Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2021 o 16:03 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.7.2021 9:25 - 9:27 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda.
Pán kolega Dostál, spústa nezmyslov zaznela vo vašom vystúpení. Ja sa pýtam, keď je vakcína taká účinná a bezpečná, prečo nechcú farmafirmy niesť zodpovednosť za tieto vakcíny. Ja som nepočul, že by ste vy povedal nejaké vedľajšie účinky tých vakcín. Vy tu len hovoríte, že treba sa očkovať aj štyrikrát, že je to dobré, že aj vy sa dáte štyrikrát. Tak už sami dobre viete týmto, že vakcína nie je slobodná, ale že sa bude musieť znova a znova očkovať. Váš premiér, premiér Izraela, vyhlásil, že im tam robí delta také problémy a pri takej zaočkovanosti, ako majú. Tak vy spochybňujete vášho premiéra? Vy ste počuli vlastne aj premiéra Izraela, pán poslanec Dostál?
Tak, prosím vás, neklamte nám tu. Vy, taká dokonalá vláda, ako môžete strácať kontrolu, akože ste stratili? Ale vy ste tú kontrolu stratili už dávno, pán poslanec Dostál. Keby ste miliardu neprehajdákali na sprosté a nepresné testovanie a tú miliardu by ste dali do zariadenia a vybudovania nových nemocníc, posilnenie lekárov a sestier, tak v živote tu nestratíme kontrolu. Lenže kšefty sú vám bližšie, kšefty sú vám bližšie!
A čo sa týka očkovania, ja mám pocit, že vy v SaS-ke máte akcie v týchto farmaceutických spoločnostiach. Inak si neviem vysvetliť, že vy tu verejne vykrikujete, že sa treba dať aj štyrikrát očkovať, že už nie dvakrát, nie, potom už aj štyri. Pani poslankyňa, prehrajte si záznam, povedal tri a keď bude treba, aj štyri. Ale vidíte, vy tu ešte klamete aj mne do očí, aj spravodajkyňa mi tu klame. Tak skúste si prehrať záznam, kde ste povedal tri a ak bude treba, aj štyri, aj štyri. Ale tak ako, ale nevadí, nebudem sa s vami hádať, ja vám to dokážem.
Takže nečudujem sa, že strácate kontrolu, pán poslanec Dostál. A keď hovoríte, že si máme hradiť sami nejaké zdravotné zariadenie, tak vy v SaS za to, že beriete drogy a máte s tým problémy, tiež by ste si mali hradiť sami, keď chodíte k lekárovi a fajčíte tu ako Turci.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2021 21:50 - 21:52 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán poslanec Sloboda, pýtam sa ťa, čo ste vy priniesli pre voličov, pre ľudí na Slovensku, pre občanov Slovenskej republiky, keď sa pýtaš nás opozícii. Lebo opozícia má toho málo možností. Ale vy vládna koalícia, kde ste zastali z 95 hlasmi, čo ste priniesli vy? Okrem hádok nekonečných vášho predsedu s Matovičom? Polarizovanie ľudí, nič iné tu človek nerieši, len koľko tisíc zabil Sulík, koľko tisíc zabil Matovič a podobne. Nič ste nepriniesli, len rozbroje, dokonca do vládnej koalície. Nič iné! Toto je vaša vizitka!
Vy máte právo veta. Tak ste to nemuseli hrať na voličov a mohli ste stopnúť Matoviča, kedy chceli, kedy ste chceli, keď sa vám niečo nepáčilo. A nie sa vyhovárať jeden na druhého a hrať hry na voličov, aby ste boli za chrumkavých, kým ostatná koalícia si to musela riadne vyžrať, a vy ste sa tvárili na chrumkavých. A na ich chrbtoch ste sa tu vyvážali. Vy ste tí najzákernejší z tej celej koalície, SaS-ka. Ste tak podlí a falošní ako nikto. Tí ostatní sa aspoň na nič nehrajú. Viete, čo ste priniesli? Nadávky ľuďom, ktorí vonku oprávnene protestujú, že sú to kolotočiari. To hovorí Žiak, to hovorí Kazda a podobní. To sú všetci z vás, z SaS. Toto ste vy priniesli.
Ja sa pýtam, čo konkrétne ste priniesli dobré. Lebo zatiaľ hovoríme len o tých zlých veciach. Vy, čo tak máte radi čísla, čo hovoríte, že keď liek stojí cez dva milióny, že dieťa nemá právo žiť. Toto ste vy priniesli. Toto je tá kultúra?! Vy ešte aj peniaze premietate do životu detí. Toto je tá SaS-ka! Takže mi tu nehovorte, že my sme nič nepriniesli. Keď dáme nejaký návrh, tak sa zobudí Halgašová a povie, a dajte dáke návrhy, a päť minút pred tým zaznel návrh. Toto SaS-ka zaniesla, že vaši poslanci spia tu v pléne alebo tu vôbec ani nechodia. Toto ste vy! Vy ste hanba národa, hanba! Lebo tí ostatní sa na nič nehrajú, na nič sa nehrajú a povedia pravdu, ako je. Ale vy sa hráte na chrumkavých. A robíte si body na tých všetkých vašich koaličných partneroch. Ste obyčajné špiny! (Reakcia z pléna.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2021 19:03 - 19:05 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Vidím, že vystúpenie kolegu Milana Mazureka nenahalo nikoho chladným z koalície. Ťažko sa počúva pravda a vidím tie slzy pána Žiaka, pána Kazdu, keď vidia, ako Milan hovorí a oni sa nevedia vykoktať, nevedia povedať jednu súvislú vetu. A tak radi by povedali tie svoje klamstvá, ale nedá sa im to. A to je trest od Boha, páni! Viete, keď sa hovorí pravda, ide to ľahko.
Viete, pán poslanec Kazda, vy ste to, hovoríte, že vy ste to nepovedal. Ale my sme to počuli všetci a počuli to ľudia aj vonku. No choďte im to teraz vonku vysvetliť a povedzte, že ako ste to mysleli. Choďte vy aj s Mirkom Žiakom, keď ako ste tu reagovali na Miňa Mazureka, vykrikovali ste, híkal tu Žiak ako osol, ako osol tu híkal. Ja neviem, či si dačo šupol, lebo v SaS-ke to je bežné, že si dajú nejaké drogy, či si niečo potiahol cez ten nos... Aj vy? To som nevedel, pani Cigániková, ale neodsudzujem vás za to, však to je vaše telo, kľudne si dávajte aj vy. Takže neviem, či tam šnupete naozaj všetci pri takýchto vyjadreniach, že vie, kolega tu rozpráva a ten tu híka naňho, ako keby neviem čo. A predsedajúci sa pozerá ako keby nič, ale v poriadku, hej. Ale čo chceme od Žiaka zo SaS-ky, z feťákov? Nechceme nič.
Ľudia mi nechcú veriť, ľudia mi nechcú veriť, že tu sú ľudia aj horší ako pročkovci. Ale dneska, keď videli Žiaka a Kazdu hovoriť, tak mi dajú za pravdu. Milan, ďakujem ti, že si mi to dovolil alebo tvojím vystúpením že si ukázal, ako sa prejavili. Normálne neviem, fakt sfetovaní asi.
Ľudia sa pýtajú vonku, že kde býva ten Žiak a kde býva ten Kazda. No, ja neviem, dúfam, že im to nikto nepovie, vážení kolegovia, lebo už nebudete mať čas im vysvetľovať. Vidíte, že oni už nepoznajú ani opozíciu, ani koalíciu, útočia na všetkých. Našťastie, ja som sa medzi nimi voľne prešiel, takže nebojím sa. Som zvedavý, ako vy pôjdete stadeto domov. Lebo tí páni sa rozhodli, že tu budú stanovať a že pôjdu aj pred garáže, že pôjdu aj pred garáže, ako sa vychádza. Tak som zvedavý, ako budete potom koktať, pán Kazda, a ako bude híkať pán Žiak.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2021 17:40 - 17:42 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. No, ťažko sa na toto reaguje, veľmi ťažko, vážení kolegovia. Musíte uznať sami, že toto bola perla.
Pán poslanec Kazda, no, skúste ísť vonku presvedčiť voličov teraz, tak ako ste snažil presvedčiť sa nás. Viete, lebo ja neviem, ako by som na vás zareagoval, tak rozmýšľam, prečo nejdete medzi tých ľudí a neinformujete ich o vašej podpore tohto zákona, nepresviedčate ich, aký je dobrý. Bojíte sa, že by vám neverili? Ani sa im nečudujem. Vy len tak rozmýšľate, lebo vy tu hovoríte a kritizoval ste povinné celoplošné testovanie, čiže chválil ste celoplošné testovanie, že my sme ho kritizovali, že aká to je dobrá vec. Pán poslanec Kazda, vy ste taký moták. Vy ste počul vášho predsedu Sulíka, ktorý to kritizoval takisto, vašu kolegyňu Cigánikovú, ktorá to kritizovala takisto, o týchto nepresných testoch, a vy tu hovoríte presne opačne. Vy ste taký klenot v tej SaS-ke. Vy a Žiak, vy ste topky. Ale čo čakáme, keď niekto tvrdí, že citrusy sú základné potraviny? No, nemusíte nás tu prekvapovať.
Ja neviem, či ten imunológ bol od pročkovcov alebo od koho, s ktorým ste vy hovoril, radšej ste ho nemenoval, čo vám tu hovoril, lebo to nevie ešte nikto na svete, aké bude mať následky očkovanie. Nikto, dlhodobé. Ale váš imunológ to povedal.
Ja... Poviem jednu vec, ale na vás je aj škoda slov. Váš predseda povedal, že potrebujeme dáta, aby sme sa vedeli správne rozhodnúť a navrhnúť opatrenia. A vy teraz sa tvárite, že my nedávame žiadne riešenia. A keď chceme, aby tie dáta tu sme dostali, tak vy zahlasujete proti. A ste taký úbohý, že radšej odídete zo sály, ako máte počúvať, keď niekto navrhuje riešenia, a potom prídete naspäť a hovoríte, že nedávame žiadne riešenia, pán Kazda. Škoda, že ste odišli.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2021 16:03 - 16:04 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Veľmi dobré vystúpenie, pán poslanec Fico. A ja by som sa chcel spýtať na jednu otázku, vy ste hovoril, že pani ministerka zlyháva, čo sa týka kolúznej väzby. Ja by som rád vedel od vás alebo počul, v čom nezlyhala alebo čo urobila dobré. Lebo ako sa snažím, tak sa snažím, ja nevidím nič. Vidím súdnu mapu, vidím nespokojných sudcov, vidím sudcov, ktorí sú protežovaní, vidím prieťahy v niektorých veciach, kde sa ľudia úmyselne zbavujú mlčanlivosti, nežiadajú sa. Vidím stav vo väzniciach, aký je, a, samozrejme, aroganciu súčasnej ministerky Kolíkovej. Takže ja by som rád vedel, že či je aspoň jedna vec, v ktorej nezlyhala, čo sa týka jej profesného.
Čo sa týka morálneho, že tu klame, tak o tom sa nebudem ani rozprávať, lebo v tomto zlyhala úplne. Lebo nie je možné, aby v dnešnej dobe v demokratickom štáte v strede Európy prišla ministerka, ministerka spravodlivosti a drzo klamala do očí poslancom Národnej rady. To nie je mysliteľné. Bohužiaľ, na Slovensku je všetko možné. My sme krajina neobmedzených možností a hlavne neobmedzených ministrov.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.7.2021 12:20 - 12:22 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán kolega, ďakujem za tvoje vystúpenie. Ako vidím, opozič... či koaličným poslancom sa veľmi ťažko počúva kritika a reaguje sa na to. Tie argumenty, ktoré používajú na tvoje vystúpenie, no, ja by som, vážení kolegovia koaliční poslanci, ja by som rád videl, ako tieto argumenty pôjdete teraz povedať vonku pred Národnú radu. No keď si myslíte, že sú správne, tak prečo nejdete vonku a nepoviete tieto argumenty tým ľuďom pred Národnou radou a nevysvetlíte im, že dobrovoľné testovanie a dobrovoľné očkovanie je podľa pročkovcov, čiže podľa vás, niečo úplne iné, ako je skutočný význam tohto slova? A verte mi, že títo ľudia vonku vám presne vysvetlia slovo, čo znamená dobrovoľné, vážení kolegovia, lebo oni rozumejú slovu dobrovoľné a poznajú význam slova dobrovoľné. Lebo toto, čo vy tu stvárate, to s dobrovoľnosťou nemá absolútne nič.
Ja som išiel cez hraničný prechod a mňa zastavil policajt s vojakom a pýta si nejaký doklad o testovaní alebo že som bol očkovaný. A ja vravím, že viete čo, mám rozum zdravý a ten mi hovorí, že sa nedám zaočkovať, nie som hlúpy. A viete, čo mi povedal ten policajt: Pane, ani ja nie som hlúpy a dobrovoľne nasilu som sa išiel dať zaočkovať, aby som tu mohol sedieť, aby som mohol splácať hypotéku a úvery. Ináč by som sa nedal ani ja. Takže toto je dobrovoľné očkovanie aj u policajtov, vážení kolegovia! Tí vedia, čo je slovo dobrovoľné, ale idú dobrovoľne nasilu, tak ako povedal predrečník, že bachari.
Nič iné neviete, len sa vyhrážať všetkým, ktorí nie sú zaočkovaní. Kedy už konečne pochopíte, že tí ľudia sa rozhodnú sami, čo áno a čo nie? A tie čísla, ktoré tu vy bijete, z Izraela a podobne, sa nedajte vysmiať, to ste skade vytiahli? Však Izrael má aké problémy? Čo mi tu vy hovoríte, aké je tam zaočkovanosť, vážení kolegovia, kolegyne! Nič len samé bludy od rána.
A vy chcete nejaký liek alebo recept na COVID? No v súčasnosti ho na svete nemá nikto, ale vašimi opatreniami ho len zhoršujete a ničíte všetkých ľudí na Slovensku.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.7.2021 18:48 - 18:50 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán poslanec Mičovský, vy ste povedal, že všetky lesy by mali prejsť pod ministerstvo životného prostredia. Toto povie lesník? Toto povedal lesník? Však v hrobe sa musia obracať generácie lesníkov, našich otcov, starých otcov, praotcov, keď počuli vás, čo ste vy dneska povedal. Vy ste ich všetkých zabil, už keď sú mŕtvi, ešte raz týmto vaším vyjadrením. Vy ako minister ste mohol odísť so cťou, ale odišiel ste s hanbou a ešte väčšiu hanbu robíte lesníkom v tomto parlamente. Ja neviem, 6 500 ľudí príde o prácu a vy poviete, že predkladateľ viedol dobrý úmysel. Vy ste originál pročkovec! Vy ste originál pročkovec! Šesťtisícpäťsto ľudí príde o prácu a predkladateľ podľa vás viedol dobrý úmysel.
Predkladatelia tohto zákona vraj sa vybrali dobrou cestou, vy ste nepozrel všetky odborné organizácie, ktoré to skritizovali? Okrem My sme les, ekoteroristov, všetky. Koho záujmy vy hájite? Vy ste ako schizofrenik, najprv to chcete stiahnuť, potom poviete všetky lesy pod ministerstvo životného prostredia. Ja neviem, čo mám na toto povedať. Koľko ste vy vybavil peňazí pre lesníkov z fondu obnovy? No nič! Toľko isto ako pre poľnohospodárov. Koľko vybavil Budaj? No miliardy. A viete, na čo ich použije? Na zničenie tých lesov. Toto je váš výsledok ako ministra, vy lesník.
Vy ste škodil ako minister, veľmi škodil svojou neodbornosťou, už keď ste vybral Macka ako kontrolóra protikorupčného a ďalšieho ako ekonomického riaditeľa. Tí, čo rozkradli mestské lesy Krupina, čo za 160-tisíc dali do obehu drevenú ohrádku, ktorá stála tisíc euro. Takýchto ľudí ste dosadil na ministerstvo a štátne lesy. Ja sa hanbím za vás ako lesník.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.7.2021 17:08 - 17:10 hod.

Miroslav Suja
 

Vystúpenie v rozprave 1.7.2021 16:26 - 16:46 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Mňa veľmi mrzí, že pani poslankyňa Kozelová odišla, rád by som sa s ňou porozprával možno na nejakej úrovni a niektoré témy, ktoré ona načala, lebo pri niektorých zhodou okolností som pred mesiacom robil oponentské posudky na Technickej univerzite vo Zvolene ako oponent pri záverečných prácach. A rád by som jej vysvetlil niektoré veci, lebo fakt tu klamala.
Vážení kolegovia, ale keď tu nie je, tak aspoň tak zhruba. Ja by som sa chcel spýtať pani poslankyni Kozelovej, že koho záujmy háji, z toho jej vystúpenia, ktoré tu bolo, keď povedala, že my sme na to, aby sme predkladali zákony. Áno, ale my, vážení, dámy a páni, my zastupujeme ľudí, ľudí zastupujeme a musíme predkladať také zákony, ktoré pomáhajú čo najviac ľuďom. Nie od buka do buka, ako nás tu napadne. Takže mali by sme toto mať v hlave.
Pani poslankyni Kozelovej asi nič nehovorí participácia verejnosti pri tvorbe zákonov alebo pri príprave zákonov, participácia verejnosti, vážení kolegovia. Medzirezortné pripomienkové konanie, ale toto pročkovcom nehovorí absolútne nič, a týmto by som sa chcel ospravedlniť pani Šofranko, ju nemyslím ako pročkovcov, ale všetkých ostatných skoro áno. Takže, vážení pročkovci, vám nič nehovorí, že pri tvorbe zákonov by sa mali podieľať ľudia, mali by sa podieľať? Nie, nie. Samozrejme, pani poslankyňa Zita Pleštinská, vy beriete tri platy, vás nezaujíma absolútne nič ako poslankyňa VÚC-ky, ako starostka a ako tu poslankyňa Národnej rady. Samozrejme, že vás ľudia nezaujímajú, keď máte tri platy a tu kývete hlavou a neviete ani, o čom sa hovorí. Ani nemáte šajnu, o čom sa hovorí. Vy ste architekt, predpokladám, a idete tu kývať hlavou pri odbornej téme, ale dobre, nahajme to tak.
Viete, doteraz som nedostal od pročkovcov a ani od bývalého ministra, ako si predstavuje ochranu prírody, či si ju praje ako aktívnu alebo pasívnu. Lebo kolegovia tu niektorí pomenovali, áno, aktívna bola aj dakedy dávno, že videli sme nejaký nakazený strom, samozrejme, sa zlikvidoval a aj okolo stromy, ktoré sme mali podozrenie, že boli napadnuté. Pasívna je výsledok ekoturistov ako Baláž.
Berieme si radi príklad z Nemecka a zo západných krajín. No ako sa tam obhospodaruje les? Ako sa tam starajú? No proste tam majú tú aktívnu ochranu aj výsadbu a takisto majú, že ten les aj tvorí spoločenskú funkciu, nielen že sa ťaží, nejakú priemyselnú. A myslíte, že majú zlé lesy? No nemajú. Ale tam sa používa zdravý sedliacky rozum. Vy si myslíte, ako keď povedal kolega, čo predo mnou hovoril, že vo Švajčiarsku, keby ste navrhli takýto zákon, že vám to prejde? No v živote vo Švajčiarsku by takýto zákonom nemohol prejsť. Veď tam sa vyjadrujú ľudia, ľudia rozhodujú. My to nemôžme brať na ľahkú váhu viac ako polovica ľudí žije na vidieku, viac ako polovica ľudí žije na vidieku. A priamo alebo nepriamo sa ich tento zákon dotkne.
Vážení poslanci, tým, že ste takýto zákon sem do pléna Národnej rady vôbec predložili, ste dokázali jednu vec, vy ste tí iní. Vás nezaujímajú ľudia žijúci na vidieku, vás nezaujímajú odborníci ani správna ochrana prírody, správna ochrana prírody. Lebo povedzme si na rovinu, je tu niekto proti ochrane prírody? Nie. Ale ja si myslím, že ochrana prírody by mala byť správna. Nie taká, že vzniknú ešte väčšie škody.
Viete, vy ste tu hovorili, že ste mali nejakú konferenciu. Je veľmi smutné, že nikoho z opozície ste nezavolali. Bol problém z výboru zavolať Riša Takáča alebo mňa ako podpredsedu výboru? Je to ťažké že? Rišo odborník má na to školu, ja to študujem takisto stále. Vravel som, robil som teraz oponentské posudky k tomu. Presne k týmto témam som robil oponentské posudky, vážení kolegovia, kolegyne. To nestojí za to, aby sme prišli na takúto konferenciu, ako to vy voláte, a mohli tam povedať svoj názor? Viete, proti vášmu návrhu zákona sa postavili predstavitelia viacerých združení. Prečítam ich, lebo Rišo ich neprečítal všetkých - Slovenskej lesníckej komory, Rady združené vlastníkov neštátnych lesov Slovenska, Únia regionálnych združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska, Slovenskej poľovníckej komory, Zväzu spracovateľov dreva Slovenskej republiky, Slovenský zväz rybárov, Slovenský zväz včelárov, Združenie lesných robotníkov, Združenie obcí mikroregiónu Muránska Planina, Spoločenstvá obcí mikroregiónu Uličskej doliny, Krajské organizácie dobrovoľnej požiarnej ochrany Slovenskej republiky v Banskej Bystrici, PFC Slovensko a kriticky, kriticky, vážení kolegovia a kolegyne, sa vyjadrili k tomuto aj NLC, čiže Národné lesnícke centrum a samotné ministerstvo pôdohospodárstva.
Tak, vážení kolegovia, kolegyne, je tu namieste, aby sme sa vrátili k tomu, čo môj predrečník povedal, stiahnime tento návrh zákona, poďme riadne do medzirezortného pripomienkového konania, zavolajme všetkých odborníkov, čo s tým môžem pokaziť? Ale ak to nespravíme a niečo pokazíme, dôsledky budú nehorázne a generácie budú po vás naprávať. Sami vládni alebo sami, vážení kolegovia, vidíte, aké množstvo združení a ľudí žijúcich a pracujúcich na vidieku sa dotkne tento váš zákon alebo táto vaša nezmyselná novela zákona. Problematikou ochrany životného prostredia, v tomto prípade lesov, ste začali riešiť od konca a teraz chcete riešiť, kto bude správcom pozemkov v národných parkoch.
Podľa môjho názoru a podľa názoru mnohých odborníkov toto by malo byť ako posledný krok, teraz čo sa deje. Takýto prevod pozemkov bez akéhokoľvek prehodnotenia bez odborných analýz a bez akejkoľvek participácie, ako som povedal na začiatku, verejnosti a všetkých zainteresovaných, podľa môjho názoru nemal byť, nemal byť, vážení kolegovia. Toto malo byť ako posledný krok. Takýto krok, ktorý ste teraz urobili, môže mať veľký sociálny dopad s ekologickými a ekonomickými dôsledkami. Na regióny alebo na región, v ktorom žijem ako ja, aj Podpoľanie a podobne.
Prečo keď sa veľakrát inšpirujete západnými krajinami a dávate nám ich ako za príklad, ste vynechali práve v tejto chvíli participačný proces, participačný proces verejnosti a zainteresovaných strán, vážení kolegovia. No prečo ste ho vynechali? No lebo tam by sa ekoturista Baláž a jemu podobní ako tu môj kolega dozvedeli veci, ktoré nechce počuť, preto ani nereaguje. On nereaguje ani na výbore, keď mu niekto oponuje a má pravdu, radšej je ticho. A to je problém, vážení kolegovia, lebo na to sme, aby sme si vysvetlili môj názor, váš názor. Ale tým, že niečo poviete a dostanete na to reakciu a potom ste ticho, tak to nie je, si myslím, nie je správne.
Toto je odborná vec a mala by sa riešiť na odbornej úrovni, nie len v úzkom kruhu ľudí bez toho, že vynecháme širokú verejnosť, odbornú verejnosť a ľudí, ktorých sa to dotýka. Z tohto vyplýva, že vám absolútne ale absolútne, vážení kolegovia, nezáleží na tých ľuďoch, ktorí žijú na vidieku, na bežných ľuďoch, na ochrane životného prostredia. Lebo tento boj za životné prostredie to ste si robili z neho len nejaký politický nástroj, aby ste vytĺkli nejaké politické body. Len kvôli tomu, aby ste boli zvolení do nášho parlamentu alebo do europarlamentu a na ničom inom vám nezáleží. O tom, že týmto ľuďom absolútne nezáleží na živote bežných ľudí a živote ľudí na vidieku svedčí to, že jeden povie, že keď nebude robota v lese môžete ísť robiť do automobiliek. Toto som teraz presne citoval - keď nebude robota v lese môžete ísť robiť do automobiliek - toto je riešenie pre ľudí na vidieku. V programovom vyhlásení vlády ste povedali, rozvoj vidieka, zachovanie vidieka, rozvoj lazníckych usadlostí a podobne, ale skoro každý zákon je proti tomuto vášmu programovému vyhláseniu vlády. Viete, to povedia ľudia a pritom sami zberajú parohy a potom ich predávajú. To bol výrok jedného z nich. On potom zbiera parohy a chváli sa a predáva ich.
Hovoríte o ťažbe v lese, že je neprimeraná. Vážení kolegovia, PSL - program starostlivosti o les, tým trom ľuďom, čo rozumejú, čo teraz hovorím. Program starostlivosti o les, vážení kolegovia, kolegyne, viete, kto ho schvaľuje? Najprv je Štátna ochrana prírody a okresný úrad v mieste kraja a nakoniec je NLC - Národné lesnícke centrum, ktoré ho schvália, ak nie sú nejaké problémy, ak sa nikto nevyjadril. Ak sa vyjadril, tak sa to snažia odstrániť. Národné lesnícke centrum, ktorého zriaďovateľom je štát, presne zabezpečí koľko sa má vyťažiť, koľko sa má vysadiť, aby tu bola dosiahnutá rovnováha. A ak niekto niekde vyrúbal niečo navyše, tak na to sú policajti, na to sú policajti, aby to riešili, ak je v rozpore s programom starostlivosti o les s PSL, vážené kolegovia, kolegyne.
Viete, aj druhý známy slovenský ekoturista na svojom facebookovom profile zverejnil, že do nákladov ťažby na drevo je potrebné zarátať aj liter borovičky, liter borovičky pre lesných robotníkov. Vážení kolegovia, kolegovia, takto ignorovať a dehonestovať ľudí, ktorí pracujú v lese, tvrdo pracujúcich lesných odborníkov alebo robotníkov a urobiť z nich všetkých šmahom jedného statusu alkoholikov. Aby náhodou sa nemohli ozvať, tak zrušíme medzirezortné pripomienkové konanie. Viete títo ekoteroristi svojou demagógiou už dosiahli to, že slušní lesní robotníci, jednoduchí ľudia, sa už hanbia priznať, že pracujú v lese, aby ľudia na nich nehľadeli ako na nejakých vrahov. Toto sme dosiahli. Viete na týchto ľuďoch sme napáchali nenapraviteľné škody.
Ja sa vrátim k dôvodovej správe tejto novely zákona. V dôvodovej správe tejto novely zákona sa uvádza súlad s programovým vyhlásením vlády, podľa ktorého sa má zabezpečiť jednotná správna, jednotná správa chránených území pod ministerstvom životného prostredia. Ale tento zámer však má problém, je nedosiahnuteľný, pretože tu ide o prevod majetku štátu, ale v národný parkoch majú okrem štátu aj pozemky neštátni vlastníci lesov. A vie pani Kozelová alebo, vy odborníci, koľko percent je tých nešťastných vlastníkov lesov? Viete to? Štyridsaťosem percent. Neštátnych vlastníkov lesov je 48 %, tak čo rieši táto novela? Keď len 52 % tam dosiahneme previesť. Štyridsaťosem percent sú neštátni vlastníci lesov. Tak ako chcete zabezpečiť tento cieľ, ktorý sleduje táto novela? Keď máte niečo cez 50 percent.
Ďalej budem čítať len z dôvodovej správy. V doložke vybraných vplyvov dôvodovej správy k predloženému návrhu novely zákona je uvedené, že vplyv na rozpočet verejnej správy bude negatívny, no bez akejkoľvek, no bez akéhokoľvek vyčíslenia, čo opäť dokazuje len to, že ani sami neviete a nemáte prehľad o tom, čo všetko a na čo všetko bude mať, na čo všetko bude mať vplyv táto novela zákona a v akom rozsahu.
V dôvodovej správe je napísané, že predkladaný návrh zákona má pozitívny vplyv na životné prostredie, pozitívne a negatívne vplyvy na rozpočet verejnej správy, pozitívny vplyv sa nikde však neuvádza, a teda nie je ani kvalifikovaný. Tak aký pozitívny vplyv? Keď sa nikde neuvádza a nie je ani kvalifikovaný.
Negatívny vplyv sa priznáva aj to v doložke vplyvov, ale bez zdôvodnenia. Tak aký negatívny vplyv? Keď tam do tej doložky nedáte ani zdôvodnenie. Vidíte, chýba nám medzirezortné pripomienkové konanie. Chýbajú nám ľudia z regiónov.
A ďalšou významnou položkou, na ktorou sa akosi pozabudlo, je skutočnosť, že dôjde k výpadku rozpočtu verejnej správy a to sa hlavne týka samospráv, vážení starostovia a primátori, ktorí tu sedíte. Pri dani z nehnuteľností z lesných pozemkov, ktoré budú z hospodárenia lesov preklasifikované na lesy osobitného určenia a budú vyňaté z daní z platieb nehnuteľností, vážení starostovia, starostky, primátori, primátorky, ktoré tu sedíte. Výpadok rozpočtu.
V dôvodovej správe je ďalej uvedené, že táto novela zákona nebude mať negatívny sociálny vplyv. Ale však toto je ďalšie klamstvo, vážení kolegovia. Toto je ďalšie klamstvo. Lebo priamo je ohrozených 1 500 pracovných miest v lesníckom sektore, 5 000 pracovných miesto v drevospracujúcom priemysle. Spolu je tak ohrozených 6 500 pracovných miest a ostatné stovky sú ohrozené nepriamo ako subdodávatelia týchto firiem, ktoré som vymenoval predtým. Takže 6 500 pracovných miest a my sa potom ideme tváriť, že neviem, koľko miliónov sme naliali niekde, ja neviem, do Vranova, že tam vznikne nejaký podnik a zamestnáme tam 30 ľudí a takto šmahom ruky zlikvidujeme priamo v tom okrese stovky pracovných miest, keď už začal som hovoriť o Vranove.
Ďalší problém prevodu práv k pozemkom je skutočnosť, že Štátna ochrana prírody nedisponuje odbornými kapacitami a dokonca ani ľudskými zdrojmi na to, aby mohli efektívne spravovať tieto pozemky. Pričom nikde nie je ani špecifikované, o aké vlastne pozemky ide a ako bude prebiehať obhospodarovanie predmetných pozemkov. Vie to niekto povedať? Ako bude prebiehať to obhospodarovanie tých pozemkov? Kto? Jasné, v SaS-ke neviete nič, len tabuľky čítať.
Prieskumy zamerané na vnímanie ekosystémových služieb lesov hovoria jasne. Ľudia na Slovensku si žiadajú posilnenie mimoprodukčných služieb lesa. Áno, ľudia chcú mimoprodukčné služby lesa. To je vo viacerých, by som povedal, prieskumoch a dokonca aj v dotazníku jednej z tých prác, ktoré som robil, to presne toto bolo. Ľudia chcú, aby les slúžil aj na rekreáciu a podobne.
Pán Šefčík, sa na mňa pozeráte, potom vysvetlím, že kde študujem a kde som robil. Na Technickej univerzite vo Zvolene.
Je zrejmé, že už lesy nie sú len vnímané u verejnosti ako producenti dreva, ale aj ako kultúrna a turistická zóna, kde ľudia chodia za oddychom. Čas mám aký? Zlý čo? Ukázalo sa, že ľudia alebo pre ľudí je čím viac, hlavne korona ukázala, že les zachytáva CO2, zlepšuje kvalitu vody, to nemôžme nesúhlasiť s kolegom. Áno, les pôsobí ako vodozádržný. Čiže predstavuje pre ľudí rekreáciu a oddych. Aj keď neviem, niektorým sa čudujem, keď tam behajú v rúškach. Ja sa preto pýtam, prečo ministerstvo v prvom kroku nepožiadalo alebo nedalo požiadavku na Národné lesnícke centrum alebo na Technickú univerzitu vo Zvolene, aby vypracovala štúdiu, ako táto, ako táto novela zákona ovplyvní ľudí. Ja sa pýtam, prečo sa nepredstavila komplexná metodika hodnotenia ekosystémových služieb lesa. Rok a pol o tom tu hovoríme. Nemám už veľa času.
Vážení poslanci, na základe uvedených skutočností vás vyzývam, aby sme stiahli túto novelu zákona a aby sa podrobila širokej, širokej kontrole verejnosti, odborníkov, nech sa môžu k tomu vyjadriť viacerí ľudia a nielen rôznych záujmových skupín, ktoré ste si účelovo vybrali na tú vašu poradu. Poslanci hnutia REPUBLIKA v takomto znení nikdy nepodporia túto novelu zákona a ak náhodou, že sa schváli a budeme mať tú možnosť v najbližšej vláde, tak ako prvé ju zrušíme. A to myslím vážne. Lebo ak nám ide o životy ľudí na vidieku, tak my nemôžme tu od zeleného stola rozhodovať alebo niekto z Petržalky tu ide vykrikovať, že čo je dobré a čo nie pre ľudí žijúcich na vidieku.
Vážení kolegovia a kolegyne, ste tu rok a pol, pani poslankyňa Kozelová, a vy idete hovoriť, že guľatina sa vyváža. Čo robíte rok a pol, že sa vyváža? Vy viete vôbec, koľko percent guľatiny sa vyváža? Viete, koľko percent guľatiny sa vyváža v top kvalite napríklad v dyhách, ktoré nedokážeme spracovať? Vy viete, koľko percent vyváža mäkkého dreva alebo, alebo tvrdého dajme tomu buku, ktorý nedokážeme spracovať? Viete, vaši odborníci vďaka pánovi Mičovskému a hlavne tí z Krupiny, ja neviem, prvá suma, čo bola uzavretá na desaťtisíc kubíkov dreva pre novovzniknutú firmu a ona hovorí, že zanikli stovky firiem v drevospracujúcom priemysle. Píl. Viete, prečo zanikli? Lebo každá vláda a aj tá vaša nedala tým pílam, ktoré existujú, aby ich udržala, ale dá desaťtisíc kubíkov, viete, čo je desaťtisíc kubíkov, novovzniknutému subjektu v Krupine. A to dali tí ľudia, to sú zlodeji, ktorých minister Mičovský vymenoval do pozície, ešte budem o nich hovoriť.
Takže, vážení priatelia, pozrite sa, čo ste urobili za rok a pol, pozrite sa, ako ste ochránili guľatinu, ako ste pomohli tým pílam, ktoré hovoríte, že krachujú a potom tu vystupujte. Skúsme odborne a vecne. Vadí vám, keď kričím? Teraz som nekričal. Snažil som sa hovoriť odborne a vecne, aj keď viem, že je to ťažké, lebo asi ma tu pochopili možno traja ľudia, nie štyria. Ale skúste sa spýtať vašich asistentov alebo ľudí, ktorí vám radia a dajú mi za pravdu. Verte, že mi dajú za pravdu. Neobchádzajme všetky tieto organizácie ani všetkých ľudí, ktorých sa táto novela zákona dotýka, a poďme do toho a stiahnime tento bod programu a poďme do riadneho medzirezortného pripomienkového konania.
Ďakujem, vážení kolegovia, kolegyne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.7.2021 16:07 - 16:09 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Takáč, veľmi dobré vystúpenie, odborné, vecné. Podporujem tvoj návrh na stiahnutie toho bodu z programu alebo tohto zákona. Vážení kolegovia, nie je možné, aby poslaneckým návrhom, aby poslaneckým návrhom išiel takto dôležitý zákon. A týmto sme vyhoveli ekoteroristom, aby sa vyhli medzirezortnému pripomienkovému konaniu, kde majú možnosť sa vyjadriť všetci odborníci. Je to problém. Je problém medzirezortné pripomienkové konanie? Aby sa vyjadrili odborníci k danej problematike? Však to dosiahne alebo však to má dosah na strašné množstvo ľudí. Dovolím si tvrdiť, že na milióny ľudí žijúcich na vidieku.
Viete, My sme les, My sme les, tu idú nám niečo hovoriť. Baláž, viete, kto je Baláž? Baláž je ekoterorista, teraz neviem, či je z Progresívneho Slovenska alebo z PS/SPOLU, jedného z týchto strán, ktorý sa na jednej vedeckej konferencii, kde bol aj bývalý minister vyjadril, že väčšina ľudí žije v meste, čo neni pravda, že aj tá zvyšná časť by sa mala presťahovať do mesta a na vidieku by mala byť len voľná príroda a všetky potraviny by sme mali dovážať. To povedal Baláž na vedeckej konferencii. Viete si predstaviť, aké pobúrenie u tých docentov a profesorov nastalo, keď počuli takéhoto blázna? A my ideme teraz počúvať jeho, že to áno, je to v poriadku, My sme les. Však My sme les je Erik Baláž, ekoterorista. Pozrite sa, aká spúšť za tým človekom zostáva, čo povie, že drevo je prežitok. Veď to neni možné. A my ideme tu počúvať takýchto ľudí, ako je Erik Baláž?
A teraz k tým medveďom. Osem miliónov dostala Štátna ochrana prírody, osem miliónov. Viete, čo je osem miliónov na ochranu medveďa? Ďalšie milióny dostali na to, aby sa sčítala populácia a doteraz to nevieme, doteraz to nevieme. A ide nám tu niečo Budaj hovoriť, však v Detve za posledné dva dni sa zničili štyri včelstvá u štyroch majiteľov, štyri včelstvá v intraviláne, nie v extraviláne... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis