Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

2.12.2020 o 15:19 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.12.2020 15:19 - 15:21 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Vážený pán kolega Viskupič, je úplne prirodzené, že koalícia zdôrazňuje tie pozitívnejšie stránky toho rozpočtu, ale ja si myslím, že proste realita nás nepustí.
Myslím si, že či už vy ako predseda výboru, alebo pán minister financií, vy nemôžete za to, že ten rozpočet je v takom stave, v akom je, pretože sú tu širšie väzby. Je tu korona, to všetko vieme, ale nazvať tento rozpočet, že 7 mld. deficit, ktorý tento rok sa uzavrie, je veľmi dobrá správa pre Slovensko, tak ja s týmto nesúhlasím. Proste 7 mld. vzhľadom na kapacitu a finančné schopnosti Slovenska, to je úplne teraz, ak abstrahujeme od toho, že čo spôsobilo tieto čísla, tak to sú katastrofálne čísla. A rovnako katastrofálne sú aj tie predikcie, myslím si, že nemali by sme si tu teraz hovoriť také príbehy, že vy si zvýšite deficit na, odhad deficitu na 12 mld. a potom dosiahneme len, len sedem a povieme, že sú to úžasné čísla. Jednoducho, keby sme dnes mali svoju vlastnú menu, slovenskú menu, korunu a keby sme si museli požičiavať reálne peniaze na bankovom trhu a nie dostávať de facto cez mechanizmy natlačené peniaze z Európskej centrálnej banky, ktorá nás dnes financuje, no tak by sme videli, aké sú skutočne tieto čísla katastrofálne, pretože by nám extrémne rástla úroková sadzba a nevedeli by sme sa prikryť tou perinou z Európskej centrálnej banky.
Takže, takže ja tento optimizmus vôbec nezdieľam a myslím si a súhlasím s tým, že my musíme nájsť naprieč, myslím si, politickým spektrom nejakú víziu čo so Slovenskom, pretože ak takto budeme pokračovať ďalej, jednoducho my sme jednou nohou v bankrote.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.11.2020 11:39 - 11:39 hod.

Tomáš Taraba
Vymazať rámček!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.11.2020 10:24 - 10:26 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Pán Erik Tomáš, dovolím si reagovať na vystúpenie, pretože naozaj sme na schôdzi, kde, kde nielen tí najbohatším, teda bankám, táto vláda vrátila, ale tým najchudobnejším, teda deťom idú zobrať teplé obedy. Je to úplný, úplný cynizmus, a tie teplé obedy, my hovoríme, že sú zadarmo.
No tak, ak tak počúvam, jediná výhrada proti tejto našej argumentácii je, že používame slovo zadarmo. No tak dobre. Nie je to zadarmo, stojí to štátny rozpočet peniaze a ja si myslím, že tie peniaze sú dobre investované pre deti, keď je dokázané, že sa zvyšuje vďaka obedom zadarmo dochádzka detí aj z marginalizovaných skupín do škôl, že sa znižuje obezita detí, pretože majú kvalitnú stravu, a že sa zvýši aj zaškoľovanie detí v predškolských zariadeniach práve z marginalizovaných skupín. Myslím si, že to je pozitívny jav. To, že to robia na schôdzi, kde nielenže bankám dali 300 mil., ale že to robia na schôdzi, kde idú schváliť štátny rozpočet, ktorý je najhorší v dejinách Slovenskej republiky, kedy idú vytvoriť 8-miliardový deficit a za najbližšie dva roky 23 mld. vytvoriť nového dlhu, tak jednoducho nerozumiem, že sa na tieto chudobné deti a na tieto, na tieto teplé obedy nenájdu peniaze.
Ale zas buďme aj féroví, že oni deťom nielen berú, oni im aj niečo dávajú. Včera sme počuli, že im idú dať kloktadlá do, do školských zariadení a urobia ďalší nejaký svetový unikát, aby sme boli na CNN, že naše deti, skôr ako otvoria učebnice, budú vypľúvať niečo, nejakú látku do, do mištičiek. Pritom ešte minister Krajčí nedávno povedal, že zo slín žiadny COVID nevedia získať. Takže tieto nápady nestíhame už sledovať, nestíhajú ich sledovať ani občania. Ale v každom prípade na týchto teplých obedoch vidíme, že im nejde o deti, im ide o úplne o nejaké fakty, ktorým my nerozum... (Prerušenie vystúpenie časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.11.2020 9:53 - 9:55 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Dámy a páni, na tejto schôdzi preberáme dve úplne protichodné veci. Na jednej strane sme svedkami, ako bankám sa ide vrátiť 300 mil. eur na ročnej báze, a na druhej strane počúvame, že nie je peňazí na nič ostatné, a osobitne si myslím, že na jednej schôdzi dávať bankám 300 mil. a na druhej strane deťom brať tieto obedy, tak to je neskutočný cynizmus.
Áno, hovoríte, že daňový bonus bude niečo kompenzovať, len logika daňového bonusu je tá, že zvýhodňuje tých, ktorí si ten daňový bonus vedia z niečoho odrátať, to znamená, že otvárajú sa sociálne nožnice. Tí, čo sú bohatší, tak využívajú daňový bonus, tí, ktorí nemajú daňový bonus ako si využiť, tak ho nemajú kde použiť.
A druhá vec. Je štatistikou realitou, že na Slovensku narastá obezita medzi mladistvými deťmi jedným z najrýchlejších tempom v celej Európskej únii, a je to, samozrejme, aj následok toho, že veľa detí aj v chudobných rodinách proste má nevyhovujúcu stravu. A keď v tejto, v tejto atmosfére máte potrebu siahnuť práve na teplé obedy, tak to sú presne tie opatrenia, ako keď Kaník bral ľuďom príspevky, ktorí boli invalidní dôchodcovia.
Ja verím tomu, že to neschválite, a aspoň vydáte taký elementárny signál, že vidíte rozdiel medzi tým, že nedá sa na jednej strane bankám dávať 300 mil. a potom prísť do Národnej rady a hovoriť, že nie sú peniaze.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 24.11.2020 13:09 - 13:10 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, prosím o zaradenie hlasovania o rozšírení programu schôdze o bod, po prvé, aby vláda Slovenskej republiky nemala právo bez súhlasu parlamentu žiadne celoplošné testovanie na Slovensku realizovať.
Po druhé, aby bola slovenská vláda zaviazaná v európskych inštitúciách hlasovať proti vydávaniu akýchkoľvek vakcinačných pasov, ktoré by predstavovali podmienku cestovania v štátoch Európskej únie a menili tým pádom schengenský priestor.
No a po tretie, keďže sa pán minister školstva Gröhling v médiách vyjadril, že naše deti sú brané ako rukojemníci sporu medzi OĽANO a SaS, tak žiadam, aby od 30. 11. 2020 boli riadne zaradení do vyučovacieho procesu napriek tomu sporu, ktorý SaS a OĽANO majú.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.10.2020 10:50 - 10:52 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Vážený pán Dostál, myslím, že každý eviduje, že liberálna SaS začala nový taký marketingový produkt, že sedíte vo vláde, ktorá síce nesúhlasí so všetkými tými opatreniami, ale sedíte v nej ďalej.
Otázka, pán Heger, myslím, včera oznámil, deficit na tento rok bude takmer 10 mld., to znamená, to je približne desať krajských nemocníc, to sú dva a pol Mochoviec. Budúci rok to má byť 8 mld., to sú v podstate diaľnice od Bratislavy do Košíc. No a toto všetko je dôsledkom opatrení, ktoré vláda, v ktorej vy sedíte a otvorene hovoríte, že s tým nesúhlasíte, spôsobila. A teraz idete dať do zákona ešte, že ľudia nemajú právo na žiadnu náhradu nejakého, nejakej kompenzácie.
A, viete, akože prijímať rozhodnutia, kedy nemusíte zohľadňovať, aké sú straty na ľudských životoch, aké sú straty na, na podnikateľoch, tak tak sa rozhoduje ľahko, a preto ja si myslím, že by ste mali sa zaujímať, aké toto bude mať dopady. Tieto reči, plané reči už nikam nevedú, ľudia trpia každý jeden deň a tá neistota, ktorá ich lomcuje, je, je neznesiteľná.
A preto ja si myslím, že tieto dáta dlžíte ľuďom, dlžíte napríklad im povedať, ako vzrástli a či vzrástli a to by aj pán minister zdravotníctva mohol povedať, do akej miery na Slovensku vzrástli onkologické ochorenia v štvrtom a terminálnom štádiu po tom, ako počas jari pri tých prvých opatreniach, kedy sa vytvorilo z koronapacientov nejaké, privilegovaná skupina, ktorá má prednosť pred ostatnými. A taktiež by mala byť doložená nejaká doložka tak, ako keď sa prijímajú zákony, nemôžu sa prijímať rozhodnutia, pokiaľ neni vyrátané, koľko to bude stáť. (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.10.2020 9:38 - 9:40 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Vážený pán Kamenický, plne podporujem tento váš návrh, aby boli pozvaní aj, aj ministri k tomu, aby predstavili nám všetky čiastkové riešenia pandemickej situácie a ochrany ľudí. A to, čo mi tam trošku chýba alebo čo by, chcem sa spýtať, či sa nedá doplniť, je, že tak ako vnímam všetky snahy teraz vlády v podstate chrániť tú viac rizikovú časť obyvateľstva, ako sú najmä starší ľudia, pred koronou a riešia to štýlom, že ideme odrezať tých menej rizikových, ktorí podľa štatistík nie sú veľmi koronou ohrození a ideme ich odstaviť od hospodárskeho života, tak chcem sa spýtať, že či sa nedá zapracovať nejaký záväzok pre, pre ministerstvo zdravotníctva alebo pre vládu, že by pomohla úplne elementárne dôchodcom napríklad tým, že by pripravila nejaký balík pomoci z pohľadu poskytovania vitamínov, prostredníctvom poskytovania podpory napríklad donášok jedál atď., aby títo ľudia čo najmenej boli vystavení hrozbe chytenia koronavírusu a na druhej strane aby ich imunita bola čo najlepšia.
Takže ja si myslím, že by sme mali skúsiť aj cestu, jednoducho tie rizikové časti obyvateľstva čo najviac chrániť a čo najviac podporovať ich imunitu, možnože to bude oveľa, oveľa efektívnejšie a lacnejšie ako to, akou cestou sa teraz vláda vyberá.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 13.10.2020 17:28 - 17:35 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci, za slovo. Dámy a páni, za uplynulých 24 hodín nám do Národnej rady bol doručený zákon, ktorý de facto vytvára nové a silné centrum moci na Slovensku, kedy sa vytvára Úrad verejného zdravotníctva, ktorý bude môcť prijímať zásadné rozhodnutia v oblasti slobody a práv ľudí. A bude ich môcť v podstate na základe absolútne vágnych definícií uplatniť na kohokoľvek.
To, čo ma vyslovene vyrušilo, je, že dnes predstavitelia vládnej koalície, teda časť uznala, že na jar, kedy sa prijímali rozhodnutia, ktoré de facto mali absolútne zásadný dopad na životy našich občanov, ktoré nebývalým spôsobom zasiahli do ich života, do ich živobytia, že sa v tejto oblasti urobili chyby. Ja keď som ako novonastupujúci poslanec nastúpil, tak som od začiatku vo svojich vystúpeniach apeloval na to, aby koalícia a opozícia v týchto regulačných oblastiach našli spoločnú reč, pretože to riziko toho, že sa pohybujeme za hranou ústavnosti, od samotného začiatku bol absolútne citeľný.
Dnes pani Cigániková, oceňujem, že ste povedali, že sa v tejto oblasti udiala chyba. Ale to, čo si myslím, že sa úplne nezhodneme, je, je tu rozhodnutie Generálnej prokuratúry, ktorá povedala, že problém je to, kto tieto rozhodnutia vydával. Vy ste povedali, že tieto rozhodnutia úradu de facto platia, pretože Generálna prokuratúra nerozporovala tieto opatrenia ako také. Ak vás nesprávne citujem, tak ma, prosím, opravte. Ale myslím, že ste to povedali v tomto duchu.
No a ja si myslím, že práve toto je to nepochopenie, pretože keď Generálna prokuratúra povedala, že opatrenia, ktoré boli vydané, neboli vydané orgánom, ktorý mal na to právomoci alebo vecnú príslušnosť, tak je to presne na tej istej úrovni, ako keby nejaký vrátnik namiesto sudcu niekoho odsúdil na akýkoľvek trest. A my by sme povedali, veď ale vecne ho v podstate odsúdil správne, on nepochybil. No jednoducho, ak je to raz vrátnik a nie je to sudca, tak je úplne jedno, že či to znenie je, alebo nie je korektné, alebo či sa nám pozdáva, alebo nepozdáva. Jednoducho tieto rozhodnutia sú nulitné. A otázka teraz vzniká, že ako ich napraviť.
No ja si myslím, že napraviť spätne sa to nedá. Napraviť to nebudete vedieť žiadnou normou. A práve preto, keďže viete, že toto pochybenie tu bolo a túto chybu ste dnes priznali, tak prečo prídete s návrhom behom 24 hodín? Toto neopravíte na žiadnych výboroch. Proste nerozumiem, prečo sa nedá vytvoriť alebo prečo je tu taká ješitnosť, alebo prečo je tu, ja neviem, aká forma nejakej, je tu rozhodnutie Generálnej prokuratúry, ale vy ste vedeli už týždne, ak nie mesiace, že jednoducho sa tu pohybujete za hranou toho zákona.
Pán Mikas je tu na chodbe, myslím, ak je tu stále, veď on je, na ňom je vidieť, že je bezradný. Ja ho absolútne chápem, že odmieta podpisovať tieto ďalšie rozhodnutia bez toho, pokiaľ sa neprijmú tieto nové zákonné úpravy. Ale to nemení nič na tom, že absolútne nerozumiem, prečo práve aj vy ako strana a solidarita nechcete chrániť občianske práva tou formou, že akékoľvek zásahy do života ľudí tohoto charakteru budú prijímať jednoducho v parlamente. Prečo to chcete delegovať ani nie na pána ministra zdravotníctva, ale potrebujeme to delegovať na úplne nejakú ďalšiu entitu, ktorá jednoducho sa nezodpovedá nikomu? Proste nemá ten mandát. Ľudia ich nevolili.
A prečo idete posilovať, posilovať a najmä takými vágnymi termínmi, že prosím vás, ako môžete obmedzovať práva ľudí na základe toho, že poviete, že ste, domnienka o tom, že on by mohol byť infikovaný? Tak na Slovensku, keď je dnes 200- alebo 250-tisíc potencionálne infikovaných ľudí, tak jednoducho ktokoľvek na niekoho ukáže prstom, tak teraz ho môžeme zavrieť do karantény, izolovať len preto, že niekto to ukáže.
Veď prosím vás, veď aj my ako Slovensko máme, myslím si, dosť bohatú históriu práve takýchto precedensov, keď jednoducho sa využívali táto forma nástroja, že niekto sa vyhlásil za chorého, druhý za blázna a podobne a bol jednoducho, veď toto bola, toto bola justičná samovražda, čo sa tu dialo aj počas komunizmu. A vy musíte rozumieť, že proste ľudia na toto sú citliví. A to, že na toto nie je dnes citlivé v podstate politické spektrum, ktoré sa najviac vyhlasuje, že chce chrániť tieto občianske práva a slobody, tak tomu jednoducho nerozumiem. Otázka preto zostáva naďalej, kto a akou formou bude ľudí kompenzovať za to, čo sa tu udialo.
A druhá vec, stále len počúvame o tom, ako štát potrebuje viac a viac právomocí, viac a viac údajov. A ja sa aj touto formou pýtam, kedy prídete s nejakými kompenzačnými opatreniami napríklad aj za tie zmiznuté dáta, či teda sa to potvrdilo alebo nie, tých 300-350-tisíc údajov. De facto každý, kto bol na tom povinnom teste na COVID, tak zmizli údajne o ňom jeho osobné údaje. Dnes sa dajú zneužiť na výrobu akýchkoľvek dokladov, čohokoľvek. A vy len prichádzate stále, že chcete viac, chcete viac, ale vy neviete obhospodarovať ani tie dáta, ktoré dnes máte. A práve aj táto je debata, že prečo už, keď chcete túto formu dát, tak ich nedáte do správy nejakých inštitúcií, ktoré sú na to vybavené, a všetko to dávate pod Úrad verejného zdravotníctva. Veď tí ľudia nie sú na to vybavení ani technicky, nemajú na to ani potrebné previerky, jednoducho nemajú na to nič.
Takže ja sa prikláňam k tým návrhom, aby jednoducho tento návrh bol vrátený. Bol vrátený na úplné komplexné prepracovanie, aby tu vznikol normálny dialóg. Myslím si, že dnes už sami priznávate, že nie ste majstri sveta, nezjedli ste všetku múdrosť. Jednoducho treba uznať, že viac hláv, možno viac rozumu. Treba aj začať počúvať opozíciu, pretože tie škody, ktoré sa páchajú, sú jednoducho fatálne a pre veľa, veľa ľudí sú nenapraviteľné.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.10.2020 15:24 - 15:26 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Pani kolegyňa Cigániková, ja oceňujem veľmi, že ste asi prvá teraz už politička koalície, ktorá povedala, že ste urobili chybu. Je to dve minúty po tom, čo pani ministerka ešte pred vami povedala, že vy ste žiadnu chybu neurobili, že vy len to chcete vylepšiť ako koalícia.
No a zároveň naozaj si treba povedať, že táto chyba alebo tieto chybičky podľa odhadov slovenské hospodárstvo stáli 10 mld. euro. Za tým sú konkrétne životy ľudí. Netreba už ani tú karanténu tak spomínať, keďže tam skončili ľudia, ktorí sa nedokázali dostať na pohreby vlastných rodičov, vlastných detí a podobne. A, samozrejme, že je jedna vec povedať, že dobre, poďme to teraz nejakým spôsobom spätne opraviť, lenže vy ste tu vystupovali ako majstri sveta celých tých 6 mesiacov.
Kolegovia z koalície, z opozície nedokázali, vyhadzovali ste tu minulosť SMER-u a tak ďalej na oči, čo je, čo je z vašej strany legitímne, ale tu zaznievali pri týchto zákonoch konkrétne návrhy, ako to treba urobiť, aby to v rozpore s ústavou nebolo. Vtedy ste to všetci ignorovali a teraz sme tu pred absolútne reálnym problémom, že prídu žaloby. Tie žaloby prídu vo všetkých oblastiach, je veľa právnych firiem a kancelárií, ktoré sa na to veľmi tešia. To, že vy tu priznávate, že ako to nazývate, ste urobili chybičky, to sú ušlé zisky, to sú traumy, to sú zničené osudy ľudí, to sú rozpadnuté manželstvá. A to, že ste začali túto schôdzu tým, že poviete, že pán minister nemá kontrolu nad úradníkmi, ktorí mu pripravili zákon, že sem príde s niečím, o čom ani vy ste nevedeli, a dokonca, keď vás citujem, že o tom nevedel ani on a bavíme sa tu o povinnom očkovaní, tak to je úplný chaos.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.9.2020 19:39 - 19:41 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Pán Herák, úplne ste to perfektne zhrnuli. Toto nie je konzer... (Reakcia z pléna.) To... (povedané so smiechom), to, toto nie je konzervatívno-liberálna téma, pretože ešte pred sto rokmi, ak niečo ľudí spájalo, tak to bola ochrana života a bralo sa to ako za niečo normálne, ale poukázali ste na také v podstate dva okruhy.
Jeden, veľmi počas tohoto dňa sa tu žongluje s rôznymi termínmi, čo sa deje v 28. deň, 3. mesiac, 6. mesiac, dokonca niektorá pani poslankyňa vie, že do akého dňa, do akého mesiaca ani dieťa nebolí, keď ho rozstrihajú, ale pointa je to, že my nevieme, kedy je, po prvé, už ani ten 28. deň, ani tretí mesiac, pretože my nevieme, kedy je to počatie. A keď nevieme sekundu, keď nevieme minútu, keď nevieme ani stotinu sekundy, kedy začína ten tretí mesiac, kedy začína ten štvrtý týždeň a neviem čo všetko, tak potom celá táto teória o týchto dátumoch jednoducho padá.
A predstavme si, že by niekto vás odsúdil na trest smrti a povedal by, že jedine, ako sa oslobodíte, je, že povedzme tieto tri mesiace vás nemôžu chytiť. Tak by vás to nezaujímalo, kedy ten tretí mesiac sa stáva platným? V ktorej sekunde, v ktorej minúte, to, presne kedy to je, len pri živote, pokiaľ ide o deti, to neberieme.
No a potom ste veľmi správne poukázali, áno, na Slovensku bolo tak strašne veľa potratov urobených, že my musíme pomôcť ženám, ktoré v skrytosti v podvedomí trpia depresiami, pretože jedna štúdia aj poukazuje na to, že ženy, ktoré na potratoch boli, buď trpia depresiami, alebo sú neskutočne aktívne aktivistky v prospech potratov.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis