Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.4.2021 o 18:55 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.5.2021 11:49 - 11:50 hod.

Radovan Kazda Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán poslanec Ferenčák, no, keď si predstavujem ekonomicky populistický návrh, ako má vyzerať, no, tak vyzeral by presne takto. V podstate už aj pán kolega Šefčík povedal, aj viacerí ďalší poslanci, no, on trošku je, tá jednorazová paušálna platba, s ňou je taký dosť veľký problém v tom, že pre niektorých občanov to znamená povedzme 50 % mesačného rodinného príjmu alebo 30 a pre iných tri. Tak ja naozaj neviem, čo je na tom sociálnodemokratické, rozdeľujúce. To je ten jeden aspekt, že proste naozaj, že pre niektorých je to 30 %, pre niektorých tri.
A tá druhá vec, ktorá tam tiež chýba, je to, že naozaj niektorí ľudia neutrpeli počas pandémie výpadkom príjmov, ľudia v štátnej správe naďalej dostávali svoj plat. Veľmi veľa ľudí pracovalo naďalej v priemysle s nejakými síce obmedzeniami, tam už nejaké výpadky boli, ale naozaj veľmi veľa ľudí malo stabilnú, stabilnú príjmovú položku, stabilný príjem a naozaj nevidím dôvod, prečo potom ísť touto cestou, že rozdávať nejakú jednu paušálnu platbu. Je to, je to čistý populizmus. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.5.2021 10:37 - 10:39 hod.

Radovan Kazda Zobrazit prepis
Mám dve veci, pán podpredseda parlamentu. Vy ste hovorili, že, dneska ste spomenuli, že dotovali sme, že vy ste dotovali. No, to nie je celkom presné, to nie sú vaše peniaze, neboli to vaše peniaze a žiadna vláda, ktorá dotuje, nedotuje z vlastných peňazí. To sú peniaze daňových poplatníkov a tie následne rozdeľuje nejakým kľúčom na nejaké položky. Takže keď sa rozprávame o tom, že či dotovať niečo, alebo nedotovať niečo, tak hovorme presnejšie, hovorme, že rozhodli sme sa pre túto položku z daňových peňazí, z príjmov štátneho rozpočtu a z príjmu verejných financií.
Potom druhá vec, vy ste tu spomínali práveže, že SaS urobila nejaký korupčný skoro systém, nie, nepovedali ste to priamo, ale tam tie dotácie, ktoré boli na nájmy, a že nejaký penzión dostal nejaké peniaze. No, po tých medializovaných informáciách sme vo výbore mali, sme zavolali pána Sulíka, teda prišiel, bol tam chvíľku aj pán Sulík, pán minister Sulík, ale potom následne tam vysvetľovali ľudia od, z ministerstva hospodárstva celý ten dotačný mechanizmus. Ten dotačný mechanizmus bol, myslím, že Najvyšším kontrolným úradom pochválený ako naozaj jeden z najefektívnejších, najtransparentnejších. Samozrejme, stáva sa niekedy, že v tom site prepadne niečo, čo sa v tej rýchlosti nedá jednoducho zachytiť. Tam sa potom ešte aj osobne dohľadávali nejaké ďalšie, tie ďalšie položky a v momente, kedy sa prišlo na to, že tento penzión je presne ten, ktorý to sito nezachytilo a on tam zrazu prepadol a dostal sa do toho, tak tie platby boli pozastavené.
Ja myslím, že na tom výbore bolo jednoznačne preukázané, že v tomto smere konalo ministerstvo hospodárstva naprosto transparentne a tak, ako sa malo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.5.2021 15:50 - 15:52 hod.

Radovan Kazda Zobrazit prepis
No musím povedať, že tento raz tých hajlajtov tam bolo veľmi veľa, ja som si tak veľmi rýchlo prešiel tých päť, ktoré ma tak najviac zaujalo, že, že Potemkinova komisia, zlodejská osoba od dona Corleoneho (reakcia z pléna), od dona Corleona tu nebola taká rodina, to nie je hodné ženy, dokonca, no. Ale teda musím povedať, že ten najväčší hajlajt, ktorý ma za... ktorý ma zaujal, je, že, že od Šaňa Macha tu nebolo také ohrozenie demokracie. Wau! Tak toto je úplne že super.
Pán poslanec, vy by ste asi pravdepodobne za komunistov nemohli vystúpiť v parlamente na odvolanie niekoho, dokonca ste ani nespomínal, že by niekoho niekto odvolával za komunistov v Národnej rade, alebo teda v Národnom zhromaždení, no nestalo sa niečo také, ani vy by ste pravdepodobne nemohli, lebo by ste sa v živote do toho parlamentu nedostali. V tých horších časoch, keby ste niečo povedali proti nejakému ministrovi, tak by ste boli v uránovej bani alebo niekde v base, no a v tých lepších časoch iba by vás perzekvovali a vaše deti by nemohli študovať a tak ďalej a tak ďalej. Ale dobre, okej. Nebolo také ohrozenie demokracie.
Druhá vec, ktorá ma tam ešte zaujala, že vy ste tam hovorili, že, že spoločník firmy je zároveň nejakým konateľom, tak to z toho nejako vyplynulo, že, že určite vie, čo sa tam deje. Čo ja som si fakt myslel, lebo ja som videl, že vy ste autorom nejakej štúdie, že Hlavné línie sociálnej kritiky v ére globalizácie, ktorá vyšla na prestížnej vysokej škole v Sládkovičove (smiech v sále), a ja som si fakt, jakože úplne reálne som si myslel, že vy niečo viete o globalizácii, o firmách a tak ďalej a tak ďalej. Tak mi dovoľte iba takú poznámku.
Ja som záhradník, už ste minule povedali, že nemám klásť otázky, tak ja už položím len takú akože poznámku. Nie, spoločník nemusí vedieť to, čo sa deje vo firme, to robí konateľ, spoločník to nemusí vedieť. To je celé. A skúste to nabudúce zapracovať do nejakej svojej publikácie.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.5.2021 18:15 - 18:17 hod.

Radovan Kazda Zobrazit prepis
Ďakujem. Myslím, že to podstatné bolo už zhrnuté. Ale bola teda otvorená aj tá otázka dosť strategická toho tzv. teplárenského alebo tepelného nevoľníctva.
Programové vyhlásenie vlády sa k tejto téme vyjadruje: Vláda Slovenskej republiky prijme opatrenia aj na odstránenie znevýhodnenia individuálneho vykurovania oproti centrálnemu zásobovaniu teplom, rešpektujúc pritom hľadisko ekonomicky udržateľnej prevádzky teplárenskej infraštruktúry. Ja myslím, že týmto návrhom sme otvorili túto tému. Pomáhame práve, by som povedal, tým, že vytvoríme transparentnejšie prostredie, ktoré by mohlo viesť, teda pri tej cenotvorbe, ktoré by mohlo viesť k zníženiu ceny elektriny a zároveň konkurenčnej vyrovnanosti k povedzme tomu individuálnemu zásobovaniu.
Ja pevne verím, že dôjdeme, že budeme v tejto téme ďalej pokračovať, pretože, tak ako bolo povedané, na jednej strane je, chceme zabezpečiť právo odpojenia sa, na druhej strane vidíme aj to, že je tu vybudovaná teplárenská infraštruktúra, ktorá je veľká, ktorá zásobuje vo veľkom, ktorá zároveň má veľmi vysoké náklady, neporovnateľne vyššie napríklad na zakupovanie emisných kvót, na poplatky za znečisťovanie ovzdušia, a toto si myslím, že toto bude veľmi strategické, aby sme našli tú spoločnú cestu, ten prienik týchto dvoch konkurenčných, konkurenčných ponúk a posunuli sa oveľa ďalej ako predchádzajúca vláda, ktorá s tým nerobila nič.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 4.5.2021 18:56 - 18:57 hod.

Radovan Kazda Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážené dámy, vážení páni, predmetom tejto krátkej novely je odstránenie jednej byrokratickej, nie, jednej záťaže. Týka sa to vážiaceho, povinnosti zavedenia vážiaceho systému v obciach. Viac som už povedal aj pri tom prvom čítaní. V zásade ide o to, že veľa obcí tento systém nepotrebuje mať. Niektoré ho potrebujú mať a bude to aj tým, medzi prvým a druhým čítaním prebehli ešte nejaké ďalšie diskusie. Takže zaradíme ešte aj do pozmeňujúcich návrhov jeden, ktorý vzišiel na základe diskusie, kedy chceme umožniť lepšie pre tie obce, ktoré ten vážiaci systém chcú mať, aby ho mali. Tak to je tak asi zhruba všetko.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.4.2021 11:25 - 11:27 hod.

Radovan Kazda Zobrazit prepis
Pán minister, my sa stretávame na hospodárskom výbore pomerne často, lebo ministerstvo hospodárstva je v podstate hlavným, väčšinou jedným z tých hlavných bodov našich zasadnutí, a to je, keby som tak zhrnul ten rok, tak taký mám jeden poznatok, že my ako koalícia robíme v podstate na tom výbore ešte aj tú, zastupujeme tú opozíciu v tom, že v podstate robíme aj nejakú takú kontrolnú, dozornú činnosť. Čiže vždy keď ide o nejakú medializovanú kauzu, tak to nejakým spôsobom tam hneď preberáme, zavoláme si či už z ministerstva dopravy, hospodárstva alebo z ďalších ministerstiev a tak to tam proste preberáme. To je taký môj prvý poznatok z toho prvého roku.
Ten druhý poznatok, ale neviem, možno budem hovoriť nielen za seba, teda z činnosti ministerstva hospodárstva v tomto prípade, ale teda aj z tých ďalších rezortov, ktorým sa venujeme, je, že oni dokazujú, že táto vláda dokáže vládnuť bez kradnutia, to je taký druhý poznatok, ale to v podstate platí, myslím, doteraz pre celú vládu.
A ten tretí poznatok s tým, s pôsobením ministerstva hospodárstva, aj keď viem, že možno to bude znieť nejak, že neobjektívne, lebo som tiež členom poslaneckého klubu SaS, tak ten je, že oni naozaj títo, títo predchádzajúci tí smeráci, ktorí to viedli niekoľko dlho-dlho rokov a ktorí si stále hovorili, že akí sú úžasní, že dobre, že ono možno niekedy tam niekto kradne, ale tak toho treba odsúdiť, ale že my sme odborníci, my to vieme robiť, tak to je akože, tu sa ukazuje, že oni boli normálne že babráci, fušeri a že absolútni diletanti. Tak ja, ja budem veľmi rád, keď najbližšie štyri roky, a dúfam, že aj osem, bude mať aj teda opozícia čas pripraviť si nejakých, vychovať si nejakých nových odborníkov, ktorí nielenže nebudú kradnúť, ale nebudú diletanti.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.4.2021 19:46 - 19:48 hod.

Radovan Kazda Zobrazit prepis
Pán poslanec Krajčí, hovorili ste o tom, aké ťažké je rozhodnutie obmedziť slobodu pohybu a pobytu občanov. Z rozpravy, ktorá tu zaznela, zisťujem, že v tejto sále sa nachádza niekoľko poslancov koalície, ktorí váhajú nad podporou predĺženia núdzového stavu. Zisťujem, že kľúčovým bodom, pre ktorý váhajú alebo sa rozhodli núdzový stav už nepodporiť, je opatrenie v zákone o núdzovom stave, ktorý umožňuje vláde obmedziť slobodu pohybu a pobytu. Všetky ostatné dôležité opatrenia sú pre nich prijateľné alebo dokonca potrebné. Ja sám patrím k tým váhajúcim, lebo sa domnievam, že vláda aj s vaším prispením v čase, kedy ste boli ministrom zdravotníctva, narábala s týmto mimoriadne vážnym zásahom do slobôd občanov veľmi necitlivo a nezodpovedne. Že s ním narábať mohla a mala, ale oveľa, oveľa citlivejšie.
Moje osobné váhanie by mohla vláda odstrániť, moje chmúry by mohla rozohnať, ak by tu teraz ústami pána predsedu vlády Hegera alebo v najbližšom čase poskytla jasný signál, že tento inštitút obmedzenia slobody pohybu prestane v čo najskoršom čase, ideálne po Veľkej noci využívať. Som presvedčený o tom, že predĺženie núdzového stavu by tým získalo podstatne vyššiu dôveru nielen koaličných poslancov Národnej rady, ale najmä širokej verejnosti.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 1.4.2021 18:55 - 18:56 hod.

Radovan Kazda Zobrazit prepis
Tak televízne štúdio poslancov zvolených za ĽSNS pomaly končí, videjká sú natočené, sála sa začne za chvíľku napĺňať. Sami vidíte, aký veľký záujem je o vaše príspevky, pravdepodobne vychádzajú už zo skúseností, že tie príspevky sú veľmi slabé.
Chcem poďakovať aj pánom poslancom z OĽANO, že to tu vydržali, lebo zjavne chcú vyjadriť účasť s pánom predsedom vlády, ktorý si to najviac vytrpel, a tak im chcem za to aj poďakovať.
Pán poslanec Kotleba, drvivá väčšina, asi deväť minút z tých desiatich vášho príspevku sa netýkalo núdzového stavu, netýkala sa toho zákonu, na to sme už tak nejakým spôsobom aj zvyknutí. Vidíte, aký je potom záujem o to, keď rozprávate o úplne inom zákone, rozprávate o otvorení prevádzok. Hovoríte, že nútime ľudí míňať peniaze v supermarketoch, vo veľkých potravinách. Prosím, nájdite mi to opatrenie, že kde je zakázané malé potraviny, aby boli otvorené, to by ma tak zaujímalo. A že zahraničných necháme kvitnúť. Rád by som videl, keby ste mi povedali tú normu, ten predpis, ktorý povoľuje zahraničným prevádzkam, aby boli otvorené, potravinám, a tým domácim, tým slovenským nie.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

31.3.2021 11:44 - 11:44 hod.

Radovan Kazda
Chcem len oznámiť termín hlasovania - dneska o 17.00.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 31.3.2021 10:42 - 10:45 hod.

Radovan Kazda Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážený pán predsedajúci, predkladám spoločnú správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky o výsledku prerokovania návrhu poslankyne Národnej rady Slovenskej republiky Anny Zemanovej na vydanie zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 343/2015 o verejnom obstarávaní (tlač 392), v druhom čítaní.
Národná rada uznesením č. 562 z 29. januára 2021 pridelila predmetný návrh zákona na prerokovanie výborom: ústavnoprávnemu a výboru pre hospodárske záležitosti.
Výbory prerokovali návrh zákona v lehote určenej uznesením Národnej rady Slovenskej republiky. Poslanci Národnej rady, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol vládny návrh zákona pridelený, neoznámili gestorskému výboru v určenej lehote žiadne stanovisko k predmetnému návrhu zákona.
Návrh zákona odporúčali Národnej rade schváliť ústavnoprávny výbor uznesením č. 244 z 16. marca, výbor pre hospodárske záležitosti uznesením č. 141 z 11, 142 z 11. marca 2021.
Z uznesení výborov Národnej rady Slovenskej republiky uvedených pod bodom III tejto správy vyplýva, vyplývajú dva pozmeňujúce a doplňujúce návrhy. Gestorský výbor odporúča hlasovať o bodoch jedna a dva spoločne s odporúčaním schváliť.
Gestorský výbor na základe stanovísk výborov k predmetnému návrhu zákona vyjadrených v ich uzneseniach uvedených pod bodom III tejto správy a v stanoviskách poslancov gestorského výboru vyjadrených v rozprave k tomuto návrhu zákona odporúča Národnej rade Slovenskej republiky návrh poslankyne
Národnej rady Slovenskej republiky Anne Zemanovej na vydanie zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 343/2015 o verejnom obstarávaní (tlač 392), schváliť v znení pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov uvedených v tejto spoločnej správe, ktoré gestorský výbor odporúčal schváliť.
Spoločná správa výborov Národnej rady
Slovenskej republiky o výsledku prerokovania návrhu zákona v druhom čítaní bola schválená uznesením výboru pre hospodárske záležitosti č. 149 zo 16. marca 2021. Týmto uznesením ma výbor zároveň poveril predložiť návrhy v zmysle príslušných ustanovení rokovacieho poriadku Národnej rady Slovenskej republiky.

Pán podpredseda, otvorte, prosím, rozpravu.

Skryt prepis