Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.6.2023 o 10:38 hod.

MUDr.

Anna Záborská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.6.2023 10:38 - 10:40 hod.

Anna Záborská Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Celé toto je len náplasť, pani poslankyňa Cigániková... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pčolinský, Peter, podpredseda NR SR
Hovorte, prosím, do mikrofónu, lebo vás nepočuť.

Záborská, Anna, poslankyňa NR SR
Áno, dobre.
Celý tento váš návrh je len náplasť na zle fungujúce zdravotníctvo. Predsa nie je možné a nie je morálne, a to, čo ste povedali, že musíme navýšiť zisk zdravotných poisťovní, aby poskytovali kvalitnejšiu zdravotnú starostlivosť, poisťovne zdravotnú starostlivosť neposkytujú. Poskytujú to poskytovatelia a oni len nakupujú alebo preplácajú určitý objem zdravotnej starostlivosti.
Problém na Slovensku nie je zisk zdravotných poisťovní. Problém na Slovensku je objektivizácia nákladov na zdravotnú starostlivosť, ktorá vychádza z Ústavy Slovenskej republiky. To nie je pravda, že neexistuje krajina, kde poisťovne nemajú zisk. Keď som sa opýtala v Izraeli, koľko majú zdravotné poistenie z verejného poisťovňa, poistenia zisk, tak sa ma ten pán opýtal, že nerozumel mojej otázke. To je nemorálne! To nie je, nie je dobré.
A keď hovoríte o pripoistení, že nikto ho nemá, tak rokujme dovtedy, kým ho neurobíme. Predsa sme, teraz zavádzame zrušenie detskej pohotovosti, ale nikto sa tých ľudí nepýtal, nikto, povieme, však, však postupne ich vychovávame, vychovávajme, aby to prijali. Tak vychovávajme ľudí, aby prijali pripoistenie. Nieže povieme, že O. K., dáme zdravotným poisťovniam zisk a je tu super a bude dobre poskytovaná zdravotná starostlivosť.
Celé zle.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.6.2023 11:52 - 11:54 hod.

Anna Záborská Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda.
Aj toto vystúpenie Igora Matoviča dokázalo, že je dôsledným bojovníkom proti korupcii. Dokázal to, keď jeho strana bola v opozícii a o to viacej teraz, keď mala príležitosť vo vláde. Robil to a robí napriek tomu, že je v osobnom ohrození, rovnako ako jeho rodina. Ukázal to aj teraz v zákone o poisťovniach, kde upozornil na mnohé korupčné konania.
A teraz jednu zaujímavosť. Blížia sa predčasné parlamentné voľby. Väčšina demokratických politických strán má vo svojom programe boj proti korupcii a pritom tieto politické strany majú zásadné výhrady voči tomu, aby Igor Matovič s nimi, so svojou stranou s nimi tvoril koalíciu. To je to, je to paradox slovenskej politiky, že človek, ktorý sa toľké roky snaží bojovať proti korupcii a iné strany to schvaľujú, nechcú s ním spolupracovať. Ja verím, že sa to do volieb zmení.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

25.5.2023 10:20 - 10:22 hod.

Anna Záborská Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Vážené kolegyne, vážení kolegovia, ctená snemovňa, v súlade s § 80 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku som bola určená predsedom výboru za spravodajcu k navrhovanému... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pčolinský Peter, podpredseda NR SR
Pán poslanec Pollák, pri všetkej úcte, viete veľmi dobre, že používať telefón, fotiť, natáčať počas rokovania je v rozpore s rokovacím poriadkom. Prosím vás, aspoň to robte tak, aby som to nevidel. (Smiech v sále.) Tak ako pán Šefčík. (Smiech v sále.) Ďakujem pekne.

Záborská, Anna, poslankyňa NR SR
Budem pokračovať. Čiže som bola určená predsedom výboru za spravodajcu k návrhu uvedeného zákona (tlač 1660).
Návrh zákona spĺňa z formálnoprávnej stránky náležitosti uvedené v rokovacom poriadku a v legislatívnych pravidlách tvorby zákonov. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavný výbor Národnej rady (Ústavnoprávny výbor NR SR, pozn. red.) a Výbor Národnej rady pre zdravotníctvo. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre zdravotníctvo a odporúčam, aby výbory prerokovali predmetný návrh zákona v druhom čítaní do 30 dní a v gestorskom výbore do 32 dní od prerokovania návrhu zákona zákona v Národnej rade v prvom čítaní.
Prosím, pán predseda, otvorte rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.5.2023 9:01 - 9:02 hod.

Anna Záborská Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predseda. Pán predseda Viskupič, veľmi dobre sa mi počúvali vaše slová, keď ste obhajovali suverenitu Slovenskej republiky vo finančných otázkach. Veľmi mi to pripomínalo vystúpenie vášho pána predsedu Richarda Sulíka v Európskom parlamente, ktorý vždy sa prihlásil, keď bola ohrozená zvrchovanosť Slovenskej republiky.
Ja by som bola ale veľmi rada, keby ste takto plemenne alebo takto dôsledne obhajovali Slovenskú republiku a jej zvrchovanosť aj v kultúrno-etických otázkach, pretože v týchto otázkach v roku 2002 parlament Slovenskej republiky prijal deklaráciu, a aj všetky zmluvy hovoria o tom, že v otázkach poskytovania zdravotnej starostlivosti, v otázkach rodinného práva je absolútna zvrchovanosť národného štátu. Ale zopakujem to znovu. Ďakujem vám za vaše vystúpenie a za hájenie Slovenska. Navyše aj ukotvenie toto v Ústave Slovenskej republiky.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2023 19:14 - 19:15 hod.

Anna Záborská Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Pani predkladateľka hovorila o tom, že v západnej Európe je interrupčná tabletka bežná. Nejaký čas som v tej západnej Európe žila, a keď sa interrupčná tabletka zavádzala v západných krajinách, tak tie pravidlá užívania alebo používania tejto tabletky boli približne rovnaké, ako hovorí pani predkladateľka vo svojom zákone.
A teraz, v súčasnosti, a už pred štyrmi rokmi alebo troma rokmi, keď som odišla z Európy, táto tabletka sa užíva doma, čiže obidve fázy užívajú tie ženy doma, nie prvú, ako ona navrhuje v zdravotníckom zariadení, a dokonca interrupčnú tabletku môžu predpísať obvodní lekári bez toho, že by pred tým bola nejaká gynekologická konzultácia, a preto štatistiky zo západných krajín sú pomerne priaznivé, lebo do nich sa dostanú len tie prípady, ktoré sú hospitalizované. Nie sú to prípady, ktoré, kde tie ženy užívajú tie tabletky doma. A tá chirurgická interrupcia je oveľa ťažšie zneužiteľná ako tá, tá tabletková. Čiže to je jeden z dôvodov, voči ktoré... pre ktorý som zdržanlivá voči užívaniu tejto tabletky.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 24.5.2023 19:01 - 19:03 hod.

Anna Záborská Zobrazit prepis
Ďakujem pekne pán predseda. Vážené kolegyne, vážení kolegovia, ctená snemovňa, v súlade s § 80 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku som bola určená za spravodajkyňu k návrhu uvedeného zákona (tlač 1679).
Návrh zákona spĺňa z formálnoprávnej stránky náležitosti uvedené v rokovacom poriadku a v legislatívnych pravidlách tvorby zákonov. Zo znenia uvedeného uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali: Ústavnoprávny výbor a Výbor Národnej rady pre zdravotníctvo. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre zdravotníctvo a odporúčam, aby výbory prerokovali predmetný návrh zákona v druhom čítaní do 30 dní a v gestorskom výbore do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade v prvom čítaní.
Pán predseda, otvorte, prosím, všeobecnú rozpravu. Ďakujem.
Skryt prepis
 

24.5.2023 17:26 - 17:27 hod.

Anna Záborská Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, v súlade s § 80 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku som bola určená za spravodajkyňu k návrhu uvedeného zákona (tlač 1694).
Návrh zákona spĺňa z formálnoprávnej stránky náležitosti uvedené v rokovacom poriadku a v legislatívnych pravidlách tvorby zákonov. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady a Výbor Národnej rady pre zdravotníctvo. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre zdravotníctvo a odporúčam, aby výbory prerokovali predmetný zákon, návrh zákona v druhom čítaní do 30 dní a v gestorskom výbore do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v prvom čítaní.
Ďakujem pekne, pán predseda, prosím, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 24.5.2023 11:25 - 11:26 hod.

Anna Záborská Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predseda. V zákone o pomoci tehotným ženám nie je ani jeden bod kontroverzný.
My túto pomoc ponúkame ženám, ktorí o ňu... ktoré o ňu žiadajú, ktoré prídu a povedia, že chcú pomoc pri neočakávanom tehotenstve. Je tam núdzové bývanie, pomoc pri narodení ťažko postihnutého dieťaťa, pomoc pri kúpe auta rodinám s viac ako troma deťmi, dobrovoľ... dobrovoľné, opakujem, dobrovoľné doplnenie... vyplnenie dotazníka, ktoré si môže tá žena zobrať v ambulancii, pomoc pri zabezpečení druhého lekára zo strany dieťaťa, inštitút utajeného pôrodu.
Pani poslankyňa Bittó Cigániková (ruch v sále a zaznievanie gongu), ja ostro protestujem proti tomu, aby ste tu hovorili, že v tomto zákone my predlžujeme alebo nedovoľujeme umelé ukončenie tehotenstva mladým ženám nad 16 rokov. To je v zákone z roku 2004, v zákone o zdravotnej starostlivosti, my sme sa tohto bodu vôbec nedotýkali. Je to klamstvo. A 48 hodín je platných aj v súčasnej legislatíve.
Včera vo vystúpení pána poslanca Dostála sa... povedal, že tam je možno nepresnosť, pokiaľ sa týka žien, ktoré sú v ohrození života. Súhlasila som vo faktickej poznámke, že to upravíme pozmeňovacím návrhom. Ja si skutočne vyprosujem, aby pri takomto citlivom návrhu sa používali nepravdy a aby sa deformovalo to, čo my chceme pomôcť... (Prerušenie vystúpenia časomerom. Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2023 10:39 - 10:41 hod.

Anna Záborská Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Musím celkom úprimne povedať, že nie so všetkými bodmi tejto novely súhlasím, ale chcem podporiť otázku kompetencií Národnej rady, otázku kompetencií vlády.
Ja sama mám skúsenosť, neviem presne, nespomínam si, v akej záležitosti bol... to bolo, ale kde bola flagrantne porušená subsidiarita, a týkalo sa to bytostne Slovenskej republiky a žiadala som aj vládu, aj parlament, aby využili žltú kartu, a musím povedať, že sa na mňa s údivom pozerali, že prečo by proti niečomu, čo navrhuje Európska únia, mali využiť žltú kartu. Je to dobré, pretože ľudia aj vo verejnosti proste nadávajú na to, čo všetko nám Európska únia nariaďuje, čo chce, aby sme urobili, ale neuvedomujú si, že je to vo veľkej časti vina vlády Slovenskej republiky, ktorá na zasadnutiach Rady nepoužije svoje, nevyužije svoje právomoci, a zároveň aj vina parlamentu, ktorý mnoho razy v tom zozname, ktorý je predložený, a tých bodov, ktoré sa rokujú na Rade, paušálne s nimi súhlasí a nejak bližšie ich neanalyzuje, čiže v tomto bode som veľmi rada, že si to do toho zákona dal.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2023 9:49 - 9:50 hod.

Anna Záborská Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predseda. Ja by som rada podporila ten návrh, ktorý predložil pán poslanec Vetrák. Po mojich 15-ročných skúsenostiach v Európskom parlamente môžem povedať, že princíp subsidiarity a proporcionality sa stal akousi mantrou, ale nebol dodržiavaný a myslím si, že ani, ani národný parlament Slovenskej republiky proste nevyužil všetky možnosti, ktoré mal, keď pripomienkoval niektoré predložené návrhy, čiže bude dobré, keď sa to upresní, a ja veľmi rada tento návrh zákona podporím.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis