Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

4.5.2021 o 13:11 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie 12.5.2021 11:31 - 11:36 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predseda, za slovo. Dámy a páni, rokujeme o tak jednoduchej veci, ako je poskytnutie príspevku na deti vo výške 300 euro na každé nezaopatrené dieťa. Náklady pre 1,1 milióna detí približne predstavujú 300 miliónov euro, to znamená polovica toho, čo bolo doposiaľ minuté iba na nákup vašich testov a testovania, ktoré nemalo oporu a podporu ani vedeckej obce, ani žiadnych iných významných kapacít, ktoré odporúčali nejaký postup v tejto pandémii.
Jediný návrh, ktorý doposiaľ prišiel v tejto oblasti, je návrh zo strany opozície, a preto sa pýtame, prečo koalícia doposiaľ za celý jeden rok neprišla s nejakým návrhom, ktorý by pomohol veľmi výrazne posilniť postavenie slovenských rodín, slovenských detí. Veľmi dobre vieme, že všetky náklady, ktoré za tento rok vo výške takmer 8 miliárd euro v oblasti deficitu boli spôsobené, budú platiť slovenské rodiny, slovenské deti. A dokonca budú to platiť deti týchto detí, pretože Slovensko sa dostalo na trajektóriu absolútneho bankrotu. Každý vie, že keby nebol financovaný štátny rozpočet z natlačených peňazí Európskej únie, tak doposiaľ by sme neboli schopní financovať ani náš vlastný dlh. To znamená, Slovensko má obrovský dlh voči pracujúcim ľuďom, voči budúcim generáciám. A vzhľadom na to, že slovenské rodiny patria medzi najviac zadlžené zo všetkých krajín V4, vzhľadom na to, že ich čisté finančné aktíva sú relatívne najnižšie, tak z tohoto dôvodu je potrebné, aby sme začali rozdávať peniaze slovenským rodinám len a len preto, aby zostali finančne nad vodou.
Ak som doposiaľ niečo zaregistroval zo strany koalície, tak je to výčitka, že vraj je to populistický návrh. Teda neviem, aké návrhy chcete robiť vy, pretože ak je niečo populistické, asi to znamená, že to ide voči ľuďom, že to je pozitívne voči ľuďom a ľuďom sa to páči. No tak ak to porovnáme s tým testovaním, tak, samozrejme, že toto je populistický potom návrh, pretože testovanie išlo proti tým ľuďom. A keďže to je populistický z vášho pohľadu návrh, otázka je, že ak ste neprišli s ničím voči týmto deťom vy, tak prečo za to dnes máte problém zahlasovať.
Hovoríte, že 25 euro, ktoré sa doposiaľ vypláca na deti, je veľmi málo. Viníte vlády SMER-u, to je všetko v poriadku, ak máte pocit toto povedať, ale to vás neospravedlňuje, aby ste nehlasovali za poskytnutie 300-eurového príspevku na každé jedno dieťa.
Práve ďakujem aj poslancom SME RODINA, že sa ozvali viacerí, že budú hlasovať za tento návrh, koniec koncov to aj verejne deklarovali, že ak nepríde nič z dielne koalície, tak tento návrh podporia. Je to len dôkaz toho, že zrejme sa o týchto veciach v rámci koalície iba rozpráva, tak ako sa aj rozpráva o tom zákone o hmotnej zodpovednosti. Stále sa vyhovárate na nejaké komisie, ktoré potrebujú niečo analyzovať, ale v skutočnosti pripraviť tak jednoduchú vec zrazu je pre vás všetkých problém. Takže práve preto vyzývame kompletne koalíciu, toto nie je návrh, ktorý by mal rozdeľovať politické strany, to je návrh, ktorý ide o finančnej podpore slovenských rodín. A v prípade, že prídete v budúcnosti s akýmkoľvek lepším návrhom, samozrejme, že my ho podporíme.
A posledná vec, ktorú by som chcel zdôrazniť, nikdy žiadna vláda nemala tak veľa finančných zdrojov a prostriedkov, ako má táto vláda. Nikdy nebola tak jednoduchá situácia pri získavaní finančných zdrojov, ako je to teraz na medzibankovom trhu. V minulosti sa štáty financovali tak, že museli banky sa rozhodovať, či poskytnú peniaze súkromným investorom, či poskytnú na pôžičky, alebo či budú kupovať štátne dlhopisy. Dnes je situácia taká, že Európska centrálna banka motivuje banky, aby primárne čo nakupovali, sú štátne dlhopisy. A z tohoto dôvodu nie je žiadna výhovorka typu, že máme prázdnu špajzu.
Jednoducho je to vidieť, že aj napriek tomu, že ste spôsobili najväčší nárast dlhu v dejinách Slovenska, napriek tomu, že vyleteli v najväčšej možnej miere deficity, tak úrokové miery sa držia blízko nule. Toto je len dôkaz toho, že jednoducho dnes žijeme v dobe, kedy vyhovárať sa na to, že niekde je prázdna špajza, neplatí, pretože ten mechanizmus, ako sa financujú štáty, je dnes úplne, ale úplne niekde inde. Keby to nebolo niekde inde, tak by ste boli dnes nútení priznať, že Slovensko už je dávno v bankrote, mali by ste 20-, 25-percentné úroky pri tomto financovaní, ktoré ste spôsobili, ľudia by následne možno mali 30-percentné hypotéky a na Slovensku by bol absolútny bankrot. Takže toto je realita.
A nevyhovárajte sa, že ľuďom neviete dať peniaze, ktoré oni sami za vaše financovanie budú musieť splácať, pretože všetky tie deficity, všetky tie dlhy, ktoré ste tu narobili za tento rok, a tento, a nasledujúci rok má byť ešte horší, tak to nie sú dlhy poslancov, to nie sú dlhy vlády, to sú dlhy, ktoré za vaše rozhodnutia bude musieť splácať občan Slovenskej republiky.
Takže vás prosím, koalíciu, aby ste nabrali tú odvahu, ak ste neprišli doposiaľ s ničím lepším, aby ste podporili to, s čím prišla teraz opozícia.
A ja ďakujem predkladateľom aj za stranu HLAS, že s týmto návrhom prišli, a my ho, samozrejme, podporíme.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.5.2021 10:32 - 10:34 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Dámy a páni, ešte nikdy v dejinách Slovenska žiadna vláda nemala toľko voľných finančných prostriedkov k dispozícii, ako má terajšia vláda. Ešte nikdy žiadna vláda v dejinách Slovenska nedostala darčekom 70 % nevyčerpaných eurofondov z predošlého obdobia. Ešte žiadna vláda v dejinách Slovenska sa mohla zadlžovať do nekonečna, pretože dlh sa neplatí nasporenými peniazmi, ale natlačenými peniazmi z Európskej centrálnej banky. Ešte žiadna vláda nežila v takom úžasnom období, že môžete narobiť deficity. Za 20 rokov toľko vlády nenarobili deficity, ako ste to vy stihli za dva roky, a máte takmer nulové úrokové miery, pretože sa to nefinancuje bankami, ale sa to financuje z natlačených peňazí. Takže, takže jediné, čo potrebujeme, tieto dlhy, čo ste tu vy narobili, to rozvrátenie verejných financií, vy ste doslova Slovensko doniesli na prah bankrotu. Vy ste zo Slovenska za dva roky spravili Grécko. A kto to bude platiť? Kto všetky tie škody bude niesť? Občania Slovenskej republiky.
To znamená, tie peniaze patria im a tých 300 euro, to nie je že darček, tých 300 euro na dieťa, čo tu je návrh, ktorý plne podporujem, tých 300 euro na dieťa je to, aby slovenské rodiny vôbec ostali elementárne nad vodou, pretože všetky tieto vaše MOM-ky a tieto blbosti, čo ste tu navymýšľali, ten štátny tajomník váš, ktorý sa má ako prasiatko v žite z týchto vašich nápadov, tak toto všetko budú platiť práve tie slovenské rodiny a budú to platiť nielenže tie deti, ktorým tých 300 euro ideme dať, ale ešte deti týchto detí. Toto ste dokázali vy, ktorí ste tu ľudí klamali o nejakej pravicovej liberálnej vláde, ktorá bude znižovať dane. Vy ste zo Slovenska urobili Grécko!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.5.2021 19:24 - 19:25 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Vážený pán Benčík, vážený pán Benčík, viete, kto je Peter Košč? Peter Košč je svedkom, svadobným svedkom pána Romana Krpelana. A viete, kto je Roman Krpelan? To je ten človek, ktorý vám ZA ĽUĎOCH nastavoval marketingovú stratégiu. Viete, kto je Roman Krpelan? To je človek, ktorý prišiel sem, aby pomáhal vašej pani ministerke sa obhajovať. Jeho svadobným svedkom je Peter Košč, pán Benčík, toto ste si asi nenaštudovali. Vy máte priamo Košča potom v strane ZA ĽUDÍ, pán Benčík! Takže to je prvá vec.
A druhá vec. Ja som sa veľmi jasne vyjadril, že Peter Košč bol môj spoločník a osem rokov som sa nevedel vypísať z tých firiem. Pretože keby ste aspoň elementárne vedeli, jak funguje obchodné právo, tak viete, že keď ste niekde 50-percentný vlastník, tak sa sám neviete vypísať, pokiaľ nemáte druhú stranu.
Ale po tretie. Keď chcete vedieť, ja z tých firiem som už dávno vypísaný, to ste si aspoň mohli, eštebáčik, všimnúť.
Ale, po štvrté, to, že vy si ani nezistíte, že vy máte Košča vlastne v strane ZA ĽUDÍ, však toto ste teda trafili riadne mimo. Takže pozdravte pána Krpelana.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 10.5.2021 19:12 - 19:22 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ctené plénum, som veľmi rád, že sme ráno mohli vidieť celú vládu pokope, pretože, myslím, bolo to prvýkrát, kedy počas rokovania tohto parlamentu sa tu objavil taký veľký počet ministrov. Takže z tohto pohľadu je to určite úspech pani ministerky, že prejavila taký obrovský záujem o ňu celá vláda, aby ju ako keby prišli podporiť. Lenže teraz som išiel cez hlavný vchod a tam dávali rozhovor niektorí poslanci za OĽANO, ktorí povedali, že ešte ministerka ich nepresvedčila, že ju budú dnes volať na klub. A z tohto pohľadu, ak počúvam všetky tie reči obhajoby, tak mi úplne nie je jasné, že či teda súčasťou toho problému nejakej, justičného problému, sú, sú aj poslanci teda OĽANO, pretože chápem to tak, že akákoľvek kritika na adresu pani ministerky sa automaticky tak jednoducho dať do polohy, že, áno, ona je stelesnením spravodlivosti a ona je stelesnením všetkého toho, čo v reforme justície na Slovensku predstavuje.
Nerozumiem úplne tomu preto, lebo pani ministerka bola súčasťou smeráckej vlády, to znamená, že ak problém s justíciou nastolil SMER, no tak potom nerozumiem, ako sa vôbec dokáže niekto vyviniť z toho, že on ako štátny tajomník zodpovedný za justíciu v smeráckej vláde na tom nenesie žiadnu mieru viny.
Ale to, čo je úplne podstatné, že povedali ste, že nemali by sme ukazovať slabosť, tak ja si myslím, že hlavný prvok slabosti je to, keď pani ministerka v rámci reči obhajoby svojej začne citovať nejaké, nejaké dotácie pre deti, pre hluchonemé deti, ktorým dala 23-tisíc euro, ale už nespomenie všetky tie márnivé projekty, tú Teplú vlnu za 50-tisíc, za 43-tisíc projekt Sexistický kix, ďalšie peniaze išli na, citujem, na monitorovanie LGBTI ľudí, čo, čo pre mňa znie úplne že príšerne, keď niekto vôbec priklepne peniaze, navyše v čase, kedy za 650 mil. euro sme rozhádzali peniaze, ľudia sú konfrontovaní s otázkami, že sa idú zvyšovať dane, aby vôbec boli peniaze na navyšovanie nejakej prorodinnej politiky, a úplne v pohode, úplne v pohode niekto podporuje takéto projekty.
Takže keď ich chce podporovať, ja absolútne nerozumiem, prečo hrdo, a teda, tak ako bolo povedané, s odvahou sa nepostaví pani ministerka a neprizná sa k týmto projektom, že nám ich sem nepríde vysvetliť, ale miesto toho tu spomína nejaké projekty o hluchonemých deťoch. Tak práve ten projekt o hluchonemých deťoch tam bol daný iba preto, aby prekryl práve tieto ostatné projekty.
To, že to nepovie ministerka, tomu viem porozumieť, ale že to nepovie pani Remišová pri obhajobe, že prečo vláda stojí za ministerkou, tak tomu už vcelku nerozumiem. Ale rovnako ju potom nerozumiem, ako by dokázal niekto z OĽANA podporiť a vyjadriť dôveru predstaviteľke vlády, ktorá tu rozhadzuje takéto nehorázne peniaze v čase najväčšej finančnej krízy na Slovensku na takéto nezmysly.
Druhá vec, ktorá určite má dnes úplne že prekvapila alebo šokovala, pretože pani ministerka sa priamo alebo aj ústami tých podporovateľov zo strany ZA ĽUDÍ zosobnila vlastne s tým, že akou formou na Slovensku sú ľudia vlastne zatýkaní alebo držaní vo väzbe, bolo to brané, vlastne že to je jej osobný úspech. Niekoľkokrát tu bolo povedané, že vlastne ona je garanciou tohto procesu, to znamená, ak by ona nebola na funkcii ministerky, ako keby strana ZA ĽUDÍ tam nominovala už niekoho, kto by v tom nepokračoval, čomu nerozumiem ani politicky. Pretože ja si myslím, že keď raz strana ZA ĽUDÍ má ministerstvo spravodlivosti, nemá najmenší problém si tam nominovať rovnako s rovnakými parametrami človeka, tak preto je to skôr také vyjadrenie nedôvery voči strane ZA ĽUDÍ, ako keby oni tu priznávali, že, že nedokážu namiesto nej nájsť nejakú náhradu.
Ale tá druhá logika, ktorá je úplne že príšerná, že ona ako politička sa vlastne prihlásila dnes v plnej miere k tomu, ako keby celý tento proces riadila. Ja si myslím, že ak niečo doposiaľ najviac prihralo práve tomu SMER-u, ktorý kritizuje tieto procesy, tak to bol práve dnešný deň. Pretože vy ste sa úplne v plne miere prihlásili k tomu, že toto sa deje na základe nejakých politických procesov, čo je pre mňa teda veľkým poznaním tohto dňa. A v poriadku, veď treba, ak to považuje za úspech, za svoj osobný úspech, treba to iba evidovať a treba dúfať, že to je všetko v súlade so zákonom.
Druhá vec, ktorá zostáva pred v podstate koalíciou, je vlastne rozhodnúť sa, že do akej miery sú ochotní, nazvem to, konzervatívci v tej vláde Eduarda Hegera stáť za ľuďmi, ktorí nevedia absolútne sa prihlásiť k vlastnému ani v podstate programovému vyhláseniu vlády, pretože, pretože doteraz sa plní iba program ministerky Kolíkovej, neplní sa program ostatných parametrov. Nevidíme žiadne nejaké prorodinné aktivity, nevidíme nič, to znamená, každý tu len ustupuje jednému členovi vlády, čo sme aj videli na tom celom, na tej celej plejáde ministrov, ktorí tu boli.
Pamätáme si, že keď sme minulý týždeň pri rokovaní o programovom vyhlásení vlády žiadali, aby vôbec sem prišiel jeden minister, tak pani ministerka kultúry nám pomaly vynadala, že čo by sme chceli, veď oni budujú republiku.
No a dneska, keď ich tu bolo, myslím, 12, tak každý si mohol vidieť, že tuná sa jedná o niečo úplne iné, ako je vyslovenie proste podpory. To je o tom, že pár členov tejto vlády tu točí ako keby chvost celým psom a teraz je úplne vylúčené, aby v tejto podobe dokázala táto konštelácia fungovať tak, ako je ďalej.
To znamená, vyzývam všetkých občanov Slovenskej republiky, aby si všimli tú kompletnú aroganciu, ktorá tu zastáva, tu sa nebaví o žiadnych argumentoch a zámerne ja vôbec sa nevenujem nejakým firmám, pretože táto vec, si myslím, že bola riešená inými mojimi predrečníkmi. To, čo ja riešim ako primárny bod, že ministerka Kolíková je podľa mňa asi jediný člen tejto vlády, ktorý má problém s elementárnymi demokratickými procesmi. A to práve preto, že na Slovensku bolo vyzbieraných 600-tisíc podpisov ľudí, ktorí chcú predčasné voľby, čo je, či s tým niekto súhlasí, alebo nesúhlasí, to je úplne druhá vec. Sú to podpisy občanov Slovenskej republiky, ktorí sú majiteľmi tohto, tohto štátu a v podstate oni určujú, kto bude ich zástupcami a na akú dlhú dobu. Jediná ministerka Kolíková sa postavila a povedala, že to je protiprávny akt.
To znamená, ak máme 30 rokov po revolúcii niekoho vo vláde, ktorý považuje otázku referenda za protiprávny akt, tak je to veľmi závažná vec a je to na zamyslenie sa pre všetkých, ktorí aj tu napochodovali ráno na vyslovenie tej podpory. Pretože, pretože napľuť takto ľuďom do tváre, že 600-tisíc ľudí, ktorí v čase pandémie, kedy nemohli chodiť po námestiach, kedy sa nemohla absolútne žiadnym spôsobom robiť podpisová akcia, tí ľudia si vytlačili hárky, poslali ich, naozaj tie politické strany nemuseli robiť de facto nič, len otvárať ten P. O. Box a odniesť to. A to, že my máme aj ministerku spravodlivosti, ktorá úplne odkáže občanom, že, viete čo, vy máte len jedno právo, a to je nás voliť, vy nemáte žiadne právo nás odvolávať, vy nás musíte trpieť všetky 4 roky. No tak to si myslím, že je obrovský, obrovská neznalosť nielen, nielen práva, ale je to predovšetkým obrovský odkaz všetkým občanom, že kde je ich miesto.
A práve preto jediným vyslovením nedôvery je nielen vysloviť ju dnes pani Kolíkovej, ale predovšetkým je zúčastniť sa referenda a aby toto bolo referendum mohlo byť platné, to bude ten najsilnejší odkaz.
A práve preto sme predložili do Národnej rady ústavný zákon, ktorý jednoznačne pani Kolíkovej odkáže, že tá zmena ústavy, ktorú urobila na konci roka, kedy povedala, že je správne, aby Ústavný súd nemohol vykladať ústavné zákony, čím iba chcela obmedziť právomoci Ústavného súdu brániť demokraciu na Slovensku, takže jednoducho bude prijatý ústavný zákon, kde bude každý poslanec môcť ukázať, že, áno, súhlasí s tým, že občan Slovenskej republiky má nielen právo voliť, ale má aj právo odvolávať a vtedy sa ani Ústavný súd nebude mať k čomu vyjadrovať.
Takže, dámy a páni, bez ohľadu na to, ako sa koalícia dnes rozhodne, ako sa poprípade do večera ešte povydierate, odkaz je úplne jasný, ministerka Kolíková by nemala byť na svojej funkcii nie preto, ja neriešim žiadne jej firmy, ja riešim to, že odkázala občanom Slovenskej republiky, že sú jedny veľké nuly, ktoré nemajú žiadne práva vstupovať do politického procesu v období medzi dvomi voľbami. A to je dôvod, pre ktorý ja a všetci moji kolegovia budeme hlasovať za jej odvolanie.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.5.2021 14:46 - 14:48 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán Lehotský, ja by som chcel len také dovysvetlenie, lebo trochu sa strácam v nejakých faktoch.
Ak tomu správne rozumiem, tak strana ZA ĽUDÍ nominovala ministerku spravodlivosti. To znamená, že strana ZA ĽUDÍ, keby pani ministerka aj nebola z ix dôvodov, teraz sa nebavme o tom, že by bola odvolaná, ale jednoducho, že by nebola ministerkou, by sa rozhodla napríklad sama, z týchto vašich rečí mne vyplýva, že strana ZA ĽUDÍ by tam dala nejakého iného nominanta, ktorý by pomohol tých smeráckych kamarátov dostať von z basy – tak je to? Lebo, lebo takto ste to dali, že, že pani Kolíková je vlastne garantom úplne všetkého a keď táto schôdza je o tom, aby pani Kolíková nebola a prišiel tam niekto iný, to znamená, že vy, strana ZA ĽUDÍ, by ste tam dali niekoho, kto je napojený na SMER, ak tomu správne rozumiem.
Potom druhú vec, ktorú, tiež mi úplne nie je jasné, sa, sa v tom strácam. Ak tomu správne rozumiem, delenie štátnej moci je, že pani ministerka je politička a vy sa tu chválite vecami, za ktoré by politik nemal niesť žiadnu zodpovednosť, ani by nemal mať žiaden vplyv na ne. To znamená, že ako to vlastne teda je? Že tá, tá politička rozhoduje o všetkých týchto veciach priamo? Pretože vy keď poviete, že ona je garancia toho, že niekto sa nedostane von z basy, ak som to teda tak správne pochopil. Ako to ona garantuje, že sa niekto nedostane von z basy? Ak, ako prebieha v tom právnom štáte teda ten mechanizmus počas vašej vlády, že vy to viete garantovať, že napríklad súdy nepustia niekoho von z basy len preto, že napríklad prestali byť dôkazy? V čom je ona tá garancia toho, ako to takto hovoríte?
Takže toto si myslím, že, a po druhé ten, ten marketing, ktorý tu je, veď ten je úplne jasný. Pani Kolíková má byť predsedkyňa ZA ĽUDÍ a idete to zlúčiť s Progresívnym Slovenskom, to je celé.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.5.2021 14:22 - 14:24 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Vážená pani ministerka Kolíková, vystúpili ste so svojou obhajobou a spomenuli ste aj vy, aj pani Remišová, že ste rozdali peniaze na rôzne projekty a vytiahli ste projekt Nepočujúce deti. Samozrejme, že to je zastierací manéver, pretože vy ste dali projektu Nepočujúce deti peniaze len preto, aby ste mohli dať peniaze iným projektom. Tak na ten projekt Nepočujúce deti ste dali 23 950 euro a popritom na Svedectvá a Sexistický kix ste dali 43-tisíc. Čerešnička je, že projekt, dámy a páni, Zber dát o LBGTI ľuďoch, 37 260. Čo vy o týchto ľuďoch chcete zbierať? Aké informácie? Toto keby takýto projekt schválil Fico alebo, alebo ktokoľvek iný, že ide zbierať dáta o LBGTI ľuďoch, tak ja si myslím, že ľudia by boli v uliciach. Veď toto, vy idete čo, monitorovať tých ľudí alebo idete získavať ich informácie o súkromnom živote, alebo proste, čo s týmto chcete robiť?
A jednu vec, takú mieru, možno pre marketárov, ktorí vám pomáhajú. Ja som pozeral pána Kamenického, keď rozprával o generálovi Lučanskom, potom aj o tom advokátovi, ktorého ste poslali na druhý svet len preto, že ste mu nedali zdravotnú starostlivosť ako človeku, ktorý je neodsúdený, teda z pohľadu štátu nevinný.
A vy, keď ste boli mimo zábery kamier, ste sa na tom veľmi pekne smiali. Môžte si to pozrieť, zrejme to niekto chytil. Vždy vás to tak akože, najmä pri slove Lučanský ste sa veľmi pobavili. Takže potom, keď prídete sem pred mikrofón a rozprávate o tom, ako je vám to strašne ľúto, čo sa udialo, tak jednoducho vám sa nedá v tomto veriť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 4.5.2021 13:11 - 13:11 hod.

Tomáš Taraba
Ja len si dovolím, pán predseda, upresnenie, že aby bol zaradený môj návrh ako bod č. 3 programu tejto schôdze.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 4.5.2021 13:09 - 13:10 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predseda, prosím, dajte hlasovať o zaradení nového bodu programu schôdze Národnej rady, a tým bodom by bolo odvolanie pani Janky Bittó Cigánikovej z postu predsedníčky Výboru Národnej rady pre zdravotníctvo. Ako dôvod je, že dva dni sme tu počúvali o transparentnom novom vládnutí, ste v novom období a v minulosti pán bývalý premiér a minister financií Matovič pani Cigánikovú označil, že je lobistkou. Z tohto dôvodu si myslíme, že aj preto, že dnes nehlasovala za koaličnú dohodu, ak podľa dohôd patrí tento výbor koalícii, tak by tam mal byť buď koaličný nejaký politik a keď opozícii, tak potom my si tam vieme predstaviť niekoho iného, ako je pani Cigániková. Takže ak budete hlasovať za tento návrh, tak ani neporušíte koaličnú dohodu a najmä sa vyjadríte, že či ste v poriadku s tým, že na čele výboru je podľa Igora Matoviča lobistka. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.5.2021 19:57 - 19:59 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Pani Remišová, my ako opozícia tu dva dni hovoríme, že toto nie je nová vláda, že to je pokračovanie starej vlády, a vaši kolegovia tu tvrdia opak a vy začnete svoj príspevok vetou, že nám vysvetlíte, čo táto vláda stihla za rok zrealizovať.
Takže táto vláda prišla do parlamentu žiadať o podporu, takže ešte nemohla ani technicky nič za rok zrealizovať, ale 20 minút ste sa tu chválili rôznymi úspechmi, čo sa vám podarilo, ale ja nerozumiem, prečo ste taká skromná, pretože váš najväčší úspech, ktorým ste sa preslávili, bola tá kauza krabičiek, lietali tu helikoptéry, zatvárali sa ľudia. A prečo ste sa týmto nepochválili? Veď vy ste, vy ste našli obrovskú kybernetickú dieru na Slovensku. Vy ste vedeli, že tajné cudzie služby nás odpočúvajú, takže netreba byť skromný, treba sa aj po roku postaviť, povedať, že vy ste boli tá, ktorá ste nás zachránili pred týmito nehoráznymi útokmi, a myslím si, že tá, tá kybernetická bezpečnosť proste z vašich úst je jedno úplne absolútne proste vhodné, vhodné prostredie, ktoré by ste mali proste rozvíjať aj naďalej.
A druhú vec, ktorá je, že málo ste tu povedali o tom skrachovanom podniku v Košiciach, ktorý ste zachránili, a teraz nevieme, či vyvíjajú SAP, alebo čo teraz robia, aké projekty. To bude nové slovenské Silicon Valley a vy ste vtedy vyjadrili, že ešte je veľmi skoro vidieť nejaké výsledky, že to sa dostaví až o rok, o roky neskôr, takže uvidíme, čo teda oni všetko vyprodukujú, ale v každom prípade je pravda, že vďaka tomu, že za SMER-u vyčerpali len 29 % finančných prostriedkov na eurofondoch, tak vám tých 70 % zostalo, neprepadlo, takže platí teória, že žiadna prázdna špajza tu nie je.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.5.2021 16:07 - 16:09 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Pán kolega Kmec, spomenul si návštevu slovenskej delegácie v Maďarsku ako určité také dno zahraničnej politiky.
Ale ja si myslím, že lepšie si ju pripomenieme, keď si predstavíme, že by prišiel maďarský minister financií na návštevu Slovenska, zobral by si predstaviteľa slovenskej menšiny žijúcej v Maďarsku, prišiel by na rokovanie na Ministerstvo zahraničných vecí Slovenskej republiky a dal by si podmienku, že maďarský veľvyslanec musí vypadnúť z toho stretnutia, pretože inak to rokovanie nebude úspešné. Tak presne takto, presne takto s otáznikmi to celé prebehlo a môžme si len teraz domnievať, že čo si Maďari môžu o nás myslieť.
Ale baviť sa o dôvere vlády, keď napríklad dnes pani tu prítomná ministerka Kolíková úplne bez hanby povie, že referendum je protiústavná vec, pretože občania, podľa logiky asi ministrov tejto vlády, majú zvrchovanú moc len v momente, keď niekoho volia. Oni potom sú vazali štyri roky a musia rešpektovať kohokoľvek a štyri roky nemajú právo sa vyjadriť a nikoho odvolať.
Takže toto je úplne iný koncept štátu, a práve preto, práve preto budeme chrániť ľudské občianske práva, pretože tento rok bol veľmi čiernym rokom našej histórie, kedy sme videli, že predstavitelia tejto vládnej koalície si všetko prispôsobujú podľa svojho aktuálneho naladenia, a nie podľa nejakých hodnôt.
Skryt prepis