Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2020 o 18:55 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.9.2020 18:55 - 18:56 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Pán Lehotský, povedali ste, že vám vadí na zákone na ochranu života, že ide niečo prikazovať a zakazovať a nemali by sme prikazovať, zakazovať. Nuž podstata štátu a každej autority štátu je postavená na prikazovaní a zakazovaní. Nenájdete jeden jediný štát, ktorý by nemal regulatívne normy, ktoré niečo nezakazujú. Takže pokiaľ máte problém s týmto, tak vy vlastne popierate existenciu štátu akéhokoľvek. A váš nejaký ideál je potom anarchizmus. Ako to je tiež nejaká forma nejakej utópie vlády, lenže tá nefunguje nikde. Takže to už len také, že vám to nevyhovuje pri ochrane života, pritom celý štát je postavený na tom.
Po druhé je to trošku také až, by som povedal, cynické, pretože zajtra chcete ísť vyhlásiť núdzový stav, ktorý nebude nič iné iba ako jedno globálne zakazovanie a prikazovanie.
A po tretie mali by ste si upraviť už ten prejav potom, čo pán Kuffa tu dokázal, že k žiadnemu poklesu potratov neprichádza. To, k čomu prišlo, v skutočnosti je k brutálnemu nárastu používania tabletiek po, ktoré vlastne vykazujú potraty, ktoré sú v štatistikách neni zachytené. Takže asi toľko.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.9.2020 18:34 - 18:35 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Vážený pán Benčík, tak spomenuli ste pri ochrane života nejakých gynekológov, ktorých vraj vyrušuje, že sa bavíme o ochrane života, tak jedine im môžete odkázať, že nech si na to zvyknú, pretože na to je tu parlament, aby sa zaoberal, čím chceme, na to sú tu neni žiadne stavovské organizácie, ktoré majú väčší vplyv ako parlament. Parlament je najvyšší zákonodárny orgán a my sa budeme baviť o tom, o čom my chceme, budeme hlasovať o tom, o čom my chceme, takže potratári si akurát môžu na to tak zvyknúť. A to, že ste tu odprezentovali nejaké nové formy zabíjania a efektívnejšie, lacnejšie, tak to, ten vývoj, verím, že aj v tejto kategórie smrti ide veľmi, veľmi popredu, a to neznamená, že ho tu musíme napriek tomu implementovať len preto, že títo potratári by to chceli.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.9.2020 18:04 - 18:05 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Vážený pán Pročko, ďakujem za jasné slová, ktoré ste v tejto veci povedali, z ktorých sa dá usudzovať, že dnešný legislatívny návrh v oblasti ochrany života, tak ako je prezentovaný, má šancu prejsť a zrejme aj prejde.
Chcem aj oceniť to, že behom dňa bol v tejto siene aj premiér, predseda vlády, ktorý, zdá sa, že prispel k tomu, že sa väčšina na podporu aj za pomoci hlasov opozície tu bude, a jediné, čo by som chcel povedať, že schválením tohto zákona alebo týchto, týchto zmien nepríde k tomu, že táto téma skončí. Tá téma neskončí, ale výrazne sa posunieme konečne po 30 rokoch správnym smerom, zadáme ten smer. A veľmi chcem poďakovať, ak bude váš hlas medzi tými, ktorí to podporia.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 29.9.2020 11:20 - 11:20 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, boli nám tu rozdané nejaké varešky, nevieme, odkiaľ sú... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Prepáčte, poprosím vás, poprosím vás (reakcie z pléna), poprosím vás, aby ste sa utíšili, pani poslankyne a páni poslanci. Poprosím vás, pani poslankyňa. (Reakcia z pléna.) Tak sa, prosím, pípnite do procedurálneho návrhu.
A teraz, pán poslanec Taraba, nech sa páči.

Taraba, Tomáš, poslanec NR SR
Vážený pán predsedajúci, boli nám tu rozdané pani Cigánikovou nejaké varešky. Nevieme, ich pôvod aký je, ja som dostal veľmi starú varešku, niekoľkokrát použitú. Keďže COVID sa môže zdržiavať aj na dreve, bol by som rád, keby nejakí hygienici boli tu prítomní, prišli to pozbierať a urobili na tých vareškách testy. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.9.2020 17:02 - 17:03 hod.

Tomáš Taraba
Ďakujem všetkým za pozitívne komentáre a, pán minister, vôbec sa toho nebojte, treba to urobiť, myslím si, že čo najrýchlejšie, najjasnejšie a aj tieto najnovšie dohody, ktoré boli urobené na Blízkom východe, len potvrdzujú, že je to správny smer. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 24.9.2020 16:50 - 16:58 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, ďakujem za slovo. Neplánoval som pôvodne vystúpiť, a keď som tak počúval debatu, ja si myslím, že sme tu inteligentní ľudia a všetci predpokladáme, že každý štát a každá, čím je väčší, tak zrejme je hlasnejší, každý jeden štát má svoje ekonomické a národnoštátne záujmy a má to aj Slovenská republika. A môžme sa tu baviť o históriách, rôznych vojenských ťaženia jednej krajiny, druhej krajiny, tretej krajiny, ale ja si myslím, že to, čo by aj naše dejiny Slovenskej republiky a nášho národa nás mali k niečomu tak primäť, tak je si uvedomiť, že vždy, keď sa veľmoci bijú, tak väčšinou sme boli v strede týchto, týchto ťažení a neboli sme to my, ktorí určovali svoj vlastný osud, ale jednoducho nám bolo skôr niečo oznámené, čo bolo rozhodnuté niekde inde, ako dopadneme a kde skončíme, a to nás poznačilo na generácie. A ja som rád, že dnes žijeme v dobe, kedy či chceme alebo nie, tak máme možnosť sa ozvať a máme možnosť povedať, aká je naša predstava toho, aká by mala byť svetová politika. Samozrejme, že nie sme tí, ktorí určujú trendy a nikdy tie trendy určovať nebudú, pretože to je už princípom toho, že nie sme veľmoc.
A tie naše základné záujmy, ktoré sú, tak ja si myslím, že úplne primárne to je vždy, aby národ žil v bezpečí a v mieri, aby sme dosahovali prosperitu a aby sme mohli si chrániť svoj vlastný ideový a hodnotový svet a pokiaľ je to v našich možnostiach, tak aby sme tieto hodnoty a tieto idey vedeli už potom chrániť aj naokolo.
A práve z tohoto dôvodu tu zazneli nejaké také konštatácie, ktoré si myslím, že môžme im venovať trochu čas. Osobne tiež ma prekvapilo, keď nedávno bol zverejnený ten prieskum a pán minister tiež to tu tak do popredia dal a odvtedy sa bavíme najmä o otázke, že kde sa zjavila nejaká taká, ten antiamerický sentiment na Slovensku, a že či je svojím spôsobom opodstatnený. Ja si myslím, že, že všeobecne som v celku nechápal, už keď vyhral prezident Trump, že prečo terajší predstavitelia koalície, keď boli v opozícii, tak vehementne na tohoto prezidenta útočili. A nepochopil som vtedy, napríklad pán prezident Kiska, neviem, či sa vôbec niekedy do Bieleho domu za to dostal, za tie výroky, ktoré adresoval na adresu prezidenta Trumpa, ktorý, myslím si, že už časom aj viacerí pochopili, že to nie je žiaden blázon, že to nie je žiaden šašo a podobne, je to proste úplne legitímne, normálne zvolený politik, ktorý začal raziť politiku, ktorá v Slovenskej republike po dlhých, dlhých rokoch nemusí vyvolávať nejaké zimomriavky, a to preto, pretože stiahol vojská z krajín, ktoré boli v minulosti napadnuté. Myslím si, že razí najviac hodnotovú a najbližšie hodnotovú politiku nám v oblasti ochrany života, rodiny a tak ďalej.
A nechápal som nikdy, že prečo dnešnej, vlastne niektorým politikom koalície vadil od počiatku tento prezident a spochybňovali jeho legitimitu, a ja nemám žiaden problém povedať, že mne administratíva, terajšia administratíva Spojených štátov amerických je oveľa bližšia ako tá, ktorá razila politiku voči Blízkemu východu, taká, aká bola, a následky toho vidíme doteraz. A myslím si, že ten Blízky východ naozaj je veľké memento tu.
V Iraku žilo niekedy 1,3 milióna kresťanov, keď sa bavíme teda o hodnotovej politike, tak kresťania sú niečo. Aj pán minister to spomínal, že sa hlásime k tomu európskemu kultúrnemu dedičstvu. Tak to aj, aj popri osvietenstvu, renesancii a všetkému možnému, tak je neodmysliteľne späté s kresťanstvom a jednoducho výsledkom toho, toho ťaženia v Iraku je, že z toho 1,3 milióna ľudí, tam dneska už prežilo alebo žije len okolo 200-tisíc.
A preto by som, pán minister, vás chcel v tejto oblasti tak požiadať, že aby ste skúsili viesť tú zahraničnú politiku tak alebo takým štýlom, že v tom Bruseli nie je paralelný svet, ale aby ste presadzovali a brali ohľad na to kultúrne dedičstvo a na tie naše záujmy v tejto oblasti. A myslím si, že ak sa bavíme o Európskej únii, tak máme právo žiadať, aby Európska únia sa stala istým spôsobom ochrancom na celom svete týchto ohrozených komunít, pretože ak to nebude robiť západ, západný svet, tak to proste sám viete, v akom neskutočnom ohrození v niektorých krajinách tieto komunity žijú, a ak by sa dialo toto, čo sa deje, toto plienenie voči, voči, voči týmto bezbranným ľuďom, keby sa to voči nim dialo napríklad len preto, že sú občanmi Spojených štátov amerických, tak Američania by vinníkov hľadali po celom svete. A preto využite všetku silu, ktorú v rámci Európskej únie využiť viete, na to, aby sme, aby sme neboli tí, pretože robí to veľmi zlú krv v Afrike, robí to veľmi zlú krv v tých chudobných krajinách, ktoré nechápu, že čo sa stalo, že jednoducho patríme medzi najbohatší kontinent, vieme, čo to je vojna, vieme, čo to je prenasledovanie, a na týchto ľudí ako keby sme proste zabudli.
A druhú vec, čo, čo si myslím, že treba úplne otvorene tiež povedať, nebojme sa robiť vlastnú asertívnu politiku, a my patríme k tej židovsko-kresťanskej kultúrnej tradícii a v tomto sa vás aj chcem spýtať, či rozmýšľate, že by Slovensko zmenilo našu ambasádu z Tel Avivu do Jeruzalema, pretože jednoducho tak, ako je to napísané v Biblii: "Izrael patril Židom a Židom patriť bude." A nie je absolútne nič zlé na tom, ak uznáme túto kultúrnu skutočnosť, a to veľvyslanectvo, tak ako ostatné krajiny, do Jeruzalema presídlime aj my. To vôbec neznamená, že sa tým schvaľuje nejaká, nejaké záväzky, ktoré, ktoré Židia na seba prebrali a prípadne ich neplnia voči Palestínčanom, ale je to veľmi silný odkaz toho, že tá kresťansko-židovská kultúrna tradícia jednoducho patrí k tomu, čo aj vy ste povedali, k tomu európskemu kultúrnemu dedičstvu.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.9.2020 9:29 - 9:31 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Plne podporujem túto novelizáciu, pretože naozaj podľa mňa je absurdné, aby, aby firmy, ktoré dlžili 10, 20, 30 eur, úplné smiešne poplatky, spätne nielenže museli doplatiť, ale proste boli odrezané absolútne od tých dotácií. To znamená, tá miera predvídateľnosti a nejakého, nejakej stability podnikateľského prostredia na Slovensku týmto vážne aj v medzinárodnom aspekte utrpela.
Ale na druhej strane si myslím, že môžme otvorene povedať, že toto je jeden z tých dôkazov, ako sú všetky tie projekty od fotovoltaiky, vetra a podobných neživotaschopné, sú stratové, musia byť dotované, pretože tá panika, ktorá vznikla medzi týmito dodávateľmi, len dokazuje, že jednoducho ten biznis je stratový sám osebe a následkom toho je, že spotrebiteľ v konečnom dôsledku platí toto všetko v účte za cenu energie, či už cez dane, pretože tieto dotácie sú, sú na vykrytie, na vykrytie rozdielov medzi ziskovosťou a vlastne nákladmi.
Takže ja si myslím, že pokiaľ, a toto je teda apel aj na SaS, aby, aby sme sa snažili ponúknuť také riešenie Slovákom, ktoré im nebude predražovať cenu energie. Pretože, pretože tieto zelené projekty, tak ako sú nastavené, tak z nich majú prospech výrobcovia fotovoltaiky, majú z nich, keď to je dotované, veľký benefit tí, ktorí, ktorí majú tieto dotácie dohodnuté. A ten konečný, ktorý to všetkým platí, je spotrebiteľ.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 23.9.2020 15:50 - 15:57 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, všetci diskutujúci, ďakujem veľmi pekne za každý príspevok. Ja v podstate len tak v krátkosti budem reagovať na pána Žiaka, pretože mi položil zopár otázok.
Prvá otázka, ktorá teda vyplynula z toho jeho príspevku, napísaného príspevku plného nezrovnalostí, bola otázka, že aký je teda zámer predkladaného návrhu, aby si politické strany skrátili alebo znížili svoj príspevok o 50 percent. Ja si myslím, že už z tejto vety je úplne jasné každému, že čo je zámer. To je, málokedy býva jasnejšia veta a každému úplne zrozumiteľná, ako je práve táto.
To, že vystúpil práve pán Žiak, je presne symbolické, pretože on bol ten, ktorý napadol cirkvi na Slovensku, že dostávajú 52 mil., sú to nehorázne peniaze, a že treba práve v čase koronakrízy cirkvám, ktoré sa starajú aj o ľudí, ktorí sú na okraji spoločnosti, ktorí sa starajú o vzdelanie, ktorí sa starajú o sociálne oblasti, že im treba tie peniaze zobrať. Sedemdesiattri miliónov, ktoré dostávajú politické strany, však nazval, že nerozumie, aký má byť toho účel, aký má byť toho zámer.
Druhú vec, ktorú teda som len pochopil, boli nejaké, nazval to, ja neviem, či procedurálne, alebo aké otázky. V podstate to je také, by som povedal, že keď niekto vie, že nechce niečo podporiť, práve kvôli tomuto zámeru, tak aby to nevyzeralo tak okato, tak to nazve, že mu tam niečo nesedí.
My sme v prvom čítaní a práve ak sa niekto stotožní s týmto zámerom a posunie to do druhého čítania, tak práve tam sa riešia všetky ostatné veci. Takže je to tak jednoduché, ako to znie. Ak sa niekto s tým zámerom nestotožňuje, tak nebude hlasovať za to, aby to do druhého čítania prešlo.
Druhú alebo takú tretiu ešte oblasť, ktorú otvoril, je, že prečo som dal iba návrh na 50 % a nie na iné číslo ako napríklad 75. Tak ja keď som to predkladal, tak práve som verejne povedal, že práve preto, aby pán Žiak mohol predložiť tých 75 %. Ako procedurálny návrh môžu to dať, môžu zozbierať podpisy, môžu ukázať, že oni, tá liberálna SaS-ka, že oni sú tí, ktorí naozaj nielen kážu vodu a pijú víno, ale že oni sú tí, ktorí naozaj s tým štátom chcú mať čo minimum spoločného. Keď hovoria, aby si cirkvi povyzbierali peniaze na svoju činnosť, tak že on povie, že oni budú chodiť po tých proste aktivitách, liberálnych kluboch a tak ďalej a budú takisto presviedčať ľudí, že viete čo, potrebujete náš hlas v politike, dáte nám, prispejete nám. Ale reakcia pána Sulíka bola, že predsa si my nebudeme myslieť, že on do toho bude dávať ďalších 300-tisíc, ktoré už raz do toho v minulosti dal, že dokedy my si budeme myslieť, že on bude financovať svoju vlastnú stranu. Že on to raz urobil a viackrát to robiť nebude. No ale práve o tom to je. Ak máte podporu ľudí, ak hlásate niečo, čo spoločnosť má pocit, že stojí za to, aby sa presadzovalo, tak oni jednoducho, tak ako povedali aj predrečníci, tú podporu dajú.
No a ten posledný dosť taký, taký okatý rozdiel, ktorý sme tu mohli dnes vidieť, je, že tu je neskutočný sociálny cynizmus. Proste SaS-ka, ktorá dokázala prísť počas koronakrízy s návrhom na dotovanie recyklovaných fliaš, tak nám tu ide teraz rozprávať, že treba, aby politické strany boli na štát napojené. Oni, ktorí tu rozprávajú, že treba všetko nechať, aby trh vyriešil, tak nemajú problém presne sa podľa takého socialistického modelu nastaviť, pokiaľ ide o ich vlastné peniažky. Takže pán Žiak presne ukázal to pokrytectvo, že na jednej strane chcú vytĺkať body práve v oblasti tej, ktorú oni určili, že im vadí v spoločnosti, to znamená všetky ostatné projekty ako ich politická strana, ale na druhej strane, pokiaľ ide o reálne vyslanie signálu občanom, že áno, uvedomujeme si, že všetci počas tejto krízy prišli o svoje príjmy v istej miere alebo prinajmenšom boli ohrození na svojej existencii, tak práve politické strany vyšlú signál, že nám stačí nie 73, ale polovica miliónov na svoju vlastnú činnosť.
Takže budem veľmi rád, ak vás môžme poprosiť o podporu, myslím si, že je to nie proti záujmom parlamentnej demokracie, tá je postavená na politických stranách, ale ešte nad tým je legitimita politických strán a dôvera občanov. A nedá sa komunikovať a myslím si, že to každý, kto nie je vyslovene nejaký sociálny netvor, tak uzná, že ťažko sa komunikuje občanom, že všetci sa majú uskromniť, len politické strany sa uskromniť nemajú a nemusia.
Ďakujem kolegom z opozície, že daný návrh podporia, teda tí, ktorí sa za to prihovorili.
A nakoniec ma vyslovene vyrušila jedna vec. Pán Žiak tu nazval príspevky, ktoré ľudia dávajú pri krstoch, pri birmovkách, on ich nazval čiernymi peniazmi. Vidíme, že každým jedným dňom tu liberáli posúvajú ten antagonizmus ďalej a ďalej. A bol by som veľmi rád, keby naprieč politickým spektrom sme si uvedomili, že treba rešpektovať to, že spoločnosť je súrodá z rôznych skupín, a naznačovať ľudí, ktorí si, ktorí dajú príspevok, príspevok, aby bolo raz a navždy jasné, už v cirkevných dokumentoch je, že nikto od nikoho nemôže vyžadovať žiadne peniaze za poskytovanie sviatostí. A tento diletant nazve, keď dobrovoľne niekto dá akýkoľvek príspevok, že to sú čierne peniaze cirkvi na Slovensku. Proste šíria tu nenávisť, hlásia tu nenávisť voči životu, hlásia tu nenávisť voči inštitúciám, ktoré sú úplnou integrálnou súčasťou našich dejín, našej tradície a nášho národného bytia. A práve preto ja verím, že táto radikálna strana sa dostane práve tu do čoraz väčšej izolácie.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 23.9.2020 15:08 - 15:16 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Ďakujem, pán podpredseda, za slovo. Dámy a páni, nachádzame sa v období po koronakríze. Zo všetkých strán počúvame, že sa blížime do obdobia nejakej druhej vlny, čo v praxi neznamená nič iné iba to, že sa máme pripraviť na nejakú vyššiu mieru reštrikcií. Každá jedna reštrikcia znamená obmedzovanie slobôd a v prípade podnikateľského sektora ľudí, v prípade živiteľov rodín je to aj zníženie príjmov.
To znamená, že je nespochybniteľným faktom, že koronakríza predstavila hlboký zásah do príjmov každého pracujúceho, prinajmenšom priniesla neistotu. A tá neistota sa odzrkadľuje aj v tom, že štát musel vo veľkej miere dať k dispozícii finančné prostriedky, ktoré podľa odhadov ministerstva financií spôsobia tento rok 12-miliardový deficit. To sú sumy, ktoré dosahovala touto dnes už koalíciou kritizovaná smerácka garnitúra v podstate za obdobie 10 rokov. Je to bezprecedentný nárast deficitu. Ak to dopadne takto na konci roka, bude to predstavovať 2-tisíc euro na jednu osobu. Inak povedané, keby ľudia dostali, každý jeden, 2-tisíc euro zadarmo na účet, tak by sme sa dostali do rovnakej makroekonomickej a finančnej kondície, ako sa nachádzame dnes.
Schvaľujeme tu zákony. Dnes už vieme, že v podstate najväčším víťazom sú banky, ktoré sa nemusia uskromniť v ničom, dostanú 380 mil. darček naspäť. A druhý, kto sa tvári, že sa ho to vôbec netýka a ideme okolo toho mlčky, sú politické strany. Politické strany si idú rozdať 73 mil. eur, ktoré sú priamo ako keby nejakou finančnou dotáciou, ktorú dostávajú od občanov z ich príjmov.
V uplynulom období liberáli z SaS rozpútali debatu o tom, že treba šetriť na všetkých frontoch a jedným z tých frontov má byť šetrenie peňazí pri cirkvách, pretože Slovensko nie je sekulárny štát a treba, aby došlo k určitej odluke medzi štátom a cirkvou.
Každý vieme, že cirkvi sa financujú de facto samé, robia to už dlhé roky a tie príspevky, ktoré dostávajú, sú len finančnými príspevkami. To znamená, nie je to plným financovaním. Po tom, čo boli vrátené finančné; po tom, čo boli majetky vrátené cirkvám, samozrejme, že, myslím si, že aj liberáli zhodnotia, aj keď teda sa z toho môžu tešiť a len by mali zhodnotiť, že boli vrátené komunistami v oveľa horšom stave, ako boli prebraté, a Slovensko ako nástupnícky štát má, či chce, alebo nie, do veľkej miery povinnosť za všetku škodu, ktorú spôsobilo, ju kompenzovať.
To znamená, že treba úplne v pohode povedať, áno, je čas a môžeme sa začať baviť aj o odluke štátu od cirkvi, ale je to relatívne a každý, kto sa v tom trošku vyzná, niekedy sa pohyboval, tak vie, že to je veľmi komplikovaná téma. Ale o to väčšmi to, čo je jednoduchšie, to, čo je jednoduchšie, že Slovensko nie je len sekulárny štát, ktorý sa neviaže na žiadne náboženstvo, ale neviaže sa ani na žiadnu ideológiu. To znamená, že z tohto pohľadu nevidím žiaden dôvod napríklad, prečo liberáli z SaS by mali... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Páni; prepáčte, pán poslanec Taraba; vy ste prihlásený do rozpravy a vy za chvíľku budete spravodajcovať. Pokojne nahlas pred všetkými si to môžte vysvetliť, nechajte pána poslanca Tarabu, nech v pokoji predstaví tento zákon a potom aj nás môžte vy dvaja zapojiť do diskusie. Ďakujem pekne.

Taraba, Tomáš, poslanec NR SR
Ďakujem pekne, pán podpredseda.
A preto chcem povedať, že práve z tohoto dôvodu je oveľa jednoduchšie prísť s tým, že urobíme odluku štátu od politických strán. Tu neexistuje žiadna medzinárodná zmluva. Je to absolútne, myslím si, že zníženie, ktoré navrhujeme my v tomto zákone, 50 %, to znamená zo 73 mil. na polovicu, je stále, to sú obrovské peniaze, ktoré by politickým stranám zostali. V prípade povedzme OĽANO z 22 mil., teda v starej mene 660 mil. korún, by to kleslo na 330 miliónov. Ja si neviem predstaviť, že za to sa nedá robiť politika. V prípade dnes napríklad SaS, tých 150 mil., by to kleslo tiež na polovicu. To sú úplne peniaze, ktoré, aspoň takto vieme vyslať signál, že nie sme bezcitní voči tomu, čím slovenská spoločnosť, slovenský národ v tejto ťažkej chvíli a dobe prechádza.
Toľko úplne na úvod, to je prvé teda kolo. Nerokovali sme s koalíciou o tomto zákone, pretože doposiaľ rozumiem, že ak nemáme chodiť individuálne za vami a tu vás odchytávať na chodbe alebo neviem, kde máme vystávať pred vašimi klubmi, tak keďže sme v normálnej transparentnej spoločnosti a sme v parlamentnej demokracii, tak práve preto je prvé čítanie. Prvé čítanie znamená, že sa predstaví nejaký ideový zámer pre to, čo sa robí, a keď sa s tým ideovým zámerom koalícia a opozícia zhodne, tak by malo to byť posunuté do druhého čítania, kde sa hľadá politická podpora.
A práve preto, ak teda si myslíte alebo ste, rovnako si myslíte, že Slovensko politické strany potrebuje, lebo sme parlamentná demokracia, ale na druhej strane je nepriamo úmerne financovaný tento povedzme stranícky aparát a o to väčšmi v čase, kedy došlo k najväčšiemu historickému výpadu či už daňových príjmov, alebo nárastu deficitu, tak ak si naozaj toto koalícia myslí a nie je vám úplne proste tá antisociálnosť ľahostajná, tak ja nevidím najmenší dôvod, prečo by ste to nemali podporiť. Ak si myslíte, že to urobiť netreba, že treba škrtiť iba ľudí, tak, samozrejme, že podporiť to nepodporíte.
Budeme veľmi radi, ak v druhom kole budeme mať tú možnosť čo i len, povedzte nám zoznam, dajte nám zoznam, za kým všetkým treba ísť, pred ktorými dverami treba stáť, ako dlho tam treba stáť, na ktoré dvere treba klopať, zvoniť, my to urobíme len preto, aby sme dosiahli tento spoločný cieľ. Myslím si, že tak ako navrhujeme 50-percentné zníženie príspevkov pre politické strany, je to absolútne, by som povedal, veľkorysý návrh pre to, aby vám zostalo neuveriteľne veľa peňazí na činnosť pre ľudí aj ďalej.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.9.2020 15:02 - 15:04 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Janko, ďakujem za veľmi kultivovaný prejav. A ja, veľmi si to jasne zhodnotil, že proste sme na jednej ceste. Buď sa rozhodneme, že sme na strane tých ľudí, a to nie preto, že by sme im chceli diktovať, čo v nedeľu budú robiť, ale práve preto, že tí ľudia si dnes nevedia zvoliť spôsob trávenia svojho voľného času taký, aký by chceli v nedeľu, pretože nepredpokladám, že niekto má vysnívaný, vysnívanú aktivitu na nedeľu, že chce predávať v obchodných reťazcoch. Ekonomická situácia ich do toho nemá dôvod nútiť, pretože tie marže, ktoré získali veľké reťazce vďaka opatreniam aj počas koronakrízy, kedy to boli ich Vianoce a hody, pre tieto veľké reťazce, sú také, že tam niet najmenší dôvod, aby prišlo k zníženiu predaja, pretože vieme, že to ekonomický dopad nemá.
Ale s jednou vecou trošku si dovolím polemizovať. A to je tá, že si sa obracal na OĽANO, aby teda za to hlasovali ako nezávislé osobnosti. Každý vie, že v podstate ľudia v tom klube sa zrejme pred voľbami veľmi ani nepoznali. Ale ja som prekvapený, že oni ani nepoznali ten program vlastný, pretože ak dnes si konfrontovaný s tým, že prečo to vôbec žiadaš, veď to boli oni, ktorí to žiadali. Veď Kresťanská únia toto mala medzi top priority. Tá úplná priorita bola ochrana života. To uvidíme o pár dní, jak to zmanažovali. A táto druhá priorita ide presne rovnakou cestou. Takže ja si od toho nesľubujem nič. A jednoducho treba to len akceptovať, že proste idú tou cestou ako kedysi Kresťanskodemokratické hnutie, že sa stali podržtaškami pre liberálov.
Skryt prepis