Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

22.6.2021 o 18:24 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 30.6.2021 10:50 - 10:52 hod.

Radovan Kazda Zobrazit prepis
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, vážená pani predkladateľka, ďakujem, ja to skúsim skrátiť, lebo o jedenástej už sa blíži hlasovanie. Takže v podstate už len jedna krátka poznámka.
Hovorili sme o tých bonitovaných poľno-ekologických jednotkách. Bola to tu veľmi zaujímavá rozprava a ja som aj potešený, že toľko ľudí sa, toľko poslancov a poslankýň sa venuje tejto problematike.
Tento systém vznikol ešte za socializmu. Bol to v podstate plánovací systém. Vtedy vlastne komunisti, resp. socialistická vláda netušila nič o tom, že čo je to trhová cena, pretože pôdy boli zobraté súkromným vlastníkom a boli spravované družstvami a štátnymi podnikmi, takže vytvorili nejaký systém, ktorý mal akýmsi spôsobom sanovať nejakú cenotvorbu. A, samozrejme, že dopadlo to tak, ako to dopadlo, prišla po revolúcii, je to veľmi nefunkčný nástroj, tie ceny sa odvíjali od BPEJ-éčiek a boli podstatne nižšie, než sú trhové ceny. Takže hovorilo sa tu aj o tom, že vznikla obvyklá výška nájmu, ktorá má teda nejakým spôsobom približovať pri; momentík, niečo mi tu zvoní; ktorá má nejakým spôsobom približovať tú cenu k predstave o trhovej cene pozemkov v tej konkrétnej lokalite.
Moja otázka je a možno by som poprosil na ňu krátku reakciu pani riaditeľku, pani predkladateľku, no zdá sa, že teda tá obvyklá výška nájmu zatiaľ sa nejako veľmi neprejavila na tržbách fondu. Ja som, teda správa fondu hovorí, že v roku 2019 boli príjmy z podnikania a vlastníctva, v ktorých súčasťou je teda aj nájomné, nájom, boli 16 mil. eur, na 2020 boli dokonca projektované na 14,5, čiže na pokles a vzrástli na 19,27 tie tržby Slovenského pozemkového fondu. Tak sa mi to zdá, že teda je to asi pravdepodobne aj signál toho, že teda tá obvyklá cena nájmu, obvyklá výška nájmu nejakým spôsobom zatiaľ nezafungovala, tak možno len kratučkú reakciu, že čím si to vlastne vysvetľuje alebo čím je to spôsobené, že ten nárast tam nebol. Samozrejme, tých faktorov tam môže byť oveľa viac, že prečo nenarástli tie tržby fondu v tejto položke.
Toľko aspoň stručne.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.6.2021 10:22 - 10:24 hod.

Radovan Kazda Zobrazit prepis
Len chcem poďakovať za príspevok kolegyni poslankyni Halgašovej a iba také dva body.
Tie pozemkové úpravy sú naozaj obrovský problém. Je naozaj málo tých uskutočnených. Podľa informácií, ktoré mám ja od ľudí, ktorí robia pozemkové úpravy, tak oni boli v podstate dosť zarezané tie projekty posledné roky, vôbec sa nejaké ďalšie nespúšťali, čo je obrovská škoda nielen práve pre vysporiadanie vlastne celistvosti a aj vlastníckych vzťahov prípadne, ale aj z toho dôvodu, že tento, táto činnosť si vyžaduje veľmi špecifické odborné kapacity. Tieto kapacity tu máme a tieto kapacity prakticky zamrzli. Oni nemôžu vykonávať tú prácu, ktorú vedia robiť, a mnoho firiem v podstate skrachovalo. Firiem, ktoré robili pozemkové úpravy, a to je obrovská podľa mňa škola. Lebo štát potrebuje tie pozemkové úpravy, štát má kapacity odborné a nezadáva im tieto zákazky. Takže domnievam sa, že toto treba a veľmi urgentne a rýchlo riešiť.
Čo sa týka ešte možno tých štátnych pôd, tak v tejto otázke ja som ešte, by som povedal, trochu, trochu ďalej, a ja by som naozaj bol rád, keby sme štátne pôdy, ktoré štát nepotrebuje pre, vo verejnom záujme, a ktoré nepotrebuje mať ako rezervu pre prípadnú napríklad výmenu, tak aby sme tieto štátne pôdy čo najskôr sprivatizovali. Pretože súkromný vlastník je najlepší vlastník a tento proces, si myslím, že by bol fajn. Hovorím, ale o tom, že istý podiel štátnych pôd potrebujeme jednoznačne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.6.2021 9:45 - 9:47 hod.

Radovan Kazda Zobrazit prepis
Pán poslanec, vy ste hovorili, kritizovali ste súčasnú vládu, že nemala zvyšovať cenu nájmu na trhovú cenu. Aleže naopak mala ju zvýšiť podľa BPEJ, bonitovaných pôdno-ekologických jednotiek. No predstavte si, že sú dvaja podnikatelia, ktorí podnikajú v úplne rovnakom regióne na približne rovnakých pôdach a jeden podniká na štátnej pôde a druhý na súkromnej. Ten na súkromnej musí platiť nájom niekoľkonásobne vyššie, ako ten na tej štátnej. Je to obrovská nespravodlivosť a zároveň je to, je to obrovská ujma aj voči štátu, ktorý mohol mať, keby účtoval na základe trhových cien, tak mohol mať príjmy, teda Slovenský pozemkový fond.
Takže táto nespravodlivosť sa diala desiatky rokov. Podieľali sa na nej práve aj vaše vlády, ale nehovorím len vaše, aj tie predchádzajúce vlády. To, že mali ho zvyšovať podľa bonitovaných pôdno-ekologických jednotiek, no to sa práve dialo, veď to sa práve dialo tie desaťročia, že sa to podľa BPEJ-éčiek ohodnocovalo. Ten samotný systém bol ešte, myslím, v 70. rokoch vybudovaný. On bol v poriadku z hľadiska toho, že sme získali predstavu o nejakých produkčných vlastnostiach pôdy, ale tie nehovoria vôbec nič, vôbec nič o trhovej cene pôdy. Práve naopak, tie BPEJ-éčky by mali z oceňovania zmiznúť, resp. marginalizovať sa len, marginalizovať ich len ako na jeden z určitých orientačných údajov, ktoré by mohli vstupovať do tej cenotvorby štátnej.
Takže tá výčitka voči tomu, že sa snaží v súčasnosti, sa snaží teda Slovenský pozemkový fond, zvyšovať tú cenu, je naprosto nemiestna. Navyše tento proces sa deje už od 1. 1. 2020, čiže za predchádzajúcej.
Skryt prepis
 

24.6.2021 15:27 - 15:34 hod.

Radovan Kazda Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Vážené pani poslankyne, páni poslanci, predkladáme tento návrh z niekoľkých dôvodov, ale ten v podstate hlavný dôvod sa týka istého... a dosiahnutia procesného postupu, ktorý by v budúcnosti, až o niekoľko veľa rokov mohol vytvoriť predpoklady pre výstavbu nového jadrového zdroja.
Vieme, že sa plánuje odstávka jedného jadrového zdroja v Jasovských Bohuniciach a cieľom tejto predloženej novely je vlastne vytvoriť to prostredie, že pre budúcu investíciu. (Ruch pri predsedníckom pulte a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár Juraj, podpredseda NR SR
Pardon, ospravedlňujem sa.

Kazda, Radovan, poslanec NR SR
Predkladaný návrh novely aj zo zákona pokrýva tri oblasti, v procese povoľovania jadrového zariadenia s reaktorom sa dopĺňa do legislatíva, do legislatívy nová povinnosť, nové konanie o povolení o umiestnení jadrového zariadenia, čiže novelou atómového zákona sa pridá do povoľovacieho procesu jeden správny úkon naviac oproti súčasnému stavu.
Konanie o povolení na umiestnenie jadrového zariadenia bude možné začať v tomto procese aj bez predloženia dokumentácie preukazujúcej stavebnotechnické a konštrukčné riešenie stavby s tým, že toto bude doplnené potom do toho ďalšieho procesu v následnom povoľovacom procese za dodržanie najvyššej úrovne bezpečnosti nového zariadenia podľa vedeckých dôkazov v danom čase. Po novom bude Úrad jadrového dozoru priamo vydávať povolenie na umiestnenie stavby jadrového zariadenia, v súčasnosti vydáva len súhlas na umiestnenie, ktorým sa prikladá k územnému konaniu bez účasti verejnosti. Verejnosť bude mať možnosť vyjadriť sa v tomto konaní o umiestnení a relevantné požiadavky budú uvedené v povolení na umiestnenie a prenesené ako požiadavky na budúceho dodávateľa projektu.
V tomto kroku sa, ako som už spomínal, sa teda, v tomto kroku sa ešte nerozhoduje o umiestnení konkrétnych objektov jadrového zariadenia, rozhodnutie o umiestnení jadrového zdroja stanoví, aký zdroj, teda s akými obalkovými parametrami, teda napr. výkon, bezpečnosť, sa bude môcť realizovať v ďalšom povoľovacom postupe. Dôvodom predkladania tejto novely je aj teda priblíženie slovenskej legislatívy týkajúcej sa povoľovacieho procesu jadrového zariadenia s reaktorom v štandardnej EÚ legislatíve o povoľovacom procese umiestnenia nových jadrových zdrojov.
Podľa dnešného znenia zákona o EIA má subjekt žiadajúci o povolenie umiestnenia jadrového zariadenia len časovo ohraničené obdobie siedmich rokov na začatie procesu územného konania. Požadovaná doba tých siedmich rokov nie je dostatočná, ona by mala končiť niekedy v roku 2023, v prípade teda tohto, tohto projektu, lebo ide o veľmi zložitý, náročný a exponovaný projekt, kde neexistuje reálna šanca na vykonanie všetkých potrebných úkonov, teda od okamihu vydania platnosti záverečného stanoviska EIA. Čiže v tomto sedemročnom období je potrebné zrealizovať niekoľko veľa krokov, napr. schvaľovací proces EÚ, príprava kompletnej dokumentácie, posúdenie a schválenia kompletnej dokumentácie zo strany Úradu jadrového dozoru, zabezpečenie finančných zdrojov a garancií pre realizáciu projektu, podpísanie zmluvy s dodávateľom, medzinárodný tender, samozrejme, predtým ešte na dodávku technológie, vypracovanie kompletnej dokumentácie na začiatku stavebného konania.
Takže toto je taký základný koncept toho tohto návrhu, je tu snaha o, o sprocesovanie budúcej stavby, toto sa netýka rozhodovania tejto súčasnej vlády. Ja som... som rád, teda že jadrová energetika je stabilnou súčasťou, stabilnou súčasťou nášho energetického mixu a naozaj v otázke jadrovej energetiky potrebujeme mať kontinuitu vlád bez ohľadu na to, ktorá, ktorá práve politická reprezentácia pokračuje, alebo teda ktorá politická reprezentácia práve vládne.
Tento jadrový mix je pre nás veľmi dôležitý, lebo je to trvalo udržateľná, kvázi teda trvalo udržateľná, je to ekologická energia v porovnaní napr. s fosílnymi palivami a na Slovensku predstavuje absolútne dominantnú časť výroby elektrickej energie. A v súčasnosti, ako viete, sa už finalizujú dva nové jadrové zdroje, je to v Mochovciach. Jeden by už mal byť koncom roka už v nejakej rozbehovej štádiu, v rozbehovom štádiu, lebo už je prakticky dokončený. Ten druhý sa predpokladá asi o rok či dva približne, ešte tam je to na úrovni asi 80 % dostavby, čiže už tiež sa blíži k tej poslednej, k tým posledným krokom.
My sme navštívili s hospodárskym výborom aj práve, aj Jadrovú elektráreň Mochovce, takže sme si to mohli aj teda pozrieť, takže chcel by som vás poprosiť o podporu tejto normy, a záro... ktorá zároveň teda nám umožní pokračovať v politike, ktorú Slovenská republika má, v energetickej politike, ktorú Slovenská republika má už dlhodobo.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

24.6.2021 15:27 - 15:33 hod.

Radovan Kazda
Áno, navrhujem. Nevedel som podľa rokovacieho, že či navrhujem, alebo požadujem, Navrhujem. Tak.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 24.6.2021 15:20 - 15:26 hod.

Radovan Kazda Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, vážený pán minister, pán spravodajca, budem v podstate veľmi stručný.
Veľmi oceňujem túto pripravenú normu, naozaj sme si ju podrobne naštudovali, nemám ani ja zásadné nejaké výhrady tam, nevidel som tam, hovorím, že, preto hovorím, že nemám, lebo tak naozaj sa venujem odpadovému hospodárstvu už veľmi dlho. Domnievam sa však, že mali by sme využiť tento priestor, keď otvárame novelu zákona o odpadoch ešte možno na nejaké doplňujúce úpravy, resp. možno na nejaké pozmeňujúce návrhy a vylepšujúce ešte, otvárajúce možno aj nejaké ďalšie, ďalšie problematiky.
Napadá mi v tomto momente jeden problém, ktorý sa týka organizácie zodpovednosti výrobcov pre elektroodpad, teda nie obaly a nie obaly ani tých ďalších, ale elektroodpad, ktorí musia plniť ciele, ciele proste vyzbierania elektroodpadu, ale musia ich plniť napriek tomu, že teda približne podľa teda ich odhadov, približne k 30 % toho elektroodpadu sa nevedia dostať, lebo niekoľko tisíc tom končí u... napríklad na šrotoviskách a ďalšie končia napríklad u nejakých rôznych zberačov a na ďalších, na ďalších miestach, kde vlastne nevedia sa oni ako priemysel, ako tí výrobcovia k tomu dostať, takže toto chcem len tak jemne avizovať, že by som veľmi rád predložil možno nejaký pozmeňujúci návrh v tejto veci, kde by sme upresnili, upresnili to plnenie týchto cieľov.
Napadá mi ešte v tejto súvislosti ďalšia vec a to my sme v roku 2020 na jeseň schválili novelu zákona o odpadoch, kedy teda prešla v skrátenom legislatívnom konaní. Ja som to už vtedy trošku kritizoval, že si myslím, že teda to nebolo celkom správne, dala to do toho skráteného konania, aj keď samotný predmet je v poriadku, to sme mohli naozaj veľmi dobre prediskutovať. V dôsledku toho skráteného konania sa tam dostalo to také opatrenie o tzv. oprávnených ekonomických nákladoch pre organizácie zodpovednosti výrobcov pre obaly a neobaly, išlo v podstate, ktoré viedlo potom k vydaniu takzvanej, nazvem to, že cenovej vyhlášky k fixnému regulovaniu cien, zvýšeniu cien za, za triedený zber, skokovému zvýšeniu cien za triedený zber, a ministerstvo životného prostredia argumentovalo tým, že teda situácia je veľmi zlá v oblasti triedeného zberu a treba zvýšiť tieto, zvýšiť to triedenie zberu obalov.
No za ten polrok približne, čo to beží táto, táto toto opatrenie, tak ako som sa aj pýtal teraz na trhu, tak som zistil, že naozaj viedlo to k tomu zvýšeniu finančných prostriedkov do systému, ale zatiaľ nie je, nie je evidovaný vôbec žiadny nejaký nárast zvýšenia triedenia, čiže zdá sa mi, teda že toto opatrenie bolo, bolo kontraproduktívne, že neviedlo vôbec k želanému výsledku, teda k výsledku, aký si želalo ministerstvo životného prostredia. Samozrejme, bude si to žiadať ešte čas, vyhodnotiť to, že či naozaj to obrovské zvýšenie tých finančných prostriedkov, ktoré sa dosiahlo takouto fixnou reguláciou cien a zvýšeniu cien, že či to viedlo, ale zatiaľ teda sa neukazuje, že by ten systém nejakým spôsobom zareagoval, čiže viedlo to len k tomu, že vlastne zdraželo, zdraželi tie, celý, celá táto služba.
Toľko asi také tie dve veci, ktoré mi napadli. Počul som od pána spravodajcu teda, že výbory to majú prerokovať do septembra, to ma teda potešilo, teda predpokladám, že bude to druhé čítanie asi až v septembri. To považujem za veľmi dobrú správu, lebo teraz idú, predsa len idú prázdniny a vytvoríme si presne ten čas, kedy si budeme môcť ešte sadnúť a sprecizovať niektoré veci a možno aj teda doplniť nejaké takéto jednoduché v podstate aplikačné veci, ktoré, ktoré sú tam potrebné doplniť, prípadne odstrániť veci, ktoré nefungujú.
Zároveň by som chcel požiadať ešte na záver pána spravodajcu o zaradenie tohto návrhu aj na program rokovania hospodárskeho výboru, výboru pre hospodárske záležitosti. Odpadové hospodárstvo je také, je to proste segment, ktorý, ktorý patrí aj životnému prostrediu, aj hospodárstvu. Je to naozaj veľký segment trhu, je to, je tam veľmi veľa podnikateľov. Tie regulácie, ktoré vyplývajú z odpadovej legislatívy, sa dotýkajú naozaj veľmi veľkého obsa... množstva priamo zúčastnených podnikateľov a obrovského počtu podnikateľov, ktorí musia potom platiť ten systém, preto by som bol rád a týmto zároveň teda žiadam pána spravodajcu, aby bolo zaradené aj na rokovanie hospodárskeho výboru.
Takže ďakujem veľmi pekne aj za tú potešujúcu správu, že to pôjde až v septembri, a pevne verím, že v septembri, do septembra sa nám podarí ešte niečo aj sprecizovať.
Ďakujem.

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
72.

Ďakujem. Čiže, pán poslanec, navrhujete, aby bol rozšírený zoznam výborov, ktoré to budú... o hospodársky.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.6.2021 18:35 - 18:37 hod.

Radovan Kazda Zobrazit prepis
Ďakujem. Chcem poďakovať kolegom zo SaS za poznámky, žiaľ, mrzí ma, mrzí ma, veľmi ma mrzí, že aj v súčasnom zložení parlamentu, 30 rokov po, po revolúcii, po tom, čo sme zažili 40 rokov jedného ohyzdného totalitného režimu, tu máme poslancov, z ktorých úst vychádza ten fašistický a komunistický smrad, ten zápach, ten, tá demagógia, to zľahčovanie vecí, to rozprávanie o tom, že nechajme históriu historikom, čo sa, na čo sa do toho staráme. Budovať si historickú pamäť považujem za extrémne dôležité a ja pevne verím, že, že nastane aj obdobie, kedy v poslaneckom zbore sa nebudú vyskytovať ľudia ako poslanec za SMER - sociálna demokracia alebo poslanci zvolení za ĽSNS.
Pevne verím, že ľudia si uvedomia, že táto kolektívna pamäť je veľmi dôležitá, musíme si ju, sa o ňu starať, musíme si ju hýčkať, musíme ju dať, ľuďom neustále pripomínať, lebo to obdobie bolo naozaj ohyzdné, či už fašistické, alebo komunistické.
A takisto my musíme aj takouto normou ľuďom, ktorí boli perzekvovaní, dať istú formu zadosťučinenia, že nesúhlasíme s tým, aby požívali benefity ľudia, ktorí rozhodovali v tomto zločineckom režime.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 22.6.2021 18:24 - 18:33 hod.

Radovan Kazda
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.6.2021 16:54 - 16:56 hod.

Radovan Kazda Zobrazit prepis
Pán Blaha, ani neviem, v tom návale demagógie, ktorý, ktorú tradične používate, že na čo skôr zareagovať, ale tak vypichol som si tu nejaké štyri body.
Ideme krágľovať ľudí. No tak chcel by som naozaj vidieť, že kde tu vidíte o krágľovaní niečo, tu to naozaj nie je, to je o odobratí benefitov ľuďom, ktorí rozhodovali o niektorých, o niektorých zločinoch. A potom prišiel argument - a čo nacisti. Pán Šefčík to už veľmi dobre povedal, to je ako klasický ačohentizmus, ktorý, proste odkloníme pozornosť na niečo iné, to je jedna vec. Druhá vec je, no nacistov, nacisti, kolaboranti s nacistickým režimom za Slovenského štátu boli trestaní, to je jedna vec. Bol by som veľmi rád, keby podobný zákon vznikol aj v 40., resp. v 50., 60. rokoch, aby boli následne postihovaní, ale, bohužiaľ, tí ľudia dneska sú už mŕtvi. V ’45. ak mali 20 rokov, tak dnes by, dnes majú 100 rokov, no ťažko sa dnes už niečo dá robiť s kolaborantmi spätne, z tých rokov.
Zaujalo ma, že, že navrhujete, že aby sme sa vyvršovali na ľuďoch, ktorí niečo reálne robili. No na druhej strane hovoríte, že ale to len tí odsúdení, že len tí robili. No, tak je to taký protiklad opäť vašej argumentácie.
A potom ma zaujala ešte jedna vec, že, že však aj SIS-kári si dnes robia svoju robotu. Robia si svoju robotu, ale pokiaľ porušujú zákony, tak by mali byť trestaní, mali by byť postihovaní. Iste viete, že existujú dôvodné podozrenia, že na únose Michala Kováča ml. sa priamo podieľala SIS, a snažíme sa celé roky dosiahnuť spravodlivosť v tom, aby boli postihnutí tí, ktorí rozhodovali o tomto zločine a následných zločinoch typu vraždy pána Remiáša.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 17.6.2021 9:56 - 9:58 hod.

Radovan Kazda Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, vážení prítomní, Výbor Národnej Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti ma určil za spravodajcu k vládnemu návrhu zákona o významných investíciách (tlač 560). V súlade s § 73 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku podávam v prvom čítaní spravodajskú informáciu o predmetnom návrhu zákona.
Konštatujem, že uvedený návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Zo znenia návrhu zákona je zrejmý návrh, účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady Slovenskej republiky navrhujem, aby návrh zákona prerokovali výbory: ústavnoprávny, výbor pre hospodárske záležitosti a výbor pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre hospodárske záležitosti. Odporúčam, aby výbory predmetný návrh zákona prerokovali do 13. septembra 2021 a v gestorskom výbore do 14. septembra 2021.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis