Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 16:11 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.5.2021 15:34 - 15:36 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Vážený pán minister Budaj, často tu zaznieva, že čo všetko robí Rakúsko s triedením odpadov a ako dokážu plasty a ostatné komunity rozkladať do prírody, len treba povedať ľuďom aj to, to B, že Rakúsko má troj- a viacnásobné výbery alebo poplatky za, za odpad, a ľuďom treba povedať, že nič nie je zadarmo, pretože nemôže ten systém triedenia byť postavený na tom, že ľudia majú len robiť nejakú dobročinnú vec v prospech niekoho iného, triediť namiesto niekoho iného. A najmä tie, tie externality, ktoré z toho vznikajú, tak nebudeme ich schopní vedieť robiť ako Rakúšania do momentu, že sa nebude za to platiť presne tak, ako sa platí v Rakúsku. Tie technológie nepustia. Vo Viedni tá plazmová spaľovňa, ktorá je, zamestnáva iba 30 ľudí, ale výsledkom toho, čo tam sa zužitkuje, tak je v podstate jediná externalita a to je čistá voda a teplo.
No a treba potom ľuďom povedať, že čo toto všetko bude stáť, a to, že niekedy sa to platí cez rôzne, rôzne fondy, envirofondy, cez rôzne dotácie, to je všetko v poriadku, ale to tiež sú peniaze, ktoré jednoducho mohli byť použité aj na niečo iné, a ľudia by mali mať právo povedať, že či a v akých množstvách chcú dotovať takéto, takéto produkty, ktoré jednoducho dobre niekto nazve, že sú enviroprojekty, ale vždy to ide za cenu niečoho iného.
A počas, počas koronakrízy, treba tiež povedať, že tá aktivita tak výrazne oslabila v priemysle a doprave a podobne, že áno, aj príroda si prišla teraz dosť výrazne na svoje a netreba zase z toho robiť ako keby nové nejaké náboženstvo, ktoré má na to buď väčší vplyv.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.5.2021 15:17 - 15:19 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. V podstate existujú dvaja ministri v tejto vláde, ktorých zamestnanci vlastného rezortu nechcú, a to je pán Mičovský v rámci poľnohospodárstva a tu prísediaca pani Milanová v rámci kultúry. Im to ale nevadí, oni sú, zrejme majú naplnený detský sen, že sa stali ministrami, a budú tu sedieť, aj keď celý ich rezort je proti nim.
A to, čo je realita, že áno, Slovensko má neskutočne negatívnu bilanciu v poľnohospodárskych produktoch aj v potravinových, ale myslím si, pán Blcháč, že napriek tomu je cieľom Slovenska, jedna vec je, že aké potraviny jeme, ale nemyslím si, že by sa nedalo dosiahnuť sebestačnosť aj napriek tomu, že sme v Európskej únii, lebo pre nás je dôležité, aby, aby tie produkty a potraviny, ktoré, ktoré vyrábame, znížili naše negatívne saldo, pretože to je skoro 2 mld. euro každý rok, čo dovezieme na poľnohospodárskych produktoch. Je to každý jeden deň 900 kamiónov plodín a produktov, ktoré sme si v minulosti vedeli sami zabezpečiť, a ak slovenské, slovenské potraviny a poľnohospodárske produkty skončia v cudzine, tak nám to nemusí vadiť, ak znížia túto negatívnu platobnú bilanciu v oblasti poľnohospodárstva. A to by mal byť proste náš cieľ, treba na to aj využiť jednotný trh Európskej únie, ale to táto situácia, ktorá je dnes, že my 2 mld. a vyše 2 mld. každý jeden rok spotrebúvame na plodinách a potravinách, ktoré, kde sme boli niekedy ako-tak v základnom rámci sebestačnosti, je jednoducho neprijateľné.
A to, že minister Mičovský je úplne v pohode, vyrokuje jednu veľkú nulu pre slovenských poľnohospodárov, tak to je vyslovene vlastizrada, vlastizrada v oblasti poľnohospodárstva.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.5.2021 14:48 - 14:50 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Vážená pani ministerka, prišli ste nám vlastne vynadať, že vôbec chceme, aby tu niekto z vlády sedel, pretože rokujeme o dokumente, ktorý už asi ani vás nebaví, pretože ste si ho takto pred rokom napísali a čítali, a v podstate viete, že to, čo tam je, sú veci, ktoré ani neviete už splniť, ani ich nesplníte, lebo za ten rok ste ich pošliapali.
O vás ako ministerke nepočuť, zamestnanci, niekdajší zamestnanci rezortu kultúry sú v podstate už dnes na úradoch práce, živia sa úplne niečím iným, pretože ste sa im otočili chrbtom. A teraz ma len tak trošku napadlo, keď ste boli zvolená za ministerku, tak vlastne jediný váš počin bol útok na Maticu slovenskú, ktorej medzitým ste stihli výrazne znížiť príspevky, v Matici tiež vďaka vám desiatky ľudí museli prepustiť, ako najstaršej kultúrnej ustanovizni na Slovensku. Neviem, prečo ste si vtedy vybrali práve Maticu ako váš taký hlavný tromf, na ktorom ste sa chceli profilovať miesto toho, aby ste sa profilovali na zamestnan... na, na aktivitách iných.
A dneska vidíme, že Csemadok začína dostávať zelenú, tak sa, ak už ste tu teda, keď ste nám sem prišli vynadať, tak by som sa rád spýtal, že ako vnímate to, že Maticu likvidujete a Csemadok idete podporovať, že či to bude z tých istých peňazí, ktoré ste ukrátili Matici, a že či si myslíte, že takto sa buduje po prvé povedomie slovenského národa, či sa takto pestuje úcta k našim dejinám a tradíciám a či si takto myslíte, že toto je správny spôsob, ako nerozdúchavať maďarsko-slovenský konflikt, keď idete podporovať Csemadok za peniaze Matice slovenskej.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.4.2021 16:42 - 16:44 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Vážený pán minister poľnohospodárstva, 22 minút ste tu rozprávali a vyzvali ste nás, aby sme sa trošku zamysleli nad tým, čo ste povedali. No, ja neviem úplne, čo ste tu tých 22 minút vlastne chceli povedať, pretože ja rok počúvam ľudí, ktorí sú odborníci na poľnohospodárstvo, že vy ste jedna čistá katastrofa v tej vláde. A po tomto vypočutí vášho prejavu som nevedel, že to je až tak zlé.
Povedali ste, že ste obviňovaný, že ste veľký lesník, ochranár a podobne, no vy ste obviňovaný najmä, že ste jeden totálne nekompetentný človek. A neviem, či čítate noviny, ale dnes vás vyzvali poľnohospodári, ktorých vy chcete nejakou autoritou riadiť, že ste hanba, máte odísť, keď ste doteraz za nich bojovali, aby už ste nebojovali, pretože tak ste kvalitne bojovali, že zo šesť miliárd ste vybojovali jednu veľkú nulu. A títo ľudia vás teda prosia, aby ste sa ničoho nechytali, lebo aj keď sa niečoho chytíte, tak tam tráva nerastie.
To, že vy tu všetci už rozprávate tie floskuly o tom, že čo kde ste ako našli, to nechajte na políciu, tá nech si to rieši, vy ste tu na to, aby na Slovensku bola potravinová sebestačnosť. Ešte máte napísané tie ročné staré veci v tom programovom vyhlásení.
Mimochodom, to človek žasne, s akým entuziazmom dokážete po roku tie isté ošúchané veci stále tu opakovať a sa tak nadchnúť, že ako idete to presadiť. Neviem, o čo vám ide, či vám ide teda, ako sa vás poľnohospodári dnes opýtali, či vám ide o prázdne regále, aby na nich neboli slovenské potraviny. Ako chcete zabezpečiť tie potraviny s vyššou pridanou hodnotou, keď im dáte jednu veľkú nulu na nákup techniky, na nákup úplne všetkého? Vy zrejme viete, že na Slovensku sa v podstate len robia veci pre biopalivá. Vyvážame všetko, čo má nízku pridanú hodnotu, a dovážame všetko, čo má vysokú. A preto je tu 900 kamiónov denne navyše.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.4.2021 16:11 - 16:13 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Vážený pán Budaj, nazývajú vás tu autentickým ministrom životného prostredia, je to taký nový termín. Zrejme sú si vedomí poslanci koalície, že aké nelogické a nepopulárne opatrenia robíte, keď za premnožené medvede dávate 5-tisíc euro pokutu, za premnožených vlkov 3-tisíc euro pokutu. Je úplne jasné, že tá dekarbona... de... od... oduhlovatenie nášho priemyslu je pre vás priorita. Lenže treba povedať, že všetky dotácie, ktoré na túto činnosť idú, musia byť dané z peňazí daňových poplatníkov, pretože sú to formy priemyslu, ktoré dnes banky nechcú financovať. Nechcú ich financovať, pretože sú stratové, takže to treba ľuďom povedať, že idú to platiť z rôznych dotácií, ktoré, otázka je, že či mali, alebo mohli byť použité aj na iný dôvod.
A teraz myslím si, že bojovať proti životnému prostrediu treba, za jeho záchranu, ale na druhej strane, myslím si, že je úplne jasné, že sa to nemôže stať eldorádom nejakých lobistických skupín. A práve toto je ten problém, že životné prostredie dnes považuje za ekologické sekať stromy, robiť z toho štiepku, páliť zdravé stromy a to sa tvárime, že je nulová emisia. A dokonca vieme, že to spôsobuje ešte väčší únik CO2, ako keď sa používa uhlie.
Keď nedávno tu bol problém, že niektoré firmy nemali uhradené také časti poplatkov, tak boli odstavené od dotácií a vtedy tu vypisovali, že ani solárna energia nevie byť zisková, že potrebujú byť napojené na štátny rozpočet a na rôzne schémy. Takže treba to ľuďom povedať, že vlastne čo to všetko stojí, že sú to peniaze, ktoré mohli byť použité častokrát zmysluplnejšie práve preto, že keby celá Európska únia takto fungovala, tak bude nekonkurenci... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.4.2021 14:57 - 14:59 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Vážený pán minister, ďakujeme za naozaj taký prínos prehľadu toho, že čo všetko plánujete spraviť za 6 mld. eur z plánu obnovy. Vymenovali ste tu, ako budete stavať škôlky, nemocnice a podobne. Šesť miliárd eur z Európskej únie, to je minuloročný deficit, ktorý táto vláda spravila. To znamená, tento rok je to ďalších 7,5 mld. deficit, takže ak si povieme, ak by aj ste využili celých týchto 6 mld. eur, tak v podstate tie investície pokryjú vlastne iba ten deficit, ktorý tu bol minulý rok spravený. Takže úplne by som to nevnímal, kam veľmi to Slovensko posunie, týchto 6 miliárd. No, posunie nás to tam, že akurát vykryjeme a stále budeme ešte dve miliardy v deficite za minulý rok.
Veľmi, veľmi kvitujem to, že chcete podporovať tradičnú rodinu, a myslím si, že všetci konzervatívni politici v tomto parlamente by privítali, keby ste tento, toto nadšenie aj preniesli na pani ministerku Kolíkovú, ktorá kým vy podporujete tradičnú rodinu, tak ona porozdávala 700-tisíc eur najnovšie, v čase najväčších výpadkov príjmov štátneho rozpočtu, v čase najväčšej zadlženosti, nárastu zadlženosti, tak ona považovala za potrebné riešiť za 700-tisíc euro rôzne LGBTI projekty, podporu potratov a podobne.
Takže toto je presne to, že keď tu vystúpia ministri tejto vlády, tak my presne nevieme, že vlastne čo znamená slovíčko "táto vláda", pretože ste použili toto slovo niekoľkokrát, "táto vláda". Tak beriem to pozitívne, pokiaľ, ak by "táto vláda" bolo to, čo ste povedali vy, ak je to to, čo ro... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.4.2021 14:26 - 14:28 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Vážený pán minister, mne vôbec nevadí, že ste tu nevystúpili primárne ako minister financií, pretože či sa to niekomu páči alebo nie, ste predseda najsilnejšej strany, vládnej strany a je úplne logické, že z tohto pohľadu za tú vládu nesiete zrejme najväčšiu zodpovednosť.
To, čo pred vami stojí bez ohľadu na to, ako budete negatívne vykresľovať opozíciu, je to, aby Slovensko začalo ako štát fungovať. A vy ste urobili jednu základnú chybu na začiatku volebného obdobia a to je to, že ste mohli mať relatívne konzervatívnu vládu a dali ste si tam stranu, ktorá urobila všetko pre to, aby tá vláda nemala žiadnu charakteristiku ani z pohľadu konzervatívnosti, ani liberálnosti. Jednoducho je to tak, že sa tam necítite zrejme ani jeden veľmi dobre, a z tohto pohľadu sa to s vami vlečie dlhšie. Táto úloha pred vami teraz bude aj napriek tomu, že ste minister financií, ale vy ste a budete a zostanete hlavne zodpovedný za fungovanie tej vlády. My sme občania tohto štátu, takisto ako aj poslanci koalície, preto my máme záujem, aby Slovensko fungovalo, aby sa mu darilo.
Dnes zodpovednosť máte vy a táto hra, ktorú niekedy tak vidím, ktorú sa snaží SaS-ka podsúvať, že tu je nejaký dobrý Heger a zlý Matovič, tá, si myslím, že je veľmi krátkodobá, pretože prídu problémy, ktoré budete musieť jednoznačne vyriešiť. A preto ak ste čokoľvek dobré spravili, myslím si, že za to patrí v normálnej ľudskej spoločnosti vďaka, pretože svet neni čierno-biely, ale teraz my nehodnotíme minulosť, my hodnotíme budúcnosť, a v tomto ako opozícia určite budeme... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.4.2021 13:24 - 13:25 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. To, čo je také úsmevné na tomto programovom vyhlásení vlády, že okrem toho, že to je to, ktoré sme tu čítali pred rokom, tak my už sme za ten rok úplne niekde inde, pretože všetky tie prehlásenia sa ukazujú byť ako veľmi smiešne, čo sa týka cieľov, čo sa týka skúseností ľudí s touto vládou, ktorá je presne tá istá, len došlo tam ku kozmetickej zmene. Tak napríklad máme tu ministra poľnohospodárstva, ktorý je tak úspešný, že pred chvíľou vyšla tlačová správa, kde poľnohospodári mu odkazujú, že nech už nebojuje tak, ako bojoval doteraz, pretože nevybojoval ani euro. Ako jeden z mála štátov, teda jediný štát, ktorý z plánu obnovy svojim poľnohospodárom nevie dať ani jedno jediné euro.
A v programovom vyhlásení vlády, čuduj sa svete, tam sú také vzletné reči o tom, ako budeme potravinovú sebestačnosť budovať. Pán premiér samotný povedal, že musíme zvýšiť teraz pridanú hodnotu v poľnohospodárskom sektore. No len ako to urobiť, keď do investícií ide jedna veľká nula?
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 30.4.2021 11:14 - 11:16 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Vážený pán Sulík, povedali ste, že opozícii sa nebude páčiť, že ste sa dali opäť dokopy. Nerozumiem úplne tejto vete. Ja si myslím, že opozícii sa priemerne nepáči to, že vy už rok vo vláde, myslím teraz SaS, si robíte piár na tom, že kritizujete veci pred médiami, za ktoré tuná do nohy, do nohy vaši poslanci za SaS hlasujú.
To znamená, vám už dlhodobo pôsobenie v tej vláde ide iba ako marketingová vec a v tejto veci si len dovolím vám pripomenúť, že opozícia za necelé dva mesiace vyzbierala 600-tisíc podpisov. A to je odraz niečoho.
Druhú vec, prišli ste tu a pochválili ste sa teda, že ste dosiahli nejaké čiastkové zisky na firmách, ktoré spravujete. Veď to je chvályhodné, za to vám v mene občanov ďakujeme. Ale viete, ten, ten rámec je trošku širší. Slovensko má sedem miliardový deficit, taký istý bude mať aj tento rok.
Takže toto ste mali pripomenúť, pretože aby sme kvôli jednému stromu nezabudli, že za tým je celý jeden les. Takže nemyslím si, že opozícia by nemala byť spokojná, že ste opäť dali dokopy liberálno nejakú konzervatívnu vládu, pretože to je predpoklad toho, že to fungovať nebude.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 31.3.2021 11:07 - 11:08 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, vzhľadom na to, že v najbližších dňoch bude na Slovensku pekné počasie, nachádzame sa vo veľkom týždni, Slovensko je jeden z mála štátov, ktorý popiera v týchto časoch náboženskú slobodu vierovyznania, tak vás chcem poprosiť, aby ste dali hlasovať o tom, že parlament zaviaže vládu Slovenskej republiky, aby bolo v nasledujúcich dňoch umožnené konanie veľkonočných bohoslužieb aspoň vo vonkajších priestoroch pri dodržaní minimálnych odstupov a hygienických opatrení.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis