Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.11.2022 o 9:55 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.11.2022 16:31 - 16:33 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Pán Šeliga, zaujala, zaujali ma tri také veci, ktoré ste spomenuli.
Prvá, že de facto abstrahujme na ochranu slovensko-maďarských hraníc, lebo na maďarsko-srbských hraniciach preliezajú štvormetrové ploty, a tým pádom prelezú aj našu zelenú hranicu. Tak keď dokáže niekto preliezť štvormetrový plot, tak treba z neho robiť sedemmetrový plot, ten už by nemal vedieť, a keby preliezol aj ten sedemmetrový plot, tak potom je zle koncipovaný, treba ho urobiť tak, aby sa šmýkal, aby z neho preliezť nevedeli, pretože tak sa chránia hranice.
Do normálneho štátu sú, sa chodí otvorenými dverami a tie dvere sú legálne. Každý vie, kde je hraničný prechod, a tade má ísť. A kto prelieza ploty, kto prelieza zelené hranice a podobne, tak je ilegálny emigrant, ktorý nemá politické dôvody na emigráciu, má ekonomické, pretože keby mal politické, tak ten politický azyl dostať musí, takže vy týmto argumentom ste vlastne priznali, že tu drvivá väčšina tých imigrantov nemá politické dôvody, ale má iné, a preto využíva iné spôsoby prechodu, takže toto ja odmietam.
Druhá vec, no povedali ste, že pán Fiala, vy ste sa sním teda ako vláda aj stretli a dvadsať minút pred tým vám oznámili, že tak či tak hraničný prechod bude, no tomu sa hovorí, že vás majú v paži. Česká republika vás má v paži. Normálne máte najbližšieho premiéra, ktorý mal byť vám blízky, a on vám 20 minút predtým niečo oznámi, vás neberú vážne v tejto veci. Tak preto sa nemôžeme diviť, že to aj na tých prechodoch tak vyzerá.
Áno, ja to tiež považujem, že to je priam ponižovanie, čo tam robia Česi, pretože Rakúšania zastavujú len veľké autá. Ja som išiel do Čiech, naschvál som si to išiel vyskúšať, jeden a pol hodinu som čakal v kolóne. Išiel som malým autom, musel som zastať, otvoriť kufor, otvoriť zadné dvere, jedny, druhé. A to je ponižovanie. Tam nemôže byť 20 migrantov.
Česká republika robí oveľa väčšiu nadprácu. A to, čo vám tým odkazujú, nad tým sa... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

15.11.2022 15:46 - 15:46 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Vzhľadom na to, že Ukrajina má asi 40 % kritickej infraštruktúry rozbitej a ide zima, tak sa dá predpokladať, že tá vlna migrácie, ktorá pred nami, tá legitímna vlna migrácie, ktorá pred nami je, bude v najbližších mesiacoch narastať.
A ja preto absolútne nerozumiem, prečo vy do tohoto, čo nás ešte čaká, potrebujete púšťať ilegálnych migrantov, ktorí sa tu potulujú, veď to stačí sa ísť previesť Záhorím, čo tam sa deje. Pred nami je tiež tá zima a ľudia sa naučili, že táto vláda ich nechala úplne napospas všetkého, ale ja nerozumiem, že prečo im potrebujete ešte aj brať istotu vôbec chodiť po uliciach.
Tuná povie Mikulec, že on prestal viesť nejaké štatistiky, ale že nič sa nestalo zatiaľ. Jak vy môžete vedieť, či sa niečo staje... stalo, alebo nestalo, keď ani neevidujete, kto tu poriadne je? Vy nemáte žiadne doklady od tých ľudí, ktorí vám povedia, áno, hodnoverne, toto som ja. Veď tu chodí nejaká skupinka ľudí, jeden povie, ja ho poznám, druhý pozná toho prvého, že pozná, a povedia nejaké svoje mená, vy to zapíšete a oni sa tu potulujú po Slovensku. A celý problém je len to, že dnes na južnej hranici nie je žiadna kontrola. A kto tá... tú kontrolu tam nechce dať, tak je očividné, že háji dnes, a to bez ohľadu na to, aký pozitívny vzťah človek môže mať k Orbánovi, ale to, čo dnes vedenie slovenskej polície a ministerstva vnútra robí, tak robí v záujme potom Maďarska, nie Slovenska, pretože v záujme Maďarska dnes je zbaviť sa tých migrantov, ktorých tam majú, a pustiť ich ďalej. Ale oni nevedia ísť ďalej, lebo kontroly v Rakúsku, v Čechách ďalej ich nepustia, to znamená, končí to tu.
Takže keď to tam nechcete zaviesť, robíte to len preto, lebo pomáhate týmto Maďarsku, lenže my sme slovenský parlament a my budeme hájiť záujmy Slovákov.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.11.2022 14:31 - 14:33 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Keď si to zopakujeme, tak celý ten migračný proces prebieha dnes tak. Príde ktokoľvek povedzme z Afriky, musí povedať, že je zo Sýrie. Keď povie, že je zo Sýrie, nemá žiadne doklady, nemá nič, len povie nejakého, čo ide s ním, že áno, my sme so Sýrie. Prídu, keďže Hamran s Mikulcom nestrážia južné hranice slovenské, tak prídu poväčšine z tej južnej balkánskej cesty. V momente, keďže my ich nezachytíme na juhu, oni vstúpia na naše územie a už ich nevieme nikdy zo slovenského územia dať preč. Následne sa pokúšajú ísť do Čiech, pokúšajú sa ísť do Rakúska, postupne sa tlačia do Poľska. Takže Poliaci, očakávam, každú chvíľu, zavrú hranice nám tiež. A keďže oni si svoje hranice strážia, tak tí ľudia zostanú tu a my ich už nevieme vrátiť Maďarom. A miesto toho, aby sa toto riešilo, že sa dala armáda na juh Slovenska, na hranice, ale nie kvôli, kvôli Maďarom, ale kvôli tým, ktorí sa tvária, že sú imigranti, a povedia, že sú len zo Sýrie, to je jediná veta, ktorú potrebujú povedať.
Tak miesto toho, aby sme my robili toto, tak jednoducho dnes Hamran hovorí, že treba nájsť celoeurópske riešenie, prosím vás pekne, takže my máme byť obetný baránok. My máme mať čierneho Petra, tu sa to má celé kumulovať. Tu majú všetci zostávať, kým sa nájde nejaké celoeurópske riešenie, ktoré už sa nenašlo pätnásť rokov. A ja sa vôbec nedivím Orbánovi, že už tak nestráži ani on tie hranice ako niekedy, pretože bol, bol zlý vtedy, keď bola najväčšia vlna imigračná, tak každý si obtieral ústa o Maďarsko, o Orbána, že čo si to tam dovoľuje, aké tam ploty postaval. Toto je jediná cesta. Ale nie to, aby sme my dovtedy, kým sa nájde to celoeurópske riešenie boli tí, ktorí tu budeme všetko musieť kumulovať.
Takže ja vyzývam aj touto cestou, Mikulec sa mal sám už zobrať a odísť. A keďže to neurobí, tento parlament ho musí odvolať, a preto aj SaS-ka by sa mala prestať schovávať a prísť zahlasovať.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.11.2022 14:01 - 14:03 hod.

Tomáš Taraba
 

11.11.2022 11:25 - 11:25 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Veľká vďaka. Dámy a páni, som rád, že tá schôdza k stavu zdravotníctva sa koná. Ďakujem aj kolegom zo SMER-u, že prišli s tou iniciatívou a že tá schôdza otvorená bola. Myslím si, že aj zdravotníctvo, teda to je nielen vec služby občanom, ale je to bezpečnostná záležitosť. Lebo keď sa neviete postarať o ľudí, ktorí potrebujú tú nutnú pomoc, tak je to absolútne zlyhanie štátu v priamom prenose a jednoducho takému štátu ľudia potom nemajú nielen dôvod dôverovať, ale sa aj sami potom pýtajú, že prečo platíme dane, prečo máme dávať odvody a tak ďalej, keď ten štát nám nevie dať žiadnu protislužbu práve v čase, kedy to najviac potrebujeme.
Vážený pán minister, o dva mesiace sa schvaľuje, teda nieže schvaľuje, na budúci mesiac sa schvaľuje rozpočet zdravotníctva. Ja si myslím, že ak ste tu vystúpili, tak je úplne oprávnené od nás očakávať, že budete tú situáciu aj vyhodnocovať vo svetle tých čísiel, ktoré v tom rozpočte sú. Ja si myslím, že ak sa s lekármi nevedelo komunikovať, ak oni majú pocit, že sa s nimi nevie nikto stretnúť, že sa s nimi nevie premiér stretávať a podobne, to je vážne zlyhanie. Pretože to už nič neni viac elementárne, ako niekomu otvoriť dvere, dať mu termín na schôdzu a naozaj sa spýtať, že v poriadku, prídite, preberieme tie problémy. A to, že lekári nás všetkých v opozícii kontaktovali, aby sme iniciovali túto schôdzu, pretože nevedia, ako keby si sadnúť za jeden stôl, tak jednoducho to problém je. Podľa mňa to je priam až hanba.
Ja som si pozeral to memorandum, sú tam veci, ktoré teda sú všetky racionálne, ale na druhej strane, ktoré sú tak dlhodobé, že síce z nejakého strednodobého hľadiska problém zdravotníctva, ako napríklad, áno, navyšovanie stavu študentov medicíny, to je jedno z kľúčových riešení. Vieme, že osemdesiat, tuším, päť percent absolventov lekárskych fakúlt končí v slovenskom zdravotníctve, to je oveľa vyššie číslo ako tí zahraniční lekári, ktorí tu študujú. Takže tento trend, samozrejme, treba podporiť.
To, čo sa nikdy nedosiahne, ak budeme iba naháňať mzdy. Tie mzdy, myslím, teraz aj z príplatkami v tej ústavnej siete starostlivosti vlastne sú niekde na úrovni 3 800 euro aj po tých zvyšovaniach, čo nie je na slovenské pomery až také malé číslo. Samozrejme, v porovnaní so zahraničím to číslo je veľké, teda nízke, ale otázka je to, že kde končí to zahraničie, hej. Keď si povieme Českú republiku, tam je nejaký iný, iná úroveň miezd, v Rakúsku je iná, v Nemecku je úplne iná, tam sa dostávame do priemernej ročnej mzdy 200-tisíc euro. A keď si teraz budeme hovoriť, že nechceme, aby tí ľudia nám odišli, no tak, samozrejme, že stále bude existovať nejaký štát, kde tí lekári budú výrazne viac zarábať ako na Slovensku. A preto obmedzovanie len tejto debaty na úroveň platov by bolo absolútne zlyhanie toho, čo slovenské zdravotníctvo potrebuje. To, čo si ja myslím, že by sme mali využiť túto krízu na to, a teraz na to potrebuje už koalícia podľa mňa aj opozíciu, aby sme naozaj prišli so zásadnou zmenou financovania zdravotníctva a myslím si, že na to naozaj že zdroje sú. Ja by som na porovnanie uviedol dve čísla. Poistenie, za poistenca štátu v Českej republike sa platí okolo 75 euro, na Slovensku je to koľko, 35 alebo niečo.
Poistenec, ktorý je, sú v privátnej sfére alebo teda je, riadne platí odvody, tak v priemere odvádza na Slovensku 140 euro. Takže ešte raz, štát platí 35 a ten súkromník, teda riadne zamestnaný človek odvádza 140. Na Slovensku je 3 milióny poistencov, za ktoré to odvádza štát. A keď v Českej republike ten rozdiel, dámy a páni, bude 2,5-násobný, tak, samozrejme, že to zdravotníctvo na Slovensku podvyživené bude. A preto ja absolútne súhlasím napríklad aj s tým, a to budem aj navrhovať v tej debate o rozpočte, ak je 400 miliónov vyčlenených na boj s covidom po dvoch rokoch, čo teda s covidom bojujeme, ja si myslím, že my dnes covidujeme úplne štandardným spôsobom riešiť v rámci poskytovania zdravotnej starostlivosti aj cez zdravotné poisťovne, normálne cez zdravotné poisťovne ako také. A tých 400 miliónov je jeden z tých balíkov, ktoré by bolo treba pustiť do toho celého systému, ale nie teraz len tak, že sa bude navyšovať základné imanie Všeobecnej zdravotnej poisťovne, ale že jednoducho sa to pustí do systému, kde ten, kto poskytuje nejakú službu, tak jednoducho bude mať väčšiu šancu, že bude zaplatený včas.
To, čo je krok číslo dva, samozrejme, že je úplne objektívne očakávať, aby sa nevyciciavali zisky zo zdravotníctva. Preto je dobré, že v parlamente je zákon, ktorý bude obmedzovať alebo obmedzovať, jasne zadá pravidlá, za akých okolností tie subjekty trhu si budú môcť, teda najmä zdravotná poisťovňa, keď je súkromná, si bude môcť vybrať zisk. Myslím si, že ten signál je dobrý a dať práve preto, aby ľudia nemali pocit, že sa idú nalievať stovky miliónov a ktokoľvek ľubovoľne si to môže vybrať. Nefunguje to úplne tak, ale je dobré, aby tie pravidlá v tom boli.
To znamená, ešte raz zopakujem, navýšenie platieb za poistencov štátu je jeden zo základných kľúčov a treba tento rozpočet na rok 2023 využiť na to, aby prinajmenšom z tej 400 miliónovej rezervy, ktorú máte na nejaký, nejaký boj s covidom, ktorý po dvoch rokoch, hovorím ešte raz, nie je nejaká, nejaká už neznáma, aby tieto platby mohli ísť do systému aspoň v tejto výške, pokiaľ ide o poistencov štátu, platby poistencov štátu.
Druhá vec, spomenuli ste tu DRG, to je super vec. Myslím, že sa to implementuje od 2013, tak za desať rokov už sa to pýta, aby to fungovalo. Ten, kto teda nevie, sú to hodnoty jednotlivých úkonov, za ktoré teda by mali byť, ktoré by mali byť ocenené a v tej výške by mali byť zaplatené.
Tretia vec, ktorú ja si myslím, že naozaj si musíme a mali by sme to využiť či koalícia, či opozícia nastaviť jasné valorizačné mechanizmy na každý rok, ktoré sa budú rešpektovať. Buď sa to teda naviaže, pán minister, na HDP, keď to dokázal minister obrany si ich teraz presadiť v rozpočte, že tam má 2 % na zbrojenie, teda na armádu, tak myslím si, že je úplne, úplne minimum, aby sme došli k nejakému percentu, ktoré naviažeme na výšku HDP. A jednoducho tak jak bude rásť HDP každý rok, tak o toľko sa bude valorizovať v podstate príspevky do zdravotníctve.
Alebo druhá možnosť, niekedy to tu bolo, že to bolo naviazané na alebo idea bola, že to bolo naviazané na percento z priemernej mzdy. To je druhá vec. Ešte potenciálne sa to dá naviazať na povedzme výber tejto DPH, ale to už je ako oveľa komplikovanejšie.
Takže toto sú v podstate veci, ktoré sú podľa mňa veľmi realizovateľné. Určite v opozícii na to podporu nájdete. Mimochodom najväčšia odborníčka na zdravotníctvo tu dnes nie je, ktorá bola včera odvolaná. Tiež som očakával, že teda povie SaS-ka, ako to oni vidia, pretože už keď sú v opozícii, tak by sme teda mohli vidieť, aká je ich vízia v tejto veci.
No a na druhej strane myslím si, myslím pán kolega Raši to tu povedal, že áno, veľmi jednoducho sa vie urobiť kritický štrajk v zdravotníctve, pretože keď dostanete pár anestéziológov na svoju stranu, tak tí vedia naozaj ochromiť celý proces operácií a starostlivosti o pacienta a podobne. Ja by som aj touto cestou nie že chcel, ani vonkoncom odrádzať od toho, že aby si, aby si odborári v zdravotníctve vytĺkali čo najlepšiu pozíciu. Majú na to právo, ale na druhej strane treba aj myslieť na ten celospoločenský zmier. Tá spoločnosť pozostáva z množstva povolaní, ktoré sú pre chod štátu kľúčové. Nie každý môže povedať, chcem mať platy ako v Nemecku, pretože to nie je dnes pri výkone hospodárstva toto možné. Ale treba myslieť na ten celospoločenský zmier.
To, čo ste spravili teraz v podstate pri návrhu toho rozpočtu, je tam výrazný nárast platov v tej ústavnej starostlivosti, to je v poriadku. Dobre všetci vieme, že ide to na úkor ambulantnej siete. Dobre fungujú zdravotníctva tam, kde ambulantná sieť vie veľmi včas, efektívne a rýchlo sa postarať o pacienta, aby tí ľudia nemuseli chodiť do nemocníc, pretože tie budú za chvíľu zahltené. A toto je tiež jeden z tých problémov, že ten nárast tých platov je tak nízky v tej ambulantnej sieti, že áno, ja si viem aj predstaviť, že to môže byť zámer, aby teda došlo k tej migrácii pracovnej sily do tej ústavnej starostlivosti, do nemocníc, aby sa tam vykryli tie výpadky. Ale dobre vieme, že tú ambulantnú sieť bude treba tiež v tejto veci riešiť.
No a tretia vec, myslím, že sme tu prijali nedávno zmenu zákona, ktorý otvorí vlastne nové lieky na trh. V rozpočte máte na to vyčlenených nejakých do 70 mil. Tuším cena má byť 200, 220 sú odhady na tie lieky. To znamená, darmo my ľuďom sprístupníme lieky, keď potom následne nedáme na to finančné krytie. Takže toto všetko z tých rezerv, ktoré tam sú, bude treba vykryť. A myslím si, že popri všetkých tých dlhodobých cieľoch, že čo všetko s fakultami a tak ďalej, toto sú veci, ktoré to zdravotníctvo okamžite vieme naštartovať a stabilizovať.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.11.2022 10:25 - 10:28 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Nedávno som v jednom prestížnom ekonomickom časopise čítal, že v kanadskom zdravotníctve je priemerná mzda ročná 432-tisíc dolárov. A kanadské zdravotníctvo trpí dvomi vecami.
Po prvé, nedostatkom lekárov a po druhé, extrémne dlhými čakacími lehotami až do tej miery, že kanadský pacienti musia chodiť do Ameriky niekedy, keď sú akútne prípady. Preto ak my obmedzíme celú toto debatu o zdravotníctve len o tom, že sa budeme baviť o platoch, neexistujú také platy, neexistujú také platy, ktoré by stačili na vyriešenie celého problému v zdravotníctve.
A ja si myslím, že práve to bol problém slovenského zdravotníctva, že sa to častokrát obmedzuje len na tie platy, a práve tento núdzový stav, ktorý tu nastáva, veľmi správne si, pán kolega, povedal, že napríklad peniaze sú, že bolo 800 mil. na testovanie. Ja si myslím, že to, čo vrhlo slovenské zdravotníctvo do veľkej krízy za posledné dva roky, boli tie testovacie olympiády, ktoré odčerpali zdroje. Veľa tých lekárov, ktorí sa teraz angažujú v tejto aktivite, ktorú ja podporujem, boli varení, pečení na Úrade vlády. Boli to veľkí kamaráti Hegera, Matoviča vtedy a pomáhali im v tom. My sme tu ako opozícia hovorili, toto je cesta do pekla. Celý ten núdzový stav, veď on vy, vy, úplne vyšťavil tých lekárov. Oni boli jak dobytok v tých nemocniciach zavretí, nemohli dať výpovede, museli tam robiť, na druhej strane boli pracovné kvalifikácie v zdravotníctve, ktorí zas robiť nemali čo. Hej? Pretože tá frekvencia vyšetrovania klesla.
A preto ja verím, že výsledkom tohoto bude aj to, že aj oni si vstúpia do svedomia, že majú veľký podiel viny na tom, čo narobili v zdravotníctve za posledné dva roky. Tí, ktorí akože teraz sa zrazu už nekamarátia s tým Matovičom a Hegerom. Takže to, čo je, my sa musíme vrátiť k tomu, aby v zdravotníctve nastala predvídateľnosť. Aby tam išli systematicky peniaze čitateľným spôsobom každý jeden rok.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.11.2022 9:55 - 9:58 hod.

Tomáš Taraba
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.11.2022 9:40 - 9:40 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Skutočnosť, že Európska únia musí dať o 500 mld. euro viac na energie oproti tomu, čo sa tradične platilo, to sú peniaze, ktoré mohli ísť do nemocníc, do ciest, do vzdelania a tak ďalej. Tieto peniaze sú, ak to povieme obrazne, normálne že vyhodené dolu Dunajom a absolútne neefektívne mohlo byť z nich urobených strašne veľa dobra, namiesto toho ideme platiť niečo, čo platiť sme nemuseli. Bolo tu spomenuté, že máme Mochovce, áno, len nemáme z nich elektrinu, pretože tá elektrina bola už predaná rok a pol pred tým, ako vôbec nejaké Mochovce boli. A takto to Slovensko fungovalo.
To, čo mi tu chýba, kolega Blanár, možno v tej výzve alebo teda urobiť separátnu. Vidíme, že najmä častokrát premiér Heger si robí takú vlastnú spanilú jazdu v tom Bruseli a prijíma záväzky, ktoré jednoducho napríklad aj okolité štáty nie sú ochotné prijať, ako najnovšie teraz s tými úvermi pre Ukrajinu. Ja si myslím, že parlament by mal jednoducho zaviazať vládu k nejakému, k nejakému postoju a ten postoj by mal byť rešpektovaný. V minulosti sa to robilo, ministri chodili do Bruselu so záväzným stanoviskom parlamentu a museli ten mandát vykonávať v týchto mantineloch. Myslím si, že, že potom, čo sa tu za posledný v podstate rok všetko v tom Bruseli prijalo a boli sme iba nejakí štatisti a tu nám to bolo oznámené, či už to bolo pri Slovnafte, či to bolo pri v podstate tých nešťastných obmedzeniach na ropu, potom sme začali rýchlo hľadať, odkiaľ tá ropa bude.
Takže toto si myslím, že je na stole a mali by sme naprieč politickým spektrom sa teda dohodnúť na nejakých základných mantineloch, že ak bude chcieť či už nejaký minister alebo premiér prijať tak závažné rozhodnutia v Bruseli, tak jednoducho bude to musieť niečo s čím parlament vopred mu dal buď mandát, alebo súhlasil.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

9.11.2022 17:25 - 17:25 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Ja si dovolím pána Sulíka ešte doplniť, lebo pri tých nájomných zmluvách, ktoré oni riešili počas covidu, častokrát tie nájomné zmluvy už predtým nejaké obdobie fungovali, ale neboli nastavené. To znamená, že tam sa len niečo doplácalo, kdežto pri drvivej väčšine týchto podnikateľských subjektov pôjde o novouzatvárané zmluvy a o to väčšmi to riziko, že sa dohodnú medzi, medzi... teda odberateľ a dodávateľ sa môžu dohodnúť na nafúknutej cene, a tú nafúknutú cenu bude dotovať vlastne štát.
Tak naozaj ten mechanizmus vzhľadom na to, že pri nejakom nájme malého obchodu, a ktorý sa riešil počas covidu, to nie sú také peniaze, ako keď sa bavíme naozaj de facto o dotovaní celej tej marže, potom pri podnikateľskom sektore na Slovensku to ide byť obrovské peniaze, takže aj ja sa len pridávam k tomu, že teda ako ten mechanizmus bude garantovaný.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

9.11.2022 17:25 - 17:25 hod.

Tomáš Taraba Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja veľmi krátko. Pán minister, chcem sa spýtať, lebo to tak jednoducho znie, že budú chodiť elektronické dopyty zo strany vlastne podnikateľského sektora. Vy elektronicky to budete vyhodnocovať, budete si to vedieť overiť u dodávateľov, ale tá samotná platba, tá pôjde komu, tá pôjde dodávateľovi priamo alebo pôjde podnikateľskému subjektu?
Druhá možnosť a ešte jedna otázka, že, že, pretože kontrakt teda sa medzi podnikateľským subjektom a dodávateľom nerobí len cez burzu, to sú aj priame kontrakty, že či... no môže dôjsť dodávateľ elektrickej energie a dohodne si individuálny vzťah dodávok, že v akej miere sa dá zabrániť tomu, že tá cena, na ktorej sa oni dohodnú, že je férová, trhová, jak sa toto bude. Hej, lebo keď, keď oba tie subjekty budú vedieť, že riziko v podstate nesie štát, čo sa týka tej konečnej ceny, tak oni nemajú nejaký dôvod - ani ten dodávateľ, ani ten odberateľ - byť citliví na tú cenu samotnú. To znamená, že toho čierneho Petra v určitom momente toho vzťahu bude mať štát, takže toto je moja druhá otázka, že ako sa bude kontrolovať to, že tie ceny medzi dodávateľom a odberateľom nie sú, poviem to, nafúknuté.
Ďakujem.
Skryt prepis