Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

4.5.2023 o 17:09 hod.

Ing.

Peter Pellegrini

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 4.5.2023 17:09 - 17:10 hod.

Peter Pellegrini Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predseda. Aby sme si teda mohli toto nové pravidlo hneď aj vyskúšať, dávam procedurálny návrh a poprosím o termínovanie tlačí 1650 a... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Pomalšie, aby som si to zapísal.

Pellegrini, Peter, poslanec NR SR
Máte tam písomne to predložené. 1650 a 1482 na utorok 9. mája 2023 o štrnástej hodine po bodoch č. 38 a 69, ktoré sú v tomto termíne navrhnuté. Ďakujem veľmi pekne. Je to škôlky a úhrada rodičovského príspevku pre deti, ktoré sa do škôlky nedostanú, je to druhé čítanie, ktorý výbor jednomyseľne schválil, a nevieme, prečo je to až niekde na konci schôdze. Rešpektovali sme to až do doby, kedy sa o jedenástej začala schôdza opäť meniť. Tak keď sa to mohlo robiť o jedenástej, využívame aj my toto právo urobiť to teraz o piatej.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 2.5.2023 14:21 - 14:21 hod.

Peter Pellegrini
Pán predsedajúci, prosím vás, dávam procedurálny návrh, aby sme presunuli body, bod číslo 89, tlač 1652 – zníženie DPH na predaj z dvora na nulu a na potraviny so zníženou sadzbou z 10 na 5 percent, a bod číslo 197, tlač 1650 – obmedzenie obchodných prirážok obchodných reťazcov, ako body 17 a 18.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.3.2023 11:46 - 11:48 hod.

Peter Pellegrini Zobrazit prepis
Takisto chcem podporiť pána ministra, ale chcem povedať ešte jednu vec, samozrejme, že Útvar hodnoty za peniaze (ruch v sále a zaznievanie gongu) má nejaké svoje postavenie, ale nemôže byť nadradené rozhodnutiam vlády alebo ľudí, ktorí dostali mandát od, od voliča, a preto aj tú vašu poznámku, že o 18 mesiacov sa nám môže stať, že by nám na ucelenom úseku štvorprúdovej cesty rozhodol ÚHP na nejakom úseku, že máme ísť do lievika, do jedného pruhu, my sme takúto situáciu museli riešiť pri obchvate Prešova, ktorý ide celý v štvorpruhu, kde nám mladí chlapci z ÚHP, samozrejme, napísali, že sa im zdá, že tam bude stačiť, v strede, prichádzame štvorpruhom, odchádzame štvorpruhom a medzi chceli dať polpruh, alebo teda jednu... iba polprofil, tak, samozrejme, sme rozhodli na vláde, ministrovi Érsékovi sme vtedy dali pokyn, že má ísť v štvorpruhu, pretože jednoducho to nedávalo žiadnu logiku, len kvôli tomu, že niekomu tak vyšli čísla.
Čiže v tomto prípade sa budeme musieť do budúcna vysporiadať aj s tým, kedy ÚHP má možno posúdiť nejakú novovznikajúcu investíciu, ale keď sa raz rozhodneme, že z bodu A do bodu B má ísť štvorpruhová cesta, buď R-ka, alebo diaľnica, tak nebude ku jednotlivým častiam stavby sa ešte vyžadovať ich posúdenie, či to má ísť v polprofile, alebo kde, pretože vytvárať tu lieviky a robiť rozhodnutia, ktoré nemajú presah aspoň na 20-30 rokov dopredu, je absolútne nesprávne, a preto si myslím, že budeme musieť postupne obmedzovať aj ďalšie vplyvy kadejakých iných organizácií, ktoré nám tu brzdia výstavbu diaľnic, ktoré len spomaľujú, len proti všetkému bojujú a výsledkom je nedobudovaná dopravná infraštruktúra.
Takže v tomto vás plne podporujem, a ešte ak do konca volebného obdobia prídete s ďalšími návrhmi na zrýchlenie a zlepšenie tohto stavu, u nás v HLAS-e nájdete vždy tomu plnú podporu.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.1.2023 15:31 - 15:33 hod.

Peter Pellegrini Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne všetkým za faktické poznámky.
Samozrejme, tým kolegom, ktorí sa vyjadrili k meritu veci, resp. k obsahu, o čom som hovoril. Chcem poďakovať, samozrejme, aj pánovi kolegovi zo SME RODINA Svrčekovi, pretože povedal to veľmi jasne a je to rozumný postoj a bol vyargumentovaný argumentami, o ktorých som sa snažil hovoriť aj ja.
Žiaľ, tí dvaja páni, ktorí sa tu teda zišli, oni sa našli, oni sú šťastní, že už tu sú dvaja, doteraz sme tu mali jedného, teraz už máme dvoch takých. Na to sa nedá reagovať, pretože mňa, páni, vy dvaja neurazíte, vy dvaja si môžte rozprávať, čo chcete. Viete, na rozdiel od vás, pán Matovič, pán Pročko, ja sa naozaj o stoličku netrasiem. Ja, pán Matovič, nemusím chodiť s ochrankou pomedzi ľudí na Slovensku na rozdiel od vás a viete, čo je najlepšie? Že vo voľbách budú rozhodovať o tom, kto bude sedieť na stoličke či už ministra, premiéra alebo v parlamente nie vy, ani pán Pročko, ani pán Matovič. Budú to rozhodovať ľudia, ktorí tu žijú, ktorí jediní majú právo o tom rozhodnúť. A či sa vám to páči, alebo nie ten výsledok budete musieť rešpektovať a kľudne do mňa strieľajte, kľudne sa snažte ma zničiť. Kľudne. Možno sa vám to podarí, ale garantujem vám, že vás, vás už ľudia do vlády nikdy nezvolia, pretože videli v priamom prenose, čo ste spôsobili.
A, pán poslanec, ten nový pán poslanec Cseh, ja za to nemôžem, na koho kamery natočia svoj objektív, tak možno raz aj na vás natočia, ale ja s tým nemám naozaj nič. Takže obviňovať ma ešte aj z toho, že ma nahrávajú kamery, je fakt... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 26.1.2023 14:55 - 15:10 hod.

Peter Pellegrini Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pán predsedajúci.
Vážené panie poslankyne, páni poslanci, dovoľte mi, aby som vystúpil a splnil tak sľub strany HLAS - sociálna demokracia, ktorý sme dali okamžite po tom, ako nám torzo padnutej vládnej koalície oznámilo, že plánuje súhlasiť so skrátením volebného obdobia, ale že našli údajný konsenzus na dátume 30. september. Hneď vtedy sme ako strana HLAS avizovali, že s takýmto termínom nikdy súhlasiť nebudeme a že predložíme pozmeňujúci návrh, aby sa predčasné parlamentné voľby mohli konať skôr. A ja tak v rámci tejto rozpravy aj urobím a pozmeňujúci návrh, ktorý navrhne skorší dátum predčasných volieb predložím.
Čakal som, že pri tomto návrhu uznesenia tu budeme svedkami debaty, kde nám kolegovia z odvolanej, padnutej, rozpadnutej vládnej koalície budú argumentovať a odpovedať na naše otázky, prečo majú byť parlamentné voľby 30. septembra, pretože sme sa dodnes, dodnes reálny a normálny argument nedozvedeli. Žiaľ, sledujem od rána tú rozpravu a to, čo tu predviedol Igor Matovič pred obedňajšou prestávkou, asi naozaj nestojí za komentár. Ja jeho vystúpenia nesledujem, pretože z chorých ľudí sa nepatrí si robiť srandu, ale využijem to, čo povedal pán Mazurek, že mu len odkazujem, že bol som predsedom vlády Slovenskej republiky dlhšie, ako bol predsedom vlády Igor Matovič. Po troch mesiacoch od skončenia môjho mandátu sa skončila akákoľvek ochrana zo strany štátu a musím mu povedať, že naďalej veľmi rád a často chodím po celom Slovensku medzi občanmi Slovenskej republiky, kde máme všade, samozrejme, príjemné, srdečné stretnutia. A ja napriek tomu, že som bol dlhšie predseda vlády ako Igor Matovič sa občanov našej vlasti nemusím báť na rozdiel od neho. A to možno stačí ako obyčajné porovnanie a uchopenie toho, čo si ľudia myslia o nás a čo si ľudia myslia o ňom. A viac to jeho vystúpenie ani komentár si nezaslúži.
Dámy a páni, budem sa snažiť byť naozaj faktický a nebudem ani dlhý. Slovensko je parlamentná demokracia, ústava definuje trojdelenie moci a zároveň aj prikazuje všetkým štátnym orgánom a inštitúciám a ľuďom, ktorí vykonávajú riadiacu funkciu, robiť všetko preto, aby ústavné zriadenie fungovalo, aby všetky štátne orgány fungovali tak, ako majú a naplno. A ústava pozná aj mechanizmus, ak dôjde niekde k nejakému problému, tak ako sú napríklad predčasné parlamentné voľby, tak dokonca obmedzuje na dočasnú, do času, kým nemáme ustanovenú novú vládu, ktorá získa v parlamente dôveru, aj obmedzené možnosti vládnutia vlády, pretože predpokladá, že poslanci Národnej rady v tomto prípade, ktorí sľúbili na ústavu, že budú robiť všetko v záujme občanov a v záujme Slovenskej republiky urobia všetko preto, aby túto prechodnú situáciu skrátili na maximum možného času, skrátili ju maximálne, ako je možné a uviedli opäť do vlády alebo ustanovili vládu po predčasných parlamentných voľbách alebo po riadnych, ktorá zabezpečí riadny chod ústavných orgánov v tejto krajine vrátane vlády Slovenskej republiky. A ústava pozná, že deň vyhlásenia volieb musí byť vzdialený minimálne 110 dní od samotného konania, pretože si to vyžaduje, samozrejme, nejaké technické prípravy.
Dámy a páni, v návrhu, ktorý ste predložili, by táto lehota bola dlhá viac ako 240 dní. To je absolútne neprípustné. Je to absolútne niečo, čo sa ešte v histórii Slovenska nikdy neodohralo a je to niečo, čo pravdepodobne sa neodohráva a neodohralo nikdy ani v civilizovanejších demokraciách, ktoré majú podstatne viacej skúseností a dlhšiu históriu, ako má Slovenská republika. A preto som čakal, že zo strany navrhovateľov, predstaviteľov vládnych alebo bývalých vládnych strán dostaneme jasnú odpoveď. A nielen my, ale aj občania Slovenskej republiky, ktorí sa pýtajú, prečo 30. septembra. Rázne a vážne argumenty, ktoré by nás mali presvedčiť, že to tak musí byť. Ale sú ticho. A okrem útokov, urážok, nadávok a vymyslených nejakých svojich báchoriek nám nepovedali jeden jediný normálny dôvod, prečo majú byť voľby 30. septembra.
Som rád, že tu sedí aspoň pani poslankyňa Zemanová, predsedníčka strany SaS, ktorá, či teda klubu, pardon, ktorá by nám mohla odpovedať na otázku, prečo SaS ako strana, ktorá spolu s nami, spolu s HLAS-om predložila návrh na odvolanie vlády, ktorá hlasovala za pád tejto vlády, teraz robí všetko pre to, aby táto vláda vydržala na svojich stoličkách čo najdlhšie. Pýtajú sa to ľudia, každého koho zas..., kto ma zastaví, sa pýta, prosím vás pekne, a čo to v tej SaS-ke, to čo to robia. Ako je možné, že hlasovali za odvolanie vlády, všetci sme sa potešili a teraz robia všetko pre to, aby tie voľby boli čo najneskôr. Bol by som veľmi rád, pani Zemanová, keby ste vy alebo pán Sulík nám tu povedali naozaj úprimne, že prečo vy to tú vládu chcete držať do 30. septembra? Prečo tu chcete držať vládu, ktorá má obmedzené kompetencie a to už dúfam nie je pravda, to čo naznačili niektorí kolegovia, že ešte sa chystáte tej vláde tie kompetencie vrátiť cez zmenu ústavy, že vládna koalícia nakoniec síce bez vyslovenia dôvery si tu bude vládnuť, ako keby to bola vláda s plnou dôverou do 30. septembra. To dúfam nejdete urobiť. Ale keby ste nám vysvetlili, prečo 30. septembra. Aký kompromis?
Dámy a páni, ústava je schválená. My už nepotrebujeme žiadny kompromis. Každý z vás môže zajtra, v utorok o piatej zahlasovať za akýkoľvek dátum. Čím ste viazaní? Čím vás drží Igor Matovič tak pevne v rukách, že nemôžte rozhodnúť, že tohto marazmu Slovensko zbavíte podstatne skôr? A preto sa prihováram vám, poslancom zo SaS, pretože vy ste tí, ktorí rozhodnú o tom, kedy budú tie voľby. My máme v tom jasno v opozícii. My zahlasujeme buď za jeden pozmeňujúci návrh, ktorý podal SMER alebo zahlasujeme za pozmeňujúci návrh, dúfam, ktorý podávam dnes ja. A stačí, aby SaS a vaši poslanci sa slobodne rozhodli, že nechcú držať Igora Matoviča, Eduarda Hegera a celú túto bandu pri moci do 30. septembra. Máte to v rukách vy, v SaS. A preto by bolo fér keby ste naozaj Slovensku vysvetlili, prečo chcete týchto ľudí, ktorí naozaj devastujú krajinu, kde sa ľudia boja budúcnosti, kde nevidia žiadnu nádej, že prečo tento marazmus musí byť ešte predmetom toho, na čo sa budú pozerať až do konca septembra. Naozaj by ma to veľmi zaujímalo a chcem vás z tohto miesta aj vyzvať, aby ste jasne povedali, ako idete hlasovať a prečo hlavne idete hlasovať. Čím ste viazaní? Veď vláda už padla, koalícia už nie je, nič nie je, ste slobodní poslanci. A fakt neviem, prečo SaS ide Igora Matoviča držať pri moci až do 30. septembra.
Vážim si aspoň postoj strany SME RODINA, pretože Boris Kolár povedal veľmi jasne, že jemu je ten termín jedno, aký bude. Tak pevne verím, že SME RODINA zahlasuje za pozmeňujúce návrhy, ktoré budú skracovať tento termín. Ale naozaj ma veľmi zaujíma SaS. Prečo nakoniec Igorovi Matovičovi držia chrbát a prečo ho držia pri moci až do 30. 6.
Dámy a páni, dovoľte mi, aby som predložil pozmeňujúci návrh k návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na skrátenie volebného obdobia Národnej rady Slovenskej republiky, tlač 1429.
V súlade s ustanovením § 29 zákona č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov predkladám pozmeňujúci návrh k návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na prijatie uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky k návrhu na skrátenie volebného obdobia Národnej rady Slovenskej republiky. V predmetom návrhu uznesenia navrhujem nasledovné zmeny:
V návrhu uznesenia o skrátení volebného obdobia Národnej rady Slovenskej republiky sa v časti B bod 1 slová "30. septembra 2023" nahrádzajú slovami "24. júna 2023".
Koniec pozmeňujúceho návrhu.
Odôvodnenie je, samozrejme, priložené v pozmeňujúcom návrhu, ktorý je už odovzdaný na organizačné oddelenie, ale chcem povedať, že 24. jún sme avizovali hneď po tom, ako vláda rozhodla, že to bude asi september, a to z toho dôvodu, že jún pripadal takisto v týchto rozhovoroch do úvahy a javí sa ako rozumnejší dátum.
Dámy a páni, ten termín, ktorý bude stanovený na 30. september, ak prejde, to nie je len na tieto voľby, ktoré budú teraz. Ak vlády nasledujúce vydržia celé štyri mesiace, či celé štyri roky, pardon, tak zakaždým budú voľby vo veľmi nevhodnom termíne, niekedy koncom septembra alebo začiatkom októbra, v čase, kedy sa má kreovať štátny rozpočet na ďalší rok, kedy si naozaj vláda musí pripraviť svoj program, kedy vláda musí uchopiť do rúk riadenie štátu a po prípadných zmenách možno nastaviť inak priority a tak ďalej. Nebude šanca na to, aby vláda po nástupe k moci mohla okamžite efektívne začať riadiť štát. A to je jedno, aká tam bude. Pretože asi ťažko budete predpokladať od vlády, ktorá bude cítiť, že končí, že poctivo pripraví dobrý rozpočet na ďalší rok tak, aby mohla vláda, ktorá prísť po nich, mohla komfortne ďalej fungovať. To pravdepodobne takýto naivní asi nie sme. Preto ten stanovený termín 30. september sa netýka len týchto volieb. On definuje vlastne ako keby do budúcna, kedy sa u nás budú konať parlamentné voľby. A ten termín naozaj nepovažujem za vhodný, a preto som aj smutný z toho, že tá debata vôbec nie je takáto vecná, aby sme hovorili naozaj o tom, že ten dátum, veď to sú zmeny ústavy, to je zmena chodu celej krajiny. Viete, naopak, to bola zase len ako tá debata má takú úroveň toho súboja opozično-koaličného, chápem, veď tá kritika musí zaznieť, má zaznieť v nejakých rámcoch, ale o tomto termíne by sme naozaj mali rozmýšľať ako ľudia, ktorí majú zodpovednosť, ako bude tento štát ďalej fungovať a ako budú podľa týchto vecí, ktoré zadefinujeme my dnes, možno fungovať ďalšie a ďalšie generácie.
Samozrejme, môže niekto namietať, pán kolega, mi tu šepká, však môže budúca vláda zmeniť, si skrátiť volebné obdobie a dať termíny tak. Ale na čo by to bolo dobré, aby si vláda len kvôli tomu, aby vyladila dátum, termín volieb na nejaký rozumnejší čas z praktického hľadiska, aby si musela skrátiť svoje vlastné volebné obdobie, keď to môžme spraviť dnes. Preto sa naozaj prihováram, aby sme v kľudnej debate do utorka do sedemnástej predsa len zvážili, či nemôžu byť voľby naozaj 24. júna. A teraz nie kvôli mne. Ako tvrdí niekto, že sa trasieme, aby sme boli. Pozrite, HLAS vznikol, HLAS je pripravený sa zúčastniť volieb, kedy budú, vtedy budú. Ale je to podľa mňa zodpovedné pre Slovenskú republiku. Je to, je to rozumnejší dátum. Je to ústavné a demokratické riešenie tejto politickej krízy, ktorá nastala a ktorá nastáva bežne v civilizovaných demokratických krajinách.
Veď to zas taká tragédia nie je, keď padne vláda. Vlády padajú a prichádzajú nové. To nie je žiadna dráma, ktorá, ktorá, že by z toho bolo treba robiť vedu. Ale mali by sme sa naučiť vždy takúto krízu prejsť ústavne, demokraticky a tak, ako sa to v civilizovanej krajine patrí. Ak chceme naozaj nielen hovoriť, ale robiť veci tak, aby Slovensko patrilo k civilizovaných demokratickým krajinám na úrovni 21. storočia. Ak nebudeme schopní takýchto diskusií, ak budeme sa stále len tu osočovať a nadávať si a nebudeme rozumne argumentovať, prečo áno, prečo nie, tak to tak potom bude vyzerať. A potom aj tá úroveň debaty začína v parlamente, potom sa nám presúva do vyšších územných celkov, potom sa nám presúva do mestských parlamentov a nakoniec tá úroveň politiky spôsobí to, že sa do budúcna už nikto, nikto slušný, nikto odborne dobre pripravený a ochotný pomáhať krajine do verejného života nebude chcieť prísť a sa dostať, pretože si nikto nechce vyskúšať to, čo si musíme mnohí my vyskúšať a vypočuť od svojich kolegov, hoci sme im nikdy nič zlé neurobili.
Dámy a páni, ešte raz vás vyzývam, aby ste prehodnotili svoj postoj a aby ste do utorka do sedemnástej hodiny zvážili, či nezmeníte svoj postoj k dohode 30. september a pre čisté vyriešenie tejto politickej krízy a pre aj praktickejšie riešenie tejto situácie nebudete súhlasiť s pozmeňujúcim návrhom, ktorý som predložil. Ešte raz, dodržal som sľub, ktorý sme ako strana HLAS dali, že navrhneme a dáme možnosť poslancom Národnej rady hlasovať aj za skorší termín, a preto som predložil pozmeňujúci návrh, ktorý tieto voľby posúva na možný 24. jún tohto roka.
Ďakujem veľmi pekne za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.1.2023 15:29 - 15:31 hod.

Peter Pellegrini Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne všetkým kolegom, ktorí komentovali moje vystúpenie. Niektoré, samozrejme, za komentár ani nestoja, lebo sa nedá na ne, na ne reagovať.
Veľmi ma mrzí, že sa ozvali traja či štyria predstavitelia vládnej koalície, vládni poslanci, na ktorých som adresoval veľmi konkrétnu otázku a pýtal som sa, prečo voľby musia byť až 30. septembra, pretože sme doteraz nepočuli ani len jeden normálny argument. Veľmi ma mrzí, že namiesto toho, aby nás presvedčili a odpovedali nám, prečo 30. 9., aby to povedali aj ľuďom, ktorí sledujú toto, toto rokovanie, neodpovedali vôbec nič.
Pán poslanec Šefčík, už vás poznám a chcem vám len pripomenúť, že som viedol kandidátnu, kandidátku strany a dostal som druhý najväčší počet preferenčných hlasov z celého tohto parlamentu. Neviem, koľko ste dostali vy, ak teda máte ešte pochybnosť, či mám mandát, alebo nemám tento mandát.
A, pán poslanec Šefčík, vlastne ste (ruch v sále a zaznievanie gongu), vlastne zabudli povedať, že váš pán predseda sa sem dostal na pleciach SaS, a spolu s pánom Kuriakom sa vás pýtam, kde idete skončiť teraz vy, či zostanete so svojím pánom predsedom, po ktorého pleciach ste sa sem dostali, alebo odchádzate s Eduardom Hegerom a s Jaroslavom Naďom, už ja neviem, či do novej strany, alebo do Modrej koalície, alebo do Jablka, alebo do hrušky. (Smiech v sále.) To sú... už, samozrejme, si budete musieť zodpovedať vy. Mňa len mrzí, že ste nám doteraz neboli, nikto z vládnej koalície, schopní odpovedať na otázku, prečo 30. 9.
A garantujem vám, pán Kučera, že sa nepýtam kvôli sebe. HLAS sa zúčastní volieb vtedy, kedy budú. Ja sa to pýtam za 75 % občanov tejto krajiny, ktorí si želajú predčasné voľby.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 24.1.2023 14:54 - 15:04 hod.

Peter Pellegrini Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci.
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte aj mne, aby som vyjadril stanovisko poslancov strany HLAS - sociálna demokracia k bodu, ktorý tu prerokovávame, a k tomu, čo sa tu deje nielen dnes (ruch v sále a zaznievanie gongu), ale sa tu deje už posledné týždne a mesiace.
Je úplne bežné a vo vyspelých demokraciách a v civilizovanom svete sa deje pravidelne v niektorých krajinách, že vládna koalícia, ktorá vzišla z demokratických parlamentných volieb, nedokáže krajinu riadiť tak, ako si predstavovala, resp. stratí svoju väčšinu. A v takýchto civilizovaných a demokratických krajinách je úplne normálne, že sa potom pokojnou cestou, tak ako hovoria ich ústavy, ich zákony, hľadá spôsob, ako tento marazmus čo najskôr ukončiť a umožniť vzniku buď novej vládnej koalície na pôde parlamentu, alebo okamžite rýchlo, ak sa tak nedá, vyhlásiť predčasné parlamentné voľby. Takto funguje štandardný, vyspelý demokratický svet už desaťročia a my všetci, a hlavne vy všetci z vládnej koalície máte plné ústa o tom, že Slovensko má patriť k vyspelým demokratických krajinám sveta, a preto by bolo fajn, keby ste Slovensko do tej vyspelej demokratickej rodiny aj viedli svojimi činmi a svojím konaním.
Dámy a páni, musím to povedať možno trochu tak odľahčene, ale povedal som to už prvýkrát, že táto vládna koalícia na Slovensku nevedela ani len dôstojne a so cťou padnúť, a, žiaľ, táto vládna koalícia ani dnes nedokáže dôstojne a so cťou odísť z politického života a dať možnosť občanom našej vlastnej krajiny, nášmu Slovensku zvoliť si nové vedenie krajiny, ktoré nás vyvedie z tohto marazmu. Namiesto toho, aby ste dôstojne a slušne, tak ako je to vo vyspelých demokratických krajinách, v spolupráci s ostatnými politickými stranami v parlamente našli ústavné riešenie, pokojné riešenie a vyviedli krajinu z tohto prúseru, skôr pripomínate, žiaľ, prepáčte, že to musím povedať, vládna koalícia alebo torzo padnutej vládnej koalície pripomína skôr oslíka so zlomenou nohou, ktorý sa ledva-ledva potáca, nedokáže už potiahnuť ani len nejakú malú káričku alebo vozík za sebou, ale ešte stále má dosť sily, aby uhryzol hocikoho, kto mu buď chce pomôcť, alebo, alebo ide okolo neho.
Žiaľbohu, toto je obraz Slovenska pod vaším vedením. Toto po tridsiatich rokoch existencie samotnej Slovenskej republiky, samostatnej Slovenskej republiky sme sa dočkali. Toto je demokratické? Takto sa správa vyspelá demokracia, že sa tu vláda, ktorá vlastným pričinením príde o svoju podporu, sa tu chce zabetónovať až pomaly do konca volebného obdobia? Je to naozaj smiešne, je to nedôstojné a je to naozaj niečo, čo nechápeme nielen my politici, ktorí už niečo sme prežili, ale nechápu to ani občania Slovenskej republiky.
Druhý vážny moment, prvý je ten, že dokážete demokraticky, slušne a dôstojne ukončiť toto trápenie, tak ako sa to robí v civilizovanom svete, a druhý je moment ten, že v priamom prenose ukazujete, ako sa bojíte vlastných občanov, ako sa bojíte vlastného národa, ako sa bojíte ľudí, ktorí majú volebné právo tu v Slovenskej republike, pretože sú to vaši najvyšší predstavitelia, ktorí všade kričia, že nedopustia návrat niekoho, onoho alebo tamtoho. Keď sa dnes nálepkujete, že ste demokrati, tak vašou prvou úlohou a prvou povinnosťou je rešpektovať demokratické voľby na Slovensku. To je vaša prvá úloha, a preto strašiť návratom niekoho len preto, že vám to nevyhovuje, je nie vôbec demokratické, ale, naopak, je totalitárske, pretože každý, kto vzíde z riadnych alebo predčasných parlamentných volieb, je demokraticky zvolenec... zvolený poslanec Národnej rady, tak ako sme tu všetci stopäťdesiati poslanci demokraticky zvolení poslanci Národnej rady. A vy nemáte o nič silnejší mandát, ako ho máme my tu. Sme rovnakí poslanci, dokonca aj pán predsedajúci je rovnaký poslanec, akurát má funkciu podpredsedu a pán predseda parlamentu je prvý medzi rovnými. Nič viac, nič menej. A preto deliť sa na demokratických a nedemokratických, keď to vychádza z vašich úst, je absolútne scestné, pretože všetko, čo zatiaľ robíte, je prejav nedemokratickosti, a nie demokracie, o ktorej tak vznešene hovoríte.
Keby ste sa ľudí nebáli, keby ste si boli takí sebavedomí, akí ste úžasní a akú veľkú podporu v spoločnosti máte, tak vyhlásite parlamentné voľby čo v najkratšom možnom termíne, nie v septembri. A ja som dodnes a dúfam, už som rád, že prišiel aj môj veľký fanúšik pán Pročko, hoc tu celý deň nebol, teraz už kvôli mne dobehol, keby mohol napríklad on za stranu OĽANO povedať, prečo musia byť voľby 30. 9., ja som dodnes nepočul jeden argument, prečo to má byť 30. 9. a prečo to nemôže byť v júni. Neviem, nepočul som to. Či chcú ísť ešte páni poslanci z vládnej koalície na letnú dovolenku a brať ešte poslanecký plat, aby si ju mohli dovoliť luxusnejšiu? Alebo je to kvôli tomu, aby ešte politické strany dostali pár miliónov zo štátnej kasy navyše? Alebo je to to, o čom hovoril Richard Sulík, že ešte aby sme stihli do septembra niekoho pozatvárať a možno časť opozície ešte viac vylikvidovať? Alebo je to kvôli tomu, aby váš Edko stihol ešte vyrobiť tu nejakú stranu, alebo sa mu pomaličky a ťažko rozmýšľa, kde vlastne ide skončiť a či ide niekde, alebo ide niečo zakladať. Tak to povedzte aspoň na rovinu a povedzte pravdu, lebo ešte nikto z vás nepovedal normálny termín. 30. 9.
A ako už tu bolo dnes spomenuté, pani Kolíková povedala, že to je kompromis, to je umenie možného. My tu všetci z opozície sme boli pripravení zahlasovať za čo najskorší pozmeňujúci návrh, alebo, alebo, alebo skrátenie volebného obdobia na jún. Ak by sa k tomu pridalo aj SaS a Boris Kollár, je to dávno vybavené a nepotrebujeme tu ani túto dlhú schôdzu s týmto rozsiahlym pozmeňujúcim návrhom.
Žiaľ, nechápem tomu, prečo torzo vládnej koalície, ktoré je už rozpadnuté a ktoré si samo spôsobilo tento pád, sa tu naďalej správa ako homogénna masa bývalej vládnej koalície a snaží sa deväťdesiatkou ovplyvňovať dianie v tejto krajine.
A ešte aj z tej ústavy, ak si pamätáte, hneď na začiatku volebného obdobia ste z ústavy spravili trhací kalendár. Ústava, zákon, ku ktorému máme pristupovať so cťou, po dlhosiahlych diskusiách naprieč politickým spektrom, preto je tam tá deväťdesiatka, ste tu menili ústavu pozmeňujúcimi návrhmi, ktoré mali desaťkrát viacej strán ako samotná novela, ktorú sem predložila vláda alebo, alebo poslanci. Nehorázne! Už vtedy ste ukázali, v akej neúcte máte Ústavu Slovenskej republiky, a dnes namiesto toho, aby sme ju menili spoločne, spoločne v takejto zložitej situácii, v akej sa Slovensko nachádza, a tak spoločne, ako by to v civilizovanej, demokratickej krajine malo byť, ešte aj naposledy chcete to svoje torzo a tú svoju deväťdesiatku zneužiť na to, aby ste zabetónovali svoje veci a zobrali ľuďom aj to posledné, čo majú. Nehovoriac už o tom, že OĽANO, ktoré tvrdilo, že má byť osem volebných obvodov, a má to vo svojom volebnom programe, chce ešte aj túto možnosť do ústavy zablokovať, aby to tam, nedajbože, nemohlo, nebolo... nemohlo sa zmeniť.
Veď uvidíme, jak sa do budúcna bude chcieť zmeniť volebný systém, lebo ľudia chcú mať istotu, že v každom okrese budú mať zástupcu v Národnej rade, tak sa možno nájde v civilizovanom budúcom parlamente zhoda naprieč politickým spektrom a ešte aj táto brzda sa bude dať kedykoľvek odbrzdiť.
Ak sa vám podarí presadiť tento pozmeňujúci návrh aj napriek nášmu odporu, čo sa týka referenda, vám garantujem, že pokiaľ tu budeme mať väčšinu, budeme sa snažiť od prvého dňa robiť všetko pre to, aby sme vrátili moc ľudí naspäť do ústavy, aby platilo, že keď nám ľudia moc dávajú, aby nám ju mohli aj kedykoľvek odobrať. Takýto pozmeňujúci návrh, ktorý ste dali, nemôže strana HLAS podporiť a nebude zaň hlasovať v žiadnom prípade. Je absolútne zbytočný a iba zbytočne komplikuje celú situáciu.
Až priam ma to nabáda na otázku, či vy v skutočnosti tú zmenu ústavy aj vôbec chcete, či vy tieto pozmeňujúce návrhy ste nepredložili naschvál tak, aby nakoniec nenašla ústava 90 hlasov, aby nakoniec nebolo možné skrátiť volebné obdobie a nakoniec tu ani žiadne predčasné voľby na Slovensku neboli.
Prepáčte, ale čím viac vás sledujem, čím viac to počúvam, mám podozrenie, že robíte všetko pre to, aby to tak nebolo, aby ste si svoj čas na stoličkách poslancov predĺžili a možno vám aj niektorým záleží na tom, aby sme tu mali úradnícku vládu, pretože budete mať pocit, že počas nej sa budete môcť očistiť, a dúfajú, že ľudia zabudnú na to všetko, čo ste tu ako vládni predstavitelia stvárali. Neverím vám ani nos medzi očami. A uverím, až keď to bude čierne na bielom vyhlásené v Zbierke zákonov a podpísané pani prezidentkou, ale dovtedy mám pocit, že robíte všetko pre to, aby aj tento pokus o skrátenie volebného obdobia a zmenu ústavy stroskotal.
Ešte raz opakujem, na základe toho, čo som povedal, že to, ako sa správate, je totálne nedemokratické, idete proti vlastným ľuďom, proti vlastnému národu, proti záujmom Slovenskej republiky, naťahujete si tento čas len kvôli tomu, aby ste si na týchto stoličkách, na ktorých už možno nikdy nebudete sedieť, posedeli čo najdlhšie za veľmi tučný a dobrý plat.
Na základe tohto HLAS spolu so všetkými poslancami, ktorí tu na rokovaní sú a budú, nepodporí a nezahlasuje za tento pozmeňujúci návrh, a ak prejde, tak nezahlasujeme ani na... za zmenu ústavy, lebo nebudeme sa podieľať na tom, ako tu títo nedemokrati oberajú o moc vlastný národ.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

9.12.2022 12:55 - 12:55 hod.

Peter Pellegrini Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Na úvod, pán poslanec Šefčík, ja vás nepoznám, ja neviem, odkiaľ ste ani čo ste doteraz v živote robili, a preto mi slušnosť káže, že sa nebudem ani snažiť vás nejakým spôsobom hodnotiť, lebo nemám na to právo, lebo vôbec vás nepoznám. Neviem, či poznáte vy mňa, ale ja sa nevyjadrujem o ľuďoch, keď o nich naozaj niečo neviem.
Pani poslankyňa Vorobelová, viete, my pani prezidentku kritizujeme pravidelne. To, že jej nenadávame, ešte neznamená, že s ňou nejakým spôsobom sympatizujeme, a prosím, prestaňte čítať možno len weby a hoaxy, ktoré niekto šíri. Ja som ešte živého péeskára ani v živote nestretol, takže ťažko môžete hovoriť o nejakej koalícii HLAS, PS a SaS. To si neviem ani, ani reálne predstaviť.
Pán poslanec Šipoš, ja chcem povedať len to, že som vo svojom vyjadrení, a skúste si ho celé pozrieť, ani raz nebol osobný, nedotkol som sa ani jedného poslanca, ani jedného člena vlády. Hovoril som o všeobecnej atmosfére v tejto krajine, o tom, ako ja vidím to, aká tu vládne atmosféra, a že by sa to malo zmeniť. A naozaj som si zachoval úroveň toho prejavu a nešiel som ani k jednému poslancovi, ani k jednému členovi vlády sa osobne o ňom vyjadrovať, lebo myslím si, že tak sa má viesť kultúrna debata. A na záver chcem povedať, ja som tiež ako predseda vlády čelil odvolávaniu v tomto pléne. Je to normálne právo opozície a musí ho človek rešpektovať.
Chcem poďakovať, že prišiel aspoň pán minister teraz Naď a za ním ešte pán minister školstva, lebo aj keď som ja vystupoval, aj moji predrečníci, nebol tu nik z vlády. A ja chcem povedať, že ja, keďže som si bol vedomý a vždy som si vedomý, že predseda vlády zodpovedá parlamentu, tak som si aj vtedy svoj program upravil tak, že som tu dva dni poctivo sedel, a hoc sa mi nie dobre počúvali všetky tie vystúpenia Igora Matoviča a spol., tam som sedel a poctivo som si to celé dva dni odpočul, vypočul a na záver som aj záverečným slovom reagoval.
Je škoda, že tu pán premiér, teda keď je taký hrdina, nesedí a že si to nevypočuje, tak ako som si to vypočul ja.
Skryt prepis
 

9.12.2022 12:10 - 12:10 hod.

Peter Pellegrini Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, páni poslanci, dovoľte aj mne, aby som sa v mene strany HLAS - sociálna demokracia, ktorá sa podpísala pod návrh na vyslovenie nedôvery vláde Eduarda Hegera, aby som sa aj ja v mene našich poslancov a našej strany vyjadril k tomuto návrhu.
Na úvod mi dovoľte skonštatovať, že debata prebieha presne tak, ako sa dalo očakávať (ruch v sále a zaznievanie gongu), je veľmi atmosféra v sále napätá, vyjadrenia sú častokrát a vystúpenia veľmi vášnivé, mnohí kolegovia a hlavne z vládnych lavíc si neodpustili opäť urážky, invektívy, klamstvá a podobne, ale na to sme už boli zvyknutí, akurát si neuvedomujú, že aj takýmto svojím prístupom, ktorý nie je hodný poslancov Národnej rady a nie je hodný tohto pléna, spôsobujú to, že ľudia začínajú byť čoraz viac z tohto všetkého znechutení a začínajú čoraz menej dôverovať štátu a jeho inštitúciám, keď vidia, aké osoby ho dnes vo vláde a aké osoby ako sa právajú, ktoré ho zastupujú aj tu v Národnej rade Slovenskej republiky, pretože mnohí, mnohí podliezajú už aj tú poslednú latku, hranicu akej-takej ľudskej dôstojnosti. Ale to nech si spytujú svedomie tí poslanci, ktorí takýmto spôsobom v pléne vystupujú, a patrí to k ich mentálnej výbave.
Chcem povedať, že tá rozprava ide už odvčera a bude pravdepodobne trvať ešte aj v pondelok, a ja preto nebudem sa venovať nejakým úplne konkrétnym výtkam alebo konkrétnym argumentom, ktoré zaznievajú tu, alebo konkrétnym čiastkovým výhradám, pretože tých už bolo povedané veľa a ešte aj ich bude veľa povedané, ale, naopak, chcel by som naspäť upriamiť pozornosť nielen vás, kolegyne a kolegovia, ale hlavne tých, ktorí nás pozerajú, že tá diskusia má za následok jednu dôležitú vec a koncentruje sa do jednej jedinej otázky, ktorá tu nakoniec v utorok bude na stole a na ktorú odpoveď ale veľmi, veľmi pozorne čakajú obyvatelia a občania Slovenskej republiky, pretože všetci veľmi pozorne sledujú, čo sa dnes v parlamente deje, a všetci počítajú s tým, že v utorok o 11.00 hod. sa možno konečne niečo udeje. A verte, že občania to sledujú veľmi, veľmi pozorne.
A tá otázka a naša odpoveď na ňu dá úplne zrozumiteľnú odpoveď ľuďom tejto krajiny, čo si myslíme o stave Slovenskej republiky a na ktorej strane stojíme. A tá otázka, ktorá pred nami v utorok bude stáť, bude veľmi jednoduchá. A je to buď vláda Eduarda Hegera a Igora Matoviča je pre Slovenskú republiku príťažou, alebo je vláda Igora Matoviča a Eduarda Hegera pre Slovensko prínosom. Nič viac, nič menej. Dokonca treba odpovedať, že tým hlasovaním dáme veľmi jasne najavo, čo si myslíme. A budú aj poslanci, ktorí sa možno až tak jasne nevyjadria, pretože mnohí možno dostanú záhadne chorobu alebo sa zdržia hlasovania, alebo neprídu, alebo neviem čo všetko, ale to je opäť právo poslanca Národnej rady a to sa budú musieť títo ľudia zodpovedať občanom tejto krajiny a slovenským médiám a vysvetľovať svoj postoj.
A tá odpoveď na túto otázku je: len biela – alebo čierna. Nič medzi tým v utorok neexistuje. A neobstoja ani také tie klasické štandardné výhovorky, ktoré tu častokrát poslanci naprieč politickým spektrom majú, nepodporím, lebo návrh podpísal ten a ten, neviem, či podporím, lebo tam je napísané v tom návrhu to a to, neviem, či podporím, alebo čo spravím, pretože to zaznelo a ten povedal to v rozprave alebo to v rozprave.
Dámy a páni, v utorok toto všetko ide bokom. Je jedno, kto je podpísaný pod návrh na vyslovenie nedôvery vláde, je jedno, čo je napísané v tomto návrhu, pretože len vďaka tomuto návrhu, nech už je akýkoľvek a nech je v ňom napísané hocičo, len vďaka tomuto návrhu a 30 poslancom tu dnes môžme rokovať a len vďaka tomu návrhu konečne v utorok o jednej... o 11.00 hod. budeme môcť vyjadriť vôľu, či táto vláda má skončiť, alebo nie. A je úplne jedno, čo zaznie tieto tri dni v tejto rozprave a či sa niekto urazí, neurazí, či niekto niekoho nejakým spôsobom douráža, dovykrikuje, donadáva mu, o 11.00 hod. v utorok budeme hlasovať, či sme za zachovanie vlády Eduarda Hegera a Igora Matoviča, alebo sme za pád tejto neschopnej, amatérskej a babráckej vlády. Neexistuje žiadna tretia cesta medzi tým. Neexistuje niečo mimo, že možno aj, možno nie. Existuje buď áno, alebo nie.
My osobne v HLAS-e máme na túto otázku jasnú odpoveď. Vláda Eduarda Hegera a Igora Matoviča a Borisa Kollára v tomto prípade škodí Slovenskej republike, a preto 11 poslancov strany HLAS - sociálna demokracia bude hlasovať za vyslovenie nedôvery vláde Eduarda Hegera a dúfam, že tým pádom po úspešnom hlasovaní padne celá jeho vláda.
Takto sa rieši ústavným spôsobom kríza v akomkoľvek parlamente naprieč celým demokratickým svetom. Ak niekde vláda stratí väčšinu, ak niekde vláda nie je schopná postarať sa o svoju krajinu, nie je schopná postarať sa v ťažkých časoch o svojich obyvateľov a, naopak, svojimi rozhodnutiami, chaosom a nekompetenciou škodí tejto krajine, tak v akejkoľvek krajine sa pristupuje k ústavným postupom, a to jest buď vyjadrením nesúhlasu, alebo nedôvery vláde, alebo skončením takéhoto marazmu skrátením volebného obdobia a následným vypísaním predčasných volieb. To je demokratické.
Mnohí vládni predstavitelia aj poslanci vládnej koalície sa tu postavili a hrali sa na najväčších demokratov na Slovensku. Nech sa páči, demokratické je to urobiť tu v parlamente, hlasovaním a rozhodnutím. Nikto proti takémuto postupu nemôže namietať a nikto nemôže povedať, že takýto postup je nedemokratický. Naopak, odopieranie takéhoto postupu, odopieranie práva občanom Slovenskej republiky rozhodnúť, či v demokratických voľbách, hoc aj predčasných, koho si želajú na čele vlády, to je nedemokratické, ak sa postavíme chrbtom ľuďom, ktorí jediní nám moc dali a musia mať právo nám aj moc odobrať, pokiaľ neplníme svoju úlohu tak, ako sme sa zaviazali v... slovovým sľubom pri, pri pod... schvaľovaní svojho sľubu, alebo čo sme tu urobili, prísahu na ústavu, kde sme povedali, že budeme konať v záujme Slovenskej republiky a v záujme občanov tejto krajiny. A dnes je väčšina občanov Slovenskej republiky na strane odpovede - sme za pád vlády Eduarda Hegera a Igora Matoviča, a preto my poslanci Národnej rady, musíme vyhovieť žiadosti slovenského ľudu a jednoducho hlasovať tak, ako si to väčšina občanov tejto krajiny želá, či sa to vláde, alebo vládnym poslancom páči, alebo nie. Máme na to absolútne morálne právo.
Rád by som bol počul z úst ministrov, z úst vládnych poslancov pri obhajobe alebo bránení sa tomuto návrhu, keby rozprávali naozaj o sebe, o svojich troch rokoch, keby tu rozprávali o svojich úspechoch, keby argumentovali nejakým spôsobom vecne. Nie, tri štvrtiny, ak nie, ak nie väčšina, alebo všetci sa vracali len do minulosti. Strašili tu, čo sa môže stať.
Dámy a páni, čo vy strašíte výsledkom demokratických volieb? Ak sa na Slovensku niečo môže stať, ak sa na Slovensku môžu zmeniť mocenské pomery, tak to bude len demokratickým spôsobom a bude to len v demokratických parlamentných voľbách. Žiadnym iným spôsobom to nemôže ísť. A ak ste takí veľkí demokrati, ako tu o sebe tvrdíte, vašou povinnosťou je ticho šúchať nohami, tak ako nám to zvyknete vykrikovať, a rešpektovať výsledok predčasných volieb, alebo aj riadnych parlamentných volieb, nech by sa vám ten výsledok páčil, alebo nepáčil. O tom, kto bude viesť túto krajinu, nerozhoduje ani Matovič, ani Heger, ani Kollár, ani Pellegrini, ani Fico. O tom, kto bude riadiť túto krajinu po nasledujúcich voľbách – a si želám, aby boli predčasné –, rozhodujú občania tejto krajiny a je to ich jediná právomoc a my sme povinní ju rešpektovať, a nie tu vykrikovať, že ak náhodou sa vráti k moci nejaká iná strana, že to je nedemokratické alebo neviem čo. To je demokratické, lebo tak si to budú želať občania tejto krajiny.
Dámy a páni, celý svet sa naozaj ocitol v kríze. Aj iné krajiny mali pandémiu, aj iné krajiny dnes čelia vysokej inflácii, aj iné krajiny sú postihnuté sankciami a celou tou situáciou medzi rusko-ukrajinským konfliktom. Áno, všetky krajiny trpia, ale Slovensko trpí ešte viacej, pretože na rozdiel iných krajín, ktorí... kde vlády už makajú od začiatku, už počas pandémie, už počas začiatku inflačnej krízy a predstavili svojim občanom už ixté malíčky pomoci, tak Slovensko má jeden závažný problém navyše - že má jednu amatérsku, nekompetentnú babrácku vládu, ktorá tu zavádza viac chaosu ako, ako riešení a ktorá ešte aj svoje krízy, ktoré... ktorými musí prejsť, svojou neschopnosťou znásobuje a robí ich ešte bolestivejšími pre slovenskú ekonomiku a občanov Slovenskej republiky. A to nie je len môj výmysel alebo moja reč opozičného politika, dámy a páni, vďaka tomu, že v pandémii slovenská pomoc bola jedna z najpomalších, najkomplikovanejších a najmenej, najmenej veľkorysých, sme dopadli tak, ako sme dopadli, a mnohé podniky túto situáciu neprežili alebo len s odretými ušami nejakým spôsobom sa cez to dostali.
Vďaka tomu, že dodnes nemáme prijaté zásadné protiinflačné balíky, ale dali sme ľuďom tento rok len almužnu v podobe pár eur pre... pre deti, pár eur, po sto eur nejakým vybraným seniorom alebo ľuďom v hmotnej núdzi, čo je možno pár stotisíc ľudí. Sto eur, to nie je ani desať eur za mesiac toho celého ročného zdražovania, ktoré tu je. Slovensko pod vedením Eduarda Hegera a Igora Matoviča chudobnie. Po dlhých rokoch rastu reálnych miezd, kedy ľuďom viac zostalo v peňaženke každý rok ako rok predchádzajúci, počas tejto vlády Slováci a Slovenky začali chudobnieť a majú v peňaženkách každý rok menej, ako mali rok predtým, a môžu si kúpiť menej, ako si mohli kúpiť rok predtým. A to aj vďaka tomu, že vláda nedokázala svojou pomocou pomôcť týmto ľuďom tak, aby zabránila ich chudobneniu. A to nie opäť len nejaký môj výmysel, to sú štatisticky, ktoré hovoria renomované agentúry aj náš štatistický úrad. Slováci sa prepadajú do chudoby, nehovoriac už o tom, koľko desiatok tisíc ľudí sa dostalo do pásma chudoby a dnes sú ohrození, aby vôbec prežili z mesiaca na mesiac.
Slovensko pod vedením Igora Matoviča a Eduarda Hegera prestalo dobiehať vyspelé ekonomiky Európskej únie a proces približovania sa pod touto vládou zastavil. Po rokoch približovania sa vyššej životnej úrovni sa zastavil tento proces, ba dokonca sme sa začali znovu vzďaľovať a Slovensko predbehli už aj krajiny pomaly ako Rumunsko a Bulharsko, hoc sme sa pýšili, že sme boli vždy ďaleko, ďaleko pred nimi. Toto je realita týchto dní a takto dnes vyzerá skutočná situácia so Slovenskou republikou. To je tá vizitka tejto vlády, ktorá tu síce tára o reformách, ktoré má skôr na papieri, o tom, čo všetko urobila a že je to vláda, ktorá urobila najviac v histórii oproti všetkým vládam v minulosti. Áno, jediné, a už to tu zaznelo, čo táto vláda dokázala, zdvojnásobiť náš dlh, zadlžiť nás tak, že bohvieako to budeme splácať, ale ľuďom nedala nič, pretože ľudia zatiaľ vo svojich peňaženkách nič nenašli, ale žijú z prísľubov obrovskej pomoci a miliardových pomocí pre rok 2023.
Dámy a páni, inflácia nás kvári celý rok 2022. Seniori okrem almužny, ktorú dostanú teraz v podobne nejakého polovičného vianočného dôchodku, nedostali nič. Rodiny s deťmi nedostali tento rok nič. Až, iba tak 75 eur navyše k rodinnému prídavku jednorazovo. To je všetko, ľudia si musia vyberať, či si kúpia lieky, alebo mäso. Ľudia nevedia, aké budú konečné ceny, ja sa teším, že vláda im garantuje, že ceny neporastú budúci rok, ale uvidím a uverím, až keď to bude čierne na bielom. A aj ten nárast 15 %, chvalabohu, že bude, dúfame, len taký. Pre mnohých bude už likvidačný, pretože už dnes sú na hrane so svojimi rozpočtami a nemajú kde šetriť.
Preto sa pýtam, na čo nám je takáto vláda? Na čo nám je vláda, ktorá práve svojou politickou neschopnosťou prehlbuje problémy tejto krajiny a jednoducho ešte zhoršuje tú situáciu, ktorá sama osebe, aj keby vláda nerobila nič, je zlá. Ale vďaka tomu, čo robí táto vláda, je táto situácia ešte horšia. Odpoveď je jednoduchá. Načo nám je takáto vláda? Na nič! Na nič! A zachovám si úctu v tomto parlamente, ale keby ste sa opýtali bežného človeka na ulici, na čo nám je takáto vláda, tak írečitejšie odpovie, že na... a dopovie tam niečo iné.
Dámy a páni, opakujem ešte raz, v utorok budeme hlasovať o jednoduchej veci, či sme za zachovanie tejto neschopnej, amatérskej, babráckej vlády a tohto marazmu, alebo vyjadríme tejto vláde nedôveru. A je úplne jedno, opakujem ešte raz, čo tu do utorka zaznie. Je úplne jedno, kto je podpísaný pod týmto návrhom, rozhodujúce je hlasovanie, nič viac, nič menej. A dokonca je úplne jedno, kto aký scenár z politických strán preferuje. Mne je jedno, že SaS si blúzni o nejakej novej sedemdesiatšestke, no chcel by som ju vidieť.
Chcem povedať z toho miesta veľmi jasne, HLAS do žiadnej akejkoľvek sedemdesiatšestky alebo do nejakej pokútnej podpory nejakej zrekonštruovanej vlády alebo čoho nikdy nepôjde.
HLAS trvá na predčasných parlamentných voľbách, ale ľudia musia rozhodnúť, kto túto krajinu bude riadiť do budúcna, a preto, kolegovia, kolegyne, pri hlasovaní sa nedajte obalamutiť ani tým, že či niekto chcú iba rekonštruovanú vládu, nechcú predčasné voľby, alebo niečo. Po páde vlády, ak by sa to podarilo, minútu po páde vlády sa mení celá atmosféra v parlamente, vám garantujem a politické strany začnú úplne inak rozmýšľať o tom, čo bude ďalej.
Ak sa bojíme a nechceme a vládna koalícia straší úradníckou vládou, odpoveď je veľmi jednoduchá. Pani prezidentka si môže rozmýšľať o úradníckej vláde, hoc vyjadrila sa veľmi jasne verejne, že nechce úradnícku vládu, všetko, ako bude vyzerať situácia v tomto štáte po páde vlády, ak tak nastane, rozhoduje len a len parlament. Ak sa dokážeme okamžite po tejto situácii dohodnúť, že treba vypísať nejaký rozumný termín predčasných volieb a dovtedy nech dovládne vláda Eduarda Hegera v demisii pod kontrolou prezidentky Slovenskej republiky, žiadna úradnícka vláda nám tu nehrozí ani nič iné.
Dohodnime sa na termíne predčasných volieb a to, ešte raz, to všetko má v rukách parlament, preto prosím, nestrašte, že keď tu zahlasujeme za pád vlády, ide sa tu stať niečo zlé. Stane sa len to, čo povieme my tu stopäťdesiati v Národnej rade Slovenskej republiky. A opakujem to preto, aby to pochopili aj občania, pretože občanom sa tí, ktorí chcú túto vládu brániť, predstierajú rôzne scenáre a neviem čo všetko, čo tu nastane, nejaký armagedon, nejaká apokalypsa.
Chcem ukľudniť aj seniorov, ak vláda padne, nemusia sa báť, že im nebudú valorizované dôchodky, pretože to už nerobí ani Boris Kollár, ani pán Krajniak, to robí automat, zákon, ktorý predchádzajúce ešte naše vlády schválili, Sociálna poisťovňa a tisíce úradníkov na tom už robia, aby k 1. 1. automaticky dôchodky zvýšili. To nemá nič s tým, či vláda bude v demisii, alebo čo. Takisto ak boli raz schválené daňové bonusy, zvýšené rodinné prídavky, to je jedno, či vláda je v demisii, alebo nie je, to je zákon a úradníci štátu musia tento zákon naplniť a jednoducho to pôjde. Nič nie je v tomto ohrozené, dokonca (rečník poklepal prstom na rečnícky pult) aj keby nebol schválený rozpočet tejto krajiny, žiadna obrovská pohroma sa nedeje, pretože rozpočet môže vláda priniesť aj v januári, aj vo februári, aj v marci a pár týždňov rozpočtového provizória, kedy dokonca minister financií je najväčší kráľ v krajine a môže minúť jednu dvanástinu tohto ročného rozpočtu na čo chce, nie na to, čo bolo predpísané minulý rok alebo tento rok v januári, môže zabezpečiť všetko - aj zvýšenie platov učiteľov, aj zvýšenie platov lekárov, aj všetko, takže nech nás tu nebalamutia, že aj neschválením rozpočtu a, nedajbože, pádom vlády o toto všetko občania Slovenskej republiky prídu. Neprídu. To všetko je realizovateľné a všetko sa to dá, normálne všetko spraviť, len na to treba mať chuť.
Dámy a páni, v utorok o 11.00 hod., ak sa nič iné nestane, budeme mať právo rozhodnúť o tom, ako ďalej. HLAS zahlasuje jednomyseľne za pád tejto vlády, hoc máme úplne iné názory na... pod... po hlasovaňom... po... po hlasovaní, po tom postupe ako SaS, oni nech si hovoria svoju politiku, my máme svoju autonómnu politiku, ale jednoducho to hlasovanie je veľmi dôležité.
A chcem povedať, že cítiť aj z predstaviteľov vlády, aj z predstaviteľov poslancov, ktorí vládu bránia, veľkú nervozitu, pretože dnes to vyzerá tak, že vláda je k svojmu pádu najbližšie od svojej existencie a sme veľmi tesne, tak blízko k tomu, aby sa to po hlasovaní aj stalo. Samozrejme, záleží to na 76 poslancoch Národnej rady, ale veľmi by som si želal, nie pre seba, ale pre občanov Slovenskej republiky, aby sa tento marazmus skončil, aby vláda Eduarda Hegera padla a aby sme, dúfam, čoskoro ľuďom umožnili nanovo rozdať karty v demokratických, kolegovia, v demokratických a dúfam, že predčasných parlamentných voľbách.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

8.11.2022 11:55 - 11:55 hod.

Peter Pellegrini Zobrazit prepis
Pán minister, mám teda len jednu otázku, lebo ste povedali, koľko ste už teda tej pomoci poschvaľovali. Ale možno sa ja mýlim, tak ma, prosím, opravte. Zatiaľ ste schválili nejakých 300 mil. pre firmy v tomto roku a 40 mil. ste včera slávnostne oznámili pre 120 podnikov, ktoré sú energeticky náročné. Ešte raz 40 mil. pre 120 firiem. Okej, bola to dohoda tripartity, rešpektujem. Ale pokiaľ si pamätám, pri zmene rozpočtu ste požadovali zmeniť rozpočet o 1,5 mld., z toho 900 miliónov tento rok malo ísť do slovenskej ekonomiky pre slovenské firmy. Zatiaľ ste schválili 300 pre malé a stredné podniky a 40 pre energeticky náročné. Tak sa pýtam, do konca roka, už je november, ako idete minúť zbytok do tých 900 mil., lebo to som nikde nezachytil.
Skryt prepis