Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.10.2021 o 15:53 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.10.2021 9:46 - 9:48 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán poslanec, som rád, že ste tam zahrnuli aj tie mestské, ako sa to povie, tie budovy v mestách, ktoré si hovoril, ktoré mali označenie nie ako panelák, vlastne tie meštianske budovy. Áno, v tých 1 500 euro za meter štvorcový je to navýšenie, verím, že to niečo pomôže, za druhé ale musíme povedať, že veľakrát tu zaznievajú výhovorky, že sa nedalo stavať, lebo bola pandémia alebo bola korona. Ja som vám to predtým sľúbil, že vám to naspäť vrátim a aj napriek dobrým vzťahom vám to poviem. Bola aj v Detve, aj v Stožku, aj v Kriváni, aj výnimočný stav či núdzový stav, aj pandémia, a predsa sa stavali bytovky počas celého obdobia. Teraz sa v Detve odovzdáva ďalšia. To znamená, že vyhovárať sa na to, že sa nedá počas pandémie alebo že niečo nefunguje, je od vás nevhodné. Teraz nemyslím konkrétne u teba. To znamená normálne, napriek tomu, že toto všetko bolo, sa stavalo.
Druhý, kde vidím problém, vidím problém v pracovnej sile. To som už hovoril aj predtým. Som zvedavý, skade chceme navýšiť túto pracovnú silu, kto bude tieto bytovky stavať a to ako stavbár vidím veľký problém.
Čo sa týka parkovísk, áno, veľmi súhlasím s tým, že si povedal, že budú tam zahrnuté aj parkoviská. Len sa chcem spýtať, toto je taká technická otázka. Hovoríme o parkoviskách, ktorú sú vonkajšie. Ale máme parkoviská, ktoré sa nachádzajú a dajú sa vybudovať, lebo nie všade je priestor aj vonka, máme problémy s pozemkami, či sa to bude vzťahovať aj na parkoviská, ktoré sú pod bytovkou, ktoré sa vytvoria pod bytovkou, a ak áno, koľko bude za meter štvorcový na vytvorenie parkoviska, ktoré sú vonku, a koľko, ktoré budú pod bytovkami. Lebo toto je veľký rozdiel. Budovať parkovisko niekde pod bytovkou je niekoľkonásobne drahšie, ako ho spraviť niekde vedľa bytovky. Samozrejme, keď sa dá, je to možnosť. Ale keď sa nie, tých parkovacích miest neni nikdy dosť, či sa ráta aj s týmto, že tieto parkovacie plochy pod obytnými budovami stoja oveľa viacej peňazí. Tak preto by som chcel, ak je toto už niekde vyty... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21.10.2021 9:13 - 9:15 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Áno, súhlasím s predrečníkom, s tým zviditeľnením cyklistov súhlasím. Ide tu vlastne o bezpečnosť a nielen tých cyklistov, ale všetkých účastníkov cestnej premávky. Povedzme si na rovinu, vidíme, ako sa to osvedčilo, keď sme mali chodcov a že majú tie reflexné prvky, vidíte to ako vodiči koľkokrát, je to veľmi dobrá vec, že to zbadáme už na diaľku.
Presne, aj cyklisti by nemali mať len práva, aj nejaké povinnosti, lebo neohrozujú len seba, ale aj ostatných účastníkov cestnej premávky. Nie všetci cyklisti, dá sa povedať, že sú nejakí disciplinovaní. Veľakrát sa stretávame s cyklistami, ktorí jazdia v strede pásov, jazdia tak, že idú viacerí vedľa seba, čo si nemyslím, že je veľmi zodpovedné. Takže týmto venovať sa nejakým tým označením, aby sme ho skôr zbadali, či je to svietením alebo nejakými reflexnými pásmi, alebo nejakými reflexnými pásmi, alebo nejakým iným spôsobom, áno. To vítam, dúfam, že to bude zapracované.
A vravím, práve preto, ako ste povedali, že nemáme vybudované tú infraštruktúru a cyklotrasy, o to viac by mali byť tí cyklisti viditeľní. Lebo ak raz máme cyklotrasu a je mimo, že nie je, nesúvisí niekde s vozovkou, že je úplne mimo, tak tam nám to až tak nevadí. Tam nám to až tak nevadí, že tí cyklisti nie sú osvetlení, lebo tam nemajú koho stretnúť, len cyklistu oproti seba. Ale tam práve preto, že tu u nás máme veľké rezervy v týchto cyklotrasách, tak o to viac by mali byť aj tí cyklisti nejako viditeľní.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.10.2021 16:55 - 16:57 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Súhlasím s Edom s tým, že drvivá väčšina klubov by bez pomoci miest a obcí upadla alebo boli zlikvidovaní, samozrejme, aj šport ako taký. Vidíme tu, že obce alebo samospráva supluje úlohy štátu, lebo ja si myslím, že toto by hlavne malo byť úlohou štátu, vychovať zdravých, mladých ľudí a viesť ich k športu a môžme byť vďační, že za štát toto robia obce a mestá. Ako jediné fitnescentrá, dá sa povedať, že doteraz nepotrebovali nejakú pomoc miest a obcí a fungovali bez toho až do doby, kým táto chunta ich nezačala systematicky rušiť. A, priatelia, povedzme si na rovinu, ako táto vláda pomohla tým fitnescentrám a športovým klubom, ktoré majú aj medzinárodné úspechy, ktoré sedeli aj s tým šašom z Trnavy, a sľúbil im, že keď príde bez nás, že im nejako pomôže. Tak ako ste pomohli tým fitnescentrám? sa pýtam. Nijak, jedine vašimi nezmyselnými opatreniami ich systematicky rušíte, nič tu iné nevidím, len útočíte na ľudí, ktorí sa chodia odreagovať... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár Juraj, podpredseda NR SR
Pán poslanec, reagujte na vystúpenie pána poslanca Kočiša.

Suja, Miroslav, poslanec NR SR
... buď psychicky, alebo fyzicky do týchto fitnescentier. (Povedané súbežne s predsedajúcim.) Takže veľmi správne, ako to povedal Edo Kočiš, bez miest by to, bez miest a obcí by to nepomohlo, ale to, čo funguje samé, tak ešte ste schopní zlikvidovať. Takže skúsme sa pozrieť do zrkadla, ako vlastne pomáhame športovcom.
Fitnescentrá a cvičenia vo fitnescentrách je celospoločenský fenomén. Alebo celosvetový. Čím ďalej viacej ľudí sa tým zaoberá, ale na Slovensku len hľadáme spôsoby, ako tieto športové kluby alebo fitnescentrá, alebo rôzne športoviská, kde sa fitnes prevádzkuje, ako zaškrtiť, zlikvidovať, zničiť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.10.2021 15:53 - 15:54 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Takže začnem.
Pán poslanec Kotleba, previerku stratil aj minister, mu ju otvorili, lepšie povedané, tým prehľadom o ňu prišiel, ani ju už nikdy nezíska, takže sa s tým dáko ani nejako nezaťažujem, že či policajný prezident bude mať, alebo nie. Veď keď to minister nemá, nečakajme nič dobré.
Teraz sa vyjadrím k tomu, karanténe, že by nemohol byť výbor uznášaniaschopný alebo podobne. Pán poslanec Krúpa, v skrátenom legislatívnom konaní poslaneckým návrhom o núdzovom stave ste zmenili ústavu s tým, že sme tu mali pozitívnych poslancov za plentou. Tak si myslím, že keď toto dokážete, zmeniť ústavu, tak vyhovárať sa, vo všetkej úcte, na výbor, že by nebol uznášaniaschopný kvôli nejakej karanténe alebo COVID-u, je také amatérske.
Za druhé som rád, áno, že ste to povedali. Nie je hanba priznať si chybu. Ja som osobne za to, že ako top manažér alebo vedúci nejakej strany má si vybrať svojich ľudí, keď za nich zodpovedáte. S tým súhlasím. Ale normálne povedať, áno, urobili sme chybu. A za to nie je hanba, nikto vám za to nepovie pol slova. Situácia je taká, aká je, bohužiaľ, prišli sme na to. To sa stáva.
A ďalej, čo by som povedal k tej previerke, to som sa asi vyjadril na záver. Tak asi všetko.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 20.10.2021 15:45 - 15:48 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Pán podpredseda, ďakujem za slovo. Vážení kolegovia a kolegyne, nechcem zdržiavať čas, len krátko. Nechcel som najprv k tomuto bodu vôbec, pán kolega, vystupovať, ale nedá mi. Skúsme hovoriť k veci, tu ako sme, tak pravdivo. Povedali ste nejakých pár slov, že prezidenti policajní predchádzajúci boli stíhaní, predchádzajúcich vlád. Áno, plne sa dá súhlasiť, máte pravdu. A zabudol ste už povedať a bolo by to korektné, že aj váš, za vašej vlády pán Kovařík je trestne stíhaný. Čiže skúsme hovoriť tak pravdu a potom tu nebude dochádzať k nejakým problémom, aby sme si naliali čistého vína. Takže nielen tí predchádzajúci, ale aj váš, hej, Kovařík je trestne stíhaný, obvinený. Uvidíme, ako to dopadne, takže nielen predchádzajúce vlády.
Viete, predtým ste tento zákon kritizovali - mne akože nevadí, ako na rovinu vám poviem, mne je to jedno - ste ho kritizovali. Keď ste sa dostali k moci a máte vlastného ministra, dokonca z vlastnej strany, tak už vám to vadí, že si nemôže vyberať tých ľudí, čo ste predtým kritizovali, že mali prechádzať. Dobre. Však ja si myslím, fakt, každý manažér by si mal vybrať, s tým s vami súhlasím. Ale teraz sa pýtam, zmenili ste názor, stáva sa aj to, sa pýtam, ak sa znova dostanete do parlamentu v opozícii, či budeme znova žiadať toho zákona, tak ako ste žiadali pred týmto, keď bola súčasná opozícia vo vláde, a zase vám to bude vyhovovať tak, že mali by sme ho tu voliť, a nemal by si ho vyberať minister.
Budeme to vyberať len v tom, že keď vládne OĽANO alebo ministri, tak vtedy si môže minister vnútra vyberať policajných prezidentov a nástupcov, ale keď nie sme, vtedy nie? Alebo to už budete zahájať, tento svoj názor, už ste presvedčený a bude aj naďalej, lebo mi to také pripadá, viete, vtedy nie, teraz áno. Na rovinu ste mali povedať, áno, vtedy sme to žiadali, osvedčilo sa to, nemali sme pravdu, vraciame sa k nejakému pôvodnému, možno nejakému upresnenému a lepšiemu návrhu. Každý má právo zmeniť názor, len hovorme si to na rovinu. Takže to je asi všetko.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.10.2021 10:34 - 10:35 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Juraj, prosím ťa, aké sľuby vy plníte? Môžme hovoriť o sľube. Dajme tomu o tomto konkrétnom.
Ale tu mám viac ako 120 strán vašich sľubov a môžem na každú stranu jednu po druhej prejsť a povedať, čo ste nesplnili: rozvoj vidieka, potravinová sebestačnosť, pomoc poľnohospodárom, pomoc lesníkom - veď to je jeden sľub za druhým - výberové, transparentné výberové konania, nie našich ľudí. Však dobre, hovorme. Ty si veľký človek, tak povedz, áno, plním tento sľub, ale nehovor, prosím ťa, sľuby, lebo môžme tu ísť, do rozpravy sa môžem prihlásiť a čítať z týchto 127 strán, všetky sľuby, ktoré ste nesplnili, kolegovia. Buďme trošku sebareflexiu, majme nejakú sebareflexiu.
Tu je 127 strán. Stále tu mám, aby som vám to mohol ukázať, že ako vy plníte tie sľuby.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.10.2021 15:20 - 15:21 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Ja súhlasím s tým, čo hovoril poslanec Borguľa alebo pán poslanec Borguľa. Áno, títo mladí farmári majú rôzne prekážky byrokratické, ktoré by bolo dobré, keby sa im trošku uľahčili. Je samozrejmé, že tých prepadov je strašne veľa, výzva 4.1, ak by sme mohli potom zareagovať, že v akom je štádiu. Čakalo sa na tú akreditáciu, kopu malých farmárov na ňu čaká, nedostali žiadnu odpoveď, lebo už sa šíria fámy a predpokladám, že to sú neoprávnené, že sa bude rušiť a že bude nová nejaká, tak dúfam, že to sa nestane. Takže výzva 4.1.
Ja by som sa chcel ešte spýtať ďalšiu vec, keď mám takúto možnosť, či sa pohnú ďalšie výzvy pre malých a stredných farmárov, hlavne čo sa týka techniky, lebo to sú najčastejšie otázky, ktoré dostávame v regiónoch, a teraz chodím v kuse po regiónoch, tak bol by som veľmi rád a zneužil som to tu, túto faktickú, že nepriamo sa pýtam pána ministra.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 6.10.2021 17:12 - 17:12 hod.

Miroslav Suja
Ďakujem za slovo. Vtedy vo vyjadrení Borisa Kollára nebolo o pozmeňovacích návrhoch žiadna zmienka, to beriem. Ale, samozrejme, keď rozhodne plénum, je to viac, ako keď rozhodne grémium. Takže bolo to hlasovanie a, bohužiaľ, plénum môže prelomiť kedykoľvek to, čo grémium rozhodne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.10.2021 14:08 - 14:09 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Pán kolega, my v hnutí REPUBLIKA hlasujeme o zákonoch podľa našich morálnych zásad a nie podľa toho, kto zákon predkladá.
Dnes sme do druhého čítania posunuli návrh zákona pani Záborskej. Iba vďaka opozičným hlasom. Podpora koalície bola žalostná. Veľmi žalostná. Videli ste to sami. Ak chceme podobný úspech zopakovať aj v druhom čítaní, očakávam konečne správne a hodnotové gesto od ľudí z Kresťanskej únii, ktorí by mali verejne prehlásiť, že podporia naše dobré návrhy pre ochranu detí pred pedofilmi. Čakám ich verejný prísľub, že podporia naše návrhy na ochranu detí pred pedofilmi.
Pripomínam, že sami zdôraznili, že zákon doktora Urbana je dobrý a doktor Urban ochotne zapracoval pripomienky pani Hatrákovej. Takže neexistujú morálne dôvody, ktoré by bránili kresťanským politikom, aby za tento zákon zahlasovali alebo ho podporili. Mrzelo by nás potom, keby za takýchto okolností neprešiel finálnym hlasovaním ani zákon o pomocný, o pomoci tehotným ženám.
Páni a dámy z Kresťanskej únie, ste na ťahu, je čas ukázať, že vám ide o hodnoty viac ako o obyčajné politické kšefty.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.10.2021 11:33 - 11:35 hod.

Miroslav Suja Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán poslanec Mičovský, hovoríte, že ľudia sa tak rodia, nestávajú sa tak. A keď príde za vami vnuk alebo vnučka, tak by ste to prijali. Pokade by ste to dokázali prijať? Kde je tá hranica? Keď príde za vami vnuk a povie, že je pedofil alebo že je zoofil a týra zvieratá, alebo znásilňuje deti, tak tiež by ste to prijal? Tiež by ste to neoznačil za nejakú deviáciu? Ja sa pýtam, že pokade? Že kde je potadeto áno ešte, odpovedzte mi, ale odtadeto už nie. Lebo to je, ako povedali viacerí kolegovia, jak prichádza tá salámová metóda a postupne, postupne, ako vyzerá tá psychologická alebo psychiatria, alebo tá organizácia, že už ani pedofili, že to nie je choroba.
Tak sa pýtam, aké bude vaše svedomie potom tu v sieni zákona, ako ste hovoril. Tiež bude to obhajovať? A teraz ja neútočím na homosexuálov, lebo s viacerými sa poznám, veľmi dobre vychádzam, sedím s nimi koľkokrát na káve, ale napríklad nikdy by som nesúhlasil, aby vychovávali deti. Nikdy. Ale pritom voči nim osobne nič nemám. A ani jeden z nich mi nepovedal, že by mal nejaký problém, že nevedia o svojom zdravotnom stave, ani jeden z tých, čo sa s nimi stretávam, nepovedal, že by mal nejaký problém s dedením. Však vy viete nahať závet a po vás môže zdediť kto chce, čo chce.
Takže to, že tu robíme takéto piár tomuto zákonu, že sa tu tridsiati-štyridsiati k tomu prihlasujeme a reagujeme faktickými, ja si myslím, že robíme len medvediu službu niektorým ľuďom. A zasa niektorým pomáhame sa tu politicky prezentovať a propagovať stranu, ktorá ani nie je v parlamente.
Takže pán Mičovský, vy ste dobrák. Vy ste dobrák a tou vašou dobrotou ste zničil ministerstvo pôdohospodárstva a bojím sa, že veľa zákonov tou vašou dobrotou tiež utrpí.
Skryt prepis