Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.6.2021 o 10:50 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.6.2021 16:59 - 17:01 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Vážení kolegovia, kolegyne, tak ako Miňo Mazurek povedal, ideme trestať rodičov za to, že vychovávajú svoje deti, za to, že sa riadne starajú o tie svoje deti, tým, že zlúčime tieto školy. Ale viete, čo je problém? Že vytrestáme rodičov, skúsia to dáko prežiť, buď tie deti prevezú niekde inde, ale nepocítia to tak ako tie deti.
Vy si viete predstaviť, keď dieťa ide do školy so strachom, keď ho šikanujú len cez internet? Viete, ako, koľko je sebevrážd? A hovoríme tu vkuse o nejakej kyberšikane. A teraz si predstavte, že dochádza k šikane fyzickej. Fyzickej! Lebo ma volali k viacerým prípadom na základnej škole, kde takéto deti boli, stáli vo dverách, jeden držal dvere a druhý dával zaucho každému spolužiakovi v triede. Viete si to predstaviť? (Reakcia z pléna. Zaznievanie gongu.) Ja viem, že tú fyzickú šikanu nezažil pán Žiak alebo pán Kazda, lebo s nimi sa len nechceli, nechceli s nimi hrať, lebo kto by sa s ním hral, a preto vidíte tie prejavy jeho, ako má aj teraz. Ale keby zažil aj tú fyzickú, tak by sa tu nesmial ako postihnutý zo základ... (zaznievanie gongu), z tej školy, ktorú majú zlúčiť. Ale vidíte, čo mám robiť, no? To vidno ako SaS-ka, aké SaS-ka tu má zastúpenie. Výborne! Ja keby som teraz taký bol osobný tak začnem útočiť, ja neviem, na ministra, na jeho, na jeho... čo chcem, viete, pán Žiak. Ale ja sa neznížim na vašu úroveň.
Takže, vážení kolegovia, ak chceme chrániť deti, tak ich chráňme a nerehocme sa tu ako pán Žiak, že mu to je jedno, lebo tu ide o deti. A keď hovorím, že deti sa budú báť chodiť do školy, tak to myslím vážne. Ale pán Žiak sa tomu rehoce. Rehoce a je mu jedno, že naše deti sa budú báť chodiť do školy. (Ruch v sále. Zaznievanie gongu.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.6.2021 16:01 - 16:03 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Ledecký, v niečom budem s vami súhlasiť, možno vás to prekvapí. Ale áno, predchádzajúce vlády vyberali si prednostných prednostov okresných úradov po známosti. To ste povedal veľkú pravdu. A druhá pravda je, že oni sa tým ani netajili, ani nikdy nevyhlasovali, že to budú robiť ináč alebo inak, aby som sa správne vyjadril.
Ale ako ste sa vyjadrovali vy, vaša vládna koalícia, pred voľbami? Ako tu v Národnej rade na začiatku vyzýval Matovič: Vyzývam vás, hláste sa do výberových konaní! A výsledok? Pročko apoliticky vyberá brutálne otázky: Poznáte niekoho zo SMER-u? Zo SNS? A podobne." Nepoznal, môže byť. Vôbec žiaden dôraz na odbornosť, žiaden. (Reakcia z pléna.) Vidíte, tu je. A za ním kolega, som zabudol, ako sa volá. Na východe, keď sme boli, to isté. Po dvoch dňoch teraz príde, doteraz sa vozil na motorke, už sa chechlí. Dva dni ho tu nikto nevidel.
Takže takíto ste vy, pán kolega Ledecký, že vyzývate ľudí. A nie, takisto sú, aj teraz sú vaši ľudia, ako boli predtým. (Reakcia z pléna.) Neni tam absolútne žiaden rozdiel. Ste si menovali normálne svojich ľudí. A normálne ste sa mohli za to priznať, však to neni hanba. Dali ste tých, ktorým veríte. No, bohužiaľ, či sú už po odbornej stránke, alebo nie sú zdatní, to už nahám na vás.
Ale spomenuli ste neziskovky. Áno, pán kolega, sú aj dobré neziskovky, len ja sa toho obávam, že vy od Kisku na nich nemáte vôbec kontakt. Lebo také neziskovky so zlodejmi nebudú robiť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 17.6.2021 15:04 - 15:05 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja som chcel vystúpiť v hodine otázok k jednej veci, ale vzhľadom na to, že sa zrušila, bude to až budúci týždeň. Bombardujú ma ľudia, či už Slováci, ktorí sú v Mali, alebo nejakí rodinní príslušníci. Poprosili ma, aby som položil ministrovi jednu otázku, chcú vedieť na to len odpoveď.
Francúzsko pozastavuje svoju vojenskú operáciu v Mali a chcú sa spýtať, že ako zareagujú alebo čo idú robiť slovenskí vojaci. Len v krátkosti kvôli nim.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.6.2021 14:39 - 14:40 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán poslanec Susko, ďakujem za veľmi správny výklad a pomenovanie všetkého, čo je zlé v tomto návrhu. Ja si myslím, že to je možno ešte horší, ako je súčasný, v niektorých veciach. To, čo ste povedal, tie skupiny, áno, do toho sa dá zahrnúť úplne všetci, či organizovaná skupina a podobne.
Jedna vec ma ale teraz tak zaráža. Možnože to bude aj dobré, keby to ostalo. Aspoň to pocítia, ako to je. Ja si myslím, že toto by bolo možno aj dobré, lebo vidíme tu, že viacerí predstavitelia vlády úmyselne a sústavne ako organizovaná skupina porušujú zákon a mali by si to potom vyskúšať. A v žiadnom prípade, že by som sa im teraz vyhrážal. To je fakt, že porušujete zákon.
Vy tu hovoríte o nejakých svedkoch alebo ste hovorili, že, o výpovediach, že svedok nechce vypovedať alebo obvinený nechce v kolúznej väzbe vypovedať. A keď chce vypovedať a vyšetrovateľ ho nechce zbaviť mlčanlivosti alebo nedá návrh na zbavenie jeho mlčanlivosti, to potom je čo? Keď chce vypovedať, dožaduje sa vypovedať, chce napríklad prísť sem a vyšetrovateľ nie a nie dať žiadosť na zbavenie mlčanlivosti.
Teraz už ministerka hlavou nekýve, pán Kyselica, ako keď ste hovoril vy. Ale takýto prípad máme. Nejdete kývať trošku hlavičkou, pani ministerka? Aj teraz by ste mali... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Pán poslanec, pán poslanec, reagujte na rečníka!

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
Viete, lebo toto je veľmi, veľmi, je to veľmi, veľmi neslušné.
A keď sa tu niektorí predstavitelia vyjadrujú, že niečo schváli Národná rada a vy tu poviete, no a čo, že to schválila, nám je to jedno. Pán Baránik, to sú vaše slová, keď sa tu tak ozývate. Takže keď niečo schváli Národná rada, tak vám v SaS-ke je to no a čo. (Reakcia z pléna.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.6.2021 14:23 - 14:25 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Kyselica, nieže väčšinou, ale vždy sú tam zavretí 23 hodín. Tu hodinu majú na tú prechádzku, ak nejdú na nejaké vyšetrenie alebo výsluch. Takže... a to sú ešte nevinní. Nevieme, či sú vinní alebo nie. Takže to ste veľmi správne podotkol, že to nie je správne. Mali by mať trošku lepšie podmienky ako tí, čo sú už právoplatne odsúdení. Sa čudujem, že to tak nie je, ale dobre.
A sa chcem spýtať, či vám za tú kolúznu väzbu volal niekto z tých, z tej tzv. pracovnej skupiny alebo niekto normálny, kto vie, čo tam sa deje. Lebo hypoteticky, pán poslanec, keby ste vy alebo ja bol zavrený v kolúznej väzbe a dvanásť mesiacov sa s vami neurobí žiaden úkon, neviem, ako by ste sa tvárili. A ja by som tých, čo vám volali, že to chceme zrušiť, ja by som im to dal vyskúšať na mesiac. Na mesiac. Že by sa s tým nič nespravilo. A o mesiac sa uvidí, či pôjdu von alebo nie, a navrhne sa ďalší mesiac. A potom 60 dní za nimi nikto neprišiel, tak nahajme ich aj 90 dní. Nahajme ich 365 dní a neurobme s nimi žiadny úkon. Viete, ako by rýchlo títo, čo vám volali, menili názor, pán kolega? A to neberem teraz politicky, to berem ako fakt a verím, že mi dáte za pravdu, lebo to tak je. Ak je niekto vo väzbe, v kolúznej, a neni odsúdený, tak sa hľadí na neho ako ne-vin-né-ho. Tak mali by sme tie úkony robiť tak rýchlo, ako sa to najrýchlejšie dá. Ale keď mesiace sa neurobí žiaden úkon, tak to nič neni iné len ako týranie a snaženie sa zlomiť nejakého človeka.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.6.2021 11:28 - 11:30 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda.
Milan, odvolávať sa na nejaké Sulíkove slovo, ja si myslím, že je úplne zbytočné, lebo Sulík toho natrieskal toľko v médiách a jeho poslanci zahlasovali presne ináč, a to môžem teraz z rukáva povedať päť-šesť príkladov, ale neni to súčasťou tohto bodu, takže Sulík bežne klame, ako aj celá SaS-ka.
Ja by som sa chcel vyjadriť k viacerým veciam. Byrokracia, ako som povedal. Páni, vy ste sem dali dokonca pukačku na svine. Viete, ja som z dediny. Viete, čo je pukačka na svine? Slepý náboj, vyletí kolík, zabijete, starý otec zabije na dedine sviňu. Aj tá je tu. Koľko teroristických trestných činov sa spravilo s pukačkou na svine? Ako... ja... čítal niekto z vás ten zákon? Ja nerozumiem tomu, pukačka na svine! Čo poviem starému otcovi, starký, prosím ťa, musíš to ísť odovzdať, udať sa alebo na ministerstvo si požiadať o výnimku. Takú istú výnimku ako športoví strelci si budú musieť požiadať. A neviem, kto ide viesť evidenciu športových strelcov, že či náhodou za posledných 12 mesiacov trénovali? Alebo či im to dala nejaká, dovolila medzinárodná organizácia alebo nejaký strelecký klub? Kto to teraz zasa ide viesť tieto evidencie? Zasa zobereme na ministerstvo vnútra ďalších a ďalších zamestnancov, ktorí budú viesť túto evidenciu, či nejaký športový strelec trénoval za posledných 12 mesiacov a či mu to schválila nejaká organizácia medzinárodná alebo športová?
Kolegovia, kolegyne, kto bude viesť evidenciu, že starký na, ja neviem, Slatinských Lazoch má pukačku a pukne sviňu do čela, aby sa išiel prihlásiť, že si na to musí vybaviť povolenie, lebo teroristický trestný čin sa bežne pácha pukačkou na svine, kušou! Alebo ja kušou ešte by som zobral, ale pukačkou na svine, čo je na slepý náboj, čo vyliezava kolík! Kolegovia, však ja neviem, pozeráte, čo sem nosíte?! Však to je na hlavu spadnuté! Alebo vzduchovkou! Koľko teroristických činov sa spravilo s vzduchovkou alebo flobertkou? Ja už neviem. My sme čo, osprosteli úplne? (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.6.2021 10:50 - 10:52 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem kolegovi za rozsiahle vystúpenie a poukázanie na fakty. Ja by som zobral ten jeden, ktorý povedal, vážení kolegovia, kolegyne, a dobre počúvajte, nikdy nikto z legálnych držiteľov zbraní nepredal zbraň žiadnemu teroristovi ani nikomu, ktorý by z nich spáchal teroristický trestný čin. Ak sa mýlim, povedzte mi aspoň jeden príklad, keď legálny držiteľ zbraní predal načierno zbraň teroristovi alebo nie teroristovi, nejakému vyšinutému načierno, že ten s ňou spáchal trestný čin. Ani raz, vážení kolegovia, kolegyne! A my tu ideme prijímať zákon, ktorým sa odmeníme slušným ľuďom, ktorí dodržujú zákon, ktorí rešpektujú pravidlá, tak za odmenu im riadne sekneme po prstoch. Ale nijak neobmedzíme prístup k zbraniam teroristom, priekupníkom na čiernom trhu a kadejakým pochybným kriminálnym živlom. Lebo tí, nepredpokladám, že by oni páchali trestnú činnosť so zbraňami, ktoré si idú požičať od legálnych držiteľov zbraní a potom im ich vrátime. Skúste ma vyviesť z omylu, ak to nie je pravda, vážení kolegovia, kolegyne!
O čo nám vlastne v tomto zákone ide? Ide nám v tomto zákone len o to, aby sme zabránili v prípade nejakých problémov legálnym držiteľom zbraní brániť svoje rodiny, brániť svoje okolie a zabrániť nejakým teroristickým činom, keď by boli svedkom, alebo nejakým kriminálnym činom, len o to. Ja nerozumiem, ideme naspäť dozadu, proti zdravému rozumu, kolegovia, kolegyne!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.6.2021 10:40 - 10:42 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Pán poslanec Krúpa, keby sme išli týmto spôsobom, tak aj ten terorista z Nice, čo zabil cez 90 ľudí kamiónom, tak teraz čo? Zakážeme kamióny?
Vy ste spomenul toho Breivika. Dobre, nebol Slovák, mal legálnu zbraň? Spravil to s legálnou zbraňou, bol legálny držiteľ zbrane? No nebol, kúpil si ju niekde v zahraničí, mimo, mimo Európskej únii, pán kolega, a to je veľký rozdiel. To, čo som povedal, my trestáme slušných, poctivých ľudí, nie Breivika, ktorý si kúpil niekde mimo Európskej únie, neviem, v Bielorusku či v Rusku, či kde kúpil ten samopal a prešiel výcvikom, aj výbušniny. To sa nedá porovnať. Ak chcete ho porovnávať, tak čo teraz? Každému väzňovi na Slovensku dáme teraz jednoizbový byt, každému dáme jednoizbový byt, aby sedel takto, keď ideme už takýmto rovnakým príkladom?
Pán kolega, toto nie! Dajme politiku bokom, povedzme, či je to dobré alebo zlé. A toto nie je dobré, lebo trestáme slušných, poctivých ľudí. Viete, tu ide o salámovú metódu. Klasickú salámovú metódu, aby sme postupne odzbrojili slušných držiteľov zbraní, ktorá bude mať vyústenie až na koniec týždňa tým, že keď niekto bude chcieť ísť na poľovačku, tak si zbraň bude musieť vyzdvihnúť niekde na mestskom úrade a zase naspäť ju vrátiť. To nakoniec skončí až takto, aby sa títo ľudia nemohli brániť, aby nemohli brániť svoje domovy.
Keď si pozrieme najhoršie teroristické činy v Amerike, tak tam, kde sú, kde je neobmedzená správa držania zbraní, tak tam ich je najmenej. Najviac ich je tam, kde sú tie zbrane zakázané. Lebo keď sa niečo stane, tak niekto vychádza a zlikviduje toho strelca skôr, ako príde polícia. A ak my zabránime slušným ľuďom, ktorí dodržujú zákon, držať zbraň a mať pocit bezpečia, že sa môžu brániť, tak si nezaslúžime sedieť v tejto Národnej rade, ak chceme prijímať takéto zákona. A tí Česi sa pokúšajú o to, robia všetko pre to. Nesklopia uši, nezrazia päty. Ako klobúk dole pred nimi.
Pán kolega, bokom politiku. Či je to dobré alebo zlé sa pozrime. Čo zlé sa zatiaľ spravilo? Nič. Čo zlé sa spraví tým zákonom? Veľa. A bude sa postupne len sprísňovať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 17.6.2021 10:27 - 10:33 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Vážení kolegovia, kolegyne, ja sa vyjadrím viacej v druhom čítaní, len na začiatok niektoré veci. To je tá smernica, pán minister, ktorú Česi odmietli a neprijali teraz, ktorú schvaľujeme? Vás poprosím, áno, nie, ak budete taký dobrý.
A teraz by som sa chcel spýtať, pozerám tu v dôvodovej správe, na základe prijatej smernice sa medzi zbrane kategórie A, zakázané zbrane, zaraďujú ďalšie druhy zbraní, ktoré sú podľa súčasného znenia zákona zaradené v nižších kategóriách. Ide o zbrane, ktoré sú podľa smernice najnebezpečnejšie a je u nich najväčšia pravdepodobnosť zneužitia na trestnú činnosť a najmä teroristické útoky. Ide napríklad o zbrane so zásobníkmi s veľkou kapacitou desať a viac nábojov, desať – dvadsať nábojov.
Ja sa chcem spýtať, pán minister, hovoríme, tento zákon hovorí o legálnych držiteľoch zbraní. Koľko teroristických trestných činov spáchali legálni držitelia zbraní so zbraňami kategórie, ktoré som teraz prečítal? Koľko?
Ja ak mám dobré informácie, tak nula. Ani jeden teroristický trestný čin nebol spáchaný so žiadnou takouto zbraňou legálnym vlastníkom, lebo tento zákon alebo toto šikanuje poctivých držiteľov zbraní, ktorí dodržujú zákon a zbrane držia legálne, ale nijak neobmedzí teroristov, priekupníkov zbraní, obchodníkov so zbraňami na čiernom trhu, nijak. Ale legálnych áno, preto sa pýtam, keď chceme bojovať proti terorizmu, násilnej trestnej činnosti, a to je, terorizmus je ako hlavný dôvod. Koľko teroristických trestných činov spáchali majitelia legálne držaných zbraní?
Vážení kolegovia, kolegyne, ani jeden, preto v Čechách toto zamietli. Vedeli, prečo to robia. Ale oni majú politikov, ktorí hája záujmy vlastných občanov, nie záujmy Európskej únie. A toto je veľký rozdiel.
A teraz vy hovoríte, že to nemá dopad na podnikateľov nijaký. Doba platnosti preukazu zostáva desať rokov, ale po piatich rokoch musíte si urobiť všetko to, čo ste si robili po desiatich. Tak potom doba platnosti desať rokov, keď po piatich rokoch musíš ísť na psychotesty, po piatich rokoch sa dáva bezúhonnosť. Takže toto isté aj ten preukaz vám vydajú nanovo. Ak ho nanovo nevydajú, tak je to úplne len formalita, lebo aj tak musíte ísť na to isté, čo idete po desiatich rokoch. Takže zasa trestáme poctivých držiteľov zbraní, vyháňame im peniaze z vrecka. Tí starí dedovia, poľovníci a títo, čo chodia raz za čas na poľovačku prejsť sa s puškou, teraz sa budú museť pravidelne trieskať na oddelenie zbraní a streliva a platiť. Za to, že sú slušní, poctiví a dodržujú zákon. Takže tá formalita, že platnosť preukazu zostala desať rokov, to ste tam vôbec nemuseli dávať, lebo po piatich musíte presne spraviť to, ako keby ste ho obnovovali po desiatich, presne to isté, presne to isté.
Ďalej ma tak zaujalo, vplyv na služby pre občana a na podnikateľské prostredie sú pozitívne a negatívne. No, a čím sú pozitívne? Čím sú na podnikateľské prostredie, povedzte mi, čím sú na podnikateľské prostredie pozitívne? Skúste mi jeden jediný dôvod, čím? Zvýšením byrokracie, samozrejme, tým sú pozitívne. Zvýšením poplatku, áno, aj tým sú pozitívne pre podnikateľov. Ja neviem, kolegovia, niekedy neni hanba alebo nie je hanba si zobrať dobrý príklad z ostatných štátov. A vidíme, že v Českej republike by nám mohli ísť vzorom. Ale nie, my sa musíme hlboko, hlboko vopchať, až po členky do priazni niekomu a schváliť to a je jedno, aký to má dopad na podnikateľov, na slušných, poctivých držiteľov zbraní, ktorí dodržujú všetky zákony.
Vyjadrím sa viacej v druhom čítaní, ale nedalo mi, musel som povedať aspoň nejakých pár slov, lebo toto, čo nám tu predkladáte, nemá so zlepšením vzťahov nič spoločné, len ako som povedal, zvýšenie byrokracie. A s bojom proti terorizmu choďte už, pán minister, niekam do zadku! Pardon za výraz, toto nie je možné. Povedzte mi aspoň jeden príklad, jeden jediný príklad, kde držiteľ legálnej zbrane v tejto kategórii spáchal teroristický trestný čin, a potom poviem, áno, máte pravdu.
Keby sme išli touto logikou, tak musíme zakázať autá, lebo koľko opitých ľudí na autách zabilo ľudí. A budeme chodiť na koňoch. Lebo podľa mňa na tých autách zabilo viacej ľudí a spáchalo teroristické trestné činy. Koľko teroristických trestných činov bolo spáchaných autami? Tak ideme teraz zakázať autá, vážení kolegovia, kolegyne? Ideme zakázať nože? Koľko teroristických trestných činov bolo spáchaných s nožom? No, so strelnou zbraňou na Slovensku ani jeden, s nožom boli. Tak poďme teraz podľa tohto zvráteného úsudku, zakážme nože. Ale viete čo, aj nožnice sa nesmú niesť do lietadla, ja by som zakázal aj nožnice s ostrým špicom.
Veď takýmto spôsobom, ako vy tu hovoríte, žiadne nákladné autá, lebo to sú ešte väčšie riziko. Pekne, ako povedal minister Sulík, vráťme sa do stredoveku, konský povoz a ideme rozvážať tovar. Teraz ja neviem, aj tak sa nemôžme vrátiť do stredoveku, lebo tu vidím, že robíte obmedzenia už aj na luky, vzduchovky a podobne. Vyjadrím sa viacej k druhému čítaniu, ale toto, toto neni pomoc nikomu na Slovensku. Nikomu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.6.2021 9:59 - 10:00 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán poslanec Borguľa, zvykol som si pri viacerých poslancoch, že končí pre nich Slovensko pri Bratislave, ale poviem vám takú prekvapivú informáciu. Možno o tom neviete, ale aj stred Slovenska je, nie je len západ a východ. Aj stred je Slovenska. A keď pôjdeme zo stredu Slovenska, od Krtíša, Lučenca, Rimavskej Soboty, Rožňavy, Revúcej, severnej časti Brezna, tak si myslím, že nájdeme, teraz nehovorím Zvolen, lebo ten je silnejší ekonomicky, a Žiar a Bystrica, hovorím tieto okresy stredného Slovenska, ktoré sú veľmi, veľmi na tom zle. Dovolím si tvrdiť, že sú horšie ako niektoré okresy na východe. Takže ak chceme pomenovať konkrétne, tak z úcty k tým ľuďom, ktorí žijú v týchto okresoch, bolo by dobré pomenovať, že aj stred Slovenska máme na Slovensku. Nielen západ a východ.
Ďakujem.
Skryt prepis