Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.6.2021 o 18:00 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.6.2021 18:00 - 18:02 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem, ďakujem za slovo, pán predseda. Pán poslanec Šefčík, vy ste povedal jednu dobrú vetu: „Poďme zachraňovať deti.“ Tak poďme! Ale potom sa musíte prestať držať koaličnej zmluvy, musíte začať rokovať aj s opozíciou, keď dávate nejaké návrhy. A keď sú dobré, tak sa musí, musí sa s nimi rozprávať a zahlasovať za ne, lebo výhovorka, že vy ste rozprával v rámci vlastného klubu, aj keď sú tam rôzne názorové prúdy, a potom útočíte na nás, to ja môžem teraz tiež brať len ako výhovorku. A neberte to v zlom, ale tak to vyznelo.
Takže ja by som bol za to, aby sme išli zachraňovať deti, ale potom sa nepozerajme na nejakú koaličnú zmluvu, ale pozerajme sa na to, že čo chceme a aký je náš cieľ. A keď už sa pozeráte na tú, na, že ste rokovali s vaším vlastným klubom, a hovoríte tu o jeden hlas, tak ja sám neviem. Ako hlasoval Drdul? Povedzte mi, pán poslanec, ak si dobre pamätám. A ako zahlasoval Zajačik? Alebo vaši koaliční partneri? Ako zahlasoval v prvom kole podpredseda parlamentu a ako zahlasoval? V druhom sa zdržal. Aj kvôli tomu to neprešlo. Takže, pán poslanec Šefčík, viete, je teraz najľahšie prísť a povedať: „Je to vaša vina.“ Nie, nie je to naša vina. Ja si myslím, že tam uviazla komunikácia. Možno, keby ste bol prišiel a povedal a vysvetlil zákon, ale a to bolo tiež, ako povedal kolega, o pomoci ženám, pani Záborskej, možno by to bolo o niečom inom. Ale to bola tá hrdosť: „Čo? My nebudeme rozprávať sa s sa opozíciou. Nie. Koaličná zmluva nám to neumožňuje, tak keď neprejde zákon, neprejde.“
A toto je ten rozdiel medzi vami a nami. Ja nemám problém s hociktorým s vás si sadnúť a každý dobrý zákon podporiť, keď prídete za mnou. Niektorí prídu. Nie sú takí hrdí. Aj ja, keď chcem niečo podporiť a viem, že je to dobré, tak prídem za vami. A keď to podporíte, podporíte, a keď nie, nie. Je mi to jedno. Ale ide všetko o tej komunikácii, o komunikácii. Ja viem, aký ste tu bol stratený ako spravodajca, keď sa to hlasovanie neprešlo. Nevedel ste čo kde ako. Aj mi vás bolo ľúto a boli ste na začiatok začiatočník, nevedel ste, čo ďalej robiť. Ale to je presne o tom. Na začiatku ste boli hrdí, žiadna komunikácia. Mysleli ste, že to prejde, ale to nie je to tom, o komunikácii je to všetko, o komunikácii.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.6.2021 16:53 - 16:55 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pani poslankyňa Cigániková, vy hovoríte, že nie ste vrahovia, no Matovič tvrdí niečo iné, že ste zabili 5-tisíc ľudí, a hlavne váš predseda, ale nie k tomu sa chcem vyjadrovať. To je váš koaličný partner, takže to si vyriešte vy sami. Ja sa chcem vyjadriť k vašim slovám.
Vy sama ste tu povedala, že nemáte problém živému človeku, dieťaťu, ktoré potrebuje liek za 2 mil., aby mu ten liek nebol datý a radšej boli zachránení iní - to je vražda. Čiže ste normálna vrahyňa, tu ste to povedala. Vy ste povedali (reakcia z pléna), že človek, dieťa, keď dieťa nemá dostať 2 mil., keď dieťa nemá dostať (reakcia z pléna), ďakujem, pani Cigániková, ďakujem, že mi skáčete do reči. A predsedajúci nerobí nič. (Ruch v sále a zaznievanie gongu.) Ani predsedajúci nerobí nič, ďakujem. Ale to som si už zvykol, keď človek povie pravdu a nemusí ani kričať, tak vás, úplne červené súkno pred očami tak.
Takže, pani Cigániková, keď vy tu v pléne poviete cez čísla, lebo ak ideme pozerať na čísla, že nedajme dieťaťu dvojmiliónový liek, lebo môžme tie peniaze využiť inak, a trápnou výhovorkou, že zachránime 2 mil. detí po eure, lebo neviem, ktorým liekom po eure by ste chceli zachrániť ďalšie 2 mil. detí. Takže, pani poslankyňa, nabudúce keď budete hovoriť, že nie ste vrahovia, tak najprv počúvajte, čo tu hovoríte. Áno?
Teraz ja, tiež ma zaujala tá myšlienka, že vás urazilo, že vám niekto povedal LGBTI. To je urážka pre vás? Pre SaS-ku je názov LGBTI urážka? Tak to máte dobrý oný pre voličov, ako sa ukázať.
Vy ste cez čísla len vtedy, pani poslankyňa, to je ďalšie farizejstvo s vami, keď sa nejedná o niekoho z vás. Akonáhle z vás niekto zarába na testoch, na nezmyselných testoch, nekvalitných testoch, tak vám to nevadí, ale keď má dieťa dostať liek za 2 mil., tak vám to už vadí.
Takže toto je farizejstvo, a preto hovorím, že ste vrah.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.6.2021 15:22 - 15:24 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Samozrejme, vítam takýto návrh zákona, ale, pán poslanec, hovoril si, že keď si občania uťahujú opasky, ale tu nemáme problém ako poslanci zahlasovať, aby sa bankám odpustilo stovky miliónov alebo jednu miliardu dokonca za jeden rok, takže čakať nejakú sebareflexiu alebo zodpovednosť od koaličných poslancov, ako na to môžme zabudnúť.
Ľudia si tu uťahujú opasky, všetci si uťahujú opasky okrem politikov. Aj bankám dáme nenažraným. A hovoril si, že sa to nedá minúť. Ale dá, Matovič na to príde, však kúpia sa sídla strán, rôzne nehnuteľnosti, ktoré sa prepíšu potom na rôzne občianske združenia, kde sú jeho nominanti zastúpení a podobne. Minú to bez problémov, to zasa neni až toľko peňazí, aby to nedokázal minúť, keď chce. Veď on je kúzelník, dokázal spraviť zo šrotu alebo z náhradných dielov tlačiarensky stroj a vytiahnuť milióny, takže 40 mil. minie ľavou zadnou.
Hovorili ste, že predrečník alebo niekto hovoril, že ich koaliční poslanci alebo ich vlastní Matovičovi poslanci z toho nedostanú. Ale dostávajú z toho, však to vieme všetci. V tomto nesúhlasím. Dostávajú. Spýtame sa Šipoša a spol, z kade sú platení, ten duplicitný ich plat. Ešte ani raz nepovedali, že to nie je pravda, lebo nevedia, aký dôkaz je. No len čo to raz vyhlásia, hneď sa ten dôkaz ukáže.
Takže asi tak je to, vážení kolegovia. Niektorí v OĽANO dostávajú duplicitní plat, a preto dvíhajú ručičky, ako majú. Niektorí sú jednoduchší a dvíhajú len tak zadarmo a potom závidia tým druhým. Takže asi všetko.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.6.2021 10:19 - 10:20 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Pani poslankyňa Šebová, ďakujem, že ste dali tento návrh zákona a veľmi správne ste podotkli, že počet autistov neustále stúpa. Nevieme príčinu, ale je to tak.
Spolupracujem s organizáciou roky, ešte ako poslanec na VÚC-ke, ktorá sa venuje autistom. Stretávam sa skoro každý týždeň priamo s pedagógmi, ktorí tam vyučujú, a vysvetľujú mi metódy tej práce. Dokonca sa stretávam aj s niektorými deťmi a bežne s nimi komunikujem. Nehovorím, že nejaké zložité, ale normálne normálna komunikácia. Tieto deti sa dokázali zaradiť do bežnej školy, zaradiť sa do spoločnosti. Oni učia rodičov, ako zvládať tieto deti, lebo rodičia prídu do niečoho neznámeho, veľakrát to rozbije to manželstvo, ten vzťah toho manžela a ženy, proste je to veľký problém a majú veľké úspechy, za čo je veľká vďaka im a, samozrejme, vám, že ste s takýmto niečím prišli.
Viem, že sa to dá, keď sa chce, že sa to dá, tam vidíme príklady, že zmení to aj ten rodinný život, keď vidia, že to dieťa postupuje, že to dieťa zmení správanie, že to dieťa zrazu chodí do normálnej školy. A ja si myslím, že potom sa dokáže aj začleniť do spoločnosti. Ešte nie sú v takom veku, že by sme to videli, ale už sú niektoré v pubertálnom veku a vidno fakt tie pokroky.
Tí rodičia sú milo prekvapení, keď z celého Slovenska či už od Košíc, alebo z Bratislavy prídu do toho Zvolena, alebo do tej Detvy, alebo do tej dediny, ktorú teraz nechcem menovať, a tam sa pracuje s tými deťmi a hneď na tom prvom stretnutí vidno, že ten systém, aký oni majú, že zaberá. Plačú od radosti. A viete, aká to je radosť, keď vidíte, že vaše dieťa, ktoré ste mysleli, že do konca života bude mať problém, je možné, je možné zmeniť alebo proste naučiť, a preto podporím veľmi rád aj akýkoľvek, čo sa týka autistov.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.6.2021 9:53 - 9:54 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ďakujem kolegom za reakcie a faktické poznámky.
Pán poslanec Vetrák, áno, ďakujem za vaše vysvetlenie hlavne k tomu § 20 odsek 2. Verím, že vy sa na to pozriete, že aby vlastne tá veľká novela, aby to tam bolo, aby neboli tie reči len prázdne o tej ochrane životného prostredia.
Pán poslanec Kremský, áno, problémy sú tie obchádzky pomenoval ste to veľmi správne. Neviem, ako sa to bude riešiť, ako to bude fungovať v tej veľkej novele, ale s jednou vecou musím s vami súhlasiť takisto. Nie vždy odpojenie od centrálneho tepelného zdroja je dobré a úsporné, nie vždy.
Veľakrát sa tam jedná buď o osobné záujmy niektorých ľudí, o politiku a nevraživosť hlavne v menších mestách a obciach, kde sa robí taká, dá sa povedať, politika proti dodávateľom tepla. Pritom si neuvedomujú, že ten veľký centrálny dodávateľ tepla, či už sú bioplynky, alebo z obnovy tepelných zdrojov majú oveľa nižšie výrobné náklady na teplo, ako keď sa spravia nejaké malé kotolne pri panelákoch, ktoré sú buď plynové, alebo elektrické a oni si to síce regulujú, ale tam neni preukázaná nejaká tepla. Lebo veľakrát som sa stretol aj s tým, že si chceli vybudovať priamo pri paneláku komíny a že tam robiť kúriť buď štiepkou, alebo paletami, ale to dneska nie je možné, aby ste v obytných zónach zrazu spravili, ja neviem, dvadsať, tridsať, štyridsať komínov, z každého sa bude kúriť. Aké tam bude to ovzdušie? To znamená, že dúfam, že všetko tá veľká novela to bude riešiť.
Ešte raz ďakujem za vaše reakcie.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 23.6.2021 9:42 - 9:48 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán poslanec Vetrák, asi máme rovnakých odborníkov na teplo, lebo prečítal ste odslova doslova presne ten pozmeňovací návrh, ktorý som aj ja mal a ktorý mi dodali. Ak ho dali vám, tak som rád, že sme sa zhodli až po bod 8, takže nedá mi nič len súhlasiť s vami.
Ale chcel by som sa spýtať predkladateľa - zákon 657/2014 Z. z. o tepelnej energetike, koncepcia rozvoja obce v oblasti energetiky § 31 odsek a) a c). V § 12 bod 8 - možno uskutočniť výstavbu tepelných zariadení len v súlade s koncepciou mesta. Či sa tieto dva zákony nebudú biť, lebo tu hovoríme, že môžme umožniť prístavbu nových tepelných týmto zákonom, ale podľa tohto zákona a paragrafu len so súhlasom mesta. Takže či to rieši tá veľká novela toho zákona alebo nie, lebo tu podľa mňa sa dostanú do konfliktu dva zákony, keby ste mi to vedeli vysvetliť, lebo na toto som nenašiel odpoveď.
A k niektorým veciam sa ešte vyjadrím, ktoré ste vy prešiel vo svojej správe na začiatku, ale potom ste sa k nim nevrátil, k tomu reťazeniu dodávateľov tepla, ktoré ste hovoril. Áno, súhlasím s vami. Keď sa pozriem, že reťazovanie dodávateľov tepla zaviedlo ÚRSO a to konkrétne Ing. Holjenčík, ktorý stanovil jednotnú cenu tepla pre každý regulovaný subjekt bez ohľadu na parametre dodávaného média. Zjednotil cenu tepla pre dodávateľov na výstupe zo zdroja a na vstupe z rozvodu tepla a aj na výstupe do odberného miesta. No a týmto zabil jednotlivé úrovne dodávky tepla bez ohľadu na parametre dodávaného média, či sa jedná o teplo, ja neviem, z pary, z horúcej vody alebo z teplej vody a podobne.
To je presne to, čo ste vy hovoril, to reťazenie. Áno, súhlasím s vami, ale bolo treba povedať, že presne kedy nastal tento problém a táto chyba. Takže tu vlastne bola chyba, že ÚRSO to zaviedlo svojím opatrením.
Teraz keď sa pozriem na tie jednotlivé články, áno, to vlastne mi sedelo, len ja som tam mal ešte jednu takú poznámku. Vy ste hovoril ten paragraf, v bode 9 § 20 ods. 2 tam bolo ešte navrhnuté, že doplniť písmeno d) Odberateľ preukázateľne zníži spotrebu tepla, a tým environmentálneho zaťaženia životného prostredia. Všetci sa tu bijeme za životné prostredie, preto ja si myslím, že tento bod d) tam kľudne mohol byť. Možno to bude riešiť tá veľká novela, dobre, nahám to tak, ale netreba na to zabudnúť, lebo ak chceme ochraňovať životné prostredie, tak, ja si myslím, že to nielen prázdnymi slovami a výrazmi, ale zákonmi, ktoré prijímame, kde to vieme fakt ovplyvniť. A tu týmto bodom d) by sme to dokázali.
Ak by som to odôvodnil, budem čítať stanovisko odborníkov, nie moje, lebo nie som odborník na teplo, priznám sa. Aj keď v tepelnom hospodárstve som určitý čas robil. V aplikačnej praxi je častou skutočnosťou, že okolo miesta spotreby tepla objektu prichádza primárny rozvod do vzdialenej odovzdávacej stanice, z ktorej následne sa teplo cez sekundárny rozvod vracia do miesta spotreby konečného odberateľa. Mnohokrát v tom istom podzemnom kolektore, ktorý sám alebo inou na to určenou podnikateľskou organizáciou by mohol vybudovať v mieste spotreby vlastnú odovzdávaciu stanicu tepla, a tým by sa zbytočne znížili cirkulačné straty na rozvode od jeho miesta. Takže tu vlastne vidíme, kde sa dá ušetriť a kde sa dá vlastne pomôcť klíme.
Odber po odovzdávaciu stanicu tepla na primárnom rozvode a na sekundárnom rozvode od odovzdávacej stanice tepla po miesto odberu a spätne a zároveň znížiť navyšovanie cien. To znamená, že nielenže znížime zaťaženie na životné prostredie, ale aj znížime cenu tepla, a to si myslím, že to je základ pre každého zákazníka, aby mal tú cenu čo najnižšiu. A, samozrejme, zabezpečiť vyššiu mieru spoločenskej zodpovednosti podnikov, zlepšiť konkurenciu na trhu s energetikou a vlastne si vytvoriť trh s tepelnou energiou. V mnohých prípadoch práve mestské teplárenské organizácie, ktoré ako jediné z mála ziskových organizácií mesta, lebo vieme, že mesto má viacero organizácií a táto jediná je aj zisková, hája a uprednostňuje svoje záujmy nad záujmami celospoločenskými. Preto si myslím, že ak sa bude riešiť tá veľká koncepcia a vy budete mať, pán Vetrák, na to dosah, ja by som myslel, že toto d) ja vám to potom môžem dať, ale ja si myslím, že to aj máte, že by tam mohlo byť kľudne zapracované a vlastne dosiahneme dva efekty. Ochrana a zaťaženie životného prostredia sa zvýši a zníži sa celková cena tepla. Samozrejme, že niektorým dodávateľom, hlavne tým mestám, sa to nebude páčiť, ale ja si myslím, že spoločenský záujem tu prevyšuje nad záujmami jednotlivých miest a obcí, lebo to je len jednorazové a ten dopad bude dlhodobý. Takže to je k tomu § 20.
Chcel som sa ešte vyjadriť k odôvodneniu bodu 9 a 10, v súčasnosti je to 8 a 9 návrh zmeny zákona. Ale ja si myslím, že tam ste to zdôvodnil na začiatku, tak zbytočne nebudem zdržiavať. Ja tam len k tomu by som povedal, že áno, veľakrát sa tam dodávatelia vyhovárajú, že majú zvýšené náklady s dodávkou elektrickej energie a účtuje tu koncovému nájomcovi, čo si myslím, že v tomto prípade nie je správne, ale myslím si, že týmto pozmeňovacím návrhom sa to zmení a odstráni sa tento nedostatok.
Takže ešte raz ďakujem predkladateľom za to, že predložili tento pozmeňujúci návrh. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.6.2021 18:09 - 18:11 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda. Áno, pán poslanec, veľmi správne si povedal, že svoju neschopnosť zakrývajú neustálym sa vracaním do minulosti. Nevedia, čo ľuďom povedať, čo sa teraz deje, tak stále niečo vytiahnu. A vraciate sa do minulosti, vážení kolegovia. Skúste s tým už prestať. Komu to pomáha?
Viete, predkladať takýto zákon a tváriť sa, že eštebák Budaj je svätý, a sedí tu vedľa vás, tak to je pokrytectvo. Toto je pokrytectvo. A ísť s ním do vlády je pokrytectvo, vážení kolegovia, kolegyne. Tváriť sa, že Budaj, kotolník, neudával ľudí, ktorí potom neskončili na dlhé roky vo väzení, to je pokrytectvo, vážení kolegovia, nie predkladať tento zákon.
Viete, v takejto podobe, ako je, nie je možné tento zákon podporiť. Ľuďu... ľudí trápia oveľa väčšie problémy, oveľa väčšie problémy, ako tu, že strácame čas takýmto návrhom zákona. Viete, niektorí z vás sa tu vyjadrili a pán poslanec predo mnou to veľmi dobre povedal, na koho reagujem, že kolektívna vina ako im ublížila. Ale vôbec vám nevadí znova použiť tú kolektívnu vinu, hlavné je, že ubližujete iným. Vy ste tu sami povedali, kolektívna vina mne ublížila, nemohol som študovať alebo nebola by som sa narodila, môj otec bol preč. Ale vy sami používate kolektívnu vinu a ešte si zatlieskate, kolegovia, kolegyne, na tú kolektívnu vinu, ktorú v jednej vete odsudzujete a v druhej ju páchate.
Spomenul ste tu generála Lučanského. Viete, čo by vám malo vadiť? Že sa stratili tie záznamy z tej kamery a že je tam výpadok nejakého času a že to nebolo zlyhanie systému. A potom vy tu môžte hovoriť o samovražde, keď nájdete záznam tohto systému, že sa nájde, alebo obnovíte tento systém, že prečo nám chýba určitý čas. Tak potom môžte hovoriť, sa niekto zasamovraždil, kolegovia, kolegyne, ale dovtedy, kým vám bude chýbať tento kamerový záznam alebo táto časť, tak, prosím vás, nespomínajte generá... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.6.2021 16:22 - 16:24 hod.

Miroslav Suja
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.6.2021 16:15 - 16:16 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Ako súhlasím s predrečníkom pánom poslancom Krošlákom, že budú tieto psy môcť byť označené ako nebezpečné psy, a neviem ešte presne ten systém, či budú môcť nebezpečné psy byť označené až vtedy, keď niekoho napadnú, ale... alebo pohryzú, alebo už odľa, podľa toho, že majiteľ určí, že majú takú povahu, že toto by sa mohlo nejako upresniť.
A takisto súhlasím, aj predtým, čo povedali páni predrečníci, že niekto na tých lazoch sa ani nedozvie (povedané so smiechom), že takýto zákon je, že tam by... A im je jedno, či dávate štyri roky alebo päť rokov, nedozvedia sa to. A ja si myslím, že tam by mala byť aj nejaká osveta v rámci samospráv, že nejako vyzvať, prípadne samosprávy majú na to možnosti, aby obišli cez všetky tie laznícke osídlenia, a priamo s majiteľmi, aby ich nezaťažovali, že chodiť niekde na úrady, a priamo na mieste označiť psa agresívny - neagresívny a dať to potvrdenie, lebo ak to naháme na tých ľudí, že majú niekde chodiť, vieme, ako to je, každý sa na to vykašle a ja si myslím, že tento zákon sa minie úplne účinku.
Dúfam, že to aspoň pomôže v niektorých častiach alebo v niektorých tých, akoby som to povedal, osadách, lebo vidíme sami, že tam je to, tento problém najpálčivejší, že tam dochádza k najväčšiemu tomu týraniu tých zvierat, a ja si myslím, že ak to nezačneme riešiť z tejto strany alebo z tejto od konca, dá sa povedať, od týchto osád, tak tento zákon bude bezzubý a nedosiahneme absolútne nič. Ale aká tam bude vymožiteľnosť, kto tam bude chodiť, ja si to vôbec neviem predstaviť.
Preto stále sa bojím, že tento zákon bude bezzubý.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.6.2021 15:55 - 15:57 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Pán kolega, zareagujem na tvoje vystúpenie a prečítam ti niektoré maily alebo správy, ktoré som dostal. Neviem, ako by som mal ani odpovedať, možno ty zareaguješ a odpovieš na ne za mňa. Si na vidieku, hlavne sa to týka toho, hlavne sa veľa pýtajú turisti a rodičia, ktorí chodia s deťmi na bicykloch, kde veľakrát, keď pes neuviazaný preskočí schátralý drevený plot, pohryzie dieťa, prípadne ho ledva ubránia, že akosi predstavujeme toto, kto bude nahrádzať škody. Prípadne tí majitelia, čo mi píšu, skúsim: „Nemám peniaze na to, aby som opravil plot, radšej ho zabijem motykou.“ Toto bude lepšie pre toho psa? „Môj pes neni na reťazi, má široký obojok, ale je agresívny a bojím sa, že niekoho pohryzie,“ to mi píše jeden z tých ľudí. Čo im na toto odpovieme? Čo je krátkodobo a čo je dlhodobo? Kto mi dokáže, že neni uviazaný len 10 minút a že tam bude celý deň. Kto to bude striehnuť? Si myslíte, že tento zákon je vykonateľný?
Ďalší: „Môžem ho zabiť, ak vidím, že mi ide napadnúť dcéru, s ktorou sa bicyklujem?“ Čo mám povedať tomuto? Áno, vytiahnite pištoľ, zastreľte ho alebo nie, nechajte ho pohrýzť, lebo majiteľ toho zvieraťa je nezodpovedný a nespravil si plot, ako má, alebo nemal na to peniaze, ako má? Čo odpovedať týmto ľuďom? Aká má byť veľká voliéra, keď má byť na reťazi? Ja mám 1-krát 1 milimeter, meter, 1-krát 1 meter, porušujem týmto zákon? Bude mu lepšie vo voliére, ktorá má 1-krát meter, alebo prijmete ďalší zákon? To sú spústy takýchto otázok.
Pán kolega, ja by som bol rád, keby ste mi aspoň zopár odpovedal, nech to tí ľudia počujú, lebo ja fakt neviem, čo im mám na to odpovedať.
Skryt prepis