Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.5.2021 o 12:06 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.5.2021 12:36 - 12:37 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Vážený pán Dostál, v podstate ste sa vyjadrili ani nie tak k rozpočtu, ale svojím spôsobom ste vyplakávali, že vás nemajú radi v koalícii, tak asi nie. Potom ste vyplakávali, že zmena deficitu teda ide cez skrátené legislatívne konanie, ale už vám nevadilo, keď ste menili ústavu v skrátenom legislatívnom konaní, takže v podstate 90 % zákonov tu dávate v skrátenom legislatívnom konaní.
Ale keď sa pozriete teraz na túto snemovňu, tak vidíte, že tu je málo poslancov, takže ja vyzývam SaS-ku, ak vám teda nejde o to, aby bola, bol schválený deficit, ktorý zo Slovenska teda urobí Grécko, aby ste vytiahli karty dnes, aby ste nehlasovali, pretože tým viete zabrániť, že to bude schválené. V opačnom prípade tu ide iba o divadlo, ide tu o také isté divadlo, ako keď ste Igora Matoviča kritizovali za celoplošné testovanie, potom ste len si dali požiadavku, aby to nazval skríningom, a za to už ste hlasovali. Celoplošný skríning bol v pohode, celoplašné testovanie nie.
Tak ak bojujete za ľudí, urobte toto, my za opozíciu vám garantujeme, vytiahneme tiež tie karty a dnes to nebude schválené. Keď hlasovať budete a zdržíte sa, to znamená, že dnes v tejto konštelácii tu len vytĺkate politické body a skutočne potom tú grécku cestu spôsobíte vy svojimi hlasovaniami. Aj keď sa zdržíte, aj keď sa zdržíte, ale budete zodpovední za tú grécku cestu, a preto vás vyzývam, podporte opozíciu, aby to, čo tu dva dni predvádzate, to, že sa tu dva dni hádate, to, že tu tvrdíte, že vám ide teda nie o politické body, ale o zdravé verejné financie, urobte to teraz o pol hodinu, vytiahnite karty.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.5.2021 12:06 - 12:06 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci, za slovo. Tak, pani Cigániková, snažím sa ešte raz zhrnúť to, čo ste v skratke povedali. Takže vláda sa snaží navýšiť deficit o 3,5 mld., čím sa dostaneme na úroveň 11 mld., čo je deficit iba tento rok taký, aký spôsobili vlády Roberta Fica za 12 rokov a len navýšenie 3,5 mld. je deficit, ktorý urobilo celé funkčné obdobie Roberta Fica, o ktorom hovoríte, že ročne ukradli 3 mld.
Druhá vec, povedali ste, že to odôvodnenie je plné rôznych fiktívnych položiek, ktoré sa ťažko dnes kvantifikujú, ak som to tak pochopil.
Po tretie zhodnotili ste, že doteraz tých 7,5 mld., ktoré, myslím, minulý rok bolo urobené, a ďalšie miliardy, ktoré už sa stihli urobiť v deficite tento rok, sú plné projektov, ktoré, ich rentabilita, zmysluplnosť je úplne otázna. Spomenuli sme tu 500 mil. na testovanie, spomíname tu, samozrejme, MOM-ky, ktoré sa vyplácajú aj, aj v týchto chvíľach. Tam idú 25-tisíc euro na jednu, aj keď v podstate nikoho by netestovala.
To znamená, že vláda, ktorá takto otázne hospodári s peniazmi ľudí, sa rozhodla Slovensko doviesť do najväčšieho deficitu a do najväčšieho zadlženia nielen v histórii štátu, ale dostávame sa do najhorších ukazovateľov v rámci celej Európy. To znamená, toto je absolútne grécka cesta. A výsledok toho je, že vlastne dva dni sa tu hádate, a hlavný problém je ten, že sme toto nestihli stihnúť včera ešte predvečer, aby sme sa, nedajbože, bavili o tých 3,5 mld.
Takže toto je cesta bankrotu, ktorý buď budú musieť zaplatiť ľudia tým, že veritelia zoberú Slovensku aktíva, ak by sme zbankrotovali tak ako Grécko, alebo je to cesta daní, zvyšovania daní. Každý deficit je navýšenie daní, takže kto bude hlasovať za tento deficit, hlasuje za navýšenie daní, ktoré vyženú zo Slovenska státisíce detí, ktoré toto by mali platiť v budúcnosti.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.5.2021 12:04 - 12:05 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážená kolegyňa Cigániková, tak snažím sa nejak tak jednoducho zhrnúť to, čo ste v podstate povedali, či to správne chápem. (Ruch v sále.)
Vláda prišla s navýšením deficitu o 3,5 mld., čo je deficit celého funkčného obdobia 4 rokov Roberta Fica, ktorý každý jeden rok stihol podľa vás ukradnúť 3 mld. Z toho vyplýva, keď som si vypočul, že tento návrh má strašne veľa fiktívnych položiek, ktoré sa ťažko dajú teraz kvantifikovať, a nedajú sa ani odhadnúť, že či sú správne. (Neutíchajúci ruch v sále a zaznievanie gongu.)
Po druhé vytkli ste to, že v minulosti nenarábala táto vládna garnitúra s jednotlivými výdavkami hospodárne. Plynulo sa používali finančné prostriedky na projekty, ktorých zmysluplnosť je veľmi otázka, pritom to bolo v stovkách miliónov euro... (Neutíchajúci ruch v sále a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.5.2021 10:24 - 10:25 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Vážený pán predseda parlamentu Boris, po prvé chcem oceniť, že si sa postavil v tej časti, že si bránil autonómnosť a nezávislosť parlamentu ako najvyššieho zákonodarného orgánu a ohradil si sa proti tomu, že je nám tu dávané do polohy, že my vlastne čo môžeme a čo nemôžeme robiť. My ako poslanci Národnej rady môžme prijať akýkoľvek zákon, ktorý uznáme za vhodný. Takže to je prvý odkaz.
Druhá vec, bol by som veľmi rád, keby títo ľudomili, ktorí tu rozprávajú, že bude pustená Jankovská, si otvorili noviny, lebo ak som to správne v minulosti, v krátkej, pochopil, tak Jankovskú sudca raz pustil a tak ste ju doriadili, že psychiater jej nedovolil ísť domov. Takže sa nemusíte báť. Zrejme je v takom stave vďaka vašim justičným princípom a zásadám, že tá osoba ani nie je schopná ísť domov, ak vám teda ide o ňu.
Po tretie, keď niečo Európska únia povie, tak sa tu väčšina z vás ide vždy roztopiť, ale keď Európska únia povie, že na Slovenku kolúzna väzba je používaná na hrane mučiaceho nástroja, tak zrazu tu absolútne nie je žiaden tlak časový, na všetko je čas. Na všetko je čas. Nič, nič netreba riešiť.
A to, že nie sú zdroje, to absolútne žiadnych väzňov nemá čo zaujímať. Nastavte si to tak, aby tie zdroje boli a aby tie podmienky tam boli také ako v krajine tretieho tisícročia.
Asi toľko.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.5.2021 9:39 - 9:41 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Vážená pani ministerka spravodlivosti, vy ste začali svoj prejav tým, že na Slovensku platí prezumpcia neviny. Pred pár dňami, keď ste sa obhajovali, aby ste neboli odvolaná, tak hlavné gro vašej obhajoby spočívalo v čítaní mien, ktoré sedia vo väzniciach, a dávali ste to do polohy prezumpcie viny. Vy ste nedávali žiadnu prezumpciu neviny. Vy ste si urobili piár na tom, že kto tam bude a kto tam nebude, a tí vaši kolegovia, ktorí mali popísané tie textíky, tak v podstate niekoľkokrát tu opakovali, Mária Kolíková, len Mária Kolíková, len Mária Kolíková je garanciou, že ľudia nepôjdu von atď. Takže to len na tú prezumpciu neviny.
Druhú otázku. Vy sa nás pýtate, teda patrí sa odpovedať, že či spochybňujeme rozhodnutia sudcov. No tak, dámy a páni, každý, kto číta noviny, a čítate tie prípady tých sudcov, ktorí sú teda pozatýkaní, tak to sú teda všetci tí sudcovia, ktorí tu takto rozhodovali? Už neni žiadny sudca, ktorý, ktorý nerozhoduje inak? To len, už ste si istí teda, že tí sudcovia, ktorí sú riešení v tých prípadoch, to je všetko to už popodchycované a všetci ostatní sudcovia, už sa nemôžeme ani len rozmýšľať nad zákonnosťou rozhodnutí niektorých?
No a potom neviem, vy ste tu včera neboli, ale predseda parlamentu ako druhý najvyšší ústavný činiteľ tu teda rozprával prípady, ako v tých vašich väzniciach, za ktoré nesiete zodpovednosť, nejaká žena dostala výkaly, dostala moč, mala to poutierať, potom ste ju poslali do druhej kobky urobiť to isté. To tu zaznelo. To znamená, vysvetlite nám to. Bolo to vymyslené, sú to vymyslené príbehy?
Ďakujeme.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 13.5.2021 11:16 - 11:16 hod.

Tomáš Taraba
Týmto len dokazujete, že ste proti Matici a máte problém sa vyjadriť k tomu, že ľudské právo nie je byť poslancom.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 13.5.2021 11:14 - 11:15 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, prosím vás, dajte hlasovať o mojom procedurálnom návrhu, že Národná rada Slovenskej republiky vyzýva vládu Slovenskej republiky, prezidentku a Ústavný súd, aby rešpektovali následné stanovisko Národnej rady Slovenskej republiky, ktoré znie: My poslanci Národnej rady sa plne hlásime k základnému demokratickému princípu, podľa ktorého všetka politická moc na Slovensku pochádza od občanov Slovenskej republiky. Uznávame právo občana nielen voliť svojich zástupcov, ale rovnako uznávame aj jeho právo volených zástupcov odvolávať a to aj prostredníctvom výsledkov platného referenda o predčasných voľbách. Mandát poslanca, ktorý je platený z daní občanov Slovenskej republiky, nepovažujeme za jeho základné ľudské právo. S poľutovaním prijímame vyjadrenia tých volených politikov, ktorí referendum považujú za protiprávny akt. Odôvodnenie: Včera sme videli, že pani prezidentka naplnila to, že čo sa tu hovorí už dlhodobo, že bude blokovať cez Ústavný súd referendum.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2021 10:10 - 10:12 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Vážený pán Susko, presne ste poukázali na to, že táto vláda si vymýšľa skrátené legislatívne konania len preto, aby nám tu podhodili nejaké veci, o ktorých ani oni sami nemajú potuchy, čo v nich je. Nakoniec samotný minister hospodárstva, keď vystúpil, tak bolo vidieť, že nevie, na aké položky to má ísť, pretože keby bol presvedčený o tom, že navýšiť deficit o 3 a pol miliardy dáva zmyslel, no, tak by povedal, že áno, dáva to zmysel. Ale to, že sami to nechcú teraz podporiť v skrátenom konaní, je len dôkaz toho, že oni sami nevedia, čo vnútri tam je a na čo to má byť použité.
To sú výdavky, ktoré sú na vyššej úrovni, ako všetky daňové príjmy od fyzických osôb, a to čo je absolútne neprijateľné, že táto vláda jednoducho zruinovala Slovensko, oni nás vydali na cestu Grécka. Toto sú veci, ktoré nikto nikdy, žiadne generácie nesplatia. Narobiť za jeden rok 11 mld., 11 mld. deficitu, to je 12 rokov smeráckych vlád, o ktorých hovoria, že tak strašne kradli, pretože ani smeráci nerobili 1 mld. každý rok. Mali aj nižšie deficity.
Takže, prosím vás, spamätajte sa! Pretože to, čo tu narobíte, si vám dovolím len tak pripomenúť, že Gréci predtým, ako skrachovali, tak mali pár mesiacov predtým ešte olympiádu a hovorili, že oni sú nejakí juhoeurópsky tiger. A to čo tu vy míňate tie peniaze bez rozmyslu, že cez víkend vás napadnú stámiliónové výdavky a potom tu dôjdete vysvetľovať, že vy potrebujete na troch vetách len tak navýšiť 3 a pol miliardy, veď to sú nehorázne peniaze. Kto to má zaplatiť?
Ja akceptujem, že tu je poslankyňa, ktorá 85-tisíc vojakov považuje za našu armádu, ale toto neni realita. Sa normálne pozrite na tie čísla, čo vy tu robíte.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2021 9:50 - 9:52 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Marián, no toto vystúpenie podľa mňa veľmi takým až zúfalstvom bolo poznačené. Trošku ti chýba, že navýšenie 3,5 mld. nevideli odborníci. Trošku ti chýba, že tu nie je minister. Vybrali ste sa podľa teba nie dobrou cestou. No tak vy ste sa vybrali cestou bankrotu, normálne cestou bankrotu, a treba to takto už pomenovať. Tri a pol miliardy zvýšiť za, za desať minút na vláde, na to nie je dôvod, aby to tu bolo v skrátenom legislatívnom konaní. Pretože dôvod na skrátené legislatívne konanie sú hospodárske škody a toto navýšenie je najvyššia hospodárska škoda.
A, samozrejme, že jediné floskuly, ktoré tu hovoríte, že smeráci kradli, smeráci kradli, no keď by kradli trojnásobne viac, jak kradli, stále by to bolo pre daňových poplatníkov lacnejšie, ako tento rozpočet, ktorý robíte. A treba to akceptovať, že v poriadku, nemajú s tým problémy poslanci alebo poslankyne, ktoré považujú, že na Slovensku máme 85-tisícovú armádu, ale každý, kto aspoň trošku do tých čísiel vidí, tak vie, že Slovensko je nezadržateľne, nezadržateľne v bankrote. Keby Slovensko malo byť platené riadne cez deficity a financované cez, cez predaj deficitu bankám a nie cez tlačené peniaze, ktoré Európska centrálna banka tým bankám podsúva, aby financovali štáty, tak Slovensko už dávno by malo uletené úrokové miery, ale tomu sa nevyhneme. Takže z tohto dôvodu absolútne nerozumiem, že SaS-ka sa pri tomto je ochotná podieľať, pretože o COVID-e ste nevedeli, ale toto ste vy ľuďom nesľubovali, že takto doriadite verejné financie.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.5.2021 9:25 - 9:27 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Vážený pán minister hospodárstva, práve ste uviedli, že SaS je dlhoročne známa ako strana rozpočtovej disciplíny, a preto by som sa vás chcel spýtať, že ako vnímate to, že vy ste za 1 rok urobili deficit teda vláda, ktorej ste súčasťou ako strana rozpočtovej disciplíny, že ste urobili deficit na úrovni v podstate všetkých smeráckych vlád a tento rok prídete v máji navýšiť rozpočet o 3 a pol miliardy.
Ja plne uznávam, čo ste teraz povedali, že sa vám nepáči, že to je v skrátenom legislatívnom konaní. No lenže, čo sa nepáči nám, je, že ako vôbec plánujete rozpočet, keď v máji viete, že potrebujete o 3 a pol miliardy. viac. To ako vznikajú tieto prepočty? Keď vy ako minister hospodárstva sa to dozviete pár dní pred tým, ako na vláde vám vysvetľujú, že akým spôsobom tieto položky narátali, lebo na jednej strane ste povedali, že áno, vy súhlasíte s tým, že to treba navýšiť a upraviť, ale ako to viete, že to treba navýšiť a upraviť?
Samozrejme, že keď máte bezbrehé nápady typu 650 mil. na testovacie kampane, keď tu počúvame o tých MOM-kách, že do konca júna sú zazmluvnené a keď ich už de facto nikto nepotrebuje, tak tie peniaze sú ďalej vyplacané. No tak, samozrejme, že keď si povymýšľate takéto projekty, tak potom prídete k fáze, že rozumiete všetci tomu, že áno, treba to navýšiť. Ale my práve s týmto nesúhlasíme, že to treba navýšiť.
Skryt prepis