Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.6.2021 o 9:50 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.6.2021 14:35 - 14:37 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Presne to som chcel niečo podobné povedať ako môj predrečník, že ak sa niekto prihlási, či už z VOS-ky, z VSS alebo SIS-ky na nejakú takúto funkciu, tak sa odhalí. Neviem, či vôbec zákon mu umožňuje sa odhaliť, to je otázne. Možno by to nemusel spomenúť, ale keď sa ho niečo pýta, tak bude klamať pred vypočúvacím výborom?
Nevidím nič zlé na tom vašom návrhu, ale si myslím, že absolútne nič nerieši. Pozrite sa, verejné vypočutie mali sme aj na prokurátora Generálnej prokuratúry alebo Špeciálnej prokuratúry, kde sme kvôli tomu, aby Lipšic mohol vyhrať, dopredu sme vedeli výsledok, menili aj zákon. A to mi nehovorte, že neni to tak! Kolegovia, kolegyne, je to tak. To znamená, že to verejné vypočutie nerieši absolútne nič. Zákonom sme umožnili získať Lipšicovi previerku, aby sme... neviem, či zákonom, ale dá sa povedať na hrane zákona. Zmenili sme zákon, aby sa vôbec mohol o túto funkciu uchádzať, a potom sme si dali ešte aj výsmech občanom do očí, že urobíme verejné vypočutie, či náhodou nevyhrá. A vyhral. Predstavte si, takéto prekvapenie! Takže asi tak. Ja si myslím, že verejné vypočutie nič nerieši. Nič. A keď chcete, urobíte si ho, ale čo? Jedna vec.
Druhá vec, to, čo povedal kolega predo mnou, áno. Nebudú sa môcť títo ľudia hlásiť? Budú môcť tam klamať? Zmeníme zákon aj v tom, že sa zmení, že keď ste členom nejakej tajnej služby, budete sa môcť hlásiť a pritom môžte klamať? Alebo tam máte výnimku a povedať pravdu? Ak poviete pravdu, už si neškrtnete. Budete môcť len na nejakej funkcii tam robiť, ktorá by vám asi nevyhovovala.
A vy ste ešte hovoril, že kto ovláda tieto inštitúcie. No, ja vám poviem, kto ovláda tieto inštitúcie. Ovláda ich Matovič a nevravme si, že nie. Lebo ministra vnútra ovláda kto? Matovič. SIS-ku zastrašil, hej? Takže tiež ju ovláda Matovič, lebo natvrdo zavrel Pčolinského. A ministra vnútra, s ním si robí, čo chce.
Takže tam by mal byť výber, tu medzi koaličnými poslancami, koho si vyberú za premiéra alebo nejakého takéhoto blázna, ktorý ovláda tieto inštitúcie, vážení kolegovia. Nie velitelia tých inštitúcií alebo minister, ale v súčasnosti Matovič.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.6.2021 14:15 - 14:16 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Kollár, mňa by len zaujímalo, čo vám bránilo rok a pol, keď ste bol koaličný poslanec, predniesť takýto zákon. A nebolo by to ani v rozpore s programovým vyhlásením vlády, lebo ste sa všetci tak zaviazali. Tak ja by som rád vedel, že čo bolo ten spúšťač.
A rád by som vedel ešte jednu vec. Možno to nikoho nezaujíma, ale keď ste začal hovoriť, tak tu bolo asi šesť poslancov, čo ma mrzí. Lebo takýto zákon, samozrejme, podporujem. Ale identický alebo veľmi podobný zákon bol 12. mája a hlasoval ste proti. Proti. Hmotná zodpovednosť politikov. A teraz prichádzate s návrhom, dá sa povedať, toho istého zákona, ale 12. mája... Čo sa zmenilo od 12. mája do, pozreme si presne dátum, do 29. júna? Že kde tá, kde ste zmenil ten názor váš alebo čo? Lebo tu, myslím, že nebol v rozpore s ničím ani s programovým vyhlásením vlády ten zákon, ktorý predkladali sme 12. mája. A zrazu, pán poslanec, rovnaký zákon. Tak rád by som vedel to vysvetlenie.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.6.2021 11:53 - 11:55 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Tak ako povedal predrečník, mne chýba v tomto návrhu adresnosť. Ako na druhej strane som rád, že predkladateľ tu chce hovoriť o adresnosti v druhom čítaní a bude ochotný sa o tom baviť.
Len druhá vec, vážení kolegovia, nech dáme, koľko chceme, peňazí, nech dáme, koľko chceme, aj milión na jedno dieťa, myslíte si, že pomôžeme týmto napríklad deťom v tých osadách, ako ste spomínali? Nie, nepomôžeme. Pomôžeme úžerníkom a podobným typom ľudí. Deťom nepomôžeme, ak nenájdeme nejaký iný systém, ako pomôcť deťom v osadách, môžme dať aj na jedno dieťa jednorazovo aj milión euro, v tých osadách to nepomôže. Vážení kolegovia, kolegyne, nepomôže. Tá pomoc sa k tým deťom vôbec nedostane. Nikdy, nikdy. Vy ste videli, že keď dostali nejakú pomoc, žeby automaticky kúpili nejaké školské pomôcky alebo niečo také? Nie. Tá pomoc sa stratila niekde úplne inde, vážení kolegovia.
Je problém, že niektorí si urobili živnosť, a veľmi výnosnú živnosť, z robenia detí a že za desiatky rokov sme na to nenašli nejaký kľúč, ako začať a riešiť túto situáciu. Ja neviem, možno sa bolo pozrieť na Švajčiarsko. Tam majú celkom jednoduchý systém, žiadna diskriminácia, dostaneš šancu jedenkrát a druhýkrát už nie, a môže si hovoriť, kto chce, čo chce. Proste nie a nikto ich nenapáda. Ani slniečkari, ani novinári, ani mimovládne organizácie, proste nie. Prídeš do roboty, áno, jedenkrát neprídeš, dobre, druhýkrát neprídeš, máš smolu. A takto je to aj pri deťoch.
A čo sa týka tej adresnosti a hovoríte, že niekto by prepadol cez túto adresnosť. Ale na to vieme riešiť jednotlivé prípady individuálne, ja si myslím, že sa to dá, na to máme odbory sociálnych vecí, na to máme úrady práce, máme sociálnych pracovníkov a podobne, máme samosprávu, takže sa nebojím, že by niekto, kto nie vlastnou vinou sa dostal, ako chorobou, že by sa ho, že by sa ho to minulo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.6.2021 10:30 - 10:32 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Miňo, perfektný prejav, som veľmi rád, že si spomenul tých 600-tisíc mesačne štátneho tajomníka, ktorý zarábal na MOM-kách 600-tisíc mesačne.
Vážení kolegovia, kolegyne, to vám nevadí, ale že, keď majú nejakú oprávnenú požiadavku lekári, tak im idete vykrikovať Hippokratovu prísahu. Štátny tajomník sa obohacoval o 600-tisíc euro mesačne a vy lekárom, keď sa oprávnene sťažujú, idete vykrikovať Hippokratovu prísahu. Takíto ste vy, vážení kolegovia, kolegyne!
Viete, máme tu kolegu Petra Osuského zo SaS-ky, doktora, má 67 rokov a COVID prekonal bez problémov. Jeho manželka bola dvakrát očkovaná a on ju dokázal nakaziť. Potom aká je to ochrana, vážení kolegovia, kolegovia? Doktorka Osuská, kolegyňa nášho poslanca alebo manželka nášho poslanca sa nakazila od neho a bola dvakrát očkovaná a po-dvoch-týž-dňoch. To znamená, že už prešla tou dobou, tak o čom tu hovoríme? A on 67-ročný to preskákal ako nič. Preto každý je iný, nahajme to na dobrovoľnosť, ako som povedal, a nevyhovárajme sa, že máme istotu, že sa nám nič nestane, lebo to vôbec nie je istota.
A čo sa týka, Miňo, čo si povedal, o tom Jožkovi Šimkovi, áno, to je veľká pravda, kolegovia opoziční poslanci z klubu ĽSNS od Kotlebu zabudli na Jožkov postoj, a ja mu ho nevyčítam, lebo je to dobrovoľné. Takisto Jožkovi nevyčítam, že zahlasoval za potraty, lebo to je jeho názor, takisto Jožkovi nevyčítam, že dneska neprišiel a takisto nezahlasuje za váš zákon, za potraty, lebo je to jeho názor. Áno, aj vtedy mal zastupiteľstvo, keď sa pomýlil a nechcel sa na druhý deň radšej ani ospravedlniť, ani ospravedlniť, lebo vedel, že je proti tomu. Mne osobne do očí povedal, že je proti tomu zákonu o potratoch, ktorý podávate. (Reakcia z pléna.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.6.2021 10:08 - 10:10 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Uhm. Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Ja som veľmi rád, že kolega doktor Miro Urban tu presne pomenoval a popísal veci priamo z praxe, ktorých bol sám účastník a nie nejaké fámy. Veľmi ma mrzí, Miro, že tu nebol poslanec Šefčík, ktorý sa často odvoláva na teba, aby počul z tvojich úst slová o dobrovoľnosti. Som veľmi rád, že tvoje slová mohol počuť aj Rasťo Schlosár, ktorý sa tu snažil nahovoriť, že ty si nejaký zástanca očkovania, a jasne si povedal, že dob-ro-voľ-né. Ja si myslím, že to už konečne pochopil, aj keď sa snažil takto teba zdiskreditovať. Slovo dob-ro-voľ-né, pán Schlosár, aby ste počúval, hej? Ja viem, že možno od teba by radšej počuli, že lepšie je sa liečiť bromhexínom a vodkou, ale, bohužiaľ, toto od teba, Mirči, nebudú počuť, preto útočia takto na teba – zákerne, podprahovo.
Áno, som veľmi rád, že si povedal tých 12-tisíc mŕtvych a že vieme, že prečo zomreli, že veľakrát im nebola poskytnutá adekvátna zdravotná pomoc a podobne, že tí ľudia hodiny čakali.
Áno, kolegovia, kolegyne, Miro Urban povedal jedno slovo, citát jedného svojho kolegu: Vy tých ľudí zabíjate. A toto by sme mali mať na pamäti. Vy tých ľudí zabíjate. Tak mali by sme si uvedomiť, komu tie slová asi patria. Patria nám? Alebo patria vám, vďaka komu tento systém skolaboval? Vďaka komu títo ľudia hodiny čakali? Vďaka komu ste sa vy tu hodiny hádali a nevedeli ste sa dohodnúť? Obviňovali ste sa z vrážd a podobne. Som rád, že Miro tieto slová povedal. Som rád, že Miro Urban, doktor, povedal, že očkovanie detí nevidí ako dobrý nápad, že malo by to byť dobrovoľné.
Viete, som veľmi rád, že Miro Urban, doktor, povedal, že na variantu delta zomiera len 0,1 % a menej. A menej. Skôr ako budete dávať zasa kadejaké opatrenia, ničiť ekonomiku, životy ľudí. Mali by ste si na to spomenúť pri tom, keď váš štátny tajomník zarábal 600-tisíc mesa... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.6.2021 9:50 - 9:52 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Veľmi dobré vystúpenie poslanca Eda Kočiša. Áno, vláda, vládni poslanci, Mikas, Krčméry a im podobní by si mali uvedomiť význam slov do-bro-voľ-né očkovanie. Do-bro-voľ-né. Keď sa začalo hovoriť o očkovaní, a my sme hovorili, že to bude, časom dôjde k tomu, že to bude nasilu, tak sa všetci smiali a dávali nám rôzne prívlastky. A pozrite sa, vážení kolegovia a kolegyne, kde to je? Už to dobrovoľné znamená vlastne povinné, podľa vás, vlády, Krčméryho, Mikasa a podobných.
Viete, nevedia vydierať 600-tisíc dôchodcov, lebo tí necestujú, ktorí nie sú zaočkovaní a sú im ukradnutí, celá vláda aj vy koaliční poslanci a takisto aj vaša vakcína. Týchto 600-tisíc dôchodcov vám ukázalo, že vás má, s prepáčením, na háku. Na háku! Necestujú, nemáte ich ako vydierať, je im to úplne jedno. Tak ste sa znížili až k tomu, že chcete očkovať deti od dvanásť rokov, pričom vieme, že tam úmrtia nie sú, že tie deti to prekonajú ľahko. A načo? Keď ste zaočkovaní vy, tak prečo tlačíte na tých ostatných, aby sa zaočkovali? Však vy ste chránení, vám sa nemá čo stať. Je pravda, že pán Osuský nakazil vlastnú ženu aj po druhom očkovaní, ale to asi bola len svetlá výnimka, že? To sa nestáva. Tak čoho sa bojíte? Dajte ostatným ľuďom pokoj, dajte im slobodnú vôľu, nech sa môžu rozhodnúť.
Uvedomte si jednu vec, všetky príkazy, zákazy majú presne opačný efekt. Tyranizujete celé Slovensko. Na povel tu počúvate kadejakých lobistov, ktorí tu lobujú za farmaceutické firmy. Prestaňte s... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.6.2021 9:38 - 9:40 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Súhlasím s tým, čo hovoril v rozprave pán poslanec Taraba. Presne tak, ako bolo nepovinné testovanie povinným, presne to isté teraz nastáva pri tom očkovaní. Žiadna dobrovoľnosť, vyhrážky v kuse, reklamy z našich daní. Keď je to také dobré a perfektné a mali by sme sa všetci spojiť, tak prečo to tie televízie všetky nerobia zadarmo, ale musíme im platiť milióny? Viete, tu niečo nesedí, vážení kolegovia, kolegyne.
A to vyhrážanie sa, že sa pri návrate z dovolenky neviete, či pôjdete do karantény alebo nie, neviete, na čom ste, však toto už neni možné, aby sa štát vyhrážal vlastným občanom. A podobné drísty, že má byť každý právo nebyť nakazený. Ale tým, že ste zaočkovaný, neznamená, že ešte niekoho nenakazíte. A ak niekto nechce byť nakazený, nech sedí doma, nech má tri rúška. Nikto mu v tom nebráni. Ale prečo ideme obmedzovať zvyšok Slovenska, ktoré je v oveľa väčších percentách ako ten, čo sa dal zaočkovať? Dokedy sa budeme vyhrážať vlastným občanom? Dokedy budeme utláčať vlastných občanov na úkor nadnárodných spoločností? Na úkor pár jedincov zo Slovenska, ktorí na tom nehorázne bohatnú? Na úkor aj štátneho tajomníka, ktorý zarábal 600-tisíc mesačne?
Vážení kolegovia, kolegyne, dokedy... z koalície, dokedy to chcete trpieť? Vy máte v rukách moc. Vy to môžte zastaviť. Na vás len záleží, na nikom inom. Nemôžme sa vyhovárať na vládu. Môžme sa vyhovárať len na koaličných poslancov, lebo vy máte naozaj v rukách moc a kedykoľvek týchto bláznov viete zastaviť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.6.2021 13:46 - 13:48 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem, pán podpredseda, za slovo.
Pán poslanec Šefčík, začnem odzadu. Kto povedal, že sa zasahuje do vašich slobôd? Kto povedal, že vy nezasahujete do našich slobôd? Ak sa bojíte, ostaňte doma, ak sa chcete očkovať, očkujte sa. (Potlesk.) Vy zasahujete do našich slobôd tým, že vy chcete mať nejaké slobody. Vy sa tu odvoláte na doktora Urbana. Vy ste bol hluchý, pán poslanec Šefčík, čo povedal? Urban, doktor, povedal, je to na fáze dobrovoľnosti. On sa dal, ale nikoho nenúti, aby sa dával. Kto chce, nech sa dá. Vy ste bol hluchý, pán poslanec Šefčík? (Reakcia z pléna.) Ale on povedal, že nech sa dá, kto chce, takže ja neviem, čo vy tu metiete a snažíte sa tu niečo zakrývať. Vy máte podiel z tých vakcín, alebo čo? Veď je to dobrovoľné.
Pán poslanec Goga, áno, dobrovoľné. S tým s vami veľmi súhlasím, dobrovoľné. Mne je ale jedno, čo hovorí svet, kým nemáme dáta, ktorým môžeme veriť. Mne je to úplne jedno, čo hovorí svet. Ak svet povie, že nemôžeme cestovať, keď nemám COVID pas, tak nebudem cestovať. Ak chce niekto zo Slovákov cestovať a dá sa kvôli tomu zaočkovať, nech sa dá, je to do-bro-voľ-né.
Viete, vy hovoríte, že neviete, že keby ste bol vedel, tak sa dáte zaočkovať, pán poslanec Goga, ale vy ani neviete, aké sú dáta, že či by ste sa bol nakazil, aj keď ste zaočkovaný alebo nie, lebo veľa ľudí, ktorých je zaočkovaných, sa nakazili. Takže toto bola zlá, zlé také porovnanie, lebo vy ste povedal, že keby ste bol, hej, tak sa dáte zaočkovať. Ale to neznamená, že by ste sa nenakazil.
A pán poslanec, od Kisku tu nesedí nikto. Nikto. Hlavne, že máte plné ústa rečí, vy, ktorí ste nie v strane, len ste tam išli na ich kandidátke, že kto môže hovoriť a kto nie. My tu hovoríme o dobrovoľnosti a vy tu priamo v pléne povedzte, vy máte sa právo vyjadrovať a vy nie. Doktor Urban sa má právo vyjadrovať, vy sa nemáte právo vyjadrovať... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 25.6.2021 13:26 - 13:36 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Vážení kolegovia, kolegovia, kolegyne nie, je piatok 13.25 hod., berieme štyri a pol tisíc plat a pri tak dôležitej téme, ako sa týka povinné očkovanie, vám nestojí za to, tí, čo to sledujete, aby to videli občania, ale nie tí, čo ste tu, aby tu vaši kolegovia alebo vašim kolegom, aby tu boli. Mrzí ma, že jedine z hnutia REPUBLIKA je tu 100 % poslancov a z ostatných strán, ako napríklad OĽANO z 53 ste tu štyria a doteraz ste tu boli dvaja. To ma veľmi mrzí.
Ľudia povinné očkovanie berú veľmi citlivo, a to musíte uznať kolegovia, kolegyne, že je to tak. Niečo im chceme nanútiť, ale tvárime sa, že nie. A potom počujú vyjadrenie ministerky Kolíkovej, ktorá hovorí, že bude povinné očkovanie, že by malo byť. A zasa potom počuť nejaké hlasy tuto od vás z OĽANO, že nie, ale zasa počuť ministra zdravotníctva, ktorý vie, že určité skupiny by mali byť povinne zaočkované.
Vážení kolegovia, kolegyne, a keď vidia, ako vy tu hlasujete za návrhy vládnych predstaviteľov, tak vedia, že kto hovorí pravdu. Lebo akonáhle oni s tým prídu, tak vy automaticky za to zahlasujete. Žiadne dobrovoľné, žiadne dobrovoľné. Kolegovia predo mnou tu hovorili, že nemáme žiadne dáta, tak prečo chceme očkovať deti od 12 rokov? Žiadne dáta. Koľko detí zomrelo od 12 rokov? Máme nejaké informácie? SaS-ka sa tak rada oháňa číslami, dátami a tabuľkami, tak ja sa spýtam, je tu jediný predstaviteľ SaS, pán poslanec Viskupič, veľmi ďakujem, že ste tu aspoň jediný, máte nejaké dáta, od 12 rokov koľko detí zomrelo a podobne?
Ja neviem, ideme tu o niečom rozhodovať, nič nechceme, vážení kolegovia, nič nechceme iné, ale na Slovensku je desať povinných očkovaní a očkovanie proti COVID-u tam nie je. A my nič iné nechceme, len aby toto očkovanie bolo dobrovoľné, tak ako ste to od začiatku hovorili, a že to je fáma a hoaxy že šírime, že bude povinne, že to bude povinné. Ale pomaly sa to napĺňa. Vidíme vyjadrenia vašich zástupcov vo vláde. Napĺňa sa to, kolegovia, kolegyne. Kolegyne nie.
Tak vás poprosím, skúste to nahať (nechať, pozn. red.) na každého. Dobrovoľnosť. Od začiatku ste hovorili, že to bude dobrovoľné a zrazu sa ten názor mení. Zrazu potrebujete naplniť nejaké čísla, tak už zneužijete deti od 12 rokov. Ja svoje deti nedám zaočkovať alebo svojich synov, nemám deti, mám synov, lebo neverím týmto vakcínam kvôli krátkosti vyvinuté, jedna vec. A druhá, z dát, ktoré máme, som nevidel ani jedno úmrtie detí v tomto veku, ani jedno, ale úmrtia po požití látky alebo po prijatí látky proti COVID-u alebo očkovanie sú už aj potvrdené, ale u detí nie, tam som nevidel, že keď sa nedali zaočkovať, že by zomreli.
Takže, vážení kolegovia, kolegyne, rozmýšľajme aj nad tým, kde táto cesta vedie. Viete, vy sa tu odvolávate na liekovú, Európsku liekovú agentúru. A skade je financovaná Európska lieková agentúra? Povedzte, viete, kto ju financuje? Viac ako 75 % financií má od výrobcov liekov, od výrobcov liekov a vakcín. A koho budú záujmy hájiť, keď vás, 75 % vašich príjmov prichádza priamo od týchto výrobcov? Koho záujmy budú hájiť? To nemusíme vedieť napočítať dva a dva, že sú štyri. Samozrejme, že budete hájiť toho, kto vás chová, ľudovo povedané, alebo kŕmi. Nebudete hrýzť tú ruku, ktorá vás kŕmi a nepoviete, že nie, toto nie je dobré, aj keď nemáme dáta.
Sami vieme od poslancov, ktorí sú v Európskej únii, a to nielen od našich, ale aj iných štátov, že tam boli strašné tlaky vyvíjané, aby sa schvaľovali niektoré vakcíny oveľa skôr a aby sa zjemňovali podmienky na to, aby takto vakcíny boli zavedené. Ale aj napriek tomu, keď niekto chce, nech si dá tých vakcín, koľko chce, ale nenúťme tých a nediskriminujme tých, ktorí si to nechcú dať.
Viete, tu kolegyňa Cigániková zo SaS-ky, ktorá má rada tak čísla, ale predpokladám, že tie čísla v tej SaS-ke až tak nejdú všetkým, lebo ona hovorila, že mali by sme to brať cez peniaze, napríklad pri takých liekoch pre deti, že nie je dobré, aby sa dal liek za dva milióny niečo pre jedno dieťa, keď môžeme zachrániť dva milióny detí liekom po jednom eure. To sú čísla, tak pome sa pozrieť tie čísla. Deti do 14 rokov 800-tisíc, deti do 10 rokov 643-tisíc a do 18 rokov 1 075 219. Tak aké chce dva milióny detí zachraňovať? Ide nám tu hovoriť čísla, že chce zachrániť dva milióny detí na úkor jedného.
Ja sa pýtam, prečo nezachrániť všetek ten milión 75-tisíc detí, keď podľa nej sú choré, krát dva a dať aj dva milióny pre to jedno dieťa. To je číslo. Pre kolegyňu z SaS Cigánikovú liek za dva milióny, ktoré zachráni ľudský život, je len číslo a radšej ho zobere. A ak sa budeme k takýmto veciam stavať takto, že len cez čísla, tak tu vôbec nemusíme sedieť, urobme si nejaké tabuľky, povieme, čo áno, čo nie, rozhodnime k tomu, že žiť kto nie.
Kto je pani poslankyňa Cigániková z SaS, že sa rozhoduje, ktoré deti budú žiť a ktoré nie?! Je problém dať liek dva milióny pre napríklad malú Moniku, aby sme jej zachránili život, a dať aj pre tie dva milióny, hoci dva milióny detí tu nemáme, ale pani poslankyňa Cigániková podľa tabuliek a matematiky SaS povedala, že áno. Nemáme tu ani ten milión detí, lebo ak hovoríme o deťoch do 10 rokov, tak je tu len 643 574 detí.
Vážení kolegovia, kolegyne, viete, kolegyni Cigánikovej nevadí, že sa za stovky miliónov kúpia nepresné antigénové testy, hoci má právo veta na vláde a mohli vetovať tento nákup, mohli vetovať všetko, mohli odísť z koalície. Vtedy im čísla nevadia. Viete prečo? Lebo na tých testoch sa nahrabe aj niekto blízky SaS-ke. Tam tie čísla sú už trošku iné, lebo keď niekto ide pre nich, tak už je to v poriadku. Stovky miliónov na nepresné antigénové testy, ale ona má tú drzosť tu povedať, že jej vadí liek za dva milióny pre nejakú Moniku?! Pardon, že zas tak kričím, ale mne to nedá, lebo ja som bol jeden z tých aj s kopu poslancov Národnej rady, ktorí sme sa zbierali pre tie lieky, aby sme cez dva milióny vyzbierali tejto Monike.
A potom príde nejaká dáma, ja neviem, či ju môžeme teraz nazvať dáma, a povie toto, povie tu v pléne Národnej rady, že má byť zriadený nejaký inštitút, ktorý bude rozhodovať, či je v poriadku, aby sa vynaložili niekomu na liečbu dva milióny. My tu ideme rozhodovať o životoch, kto bude žiť a kto nie? A pritom bieloruskej opozícii už som nepočul, že by hovorila, že nepošlime peniaze! Ona súhlasila! Nepočul by som, že desiatky miliónov dáme neziskovým organizáciám, mimovládnym organizáciám, mimovládnym, nie neziskovým, mimovládnym organizáciám desiatky miliónov, či už predchádzajúce vlády alebo súčasná vláda. Tam je to v poriadku, desiatky miliónov mimovládnym organizáciám. Ale pre liek pre, znova budem sa opakovať, pre Moniku dva milióny je problém. Sa to neoplatí. Tak koľko stojí ľudský život? Koľko? Strašne veľa, keď z toho nemáte nič, lebo z toho jedného lieku za dva milióny nemá niekto okolo pani Cigánikovej alebo ona nič, ale z toho nepresného testovania antigénového, tam jej to už nevadí. Tam tie tabuľky sú v poriadku.
Tak ak sa budeme, to brať alebo budeme to vždy robiť len cez čísla, tak bude problém. A preto ja si myslím, že aj teraz povinné očkovanie je všetko len cez čísla, aby sme niekomu zasa prihrali bohatý zisk. A nielen tým výrobcom tých vakcín, ale aj ľuďom, ktorí ich sem dovážajú a na tom zarábajú.
A na záver jedna vec. Jeden majiteľ tejto spoločnosti, ktorá vyrába tieto vakcíny, letel do Izraela a nepustili ho tam. A viete prečo? Lebo sám sebe nedal pichnúť tú vakcínu, ktorú vyrobil. Sám sebe nedal pichnúť tú vakcínu, ktorú vyrobil. A my ostatní teraz máme vravieť, že áno, tie vakcíny sú bezpečné a perfektné. Tak vy vyrábate nejaký produkt a nedáte si ho, taký perfektný, a radšej budete riskovať, že nakazíte seba, svoju rodinu, svojich blízkych.
Tak, páni kolegovia, kolegyne, niečo nám tu nesedí. A ak budeme brať niečo povinne a len cez peniaze a cez tabuľky, tak sme tu zbytoční a nemali by sme tu čo robiť. Ideme rozhodovať, koľko stojí ľudský život, ideme rozhodovať, či má niekto právo ísť do škôlky, naše deti, ak nie sú očkované, alebo nie. Ideme rozhodovať, či naše deti majú právo ísť do školy, ak sú očkované, alebo nie, ideme rozhodovať, či môžeme ísť vlakom, ak sme očkovaní, alebo nie, ideme rozhodovať, či môžeme ísť lietadlom, ak sme očkovaní, alebo nie, ide náš štátny tajomník Klus tak strašne bojovať za naše práva, aby sme mohli voľne cestovať, že všetkým okolitým krajinám povie, že nepusťte Slovákov nikde, kým nebudú mať očkovací preukaz. Takto strašne bojuje za práva náš štátny tajomník Klus.
Takže kolegovia, kolegyne, netvárme sa, že tu niečo je dobrovoľné a netvárte sa pohoršene, že takýto zákon sem prišiel. Je to len o dobrovoľnosti. A ešte raz hovorím na záver, ja nikoho neodsudzujem, nikomu som nikdy nepovedal, aj keď sa ma pýtali, či sa má dať zaočkovať alebo nie, každému som povedal, musí si zhodnotiť riziká alebo plusy a mínusy. Ale neovplyvňoval som ho, nenájde sa jediný človek, čo som povedal, že nedaj sa alebo daj sa. Povedal som, je to na tebe, maximálne, čo som povedal, že ja sa nedám, lebo je to dobrovoľné. A kým ma nepresvedčíte a nebudú tie dáta hovoriť niečo iné, tak tento názor budem zastávať, vážení kolegovia a kolegyne.
Neodsudzujme tých, ktorí sa nedali, je to ich slobodná vôľa.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.6.2021 13:17 - 13:19 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Vieš, Miro, veľmi správne si to podotkol, že dobrovoľnosť. Dobrovoľnosť, kolegovia, dobrovoľnosť, neviem, ako vám to povedať, aby ste to pochopili. Nikto nikoho neodsudzuje, keď sa dáte zaočkovať vy, ako pani Cigániková svoje deti, nikto jej to tu nevytkol, je to vaše dobrovoľné rozhodnutie. Ale nenúťte ostatných, že nemôžu vaše deti ísť do škôlky, kým nie sú testované alebo očkované, že nehovorte tu, že nikto nikoho nenúti, keď minister sa tu vyjadruje, zdravotníctva, že už rozmýšľa nad tým, že to bude pre niekoho povinné, keď sa tu rôzni politici vyjadrujú, že malo by to byť povinné, keď nie, tak by nemali mať žiadne práva. Tak tu nehovorte o dobrovoľnosti, keď z vášho tábora vyznievajú takéto reči.
Keď čítame správy, že 50 % zaočkovaných, ktorí sa nakazili, nie všetkých zaočkovaných, ktorí sa nakazili, tak 50 % z týchto zaočkovaných, ktorí sa nakazili, 11 z krajín Európskej únie zomrelo. Tak ako hovoríte tu o nejakej bezpečnosti? Každý má dobrovoľné právo sa rozhodnúť. Ak sa ja rozhodnem, že sa nebudem liečiť na rakovinu, tak sa nebudem a zomriem. Ak sa ja rozhodnem, že pre mňa je nebezpečné sa zaočkovať, lebo si myslím, že som v dobrej zdravotnej kondícii, tak sa nedám, ale je mi to úplne jedno, či sa dáte vy. Tak vy mi nehovorte, že či sa mám dať ja. Toto ide o to, aby nikto nemal právo niekoho nútiť do niečoho, čo nechce. Lebo každý je zodpovedný sám za seba a nedajbože diskriminovať ľudí len kvôli tomu, že on sa nedal zaočkovať alebo nútiť ľudí, aby sa falošne dali zaočkovať nejakým placebom alebo podobne, aby mali ten preukaz, čo vidíme, že už v mnohých prípadoch sa stalo, tak myslíte, že toto je cesta? Ja si myslím, že každý by sa mal právo slobodne rozhodnúť.
A vyjadrenia koaličných poslancov a zástupcov vlády, že by to malo byť povinné a že sa nad tým uvažuje, tak toto, chlapci, je za čiarou, a na deťoch, ja budem rozhodovať o svojich deťoch, ja som za ne zodpovedný, či ich dám zaočkovať alebo nie... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis