Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.4.2020 o 11:24 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.4.2020 15:58 - 16:00 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predseda parlamentu, oslovili ste nás ako opozíciu, preto mi dovoľte takú spätnú väzbu, že máme dobrý pocit z toho, ako predseda parlamentu sa správate k opozícii. Považujeme aj napriek tomu, že máte ústavnú väčšinu, váš prístup za korektný. A pre demokraciu je dôležitá určitá rovnosť šancí, a preto nerozumiem úplne, že prečo ste vy súhlasili ako človek, ktorý tento korektný prístup voči nám uplatňuje, že ste do programového vyhlásenia vlády zakomponovali to, že budete za peniaze daňových poplatníkov informovať občanov Slovenskej republiky o činnostiach jednotlivých rezortov. Toto keby urobil SMER, tak by, si myslím, že bola obrovská vlna odporu, pretože je to nerovnosť šancí.
Žiadame potom, aby v týchto novinách, ktoré budete roznášať po Slovensku zadarmo a budete ľuďom masírovať mozgy, aby tam bolo aj uverejnené, ktoré zákony sme vylepšili aj my svojimi návrhmi, pretože to je rovnosť šancí. Podieľame sa na činnosti Národnej rady, vo výboroch dávame vlastné návrhy pre zlepšenie zákonov, viaceré veci aj vďaka nám prešli, ale myslíme si, že potom občania majú právo o celkovej informovanosti, nielen o tom, čo robí vláda, čo robia jej ministri. Pretože potom je to to, čo sa v ekonómii nazýva nekalá súťaž.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.4.2020 16:42 - 16:43 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán minister, ja si dovolím iba jednu otázku, aby som nemusel veď tam ísť. Odklad preddavkov sa bude týkať spoločností, ktorých príjem klesne o 40 % oproti predošlému pozorovanému obdobiu, a bavíme sa tu o výpadku tej likvidity a že chcete firmám pomôcť. Pri týchto preddavkoch vlastne štát nepríde o tie peniaze, len sa časovo posunú. To znamená, dostane ich štát neskôr. Preto sa chcem len spýtať, že či neprichádza do úvahy, že by to bolo umožnené práve pre zachovanie likvidity poskytnúť aj firmám, ktorých príjem klesol nie až tak hlboko. Pretože čo ja mám spätnú väzbu, že naozaj aj spoločnosti, ktoré majú 30-percentný výpadok, jednoducho majú problém s týmito preddavkami. To znamená, že či, či ten úmysel za tým vyslovene je ten, že už narážate vy na strop nejaký na ministerstve financií z pohľadu rozpočtu. Veď samozrejme tie výdavky máte. Alebo ide proste o to, že tých 40 % je všeobecne stanovené v rámci tých všetkých zákonov, ktoré predkladáte. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2020 17:58 - 18:00 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Toto považujem za dosť cynické, že vy nám ráno dáte zákon v skrátenom legislatívnom konaní, a teraz sa opýtate, že čo, či sme včera dali, dali nejaký... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Mali by ste reagovať na..., rozumiem, že tu je tá debata, ale na, na pána Mazureka.

Taraba, Tomáš, poslanec NR SR
Na pána Mazureka poviem toľko, že Slovenská republika uplatňuje absolútne dnes silovú metódu voči podnikateľom, keď ste im prikázali, do akej hĺbky a do akej intenzity túto krízu musia znášať, a od rána tu dávame návrhy, ako sme sa oboznámili s predkladaným materiálom. To znamená, nevedeli sme to urobiť včera, dávame to odo dnes rána, pretože dnes ráno ste nám to dali, a predkladáme tu svoju víziu, ako by to malo byť. Kto ju nepočul, je mi to ľúto, ak, myslím si, že aj ostatní ju počuli. A aby sme dali ešte nad rámec tohoto nejaký návrh, tak práve v túto chvíľu predávate za Železnice Slovenskej republiky lístky na zajtra, každé dve hodiny pôjdu vlaky Bratislava - Košice. Ja sa pýtam, pre koho, keď armáda ide strážiť od polnoci. Koho tam budú nosiť tie, tie vlaky? A viete, odkiaľ to máme? Máme to od ľudí zo železníc, ktorí sa z toho smejú, tak vám to dávame na vedomie, aby ste aspoň zavolali na generálne riaditeľstvo, pretože zajtra idete odvolávať generálneho riaditeľa, tak vám to dávame do povedomia, aby zbytočne nevznikali hospodárske škody, pretože tu nedáva logiku, že ľudia budú kontrolovaní na každej križovatke, ale vlaky, rýchlovlaky Bratislava - Košice sa predávajú lístky, môžete ísť na internet.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2020 17:46 - 17:48 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Viskupič, myslím si, že takto korektne je potrebné komunikovať, ako komunikujete vy, to znamená otvorene povedať, áno, prichádzame s pomocou, ktorá cielene má za cieľ znevýhodniť tých, ktorí si chcú oddialiť, pretože to je morálny hazard. A my si myslíme, že práve títo ľudia, ktorí potrebujú odklady tých splátok, sa nie vlastnou vinou dostali do tejto situácie. A myslíme si, že ten štát by mal za šesť mesiacov byť schopný na tejto sume len pre pokoj na duši tým ľuďom vyjsť v tomto v ústrety, proste to je celé. To je celé. A nie predlžovať, nejde o takú obrovskú sumu, myslíme si, že aj tú, ja si myslím, že by malo byť v záujme aj bánk, ako ich vnímajú proste ľudia, a vy vidíte, že proste ľudia nevnímajú banky automaticky pozitívne, a je dôležité, aby počas tejto krízy ukázali aj banky, že áno, my rozumieme, o čo tu ide. Veď tu sa nebavíme o odklady ziskov, jednoducho nikto im nechce siahať na ich podnikateľskú činnosť, ale nevidíme nič morálne na tom, aby ľudia, ktorí potrebujú odložiť si splátky, museli za, za obdobie šesť mesiacov si tú sumu úrokov, že im bude pripísaná proste k tej dlžnej sume. A minister... A štátny tajomník ministerstva financií, opakujem to ešte raz, povedal, je to nevýhodné, pokiaľ to ľudia nemusia robiť, nech to nerobia, ja tlmočím jeho slová.
Skryt prepis
 

Vystúpenie 7.4.2020 17:37 - 17:42 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Dámy a páni, ďakujem za slovo. Ja už som neplánoval vystúpiť, ale tak bral som to už svojím spôsobom, že pán minister financií nás o to aj poprosil.
Ja počúvam všetky tieto príspevky, ale obávam sa, že viacerí z vás neboli na hospodárskom výbore, kde vystúpil štátny tajomník ministerstva financií, pretože pán minister bol odcestovaný. A na jednoduchú otázku, že či táto pomoc pre tých najbiednejších, ktorí sú ubití touto krízou a jednoducho sú dohnaní do situácie, že nedokážu splácať určitú dobu svoje spotrebné úvery a sú nútení požiadať o odklad, že či výsledok tohoto bude ten, že sa tá celková suma, ktorú budú musieť zaplatiť, zvýši o to obdobie dodatočných úrokov, tak odpovedal, že áno a že preto neodporúča tým ľuďom, ktorí to naozaj nepotrebujú, aby túto možnosť nevyužili. To sú slová vášho štátneho tajomníka.
My sa tu nebavíme o tom, že my chceme zakázať podnikať bankám, ja mám veľmi ďaleko od toho, aby som presadzoval a obhajoval názory, ktoré by mali viesť k tomu, že zničme bankový sektor a podobne. Zdravý bankový sektor je nevyhnutný pre normálny chod ekonomiky, ale vy sa musíte jednoducho zmieriť s tým, že my budeme tu rozprávať za tých ľudí, ktorých direktívou, lebo vy ste použili slovo direktívy, tak direktívne ste rozhodli, že tí ľudia sú odrezaní od príjmu. Podnikatelia sú odrezaní od podnikania. Jednoducho štát, áno, má, ja by som nepoužil slovo direktíva, ja by som povedal, lebo diktát, ja by som povedal slovo, že štát má autoritu rozhodnúť na základe moci, ktorú vám alebo nám poslancom dala ústava. My máme možnosť rozhodnúť o tom, ako budú vyzerať zákony. A dnes, ak nie 10-krát, tak ani jedenkrát tu nezaznelo zo strany koaličných poslancov na adresu opozičných, akí sú to ekonomickí diletanti, ako už nech sú ticho, nech vás tu nezdržujú, ale jednoducho vy si zvykajte, my nemáme moc, vy máte ústavnú väčšinu, ale jednoducho tie 2, 10, 15, 20 minút, možno aj celý deň jednoducho my tu môžme sedieť a my budeme obhajovať záujmy našich voličov.
A tento zákon môžete obhajovať ako chcete, váš štátny tajomník to povedal úplne technokraticky a povedal, to neni to výhodné pre ľudí a neodporúčam im to, pokiaľ to naozaj nepotrebujú. Takže takáto je situácia, to, že za to zahlasujete, ja mám ďaleko od toho, aby som povedal to, čo pán Ňarjaš, že ak budú Slováci platiť, nebudú platiť tie úroky, zdevalvuje naša mena, naša mena je euro, určite euro nezdevalvuje preto, lebo, lebo jednoducho ľudia budú prinútení si dať odklad splátok. Nemyslím si, že by na tom padli banky, ja si myslím, že to je normálne symbolické gesto, už keď to inak nevieme nazvať, my potrebujeme, aby ľudia proste legitímne cítili, že za nich bojujeme. Je dobré, že im chcete dať možnosť odklad splátok, ale nie je dobré, že sa im celková dlžná suma navýši o to obdobie, kedy budú platiť úroky, a tie úroky sa im k tej čiastke jednoducho prirátajú. A toto mi potvrdil na hospodárskom výbore štátny tajomník.
Pokiaľ ide, pán minister, o to, že teda ste spomenuli Veľkú noc a Ježiša Krista, ja sa úprimne aj teším, vy ste vlastne konvertita, našli ste vieru, preto som veľmi rád, že človek kresťanského zamerania je na ministerstve financií, to znamená, ste človek, ktorý v ktorého vkladáme dôveru, že, že budete obhajovať aj ten sociálny aspekt života. Ja mám ďaleko od toho, aby som teraz vyskakoval, a ľahšie sa rozpráva nám z lavice, ako, ako nepoznáme všetky strety, s ktorými vy sa denne proste ako minister financií konfrontujete. Ale na druhej strane vy akceptujte to, že my môžeme na plné ústa hovoriť v prospech ľudí, a oni nám píšu. A jednoducho my tu nechceme zaviesť žiaden diktát cien, nechceme tu zaviesť rozklad ústavy, boli by sme radi, keby ste nás, nám takúto nálepku nedávali, a myslím si, že vždy prinajmenšom za seba, ale ja to vidím aj za kolegov, som sa snažil prinášať proste riešenia a tie riešenia sme dávali aj dnes.
Tak ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2020 15:03 - 15:04 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Vážený pán minister, aj táto debata dokazuje, že, že toto nemá nič s koronavírusom, proste pretláčate si tu veci, ktoré sú absolútne okrem tých lehôt, plastové fľaše si, tu si riešite svoje parciálne problémy, ktoré si na ministerstve potrebujete vyriešiť, a preto, ak chcete byť vecný, tak sa chcem spýtať ako podpredseda výboru pre hospodárske záležitosti, z akého dôvodu hospodársky výbor nedostal na posudzovanie tento zákon. Keď sme o tom hlasovali, tak koaliční poslanci unisono to odmietli. Myslím si, keď som to v prvom čítaní tak pochopil, že ekonomické dopady sú jasné, s ekonomickými dôvodmi ste to odôvodňovali, že prečo by sme mali prijať tieto zmeny, pretože nie sú pripravení výrobcovia, nie sú pripravení predajcovia a neviem kto všetko, a potom to nedáte do hospodárskeho výboru.
Takže myslím si, že nemusíte to po..., tuná ponižovať druhých poslancov, každý má právo si tu vyjadriť svoj názor, to znamená, nemusí sa vám páčiť štýl pána Kuffu, tak ako nám sa nemusí páčiť váš štýl a podobne, a myslím si, že strpte každému dve minúty, ktoré tu má právo, alebo desať minút, ktoré má právo za, za kecpultom povedať, takže toto nekomentujte, ale skôr by ma zaujímalo, z akého dôvodu sme nedostali na posudzovanie túto vec do hospodárskeho výboru, keď teda sa tu všetci oháňate tými škodami.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2020 11:51 - 11:53 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Každý vie - a kto aj pozeral cez víkend politické relácie - dokonca pán Sulík priznal, že tá pomoc pre podnikateľov je nedostatočná, že prepúšťania sú veľmi na stole a témou dňa, ak nebude navýšená. Myslím si, že každému je jasné, že jedine tento model je nastavený, že banky sú úplne v pohode. A to vie každý, proste je to realita, je to fakt, to, čo ja som navrhol, a môžete si to zobrať, nemusíte, aby aspoň za tie úvery, kde banky nenesú žiadne riziko, lebo za to garantuje štát, tak bol prijatý nejaký úzus, že budú aspoň tieto zisky viac zdanené. Proste to je... Ale keď poviete nie, nie, veď máte tu tú väčšinu, ak musíte hlasovať tak, aby jednoducho banky z toho vzišli ešte viac posilnené, tak proste je to vaše rozhodnutie.
A čo sa týka nejakého fondu sociálnej pomoci, či jak ste to nazvali, tak každý, kto je asi tu a sedí v tejto Národnej rade, tak dostáva denne desiatky mailov na pomoc chudobným ľuďom. A ak si myslíte, že my budeme posielať peniaze nejakému koaličnému fondu, a vy budete rozhodovať, kam tieto peniaze pôjdu, tak to ste na omyle. My sme navrhli, aby sa tu plošne znížili platy poslancov, navrhli sme to o 33 %, len vy fungujete tak, že pozeráte, kto ako vám ukáže palec, takže vtedy vám ukázali palec, že máte byť dole, tak ste hlasovali proti. A môžete si byť istý, že individuálna, na individuálnej báze každý jeden z nás pomoc bude dávať a dávať ju aj bude adresne. Ale nebudeme my robiť žiadne fiktívne symbolické fondy, ktoré ste si schválili len preto, aby ste robili PR.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2020 11:24 - 11:26 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Ďakujem za pozvánky, ako keby tu sedeli predstavitelia bánk. Dve veci.
Po prvé. Tak ospravedlňujem sa, ak som omylom povedal, že sa navýšia úroky. Nie, úroky, samozrejme, sa nenavýšia, predĺži sa čistá doba, ktorú sa berie úver. To znamená, že áno, prídu si tam za dobu, kedy to odkladajú, banky si prídu o dodatočné úroky, ktoré jednoducho celkovo, keď to prirátate k tej istine, tak ten úver zvýšia. To je úplne jednoduché. To, čo som ja hovoril, je, že keď ste teda takíto že úplne detailní voči slovenským spotrebiteľom, tak potom prečo sme takí benevolentní, ak 500 mil. každý mesiac (ruch v sále a zaznievanie gongu) idete prehnať cez slovenské banky, za kto..., za úvery, ktoré ručí Slovenská republika. Slovenská republika. Oni to tam nemajú absolútne žiadne riziko, slovenské banky, oni to len zadministrujú, vyplatia úvery, za ktoré ručí Slovenská republika. To znamená, prečo majú banky potom nemať byť dodatočne zdanené, a na tieto úroky, kde si prídu k svojmu.
A čo sa týka toho, že áno, keď niekto dlží 100 euro, bude mať zápis v registri, ale ja práve chcem, aby ste umožnili ľuďom, ktorí 29. 2. tých 100 euro proste nedoplatok mali, tak aby mali možnosť povedzme teraz dodatočne si do 29. 2. tých 100 euro tam uhradiť, aby sa jednoducho stali, aby mohli čerpať odklad tohoto úveru, pretože dnes podľa tohoto návrhu tá, tá možnosť tam nie je.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 7.4.2020 11:18 - 11:21 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ctená snemovňa, vážený pán minister, máme tu druhý balík pomoci, ktorý je adresovaný ľuďom. Chcel by som povedať, že považujem za neštandardné, že opäť sa potvrdzuje, že víťazom v tejto kríze budú banky na Slovensku. Ideme odkladať ľuďom splátky s tým, že v skutočnosti prichádza k navýšeniu cien úverov, pretože žiadne úroky sa ľuďom neodpúšťajú, čo je pochopiteľné. Veď keď si niekto úver zobral, tak má vyplatiť úroky. To je v poriadku. Ale treba ľuďom potom jasne povedať, že ak požiadajú o odklad týchto splátok, tak úver sa im predlžuje a predražuje o ďalšie úroky. To je prvá vec.
Druhá vec. Som prekvapený, že sú tam dosť asociálne prvky v tom návrhu, pretože do 29. februára 2020, ak banka podľa návrhu eviduje voči dlžníkovi nedoplatok 100 eur a viac, môže odmietnuť predĺženie, alebo teda túto benevolenciu, že, že môže dôjsť k odkladu pri splácaní úverov. Ja si myslím, že skôr by sme tam mali zakomponovať, že ak niekto dlží banke 100 eur a viac, tak banka by mu mala dať možnosť tých 100 eur zaplatiť a následne by to nemal byť dôvod na to, aby mal odmietnuté predĺženie splatnosti úveru. Ale dobre, keď teda ideme cestou, že banky poskytnú niekomu úvery a tým pádom sa nemajú dôvod tváriť nejak solidárne so svojimi, so svojimi dlžníkmi, čo je legitímne, tak ja si myslím, že, pán minister, netreba byť v polohe, že my niečo vyrokuvávame a či nám ustúpia, neustúpia.
Minule sme potvrdili, že 500 mil. mesačne z Európskej centrálnej banky pôjde cez komerčné banky na Slovensku, kde si oni budú pri pomoci podnikateľom vlastne účtovať normálny riadny nejaký úrok. Nebudú na tom stratové. V tomto prípade ide o úvery, kde bude ručiť Slovenská republika, takže je to úplne, je to úplne pre komerčné banky úžasný biznis, že budú mať proste úroky a nebudú niesť absolútne žiadne riziko. To riziko bude niesť Slovenská republika. Tak potom príďme s iniciatívou -, a to vám dávam len tak do pozornosti -, že zdaňme potom 100 % tieto úroky alebo 80 %, ktoré komerčné banky zarobia na biznise, ktorý je úplne bezrizikový a ktorý je možný len vďaka tomu, že Európska centrálna banka tie peniaze poskytne preto, lebo štát za ne bude ručiť. Ja si myslím, že toto je potom úplne férové, a povedať, že áno. Myslím si, že netreba ľudí úplne šponovať, pretože ak sa pozrieme na tie jednotlivé návrhy, nemáme dobrý pocit, že sa tu predkladajú stále nejaké návrhy, ktoré s koronavírusom nič nesúvisia. Nerobíte to vy, ale minister životného prostredia, vidíme, že zrazu ide obhajovať, aby Coca-Cola nemusela, nemusela platiť za plastové fľaše, pretože veď koronavírus spôsobí nejakú krízu. Každý by mal niesť svoj, svoj diel vlastne nejakej solidarity a zodpovednosti.
A práve preto vás prosím, zakomponujme voči slovenským spotrebiteľom možnosť, aby si mohli dať do poriadku svoje podlžnosti voči bankám pred tým, ako požiadajú o splatnosť týchto úverov, proste aby nikto od toho nebol odtrhnutý.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2020 10:55 - 10:56 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ctená koalícia, ja si myslím, že jedna vec je robiť veci legálne a druhá vec je robiť legitímne. To, že vy pod koronu začínate presadzovať už, čokoľvek vás napadne a akýkoľvek lobista vás osloví, je, začína byť pre nás neprijateľné. Hovoríte tu, že netreba zálohovať plastové fľaše, treba to posunúť o jeden rok. V skutočnosti kolega Kazda povedal, že treba to úplne zrušiť do roku 2027, takže vám nejde o odklad, vám ide o to, aby sa o nerealizovalo vôbec. Ja som čítal rozhovor s ním. A hovoríte tu, že ide kríza na, na výro..., na predajcov nápojov, tak sa pýtam, vy teraz kopete za koho, za Coca-Colu, alebo za koho kopete, to sú tie firmy, ktoré sa cítite, že budú položené? To znamená, že dnes neexistuje podľa mňa jeden subjekt, ktorý by spochybnil, že plastové fľaše zamorujú prírodu, zamorujú moria, zamorujú všetko, a to, že vy kvôli korone ste ochotný nám tu podhodiť, aby v skrátenom konaní sme sa išli tváriť, že treba teraz zachraňovať Coca-Colu, tak to považujem za cynické.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis