Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.5.2021 o 10:45 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.5.2021 12:10 - 12:12 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani kolegyňa, veľmi dobré vystúpenie, ďakujem, ako poslanec Viskupič. Ale ja by som bol rád, pani kolegyňa, keby ste nám tu povedali, lebo vy ste dvaja normálni v tom klube, a ostatných, ja neviem, či, neviem, nejdem sa vyjadrovať. Povedzte mi, kto z opozície, kto z opozície a kto z opozície povedal, že 2 a 2 nie sú 4, alebo kto vám nedal za pravdu. Urobte si poriadok vo vlastnom klube, lebo vykopávate otvorené dvere. My vás podporujeme ako dobrý nápad a potom takéto vystúpenia.
Pani kolegyňa, jasné, že sa nemôžte pýtať. To ste si ako vôbec dovolili? Počuli ste, ako tu má vypadať koaličný partner? Nemá sa pýtať, má poslúchať a bezducho dvíhať ruky na všetko, čo sa dá, a nemá rozmýšľať. Nieto ešte s niečím nesúhlasiť, ako ste povedali vy. To sa neodpúšťa. A kritika Igora Matoviča, to už v žiadnom prípade. To ste presiahli čiaru, ktorá, možno nebudete ani predsedkyňa výboru za chvíľu. Toto ste si veľa dovolili. A nerozumiem, ako ste si to dovolili. Tak to je aké pobúrenie v koalícii.
Ja sa pýtam, kolegovia, kde je tá hranica toho slepého poslúchania, toho slepého a bezduchého poslúchania a dodržiavania koaličnej zmluvy. Pokade budete dodržiavať a hlasovať, až pokade sa dokáže dôjsť? Je nejaká hranica? Však keď Igor príde a povie, všetkých vás zavriem, ktorí nebudete súhlasiť, tak všetci zdvihnete ruky, že áno, len aby ste dodržali koaličnú zmluvu? To už je pritiahnuté za vlasy.
Ale kde je tá hranica, skúste mi niekto povedať. Viacerí z vás ma oslovujú, že niektoré veci nesúhlasia, ale idú, ako idú. Pokade to natiahneme? Už kým nebude cesty späť? A potom takéto oné, vystúpenia, 2 a 2. Gazda je vždy len gazda.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.5.2021 10:58 - 11:00 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán poslanec Viskupič, ak raz budú na vysokých školách preberať študenti ekonómie rozpočty a bude tento rozpočet, verím, že bude videozáznam, kde bude vaše vystúpenie ako príklad profesionality, odbornosti, s tým kontrastom ministra financií, neochoty a neschopnosti. Toto by malo byť varovanie do budúcnosti. Ja veľmi ďakujem za vaše profesionálne vystúpenie. Veľmi si vás vážim ako profesionála, vážim si váš názor pri rôznych zásadných otázkach, keď ste zahlasoval podľa svojho vedomia, a nie podľa toho, ako na vás niekto tlačil. Klobúk dole pred vami, bodaj by sme mali takýchto poslancov viac. To je také svetielko nádeje pre Slovensko v tejto vládnej koalícii.
Ja nerozumiem reakciám niektorých kolegov, ako Lehotský, Ledecký, pán Kuriak, ktorí majú deti, nie sú tu Kuffovci, čo majú detí veľa, ani Taraba, veď ten rok 2038 a podobne, ktoré budú splácať ich vnuci, že si to neuvedomujú títo ľudia, títo kolegovia a že im je to jedno, že za to zahlasujú a vystupujú, ako vystupujú. Viete, vy ste sa pohoršil na tom, že Matovič vás nepočúva. Ale, pán poslanec, to je úplne jedno. Keby vás aj počúval, on tomu nerozumie. A ja si myslím, že na všetko tí kolegovia z toho balkóna z ministerstva financií nedokážu mu rýchlo napísať odpoveď. Takže s tým sa netrápte. Ľudia vás počuli, ľudia vidia, že ste vystupoval odborne, vecne, profesionálne, a budú vám za to ďakovať, len skôr, ako som povedal, je ich strašne málo.
Vy ste hovorili, že si ľudia nevedia predstaviť jednu miliardu. Áno, v reakcii na tie vystúpenia, ktoré tu padajú z koaličných, od koaličných poslancov, je jasné, že si to nevedia predstaviť, čo je jedna miliarda, inak by takto nevystupovali. To nie je možné.
Ja si hlboko vážim, že ste ten výbor dali na dneska ráno, že ste nepodľahli tým tlakom, o 3,4, potom nakoniec 3,8 mld. rozhodovať v noci pod tlakom, možno by ste neboli už ani schopný. To bolo profesionálne rozhodnutie a som rád, že ste ho spravil.
Ešte raz, veľká vďaka a klobúk dole pred vami.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 27.5.2021 17:11 - 17:12 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
(Minister financií vstal z miesta navrhovateľa, prešiel poza chrbát rečníka, niečo hovoriac.) Kľud, ja kľudne budem špinavec, mne to nevadí.

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
A chcel by som... pardon, pán poslanec, ešte skôr, ako začnete rozprávať... (Minister financií sa postavil pred rečnícky pult.) ... chcel by som poslancom pripomenúť, že rokujeme v skrátenom legislatívnom konaní, čiže keď skončí posledný vystupujúci, tak budeme hlasovať. (Reakcia poslanca Suju na ministra financií: "Vy ste kresťan?") Pravdepodobne ešte dnes a potom by mali zasadnúť výbory. (Reakcia poslanca Suju na ministra financií: "Ste farizej!")
Pán poslanec Suja, nech sa páči, máte slovo. (Reakcia ministra financií: "Komu si povedal, že farizej?")

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. (Rečník oblial ministra financií vodou.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Jéjééj! (Výkriky z pléna. Spravodajca vstal zo svojho miesta, reagujúc na rečníka.)

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
Takúto studenú sprchu dávate všetkým občanom Slovenskej republiky...

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Prerušujem, prerušujem schôdzu.

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
... takúto studenú sprchu dávate všetkým občanom Slovenskej republiky! Ste človek, ktorý vedie organizovanú...

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
(Povedané súbežne s rečníkom.) Vypnite mikrofón...

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
(Povedané súbežne s predsedajúcim.) ... zločineckú sku... (Rečníkovi vypli mikrofón.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Vypnite mikrofón pánovi poslancovi... (K rečníkovi pokračujúcemu v prejave prišiel poslanec Mazurek. Výkriky z pléna.) Vypnite mikrofón! (Odchod rečníka od rečníckeho pultu. Výkriky z pléna.)
Prerušujem schôdzu... (Výkriky z pléna.) Prerušujem schôdzu do 17.30 hod.

(Prestávka.)

(Po prestávke. Zaznievanie gongu.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.5.2021 17:08 - 17:09 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Pán poslanec Šimko, s vypätím síl ako primátor mesta Rimavskej Soboty si vystúpil s faktami, ale nestál si Matovičovi ani za to, aby si ťa zo slušnosti alebo z úcty k tvojmu veku a skúsenostiam vypočul. Toto je tá slušnosť, vážení kolegovia, keď vidíte kolegu, ktorý má už svoj vek, ide vystúpiť, ťažko sa mu dýcha, tak tu ten veľký Igor Matovič, ten etalón čistoty a slušnosti, nemá tú slušnosť ani si ho slušne vypočuť, ale radšej bude otočený chrbtom alebo skrývať sa niekde v pléne! Toto vedie tento štát, túto krajinu, Slovenskú republiku, slovenských občanov?! Nie! On vedie akurát tak zločineckú skupinu a vy mu v tom pomáhate. Budete spoluzodpovední!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.5.2021 16:42 - 16:43 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Miňo, ďakujem za tvoje vystúpenie. Musel som zaskočiť tieňového premiéra a súčasného ministra financií, lebo on, čo sa vystatuje, že "buď chlap a postav sa", tak sa normálne posral pri tvojom vystúpení... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Pán poslanec...

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
(Povedané súbežne s predsedajúcim.) ... a ušiel...

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
(Povedané súbežne s rečníkom.) ... ešte jedno také slovo a odoberiem vám slovo naozaj.

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
... a ušiel z toho miesta celý, celý, ako som povedal predtým, ušiel. Taký. Takže takýto človek, ktorý v televízore: "Buď chlap, postav sa zoči-voči!" Človek, ktorý vedie organizovanú skupinu vyšetrovateľov, prokurátorov a určitých sudcov... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
A vyjadrujte sa, prosím, k vystúpeniu pána poslanca Mazureka.

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
... sudcov, tak ten sa ťa bál a ušiel stadeto. Áno, len z diaľky to on môže videť, len z diaľky.
A ako si povedal, deti našich detí toto budú platiť. Ale on to nepocíti, on to nepocíti, lebo jeho deti aj vnúčence, aj pravnúčence sú zahojené kvôli tomu testovaniu a miliardu, ktorú ukradol.
Takže tu sme videli hrdinu, predkladateľa zákona, ktorý tam má celý čas sedeť alebo jeho náhrada, keď sa predkladá zákon. A kde tento... neviem povedať, ako by som to povedal slušne, čo deti nosia v plienkach, tak celý až po uši sedí teraz niekde v pléne a skrýva sa, aby nemohol stáť vedľa teba, lebo nemal odvahu. Ale zatvárať ľudí, robiť rozbroje, organizovať skupinu zločineckú... Dávno mal sedeť v base a nie tu! Spolu s tými ľuďmi, ktorý to zosnoval, ktorí ovládajú celé Slovensko, to, čo tu v histórii nikdy nebolo. Však keď sa tieto informácie dostanú na verejnosť, čo tento človek robí a koho vedie... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Pán poslanec...

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
... tak v živote tu nevystúpi.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.5.2021 16:22 - 16:24 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán poslanec Kamenický, čakal ste nejaké odborné vyjadrenia alebo odpovede od Igora Matoviča? No, z tej oblasti, v ktorej ste vy odborník a z toho vášho odborného vystúpenia podľa mňa on nerozumel absolútne nič. Nič! Ale ak by ste sa ho spýtal, ako zorganizovať skupinu, organizovanú skupinu, ktorá dokáže zničiť ľudí lusknutím prstom, policajtov, prokurátorov, sudcov, ako to utajiť v SIS-ke a podobne, na to by vám vedel odpovedať perfektne. Má na to tímy ľudí, s ktorými sa dohaduje, kde vybavuje kajúcnikov, ktorí svedčia na počkanie. Má zoznamy ľudí, ktorí ešte len čakajú pred voľbami, kde ich zoberú títo, ak sa to nezmení. Na to je on profesionál, odborník, ale na to, čo ste chcel vy, na to isto nie, to môžme zabudnúť.
A hovoril ste, že má zákaz vstupu do reštaurácií, nielen do reštaurácií, už aj umelci a budú nasledovať ďalší a nielen on, ale aj vy, kolegovia, kolegyne, čo tu sedíte v parlamente a dvíhate ruky zaňho ako opice, aj vy. Budete sa hanbiť chodiť po uliciach, keď vás ľudia nebudú chcieť obsluhovať, nebudú vám chcieť niečo predať len preto, len preto, že dvíhate ruky ako opice za blázna, ktorý je odborník len v jednej veci, len v jednej veci, ako zničiť ľudské životy. Ako niekoho zavreť do basy bez toho, aby sa mu niečo stalo, v intrigovaní, ničení vlastných koaličných partnerov, ničení ľudí na Slovensku a o podnikateľoch, zamestnancoch, jednoduchých ľuďoch ani nehovorím, tí sú mu úplne ukradnutí. Teraz má červené súkno na Sulíka, ale za chvíľu prídu ďalší. Počkajte, keď sa budú blížiť voľby, ako všetci dopadnete.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 27.5.2021 15:35 - 15:37 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem. Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán premiér, oficiálne minister financií, vy ste povedal, že nebudete tolerovať nikomu korupciu a nič, to znamená, že ste povedal, že áno, stále máte dosah na ľudí, ktorí dokážu stíhať, ovplyvňovať iných a orgány trestné v činnom konaní. Tak som zvedavý, či to, čo ste tu povedal v priamom prenose, že z ministerstva SaS, z hospodárstva, od Sulíka idú dotácie priamo ľuďom, ktorí ich získavajú podvodom. Som zvedavý, ako sa k tomuto zachováte vy ako bojovník proti korupcii.
Vy ste tu hovoril, že dopodrobna vysvetlíte tú miliardu, na čo sa minula. No potom nerozumiem, ako ste ju chcel vysvetliť, keď pri niektorých položkách alebo kapitolách ste povedal názov kapitoly a sumu a pri niektorých ste povedal len kapitolu a sumu nie. Ako sme si to mali zrátať? Vy si klamete a upravujete, ako vám to vyhovuje, pán premiér s titulom minister.
Vy tu prídete, moralizujete a chcete, aby sme vám verili? Pričom sústavne, sústavne klamete. Vy idete hovoriť, že Sulíkovou metódou je klamstvo, ale vy ste rovnaký ako on! Vy dvaja si nemáte čo vyčítať, čo sa týka klamstva. Buďte rád, že Sulík má poslancov, akých má, že zahlasujú za všetky tieto vaše sprostosti, aj keď Sulík hovorí niečo úplne iné. Len akurát on na tom získava percentá a vy strácate. A toto vás dožiera, preto sme tu 51 minút nepočuli nič len to, že vám vadí, že Sulík je lepší klamár ako vy.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.5.2021 10:45 - 10:47 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ďakujem svojmu kolegovi Edovi Kočišovi za jeho vyjadrenie. Rád by som podotkol, že ako on už poukázal, že, vážení kolegovia, útoky na predkladateľku musia mať nejaké svoje hranice. A ak tu idú kolegovia zo SaS-ky vykrikovať na ňu, poslanci, aby nebrechala, tak ja si myslím, že toto je za čiarou, ide o vašu vlastnú kolegyňu, ktorá tu povedala alebo predložila vládny návrh zákona, ktorým chce pomôcť ľuďom. A ja si myslím, že je ďaleko za čiarou teraz tu na ňu vykrikovať, že nebreš. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NRSR
Pán poslanec, na vystúpenie pána Kočiša.

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
Ale on to spomenul, že boli na neho útoky, pán podpredseda. Ak je toto nie k veci, tak mi povedzte, že čo potom je k veci. Vyjadrenie pána Pročka, ako teraz vykrikuje? To sú k veci, pán podpredseda? To ja si myslím, že nie sú.
Ďalej kolega Kočiš sa vyjadril k viacerým ľuďom, ako neodborne sa vyjadrujú a snažia sa tu prezentovať ako odborníci, ako napríklad spomenul pána Baránika, ktorého, ktorý je médiami a viacerými odborníkmi nazývaný takým novodobým Jozefom Urválkom vďaka jeho neodborným a fanatickým vyjadreniam. A takíto ľudia, takíto ľudia tu idú moralizovať, že my hovoríme neodborné veci. Ktorý si nevie otvoriť ani Trestný zákonník, ako si podotkol, a nevie rozdiel, čo je dohoda o vine a treste, a hovorí, že sa dačo ututláva. Pritom je táto dohoda vždy verejná, kde sú prítomní novinári a je pred súdom. A on ide niečo hovoriť o odbornosti a o tliachaní.
Áno, to ste veľmi správe podotkol, že takíto ľudia sa tu vyjadrujú. Takíto ľudia sa tu vyjadrujú, ktorí hovoria, že ako je možné, že špecializovaný sudca má iný názor ako Najvyšší súd. Ale sme v demokratickej krajine a takýto je systém. Potom načo by sme tu mali dva súdy, keby mali mať rovnaký názor? To je len v totalite.
Takže je smutné, že tzv. odborníci, dokonca s titulom JUDr., sa takto tu vyjadrujú, a pritom sú označovaní za amatérov odbornou... (Presušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.5.2021 10:07 - 10:09 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán podpredseda (predseda, pozn. red.), dobre ste povedal, že pani ministerka hovorí o ambicióznosti. Je ambiciózna. Viete, kedy je ambiciózna? Len keď jej horí pod zadkom a keď hu odvolávame. Tak vtedy je taká ambiciózna, všetko sľúbi, všetko hovorí.
Viete, bola by to vtedy podpásovka od vás, keby ste vy boli zahlasovali za to odvolanie, hoci ste mali veľa dôvodov, a nespravili ste tak, lebo si vážite koaličnú zmluvu a vážite si nejakú koalíciu. Klobúk dole. Ja by som tak vtedy nebol urobil. Tak už sa nemohla vyhovárať, že chcete niekoho dostať z basy, lebo ste hu podržali a to je v priečnom rozpore s tým, ako ste hlasovali. Tak teraz je už niečo iné, teraz už aby sme sa my nedostali do basy, tak zato chceme tento zákon alebo tento návrh podporiť pani Hajšelovej. Nie už, že niekoho chceme dostať vonku, ale zato, aby sme sa niektorí z nás nedostali. Pani ministerka, tieto hypotetické vaše úvahy...

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
(Povedané súbežne s rečníkom.) Musíte reagovať, pán poslanec, na predsedu Národnej rady.

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
(Povedané súbežne s predsedajúcim.) Pán predseda veľmi dobre poukázal, aká ste.
Viete, počúvame len výhovorky, len výhovorky a ľudia nám zomierajú. A nevravte, že nezomierajú v tej väzbe. Zomierajú.
Tak ako ste presne povedal, pán podpredseda (predseda, pozn. red.), a nielen generál Lučanský, aj kvôli zdravotnej starostlivosti, tak ako ste povedal, pán predseda. Počúvame výhovorky, pán predseda, a vďaka ministerke Kolíkovej ľudia sa pokúšajú o samovraždu, lebo nevie za rok spraviť nič. Nevie sa postaviť, pohnúť tou riťou, keď už musím tak povedať mrzko, pohnúť tou riťou, aby niečo konečne spravila pre ľudí... (Reakcie z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Poprosím, kolegovia.

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
... pre ľudí, ktorí sú nevinní. Ne-vin-ní!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.5.2021 9:34 - 9:36 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Vážení kolegovia, kolegyne, tu sme sa dozvedeli, že ministerka spravodlivosti je nešťastná, že chceme my niečo schváliť. Ona je nešťastná, že chceme zabrániť, aby ľudia vo väzbe zomierali, tak ona je zato nešťastná. Zato, že my toto chceme zmeniť, lebo to i kvôli jej vine ľudia zmierajú vo väzbe, nie kvôli našej, kvôli vašej, pani ministerka.
Vy ste nešťastná, že my chceme zabrániť, aby sa ľudia pokúšali spáchať samovraždy. Ale to je kvôli vám a kvôli súčasnému stavu a mali ste čas aj v predchádzajúcich vládach, aj teraz to zmeniť.
Vy ste nešťastná za to, že sa nekonajú mesiace žiadne úkony? Za to nie ste nešťastná, to vám vôbec nevadí. Vy hovoríte, že rozhoduje sudca. Ako môže sudca rozhodnúť, keď sa nevykonali žiadne úkony? A je fakt dôvodné podozrenie, že by mohol niekto ovplyvňovať tých svedkov, ale keby boli urobené úkony, vypočujú sa svedkovia, tak sa už nemá koho ovplyvňovať. Tak za toto by ste mali nešťastná byť! Že sú tam mesiace, možno aj rok, kým sa spraví nejaký úkon a týmto ľudí týrame.
Ja sa čudujem, že ste neboli nešťastná, keď sa tu lámala ústava cez koleno, keď tu nakazení a pozitívni poslanci hlasovali, aby sa zmenila ústava – vtedy ste neboli nešťastná, pani ministerka!
Vy nám idete moralizovať? Klamárka, čo nás tu klamala. Pani ministerka, mali by ste byť nešťastná pri iných veciach, nie pri tých, kde hájite, aby ľudia ďalej zomierali, aby trpeli, aby boli týraní. Za vás by sa isto postavil aj taký vodca, ako bol Stalin. Vy by ste sa tam uplatnili. Vy by ste tak mohli tie gulagy viesť a všetko, tam by ste si dokázali všetko, o čo vám ide a čo by ste chceli.
Za to by ste mali byť nešťastná, pani ministerka, že vám ľudia zomierajú a nie, že im chceme zlepšiť podmienky.
Skryt prepis