Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2021 o 9:40 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

16.6.2021 11:25 - 11:40 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda. Pán poslanec Susko, správne ste povedal, podotkol, že sa tu niekto tvári, že sa nič nedeje. Viete, vláda je zrazu hluchá. Tvári sa, že správa SIS neexistuje, dokonca niektorí sa nám tu snažia podsúvať, že to sú nejaké spravodajské hry. Ale ako keby tu ten Aláč, riaditeľ SIS, nič neprečítal. Tak nakoniec bola tá správa prečítaná tu v parlamente, ale čo sa nestalo? Zistili sme, kolegovia, že aj vládni poslanci sú hluchí. Vy tiež ste ako keby tú správu nepočuli. Tvárite sa, že neexistuje, až na pána Šefčíka, lebo ten povedal, že ju počul a nevie, či je pravdivá.
Ale ja potom nerozumiem slovám verifikovaná, potvrdená z viacerých zdrojov, pripravená na účely trestného konania. A doteraz nikto nepovedal, že to tak nie je.
Kolegovia, ohluchli ste vtedy, keď sa čítala tá správa, alebo je to problém, že sa to týka vašich ľudí, Mikulca, Matoviča, Kolíkovej, povedzte mi? Toto máte napísané v programovom vyhlásení vlády? Toto je ten boj proti korupcii, rodinkárstvu, proti rozvratu právneho štátu? Verifikovaná, potvrdená z viacerých zdrojov, pripravená abo spracovaná na účely trestného konania. Nič? Stále nezapaľuje, stále hluchí? Ja neviem, kde sedíme? Koho záujmy hájite? Záujmy Mikulca, Kolíkovej, Matoviča, alebo záujmy ľudí, ktorí vás sem dostali, ktorí uverili, že chcú byť iní, a nakoniec sa dozvedáme niečo úplne iné.
Kolegovia koaliční poslanci, hlavne tí z OĽANO, stále nič? Ani sa nečudujem.
Skryt prepis
 

16.6.2021 11:10 - 11:25 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán predseda, škoda, že odišiel pán predsedajúci Grendel, lebo to, ako vám skočil do reči a nedovolil vám v rozprave sa vyjadrovať, ako ma veľmi mrzí, lebo 90 % koaličných poslancov, čo tu dneska vystúpilo, nehovoria vôbec k tomuto bodu absolútne nič a vracajú sa do minulosti. A keď vystúpite vy ako predkladateľ, tak vám skoro zobrali slovo. Takže toto si myslím, že je veľmi nekorektné.
A vy ste sa pýtal, či to vidí. On to vidí, len je mu to jedno. Ako, pán kolega, asi toľko. Viete, tak isto ako videli fašistické vyjadrenia, čo ste povedal ministerke Milanovej, všetci to videli, ale je to tak, Honzovi aj novinárom jedno, lebo ona sa ospravedlnila, je to v poriadku, je to z ich ľudí.
Takže oni toto všetko vidia, len im to je jedno. Tak ako hovorili, že Mikulcova firma bola tá najlepšia. Ale už žiadna polícia, nikto neprešetril, kto boli tie ďalšie dve firmy. Či to on nedohodol ten kartel, ako sa hovorí, že ich tam dohodol všetky tri a presne vedel, jaké dali ponuky, a preto bola tá jeho najlepšia. To už nikto nevidel. Ani novinári, ani nikto z koalície. Klapky pred očami, lebo je to váš človek.
V čom ste iní oproti predchádzajúcim vládam, čo im vyčítate? V čom? No v tom, že ste ešte horší. Keď pozrem podľa toho vášho rebríčka, ja sa ani nečudujem, že sa nikto nechce chytiť tej obhajoby ministra. Ako sa to dá obhájiť? Ja nerozumiem, ako sa dá obhájiť jeho konanie, keď povie, že teraz, keď je už vo vláde, nekradne, že kradol pred tým, keď bol vo Vojenskom obrannom spravodajstve. Však to povedal priamo tu. Vy sa nikoho nespýtate, že ktorú blondínu poslal si kúpiť tie hodinky za 45-tisíc, ktorej dal peniaze? Že to musí potom Grendel vyťahovať papiere naňho, že už mu to nejde, jemu do hlavy? Skúste sa spýtať naň, naňho. Nie Grendel, pardon, Naď. Naď, Naď, zle som sa vyjadril. Bohvie, čím tak urazil Naďa, že tak to naňho vytiahol.
Takže, vážení kolegovia, buď sa tu vyjadrujme všetci k tomuto bodu a majme... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.6.2021 9:55 - 10:10 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán kolega Šefčík, k niektorým veciam, čo si povedal na začiatku. Áno, súhlasím, ale ak sa ideme vracať do minulosti, kto, čo všetko natáral, či už Matovič, a ten toho natáral tiež, to musíš uznať, či už natárali iní politici z hociktorej vlády, tak by sme tu sedeli týždne. Týždne by sme tu sedel. Ale teraz sme tu kvôli odvolávaniu Romana Mikulca.
Teraz sme tu kvôli tomu, že Roman Mikulec dal bratovi, otcovi 2,7 mil. zákazku, 2,7 mil. dal mu a to je pravda, 2,7; 800-tisíc dal vlastnému otcovi na nájom bytu, 800-tisíc, sedíme tu kvôli tomu aj. Toto naňho nastražili? Ak toto naňho nastražili, tak klobúk dole, oni to tak nastražili, že vlastne jeho rodine zabezpečili kráľovské peniaze, kráľovské peniaze.
Hovoríme, že nevieme, či je správa SIS pravdivá. Informácia verifikovaná, potvrdená, spracovaná pre potreby trestného konania. Nikto nepovedal, že to nie je pravda! Je to potvrdené! Tak sa netvárme, kolegovia, že to nie je pravda.
Áno, hovoril si o očiste zložiek. Ale, bohužiaľ, že väčšina z tej očisty, nevravím, že všetci, ale väčšina sa očistí len od tých, čo poukazovali na túto pracovnú skupinu a na to, čo sa tu protiprávne v tomto štáte deje. Takže drvivá väčšina z tej očisty je títo ľudia.
Tak ja neviem, či sa nevieme pozrieť do zrkadla. Vám vadí Fico. Áno, ja vám to neberem, je to váš názor, v poriadku. Ale je v poriadku to, čo sa deje teraz, pán kolega, je to v poriadku? Je to s programovým vyhlásením vlády, že dávate vlastným rodinným príslušníkom milióny euro? Ja si myslím, že toto v poriadku... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.6.2021 9:40 - 9:55 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vyjadrenia ministra vnútra Mikulca, že nemá prístup k živým veciam, je klamstvo. Vieme to, potvrdí aj hlavne z tej správy SIS, a preto sa nečudujme, že informuje novinárov o niektorých informáciách aj dva dni dopredu, lebo podľa tej správy on je jeden z tých organizátorov tejto pracovnej skupiny, tak vie, čo sa deje, takže preto tie vyjadrenia.
A teraz ešte by som zareagoval na tú vec, že ministra vnútra nevidno. Mne osobne nevadí, ak ministra vnútra nevidno, ak ministerstvo ide, ako má. Ak Policajný zbor funguje, ako má, tak nemám potrebu vidieť ministra vnútra. Problém je v tom, že minister vnútra tu hovorí, že tu nie je vojna policajtov. No ak tomuto niekto z vás verí, tak by sa mal vážne zamyslieť nad svojím duševným zdravím, lebo tu vojna policajtov je tak viditeľná, že to nevidí len slepý alebo ten, čo je v nej zapojený.
Že sa nevyjadril minister vnútra pri niektorých veciach, mne nevadí, ale keď bývalý premiér, súčasný tieňový premiér sa vyjadrí, že člen vlády, podpredseda vlády je zodpovedný za päťtisíc mŕtvych, tak vtedy tu vyjadrenie malo byť, že polícia to preverí, tieto informácie sa potvrdili alebo nepotvrdili. Ale nemôže tu ostať otázka, že polícia sa dozvie, že, od premiéra, že tu je niekto zodpovedný za päťtisíc mŕtvych, a nekoná a minister sa nepostaví a nepovie, nie je to pravda, je to pravda. Nie je to pravda, Matovič klame, je to pravda, Sulíka vyšetrujeme. Toto minister neurobil, tam mi to chýbalo.
A ďalší problém, to prekrúcanie tej správy SIS, vyjadrenie Zemanovej, že vlastne zo správy SIS sme sa dozvedeli, že za všetko, čo tu napáchala predchádzajúca vláda. Ja som v tej správe SIS nepočul nič, že by sa spomínala predchádzajúca vláda, kolegovia, kolegyne, ale Zemanová nemá problém sa postaviť pred... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.6.2021 9:10 - 9:25 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pani poslankyňa, ja vám ďakujem za vaše vystúpenie, za to zhrnutie. Len problém je v tom, že tu sa vláda aj koaliční poslanci tvária, že žiadna správa SIS nie je, a ja si myslím, že toto je prvý a najdôležitejší problém, ktorý nás trápi, a snažia sa tam nám podsúvať, napríklad ako Grendel, keď nastúpil, že sú to len nejaké spravodajské hry, ktoré sú bežné a tak, a tú správu, dá sa povedať, sa snažia, aby sme mali taký dojem, že nemusí byť pravdivá.
Ale pozrime sa na druhú vec. Ani jeden z nich nevystúpil a nepovedal, že to, čo povedal riaditeľ SIS, nie je pravda. Doteraz, vážení kolegovia z koalície ani vláda alebo členovia vlády, ani jeden ste nepovedal, že to, čo povedal riaditeľ SIS, že nie je pravda. Prečo ste to nepovedal? Lebo pravda to je. Tak sa nám nesnažte posúvať, že sú to nejaké spravodajské hry, keď neviete dementovať základné veci, o ktorých vieme, že sú pravdivé.
Viete, každý, kto poukázal na túto správu alebo na to, čo sa deje už aj mimo tej správy, tak sedí v base. Povedzte mi, kto nie je alebo koho neobvinili, koho nevykopli, každý, kto na to poukázal? Keby sa niečo také nedialo, tak títo ľudia nemajú vykopávané dvere, nie sú zavretí, nie sú stíhaní, a to len zato, že poukázali, že pracovná skupina, takzvaná, ktorá porušuje zákon, pácha trestnú činnosť a je vedená Matovičom, Mikulcom a Kolíkovou, alebo krytá, si môže robiť, čo chce.
A toto je problém, vážení kolegovia. A ak si to budeme brať, že jedným uchom dnu a druhým von, tak to narastie do takých obludných rozmerov, že vás to dobehne všetkých a už sa to nebude dať zastaviť. Ja si myslím, že je najvyšší čas... (Prerušenie vystúpenia časomerom).
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2021 18:29 - 18:31 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem, pán podpredseda, za slovo. Tak ako vystúpil v rozprave kolega z opozície, nedá sa k tomu vyjadriť, mal tridsať, vyše tridsať minút asi hovoril, tak ja sa vyjadrím len k tým vyhrážkam, k pánovi Pčolinskému, k povahe pána ministra a k správe SIS, aspoň dúfam, že to stihnem.
Ako povedal môj predrečník, áno, minister sa vyhráža. Vyhráža sa, priamo sa vyhrážal aj mne počas faktickej poznámky v reakcii na mňa. Som rád, že to tu je zaznamenané. Ja som sa nijak nedotkol, neurazil, ani nijakým spôsobom nedehonestoval nikoho z členov rodiny, ani ministrovho otca, ani jeho brata.
Poukázal som na to, že minister je zlodej a zabezpečil, aby jeho otec dostal 800-tisíc nájomné za byt, aby jeho otec dostal 2,5 mil. zákazku euro, 250-tisíc, Vojenského spravodajstva, euro, čiže 2 750-tisíc a jeho brat nejakých 150-160-tisíc. Ale nijak som ich neurážal. Toto je fakt.
A ak sa mi za toto má minister vyhrážať, pán kolega ako hovoril predo mňou, bohužiaľ, aspoň vidíme o jeho povahe, ktorá je ďalšia vec, čo som chcel povedať. Tu vidíme jeho povahu. A vďaka tejto jeho povahe, to môžme byť ináč veľmi radi, a charakteru máte teraz materiál, ktorý kompromituje jeho samého. Keby nemal takúto povahu, charakter, tak ja si myslím, že minister Naď by neposunul tie informácie, ktoré posunul zo spisu pána ministra Mikulca. Takže sa môže poďakovať jemu a svojej povahe. Ja neviem, kvôli čomu to minister Naď urobil, ale spýtajte sa jeho.
A keď vidím, ako skončil (zaznievanie gongu) šéf SIS-ky Pčolinský, tak klobúk dole a vážim si, že tak odpovedal na naše otázky súčasný riaditeľ SIS Aláč a že sa nebál, že dopadne rovnako a že nepríde niekto od Mikulca a vykopne mu dvere.
Neviem, viac by som asi toho nestihol, tak asi to je všetko.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2021 17:35 - 17:37 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda. Tak, vážený pán minister Mikulec, vy nie ste zodpovedný podľa vás za nič. Ale vy ste zodpovedný za to, že vznikla tá pracovná skupina a za jej metódy, ktoré používa. Lebo vy ako minister by ste to mohol zatrhnúť, keď vidíte podľa správy SIS, že porušujú zákon. Fakt ste v tom nie namočený. Keďže ste tak neurobil, takže ste v tom takisto, ako vyplýva z tej správy SIS.
Vy ste zodpovedný za to, že váš otec dostal zákazku, lebo keby nie vy, tak môžte tu hovoriť, komu chce, čomu chce, váš otec tú zákazku nedostane. Vy ste zodpovedný za to, že firma, kde nejak spolupracoval váš brat, kde je to telefónne číslo, dostala ešte väčšiu zákazku, tak nám tu nehovorte, že vy nie ste za nič zodpovedný. Vy ste zodpovedný za to, že váš otec dostal nájomné 800-tisíc za byt od Vojenského obranného spravodajstva alebo Vojenského spravodajstva, teraz neviem presne od ktorého. Či myslíte, že len tak prišli na vášho otca a tých 800-tisíc mu niekto dal, že za to, že vy máte modré oči alebo čierne, alebo neviem aké. Ale skôr čierne.
Viete, vy ste zodpovedný za to, že Pčolinský nebol zbavený mlčanlivosti, lebo vy ste mohol vyzvať vyšetrovateľa, keď ste chcel spochybniť alebo vyvrátiť všetky tieto podozrenia, aby požiadal o jeho zbavenie mlčanlivosti a prezidentka by ho bola zbavila. Ale vy ste urobil všetko pre to, aby sa to nestalo.
Takže, pán minister, vy sa tu netvárte ako anjelik. Vy ste o všetkom od začiatku vedel. A ak ste nevedel, tak potom nemáte čo na tom ministerskom kresle robiť. Lebo si robia vaši ľudia, čo chcú.
Pán minister, vy ste zlyhal na celej čiare. Ale ja sa bojím, že toto neni zlyhanie z neschopnosti, ale z vypočítavosti. A presne tak, ako tá správa SIS hovorí, že vy ste jeden z tých troch ľudí, ktorí ovládajú túto zločineckú skupinu a chcú zničiť aj posledné zvyšky tohto právneho štátu, ktoré tu ešte ostali. A môžete sa tváriť a pozerať mi do očí, koľko chcete. Toto je môj názor, za ktorým si stojím. A môžu sa vyhrážať a chodiť z NAKY od vás, kto chce za mnou, čo chce, za týmto si budem stáť ďalej.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2021 17:26 - 17:27 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda. Pani ministerka Kolíková, rozumiem vášmu vystúpeniu, vracaniu sa do minulosti, cítite nejakú potrebu vrátiť ministrovi Mikulcovi to, že vás vydržal pri smrti generála Lučanského, tak ako to vykričal do médií pán poslanec Šipoš, že keď ste zaútočili na Matoviča od chrbta, tak že vás pri smrti Lučanskom podržali a vy ste sa takto zachovali, tak teraz na oplátku zase vy chcete podržať ministra Mikulca. Ale bola to slabá jeho obhajoba, veľmi slabá.
Tu sa nikto nebojí o nič. Ak niekto niečo spravil, tak nech za to trestá alebo je potrestaný, ale nie takým spôsobom, ako to robíte vy, bezcitne, protizákonne.
A, samozrejme, ide vám aj o to, že keď náhodou by padol Mikulec, tak je možné, že spadne celá tá vaša trojka, aj vy s Matovičom, a potom tú kolúznu väzbu pocítite na vlastnej koži z vnútra, nie zvonka. A ja si myslím, že potom by sme mali prestať s nejakými návrhmi na jej zlepšenie alebo zrušenie, aby ste si to užili.
Asi len toľko, pani ministerka.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2021 17:08 - 17:10 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda. Pán podpredseda Blanár, veľmi správne ste povedal, doteraz nám nikto z nich nepovedal ani nevyvrátil, aj keď sa nám snažia podsúvať informáciu, že spravodajské hry sú rôzne, že môžu byť aj nepravdivé, ale ani jeden z vás, vážení kolegovia, ste nepovedal, že správa od riaditeľa Aláča z SIS nie je pravdivá. A viete prečo? Lebo pravdivá je. Preto ste si to nedovolili povedať.
To znamená, že jediný problém, ktorý vy máte, je, aby sa tá správa nezverejnila. Nie že je to pravda, len aby sa nezverejnila. Že potom vidíte, aj ľudia si to všímajú, že je tu nejaký problém. A podľa ministra Mikulca, keď chceme, ak je toto pravda, aby sme zabránili rozvratu právneho štátu, tak to, že tu strácame čas, ako sme si dovolili my odvolávať, opozícia, ministra Mikulca a strácame čas tým, že chceme zachrániť právny štát. To sme si veľmi toho dovolili. Ja neviem.
Viete, problém je len v tom, nielen v tej SBS-ke, lebo keď pozrieme sa aj na tú SBS-ku bližšie, hovoríte, že tam bol závadová osoba Košč. Ale už jeho spoločník vám nevadí, veselo sa tam, sa s ním tu nedatuje a dohadujete si obchody s ním, že keď SaS-ka náhodou odíde, že on vás podporí ako vládu. Košč vám vadí, jeho spoločník nie! Ste pekní farizeji, kolegovia z vládnej koalície.
A, viete, v programovom vyhlásení vlády je boj proti rodinkárstvu. Ale toto neni rodinkárstvo, keď minister Mikulec dá 800-tisíc svojmu otcovi. To len pomohol vlastnej rodine. To rodinkárstvo neni. To kľudne si môžte napísať do programového vyhlásenia vlády, to nebolo na kúpu bytu, to sme mu dali len akože za prenájom, ani sme ho nevyužívali na špionážne účely.
Takže vy dáte otcovi vlastnému 800-tisíc ani nieže za kúpu, ale za prenájom, ale toto rodinkárstvo neni. Tak nabudúce to definujte v programovom vyhlásení vlády. Keď minister dáva otcovi alebo bratovi, to neni rodinkárstvo, to je úplne v pohode, to je rodinná výpomoc. Že takáto je váš boj proti korupcii a velikášstvu, kolegovia, alebo takýto?
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2021 16:36 - 16:38 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Tak, pán podpredseda parlamentu Gábor Grendel, ja vám odpoviem, o čom táto dnešná schôdza je.
Táto dnešná schôdza je o správe SIS. Je aj o tom, prečo ste nedovolili vy a váš spoluprísediaci, aby riaditeľ SIS Aláč odpovedal na moju otázku, ktorý z politikov riadi túto pracovnú skupinu. Aj o tom je táto schôdza, pán Gábor Grendel.
O tom je táto schôdza, že podľa papierov, ktoré sme tu mali k dispozícii, pán minister Mikulec žiadal úplatok alebo nejakú províziu v hodnote 15-tisíc euro z nejakej zákazky. Aj o tom táto schôdza je.
O tom, že minister Mikulec dohadzoval kšefty svojmu otcovi a svojmu bratovi, aj o tom táto schôdza je, pán Gábor Grendel.
Viete, o čom je? O tom, že vláda zneužíva trestné právo. Áno, a o tom je. A nesnažte sa nám nahovoriť, že nie, aj keď ste tým monotónnym hlasom nás chceli uspať.
Viete, pán Mikulec sa dozvedel podľa jeho slov od generála Lučanského, že buď ho dajú dole, alebo sa obesí on. A viete, ako im to uľahčil? Že mu zobral šoféra. Ak ho chcú dať dole, o to ľahšie, o to ľahšie, aby ho dali. Pán Lučanský povedal, že ste mu zobrali šoféra! Na váš príkaz ochranka ústavných činiteľov mu zobrala šoféra. Lučanský si šoféroval sám. Takže keď ho chceli zabiť, ste sa dozvedel, tak čo spravil Mikulec? Zobral mu šoféra. Takže o tom je táto schôdza. (Reakcie z pléna.) A to mu povedal údajne pri odchode, pred chvíľou ste to počuli, kolegovia.
Viete, čo mal urobiť Mikulec, keď sa toto všetko dozvedel a hlavne o tej správe SIS a že sa to prevalilo? Mal odísť so cťou. Len ťažko sa odchádza so cťou, keď viete, že ak odídete, budete sedieť nie tu pred nami, ale v base.
Takže o tom je táto schôdza, pán Gábor Grendel, aby sa vyvrátili tieto podozrenia a tieto dôkazy, ktoré nám tu boli dnes... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis