Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.12.2020 o 15:33 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 9.12.2020 15:50 - 16:01 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Dámy a páni, keď tu bola naposledy pani prezidentka, teda so svojím, myslím, prvým prejavom o stave republiky a bolo to ešte v čase, keď ste mali také medové týždne, že vy ste boli najlepšia vláda, a malo to byť najlepšia vláda v celých dejinách Slovenskej republiky, no tak ona jedinú vec, ktorú vtedy za to krátke vaše obdobie vám vytkla, že príliš veľa vládnete cez prijímanie zákonov v skrátenom legislatívnom konaní. A vtedy vás vyzvala, že demokracia predpokladá, aby ľudia mali čas sa so zákonmi oboznámiť, aby s tým mali čas aj, aj opozícia, aby mali čas sa zákonom venovať aj stavovské organizácie a tak ďalej.
Odvtedy ste sa zlepšili, už prijímate v skrátenom legislatívnom konaní nielen takmer každý jeden zákon, ktorý do Národnej rady ide, ale prijímate dokonca už ústavné zákony, a to proste nevídaným tempom, že v piatok sa rozídeme, a vy, ešte cez víkend vás napadne ďalší zákon a prinesiete to tu na poslednú chvíľu. No a v podstate tá, tá história za to krátke obdobie u vás je proste dosť jasná.
Prvý zákon, s ktorým ste prišli, bol špicľovací zákon, malo to byť kvôli nejakej parádnej aplikácii elektronickej v oblasti zdravotníctva. Rozprávali ste nám tu o Singapure, že v Singapure ju používajú, je to jedna z najlepších aplikácii, ktorá túto veľkú vojnu s koronavírusom výrazne pomôže vyhrať, no nikto tú aplikáciu nepoužíva, nikto ju nepozná, zrejme ste ju ani nedali dokopy, ale na druhej strane ten špicľovací zákon ste prijali. No a tam nastal problém, pretože tieto zákony vám začali končiť na Ústavnom súde, no a Ústavný súd vám časti zákonov začal blokovať.
Potom ste v druhej fáze si uvedomili, že vládnete v rozpore so zákonmi, pretože Generálna prokuratúra povedala, že síce vecne tie zákony sú v poriadku, len má to takú maličkú chybu a tá chyba je, že to vydáva vecne nepríslušný orgán, takže potom Generálna prokuratúra vás uvedomila, že zrejme vládnete protivládne, tak ste potom posilnili právomoci nového centra moci, pána Mikasa, opäť sme to dnes tu počuli, že nie vláda, ale Mikas ide tu dať lockdown, pretože jedna poslankyňa koaličná aj tuná na chodbe povedala, že vláda sa bojí, koaliční poslanci, sa bojíte, aby tá nenávisť voči vám nenarástla, tak jednoducho ste na to dali pána pre všetko, ktorého dneska máte na Úrade pre verejné zdravotníctvo.
No a ale aj napriek tomu ste museli siahnuť na ústavu, siahli ste na ňu spôsobom, kedy ste vlastne priznali, že Ústavný súd doteraz mal právo vykladať ústavu, lebo ak chcete zobrať Ústavnému súdu toto právo, no tak musí tým právom disponovať, ak mu to chcete zobrať, a práve preto môžem potvrdiť, že v rámci opozície podáme podnet na Ústavný súd, aby do 1. 1., kedy má tento zákon už vstúpiť do platnosti, ak túto právomoc má, aby sa mohol vyjadriť k tomu zákonu ústavnému, ktorý ste dnes prijali, a vyhlásil ho za protiústavný. To znamená, to je proste reálna možnosť a toto urobiť urobíme.
Druhá vec, ktorá ale zostáva, že práve, a to som myslel, že prídete s tým trošku neskôr, súbežne prijímate nový zákon o vyhlásení de facto núdzového stavu. Človeka by ani nenapadlo, že keď ste prišli k moci, že hlavná, hlavné gro, hlavný počet vašich zákonov vlastne bude súvisieť s vecami, ktoré, ktoré siahajú ľuďom na občianske práva a slobody, pretože vy už neriešite nič iné, len koronu a, a túto oblasť, to znamená, ak sa pýtame na poľnohospodárstvo, tak dostávame odpovede, že premiér by potreboval tri dni sa tomu venovať, aby do toho prenikol, a on tie tri na to nemá, lebo rieši len koronu. Keď ideme do zdravotníctva, tak v podstate áno, tam ste si urobili otrokov z celého zdravotníckeho personálu, tí ľudia jednoducho sú na kraji, na kraji svojich fyzických síl a jednoducho vy teraz poviete, aby nekolabovali nemocnice, tak zabezpečíte to, že vlastne skolabujú tí ľudia, pretože to je jediné, čo týmto zákonom chcete dosiahnuť. Tak proste budú robiť nie tri dni vkuse, ale už budú asi podľa vašich predstáv robiť päť, šesť, sedem dní, veď musí to na niekoho padnúť, no tak ste si vybrali sestričky a lekárov.
No ale napriek tomu, ak nechcete zneužívať tento núdzový stav a nechcete dovládnuť cez núdzový stav, ako jediná možnosť, ako ľudí držať doma, kedy v podstate ste tam našli nový inštitút nejakého domáceho väzenia pre zdravých ľudí, keď je vám teda málo to, čo ste prijali, a dali ste to do právomoci Mikasovi, že on môže preventívne odnášať na neviem aké miesta, jak je to v tom zákone, ľudí, ktorí sú potenciálne chorí, tak pokiaľ ste živý, tak každý človek je potenciálne chorý, len mŕtvoly nie sú potenciálne chorí, takže ak toto nechcete robiť, tak potom áno, opozícia tu dala návrh, ktorý sme podpísali aj my, ku ktorému som sa podpísal aj ja, pán Eštok to tu prečítal, to znamená, aby núdzový stav vyhlasovala, vyhlasoval parlament vopred, aby sa to vyhlasovalo 90 hlasmi, aby to vyhlasoval, bolo vyhlásené aj s kontrasignáciou prezidenta, no a potom si myslím, že buďme grandiózni voči ľuďom tak, ako sú v Rakúsku, a dajme právo, že zhromažďovať sa môžu ľudia aj počas núdzového stavu v prípade, že ide o ochrany občianskych práv a slobôd. Tak či tak, tak či tak tým ľuďom to nezabránite, jednoducho videli ste prieskum, kde 54 % ľudí povedalo, že sa chce zúčastniť referenda o predčasných voľbách, čo je horibilná suma pre vás, pretože na Slovensku sa okolo 65 % ľudí pravidelne zúčastňuje volieb, to znamená, ten zbytok nechodí k voľbám, to je jedno, to je jedno, o čom sa hlasuje, či sa hlasuje o Mečiarovi, Ficovi, komkoľvek, no a keď je to 54 %, to znamená, je to vyše 80 % ľudí, ktorí sa reálne aktívne politicky správajú počas volieb.
Takže aj preto pani prezidentka z môjho logického úsudku sa ozvala, pretože doteraz tiež tu toleruje veci, ktoré sú netolerovateľné, že vy si tu zavoláte armádu z Maďarska a z Rakúska pri testovaní, lebo na poslednú chvíľu zistíte, že do tých skafandrov nemáte koho obliecť, tak len tak si rozhodnete, však prečo, však máte ústavnú väčšinu, čo tam po nejakej veliteľke ozbrojených síl, ktorá sa z médií dozvedá, no a neozýva sa, nevadilo jej to, len keď videla ten prieskum, tak trošku precitla aj ona.
No a tá výzva, ktorá tu bola, kolega Podmanický koniec koncov tu dal aj procedurálny návrh, aby teda sme zadosťučinili jej očakávaniam, že pán premiér bude delegovať manažovanie tejto krízy na niekoho iného. Dnes, myslím, aj pán Sulík povedal, že by to bol dobrý nápad, preto nerozumiem, prečo v parlamente to nebolo potvrdené aj teda hlasmi SaS, ale to už tak býva, že na facebookoch a na verejnosti hovoríte jedno a potom tuná hlasujte presne v tom súlade, ako, ako pán premiér Matovič vás o to požiada. To znamená, realita je taká, aká je, treba to vnímať, vy dovládnete len prostredníctvom núdzového stavu, možno medzitým nám dáte nejakých 5-10 dní si vydýchnuť a nakúpiť nejak viac s celou rodinou, ale už inak to zrejme veľmi nebude, a práve preto referendum bude jediné riešenie pre ľudí, aby sa mohli vyjadriť k tomu, že či toto odoberanie ľudských práv a slobôd, ktoré tu realizujete na dennej báze v skrátených konaniach, že či toto je to, čo ste vy sľúbili, pretože, pretože ja som nikde nezaregistroval, že tento štýl vládnutia bola vaša predstava, a myslím si, že treba to aj tak brať, že dobre, s každým jedným takýmto zákonom len zvyšujete pravdepodobnosť účasti na tom referende a skracujete dobu na zozbieranie tých, tých petičných hárkov.
A poslednú vec, čo by som rád povedal, lebo veľmi často tu pán Šefčík z OĽANO nás kádruje, o tom, že sa nás pýta, že či sme nepočuli, že slovenskí biskupi povedali, že vakcinácia je dobrá, že, že máme nosiť rúška a podobne, a pýta sa, že kto tu je tu aký kresťan, že toto, na toto človek nereflektuje. Tak len aby, kto tu sa pýta, aby vedel teda odpoveď, tak každý, kto bol pokrstený, tak súčasťou toho, že je niekto veriaci, je to, že či verí v to, čo je v katechizme, a v katechizme žiadne rúška a podobne spojené nie sú, to znamená s takýmito názormi súhlasiť môžete, súhlasiť nemusíte, kto to cíti za svoju potrebu, nech sa páči, je to absolútne pozvaný, nech sa dá očkovať, jedenkrát, päťkrát, desaťkrát, nikomu v tom netreba brániť.
Na druhej strane toto absolútne nie je otázka viery, toto nie je otázka žiadnej viery a každý tu má slobodu so svojím zdravím robiť absolútne, čokoľvek kto cíti, svoju, svoju chrániť svoje zdravie svojím očkovaním, všetkých k tomu len povzbudzujme, nech to urobí, ale nenúťte do toho ľudí, ktorí sa dobrovoľne očkovať nedajú. A tieto výmysly, ktoré si robíte, že všetko je dobrovoľné, ale keď si to pozrieme potom na drobné, tak zistíme, že, v podstate aj sami to potom uznáte, že sú to nútené akcie, tak práve preto otázka vakcinácie bude musieť byť jedna z otázok, kľúčových otázok tohto referenda, pretože tejto vláde a týmto sľubom, ktoré tu robíte, sa nedá veriť nič, jednoducho vy ráno poviete jedno, na obed schvaľujete niečo druhé, nikto o tom nič nevie, takže, takže berieme tieto veci ako realitu, ako fakt, rozhodli ste sa ísť touto cestou, bude to hlavný štýl vášho vládnutia aj na ostatné obdobie. A na druhej strane je dobré, aby, aby si toto všetci ľudia uvedomili, a budú mať právo sa vyjadriť k tomu, do akej miery chcú, aby ich občianske práva, slobody takýmto štýlom boli pošliapavané.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.12.2020 15:33 - 15:34 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Dámy a páni, bez ohľadu na akékoľvek tieto právne debaty a nuansy, každému je jasné, že núdzový stav a spôsob zmeny vyhlasovania sa ide prijímať len a len preto, lebo koalícia vie, že už nebude vedieť dovládnuť inak ako v režime núdzového stavu. Takže to je jediný dôvod, budete to predlžovať donekonečna, je to realita, vytvárate si tu, vytvárate si tu predpolie, ako to povedal pán podpredseda vlády, a ja to zopakujem, na materiálnu mobilizáciu, čo znamená, ľudovo povedané, aj aby ste obchádzali obstarávania.
A druhá vec, pracovná mobilizácia to znamená, aby ste naďalej držali lekárov a sestričky ako otrokov v nemocniciach. Choďte sa tam pozrieť, tí ľudia padajú na ústa, nevládzu. Moja sestra robí anestéziologičku, minule dostala mikrospánok, čo je, čo pracovala deň, noc, deň, a jednoducho vy si myslíte, že tí ľudia ako otroci ako niekde v stredoveku tu na vás budú donekonečna robiť.
To je celý dôvod, prečo to robíte, vy ste už dávno uleteli, čo sa týka akejkoľvek demokratickej vlády, a jednoducho toto je štýl, akým dovládnete, a treba to hovoriť otvorene.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 8.12.2020 17:16 - 17:17 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Chcel by som dať návrh, aby sme hlasovali o tom, že nakoľko bol zvolený generálny prokurátor a bude menovaný pani prezidentkou a vystúpil k zmene ústavy už predseda Ústavného súdu, že by sme oddelili hlasovanie v otázkach napríklad týkajúcich sa zmien Generálnej prokuratúry, pokiaľ by vystúpil generálny prokurátor a podal k tomu svoj vlastný názor. Generálny prokurátor dostal bezprecedentnú podporu koalície aj opozície, je vidieť, že požíva autoritu a pri zmene ústavy, ktorá sa nedeje každý deň, by bol dobrý priestor na pozvanie jeho do pléna, žeby dal aj on k tomu svoj vlastný názor. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.12.2020 10:20 - 10:22 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Pán Kazda, ja plne súhlasím, ale podľa mňa netreba šetriť v tejto fáze na ľuďoch. Samozrejme, že sú krajiny, ako napríklad Kanada, ktorá funguje tak, že, že na dennej báze dostávajú úhrady podnikatelia rozdielom medzi príjmami, ktoré majú v tomto období pandémie, a ako to bolo pred rokom. Len, samozrejme, že tieto krajiny majú úplne iné zdroje, finančné rezervy, majú úplne iné prírodné zdroje a tak ďalej, majú úplne inú štruktúru aktív, ako je Slovensko.
Ale my nešetríme dnes na ľuďoch. Samozrejme, šetrime na nezmyselných projektoch, ktoré Slovensko nikam neposunú. Budú nás stáť obrovské miliardy peňazí. A práve v tomto ten nápad, ktoré tlači SaS, o nejakej vodíkovej ekonomike, je pre mňa úplne ten, ten pioniersky príklad toho, že tade cesta určite nejde. To zhltne miliardy, miliardy eur. Dnes vodík nie je niečo, že sme vynašli raketu. Veď vodík sa normálne vyrába. Len problém vodíka je ten, že, že musíte ho vyrábať z fosílnych palív na 95 %, lebo je tak drahý, že jednoducho ho neviete dnes utiahnuť. To znamená, že, že, v poriadku, ak to bude časť ekonomiky, ktorá sa, na seba vie zarobiť, nebude potrebu ju neskutočne dlho dotovať, tak potom v poriadku. Ale takéto projekty sa potom realizujú samy od seba. Ale nerobme to, že budeme zabúdať na pomoc obyčajným teraz ľuďom, ktorí jednoducho, Slovensko, viete, že v eurozóne najviac vzrástla zadlženosť domácností. To znamená, tí ľudia sa už nemajú kde zadlžovať sami od seba. Oni nemajú kde veľmi niesť rezervy. Máme v rámci domácností jednu z najnižších mier finančných rezerv.
To znamená, toto je to, kde, kde my vás môžme len prosiť a určite vás za toto by opozícia nemala, a verím, že ani nebude, kritizovať, ak jednoducho ten dlh bude následkom toho, že sa masívne pomáha ľuďom.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 8.12.2020 10:09 - 10:19 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Ctené snemovňa, vážený pán minister, finalizujeme rozpravu o štátnom rozpočte a trochu mi je tak ľúto, že vy osobne to schytávate za celú vládu, pretože myslím si, že ako minister ste v podstate jediný, ktorý s opozíciou komunikuje, a je škoda, že tak v krízovej situácii, akou Slovensko prechádza, tak naozaj ste jediný, ktorý predkladá aj opozícii návrhy vopred, sa môžme vyjadriť a myslím si, že toto je jediná cesta. A keby a takto, ako to robíte vy, postupovalo aj na začiatku toho volebného obdobia, kedy, kedy sme sa začali boriť s pandémiou, tak možná aj tá nálada mohla byť v spoločnosti iná, prinajmenšom medzi opozíciou a koalíciou mohla byť iná.
Rozpočet, ktorý máme, tak je z môjho pohľadu úplne štandardný v tom rozsahu, v akom prechádzajú všetky ostatné krajiny a ktorá odzrkadľuje také dve alebo tri základne reality.
Tá prvá je, že všetky krajiny Európskej únii sa veľmi výrazným spôsobom zadlžili v uplynulom roku. A zadlžili sa až do takej miery, že naozaj vyvstáva reálna otázka, či ešte niekedy budeme schopní sa postaviť na vlastné nohy v tom zmysle, že budeme vedieť financovať svoje verejné financie bez toho, aby Európska centrálna banka neustále pumpovala nové peniaze. Je to realita. A keďže to realitou je a netýka sa to len Slovenska, ale týka sa to úplne všetkých krajín Európskej únii, tak sme sa dostali do polohy, že zrejme budeme konfrontovaní s čoraz viac peniazmi, ktoré na Slovensku budú chodiť ako natlačené. A na druhej strane už len tá, to množstvo, o ktorom rozprávame, že má prísť z Európskej únie, tak sa presne rovná v podstate množstvu v tej, v tej čistej hodnote týchto dlhov, ktoré tu boli urobené.
Rozpočet, ktorý má 7 mld. deficit a má o 23 mld. narásť dlh, tak jednoducho, myslím si, finančný armagedon, ktorý takto pred rokom ešte nikoho z nás nenapadol, že by sa mohol stať.
To, čo oceňujem pri tomto rozpočte, a to myslím, že tu ešte nezaznelo, že je tvorený úplne novou metodikou. To znamená, aj tie investičné projekty, ktoré pôjdu, tak budú, budú refinancované v podstate tie, ktoré vyhodnotí úrad pre hodnotu za peniaze ako najlepšie. Z toho vyplýva, že my dnes nevieme ani pri tých jednotlivých kapitolách sa na druhej strane vyjadriť, že, že ktorý rezort reálne aké projekty bude realizovať, pretože sa to ešte bude vyhodnocovať podľa dopadu prínosov, aký pre štátny rozpočet tu bude. Ale toto je tá infraštruktúrna stránka.
Ja na začiatku volebného obdobia som tu povedal, že nikdy nebudem, pán minister, vás kritizovať za dlh, ktorý vznikne, ak ten dlh bude použitý ad jedna v oblasti infraštruktúry pre projekty, ktoré Slovensko reálne posunú dopredu a ktoré budú potrebné. A po druhé nebudem kritizovať žiadne sociálne programy, ktoré v čase tejto pandémie budú určené Slovákom.
Realita dnes je taká, že veľmi výrazne potrebujeme financovať projekty, pán minister, aj v oblasti železníc. Rozprával som sa tu na chodbe nedávno s pánom ministrom dopravy, ktorý z toho rozpočtuje, zdá sa mi zo všetkých ministrov asi najmenej spokojný. Kontaktovalo ma veľmi veľa ľudí, ktorí pracujú v železniciach. Infraštruktúra je v absolútne dezolátnom stave. Tento rozpočet je za sedem rokov asi najhorší pre Železnice Slovenskej republiky a každý, kto v tej oblasti pôsobí, tak vám povie, že začína byť, nechcem to až maľovať ako, ako čerta na stenu, ale začína byť veľmi vážny bezpečnostný problém, pretože sa neudržujú na Slovensku ani koľajnice. A toto je práve tá oblasť, kde by som vás osobne chcel poprosiť, aby, keď budete pozerať na infraštruktúrne investície, aby ste práve do tejto oblasti výrazným spôsobom vstúpili.
Druhú oblasť, ktorú, ktorá pred nami je a ktorú tu budeme riešiť, je otázka dlhovej brzdy. Je jasné, že vzhľadom na to, ako sa financie vyvíjajú, nebude možné predložiť Slovensku rozpočet týchto kvalít, ak sa dlhová brzda jednoducho nezruší. Myslím si, že návrh, s ktorým prichádza ministerstvo financií, je nateraz asi jediný, ktorý, ak chceme, aby aké-také sociálne projekty boli financované v tejto oblasti, tak je jediný, ktorý budeme môcť predstaviť, pretože, a podporiť, pretože v opačnom prípade, ak by dnes mal byť predložený vyrovnaný štátny rozpočet, tak malo by to obrovské sociálne dopady práve na tie najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva.
A preto osobne, pán minister, by som chcel poprosiť, aby ste vy sa zasadili možno za to, aby sa tá normálnosť života na Slovensku vrátila čo najrýchlejšie do, do takých parametrov, aby ľudia dokázali svoje prevádzky bez akýchkoľvek sankčných pokút, bez akejkoľvek hrozby realizovať. Samozrejme, že tie výpadky príjmov sa v najbližších mesiacoch kvôli pandémii nedosiahnu. A buď sa nebojme tým ľuďom pomôcť, áno, aj napriek tomu, že výrazným spôsobom narastie dlh, ale my sa dnes nachádzame v situácii, že my ručíme de facto za dlhy aj Španielska, aj Portugalska, aj Talianska, a preto si myslím, že by sme nemali šetriť primárne na svojich občanoch a sekundárne niesť dlhy týchto ostatných krajín.
Takže tento rozpočet má, by som povedal, veľkú volatilitu, pretože nevieme presne sa vyjadriť k jednotlivým kapitolám, ktorá sa skutočne do akej výšky bude realizovať, pretože nevieme, ktoré projekty nakoniec schválené budú alebo nebudú. Ale ak narastiete všetku pomoc, ak posilníte pomoc, ktorá má ísť na vykrytie výpadkov príjmov najzraniteľnejších častí hospodárstva, služieb, ktoré tento rok pod koronou najviac trpeli, tak jednoducho vtedy ten rozpočet – aj napriek tomu, že ten dlh narastá – budeme môcť považovať, že je dobrý.
No a pokiaľ ide o samotnú výšku dlhu, to ešte nehovorí o tom, že či štát je, alebo nie je v dobrej kondícii. Ja by som napríklad poukázal na to, že Dánsko, Nórsko, Holandsko, to sú všetko krajiny, kde napríklad dlhy domácností dosahujú 200, 300 %. To znamená, dlh vie predstavovať aj pozitívny jav, pokiaľ ten dlh je použitý na rozvoj v oblastiach, ktoré štát potrebuje.
A ja keď som si teraz tak narýchlo pozrel ten plán obnovy, s ktorým jednotliví ministri prichádzajú, tak myslím si, že je tu veľké riziko, že tie peniaze na Slovensku použité dobre nebudú. Počúvam o všelijakých projektoch, o vodíkovej ekonomike a podobne. Ja si myslím, že to sú také úlety, ktoré nás všetkých budú stáť neskutočne veľké peniaze, miesto toho, aby sme boli pri zemi, aby sme hasili to, čo najviac potrebujeme.
A toto je možno druhá oblasť, že, pán minister, ak budete vyhodnocovať jednotlivé projekty, nebudujme nejaké vzdušné zámky, ktoré, nechcime byť možno pápežskejší ako pápež, netvárme sa, že my vybudujeme tú teraz najznalostnejšiu ekonomiku, aká kedy je. Proste to sú, vidíme za tie posledné roky, to sú čierne diery, to sú, to sú peniaze, ktoré proste vylievame von okom miesto toho, aby sme, aby sme pomáhali úplne možno v tých jednoduchších projektoch, ale v tých projektoch, ktoré proste Slovensko reálne potrebuje. Rozprávame tu o vodíkovej ekonomike, do ktorej majú ísť stovky miliárd. Na druhej strane naše vlaky musia chodiť 40-50-kilometrovou rýchlosťou, lebo sa neopravujú ani koľajnice. Takže možno, možno toto je tá oblasť, kde buďme radšej pri zemi a riešme naozaj každodenné veci, ktoré riešiť máme.
No a tretia vec. Veľa ľudí tu hovorí o tom, že ste mohli oveľa viac minúť, že máte rezervu. Ak sa dá, tak miňte pre ľudí. Ale na druhej strane ja považujem za pozitívum aj to, že nechcete minúť úplne všetko. To, že môžete minúť a neminiete, to je, to je znakom toho, že zrejme rozmýšľate o tom, na čo to použiť chcete. Ale nešetrime na ľuďoch. Nešetrime dnes na tých, ktorí, ktorí už si pomôcť nevedia, a nesnažme sa ich tlačiť, týchto ľudí, do kúta.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 3.12.2020 18:15 - 18:26 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, ďakujem za slovo. Vážená pani ministerka, svojím spôsobom vám chcem aj vzdať uznanie, pretože si myslím, že ste ten člen vlády, ktorý asi najrýchlejším tempom presadzuje svoje programové priority. Nie je mi úplne jasné, že prečo je až do takej miery to konzervatívne spektrum koalície ochotné schvaľovať všetky návrhy, s ktorými prichádzate v tempe, ktoré sa týkajú alebo vyvolávajú veľmi veľké otázky ohľadom toho, ako silno Slovensko ako právny štát a demokratický štát bude ukotvený.
Práve sme počuli predsedu Ústavného súdu, ktorý v podstate z celej tej plejády reforiem, ktoré ste predniesli, sa hlavne dotkol tej časti, kde odoberáte Ústavnému súdu právo vykladať ústavné zákony. Ja zo svojho pohľadu chcem povedať, že myslím si, že, áno, parlament ako zákonodarný orgán by mal mať autonómiu, pretože dostal, všetci poslanci dostali právo od ľudí prijímať zákony.
Nemyslím si, že Ústavný súd by naozaj mal dať úplnú bezbrehú voľnosť akýkoľvek zákon, a teda ústavný zákon napadnúť a povedať, že síce bol prijatý legitímne, ale na druhej strane pár sudcov na Ústavnom súde si povie, že oni ho neuznávajú, nakoľko nie je to v duchu nejakej materiálnej stránky toho, ako oni vnímajú ústavu. Myslím si, že táto časť sa týka aj konzervatívnych poslancov, pretože dnešná realita je taká, že keby bol prijatý aj zákon napríklad na ochranu života počatých detí, tak mohol by Ústavný súd povedať, že sa necíti byť viazaný týmto ústavným zákonom, pretože by definovali svoj nejaký pohľad na túto problematiku, takže by ten ústavný zákon zrušili.
To znamená, nevnímam to úplne tak extrémne, že definovanie určitých jasných právomocí Ústavnému súdu v tejto oblasti by mal byť problém. Lenže tak, ako je to definované vo vašom návrhu, vlastne vytvára úplne bezbrehú voľnosť Národnej rade, aby ustanovila čokoľvek a Ústavný súd by nedokázal zabrániť tomu, aby ktokoľvek v budúcnosti zneužil na ustanovenie nejakých právnych noriem, ktoré by síce boli v ústave, ale na druhej strane by napádali právny štát.
A práve preto ja som rád, že kolega Ján Podmanický dal návrh, s ktorým podľa mňa by nemal mať nikto problém, že Ústavný súd by mal mať naďalej právo vyjadrovať sa k takým ústavným zákonom, ktoré sa týkajú právneho štátu a ktoré sa týkajú demokratického zriadenia. Ja si myslím, že ak naozaj nemá byť logikou týchto zmien, ktoré prednášate, to, že teraz vytvorená nejaká politická formácia, ktorá má ústavnú väčšinu, dokáže ustanoviť na Slovensku právny systém, ktorý bude potláčať ľudské práva a slobody cez rôzne pandemické zákony, cez rôzne núdzové stavy a tak ďalej. Pretože nemôžete nám mať za zlé, že tá skúsenosť odkedy ste prišli k moci, tieto otázky vyvoláva. Jednoducho vyvoláva to.
Jeden z prvých zákonov, ktorý ste do pléna Národnej rady priniesli, mal byť o tej povestnej nejakej zdravotníckej aplikácii, ktorú síce dodnes nikto nevidel, nepoužíva sa, ale na druhej strane ten zákon mal a dal vlastne právo špicľovať ľudí. To, že ho zastavil až Ústavný súd, tak to je v tej inkriminovanej časti. Jednoducho to je realita. Rovnako je realita, že Slováci boli nútení znášať rôzne karantény, ktoré boli vydané spôsobom, ktorý v septembri Generálna prokuratúra nazvala, že boli vydané vecným nepríslušným orgánom. To znamená, že v podstate mohli byť správne, ale na druhej strane neboli vydané tým, kým mali. To znamená, že boli nulitné. Takže toto všetko vyvoláva otázku, že čo je týmto cieľom a myslím si, že je logické, keď minister spravodlivosti chce, aby reforma, ktorú presadzuje, prešla.
Ale na druhej strane my ako opozícia úplne logicky musíme vylúčiť všetky obavy, ktoré s týmto z pohľadu ľudí sú. A tie skúsenosti za týchto 6 mesiacov toho chaosu, právneho chaosu, kedy vy samy ste novelizovali veci, ktoré ste si prijali. Potom ste potrebovali dať do súladu rozhodnutia s nálezmi Generálnej prokuratúry. To znamená, že už aj tieto skúsenosti by nás mali viesť k opatrnosti. A práve preto som rád, že sa dnes ozvala aj pani prezidentka, ktorá trošku vyzvala parlament s jasnou rečou, aby spomalil prijímať ústavné zmeny v nejakých skrátených legislatívnych konaniach. Počúvať tu, že o nejakej pól piatej, ak by sa to bolo stihlo, už možno by bolo dnes aj hlasovanie, sa ide predĺžiť funkčné obdobie sudcov a ďalších v podstate na obdobie 20 - 25 rokov, ak to si dobre pamätám do roku 2041, nie 2045, čo povedal pán Grendel. Pozmeňujúci návrh nebol? Nie. Dobre, tak budem rád, ak toto mi dovysvetlíte.
No a druhú otázku, ktorú by som veľmi rád bol, keby sa prehodnotila. Je to otázka týkajúca sa možnosti, že by na čele správneho súdu mal stáť nesudca. Podľa mňa na Slovensku by sme mali ctiť tie... Vidíme aj teraz sme volili generálneho prokurátora napriek tomu, že ten zákon bol otvorený pre neprokurátorov. Myslím si, že nie sme banánová republika, kde sa nedal nájsť ani jeden jediný dobrý prokurátor. Vidíme, že nakoniec spoločne hlasmi opozície a koalície sa zvolil kvalitný kandidát a vysielať teraz signál, že my ideme zriaďovať súd na čele, ktorého môže opäť zase stáť niekto, kto je mimo tohoto stavu, že by to bol nesudca, tak to jednoducho pripomína, tak jak to tu už minulosti bolo, keď sa tu zriaďovali rôzne ľudové súdy, súčasťou ktorých boli proste nesudcovia. Buď nám teda ide o kvalitu práva, alebo potom nám ide o nejaký, nejaký predĺžený nástroj politického boja. A potom vždy tieto otázky vzniknú, ak niečo takéto sa urobí.
Takže ja si myslím, že v stave sudcov sa opäť dokáže nájsť veľmi kvalitný človek, ktorý bude požívať aj vašu dôveru. Bude to aj signál do sudcovského stavu, že má zmysel byť aj čestným sudcom, že to aj znamená, aby ľudia vedeli v sudcovskom stave mať proste kariéru.
Na druhej strane ak prejde návrh ústavného zákona v tej podobe, že bude možné zabrániť Ústavnému súdu vykladať ústavné zákony, tak už tuná existuje medzinárodný jeden precedens, pretože aj v Indii v 80. rokoch bolo takéto nutkanie, že v čase núdzového stavu sa menila ústava. Následne v spore so spoločnosťou Minerva Mills proti štátu India bolo rozhodnuté, že aj zmeny, ktoré síce boli legitímne prijaté, zmeny ústavy, neznamenajú rozklad ústavy alebo rozkopanie tej celej ústavy.
To znamená, otázka tu znela, že kde je ten nulový bod, hej, že či je nulový bod v tom, že Ústavný súd má úplnú svojvôľu zrušiť akýkoľvek ústavný zákon. Na druhej strane, či bod nula je to, že parlament môže prijať čokoľvek a Ústavný súd to musí rešpektovať. Potom sa dostaneme už do tých absurdít, ktoré my v dejinách sme zažili, kedy napríklad štvrtý článok ústavy, ktorý definoval vedúcu úlohu komunistickej strany, podľa tejto logiky tiež bol v súlade s ústavou a Ústavný súd by sa k tomu vyjadrovať nevedel.
Ak hľadáme tento bod nula, tak bod nula by mal byť, že nemôže byť zabránené Ústavnému súdu vykladať ústavné zákony v tej časti, ktoré sa týkajú demokratického zriadenia a právneho štátu na Slovensku. Ak tento bod prijatý nebude, tak si neviem predstaviť, že kto by mohol hlasovať za takúto ústavnú zmenu, ktorá je o to väčšmi otázna, že sa vykonáva v takto neštandardnom prostredí a období, kedy ani prezidentka s tým nie je konzultovaná, kedy prezidentka sama vyjadruje vážne pochybnosti.
Myslím si, že už viac ju ponižovať netreba. Ako vrchná veliteľka síl nevedela o testovacej akcii, vrchná veliteľka ozbrojených síl nevedela, že počas testovania tu bez súhlasu parlamentu boli pozvaní príslušníci maďarského a rakúskeho vojska, aby pomáhali, takže som za to, aby sme rešpektovali aj tú nepísanú stránku ústavy a rešpektovali najvyššie ústavné orgány a prezident Slovenskej republike medzi ne patrí.
Osobitne ďakujem pánovi predsedovi Ústavného súdu, že meral cestu, že prišiel do Národnej rady, že mal vyjadrenie také, aké mal, že bol veľmi jasný. Na druhej strane nevstúpil do sporu medzi opozíciou a koalíciou, ale tie slová, ktoré tu z jeho úst zazneli pri ochrane demokracie, boli veľmi výrazné.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 3.12.2020 16:55 - 16:57 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis

111.
Dámy a páni, veľmi som si so záujmom vypočul predsedu Ústavného súdu a napriek tomu, že ste na neho reagovali, tak ste sa nevyjadrili k jeho hlavnej obave, že to, že idete zobrať Ústavnému súdu právo vyjadrovať sa k ústavným zákonom, vytvára predpoklad pre prijímanie zákonov, ktoré budú predstavovať demontáž demokracie na Slovensku. A myslím si, že to nie je len také konštatovanie na ulici, keď to povie predseda Ústavného súdu.
Zároveň je tu pani prezidentka, ktorá apeluje, že meniť ústavu spôsobom, ako to robíte, že tu v skrátených konaniach dohadzujete také zmeny ako napríklad rekonštrukciu Ústavného súdu s novými dátumami funkčného obdobia ústavných sudcov do roku 2041 a 2045, a to za podmienky, kedy aj Benátska komisia hovorí, že meniť Ústavu v čase núdzového stavu sa neodporúča, resp. je neprípustné, tak to je jednoducho obrovským obrazom toho, že tu nejde o žiadnu ústavnosť, ale o politiku.
Ďakujem.

Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.12.2020 15:57 - 15:58 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Dnes počúvame od rána slová o spravodlivosti. A ja by som aj chcel využiť prítomnosť pani ministerky spravodlivosti, že by sa sama vyjadrila, že do akej kolónky spravodlivosti by zaradila dnešnú informáciu, že slovenské deti sú držané ako rukojemníci doma len preto, že sa pán Sulík neospravedlnil pánovi Matovičovi. To nie sú slová opozície, to sú slová koaličnej poslankyne. Do akej kategórie nespravodlivosti toto zarátate, keď teda sa bavíme o tom, že treba na Slovensku posilniť spravodlivosť, že dnes deti strácajú všetky svoje schopnosti, ktoré im boli dané počas tohoto procesu výučby. A jednoducho, či aj nestojí za to, aby sme teda poprosili pána Sulíka teda, aby sa ospravedlnil, neviem za čo, keď toto má byť cesta k tomu ukončiť túto rukojemnícku drámu slovenských detí. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.12.2020 11:44 - 11:44 hod.

Tomáš Taraba
To bude nejaký omyl.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 2.12.2020 16:12 - 16:14 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Dámy a páni, v roku 1998, keď končila Mečiarova vláda, tak si Slovensko požičiavalo takmer, teda bolo to tak v rozhraní medzi 15 až 20 %. To bola úroková sadzba. Teraz sa treba opýtať, že prečo na Slovensku pri takomto deficite to nateraz nehrozí, pretože vidíme, že tá úroková sadzba je takmer na hranici proste zanedbateľných 1 % a nižšie a dôvod je ten, že jednoducho dnes naozaj štáty Európskej únie sú z veľkej miery financované rôznymi mechanizmami z Európskej centrálnej banky, ktorá kupuje dlhopisy štátov. To znamená, že už tu bolo zrušené to nejaké tabu, že centrálna banka by nemala byť účinná v týchto operáciách, kedy vlastne pomáha financovať štáty.
No a ja si osobne myslím, že my sme prekročili už taký rubikon a prechádzame do úplne inej paradigmy, kedy jednoducho na Slovensku sa treba pripraviť, že, ja neverím už teda tomu, že sa nám nejak v budúcnosti podarí rapídne znižovať či už tento dlh, alebo, alebo deficity. Keď som si pozeral debatu, rôzne debaty amerických kandidátov na prezidenta, tak vždy, zakaždým debata bola o tom, že tá predošlá vláda urobila vysoký deficit a že to je proste problém a treba to znížiť. Keď si pozriete na vývoj zadlženosti USA, každý jeden prezident to posunul vyššie, vyššie, vyššie a dokonca aj Donald Trump, ktorý mi je blízky, tak to dal do úplných rekordných úrovní.
Takže ja si myslím, že treba uznať, že Slovensko sa jednoducho k týmto číslam už nedostane, a teraz treba riešiť, že ako má vyzerať ten štát, aby sme neskončili tak ako Gréci, ktorí v roku 2006 robili olympiádu, boli tigrom a v 2008 jednoducho boli v bankrote.
Ďakujem.
Skryt prepis