členov, ktorí sú znalí miestnych pomerov. Páni a dámy, znalí miestnych pomerov. Nikdy žiaden úradník z okresného mesta bývalého, ako je Zvolen, ak by to tam bolo, alebo v Bystrici, nebude vedieť čo je v Hornom Tisovníku, lebo ak stade priamo nie je, lebo nie je znalý miestnych pomerov. A tie organizácie poľovné sú všade rozdelené, majú svoje zastúpenie a vždy sú to členovia stade. Tí poznajú miestne pomery.
To sme, odstráňme, čo je zlé, a čo je dobré, nahajme.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.5.2021 10:25 - 10:27 hod.

Miroslav Suja
 

Vystúpenie v rozprave 11.5.2021 9:55 - 10:13 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Vážení kolegovia, kolegyne, na začiatok bez toho, že by som na niekoho útočil, by som chcel povedať, že toto je petícia, toto je petícia. Bolo fyzicky dodaných viac ako 100-tisíc podpisov. Keď sa budeme na budúce ako členovia zákonodarného zboru vyjadrovať o niečom, čo petícia nie je podľa zákona, hoci súhlasím aj s tou predtým, ale to petícia nebola, o ochrane klímy, bolo to naklikaných pár nadšencami, možno nie toľko ako tam v skutočnosti bolo, ale nespĺňalo to zákon o petíciách, petičný zákon. Toto spĺňa všetko, aby sme si vyjasnili pojmy. Tu fyzicky bolo dodaných viac ako 100-tisíc podpisov.
Teraz k tej petícii. Ja si myslím, že na výbore bolo zodpovedané, všetky otázky, čo sa týkajú petičného výboru. Mrzí ma, že kolegovi Filipovi Kuffovi vadia dotácie, lebo nemu... môžu byť aj nemusia, že mu vadia dotácie pre poľovníkov, ktorí sa starajú a chránia zver, ale nevadia mu dotácie a nevystupuje tak proti dotáciám LGBTI, teplej joge a podobne. On ako poľovník, si myslím, že trošku tu zlyhal. Vyčíta dotácie komore, ktorá ich riadne finančne zdokladuje. Ja si myslím, že tu nie je namieste. Ak nechceme, nemusíme ich dať, tie dotácie nie sú povinné, nemusia tam byť, ale vyčítať poľovník poľovníckej komore dotácie neni namieste. Viete, padli tam rôzne, na tomto výbor... výbore, myšlienky alebo obvinenia pritiahnuté za vlasy. Pán poslanec Šíbl, podpredseda výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, dokonca povedal, že poľovníci môžu za to... alebo poľovníci trávia dravce. Poľovníci trávia dravce! Čo priamo člen petičného výboru bol predseda Spolku sokoliarov na Slovensku. Pričom jediný prípad, keď sa dokázalo, že niekto trávil dravce, bol chovateľ holubov, a nie poľovníci. Poľovnícu... poľovníkom dravce nevadia. Poľovníci chránia dravce, ako chránia zver, životné prostredie, les a snažia sa ochrániť aj poľnohospodárske plodiny. To znamená, že tam mu to bolo pekne vyvrátené, na čo nemohol oponovať ani jedným slovom, že to nie je pravda.
Vážené dámy a páni, škody spôsobené zverou, za to hovorili, áno, poľovníci sa snažia zabrániť, aby neboli škody, alebo škody aby boli čo najmene... najmenšie spôsobené zverou. Ale komora s týmto nemá nič spoločné, tam je možno treba nastaviť ináč zákon.
Takisto nielen škody spôsobené zverou na poľnohospodárskych plodinách, ale aj škody spôsobené zverou na lesných porastoch. Aj toto je úloha lesníkov a poľovníkov, aby toto ochraňovali, ale takisto na toto komora nemá dosah.
Organizované poľovníctvo na Slovensku má sto rokov, sto rokov tradícií, nášho dedičstva, ktoré, myslím, tieto tradície nemôžu nikoho na Slovensku urážať, nikoho. Komora zabezpečuje, že tieto tradície pretrvávajú až dodnes, že udržiavajú, že máme byť na čo hrdí. Keď sa pozrieme, v okolitých štátoch je to na oveľa vyššej úrovni a štát im aktívne pomáha, Maďarsko, Česko. Aj napriek skutočnosti, že v médiách je podobne ako každý lesník, aj každý poľovník vykresľovaný v zlom svetle, prieskumy verejnej mienky ukazujú jasne, až 60 % respondentov považuje lov zveri za potrebný a ten zvyšok, väčšina ľudí sa nevedeli k tomu vyjadriť.
Rok 1932 - nariadenie o celoročnej ochrane medveďa hnedého, kedy sa jeho početnosť odhadovala na 18 až 20 kusov jedincov. To bolo v roku 1932! Myslíte si, že vtedy boli tí ekoteroristi, ekoochranári, ktorí dokázali tak ochrániť medveďa, že po dnešnú dobu ich tu máme stovky? Nie, bolo to starosť poľovníkov a lesníkov, našich starých otcov a ich otcov. Generácie, ktoré sú na vidieku a žijú s lesom, žijú s prírodou na vidieku.
Prvá poľovnícka organizácia na Slovensku vznikla v roku 1920. Viete, aký mala názov? Lovecký ochranný spolok, lovecký ochranný spolok - je tu aj tá ochrana, ktorá je dodnes. A jej hlavným cieľom bolo zver chrániť, starať sa o ňu, zveľaďovať a v poslednom rade regulovať jej početnosť. Toto je cieľom poľovníctva aj v dnešnej dobe, aj keď, samozrejme, niektoré skutky poľovníkov vrhajú zlé svetlo na poľovníkov ako takých, všetkých. Ako v každej organizácii, v každej spoločnosti sa nájde pár čiernych oviec, ale nemôžme za to odsudzovať všetkých. Práve vďaka takýmto organizáciám, ako bol Lovecký ochranný spolok, môžme poďakovať za to, že dnes, ako som už spomínal, máme medveďov v takom počte, hoci boli na pokraji vyhynutia, a vôbec nie dnešným ochranárom, ako sa to snažia prezentovať, neni to vďaka dnešným ochranárom. Vďaka je to takýmto spolkom, ako bol Lovecký ochranný spolok a ich nasledovníkom.
V roku 2009 bolo na základe zákona č. 274/2009 Z. z. zriadená Slovenská poľovnícka komora, SPK v skratke. Hlavným poslaním Slovenskej poľovníckej komory je ochrana a posudzovanie oprávnených záujmov svojich členov pri výkone poľovníctva, citujem, ochrana prírody a životného prostredia, ako aj pri ostatných činnostiach súvisiace s poľovníctvom. Slovenská poľovnícka komora je organizačne... Slovenská poľovnícka komora, jej organizačné zložky a členovia pôsobia na zachovanie, zveľaďovanie, ochranu a optimálne využívanie genofondu zveri a ostatnej fauny ako prírodného bohatstva Slovenskej republiky. Tak ako som povedal na začiatku, Slovenská poľovnícka komora dbá o zachovanie tradície a kultúr hodnôt poľovníctva ako súčastí kultúrneho dedičstva našich predkov a o zachovanie poľovníckej etiky podľa etického kódexu. Tu vidíme ďalší význam poľovníckej komory, etiky, etického kódexu, a aby sa toto dodržiavalo.
Ja osobne by som priamo zakotvil do pripravovaného zákona o poľovníctve s výnimkou režijných revírov, aby na každých sto aj započatých hektárov bol jeden poľovník. Vyhli by sme sa tomu potom, čo je v dnešnej dobe, ale za čo takisto komora nemôže, čo vyčítal Jožko Pročko, že komora môže za to, že jeden-dvaja-traja ľudia ovládajú dva-tri-štyri-päť revírov. Za toto komora nemôže. Ak dáme do nového poľovného revíru, do nového poľovného zákona minimálny počet členov na každých sto hektárov – aj započatých –, tak predídeme tomu, že niektorý revír ovláda jeden-dvaja-traja ľudia, predídeme škodám zverou spôsobených na lesných porastov a na poľnohospodárskych plodinách a bude to cesta na návrat k ľudovému poľovníctvu a k našim tradíciám.
Veď predsa nie je možné, aby poľovníctvo bolo vnímané len ako záležitosť pre vyvolených alebo v revíroch, ako sa často stáva, kde na 500 ha je napr. jeden poľovník! Alebo dokonca je možné, že združenie si zoberie jeden človek sám a poľuje tam sám. A potom tu, samozrejme, dochádza do konfliktu s pôdohospodármi, roľníkmi na vidieku, správcami lesa, lesnými hospodármi, lebo vznikajú škody, ako som predtým už povedal, na poľnohospodárskych plodinách alebo lesných porastoch.
Z poľovníckej štatistiky budem citovať, ročne z poľov... z Poľovníckej štatistickej ročenky však vyplýva skutočnosť, že stále máme zveri... alebo stavy zveri vyššie, ako sú normulované kmene zveri... alebo kmeňové stavy, pri ktorých vieme, že sú považované za optimum, ktoré dokáže daná lokalita uniesť, aby nedochádzalo ku škodám a podobne. Toto práve podporuje moju myšlienku o tom, že nie je možné sa optimálne starať o revír a udržiavať priaznivú početnosť zveri tak, aby sa nespôsobovali škody na poľnohospodárskych, kultúrnych alebo lesných porastoch, keď si revír zoberú do prenájmu 2-3 papaláši. To sa nemusíme asi o tom baviť a tu je súhlas naprieč politickým spektrom, možno na pár výnimiek, ktorí takýto revír vlastnia alebo majú v prenájme, reaguje dostatočné množstvo poľovníkov, ako som povedal, sa tieto škody znížili. Poľovníctvo na Slovensku má nevyčísliteľnú kultúrnu a historickú hodnotu, ako som povedal, je to 100 rokov a sú s ním spojené mnohé tradície, ktoré vznikli počas jeho vývoja. A ja si myslím, že komora je na to, aby sa zachovali tieto tradície, aby to bolo organizované, aby sa na to nezabudlo, preto zachovajme tieto tradície, vážení kolegovia, prispôsobme ich dnešným požiadavkám doby tak, aby sme mohli byť na poľovníctvo všetci hrdí.
Kolega Jaro Karahuta, predseda výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, spomínal 63-tisíc ozbrojených ľudí. Áno, je to 63-tisíc ľudí. Filip Kuffa mu oponoval, že nemá to nič s poľovníckou komorou spoločné, lebo títo ľudia sa, majú zbrojné preukazy, vydáva ich polícia a podobne. Ale polícia neorganizuje strelecké súťaže, nekontroluje týchto poľovníkov, nerobí streľby, to robí všetko komora, kde sa preskúšavajú zdatnosti a možnosti jednotlivých členov. A je na vedenie každej poľovnej organizácie, aby zabezpečili, aby sa každý z týchto členov na takúto súťaž dostal aspoň raz za čas a ukázal svoje znalosti a vedomosti a nedochádzalo k nešťastným udalostiam, ktorých sme niekoľkokrát boli svedkami.
Takže na rovinu môžem povedať, že poľovníkov je 63-tisíc, 63-tisíc ostreľovačov. Jeden sedí tam vzadu, Jožko Pročko, aj keď nestrieľa, ale vie, 63-tisíc. Polícia má 20-tisíc, raz za rok majú povinné nejaké streľby, koľko nábojov tam strieľa, to je rôzne. Niektorí tí z kancelárií vyjdú za celý rok len fakt na tie streľby. Vojakov máme asi 18-tisíc, keď rátam všetkých tých v kanceláriách pozaliezaných, takých, čo držia pravidelne zbrane, možno 10-tisíc. A to je veľa takých, že raz ročne sa dostanú na streľby a vystrelia tri náboje, tri za celý rok. To je armáda. A tu máme organizáciu, ktorá dáva pozor, čo sa robí, či sa, ako sa robí, ktorá vydáva finančné správy a organizuje 63-tisíc ľudí. Keď zrátame poľovníkov... Keď zrátame vojakov a políciu, tak je to dokopy 38-tisíc, takže poľovníkov je skoro raz toľko ako vojakov a policajtov dokopy. Na rozdiel od toho, že ich je raz toľko, každý z tých poľovníkov vie strieľať a vie strieľať dobre.
Chceme tu zrazu mať neorganizovanú skupinu v viac ako tisíc v organizáciách alebo združeniach, ktorí nebudú pod nejakou centrálnou kontrolou, ktorí nebudú pravidelne sa zúčastňovať strelieb?! A ak sa budú, tak to bude musieť organizovať štát a štát to budú stáť peniaze, pravidelné takéto streľby a preskúšania.
Nesúhlasím s mojím predrečníkom Jarom v jednej veci, že poľovníctvo je voľnočasová aktivita. Ja si myslím, že voľnočasová aktivita je tak štrikovanie, ísť si zabehať alebo hrať tenis, ale poľovníctvo isto nie. Starostlivosť o zver je náplňou poľovníctva. Poľovná stráž je náplňou poľovníctva. Ochrana zveri je náplňou poľovníctva. Toto všetko, vážení kolegovia, je voľnočasová aktivita? Voľnočasová aktivita môže byť vtedy, keď sa ideme zúčastniť nejakej poľovnej prehliadky alebo výstavy, vtedy áno.
Súťaže psov sme nespomenuli. Kto bude organizovať súťaže psov? Teraz to organizuje komora, je tam systém. Súťaže, ktoré sa usporiadajú v zahraničí, kto to bude organizovať? Okresné úrady? Tých tisíc spolkov, ktoré sú?
Komora má dobré aj zlé veci. Ja by som tie veci, ktoré vadia, odstránil a komoru zachoval. Ak je politická vôľa niektorých z vás zrušiť komoru, leto tým, že zrušíme členstvo, ju zrušíme, tak ale budeme musieť povedať, kto ju nahradí, koľko posilníme ľudí na tých okresných úradoch, ak to chceme cez okresné úrady, o koľko členov, kto bude mať akú starostlivosť a koľko to bude stáť štát, aký to bude mať dopad na verejné financie. Alebo navýšime poplatky poľovníkom? Lebo nezabúdajme jednu vec, pri všetkých akciách, ktoré organizuje poľovná komora a poľovníci, možno viac ako 50 % dávajú sponzori a tí poľovníci priamo. Myslíte si, že tie sponzorské zrazu pôjdu, keď to bude organizovať štát alebo niekto z okresného úradu? Všetko je to o vzťahoch. To znamená, neni tam len toľko, čo teraz povedalo sa, cez 2 mil., ale sú to ďalšie zdroje, ktoré sa vyzbierajú mimo toho, či už zabezpečovanie miestností, či zabezpečovanie rozhodcov, či občerstvenie, ja neviem, prenájom. To sú všetko veci, ktoré sú nad rámeč toho... nad rámec toho rozpočtu a idú zo sponzorských darov.
Ja neviem si predstaviť, že by zrazu začala polícia organizovať pravidelné strelecké skúšky alebo preskúšanie a súťaže, keď nedokáže organizovať ani vlastné, a vieme, že policajti chodia asi raz ročne. Poľovné skúšky takisto.
Takže ak chceme zachovať tradície, ak chceme, aby poľovníctvo sa nerozdrobilo a nevnášalo sa do toho politika a vadí nám niekto z komory, možno niekto z vedenia za to, že bol alebo je v SMER-e, tak upravme zákon tak, aby nemohol byť, len niekoľko funkčných období. Ale ak raz dostane a zvolí ho 63-tisíc ľudí, kto sme my, že sa môžme povedať, že aha, zasiahneme do tejto organizácie a povieme, že tento tam nemôže byť? Môžme to upraviť tým, že funkčné obdobie nejako spravíme, ale nemajme teraz červené súkno pred očami a nezničme niečo, čo je tu roky bez toho, že by sme mali adekvátnu náhradu, takú, aby stopercente fungovala.
Ak tu budem vidieť riešenie, ktoré mi poviete, toto bude zabezpečovať táto sekcia, toto – toto, toto – toto, toto – toto, koľko a toľko peňazí to bude stáť, toľko a toľko sa prijme nových úradníkov a rozhodneme sa, že áno, máme na to financie, tak dobre. Ale ak nemáme adekvátnu náhradu, tak ja by som to teraz vôbec neriešil a zachoval status quo, ako je teraz, a možno sa v rámci komunikácie s ministerstvom pôdohospodárstva a komorou snažil vylepšiť nedostatky, ktoré nám niektorým vadia.
Vážení kolegovia, kolegyne, pán predsedajúci, ďakujem za slovo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.5.2021 9:47 - 9:48 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán poslanec, ďakujem za tvoj prejav, že si to tak zhrnul, povedal to na rovinu, dá sa povedať, polopatisticky. Áno, členstvo v komore... Alebo nie v komore, to je jediná otázka, ktorá, si myslím, že nás rozdeľuje, ale je na nás, ako sa k tomu postavíme politicky, a ja si myslím, že Jaro to zdôvodnil veľmi presne, ja sa k tomu ešte viac vyjadrím v rozprave, keď poukázal, koľko presne ozbrojených ľudí komora zastrešuje, organizuje a sú pod kontrolou a na toto by sme mali brať zreteľ. Hlavne keď to štát nestojí ani euro a hlavne keď sa schvaľuje zákon, že komora teraz musí presne a do detailu poukázať, ako narába s financiami, na čo ich použila, kde ich dala, to znamená, že teraz sa vyhovárať, že je tam neprehľadné financovanie, už nie je namieste.
Mne sa tiež osobne niektoré veci v komore nepáčia. Ale tie plusy z mojej strany prevýšili tie mínusy, preto podporím túto petíciu a podporím, samozrejme, a súhlasím s mojím predrečníkom, predsedom výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, s poslancom Karahutom.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.5.2021 9:32 - 9:33 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja sa chcem len krátko spýtať. Neni možné niektoré veci zahrnúť normálne do zmluvy a tým pádom, keď sa uzatvára, pred ako jeho podpisom, lebo hovorí, hovoril si, kolega, že potom je už vydaný napospas a nepo... a ne... alebo svojvôľu toho dopravcu, ale ak sa na začiatku zahrnie do zmluvy a podpíše sa, tak si myslím, že to je právne vymožiteľné a že nemôžeme hovoriť, že zmluvy sú neplatné, keď sa podpíšu. Ja si myslím, že to je len amaterizmus alebo možno úmysel na začiatku niektoré veci, ktoré dopravcovi až tak nevyhovujú, tam nedávať. Takže neviem, tie zmluvy, ja si myslím, že sú v poriadku, keď sa to tam dá, ale skús ma opraviť.
Skryt prepis