Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

21.6.2023 o 9:48 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.6.2023 9:48 - 9:49 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja si myslím, že je úplne férové, keď je taká dôležitá otázka, ktorá rozpolcuje spoločnosť, hodnotová, že na to upozorníme kolegov, keď chceme. Ale to je o tom, že aký ten predseda výboru je alebo aký ten človek je a či chce niečo skrývať, alebo nie. Toto si myslím, že pani Marcinková zlyhala, nech si hovorí, čo chce.
A čo sa týka toho výboru, vy výbor môžte zvolať aj dneska pred hlasovaním tesne. Hlasovanie môže byť o 10 minút posunuté. To sa bežne tu stáva, že sa vyhovie, keď niekto chce, ešte sme ani raz načas nehlasovali. Môžte mimoriadne zvolať výbor a poveriť to, že ste posielali včera pozvánky, to je síce pekné, ale už včera sa o tom vedelo, že budete odvolávaná, takže ste to mohli kľudne bez problémov spraviť aj dneska pred rokovaním. Čiže jedná sa len o výhovorky. Keď človek chce, cesta sa nájde, keď nie, ako sa vraví, hľadajú sa spôsoby a výhovorky a teraz sme ich z vašich úst počuli.
Vo všetkej úcte, myslel som si o vás viacej, ale keď som počul, ako sa vyhrážate, že bez vás to nepôjde, že ten výbor nebude, tak ako ste ma veľmi sklamali.
Skryt prepis
 

21.6.2023 9:45 - 9:47 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Nechcel som sa prihlásiť do tejto debaty a absolútne sa nebudem zastávať pani poslankyne Tabák. Je to jej rozhodnutie, len by som sa chcel vyjadriť k niektorým veciam, čo som počul. Skryť bod medzi ostatné podľa mňa je nemorálne a takto zavádzať členov, poslancov, ja si myslím, že je doslova zákerné a je to úmyselné. Ako predsedníčka výboru to pani Marcinková nemusela robiť, každý má právo sa nejako vyjadriť, ale robiť kľučky a rôzne zákernosti, využívať alebo zneužívať svoje postavenie buď ako predsedu výboru alebo ako spravodajcu, sú v SaS bežné, však to tu zažívame celé volebné obdobie.
Zažili sme to niekoľkokrát, či už zo strany pani Cigánikovej, keď tu bola spravodajca, alebo predsedov výborov, ako je pán Krúpa. Viete, ja som v prvom rade vôbec sa nechcel zúčastňovať tohto hlasovania, nechcel som sa do toho zapájať, ale keď som počul dneska, ako sa pani Marcinková vyhráža, že ak tam nebude, že ten výbor bude nefunkčný, tak som sa rozhodol, že sa toho hlasovania zúčastním a budem hlasovať za jej odvolanie. Lebo nie je možné, aby to urobila na hulváta ako Krúpa, že nepoverí nikoho a teraz je nefunkčný, lebo on nefunkčný môže byť len vďaka nej. A každý je tu nahraditeľný. To znamená, že tu ide o jej vlastné ego. A je mi úplne jedno, čo Romana Tabák tu hovorí alebo čo ona predniesla. To je môj osobný pocit.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2023 18:37 - 18:38 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Ja len doplním, že občania majú oprávnene strach, aj keď ja som povedal, že doteraz sa tam nič nestalo závažné až na malé incidenty. Keď sa pozreme, čo všetko sa v Európe stalo v poslednom čase. Útok vo Francúzsku bezpredmetný na nevinné deti, ktoré sa pichali v kočíkoch. Znásilnenie chlapca v Nemecku na plavárni, desaťročného, desaťročného chlapca. Napadnutie žien počas silvestrovskej noci, stovky žien boli napadnuté počas silvestrovskej noci v Nemecku. Bezpečnosť ľudí v západnej Európe a môžme týchto príkladov povedať stovky. Tak sa nečudujme ľuďom týchto troch okresov, že majú oprávnený strach, že majú oprávnený strach, že sa niečo môže stať.
A preto je tu, nato je tu ministerstvo vnútra, aby u týchto ľudí vzbudilo istotu, že je o nich postarané, aby videli hliadky v uliciach, aby videli, že tých ľudí na tých mostoch zastavujú a posielajú naspäť, aby videli, že nie, že oni povedia, že my sme zo Sýrie a my ich bereme dnuká. Nie, pošleme ich naspäť, nemá doklady, je ilegálny, je tu nezákonne, odchod. Lebo toto isté nám urobia Česi, aj nám to urobili, oni sa nehrali na nič, proste to spravili. Takže ja žiadam ministra vnútra, nominanta KDH, aby sa správal trošku ľudsky ako človek a pomohol občanom týchto troch okresov.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 15.6.2023 18:28 - 18:35 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Vážené kolegyňa, kolegovia alebo kolegyne dve, kolegovia, dovoľte, aby aj ja som vystúpil k tejto otázke. Ako mnohí iní poslanci, aj ja dennodenne dostávam správy na rôzne sociálne siete, na poslanecký email o katastrofálnom stave v okresoch Levice, Komárno, Nové Zámky, ako sa tam ľuďom ťažko žije. Priamo zo záberov verejnoprávnych televízií vidíme, komerčných televízií vidíme, že áno, že nachádzajú sa tam stovky cudzích mužov, väčšinou tak okolo 30 rokov, ktorí tvrdia, že sú zo Sýrie a majú 14. Tak teraz niečo mi nejde do hlavy. Buď nás tu minister vnútra, nominant KDH, klamal v tom, že ich je šesťsto týždenne, alebo nás klamal v tom, že sú tu pár hodín a potom odídu, lebo priamo z tých komentárov od ľudí, ktorí tam boli, sa tie tlupy ľudí pohybujú, skupiny mladých mužov pred políciou, pod mostami, pri rôznych nákupných centrách a sú tam viac ako niekoľko hodín, tak zasa neviem, prečo minister vnútra má potrebu tu v pléne Národnej rady klamať poslancov priamo do očí takto ľahko vyvrátiteľným klamstvom. Keď dobrovoľníci narátali len v Komárne za jeden deň dvesto, nie je možné, aby ich bolo šesťsto za týždeň. Ale dobre, neviem, čo ho k tomu vedie. Ako som už povedal, som myslel, že zareaguje na tú moju otázku, či je to kvôli tlaku pani Lexmann, čo je manželka predsedu KDH a europoslankyňa za KDH, alebo je to jeho vlastné rozhodnutie. To už nahám na občanov, nech si odpoveď nájdu sami, keď minister odmietol odpovedať mi na predchádzajúcu otázku.
Čo sa týka tých 94 %, ako hovorí pán minister, no samozrejme, že to nie je pravda, keby ste boli zo Sýrie, keby ste boli z vojnového konfliktu, tak nemáte problém ukázať doklad nejaký, lebo aj v Sýrii majú doklady, by ste neverili, ale aj tam existujú doklady rôzne totožnosti, nielen v Európe. Ale vzhľadom na to, že títo ľudia odmietajú sa preukázať, sú nelegálni imigranti, robia to účelovo. Keď z Ukrajiny vedia prísť Ukrajinci, kde je, fakt zúria boje a dokážu mať doklady a vidíme, že prišli niekedy aj z regiónu, ktoré boli rozbombardované, a aj tak prídu s dokladmi a zrazu zo Sýrie, akože zo Sýrie nemôžu prísť? Ako, je to smiešne, ale bohužiaľ. Nevedia jazyk, nevedia hlavné mesto Sýrie, nevedia ani, aké provinčné hlavné mestá v Sýrii, keď sme sa ich na to pýtali priamo my s Milanom Mazurekom, keď sme tam boli. A je tu oprávnené sa stotožniť s ľuďmi, ktorí vnímajú zhoršujúcu sa bezpečnostnú situáciu, lebo štát je povinný sa postarať o svojich občanov, aby sa cítili bezpečne. To je povinnosťou štátu aj ministerstva, hlavne ministerstva vnútra. Aj keď ste nominantom KDH, aj tak by ste sa mali postarať o bezpečnosť ľudí.
Za druhé konštatujem, že nelegálna migrácia je závažným a bezpečnostným problémom, lebo vidíme, že vláda, ani táto úradnícka odborníkov, si nekoná absolútne svoju povinnosť, lebo nedokáže ustrážiť ani 36 hraničných prechodov a to už nehovorím o tom, že teraz nehovorím, že keď odrátame 36 hraničných prechodov od Lučenca, z okresov z Fiľakova alebo z Veľkého Krtíša, z Rimavskej Soboty, tak koľko nám ostane v týchto troch okresoch? Tak ich nedokážu ani týchto pár. Keď dokázali uchrániť stovky kilometrov hraníc a ciest pri korone, čo je 79 okresov, tak zrazu sa tu vyhovárajú, že nedokážu. Keď dokázali uzatvoriť hranice s pomocou vojakov pri GLOBSEC-u, a tu sa to nedá. Tu len hľadáme výhovorky, ako sa to nedá. Je nám úplne jedno, že tí občania sa necítia bezpečne. Možno tam reálne nebezpečenstvo nehrozí, ale oni sa necítia bezpečne, ich, nepôsobí to dobre na ich psychiku, nechodia vonku, sú zavretí doma a úlohou štátu a ministerstva vnútra je postarať sa o to, aby sa ľudia cítili bezpečne.
Ja preto vyslovujem závažné znepokojenie nad doterajšou činnosťou ministra vnútra, nominanta KDH, že prečo je to. Prečo sa ignorujú žiadosti občanov Slovenskej republiky, nech sú akejkoľvek národnosti, žijúcich v týchto troch okresoch, či je taký problém tento kus hranice, ktorá je tak vyťažená alebo exponovaná práve týmito imigrantami, strážiť? No nie je, ale sa nechce. A preto sa nečudujem, že občania týchto okresov, ako som povedal, Slovenskej republiky, nech sú akejkoľvek národnosti, žiadajú vládu Slovenskej republiky, aby túto situáciu vyriešila, aby sa tam zaviedol zasa pokoj a poriadok, aby zaviedla dôslednú ochranu štátnych hraníc, zvýšila hliadkovú činnosť príslušníkov, prítomnosť príslušníkov ozbrojených síl, keď to treba, že minister vnútra na to nestíha, tak ako sa to robilo v čase covidu alebo GLOBSEC-u, ako som už povedal. Preto poslanci hnutia REPUBLIKA žiadajú vládu Slovenskej republiky o zabezpečenie a zvýšenie ochrany problematickej časti štátnej hranice za účelom zaistenia pokojného a bezpečného života občanov Slovenskej republiky, nech sú akejkoľvek národnosti. To neznamená, že keď sú tam teraz občania Slovenskej republiky maďarskej národnosti alebo rómskej, že sa na nich vykašleme, sú takisto občanmi Slovenskej republiky.
Uzatvorením hraníc Rakúska, Českej republiky sme čo prispeli, k čomu? Negatívne nás vnímala celá Európa a toto sa môže stať naďalej. Ak to bude pribúdať, že budú vidieť, že je to v neúmerných množstvách, tak prídu znova k tomuto kroku. A je zaujímavé, že Česi, Maďari, Rakúšania to dokážu. Aj vy, keď chcete, ale teraz nie je vôľa.
Ja by som vyzval ministra vnútra, keď už ste z toho KDH a máte nejaké tie hodnoty, aj keď ja si osobne myslím, že vy ste viacej liberálny ako Progresívne Slovensko, tak by vám malo záležať na osude občanov Slovenskej republiky aj v týchto troch okresoch, nielen to, čo vám povie manželka vášho šéfa a ako bude vnímaná v europarlamente. Skúste byť ako chlap, máte dosť rokov na to, aby ste sa musel pred niekým klaňať alebo sa niečoho báť. Ste minister vnútra, môžte si buchnúť päsťou do stola a vyriešiť problémy občanov týchto troch okresov jedným šmahnutím ruky. A ak vás prezidentka odvolá, tak aspoň budeme vidieť presne tú pravdu, ale vy si zachováte na sklonku života chrbtovú kosť a možnosť pozrieť sa do zrkadla. Pán minister, vyzývam vás, urobte niečo pre občanov týchto troch okresov!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2023 18:27 - 18:28 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. By som len chcel podotknúť, že kolega Edo Kočiš presne povedal, že tam je 36 hraničných prechodov, priamo na záberoch z televízie vidíme, že či už v Komárne po moste si veselo tí migranti krokom prechádzajú cez ten hraničný prechod. Nikoho by sme neobmedzili s tým z normálnych ľudí, ale čo sa stane, keby sme ich na tom hraničnom prechode legitimizovali? A keď nemajú, tak ich nezoberem sem naspäť a tu ich pustím tam pred policajnú stanicu sa vyvaliť, ale pošlem ich presne naspäť do toho Maďarska. Presne to, čo robili Maďari, a to, čo robili Česi nám. Ja neviem, čo je na tom také ťažké. A keď tam raz stoja dobrovoľníci a narátali ich dvesto, tak nerozumiem, kde vy ste natárali šesťsto, narátali šesťsto za týždeň.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2023 17:04 - 17:05 hod.

Miroslav Suja
 

Vystúpenie v rozprave 15.6.2023 16:38 - 16:49 hod.

Miroslav Suja
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2023 16:27 - 16:27 hod.

Miroslav Suja
Ďakujem za slovo. Je to tak veľa, že úplne poviem len v krátkosti, že hlucháň je len zámienkou, to si povedzme na rovinu, každý, čo aspoň trošku má inteligenciu, tak vie, na čo to slúži. Viac sa vyjadrím v rozprave, lebo je to fakt tak veľa a som zvedavý, ako mi bude ministerka na to odpovedať alebo podpredsedníčka vlády, keď je tu ako odborník a predkladateľ zákona.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2023 15:57 - 15:59 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Bývalý štátny tajomník, jeden či druhý, by mali ticho sedieť, tak ako to už raz spomínal Matovič, lebo svojich oponentov, ktorí majú iný názor, nemajú problém ísť udať na políciu a svedčiť, že ich brutálne napadli. To je môj prípad. Keby som nemal video záznam a zvukový záznam, tak tu dneska nesedím. Traja ľudia sa dohodli a takto sa rozhodli zlikvidovať konkurenciu, čo má iný názor.
Druhá vec. Ani jeden národný park na Slovensku nespĺňa medzinárodné pravidlá. Ani jeden. Zonácia je v rozpore so zákonom, a vy v nej pokračujete napriek nevôli všetkých občanov. Ani jedna samospráva nedala súhlas. Koho záujmy hájite, pani podpredsedníčka vlády? Predseda výboru sa to správne spýtal. To, čo bolo predtým, bolo zlé, za Budaja, ale to, čo robíte vy, teraz volajú starostovia zo všetkých regiónov, čo sa chystá, že to chcete vyhlásiť na Úrade vlády v piatok, čo sa týka zonácie, Liptova a podobne. V piatok prídu protestovať. V utorok sú pred Národnou radou. Som zvedavý, ako sa k tomu chcete postaviť a ako to chcete vysvetľovať všetkým starostom, všetkým dotknutým obciam, všetkým občanom, že ako ste siahli na majetok. Vám nič nehovorí osobné vlastníctvo? Veľmi správne to podotkol predseda výboru. Absolútne nič? Ja sa pýtam, pri takomto zákone, kde je minister životného prostredia? (Reakcia z pléna.) A koho to zaujíma, že je v Bruseli? Koho to zaujíma, keď predkladá zákon, ktorý sa má dotknúť 50 % občanov Slovenskej republiky?!
Jedného blázna sme sa zbavili bez vzdelania a druhý príde taký istý?
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2023 15:32 - 15:33 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Som rád, že predrečník skritizoval niektoré veci aj z predchádzajúceho ministerstva, aj súčasného. Ja si myslím, že súčasné ministerstvo životného prostredia presne pokračuje v činnosti toho bývalého, a o neschopnosti bývalého ministra sa tu nemusíme ani rozprávať a o nevzdelaní a podobne a škoda, že tu nie je pri takomto zákone. Ale keby tu medvedíky – bylinožravce a vegetariáni – tancovali, tak tu je.
Ale na druhej strane, Jaro, keď sme mu chceli vysloviť nedôveru, lebo bol neschopný a ty vieš, že bol neschopný, tak ste ho podržali. Tri a pol roka ste držali neschopného ministra všetci a tu máme ten výsledok! Ja sa pýtam, prečo si nebol napríklad minister ty, čo má zdravý sedliacky rozum, ale držíte tam neschopného človeka, ktorý nemá vzdelanie, nemá cit k ľuďom, je mu jedno, že zabije celý vidiek, a nástupca jeho je taký istý a teraz tu ideme plakať. Ale posledné vlády, si povedal správne, ale tri a pol roka ste zodpovední vy. Takže si to povedzme pravdu: áno, zlyhali sme.
Skryt prepis