Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Uvádzajúci uvádza bod

16.3.2021 o 18:37 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.3.2021 10:40 - 10:42 hod.

Radovan Kazda Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán poslanec Blaha, no, znovu, vždy sa mi to stane, keď tu náhodou som, keď teda náhodou vy vystupujete, lebo ja som tu pomerne často, skoro stále, ja sa nečudujem, že ste sa stáli komunistom, lebo tá vaša spôsobilosť argumentovať je fakt naozaj veľmi desivo slabá až nedôstojná.
Napríklad, len čo som zrýchla zachytil, po prvé vy tvrdíte, že denne zomrie 100 ľudí a my riešime niečo iné. To je falošný argument. To, že zomiera v dôsledku pandémie 100 ľudí, je síce veľmi smutné, ale neznamená to, že vláda nemá vykonávať aj iné aktivity. Neznamená to ani to, že nemá riešiť vládnu krízu. Nasúkali ste sem falošný argument, je to dokonca argument blížiaci sa argumentu vzbudzujúcemu pocit, súcit, pardon, súcit, tak sa to volá, myslím, presne.
Ďalej ste povedali, že všetci sú dohodnutí o riešení vládnej krízy. Falošný predpoklad, úplne nezmyselný, vôbec ho nemáte nejako zdôvodnený. Tie rokovania stále prebiehajú, my to vieme tu konkrétne všetci zdokumentovať, že prebiehajú rokovania.
Ďalej som zistil, že ste objavili kauzalitu medzi testovaním a počtom úmrtí, to by som naozaj chcel vedieť, odkiaľ ste ju objavili, vy ste ju prezentovali asi ako výsledok nejakej vedeckej štúdie. V skutočnosti naozaj veľa vlád využíva testovanie a nie je preukázané, že by táto kauzalita existovala. Samozrejme, nejaká štúdia to v budúcnosti môže dokázať, ale vy to prezentujete, ako keby to bol fakt, ale pritom je to falošný argument.
Ďalej vyčítate premiérovi spôsoby vládnutia. Presne tento spôsob vládnutia a vedenia vlády viedol ku kríze vlády. V ďalšom kroku však kritizujete, že riešime vládnu krízu. Tak to je zaujímavé, že vy hádžete jedno tvrdenie za druhým do zdôvodnenia jedného a toho istého argumentu, hoci tie tvrdenia sa navzájom vylučujú.
Takže ja vás chcem poprosiť, naozaj je to veľmi nedôstojné na tento poslanecký zbor neustále hádzať falošné argumenty.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.3.2021 10:03 - 10:05 hod.

Radovan Kazda Zobrazit prepis
Pán poslanec Susko, no ja mám trošku problém s týmto uznesením a poviem v čom. Vy tam teda požaduje, aby, aby vlastne prišli zodpovedať tie informácie, ktoré požadujete, aj pani prezidentka. Pani prezidentka pravidelne informuje v tých kompetenciách, ktoré má, a teda nemá veľmi veľké kompetencie v oblasti pandémie, teda v chránení občanov proti pandémii. Pána predsedu parlamentu sa môžete spýtať hocikedy, ten tu stále sedí, takže on vás môže informovať v akejkoľvek rozpravovej alebo v akejkoľvek inej, v inej procesnej oblasti. A čo sa týka kontroly vlády, samozrejme, opäť môžete využívať stále všetky mechanizmy a dokonca ja využívam pravidelne mechanizmus poslanca, že oslovujem ministerstvo životného prostredia, keď mi niečo nie je jasné, pravidelne sa pýtam a z pozície poslanca komunikujem, komunikujem s jednotlivými ministerstvami, keď potrebujem nejaké, nejaké informácie.
Škoda, že vaši kolegovia, resp. ani kolegovia z opozície nevyužívajú, viem to, nevyužívajú návštevu výborov, kde sa môžu priamo pýtať ministrov, ktorí predkladajú nejaké normy. Pána Žigu som tam nevidel už ani nepamätám, pán Puci chodí občas, pán Kondrót chodieva relatívne pomerne častejšie, ale niektorí nechodievajú vôbec, ani jeden poslanec zvolený za ĽSNS tam chodí veľmi málokedy. Takže nevyužívajú to, túto možnosť.
No to je asi tak zhruba všetko, čo som chcel povedať.
Takisto mám ešte jeden veľký problém s tým, že, že vy vlastne vychádzate z toho predpokladu, že vláda môže, teda že vláda vie prijať opatrenia, aby boli dôsledne občania chránení pred dôsledkami pandémie COVID-19. Ale to nevie žiadna vláda. To, žiaľ, nevie žiadna vláda, je to stále len snaha urobiť čo najviac opatrení, aby tieto, aby to zabralo.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 16.3.2021 18:37 - 18:45 hod.

Radovan Kazda Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážený pán predsedajúci, vážené dámy, vážení páni, táto novela je veľmi krátka, týka sa len jedného ustanovenia. Skúsim veľmi v krátkosti uviesť, že o čo v tomto návrhu ide.
V novembri 2019 predchádzajúci parlament schválil... (reakcia z pléna), schválil novelu zákona o odpadoch, bolo to ešte teda za vlády, za predchádzajúcej vlády, ministrom bol László Solymos. Poslanci koalície odobrili v tejto novele aj povinnosť pre, na zavedenie, na vybavenie zvozového vozidla vážiacim systémom. To znamená, že ten, kto vykonáva zber, teraz už citujem priamo teda z ustanovenia toho konkrétneho, ktoré teraz chceme zmeniť, išlo o ustanovenie § 16 ods. 10. Ten paragraf znel takto: "Ten, kto vykonáva zber zmesového odpadu alebo triedený zber komunálnych odpadov z obalov a komunálnych odpadov z neobalových výrobkov, tzv. neobalov, v obci, je povinný zabezpečiť vybavenie zberných vozidiel vážiacim systémom zaradeným do skupiny určených meradiel a spĺňajúcim požiadavky na určené meradlo." To znamená, že de facto každá zberová spoločnosť musela v termíne do 1. januára 2023 vybaviť zberové vozidlá takýmto vážiacim systémom.
Ministerstvo v súčasnosti pripravuje novelu zákona o odpadoch, my sme sa rozhodli, že nebudeme čakať teda na túto novelu, keďže zostáva tam už len nejakých 22 mesiacov a táto novela zákona by mohla prísť možno na prerokovanie až niekedy na jeseň, čo už by bolo naozaj veľmi málo času na zariadenie sa tých zberových spoločností týmito zberovými zvozovými vozidlami. Ministerstvo životného prostredia argumentovalo práve snahou vtedy, vtedajšie ministerstvo, snahou zaviesť množstvový zber komunálneho odpadu. Toto, tento zámer, je úplne relevantný korektný, rešpektujeme ho, teda ako navrhovatelia. Chcem len povedať to, že k čomu on vedie, k akým negatívnym dôsledkom. Skúsim vymenovať niektoré.
No, predovšetkým táto povinnosť neznamená, keď zrušíme túto povinnosť, neznamená to, že to nebudú môcť ďalej si dávať na tie vozidlá tieto vážiace systémy.
On je však veľmi nevýhodný napríklad pre mestá. V mestách žije skoro polovica obyvateľstva Slovenska. Mestá zvážajú, približne polovica obyvateľov žije v komplexnej bytovej výstavbe, a mestá zvážajú tým istým vozidlom tú istú obec na to isté miesto. Ony toto vážiace zariadenie vôbec nepotrebujú. Pre nich je to absolútne zbytočná, stratová investícia, pretože tam zberá sa to väčšinou teda zo stojísk, existuje tam nejaký paušálny systém alebo paušálny, teda poplatkový alebo paušálny kombinovaný s množstvovým systémom. Ony to teda vôbec, vôbec, nijakým spôsobom nepotrebujú a teraz by boli vlastne zaťažení tou povinnosťou zakúpiť tieto vážiace systémy, ktoré vážia, teda ktoré stoja približne, v rozsahu od nejakých 5-tisíc do 30-tisíc eur. Samozrejme, to by sa premietlo potom aj do poplatkov za komunálny odpad, lebo tá zberová spoločnosť by ich musela následne teda nainštalovať na to zariadenie, na tú, na ten smetiarsky voz, keď to takto povieme.
A treba povedať ďalšiu vec teda, že každý odpad, ktorý je teda smetiarskym vozidlom vyzdvihnutý, ten je následne potom odvážený ešte aj na skládke. To znamená, že ide o dvoj... v podstate o dvojnásobné váženie tej istej hmotnosti. Nedáva to zmysel naozaj pre veľmi veľkú väčšinu miest a obcí na Slovensku. Pre tých, ktorým to dáva zmysel, tí naďalej môžu požiadať zberovú spoločnosť, dohodnúť sa so zberovou spoločnosťou, ktorá to vozí, aby tento vážiaci systém, tieto váhy si tam nainštalovala.
Podobne tak je to riešené v podstate vo všetkých krajinách, ktoré poznám na okolí. Nepoznám jednu jedinú krajinu, kde by takáto povinnosť bola zavedená. To je dosť dôležité povedať, že naozaj ide o takú veľmi zvláštnu reguláciu, ktorú, ktorá, neviem, z akých dôvodov bola takto prísne stanovená.
Treba povedať aj to, že tie vážiace systémy, to teda mám informácie priamo od zberových spoločností, nie sú veľmi výhodné napríklad do sklonitého terénu, lebo tam nie sú veľmi použiteľné, keďže tam sú proste, v nejakých tých horských dedinách to nie je veľmi použiteľné. A má to aj ďalšie negatíva, napríklad v tom, že to spomaľuje, spomaľuje to nakladanie toho smetného koša, keď to tak nazveme, tej kukanádoby. A takisto to aj spomaľuje tú premávku, samozrejme, tým pádom. A takisto to aj znižuje operatívnu hmotnosť toho vozidla. To znamená, že následne to má aj dokonca negatívny environmentálny efekt v tom zmysle, že to vozidlo sa musí otočiť viackrát, pretože povedzme, no, ja neviem o 5 % menej môže tú operatívnu hmotnosť toho vozidla naložiť tým odpadom. To znamená, že má to ešte aj takýto ten negatívny efekt.
Nespochybňujeme, nespochybňujeme, samozrejme, to, že tam, kde sa obec rozhodne, tam to môže v pokoji, kľudne, v komunikácii so zberovou spoločnosťou zaviesť, tak ako to bolo doteraz a tak ako aj v iných obciach na Slovensku je už takýto systém zavedený a podľa mojich informácií už aj sú teda zberové vozidlá vybavené týmto zariadením.
Takže toľko asi tak v skratke. Je veľmi dôležité povedať, že keď niečo neprikážeme, tak to neznamená, že niečo zakazujeme. A toto je, myslím, že taký hlavný message, ktorý chceme dať v tejto úprave.
A chcel som spomenúť ešte jednu vec. Túto úpravu, resp. pri tvorbe tohto zákona v roku 2019 my sme, teda nie my, ale tuto kolegyňa a kolegovia niektorí, ktorí sú aj dnes v parlamente, aj zo SaS, aj z OĽANO, aj z ďalších klubov, sme práve namietali túto pripomienku. Teda mali sme túto pripomienku. Namietali sme teda toto znenie tohto paragrafu a podpísalo sa pod neho viacero poslancov vrátane poslancov OĽANO aj pána ministra Budaja. To znamená, toto znenie prakticky preberáme v tej podobe, ako bolo vtedy, vtedy navrhnuté, a teda súhlasili s ním aj v súčasnosti už koaliční poslanci, ktorí sú aj tu v parlamente, alebo teda v prípade pána ministra Budaja už teraz priamo v exekutíve. A my sme to, samozrejme, konzultovali aj s ministerstvom životného prostredia, ktoré odobrilo tento návrh.
Toľko asi v stručnosti. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.2.2021 18:33 - 18:34 hod.

Radovan Kazda Zobrazit prepis
Pán poslanec Tomáš, ja sa spýtam tú istú podotázku, čo pána poslanca Blahu, lebo stále vychádzate s jedným predpokladom, že núdzový stav nezaberá, a že vlastne toto je len nejaký zákryvný, zákryvný manéver, aby sa ľudia nemohli zhromažďovať. Tak ja by som chcel naozaj, že keby ste mohli nejak podložiť nejakou štúdiou alebo nejakou indíciou, že môžeme naozaj vylúčiť to tvrdenie, že núdzový stav pomohol sploštiť tú vlnu pandemickú tak presne, ako to ukazujú tieto čísla. Lebo dovtedy, kým to budete tvrdiť len tak ako štátnický nejaký tu prejav alebo pokus o štátnický prejav, tak naozaj to nemá žiadny zmysel, skúste to, prosím, nejako podložiť. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.2.2021 17:48 - 17:50 hod.

Radovan Kazda Zobrazit prepis
Pán poslanec Blaha, keby som sa stihol prihlásiť skôr, tak by som povedal, že hneď po vás sa prihlási veľa poslancov zvolených za ĽSNS, ktorí s vami aj budú súhlasiť, lebo podobne ako vy sa neunúvajú podložiť svoje tvrdenia faktami alebo aspoň nejakými indíciami. No stalo sa, nestihol som sa prihlásiť skôr. Napokon nie to nič prekvapujúce, lebo svedectvom toho, že máte s identifikovaním kauzality a s odlišovaním kauzality a korelácie naozaj dlhodobo problém, je aj fakt, že ste komunistom.
Tvrdili ste, že núdzový stav nepomáha. Tak sa pýtam teda naozaj, keď dôverujem naozaj tomu, že máte vedecký titul, na základe čoho ste na to prišli? Opatrenia v núdzovom stave predsa smerovali aj k zníženiu mobility, tú, ktorú ste, o ktorej ste hovorili aj vy, smerovali aj k ďalším opatreniam, uloženie pracovnej mobility a ďalším a ďalším, pracovnej povinnosti, pardon a ďalším opatreniam. Tak ja sa pýtam, kde vy čítate, že núdzový stav nepomáha?
Podobne tak ste povedali, že celoplošné testovanie vedie k vyššej úmrtnosti na Slovensku. No keby ste sa pokúsili naozaj vedecky argumentovať a mať naozaj, zaslúžiť si ten svoj vedecký titul, no tak naozaj museli by ste povedať, že má testovanie plošné otázky pre, otázky a teda aj proti, argumenty za a argumenty aj proti. Celoplošné testovanie napríklad zachytilo veľmi veľa radovo až desaťtisíce infikovaných. Takže okrem toho, že zvýšilo na krátky čas mobilitu počas toho, kedy ľudia išli na test, tak zachytili aj infikovaných. Takže chcem vás poprosiť, aby ste naozaj pokúsili sa aspoň niekedy v parlamente, aj keď už tomu naozaj veľmi neverím, prinášať fakty a indície pre svoje... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 24.2.2021 15:08 - 15:09 hod.

Radovan Kazda
Ďakujem. Rokovanie výboru pre hospodárske záležitosti bude nasledovať po rokovaní ústavnoprávneho výboru v miestnosti č. 148.
Skryt prepis
 

5.2.2021 9:13 - 9:28 hod.

Radovan Kazda Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážený predsedajúci, predkladám spoločnú správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky o výsledku prerokovania vládneho návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 45/2011 Z. z. o kritickej infraštruktúre v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (tlač 423) v druhom čítaní.
Národná rada uznesením č. 583 zo 4. februára 2021 pridelila predmetný návrh zákona na prerokovanie ústavnoprávnemu výboru, výboru pre hospodárske záležitosti a výboru pre európske záležitosti. Výbory prerokovali návrh zákona v lehote určenej uznesením Národnej rady Slovenskej republiky.
Poslanci Národnej rady, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol tento návrh zákona pridelený, neoznámili gestorskému výboru v určenej lehote žiadne stanovisko k predmetnému návrhu zákona podľa § 75 rokovacieho poriadku.
Návrh zákona odporúčali Národnej rade schváliť ústavnoprávny výbor uznesením č. 220 z 5. februára 2021, výbor pre európske záležitosti uznesením č. 52 zo 4. februára, výbor pre hospodárske záležitosti uznesením č. 132 z 5. februára.
Z uznesení výborov Národnej rady uvedených pod bodom III tejto správy vyplýva deväť pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov.
Gestorský výbor odporúča hlasovať o bodoch 1 až 9 s odporúčaním schváliť. Gestorský výbor na základe stanovísk výborov k predmetnému návrhu zákona vyjadrených v ich uzneseniach uvedených pod bodom III tejto správy a v stanoviskách poslancov gestorského výboru vyjadrených v rozprave k tomuto návrhu zákona odporúča Národnej rade Slovenskej republiky vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon 45/2011 (tlač 423), schváliť v znení pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov uvedených v tejto spoločnej správe, ktoré gestorský výbor odporučil schváliť.
Spoločná správa výborov o výsledku prerokovania návrhu zákona v druhom čítaní bola schválená uznesením výboru pre hospodárske záležitosti č. 133 z 5. februára 2021. Týmto uznesením výbor zároveň poveril mňa predložiť návrhy v zmysle príslušných ustanovení rokovacieho poriadku Národnej rady Slovenskej republiky.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 4.2.2021 16:07 - 16:07 hod.

Radovan Kazda
Ďakujem. Chcem poďakovať iba pánovi poslancovi Valáškovi, že priniesol tento objasňujúci prvok. Ja som sa vlastne na túto otázku chcel spýtať aj na výbore, pretože pri tom skrátenom konaní sme, samozrejme, o nej ešte nehovorili. A tým pádom, že vlastne odniesol aj tie, priniesol aj tento legislatívny aspekt z hľadiska Európskej únie, tak považujem to za veľmi dôležité, takisto ako aj príspevok pani Pleštinskej.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 4.2.2021 15:54 - 15:55 hod.

Radovan Kazda Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, vážení prítomní, pre veľký úspech zopakujem začiatok spravodajskej správy, ktorú som včera prečítal omylom, tak sa ospravedlňujem.
Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti ma určil za spravodajcu k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 45/2011 Z. z. o kritickej infraštruktúre v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (tlač 423). Návrh zákona prerokúvame v skrátenom legislatívnom konaní.
Konštatujem, že uvedený návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Zo znenia návrhu je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady Slovenskej republiky navrhujem, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druh... pardon, navrhujem, aby návrh zákona prerokovali výbory, hospodársky výbor a Ústavnoprávny výbor (Národnej rady) Slovenskej republiky. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre hospodárske záležitosti.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 3.2.2021 17:17 - 17:17 hod.

Radovan Kazda
Opravujem, 377 tlač, ďakujem.
Skryt prepis