Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.6.2021 o 11:21 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.6.2021 11:47 - 11:48 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem na slovo. Ja, lenže my sme tu, SaS-ka nie, na začiatok, ale dobre. Pán kolega alebo pán poslanec Raši, ja by som sa chcel spýtať na váš názor, keby ste mi odpovedal. Chorvátsko je krajina, ktorá od nás nevyžaduje absolútne nič. A či je normálne, že uľahčíme našim ľuďom alebo Slovákom ísť do Chorvátska tým, že budeme žiadať od Chorvátska, aby kontroloval alebo aby kontrolovali, či majú COVID pas občania Slovenskej republiky, lebo podľa vystúpenia tu zaznelo, a preto by som chcel vedieť aj váš názor, že my vlastne uľahčujeme Slovákom pohyb do zahraničia.
Takže keď také Chorvátsko napríklad nevyžaduje absolútne nič a my tlačíme naň, aby vyžadovalo od Slovákov COVID pasy, tak či toto je spôsob, ako im uľahčujeme to cestovanie do zahraničia, lebo ja si ináč nevysvetliť slová SaS-ky, že ako oni uľahčujú spôsob Slovákom, ktorí cestujú do zahraničia. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.6.2021 11:21 - 11:23 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Takže, pani poslankyňa Cigániková, na začiatok, ja tu sedím od rána do večera na rozdiel od vás poslancov SaS-ky, kedy veľakrát ste tu nie celý klub, takže keď ste mi to, nabudúce toto budete vyčítať, tak si skúste pozrieť, kto tu z vás sedí a či tu ja sedím od rána do večera. Ja na rozdiel od vás, si dovolím tvrdiť, že tu trávim viac času ako celý váš poslanecký klub. A už keď ste tu, tak si sem nechodím pospať na rozdiel od niektorých vašich kolegov, že tu prespia, tu alebo na výbore, ale sa tu aktívne zapájam a počúvam, čo sa tu hovorí, takže si vyprosím od vás, aby ste mi, mne vytýkali, čo tu sedím od rána do večera, že tu nie som. Pani kolegyňa, pozrite sa u vás, kto tu prespí celý čas alebo tu vôbec nie je.
A čo sa týka druhej veci. Klus, váš tajomník, behá po Európe a snaží sa zabrániť, aby chodili, mali voľný pohyb ľudí, čo nemajú COVID pas alebo čo neboli očkovaní. Tak nehovorte, že sa to nedotkne iných ľudí. Mne je úplne jedno, že ste sa kde vy dali zaočkovať a váš syn, to je vaša slobodná vôľa, dajte sa očkovať, koľko chcete, to vám nikto nebere ani som to nikdy nepovedal, že chcem obmedziť práva ľudí, čo sa dajú očkovať, na rozdiel od vás, ktorí tu často hovoríte, že by mali byť obmedzené práva ľudí, ktorí nie sú očkovaní, a to je veľký rozdiel medzi nami, že ja tie práva ľuďom neobmedzujem na rozdiel od vás.
A čo sa týka rôznych obmedzení. Akože sa to nedotkne tých ľudí? Však, ak chcú cestovať, spýtajte sa 90 % ľudí, ktorí cestujú do zahraničia, kvôli čomu sa dali očkovať. Len kvôli tomu, aby mohli ísť do zahraničia. Kvôli ničomu inému. A keď sa dajú zaočkovať, tak ich ešte v Rakúsku skontrolujú a musia mať negatívny test. Tak načo sa dali očkovať? Prečo si myslíte, mám tie maily a počúvam... a počúvam to od nich alebo mi volajú, alebo píšu. Takže toto ich obmedzujeme, pani kolegyňa.
Lebo to neni dôvod, že nie sú zaočkovaní, že sa nenakazia, lebo to neviete, že nebudú prenášať, lebo to neviete. Vy neviete, ale robíte pokusy na miliardoch ľudí a očkujete ich a neviete, aký to bude mať dopad. To sú slová vašich kolegov. Takže toto je dopad na všetkých ostatných ľudí. Nie to, že či ste sa vy dali očkovať, alebo nie, to nám je úplne ukradnuté, to je vaša slobodná vôľa, nikto vám ju... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.6.2021 10:43 - 10:45 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Viete, doklad o očkovaní mali viacerí občania Slovenskej republiky, ktorí odchádzali teraz do Talianska a Nemecka. V Rakúsku im to nebolo prd platné. Alebo bolo im to prd platné. Darmo ho ukazovali, vyžadovali test. Vyžadovali test. A ak mi dovolia, kľudne na budúce tu poviem aj ich mená, všetkých tých ľudí, ktorí mi volali. Tak potom na čo nám je doklad, že sme boli zaočkovaní, keď aj tak vyžadujú test. Keď potom niekde sa musela stať chyba, kolegovia, kolegyne.
A čo sa týka toho Klusa, však ten sám presviedčal všetky krajiny... (Reakcie z pléna.)


Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Poprosím vás, pokoj.
Pán Suja, pokračujte.

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
Ale ja som nepovedal nič, ale čo mi skáče do reči, ja nerozumiem tomu...

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Týka sa to, samozrejme, oboch.

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
Klus tu hovo... predrečník hovoril, že Klus ovplyvňoval okolité krajiny. Ak nie ste tu a nesedíte alebo máte problém so sluchom, tak navštívte lekára, kolegovia, a neskáčte mi do reči!
Áno, Klus ovplyvňoval krajiny. Našťastie také ako Chorvátsko ho natvrdo odignorovali a nevyžadujú absolútne nič, lebo krajiny, ktoré žijú z turistického ruchu, keby pristali na Klusovu hru, tak rovno môžu zavrieť, zamknúť a zahodiť kľúče a skrachovať, takže také to je, postoj Slovenskej republiky.
Som zvedavý, kedy konečne nejaký štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí alebo minister zahraničných vecí bude aspoň raz, aspoň raz v histórii alebo v živote hájiť záujmy Slovenskej republiky, a nie tak, ako to vidíme teraz, Klus a podobne, vážení kolegovia, kolegyne.
A poprosím vás, buď sledujte, čo sa v sále deje, a reagujte na to, čo sa tu deje, a nie na to, čo vy máte v tej hlavičke.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.6.2021 10:46 - 10:48 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ja som rád, že predkladateľ vystúpil v rozprave, aby sa mohlo naňho zareagovať, aby sa mohli niektoré veci vysvetliť, ďakujem za to. Ja si myslím, že každý má právo na vzdelanie a nikto nemá právo nikomu upierať sa vzdelávať. Veľakrát, ja viem, tie sestry si zvyšujú to vzdelanie. A viete, prečo si ho zvyšujú? Lebo ony robia strašne veľa, ale aj tak sa na nich hľadí, že to je nevzdelaná sestra, ktorá nemá vysokú školu. Sú priebojné, snažia sa a chcú ísť. A ak ideme brániť či už, ja neviem, niektorým skupinám ľudí, aby sa vzdelávali, teraz zdravotným sestrám, toto si nikto nemôže dovoliť. Ak raz chce sa zdravotná sestra vzdelávať, keď hovoríme o tom, tak sa môže. Kto sme, že sa ideme rozhodovať, že sa nemôže? Kto sme? Kto sme? To je jedno. V tomto sa Štefan mýli. Ak ona vykoná svoju prácu, popritom sa vzdeláva, neni problém. Ak sa rozhodne po skončení strednej školy, zdravotné sestry sa vzdelávať, môže sa. Každý má na to právo, slobodnú vôľu. Tu nejdeme určovať, že toto povolanie môže mať vysokú školu a toto povolanie nemôže mať vysokú školu. Veď máme predavačky v Tescu, čo majú vysokú školu, kolegovia, kolegyne. A za to ich ideme odsudzovať? Nie. Predavačka v Tescu nemôže mať vysokú školu?
Kopu zdravotných sestier sa vzdeláva v strednom veku, že už popri zamestnaní. Aj to im obmedzme? Chcú niečo dokázať, chcú sa rozvíjať. Však to je prirodzené, že človek, ktorý je priebojný, ktorý niečo chce dosiahnuť, že má odchované deti, že má chvíľu voľného času, že sa dovzdeláva, že si robí ďalšiu vysokú školu. Ja obdivujem každého v akomkoľvek veku, ktorý si zvyšuje hocijakú kvalifikáciu alebo vzdelanie. Klobúk dole pred takýmito ľuďmi. A čím starší, tým je to ťažšie. Preto nepochopil som veľmi toto, možno mi to Štefan potom vysvetlí. Neviem.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.6.2021 10:25 - 10:25 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Poslanci hnutia REPUBLIKA, takisto ako v prvom čítaní, podporia toto aj v druhom čítaní. Je to veľmi dobrý návrh. Je smutné, že v dnešnej dobe niekto, ktorý poskytuje službu ľuďom, dokonca zdravotnú službu ľuďom, dostáva odmenu vo výške 3,30. Ako to je neslýchané! Keď si pozrieme, že robotník na stavbe dostáva niekoľkonásobne viac, a to len pomocný robotník, skúsme sa pozrieť po stavbách v Bratislave, takže niekde sa stala chyba. Som veľmi rád, že ste, pán poslanec, prišli s týmto návrhom.
Takisto by sme mohli sa pozrieť na jednu vec. Máme problém s novými zubármi, koľko každý rok končí nových zubárov, koľko našich nádejných lekárov sa ide učiť napríklad do Brna a koľkí z nich sa vrátia. Väčšinou dostanú také benefity, že idú, buď ostávajú v Čechách, alebo idú inde do západnej Európy. Nie, ak ich nemotivujeme, aby tu ostali. Máme malé mestá, kde majú 5-6 obvodov zubárskych, z toho štyria sú pomaly v dôchodkovom veku, jeden je niekde v strede. Som zvedavý, čo sa stane. Týchto miest je viacej, keď títo všetci zubári odídu. Ja by som riešil aj túto možno problematiku do budúcnosti, keď ste si to zobral za svoje. Je to veľmi dobré.
Ďalšia vec, že sa ministerstvo financií vyjadrilo, že nemajú s tým problém, s financiami, ale ministerstvo financií aj zdravotníctva by si mali najprv alebo my všetci uvedomiť jednu vec. V ústave je napísané, každý má nárok na zdravotnú starostlivosť zadarmo, takže nepozerajme pri tomto na peniaze. Každý má nárok na zdravotnú starostlivosť zadarmo, aj keď vieme, že to tak nie je. Choďte k zubárom, všade si platíte. Málokde vám niečo spravia zadarmo. Ja ešte, aby som vedel, či ste sa skontaktovali s vyššími územnými celkami, ktoré majú dohľad nad ambulanciami a ako sa stavajú oni k tomuto problému. Prečo sa to doteraz neriešilo a až my sme museli prísť alebo vy ste s tým museli prísť, čo klobúk dole, že ste to začali riešiť. Lebo VÚC-ky majú na starosti komplet celé ambulancie, majú na to oddelenia a majú nad nimi veľkú moc. Takže doteraz prečo tie VÚC-ky boli ticho. Nevidel som žiaden výstup stade. Nikdy som to spätne nezachytil, až teraz vás.
Takže ešte raz ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.6.2021 9:38 - 9:40 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Som rád, že prišiel takýto návrh zákona, a samozrejme vítam aj pozmeňovák kolegu. Poslanci hnutia REPUBLIKA toto radi podporia, lebo to uľahčí dosť podnikateľom služby. Ale do budúcna ste hovorili, že by sa tam malo ešte niečo upravovať. Pán kolega, ja by som pri niektorých veciach, ako vítam, že je možnosť určiť si dobu, škoda, že to neni na dobu neurčitú. Ja som sa len chcel spýtať, či je možnosť opakovane za sebou si predlžovať tú živnosť ako pozastavenie živnosti bez toho, že by bolo medzi tým nejaké obdobie, to som nepostrehol, možnože tam je. Vítam tú možnosť, že to je na tú časovú dobu, že si to určíte sám, aj keď tá na neurčitú podľa mňa by bola lepšia, ale dobre.
Čas predaja. Áno, čas predaja je problém. Čas predaja veľakrát obce berú osobne a podľa toho, kto o to žiada. Ja si myslím, že toto by sa malo riešiť aj pri tých sankciách a ak obce diskriminujú niektoré prevádzky, či už z osobných alebo akýchkoľvek dôvodov, mali, alebo mestá, mali by byť postihnuté, nielen tí podnikatelia. Uvediem príklad. Benzínová pumpa má bar, do rána ľudia tam môžu sedieť, je to 24 hodín denne otvorené, potom robia bordel. Penzión má bar, je to ubytovateľská služba, do rána takisto v tom penzióne ľudia sa môžu zabávať, potom robia tí zákazníci problém. Vedľa je kaviareň, ale tá už nemôže mať. Podľa mňa tu dochádza k diskriminácii tejto kaviarne, keď tieto dve prevádzky môžu mať. A na rovinu. Priamo v prevádzkach málokedy rušia prevádzky nočný kľud. Tie prevádzky málokedy, lebo sú odhlučnené, sú spravené tak, že po určitej dobe sa tie terasy zavrú, stiahnu sa ľudia dovnútra. Väčšinou nočný kľud rušia tí zákazníci, ale to sú už aj z iných prevádzok, ktoré majú povolenie, ktorí sa rozpŕchnu po tom meste. Takže toto či by sa dalo do budúcnosti nejako riešiť, lebo ja vidím v tomto problém. Problém, že je tá diskriminácia prevádzok a problém, že ten, rušenie nočného kľudu je potom ... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.6.2021 18:59 - 18:59 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Áno, ja mám takisto, hovorím, ako povedal kolega, je tam viacero vecí vynechaných. Ja si myslím, že skorej pán poslanec Vetrák odišiel, že toto si budeme musieť zopakovať zajtra. Som rád, že ste na to poukázal, pán predsedajúci.
Ja som sa len chcel spýtať, ten článok I bod 33 analýza politického rizika, akého? Buď som to nepostrehol, alebo sa to tam zlialo. By som to chcel vedieť konkrétne. Recitál 20, tam je množné číslo alebo jednotné číslo? Tým dodávateľom, či sa týka jedného alebo druhého. Teraz Úniou a tretích krajín, to už som si zabudol poznačiť, ktoré to je číslo. Myslíte tretích krajín ako v rámci celého sveta alebo tretích krajín mimo, ako v rámci Európy, ale mimo Európskej únie? To by som chcel vedieť. A ten článok 38 § 1, to som si už nestihol poznačiť. Ja neviem, ja si to zajtra rád vypočujem. Ja s tým nemám problém.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.6.2021 18:06 - 18:07 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Nemám žiadne výhrady k pozmeňovaciemu návrhu. Ja by som len, už som sa to raz pýtal, len nerozumiem ešte jednej veci.
Pán Vetrák, vďakabohu, že vás majú. Ja sa chcem spýtať (povedané so smiechom), pán Holý, alebo či sa vy nemôžete spýtať niekoho, čo pánovi Holému pripravuje z legislatívcov tieto zákony, že by vám to poslali dopredu, vy im to spracujte, takto učešte a získame jedenásť minút. Lebo vždy, keď príde niečo, nič proti vám, pán Holý, ale z vášho úradu, tak musí vystúpiť pán Vetrák a desať-dvanásť minút nám tu číta všetky tie chyby technické, čo vravím, že chvalabohu, že tu pána Vetráka máme. Ale keby ste to spravili deň dopredu, že mu to dáte, on vám to spracuje a vy tu vyjdete perfektne alebo tí vaši zamestnanci. Alebo skúste vyhodiť niekoho od vás z úradu, lebo predpokladám, že to neni vaša povinnosť, aby ste toto pripravovali po formálnej stránke. Takže ja neviem, urýchlime tým chod parlamentu. Som zvedavý, čo bude pri druhom bode, či znova vystúpi a zasa jedenásť minút.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.6.2021 17:49 - 17:50 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani poslankyňa Kozelová, ja neviem, prečo ste nepovedali mená tých zločincov normálne. Krstné meno a S, normálne mali ste ich pomenovať. (Reakcia z pléna.) Nie, nie, ja si myslím, že... (Reakcia z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa, budete mať možnosť reagovať.
Nech sa páči, pán poslanec.

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
... dobre, tak ja som myslel len to, že keď niekoho takto obviňujeme, tak treba povedať na rovinu, že áno, tento za tým je, a keď nás niekto pripravil o 30 miliónov, tak ja neviem, neviem, prečo by sme naňho mali brať ohľad. Takže ja v tom nevidím, normálne ste to tu mali povedať. Aká prezumpcia neviny?! Keď ste vy o tom presvedčená, že viete, tuto kolega to nemá problém povedať, aj čo nevie, že je vinný. Takže nabudúce ja poprosím, kľudne, kľudne, ja som za. Každý, kto okráda Slovenskú republiku, a NAKA ešte neprišla vyraziť dvere tej, dva tituly čo má, tej magisterke? Ja by som tiež sa pozrel na to. Spýtam sa ministra Mikulca, že prečo ešte nevyrazili dvere za 30 miliónov. Lebo keď tu za televízor vyrážame dvere a tejto by som mal vyraziť potom aj komplet panelák.
Takže skúste sa pozrieť aj na takýchto zločincov.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17.6.2021 17:04 - 17:05 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Môžem? Ďakujem, pán predsedajúci, za slovo. Ja by som chcel poprosiť predsedu parlamentu, či by nebolo vhodné zvolať grémium a prejsť si vyjadrenie Igora Matoviča na adresu ministerky Kolíkovej o jej podvodnom konaní a že verí, že dohodila 30-miliónový kšeft v prospech svojho spoločníka. A takto by sme predišli cirkusu s jej odvolávaním, že by sme si to prešli na grémiu, kde by sme ju vyzvali, radšej nech odstúpi, lebo stratila dôveru jej vlastnej predsedníčky, stratila dôveru predsedu OĽANO, stratila dôveru časti koalície a, samozrejme, stratila dôveru celej opozície. Možno by sme to urýchlili...

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec...

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
Možno by sme to urýchlili, ale toto je technická vec. Lebo to sú vyjadrenia, ktoré sú veľmi vážne. A grémium by sa malo zaoberať politickými vecami, ktoré majú dosah na chod parlamentu.

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec, toto...

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
Tak sa spýtam, ako rozhodnete, pán predseda.

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec, toto nie je procedurálny návrh (reakcia z pléna), ale pán predseda parlamentu vašu žiadosť počul, takže je to na ňom, či...
Ďalší procedurálny návrh? Nech sa páči.

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
Pán predsedajúci, technická otázka, toto je rokovací poriadok Národnej rady Slovenskej republiky (rečník ukázal smerom k predsedajúcemu uvedenú publikáciu), chcem sa spýtať, kde sa v ňom píše, že poslanec či už opozície, alebo koalície nemá právo vykonávať svoj mandát alebo kto má právo obmedzovať ho v jeho mandáte. Ja by som rád vedel, že kde sa to píše, lebo... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec, prosím, procedurálny návrh, tieto otázky si môžete nechať...

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
To je technická vec, tak mi to poviete alebo... Nechcete mi dovoliť mandát vykonávať ani vy, pán predsedajúci?

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Ale ja...

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
Však skúste ma vypočuť. Lebo keď sme sa tu pýtali, ja som si pozrel § 34 aj všetky paragrafy a nikde som nenašiel, že by mal niekto právo, či vy ako predsedajúci, alebo kolegovia zneužívaním § 34 navrhovať alebo obmedzovať právo ostatných kolegov pri výkone svojho mandátu. Preto som sa rozhodol, že túto knihu Rozvoj inteligencie detí od 3 do 6 rokov darujem poslancovi Žiakovi za jeho súčasné vystupovanie...

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
(Povedané súbežne s rečníkom.) Pán poslanec, procedurálny návrh...

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
(Povedané súbežne s predsedajúcim.) ... aby si toto (výkriky z pléna), aby si toto, vážení kolegovia, naštudoval... (Rečník vstal zo svojho miesta a dal spomínanú knihu poslancovi krížom za ním. )

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pán poslanec zneužívate, zneužívate tento inštitút. (Reakcie z pléna. Striedanie predsedajúcich schôdze. Krátka pauza.)
Skryt prepis